vrijdag 7 augustus 2015

Hitflits: Wachten Lianne La Havas beloond met #1-album

In juli, tijdens de 40e editie van het North Sea Jazzfestival in Rotterdam, zong de Britse Lianne La Havas de sterren van de hemel, waarna haar album Is Your Love Big Enough binnenkwam op de achtste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Een nieuw album was er nog niet. Dat is er nu wel, het heet Blood en deze week scoort Lianne daarmee haar eerste #1-notering. Ook in de Britse albumlijst, waar ze niet hoger kwam dan de vierde plek, scoort ze haar beste notering, misschien ook wel een eerste plaats. Later deze middag weten we het, want dan wordt ook die lijst bekend gemaakt.

update 19.00 uur: niet Lianne La Havas pakt de eerste plaats in de Britse albumlijst, maar the Maccabees met hun album Marks To Prove It (bij ons binnen op #23), waarvan 16.082 stuks (incl. 880 streams) zijn verkocht. Blood van Lianne doet er 11.706 stuks. En daarmee is Nederland nog het enige land waar Lianne de eerste plaats pakt.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lianne La Havas: Blood
2. (3)   Rein Marcha: Mijn Hart Zingt
3. EW  Joss Stone: Water For Your Soul
4. (4)   Kensington: Rivals
5. (5)   Original Soundtrack: Frozen

Vorige week hield Roger Waters met deluxe editie van Amused To Death, Marco Borsato van de eerste plaats af met De box 25 Jaar Marco Borsato De Studio Albums. Het album van Waters zakt deze week naar de zevende plaats, dus de weg was vrij voor Marco zijn verzameling. Maar een eerste plaats zit daar niet meer in, want de box zakt naar de 33e plaats!

In juni 2014 (drie stuks) en in februari van dit jaar (eentje), gingen al vier studioalbums van de Britse rockgroep Led Zeppelin op herhaling. Deze week komen daar twee oudjes bij en één album dat niet eerder een notering kreeg. Albums uit de Jaren ’70 en ’80, volledig geremasterd. Het zijn:
#9 Coda (uit 1982)
#10 Presence (#5 in 1976)
#12 In Through The Outdoor (#20 in 1979)

Nog meer ouwe meuk (al dan niet opgepoetst) is er onder de noemer Golden Years Of Dutch Pop Music. Dit is een serie albums van de meest invloedrijke Nederbeat bands uit de jaren ’60 en ’70, uitgebracht door platenmaatschappij Universal. Zes albums kregen in april al een notering en deze week komen daar de volgende zes bij:
#37 the Buffoons
#38 Ekseption
#39 the Shoes
#42 the Blue Diamonds
#58 Tee Set
#62 Wally Tax

Naast de worp Led Zeppelin en Nederpop-albums, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#23 the Maccabees: Marks To Prove It
#30 Buddy Guy: Born To Play Guitar
#71 Daniel Romano: If I’ve Only One Time Askin’
#79 Rock Candy Funk Party: Groove Is King
#89 Alexandre Tharaud: D. Scarlatti: Sonatas

documentaire bezorgt Agnetha eerste #1-album

Voordat we overgaan op de singles, nog even aandacht voor een bijzondere notering. Hoewel er in de nacht van vrijdag op zaterdag nog geen 30.000 mensen naar keken, laat de documentaire ABBA - Alleen Agnetha over Agnetha Fältskog toch z'n sporen na. A uit 2013, haar twaalfde soloalbum en vijfde Engelstalige album, dat centraal stond in deze documentaire, komt binnen op de eerste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums.

Toen het album in 2013 uitkwam reikte het tot de veertiende plaats. Maar nadat in mei 2014 de documentaire voor het eerst te zien was, ging het album op herhaling op een vijfde plaats, Nu het album te goedkoop is voor de reguliere albumlijst, rest alleen nog een plekje in de Midprice lijst. Daarin scoort ze haar eerste #1-album; Wrap Your Arms Around Me kwam in 1983 niet hoger dan een vierde plek.

SINGLES

Een week geleden, op vrijdag 31 juli 2015, was ie er ineens: ‘Drag Me Down’, een nieuw nummer van One Direction. Die eerste dag brak het nummer wereldwijd diverse records, waaronder dat van het aantal streams: 4,75 miljoen op Spotify en de snelste download bij iTunes.


Ook in ons land pakte het nummer de eerste plaats met meer dan 1000 downloads op de eerste dag, waarna de aantallen snel afnamen. In combinatie met streaming komt ‘Drag Me Down’ na een week binnen op de vijfde plaats.

streamrecord

In de Britse hitparade pakt ‘Drag Me Down’ vandaag wel de eerste plaats, hun vierde daar. Van het nummer zijn 76.015 stuks verkocht (incl. 20.337 streams). 100 streams staat voor 1 download, en dus is het nummer 2,03 miljoen keer gestreamd, een nieuw record voor een eerste weeks). ‘Drag Me Down’ is de eerste hit voor One Direction zonder Zayn Malik die de band in maart (gedwongen) verliet.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (vierde week, waarmee Enrique zijn vader verbeterd met één week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
4. (3)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
5. EW  One Direction: Drag Me Down

Vorige week steeg ‘Reality’ van Lost Frequencies feat. Janieck Devy tot aan de rand van de top 10. Deze week gaat het over de rand en komt op de achtste plek terecht. Daarmee is het na ‘Are You With Me’ (#3 in maart) de tweede top 10-notering voor Lost Frequencies en de eerste voor Janieck Devy.

De grootste stijgers:
#16 (23) Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
#25 (36) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#35 (52) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#82 (92) Meek Mill / Nicki Minaj / Chris Brown: All Eyes On You
#84 (94) Vigiland feat. Tham Sway: Shots & Squats

Dan volgt hier het restant eerste weeks noteringen:
#58 Disclosure feat. Sam Smith: Omen
#71 Twocrooks & Frenna feat. Emms & Ronnie Flexx: Meisjes Blijven Meisjes
#81 Kygo feat. Will Heard: Nothing Left
#95 Cho: Was Je Nog Maar Hier
#98 Nico Vinz feat. Kid Ink & Bebe Rexha: That’s How You Know

Tot zover deze Hitflits. Op de nieuwssite van 3FM vind je de albumsnippers en later dit weekend duiken we in de Megaman in de achtergronden van de nieuwe noteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten