vrijdag 28 maart 2014

Hitflits: eerste plaats voor tweede soloalbum Jacqueline Govaert

Vier jaar geleden verscheen ‘Good life’, het eerste soloalbum van Jacqueline Govaert, voorheen frontvrouw van Krezip. Van het album kreeg ‘Overrated’ een notering (#28 in 2010), waarna het album binnen knalde op een derde plaats en in totaal 24 weken stond genoteerd. Laten we hopen dat ‘Songs to soothe’, haar tweede album, het langer volhoudt, want dat verdient het. Het begin is boven verwachting, want het komt binnen op de eerste plaats. Hoewel ‘Hear how my heart beats’ veel te horen is geweest op de radio, is de eerste echte single ‘Simple life’ dat binnenkomt op #92

TOP 3

  1. E.W.   Jacqueline Govaert: Songs to soothe
  2. E.W.   Johnny Cash: Out among the stars
  3. (1)       Anouk: Live at Symphonica in Rosso 2013
In tegenstelling tot vorige week (22 stuks), is het aantal eerste weeks noteringen gehalveerd. Buiten de twee genoemde, zijn dat de volgende:
#13 Beth Hart & Joe Bonamassa: Live in Amsterdam
#15 Shakira: Shakira.
#28 Happy camper: The daily drumbeat
#35 Nits: Nits?
#39 Aloe Blacc: Lift your spirit
#45 Exit 31: Killer body
#72 Marvin Gaye: Collected (‘What’s going on’ staat #1 in de Zwarte Lijst van Radio 6)
#81 Miles Davis: At Fillmore (album uit 2012)
#99 Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe: Leipzig cantates vol. 2 – J.S. Bach (album uit 2002)

SINGLE TOP 3

  1. (2)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (vierde week)
  2. (4)       Milky chance: Stolen dance
  3. (3)       John Legend: All of me (vanavond te gast in Collegetour op Nl. 3
Het is niet echt verrassend dat ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne terugstijgt naar de eerste plaats. Als Bløf geen roet in het eten gooit volgende week met de vandaag uitgekomen single ‘Spijt heb je morgen maar’, voorloper van het album ‘In het midden van alles’, blijft ‘Rather be’ nog wel even bovenaan staan. 

Van the Common linnets hebben de Britten weinig meer te duchten, ‘Calm after the storm’ gaat in de tweede week flink onderuit, en zakt naar de elfde plaats. Daarvoor in de plaats komt 'My love' van Route 94 feat. Jess Glynne, dat stijgt van 14 naar #9. En daarmee staat deze zangeres met twee nummers bij de bovenste tien.

In eigen land stonden ze al #3, in de Britse hitparade pakken ze aanstaande zondag de eerste plaats en bij ons zijn ze met ‘She looks so perfect’ op #13 de hoogste eerste weeks. Vier jongens uit Sidney, Australië met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar, die in 2011 de band 5 seconds of summer begonnen en het voorprogramma verzorgen van One direction.

Qua nieuwe noteringen, is het helemaal ‘calm’, want dat zijn er slechts 5! Hier volgen de overige vier:
#58 Family of the year: Hero
#89 Vance Joy: Riptide (Flic Flac remix)
#92 Jacqueline Govaert: Simple life
#93 Sia: Chandelier

Tot zover deze hitflits. Surf morgenmiddag even bij 3FM langs voor de albumsnippers. Wij melden ons na het zonnige weekend weer met een nieuwe Megaman.

zondag 23 maart 2014

Megaman bij week 12 – 22 maart 2014

Common linnets koos bewust voor ‘Calm after the storm’.

En verder in deze Megaman:  Jeroen van der Boom gaat zijn dromen achterna, fans van Gordon horen liever een ballad,  Sharon Doorson maakt liever urbanmuziek en Aloe Blacc is eindelijk los van Avicii.

In de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM lees je dat Anouk haar tiende #1-notering scoort en dat Hallo Venray nog steeds bestaat. Als de nucleair terrorisme top geen roet in het eten gooit, bestaan we vrijdag nog en melden ons voor een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ilse & Waylon kozen bewust voor Calm after the storm

#1 The Common linnets: Calm after the storm

Wat Anouk vorig jaar in eerste instantie niet lukte met ‘Birds’, lukt the Common linnets nu wel met ‘Calm after the storm’: binnenkomen op #1. ‘Birds’ werd vorig jaar tegengehouden door ‘Julia’ van Nick & Simon en bereikte pas in de tiende week alsnog de eerste plaats. Dat was nadat het nummer de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival had overleefd en zeker was van een finaleplaats. Uiteindelijk eindigde het nummer daar negende, dat er voor zorgde dat het nog een week bovenaan bleef staan.
Nadat Ilse DeLange en Waylon op woensdag 12 maart hun Eurovisielied ‘Calm after the storm’ hadden gepresenteerd in De Wereld Draait Door, was het in de voorbestelling al goed voor een eerste plaats. In tegenstelling tot andere hitparades, worden voor de Single Top 100 alleen de werkelijk gedownloade exemplaren meegeteld, dus vanaf vrijdag 14 maart.

1:5

Toen bleek al snel hoe populair het nummer was. En na het weekend had ‘Calm after the storm’ een voorsprong van 80% (!) op de #2, ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne. Uiteindelijk blijft daar een derde van over, omdat ‘Rather be’ het meest gestreamd is.

Aangezien het aantal downloads van ‘Calm after the storm’ rap aan het afnemen is, pakt ‘Rather be’ volgende week de eerste plaats terug. Of ‘Calm after the storm’ opnieuw de eerste plaats pakt, hangt af van wat het nummer gaat doen op 6 mei, tijdens de eerste halve finale in Kopenhagen.

Countryalbum

‘Calm after the storm’ was er ook gekomen zonder het Eurovisie Songfestival. Ilse DeLange, die na ‘So incredible’ (1x in 2008), haar tweede #1-hit scoort, liep al een tijdje rond met het idee voor een country-album. Willem Bijkerk oftewel Waylon, kent ze al sinds haar tienertijd, toen de twee elkaar regelmatig tegenkwamen op country-avonden. Bijkerk heeft zich vernoemd naar Waylon Jennings, een countrylegende. Voor Ilse was hij dan ook de geschikte persoon om mee samen te werken . Ze nodigde hem uit om in Nashville, het mekka van de countrymuziek, te werken aan het album.

drempel

Ilse was al eens eerder benaderd om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar zag dat toen niet zitten. De prestatie van Anouk vorig jaar, trok haar nu over de drempel. Tijdens de schrijfsessies vorig jaar in Nashville, legde ze het idee voor aan Waylon. Ilse: “Op een morgen aan het ontbijt in Nashville bespraken we het en toen zei ik: 'Goh, moeten we dat niet doen met ons nieuwe project?' En toen werd ik toch wel heel erg enthousiast.” In Nashville en in Nederland, schreven ze samen met Daniël Lohues en Amerikaanse songwriters zo’n 28 nummers.

geen Songfestivalliedje

Bij het schrijven van de liedjes lieten ze de gedachte aan het liedjesfestijn los. Ze wilden niet teveel denken aan de act, aan wat er van hen verwacht wordt, maar meer van ‘waar houden we van?’ Dat gevoel hadden ze direct na het schrijven van ‘Calm after the storm’.

Ilse: “We hadden meteen het gevoel dat dit het liedje voor het liedjesfestijn zou kunnen zijn. Toch wil je het een paar keer horen tussen de andere liedjes. We hadden een top 3 gemaakt en daarin kwam dit nummer steeds naar voren”. En over de keuze zegt ze: “We hebben bewust gekozen voor de kracht van een verstild liedje, de rust, iets met een mooie tekst. We zijn voor de kern gegaan: wat is voor ons het meest sprekende liedje in alle opzichten.”

documentaire

‘Calm after the storm’ is de voorloper van het album dat op 9 mei, de dag voor de finale, wordt uitgebracht. Het album verschijnt niet alleen op cd, maar ook op DVD. Daarop zijn beelden te zien van de twee uur durende documentaire die de TROS op 16 april uitzendt. Deze bevat interviews met Waylon en Ise DeLange plus (backstage) beelden uit Nashville, Hilversum en de Ardennen.
Op 21 juni geven de twee samen met Daniël Lohues en speciale gasten een concert in het FC Twente Stadion, wat voor deze speciale gelegenheid wordt omgedoopt tot Tuckerville.

handvol Eurovisie #1-hits

‘Calm after the storm’ van the common linnets is de vijfde Nederlandse Eurovisie-inzending dat de eerste plaats haalt. We zetten ze even allemaal op een rijtje, met tussen haakjes de week waarin het nummer de eerste plaats haalde:
2010: Sieneke: Ik ben verliefd (Sha-la-lie) (2e)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen / Never alone (2e / 7e)
2012: Joan Franka: You and me (1e)
2013: Anouk: Birds (10e)
2014: the Common linnets: Calm after the storm (1e)

Gerard Joling komt weer naar je toe

#26 Gerard Joling: Ik proost met jou

De fans van Gerard Joling kennen het nummer ‘Ik proost met jou’ al geruime tijd, want het staat op het album ‘Ik ook van jou’ dat in mei 2013 verscheen en deze week op #66 op herhaling gaat. Voor de single is het nummer in een nieuw jasje gestoken (wij horen echter weinig verschil) en heeft Gerard er een clip bij opgenomen in de Van Dyke bar op het Leidseplein in Amsterdam.

‘Ik proost met jou’ moet een groter succes worden dan ‘Een vriend’, het postume duet met Toon Hermans dat in februari niet verder kwam dan een weekje op #33. En dus is voor de opgepimpte single alles uit de kast gehaald.

Als je het nummer download maak je kans op een avondje met Gerard in een kroeg in Amsterdam. Naast de download is er ook een fysieke cd-single met onder andere de videoclip en een Songfestival medley, opgenomen tijdens zijn ‘Lekker shows’ in het Ziggo Dome vorig jaar. Om het singletje aan de man/vrouw te krijgen, zal Gerard de komende tijd diverse instores doen, die er voor moeten zorgen dat het nummer alsnog een grote hit wordt. De aftrap van de promotie was afgelopen zondag in Life 4 you. Gerard komt weer naar je toe, dus je bent gewaarschuwd!

Jeroen van der Boom gaat zijn dromen achterna

#29 Jeroen van der Boom: Nanana

In ‘Nanana’, tweede single van zijn album ‘De man’ (#29 in oktober), gaat Jeroen van der Boom zijn dromen achterna. Dat leek telefoonprovider HollandsNieuwe wel een mooi aanknopingspunt voor hun actie ‘Maak je dromen waar’. Daarbij kunnen mensen de Facebookpagina liken en hun droom vertellen. ‘Misschien laten wij jouw mooiste droom uitkomen!’, schrijft HollandsNieuwe er bij. En dus is ‘Nanana’ gekoppeld aan de actie.

Het is niet de eerste keer dat Jeroen van der Boom in zee gaat met deze telefoonprovider. Zijn vorige single ‘Beter laat dan nooit’ werd zelfs eerst gratis aangeboden op hun website. Toen het nummer kort daarna te koop werd aangeboden via de diverse downloadplatforms, werd het een hit (#23 in september 2013).

Fans van Gordon horen liever een ballad

#31 Gordon: Ik lach

‘Ik lach’ is inmiddels de vierde single van het album ‘Liefde overwint alles’ (#5 in 2013) van Gordon. Als we de meningen op de verschillende internetsites over ‘Ik lach’ serieus mogen nemen, dan horen zijn fans hem toch het liefst een ballad zingen.

Sharon Doorson schreef zelf een rap

#53 Sharon Doorson: Louder

‘Louder’ is de vijfde hitsingle voor Sharon Doorson, maar daar zit geen opgaande lijn in. De start met ‘Fail in love’ (#17 in 2012) was veelbelovend, maar daarna ging het alleen maar naar beneden. Het dieptepunt werd vorig jaar bereikt met ‘Run run’ dat niet verder kwam dan #48, en dat was in de week van binnenkomst!

Onlangs heeft Sharon laten weten minder R&B, maar meer Urban te gaan brengen. “‘Kijk, ik ben natuurlijk een R&B-zangeres, dus ten alle tijden, wat voor track ik ook zing, hoor je mijn R&B-vocals terug. Maar ik vind het wel cool om iets meer urban-invloeden in mijn muziek te gaan combineren. Dus dat het niet alleen maar dance, dance is.” Wellicht dat ze daarom wel een zelfgeschreven rap heeft opgenomen in ‘Louder’.

Calvin Harris durft het weer alleen aan

#61 Calvin Harris: Summer

 De Britse dj/producer Calvin Harris is een druk mannetje. ‘Summer’ is net uit, of hij kondigt al weer een nieuw nummer aan: ‘Under control’ featuring Alesso en Theo Hutchcraft. Wij doen het nu nog even met ‘Summer’, zijn twaalfde notering en de eerste waarop hij weer te horen is als zanger. Dat deed hij ook al op ‘I’m not alone’ (#62 in 2009) en ‘Feel so close’ (#32 in 2011). Aan de noteringen zie je dat het niet zijn grootste hits waren, dat waren de nummers met onder andere Rihanna (‘We found love’, #3) en met Kelis (‘Bounce’, #27), beide in 2011.

Aloe Blacc is eindelijk los van Avicii

#68 Aloe Blacc: The man

Het succes dat Aloe Blacc nu ten deel valt, heeft hij voor een groot deel te danken aan Avicii. De Zweedse dj vroeg hem voor zijn nummer ‘Wake me up!’, waarvan de demo was ingezongen door Mac Davis. Blacc werd uiteindelijk de zanger van het nummer, waarvoor hij ook de tekst schreef. Het nummer werd een wereldhit en was de #1 van 2013. Blacc nam het nummer ook nog zelf op en scoorde daar een redelijke hit mee: #24. Die versie staat op het album ‘Lift the spirit’ dat in oktober 2013 verscheen.

The man’ is ook afkomstig van dat album en is eigenlijk de eerste hitsingle na het succes van ‘Wake me up’. ‘The man’ is geïnspireerd op ‘Your song’ van Elton John. Dat nummer was al twee keer eerder een notering voor Elton. In 1971 bereikte het de 4e plaats, 31 jaar later, in 2002 kwam het liedje tot #88, samen met Alessandro Safina, opgenomen voor Sport Relief.

Colin maakte een slippertje

#79 Mike & Colin: Een lieveling voor mij

19 februari 2014 is een datum die Colin Heikens van het duo Mike (Eichelsheim) & Colin (links op de foto) nog lang zal heugen. Op die woensdag nam het duo de videoclip op bij ‘Een lieveling voor mij’, nu hun elfde notering. Tijdens de opnames maakte Colin een vervelende val bij het zwembad waar gefilmd werd. Hij kwam daarbij op zijn achterhoofd terecht en is heel even buiten westen geweest. Inmiddels gaat het hem weer goed, maar een zwembad zal hij voorlopig wel mijden!

30e notering voor Armin van Buuren

#89 Armin van Buuren feat. Lauren Evans: Alone

Afgelopen dinsdag was Armin van Buuren de grote winnaar tijdens het Buma Award Gala. Hij kreeg er twee voor ‘This is what it feels like’ (zijn #2-hit met Trevor Guthrie) in de categorie ‘nationaal’ en ‘internationaal’ en eentje voor de filmmuziek bij ‘Verliefd op Ibiza’. Het Buma Award Gala heette vorig jaar nog het Buma Harpen Gala. De aanpassing door Buma Cultuur is gedaan om de focus te leggen op de mensen achter de artiest: de componisten en de tekstdichters in plaats van de uitvoerenden.

Voor ‘Alone’, de 30e notering van Armin onder zijn eigen naam, vroeg hij Lauren Evans. Tot nu toe was ze voornamelijk bekend als componist van nummers voor onder andere Vanessa Williams en Natasha Bedingfield. Ook schreef ze mee aan ‘Bad boys’ van Alexandra Burke feat. Flo Rida (#24 in 2010). Evans, geboren op 3 februari 1983 in San Berdino, California, is de dochter van dominee John Evans. Muziek kreeg ze in diverse gospelkoren van huis uit mee. Naast componeren en zingen, is ze ook te horen in een aantal Disney tv-series.

Best day of my life had een jaar nodig om te scoren

#91 American authors: Best day of my life

‘Best days of my life’ van American authors is al ruim een jaar oud. Het nummer werd in maart 2013 uitgebracht, maar al het jaar daarvoor opgenomen. Top 10 in Canada en Australië hebben Zac Barnett (zang), James Shalley (gitaar), Dave Rublin (bas) en Matt Sanchez (drums) dan ook al in de pocket. Zover zal het in ons land niet komen.

De vier kennen elkaar van het Berklee College of Music in Boston waar ze studeerden. De naam American authors gebruiken ze nog maar kort. Van 2006 – 2012 noemden ze zich nog the Blue pages. Sinds 2010 wonen en werken de vier in New York. ‘Best days of my life’ is afkomstig van het album ‘Oh, what life’ dat begin deze maand uitkwam.

Gordon city werkte met Clean bandit

#98 Gordon city feat. MNek: Ready for love

Op 9 en 10 mei komt het uit Noord-Londen afkomstige Gordon city naar ons land voor  optredens in Zeewolde, Tilburg en Utrecht. Of het duo, dat bestaat uit Kye “Foamo” Gibbon and Matt “RackNRuin” Robson-Scott, dan ook zanger MNek (in het midden) meeneemt, is afwachten. Met hem scoren ze in ons land met ‘Ready for love’ hun eerste notering. Vorig jaar bracht het duo de single ‘Intentions’ uit, een samenwerking met Clean bandit!
MNek heet volledig Uzoechi Osisioma Emenike, geboren op 9 november 1994 in Lewisham, Londen. Hij schreef nummers voor onder andere Kylie Minogue, Little mix en the Wanted. Twee jaar geleden scoorde MNek een top 20-hit, niet zelf, maar als schrijver van ‘Need u (100%)’ voor Duke Dumont feat. A*M*E*.