zondag 23 maart 2014

Ilse & Waylon kozen bewust voor Calm after the storm

#1 The Common linnets: Calm after the storm

Wat Anouk vorig jaar in eerste instantie niet lukte met ‘Birds’, lukt the Common linnets nu wel met ‘Calm after the storm’: binnenkomen op #1. ‘Birds’ werd vorig jaar tegengehouden door ‘Julia’ van Nick & Simon en bereikte pas in de tiende week alsnog de eerste plaats. Dat was nadat het nummer de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival had overleefd en zeker was van een finaleplaats. Uiteindelijk eindigde het nummer daar negende, dat er voor zorgde dat het nog een week bovenaan bleef staan.
Nadat Ilse DeLange en Waylon op woensdag 12 maart hun Eurovisielied ‘Calm after the storm’ hadden gepresenteerd in De Wereld Draait Door, was het in de voorbestelling al goed voor een eerste plaats. In tegenstelling tot andere hitparades, worden voor de Single Top 100 alleen de werkelijk gedownloade exemplaren meegeteld, dus vanaf vrijdag 14 maart.

1:5

Toen bleek al snel hoe populair het nummer was. En na het weekend had ‘Calm after the storm’ een voorsprong van 80% (!) op de #2, ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne. Uiteindelijk blijft daar een derde van over, omdat ‘Rather be’ het meest gestreamd is.

Aangezien het aantal downloads van ‘Calm after the storm’ rap aan het afnemen is, pakt ‘Rather be’ volgende week de eerste plaats terug. Of ‘Calm after the storm’ opnieuw de eerste plaats pakt, hangt af van wat het nummer gaat doen op 6 mei, tijdens de eerste halve finale in Kopenhagen.

Countryalbum

‘Calm after the storm’ was er ook gekomen zonder het Eurovisie Songfestival. Ilse DeLange, die na ‘So incredible’ (1x in 2008), haar tweede #1-hit scoort, liep al een tijdje rond met het idee voor een country-album. Willem Bijkerk oftewel Waylon, kent ze al sinds haar tienertijd, toen de twee elkaar regelmatig tegenkwamen op country-avonden. Bijkerk heeft zich vernoemd naar Waylon Jennings, een countrylegende. Voor Ilse was hij dan ook de geschikte persoon om mee samen te werken . Ze nodigde hem uit om in Nashville, het mekka van de countrymuziek, te werken aan het album.

drempel

Ilse was al eens eerder benaderd om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar zag dat toen niet zitten. De prestatie van Anouk vorig jaar, trok haar nu over de drempel. Tijdens de schrijfsessies vorig jaar in Nashville, legde ze het idee voor aan Waylon. Ilse: “Op een morgen aan het ontbijt in Nashville bespraken we het en toen zei ik: 'Goh, moeten we dat niet doen met ons nieuwe project?' En toen werd ik toch wel heel erg enthousiast.” In Nashville en in Nederland, schreven ze samen met Daniël Lohues en Amerikaanse songwriters zo’n 28 nummers.

geen Songfestivalliedje

Bij het schrijven van de liedjes lieten ze de gedachte aan het liedjesfestijn los. Ze wilden niet teveel denken aan de act, aan wat er van hen verwacht wordt, maar meer van ‘waar houden we van?’ Dat gevoel hadden ze direct na het schrijven van ‘Calm after the storm’.

Ilse: “We hadden meteen het gevoel dat dit het liedje voor het liedjesfestijn zou kunnen zijn. Toch wil je het een paar keer horen tussen de andere liedjes. We hadden een top 3 gemaakt en daarin kwam dit nummer steeds naar voren”. En over de keuze zegt ze: “We hebben bewust gekozen voor de kracht van een verstild liedje, de rust, iets met een mooie tekst. We zijn voor de kern gegaan: wat is voor ons het meest sprekende liedje in alle opzichten.”

documentaire

‘Calm after the storm’ is de voorloper van het album dat op 9 mei, de dag voor de finale, wordt uitgebracht. Het album verschijnt niet alleen op cd, maar ook op DVD. Daarop zijn beelden te zien van de twee uur durende documentaire die de TROS op 16 april uitzendt. Deze bevat interviews met Waylon en Ise DeLange plus (backstage) beelden uit Nashville, Hilversum en de Ardennen.
Op 21 juni geven de twee samen met Daniël Lohues en speciale gasten een concert in het FC Twente Stadion, wat voor deze speciale gelegenheid wordt omgedoopt tot Tuckerville.

handvol Eurovisie #1-hits

‘Calm after the storm’ van the common linnets is de vijfde Nederlandse Eurovisie-inzending dat de eerste plaats haalt. We zetten ze even allemaal op een rijtje, met tussen haakjes de week waarin het nummer de eerste plaats haalde:
2010: Sieneke: Ik ben verliefd (Sha-la-lie) (2e)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen / Never alone (2e / 7e)
2012: Joan Franka: You and me (1e)
2013: Anouk: Birds (10e)
2014: the Common linnets: Calm after the storm (1e)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten