zondag 9 maart 2008

Megaman bij week 10 – 8 maart 2008

Welkom bij de Megaman van 1 maart 2008, waarin Nikki een klinkende overwinning behaalt, Van Velzen voor de bioscopen uitrent, Van der Boom een gouden plaat heeft en Racoon een #1-hit misloopt.
Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe Megaman!

Nikki: nieuw idool en nieuw op #1

Nikki: Hello world (1) ***hoogste eerste weeks ***

Ze is de opvolgster van Jamai, Boris en Raffaëla en de winnares van de vierde Idols-serie in Nederland: Nikki Kerkhof uit Sint-Oedenrode. De Brabantse, geboren op 21 december 1983, was duidelijk de beste zangeres in de Idols-afleveringen en won dan ook met maar liefst 62% van de uitgebrachte publieksstemmen in de finale van de geboren Kongolese Nathalie Makoma. Vijf nummers zong Nikki in de finale: ‘River deep mountain high’, de gospel ‘When the spirit of the Lord’ (met haar koor Inside out), ‘Queen of the night’ (met medefinaliste Nathalie), ‘On my own’ (met Nathalie en Trijntje Oosterhuis) en natuurlijk ‘Hello world’, de nieuwe lijstaanvoerder van deze week.

Want ook in de Single Top 100 is Nikki meteen al de winnares: ze verkoopt vijf keer zoveel als de #2 van deze week, Amy Winehouse met ‘Valerie’. De halve jury profiteert al meteen van de winst van Nikki: jurylid John Ewbank componeerde ‘Hello world’ en jurylid Eric van Tijn produceerde het nummer.

81% voorsprong heeft Nikki op haar concurrentie in de Single Top 100. Dat klinkt als heel veel, maar voor een Idols-winnares valt ’t nog best mee. Jamai kwam op 29 maart 2003 op #1 binnen na zijn Idolsoverwinning met ‘Step right up’ en hij had maar liefst 91% voorsprong. Een jaar later, op 15 mei 2004, kwam Idols 2-winnaar Boris met 84% voorsprong bovenaan binnen met ‘When I think of you’. En Raffaëla, winnares van Idols 3, kwam op 25 maart 2006 weliswaar met slechts 5% voorsprong bovenaan binnen met ‘Right here right now’, maar dat kwam omdat haar singletje nog maar net één dagje in de winkels lag; een week later lag ze al 93% voor op de concurrentie.

De Idols-jury heeft geleerd van zijn fouten: Nikki hoeft niet in de komende weken al een plaat op te nemen die zo nietszeggend is, dat het publiek haar nieuwste idool meteen weer afdankt. In plaats daarvan mag Nikki een tijdje haar eigen sound laten rijpen. Dat zal gebeuren door een kleine tournee langs Nederlandse podia en discotheken. Nikki wordt daarbij vergezeld door de nummers 2 en 3 van Idols, Nathalie en Charlene. Gaandeweg moet dan duidelijk worden welke kant Nikki muzikaal op wil gaan. Daar worden nummers bij uitgezocht, en misschien schrijft Nikki zelfs wel wat dingetjes mee. Ergens in het najaar verschijnt dan haar debuutalbum. Ook Nathalie en Charlene worden dus betrokken bij het naproces. Zij maken ook een toer en zullen ook de studio induiken om wat liedjes op te nemen. Onduidelijk is nog of en welk platencontract zij weten te bemachtigen.

Duffy op het vinkentouw voor #1

Duffy: Mercy (3)

Wat een pech voor Aimee Anne Duffy. Knal je ineens op #3 binnen in de Single Top 100, is er een of ander Nederlands zangeresje dat nóg hoger binnenkomt; daar gáát je aandacht... Duffy zit dus nog even op het vinkentouw; ze staat op het punt om Amy Winehouse in te halen en moet nog even wachten tot de verkopen van Nikki in gaan storten.

Wat in Nederland dus niet lukte, binnenkomen op #1, lukte in haar vaderland wel. Duffy (overigens slechts een half jaar jonger dan Nikki, want geboren op 1 juni 1984 in Nefyn, Wales) kwam twee weken terug bovenaan binnen in de Britse hitparade, enkel en alleen op verkochte downloads. ‘Mercy’ doet het daar dus stukken beter dan Duffys debuutsingle: ‘Rockferry’ bereikte bij de Britten vorig jaar slechts plaats #45.

Eigenlijk is Duffys roem ook een beetje gebaseerd op een talentenjacht, zij het een onbekende. In 2003 deed ze mee aan ‘Wowffactor’, een regionale talentenjacht, waar ze als tweede eindigde. Na die deelname was ze een graag geziene artiest in de plaatselijke jazz- en bluescafés. Een platencontract volgde en haar doorbraak was in november een feit toen ze mocht optreden in de BBC2-show ‘Later with Jools Holland’.

Muziek van Van Velzen is sneller dan de film

Van Velzen: When summer ends (6)

De ‘Zomerhitte’ moet nog komen, maar Van Velzen stijgt al naar de top 10. Zijn hit ‘When summer ends’ is het titelnummer van de speelfilm ‘Zomerhitte’, naar een boek van Jan Wolkers en met een sterrencast van Sophie Hilbrand, Jelka van Houten, Cees Geel en Waldemar Torenstra en regisseur Monique van de Ven. Pas op 20 maart draait hij in de bioscopen, maar nu al scoort Roel van Velzen er zijn eerste top 10-hit mee. Van Velzen is de hoogstgenoteerde zanger deze week, want de hele top 5 bestaat uit zangeressen!

Goud voor Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom: Betekenis (8)

Zijn grootste hit, ‘Jij bent zo’, houdt het inmiddels al een onwaarschijnlijk lange 38 weken uit in de Single Top 100 en inmiddels zijn we al weer twee hits verder voor Jeroen van der Boom en komt ‘Betekenis’ binnen op #8. Daartussenin zat nog de #1-hit ‘Één wereld’, maar die is al uit de Single Top 100 verdwenen. Alle drie zijn ze afkomstig van het album ‘Jij bent zo’, dat begin april verschijnt.

Jeroen van der Boom heeft inmiddels zijn eerste gouden plaat binnen. In de backstage-uitzending van Idols ontving hij zaterdag uit handen van presentator Martijn Krabbé een gouden plaat voor meer dan vijfendertigduizend verkochte exemplaren van ‘Jij bent zo’. Ook tekstschrijver Tony Neef mocht een gouden exemplaar in ontvangst nemen. De gouden plaat was een grote verrassing voor de 35-jarige zanger. “Wow, heb je ooit wel eens iemand met z'n mond vol tanden zien staan?”, was zijn eerste reactie. “Mijn eerste gouden plaat, na een heel bijzonder jaar!”

Peter Gelderblom brengt eighties terug

Peter Gelderblom versus Muzikjunki: Trapped (26)

‘Trapped’, dat zong Colonel Abrams al in 1985. Drieëntwintig jaar na dato doet Rotterdammer Peter Gelderblom dat nog eens dunnetjes over met een house-coverversie. Abrams kwam er in de jaren ’80 mee tot een zesde plek; hij bleek een eendagsvlieg. Gelderblom is dat in elk geval niet; ‘Waiting for’ bereikte vorig jaar augustus plek #12 en tegelijkertijd kwam hij met ‘Snap’ tot #85.

Gelderblom is bekend geworden als resident in de Rotterdamse clubs LaBaraque, Ramblas Club, afterclub de Boot Barocca en the Revolution en als storemanager van Midtown Records in Rotterdam. Samen met dj/producer Rene Amesz bouwde hij een studio in Rotterdam en vele bekende clubhits zijn uit hun samenwerking voortgekomen. Peter Gelderblom is tegenwoordig tevens eigenaar van de bekende platenzaak Rhythm Import in Rotterdam.

Blackbox uit de mottenballen

Blackbox: Everybody everybody (39)

Uit de mottenballen gehaald: ‘Everybody everybody’ van het Italiaanse producerstrio Blackbox. De single was in 1991 de laatste hit voor DJ Daniele Davoli, computerexpert Mirko Limoni en klarinettist Valerio Semplici (#29 in augustus). Een paar maanden daarvoor bereikten ze hun carrièrehoogtepunt met een vierde plek voor ‘Strike it up’. Al hun hits werden destijds gezongen door Martha Wash (ook bekend van the Weather girls), maar op het podium stond Catherine Quinol (alias Katrin) te playbacken. ‘Everybody everybody’ was vooral een gigant van een hit in Amerika: daar bereikte het #1 in de dancelijsten, #2 in de R&B-lijst en #8 in de Billboard Hot 100.

Het is landgenoot Benny Benassi die de mottenballen heeft verwijderd. Hij maakte een remix van ‘Everybody everybody’ en brengt het nummer weer opnieuw onder de aandacht. En hij komt meteen al aardig in de buurt van de hoogste notering van het origineel: slechts tien plaatsen lager debuteert de remix.

One republic: #6 in Singapore

One republic: Stop and stare (52)

De tweede single is meteen ook de tweede hit voor de mannen van One republic. Met ‘Apologize’ bleven ze nog nét achter de koppositie steken; aan de hand van hun ontdekker Timbaland stonden ze in december vorig jaar en januari dit jaar drie weken op #2 achter ‘Don’t stop the music’ van Rihanna.

‘Stop and stare’ loopt nog niet zo hard voor zanger Ryan Tedder, gitarist Zach Filkins, drummer Eddie Fisher, bassist Brent Kutzle en gitarist Drew Brown als zijn voorganger; voorlopig bereikt het vijftal als hoogste positie wereldwijd slechts de zesde plaats in Singapore. Verder behoren een zevende plek in Ierland en een achtste in Engeland en Polen tot de uitschieters.

Fransen van Starting rock opnieuw met Diva in zee

Starting rock featuring Diva Avari: Movin’ on (53)

De twee Parijzenaren Hédi Banon en Stéphane Tedesco vormen Starting rock. Ze speuren, onder de indruk van de electropop uit de jaren 80, alle platenwinkels af, op zoek naar nieuwe hits. Tijdens een optreden in een buitenlandse club ontmoeten de twee producers zangeres Diva Avari. Ze vallen beide voor de charme van haar stem en besloten een de oude hit ‘Don’t go’ van Yazoo uit 1982 in een nieuw jasje te steken. Dat levert hen begin 2007 hun eerste hit op (#42).

En het levert eindelijk de doorbraak op voor Avari Firiel, een zangeres die afkomstig is uit Boston, maar in de Franse hoofdstad Parijs verzeild is geraakt. In Boston werkt ze als gogo-danseres, wanneer ze door een kledingontwerper wordt gevraagd om als model op de catwalk te verschijnen in Parijs. Dat brengt Avari in 1992 naar Europa. Vanaf 1996 is ze zangeres/ danseres in de Palace-club van niemand minder dan (de op dat moment nog niet zo wereldberoemde) David Guetta. Een jaar later neemt ze haar debuutsingle op, een cover van ‘Lady Marmalade’. Dat blijft echter nog zonder succes. Meer singles volgen, evenals filmrolletjes in ‘Wildside’, ‘Le sheitan’ en ‘Gardens in autumn’. Ze breekt echter pas echt door via Starting rock.

Een jaar na hun debuuthit zijn Starting rock en Diva Avari eindelijk toe aan de opvolger. ‘Movin’ on’ krijgt een stevige remix van de Franse producers Enzo Mori en Stephan Clark.en komt de lijst binnen op #53.

Katie Melua: goed slaapmiddel

Katie Melua: If the lights go out (58)

Wanneer de Megaman ‘s nachts niet in slaap kan komen, dan heeft hij een uitstekende remedie: hij zet simpelweg het album ‘Pictures’ van Katie Melua op. Succes verzekerd; die muziek is zó spannend, dat binnen de kortste keren de oogjes dichtvallen en de Megaman onder zeil is...

‘If the lights go out’ is, na ‘If you were a sailboat’, de tweede hit van dat album, dat vorig jaar nog vier weken op #1 stond in de Album Top 100. De vorige single van die plaat, ‘Mary Pickford’, leverde geen notering op. De nieuwe hit is opnieuw geschreven door Mike Batt, de producer die met Melua een grote vis aan de haak geslagen heeft en al stukken succesvoller is dan met zijn eigen solocarrière eind jaren ’70.

Janet Jackson waagt tweede poging

Janet Jackson: Feedback (59)

We waren haar een paar weken kwijt, maar ze is gevonden: Janet Jackson komt met ‘Feedback’ terug binnen in de Single Top 100. In februari stond het liedje maar liefst één week genoteerd, op #94, maar na twee weken afwezigheid keert het terug in de lijst, en nu een stuk hoger. En dat is maar goed ook, want voor Janet zijn inmiddels de magere hitjaren ingegaan. De laatste keer dat ze bij de bovenste tien stond, is inmiddels al weer tien jaar geleden: begin 1998 stond ze op #1 –dat dan weer wel – met ‘Together again’.

Snoop: eruptie of verleiding?

Snoop dogg: Sensual seduction (63)

‘Sensual seduction’? ‘Sexual eruption’ zul je bedoelen! Want zo heette het nummer voordat het gecensureerd werd... ‘Sensual seduction’ is de eerste single van het nieuwe album van Snoop, ‘Ego trippin’’. Het nummer is geproduceerd door Shawty Redd. Je hoort Snoop zingen door een zogeheten talkbox, een apparaatje dat, aangestuurd door een toetsenbord, zijn stem vervormt. Van het nummer zijn drie remixen te krijgen: een met Lil’ Kim als rapster, een met rapper Yung Berg en een met zangeres Robyn. In eigen land, de VS, heeft het nummer al de top 10 bereikt; #7. De grootste hit scoort Snoopie met ‘Sensual seduction’ tot nu toe echter in Zweden, want in de Zweedse top 60 stond het nummer al op #4.

Bouke laat de Giraf weer vollopen

Bouke: Blijf bij mij (64)

Het is weer ‘benen buiten’ binnenkort in zaal ‘de Giraf’ in Emmen, want Bouke Scholten gaat de tent daar volgende maand weer eens op z’n kop zetten. Bouke, zelf ook afkomstig uit Emmen, komt daar op 26 april langs, dus als je er nog heen wilt, moet je snel zijn. En hij zal er ongetwijfeld ook zijn nieuwe hit ten gehore brengen, de gevoelige ballad ‘Blijf bij mij’. Van zijn voorgaande vijf hits was ‘Geef me de kracht’ vorig jaar november de grootste, met een 22e plek. ‘Blijf bij mij’ is geschreven door Edwin van Hoevelaak en opgenomen in studio ‘de Roeftop’ in Holten.

Sonny Blaze: klinkt beter dan Timo Paashuis

Sonny Blaze: Hold up (72)

Klinkt Amerikaans, toch?! Sonny Blaze... Zou ook een Engelsman kunnen zijn. Maar nee hoor: Sonny Blaze komt ‘gewoon’ uit Maastricht en heet eigenlijk Timo Paashuis. Geboren op 13 september 1981 kwam hij al vroeg met muziek in aanraking. Vanaf z’n tiende leerde hij van z’n vader piano spelen. Al snel had hij een viersporenrecorder te pakken, nam hij de nieuwste dancenummers op van de radio en probeerde hij die op z’n kamertje aan elkaar te plakken.

Van het een kwam het ander, en inmiddels heeft Paashuis z’n overstap gemaakt naar het maken van eigen platen. En met succes, want zijn debuuthit komt hij op #72 binnen. En da’s maar goed ook, want anders had Paashuis z’n paashaas-pak weer aan kunnen trekken om aan inkomsten te komen...

All missing pieces naar Londen voor clip

All missing pieces: Busdriver (73)

Veertien, twaalf en tien jaar zijn ze, de drie broers Meiresonne uit Den Haag. Zanger Camiel is de oudste, benjamin Quinten speelt bas en Wrister is drummer. En ze bestaan al twee jaar, kun je nagaan... Quinten was acht toen hij van zijn buurman een akoestische gitaar leende. Wrister kocht van het geld dat hij verdiend had een bescheiden drumstelletje en Camiel kreeg van een kennis een gitaar cadeau. Camiel: “Ik heb nog even klassiek gitaarles genomen maar dat noten lezen beviel niet, dus ging ik sparen voor een elektrische gitaar. Na een half jaar kocht ik er een voor 65 euro.” Omdat zij het liefst een echt bandje wilden formeren, koos Quinten ervoor basgitaar te gaan spelen; een bas die groter is dan hijzelf... “In het begin speelden we echt punkrock, maar de laatste tijd hebben we de punk een beetje losgelaten en zijn onze nummers meer poprock geworden. We zingen over allerlei onderwerpen uit het dagelijks leven,” aldus Quinten.

In september vorig jaar scoorden de jongens van All missing pieces hun debuuthit met ‘I want you to know’. Die single bleef steken op #46. Begin dit jaar speelden ze al op het festival Noorderslag in Groningen en binnenkort maken ze ook hun opwachting op Paaspop, op 22 maart. Dat betekent: nog veel meer mensen die All missing pieces kennen, dus wellicht een grotere hit voor ‘Busdriver’. De single is geschreven door Camiel en Quinten, de clip is opgenomen in Londen.

Dirk Meeldijk verdubbelt aantal hits

Dirk Meeldijk: ’t Is voorbij (82)

49 jaar is Dirk Meeldijk inmiddels, maar pas eind vorig jaar maakte hij zijn debuut in de Single Top 100 met ‘Ik hou van het leven’. Zeven weken hitparade leverden hem de 68e plaats op. En de Megaman voorspelde toen al: ‘dit is nog maar het begin!’ En inderdaad, de Megaman had het goed gezien, want het we zijn vier maanden verder en opnieuw scoort Meeldijk een hit. Nu maar hopen dat hij zijn titel niet waar gaat maken, want dan zou een veelbelovende carrière in de kiem gesmoord worden...

DJ Arlo: na radiowerk nu house-carrière

DJ Arlo: Press play on tape (89)

Arlo van Sluis, zo heet hij eigenlijk, maar dat is geen naam om carrière mee te maken in Spanje. Dus noemde hij zich om tot DJ Arlo én maakte hij carrière in Spanje! Sinds 1992 draait Arlo professioneel. Zijn populariteit begon dus in Spanje, maar vanaf 1994 is hij ook in Nederland actief. Je kunt hem wellicht kennen van de Radio 58 drive in show; daar draaide hij tot 2002. Ook was hij op de radio te horen, op 538 en op Veronica. Met beide programma’s is Arlo inmiddels gestopt, zodat hij zich volledig kan toeleggen op zijn dj-schap. Voor hem geen hitparademuziek of après ski meer, zijn set bestaat voortaan uit een combinatie van dance en classics.

Zijn Chris Brown en Rihanna een setje?

Chris Brown: With you (90)

‘With you’... Over wie zou Chris Brown het hebben, denk je? Het zou wel eens Rihanna kunnen zijn! De achttienjarige Chris en de twee jaar oudere Rihanna zijn samen gespot in het zwembad van een hotel op Barbados, het eiland waar Rihanna vandaan komt. Rihanna beweert dat er niets aan de hand is: “Ik ben single. Als de werkelijke prins komt ga ik ervoor zodat de relatie werkt maar nu ben ik blij single te zijn. Chris Brown is gewoon een goeie vriend”.

Brown scoorde, ironisch genoeg, zijn beste hitparadeprestatie in de allereerste week dat hij genoteerd stond: op 4 februari 2006 kwam hij met ‘Run it!’ op #9 binnen, maar sindsdien gaat zijn hitcarrière alleen maar bergafwaarts. Brown verdween uit de top 10 en ook de opvolgers, ‘Yo (excuse me miss)’ (#67) en ‘Gimme that’ (#94) presteerden voor geen meter. Het ziet er niet naar uit dat ‘With you’ het zoveel beter gaat doen, want een negentigste plaats bij binnenkomst is slechts een marginale verbetering. Zou Chris’ carrière al op z’n achttiende voorbij zijn? Nou, de Megaman denkt van niet, want in de Verenigde Staten loopt het nog altijd uitstekend: daar kwam ‘With you’ gewoon weer tot een tweede plek, zijn vijfde top 10-hit in eigen land.

Pascal Morais: pindakaas in de cd-speler

Pascal Morais: Putacabrona (91)

Pascal Bruitzman, zo heet ie, maar wij kennen hem in muziekland als Pascal Morais, en hij komt uit Hoorn. Al een jaar of twaalf draait hij mee. Hij heeft zich gespecialiseerd in mixtapes en mix-cd’s. Een paar jaar terug werd hij vader; aanvankelijk probeerde hij het dj’en met het vaderschap te combineren, maar toen hij een boterham met pindakaas klem in zijn cd-speler vond, zag hij daar toch maar van af en nam hij een jaartje vrij. Maar hij is terug, Pascal Morais, en scoort zijn debuuthit, ‘Putacabrona’.

Dick Treesie hyvet voor het goede doel

Dick Treesie.hyves ft. DJ Koenski.hyves: Hyve de hele dag (96)

Die Dick Treesie, die weet wel hoe hij moet inspringen op een hype. Al twee keer eerder kwamen we hem vorig jaar tegen, en ook toen haakte hij in op de actualiteit. Nu probeert hij de populariteit van de vriendensite Hyves uit te buiten. Daarvoor roept hij de hulp in van DJ Koenski, alias Koen Funk uit Middelburg (dj, producer en eigenaar van de plaatselijke après ski-bar Mambo’s). En inderdaad, beide heren hebben een eigen hyves-pagina. Op het moment van schrijven heeft Dick Treesie al 2.370 vrienden en DJ Koenski heeft er een bescheiden 314.

De opbrengsten van de single gaan naar een goed doel: de stichting ‘Vergeten kinderen van Bulgarije’. Die onderneemt actie tegen wantoestanden in Bulgaarse kindertehuizen. Die stichting is opgezet naar aanleiding van de schokkende BBC-documentaire Abandoned children .

Roy Gates heeft elftal volledig

Roy Gates: Come alive (100)

Met ‘Come alive’ maakt Roy Gates het elftal vol: het is de elfde hit voor Roy Poortmans, die z’n achternaam verengelste tot zijn artiestennaam. Vorige maand draaide hij op Trance energy. Speciaal voor het album dat naar aanleiding van dat evenement is uitgebracht, schreef hij ‘Come alive’.

Elf hits in net iets meer dan drie jaar tijd, da’s een hele aardige hitparadeprestatie. Helaas voor Roy zat een écht grote hit er tot nu toe niet tussen. Met zijn elf hits wist hij slechts één keer de bovenste dertig te bereiken. #26 voor ‘Lose myself’ (april 2006) is zijn voorlopige hoogtepunt.

Album Top 100: Amy Winehouse redt het nog nét

In de Album Top 100 van deze week behoudt Amy Winehouse een minieme voorsprong op de jongens van Racoon. Verder veel nieuw gitaargeweld in de lijst, van alt-rock via pretpunk en bluesrock naar death metal en hardrock weer terug naar alt-rock. Ach, lees zelf maar:

Amy Winehouse: Back to black (1)
Het was de hele week spannend: het nieuwe album van Racoon had aan het begin van de week een lichte voorsprong, maar Amy Winehouse kwam, hoe verder de week vorderde, steeds een stapje dichterbij. En aan het eind van de week heeft ze het opnieuw gered: ‘Back to black’ finisht met slechts 2% voorsprong opnieuw op #1 in de Album Top 100 en staat nu al zeven weken lang bovenaan.

Racoon: Before you leave (2)
Helaas, ze komen nét een paar procentjes tekort en missen dus deze week hun eerste #1-hit. Racoon kwam met het vorige album ‘Another day’, ook tot een tweede plaats; een notering die nota bene pas in de 43e week werd behaald. Dat doen de Zeeuwen nu beter: ze komen met ‘Before you leave’ meteen maar op #2 binnen, en het scheelde maar een haartje...

De Megaman vroeg aan Racoon: Hoe kwam het album tot stand? “We schrijven altijd door. Dat stopt nooit. In februari 2007 hadden we zo'n zestig ideeën bij elkaar. Met Michel Schoots, onze producer, hebben we de beste eruit gepikt en hebben we vijfenhalve maand in de oefenruimte gezeten. Schrijven, schrijven, schrijven. Bouwen, bouwen, bouwen. Uiteindelijk zijn er twaalf liedjes overgebleven. De laatste maand hebben we gebruikt om ze perfect te leren spelen. Pas toen zijn we de studio ingegaan en hebben we alles zo veel mogelijk live opgenomen. We hebben nooit zo’n idee van hoe een plaat moet worden. We schrijven gewoon, vanuit ons hart. Daar zijn die twaalf liedjes uitgekomen. We hebben ze allemaal met zowel elektrische als akoestische gitaar gespeeld. Wat het mooiste is, blijft. Zonder opzet is dat twaalf keer akoestische gitaar geworden.”

Nick Cave & the Bad seeds: Dig, Lazarus, dig!!! (11)
Een halve eeuw oud is hij inmiddels, Nick Cave, en samen met zijn Bad seeds maakt hij ook al bijna een kwart eeuw muziek... We worden oud, mensen, we worden oud... Maar goed, de Australiër (geboren op 22 september in (Warracknabeal) heeft weer een prima nieuwe plaat gemaakt, die het bovendien hitparadetechnisch gesproken ook goed doet, met een binnenkomst op #11. Ter promotie van dit nieuwe album geven Nick Cave & the Bad seeds een concert in de Heineken music hall in Amsterdam op 28 april.

Erykah Badu: New Amerykah part 1 (25)
Haar vorige album dateert al weer van bijna vijf jaar geleden, maar stilgezeten heeft Erykah Badu zeker niet. Allereerst had ze het erg druk met de geboorte en de opvoeding van haar dochter, Puma. Maar tussen de bedrijven door heeft Erykah nog voldoende tijd gevonden om liedjes te schrijven: dit jaar mogen we maar liefst drie nieuwe albums van haar verwachten! ‘New Amerykah part 1’ ligt net in de winkels, inmiddels al voorafgegaan door de single ‘Honey’. In juli komt deel 2 van de albumreeks al uit en wellicht kun je tegen de kerst deel 3 in de platenzaken vinden.

U-niq: Het kapitalisme (31)
Je hebt van die rappers bij wie alles wat ze aanraken in goud verandert. Nou, U-niq, het alias van de 31-jarige Anthony Pengel (geboren op 10 juli in Rotterdam) behoort niet tot die groep... Hij speelt in het landelijk jeugdteam van Feyenoord, maar breekt niet door naar het eerste team. Zijn eerste album, bij Sony, flopt. Hij wordt lid van het rapcollectief Committee gunmen (met o.a. E-life en Anonymous Mis), maar daar komt weinig uit. Zijn Nederlandstalige debuutalbum ‘Rotterdam’ blijft in 2006 steken op slechts één weekje Album Top 100 (#78). Hij sluit zich aan bij de hiphopgroep Most official, maar verder dan één mixtape komt het gezelschap niet. Gelukkig is daar nu ‘Het kapitalisme’ en heeft U-niq eindelijk een flinke hit te pakken!

Flogging Molly: Float (37)
De vrolijke punkers van Flogging Molly scoren al hun vierde albumhit in Nederland. De mannen en één vrouw uit Los Angeles, die een kruising maken van punk en Ierse folk, en dus doorgaan waar the Pogues ooit zijn opgehouden, scoren met ‘Float’ via een 37e plek hun grootste hit in Nederland tot nu toe. Het is inmiddels om de twee jaar raak voor de heren, na hits in 2002, 2004 en 2006.

the Black crowes: Warpaint (51)
Zeven jaar lang hebben we moeten wachten op een levensteken van the Black crowes, maar met ‘Warpaint’ zijn ze weer helemaal terug. De broers Chris en Rich Robinson uit Atlanta rocken weer als vanouds. De band heeft na achttien jaar inmiddels al meer ex-leden dan leden, maar dat mag de pret niet drukken. De mannen ondernemen een nieuwe, dappere poging om hun Nederlands record, een 17e plek voor ‘Amorica’ in 1994, uit de boeken te krijgen.

Death angel: Killing season (56)
Altijd leuk, een beetje death metal in de Album Top 100. Zesentwintig jaar terug werd de band Death angel opgericht in Concord, Californië. In 1987 volgt, onder auspiciën van Metallica, het debuutalbum, waarna Death angel uitgroeit tot een van de grote spelers in death-metalland. In 1991 gaat de groep uit elkaar, maar tien jaar later volgt een heroprichting. Na een come back-album in 2004 is ‘Killing season’ hun volgende plaat. Het album is opgenomen in de studio van Foo fighers-vooman Dave Grohl, Studio 606 in Northridge, Californië.

Danko Jones: Never too loud (60)
Punk hebben we gehad, bluesrock hebben we gehad, death metal hebben we gehad, dan wordt het dus tijd voor een stukje hardrock. En dat vinden we bij de band Danko Jones uit Toronto, Canada. De band is vernoemd naar hun zanger/ gitarist en bestaat al twaalf jaar. ‘Never too loud’, dat lijkt de Megaman een toepasselijke titel voor een hardrockband. Het is hun vierde album; van hun vorige behaalde alleen ‘Sleep is the enemy’ uit 2006 bij ons een notering, #57. Het nieuwe album is al voorafgegaan door een single, ‘Code of the road’.

the Gutter twins: Saturnalia (82)
Nee, het is geen tweeling, en in de goot liggen ze hopelijk ook niet. The Gutter twins is een samenwerkingsverband van Greg Dulli (van Afghan whigs) en Mark Lanegan (van Screaming trees en Queens of the stone age). De twee werken al sinds 2000 regelmatig samen aan elkaars projecten en slaan nu de handen volledig ineen. Vorige maand was het tweetal al in Amsterdam te bewonderen tijdens een concert in de Melkweg ter promotie van hun album ‘Saturnalia’.