vrijdag 10 april 2015

Hitflits: Kovacs pakt eerste plaats in Album Top 100

De 3FM Serious Talent Award 2015 ging dinsdag aan haar neus voorbij, Rondé sleepte deze in de wacht en heeft met 'We Are One' wederom een Megahit te pakken. Beter verging het haar donderdagavond, toen ze een 3FM Award won in de categorie ‘beste nieuwkomer’
En vandaag volgt het beste nieuws dat een beginnend artiest kan overkomen: een #1-album. Want Sharon Kovacs, ofwel Kovacs, is met Shades Of Black de nieuwe #1 in de Album Top 100! Aanstaande woensdag is er weer taart voor Sharon, want dan viert ze haar 25e verjaardag!

TOP 5

1. EW  Kovacs: Shades Of Black
2. EW  Jannes: Zoals Ik Ben
3. (1)   Selah Sue: Reason
4. (4)   Mark Knopfler: Tracker
5. EW  Glennis Grace: Bitterzoet Live & Studio Sessies

Gaan we direct over naar het restant eerste weeks:
#22 Brian Wilson: No Pier Pressure
#24 Original Soundtrack: Bloed, Zweet & Tranen
#29 the Miseries: Miseries
#39 Original Soundtrack: Furious 7
#42 All Time Low: Future Hearts, dit weekend de nieuwe #1 in de Britse albumlijst. Van het album zijn er meer dan 19.400 verkocht, 278 meer dan Chaos And The Calm van James Bay.
#45 Hansi Hinterseer: Het Mooiste Van Hansi Hinterseer
#54 Mulder & Mulder: Samen Een
#60 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2015
#74 Pokey LaFarge: Something In The Water
#81 Gov’t Mule: Dub Side Of the Mule
#87 Halestorm: Into The Wild Life
#97 Ryley Walker: Primrose Green

vinyl populairder dan ooit

De populariteit van vinyl neemt toe, misschien wel dankzij de Vinyl Album Top 50, die deze week een half jaar bestaat. Iedere woensdag besteed 3FM dj Roosmarijn Reijmer aandacht aan de lijst in ‘3 voor 12 radio’.

In het Verenigd Koninkrijk zijn in 2014 zo’n 1,3 miljoen vinylalbums verkocht en de verwachting is dat het in 2015 meer dan 2 miljoen worden. In het eerste kwartaal van 2015 zijn er daar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014, meer dan 69% meer vinylalbums verkocht en 23% vinyl singles!
Over het eerste kwartaal heeft Noel Gallagher’s High Flying Birds zowel het bestverkochte vinylalbum (Chasing Yesterday) als vinylsingle (‘Balld Of The Mighty I’). Deze ontwikkeling heeft de OCC, de instantie die de Britse hitlijsten samenstelt, doen besluiten, om vanaf deze week weer een vinyl album én singlelijst te introduceren. Maandag volgen de eerste lijsten.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On (tweede week)
2. (2)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
3. (3)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
4. (17) Kenny B: Parijs
5. (4)   Lost Frequencies: Are You With Me

De grootste stijgers:
#22 (30) Jason Derulo: Want You To Want Me
#26 (34) Martin Garrix feat. Usher: Don’t Look Down
#41 (50) Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Wher Are Ü Now
#71 (87) Calvin Harris feat.Haim: Pray To God

Alvorens we overgaan naar de eerste weeks noteringen, even aandacht voor een zangeres die eigenlijk in eerste instantie cabaretier is, Claudia De Breij. Haar ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ ging vorige week voor de elfde keer op herhaling op #90. Deze week stijgt het nummer naar de 55e plaats en daarvoor is grotendeels The Passion verantwoordelijk voor.

Tijdens de vijfde editie, die vorige week donderdag werd uitgezonden vanuit Enschede, zong Jeroen Van Der Boom (Petrus), samen met Jim de Groot (Jezus) het nummer van Claudia. Aangezien geen van de nummers die dit jaar is gezongen in the Passion nog is uitgebracht (de KRO/EO is bang voor het Commissariaat voor de media), wordt gegrepen naar het origineel, van Claudia De Breij dus. ‘Mag Ik Dan Bij Jou’, dat in februari 2014 de tweede plaats bereikte, staat nu voor de 48e week genoteerd en zeker niet voor het laatst!

eigen versie

Overigens zal er toch een nummer uit deze editie uitkomen: ‘Wit Licht’ door Jeroen van Koningsbrugge. Hoewel het Commissariaat groen licht heeft gegeven voor een release, liet Jeroen donderdag weten een eigen versie uit te brengen. Vandaag moet deze zijn opgenomen, de kosten, zo’n € 1500,-- zou Jeroen voor zijn eigen rekening nemen. Aanstaande maandag is de primeur op Q-music in het ochtendprogramma van Mattie & Wietze en daarna is het te koop op iTunes. De opbrengst gaat naar Orangebabies.

Update 12-4-2015:
Jeroen heeft het nummer vrijdag opgenomen en zaterdagmiddag kon het op Itunes worden besteld. Inmiddels is ‘Wit Licht’ al meer dan 1000 keer voor genoteerd. Maandag krijgen de vroege vogels het nummer en kan het ook direct worden gedownload. Aan een release op Spotify wordt nog gedacht. Met alle publiciteit en het feit dat de volledige opbrengst naar Orangebabies gaat, zit een grote hit in het verschiet. Wellicht aanstaande vrijdag wel de nieuwe #1 in de Single Top 100.

Heb je nog de nieuwe noteringen te goed, hier komen ze alle vier:
#39 Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again, nummer is een ode aan de acteur Paul William Walker IV, op 30 november 2013 overleden bij een auto-ongeluk. De film Furious 7, waarin hij de hoofdrol speelde, was nog maar half af. Vervolgens is de film afgerond met zijn broers Caleb en Cody als stand-in.

#78 Kovacs: Diggin’, opvolger van 'My Love' (#32 in juni 2014) en ook een voormalige 3FM Megahit

#97 Meghan Trainor: Dear Future Husband, derde hisingle van haar album Title

#98 Ed Sheeran & Rudimental: Bloodstream, originele versie, track van het album X van Ed Sheeran, stond in juni een weekje op #44. Het nummer is mede geschreven door Rudimental en Johnny McDaid en Gary Lightbody van Snow Patrol. Eind 2014 maakt Rudimental een remix.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend werken we deze hier en daar nog wat bij. Maar zaterdag kun je op de nieuwspagina van 3FM al terecht voor de albumsnippers.

dinsdag 7 april 2015

Megaman bij week 14 – 4 april 2015

Major Lazer geeft eerste plaats niet snel uit handen.

En verder in deze Megaman:
-          Trijntje Oosterhuis ontroert Marco Borsato
-          Wibi Sourjadi wil op een dancefestival staan
-          Calvin Harris help Haim aan eerste notering
-          Deelname BZ&T levert Jeffrey Heesen na acht jaar weer een hit op

Voor het eerst wordt de Album Top 100 aangevoerd door een Belgische zangeres. Wie? Je leest  het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Major Lazer c.s. geeft de eerste plaats niet snel uit handen

#1 Major Lazer & DJ Snake & Mø: Lean On                                                 *** eerste week op #1 ***

Vorige week stond Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI voor de tiende week bovenaan de Single Top 100. Het nummer behoort daarmee tot de vijftien grootste #1-hits aller tijden. De kans dat er ook nog een elfde week inzat, schatten we vorige week al zeer klein in. En zeg nou zelf, het werd wel weer eens tijd voor een nieuwe #1, toch? Die is er deze week met ‘Lean On’ van Major Lazer feat. DJ Snake & Mø  dat slechts vier weken nodig had om de eerste plaats te bereiken. En ze zijn niet van plan de eerste plaats snel weer uit handen te geven! Nederland is na Finland en Australië het derde land waar ‘Lean On’ de eerste plaats haalt.

Trijntje Oosterhuis ontroert Marco Borsato

#20 Trijntje Oosterhuis: Ken Je Mij                                                       *** hoogste eerste weeks ***

Eigenlijk zou Trijntje Oosterhuis pas half mei weer van zich laten horen als ze ons land met ‘Walk Along’ vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Maar toen was daar op vrijdagavond 27 maart 2015 ineens het optreden voor Marco Borsato.

Marco was te gast in RTL Late Night om te praten over zijn 25-jarig jubileum, een docuserie en Symphonica in Rosso. Diezelfde avond kwamen ook Ali B, Sita en Do langs, allemaal artiesten met wie Marco een #1-hit had gescoord. Met Trijntje scoorde Marco in 1997 een #3-hit met ‘Een Wereld Zonder Jou’ en in 2013 een #1-hit met ‘Ik Zou Het Zo Weer Overdoen’.
Tijdens de uitzending zong Trijntje voor Marco het nummer ‘Ken Je Mij’. Niet alleen Marco was ontroerd, ook bij tv-kijkers werd een snaar geraakt. Het gevolg was dat het nummer dat weekend veel werd gedownload, wat uiteindelijk zorgt voor de hoogste eerste weeks op #20.

De versie die de Single Top 100 binnenkomt, is niet die ze zong in RTL Late Night, maar een opname van 19 maart 2008. Trijntje trad toen op in De Rode Hoed in Amsterdam, waar de opnames plaats vonden voor het gelijknamige dubbelalbum, dat deze week op herhaling gaat op #28. Trijntje heeft het nummer daarna nog gezongen bij onder andere Pauw & Witteman. In 2013 zongen René van Kooten en Jim Bakkum het nummer tijdens the Passion in Den Haag.

gedicht

Het nummer is echter al veel ouder dan 2008. De tekst is van haar vader, de theoloog en dichter Huub Oosterhuis. Hij schreef het voor haar toen ze nog een baby’tje was, begin jaren ’70. Oosterhuis baseerde zich op Psalm 139, waarin staat:
Heere, U doorgrondt en kent mij.
Ú kent mijn zitten en mijn opstaan,
U begrijpt van verre mijn gedachten.
U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen,
U bent met al mijn wegen vertrouwd.’
Waar de Psalmist het heeft over ‘U kent mij’ veranderde Oosterhuis het in ‘Ken je mij’. Niet vreemd omdat hij het voor Trijntje, zijn dochter bedoelde.

In 2003 werd het gedicht ‘Ken Je Mij’ van muziek voorzien door Stijn van der Loo, schrijver, componist en theatermaker. Hij gebruikte het in zijn voorstelling Nero, een muzikale eenakter die hij vanaf 2004 opvoerde. In 2006 nam van der Loo het nummer op voor bij zijn boek Licht.

gitarist

Op ‘Ken Je Mij’ wordt Trijntje begeleid door gitarist Leonardo Amuedo (Montevideo, Uruguay, .20 september 1967). Amuedo leerde gitaarspelen van zijn broer. Na bekendheid in eigen land, verhuisde hij in 1990 naar Nederland. Hier maakte hij deel uit van diverse groepen  waaronder Batida. Tevens werd hij de vaste begeleider bij Fernando Lameirinhas en Estrellas de Ahora. Daarnaast werkte hij mee aan producties van onder meer Cor Baker, Laura Fygi,  Het Rosenberg Trio en Trijntje Oosterhuis. Sinds 2002 woont Amuedo in Rio de Janeiro waar hij onder meer speelt in de band van zanger/pianist Ivan Lins.

verzameling

Het zal nu wel even wat rustiger worden rond Trijntje, want ze moet zich voorbereiden op het Eurovisie Songfestival. Toch zal ze daarvoor nog even in de publiciteit treden, want op 25 april komt het driedubbelalbum Collected uit. Op de eerste cd staan nummers van haar eerste soloalbum. De tweede cd bevat voornamelijk live nummers en op de derde cd staan bijzondere duetten en opnames.

Wibi Soerjadi wil op een dancefestival staan

#79 Wibi Soerjadi: Undaunted

In 2005 maakte Wibi Soerjadi al eens een uitstapje met een rockband. Na een gezamenlijk optreden op Pinkpop met Di-rect, bereikte ‘Blind For You’ eind dat jaar de zevende plaats. Anno 2015 pakt de klassieke pianist het anders aan, want op ‘Undaunted’ maakt hij een combinatie van klassiek en dance. Na ‘Serenity Sensation White Anthem 2005’ van Armin van Buuren feat. Jan Vayne (#17 in 2005), is Wibi de tweede klassieke componist die de dance induikt. Hij doet dat niet met een dj, maar alleen.

grap

Volgens Wibi Soerjadi, die sinds enige tijd regelmatig in het Amsterdamse uitgaansleven is te vinden, is ‘Undaunted’ een uit de hand gelopen grap. Wibi: “Ik speelde al heel lang met het idee, want klassiek en dance hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. Ik was gewoon wat aan het proberen en toen kwam dit nummer er uit. Je moet maar afwachten wat mensen ervan vinden, maar de vele reacties had ik niet zien aankomen.”
Als het aan de 45-jarige pianist ligt, blijft het niet bij één dancenummer. Wibi: “Ik heb al allemaal ideeën voor een vervolg hierop. Ik zou het ook zien zitten om headliner te zijn op één van de dancefestivals.”

Rihanna voed de fans met nieuw nummer

#82 Rihanna: Bitch Better Have My Money

Wanneer weet alleen Rihanna en een aantal mensen om haar heen, waaronder producer Kanye West, maar nog dit jaar moet haar achtste studioalbum verschijnen. Voorlopige werktitel is R8, het kan dus nog van alles worden. Tot deze week waren er al drie nummers bekend, daar komt deze week nog eentje bij.

Hier volgen ze alle vier:
-          FourFiveSeconds, Rihanna, Kanye West & Paul McCartney (deze week op #3)
-          American Oxygen, gebruikt voor de campagne van de NCAA March Madness, een  basketbal evenement
-          Higher
-          Bitch Better Have My Money (deze week op #82)
De eerste en het laatste nummer zijn al officiële singles, het is maar afwachten of de andere twee het album uiteindelijk halen.

Calvin Harris helpt Haim aan hit

#87 Calvin Harris feat.Haim: Pray To God

Het album Days Are Gone bereikte in oktober 2013 de 32e plaats, maar de single ‘If I Could Change Your Mind’, veel gedraaid op de zenders, redde het niet. Wellicht nu de dames scoren met ‘Pray To God’, dat het nummer in de herkansing gaat.
Die dames zijn de drie zussen Este Arielle (29), Danielle Sari (25)en Alana Mychai Haim (23), afkomstig uit San Fernando Valley in California. Hun ouders zijn beide muzikaal. De zusjes groeiden op met de muziek uit de jaren ’70. Hun muziek wordt dan ook nog wel eens vergeleken met die van Fleetwood Mac. In 2013 werd Haim door de BBC uitgeroepen tot meest belovende muzikale act voor 2013. AlunaGeorge, Kodaline en Chvrches hadden het nakijken. Na twee jaar gaat het dus echt lukken voor Haim, want dankzij Calvin Harris, scoren ze met ‘Pray To God’ hun eerste hit.

Deelname BZ&T levert Jeffrey Heesen na acht jaar weer een hit op

#98 Jeffrey Heesen: Mag Ik De Zon Laten Schijnen

De finale op 6 maart van Bloed Zweet En Tranen, de zoektocht naar de nieuwe Nederlandse volkszanger(es),  verloor hij met 48% van Driekes. Dat belet de op 11 september 1990 geboren Jeffrey Johannes Jacob in het Brabantse Oss, echter niet om verder te gaan. De ondernemer in oud-ijzer, is geen onbekende in Megaland. Hij scoorde al twee keer eerder, maar dat was wel in 2008, zeven jaar geleden! Daarnaast scoorde Diana Dekkers met twee nummers, die door hem zijn geschreven. ‘Mag Ik De Zon Laten Schijnen’ op #98, is ook van zijn hand.

accordeon

Jeffrey Heesen kreeg de muziek van huis uit mee. Zijn vader, tevens cafébaas van ‘’t Kruugske’ in Oss, speelde gitaar en zong in lokale bandjes. Van zijn opa kreeg Jeffrey op 3-jarige leeftijd een accordeon. Sindsdien is hij verknocht aan het instrument. Op zijn twaalfde won Jeffrey een talentenjacht, waardoor hij de single ‘Hey Lieve Meid’ mocht opnemen

Er volgden nog een paar singles die weinig deden, tot ‘Blijf vannacht bij mij’ (#85) en ‘Raak Me Even Aan’ (#95). Beide nummers stonden twee weken genoteerd in 2008 en niet wekenlang zoals op zijn pagina op Wikipedia valt te lezen. De informatie is afkomstig van de site van Casper Janssen MusicPromotion. Maar volgens ons is Wikipedia daar niet voor bedoeld!