vrijdag 7 augustus 2015

Hitflits: Wachten Lianne La Havas beloond met #1-album

In juli, tijdens de 40e editie van het North Sea Jazzfestival in Rotterdam, zong de Britse Lianne La Havas de sterren van de hemel, waarna haar album Is Your Love Big Enough binnenkwam op de achtste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Een nieuw album was er nog niet. Dat is er nu wel, het heet Blood en deze week scoort Lianne daarmee haar eerste #1-notering. Ook in de Britse albumlijst, waar ze niet hoger kwam dan de vierde plek, scoort ze haar beste notering, misschien ook wel een eerste plaats. Later deze middag weten we het, want dan wordt ook die lijst bekend gemaakt.

update 19.00 uur: niet Lianne La Havas pakt de eerste plaats in de Britse albumlijst, maar the Maccabees met hun album Marks To Prove It (bij ons binnen op #23), waarvan 16.082 stuks (incl. 880 streams) zijn verkocht. Blood van Lianne doet er 11.706 stuks. En daarmee is Nederland nog het enige land waar Lianne de eerste plaats pakt.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lianne La Havas: Blood
2. (3)   Rein Marcha: Mijn Hart Zingt
3. EW  Joss Stone: Water For Your Soul
4. (4)   Kensington: Rivals
5. (5)   Original Soundtrack: Frozen

Vorige week hield Roger Waters met deluxe editie van Amused To Death, Marco Borsato van de eerste plaats af met De box 25 Jaar Marco Borsato De Studio Albums. Het album van Waters zakt deze week naar de zevende plaats, dus de weg was vrij voor Marco zijn verzameling. Maar een eerste plaats zit daar niet meer in, want de box zakt naar de 33e plaats!

In juni 2014 (drie stuks) en in februari van dit jaar (eentje), gingen al vier studioalbums van de Britse rockgroep Led Zeppelin op herhaling. Deze week komen daar twee oudjes bij en één album dat niet eerder een notering kreeg. Albums uit de Jaren ’70 en ’80, volledig geremasterd. Het zijn:
#9 Coda (uit 1982)
#10 Presence (#5 in 1976)
#12 In Through The Outdoor (#20 in 1979)

Nog meer ouwe meuk (al dan niet opgepoetst) is er onder de noemer Golden Years Of Dutch Pop Music. Dit is een serie albums van de meest invloedrijke Nederbeat bands uit de jaren ’60 en ’70, uitgebracht door platenmaatschappij Universal. Zes albums kregen in april al een notering en deze week komen daar de volgende zes bij:
#37 the Buffoons
#38 Ekseption
#39 the Shoes
#42 the Blue Diamonds
#58 Tee Set
#62 Wally Tax

Naast de worp Led Zeppelin en Nederpop-albums, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#23 the Maccabees: Marks To Prove It
#30 Buddy Guy: Born To Play Guitar
#71 Daniel Romano: If I’ve Only One Time Askin’
#79 Rock Candy Funk Party: Groove Is King
#89 Alexandre Tharaud: D. Scarlatti: Sonatas

documentaire bezorgt Agnetha eerste #1-album

Voordat we overgaan op de singles, nog even aandacht voor een bijzondere notering. Hoewel er in de nacht van vrijdag op zaterdag nog geen 30.000 mensen naar keken, laat de documentaire ABBA - Alleen Agnetha over Agnetha Fältskog toch z'n sporen na. A uit 2013, haar twaalfde soloalbum en vijfde Engelstalige album, dat centraal stond in deze documentaire, komt binnen op de eerste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums.

Toen het album in 2013 uitkwam reikte het tot de veertiende plaats. Maar nadat in mei 2014 de documentaire voor het eerst te zien was, ging het album op herhaling op een vijfde plaats, Nu het album te goedkoop is voor de reguliere albumlijst, rest alleen nog een plekje in de Midprice lijst. Daarin scoort ze haar eerste #1-album; Wrap Your Arms Around Me kwam in 1983 niet hoger dan een vierde plek.

SINGLES

Een week geleden, op vrijdag 31 juli 2015, was ie er ineens: ‘Drag Me Down’, een nieuw nummer van One Direction. Die eerste dag brak het nummer wereldwijd diverse records, waaronder dat van het aantal streams: 4,75 miljoen op Spotify en de snelste download bij iTunes.


Ook in ons land pakte het nummer de eerste plaats met meer dan 1000 downloads op de eerste dag, waarna de aantallen snel afnamen. In combinatie met streaming komt ‘Drag Me Down’ na een week binnen op de vijfde plaats.

streamrecord

In de Britse hitparade pakt ‘Drag Me Down’ vandaag wel de eerste plaats, hun vierde daar. Van het nummer zijn 76.015 stuks verkocht (incl. 20.337 streams). 100 streams staat voor 1 download, en dus is het nummer 2,03 miljoen keer gestreamd, een nieuw record voor een eerste weeks). ‘Drag Me Down’ is de eerste hit voor One Direction zonder Zayn Malik die de band in maart (gedwongen) verliet.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (vierde week, waarmee Enrique zijn vader verbeterd met één week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
4. (3)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
5. EW  One Direction: Drag Me Down

Vorige week steeg ‘Reality’ van Lost Frequencies feat. Janieck Devy tot aan de rand van de top 10. Deze week gaat het over de rand en komt op de achtste plek terecht. Daarmee is het na ‘Are You With Me’ (#3 in maart) de tweede top 10-notering voor Lost Frequencies en de eerste voor Janieck Devy.

De grootste stijgers:
#16 (23) Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
#25 (36) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#35 (52) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#82 (92) Meek Mill / Nicki Minaj / Chris Brown: All Eyes On You
#84 (94) Vigiland feat. Tham Sway: Shots & Squats

Dan volgt hier het restant eerste weeks noteringen:
#58 Disclosure feat. Sam Smith: Omen
#71 Twocrooks & Frenna feat. Emms & Ronnie Flexx: Meisjes Blijven Meisjes
#81 Kygo feat. Will Heard: Nothing Left
#95 Cho: Was Je Nog Maar Hier
#98 Nico Vinz feat. Kid Ink & Bebe Rexha: That’s How You Know

Tot zover deze Hitflits. Op de nieuwssite van 3FM vind je de albumsnippers en later dit weekend duiken we in de Megaman in de achtergronden van de nieuwe noteringen.

zondag 2 augustus 2015

Megaman bij week 31 – 1 augustus 2015

Enrique Iglesias evenaart zijn vader

En verder in deze Megaman:
-          gaat Demi Lovato Katy Perry achterna?
-          Meek Mill nam nummer op met zijn aanstaande/ex
-          Thamer Zueiter eet van twee walletjes
-          Tinie Tempah was al fan van Jess Glynne voor haar grote       succes met Clean Bandit

De nieuwe #1 in de Album Top 100 is een album uit 1992. Welke, je leest het in de albumsnippers.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Enrique Iglesias evenaart zijn vader

#1 Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón                                                 *** derde week op #1 ***

Sinds dit weekend is de zomer weer (volop) terug, met een mooie week in het verschiet. Ideaal weer voor een nummer als ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias, dat voor de derde week de Single Top 100 aanvoert. Dat zijn er evenveel als Julio Iglesias, vader van Enrique, in 1979 met ‘Quiereme Mucho’. Nog één week dus en Enrique overtreft zijn vader.

gaat Demi Lovato Katy Perry achterna?

#83 Demi Lovato: Cool For The Summer                                                 *** hoogste eerste weeks ***

Van Katy Perry horen we al een tijdje niets meer. Haar laatste hit stamt van bijna een jaar geleden: ‘This Is How We Do’ (#20 in oktober), afkomstig van het album Prism uit 2013. Intussen kan landgenoot Demi Lovato het ontstane gat opvullen, want opgestaan is plaats vergaan!

Demi doet dat met het nummer ‘Cool For The Summer’, voorloper van haar vijfde album.  En wellicht dat ze daarmee haar grootste hit gaat scoren. Hoger dan een 36e plaats kwam de Amerikaanse actrice/zangeres nog niet. Dat was in 2013 met ‘Heart Attack’. En wat Perry betreft, die is wel weer toe aan een nieuw album, dat wordt dan het eerste op haar eigen label Metamorphosis Music.

Meek Mill nam nummer op met zijn aanstaande/ex

#92 Meek Mill / Nicki Minaj / Chris Brown: All Eyes On You

Nog maar een maand geleden scoorde de Amerikaanse hiphopper Meek Mill met zijn tweede album Dreams Worth More Than Money een 42e plaats in de Album Top 100. ‘All Eyes On You’ met Nicki Minaj en Chris Brown, is daarvan de eerste single en tevens zijn eerste hit bij ons, dus tijd voor een korte kennismaking.

Meek Mill,  geboren als Robert Rahmeek Williams op 6 mei 1987 in Philadelphia, Pennsylvania, groeide in armoe op. Via een oom belandde Robert in de hiphop en deed veel mee aan rapbattles. Na een aantal mixtapes bracht hij in 2012 het album Dreams And Nightmares, dat de tweede plaats bereikte van de Amerikaanse Billboard Top 200.

‘All Eyes On You’ maakte Meek Mill met twee oude bekenden: Nicki Minaj en Chris Brown. Met Nicki Minaj onderhield Mill tot voor kort een relatie. Hij zou gedumpt zijn vanwege een ruzie tussen Mill en rapper Drake. De laatste werd door Mill beschuldigd dat hij niet zelf alle nummers zou schrijven.
Dat leverde, rappers onder elkaar, de nodige disnummers op waarin ze elkaar zwart maakten. Daarop schijnt Minaj haar vriendje Mill gedumpt te hebben, terwijl ze in juni nog trouwplannen had. Ja het gaat daar hard aan toe in de rapwereld!

All Eyes On You’ bevat een sample van ‘Notorious Thugs’ van the Notorious B.I.G. feat. Bone-Thugs-N-Harmony uit 1997. Dat nummer bevatte een sample van ‘More Than Love’ van de Ohio Players uit 1978.

Thamer Zueiter eet van twee walletjes

#94 Vigiland feat. Tham Sway: Shots & Squats

Wereldwijd is ‘Shots & Squats’ van Vigiland feat. Tham Sway 44 miljoen keer gestreamd en dat in nog geen twee maanden. Een deel daarvan was genoeg voor de binnenkomst op #94, want van downloads hoeft dit nummer het niet te hebben. Verantwoordelijk voor ‘Shots & Squats’ is het duo Vigiland, dat gevormd wordt door Claes Remmered Persson (20) en Otto Pettersson (21), beide afkomstig uit Västervik, een stad in Zuid-Oost Zweden.

Het begon allemaal in het huis van Claes, waar de twee in zijn kamertje met het computerprogramma FL Studio de eerste muziekproductie maakten. Na een remix in 2013 van ‘Welcome To The Jungle’ van Alvaro & Mercer feat. Lil Jon, volgde het eigen nummer  ‘Bouncer’, dat hen in oktober 2014 een platencontract opleverde bij Universal Records.

De eerste hit werd ‘UFO’, dat in eigen land de tweede plaats bereikte. Ook ‘Shots & Squats’ kwam niet hoger dan de tweede plaats. Vigiland maakt zogenaamde Melbource Bounce, een snelle en ruwe variant van house muziek ontwikkeld in Australië. Exponenten van deze muziekstroming zijn onder andere Deorro, Timmy Trumpet, Will Sparks en Naughty Boyz.
Op ‘Shots & Squats’ zingen Claes en Otto niet zelf, maar lieten ze dat over aan Tham Sway, ook geboren in het Zweedse Västervik op 15 januari 1991 als Thamer Zueiter. Van origine is Thamer een Indie, blues en folk zanger. Eind september 2014 verhuisde hij naar Londen om het daar te proberen. Voor zijn danceuitstapje met Vigiland gebruikt hij de naam Tham Sway.

Tinie Tempah was al fan van Jess Glynne voor haar grote succes met Clean Bandit

#98 Tinie Tempah feat. Jess Glynne: Not Letting Go

Tinie Tempah en Jess Glynne kennen elkaar sinds de uitreiking van the Brits, vorig jaar februari. Tinie is al een groot fan van Jess sinds haar nummer ‘Home’ en wilde graag met haar samenwerken. Tijdens the Brits bleek dat Jess daar ook wel voor voelde,maar tot een afspraak kwam het niet.
Vorig  jaar zomer kwamen ze elkaar geregeld tegen tijdens festivals en werd de agenda getrokken voor een afspraak. Dat resulteerde in een opname met haar ontdekker, Gareth Keane, beter bekend als de Londense producer Bless Beats. Hij werkte ook mee aan haar album I Cry When I Laugh dat 21 augustus uitkomt. De luxe editie bevat haar vier Britse #1-hits, waaronder ‘Rather Be’ met Clean Bandit, waarmee haar succes begon.