vrijdag 1 augustus 2008

Hitflits: Kid rock zorgt sinds 5 jaar weer voor een echte zomerhit

Na twee weken moet ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit twee plaatsen inleveren en zakt naar de derde plek. Hij wisselt stuivertje met ‘All summer long’ van Kid rock, dat van de derde naar de eerste plaats stijgt. Waarmee er sinds 5 jaar weer een echte zomerhit op de eerste plaats van de Single Top 100 staat. De voorlaatste zomerhit was ‘Summerjam 2003’ van the Underdog project versus Sunclub uit 2003.

De tweede plaats blijft in handen van Amy MacDonald met ‘This is the life’ dat 5% verschilt met de nieuwe #1. Gabriella Cilmi rukt langzaam op en stijgt van 5 naar #4. De top 10 telt twee binnenkomers. Duffy stijgt naar de negende plek met ‘Warwick avenue’, waarmee ze haar tweede top 10-notering binnenhaalt na ‘Mercy’. En de cover van de cover, oftewel ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van Kid B. feat. Martin van der Starre stijgt terug de top 10 in.

Onderweg naar die top 10 zijn Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis met ‘Face in the crowd’ (van 23 naar #13) en Hansen Thomas met ‘1000 en 1 gedachten’ (van 36 naar #16). De hoogste binnenkomer vinden we pas op #32: ‘When I grow up’ van de Pussyscat dolls. Daaronder komen ondermeer Ne*Yo met ‘Closer’ (op herhaling op #41), Robert Abigail met ‘Mojito song’ (op #42) en Wesley met ‘Ik voel me echt te gek’ (#45) binnen.

In de Album Top 100 boekt Coldplay een record. Niet eerder stond een album van hen langer dan vijf weken op de eerste plaats; Viva la vida or death and all his friends’ gaat een zesde week in. Naast de single ‘Warwick avenue’ (gestegen naar #9), gaat het ook goed met het album ‘Rockferry’ van Duffy, dat in de twintigste week naar de tweede plaats stijgt. Na vijf weken bereikt ‘Samen met Dré – live in concert’ van Diverse artiesten de tiende plek.

Dankzij het succes van de single ‘Sweet about me’, gaat het album ‘Lessons to be learned’ van Gabriella Cilmi op herhaling en komt binnen op #15. En het succes van de film ‘Mamma mia – the movie!’ (op #8), vertaalt zich ook in verkopen van de oorspronkelijke uitvoerenden. Het album ‘Gold –greatest hits’ van Abba uit 1993 gaat op herhaling op #45.

Echte binnenkomers zijn er van Soulfly met ‘Conquer’ (op #33), Nine inch nails met ‘The slip’ (#54), Alice Cooper met zijn 25ste studioalbum ‘Along came spider’ (#76), Scars on Broadway, het project van twee leden van System of a down met het gelijknamige album (#83), David Bowie met ‘Live in Santa Monica’ (#93) en Therion met ‘Live gothic’ (#99).

De eerste hitlijsten van augustus zijn een feit. Nu nog de eerste Megaman van de oogstmaand. Maandag staat deze weer voor je klaar met ondermeer een overzicht van alle zomerhits.

woensdag 30 juli 2008

Midweek: verhitte strijd om eerste plaats

Het lijkt er op dat ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit zijn langste tijd op #1 heeft gehad. Het nummer is fysiek nog steeds de sterkste, maar de download verliest nu snel terrein. De vraag is wie volgt hem op? De grootste kanshebber lijkt Gabriella Cilmi te zijn met ‘Sweet about me’. Zij staat #1 bij de downloads, maar de cd-single blijft ver achter (#19) bij de andere kanshebbers. Zoals Kid rock met ‘All summer long’ dat Jan Smit in de nek zit te hijgen. Zowel fysiek als op download staat het nummer sterk. En zeg nou zelf, het wordt wel een keertje tijd: een echter zomerhit op #1! De derde kanshebber is een oude bekende: Amy MacDonald met ‘This is the life’. Zowel de cd-single (#6) als de download (#2) verliezen terrein, maar per saldo zou ze best nog voor een verrassing kunnen zorgen, door weer terug te stijgen naar #1.

Wat we al wel zeker weten, is dat de Pussycat dolls met ‘When I grow up’ de hoogste binnenkomer zijn, zo rond de twintig. Ook de nuvolgende acts kunnen rekenen op een binnenkomst in de Single Top 100. Jordin Sparks feat. Chris Brown met ‘No air’, Sander van Doorn met ‘Apple’, Erik-E met ‘(wanna) Go again’, Quintin feat. Phonk met ‘Quando tu’, Angesz met ‘Tequila boom boom’, Henk Damen met ‘Zij valt op de dj’, Wesley met ‘Ik voel me echt te gek’ en Def Rhymz feat. DJ Kicken met ‘Slippers’.

Vorige week was er slechts 1 echte binnenkomer in de Album Top 100, en dan ook nog een kwartet uit de jaren ’60: CSNY met ‘Déjà vu live’. Deze week lijkt er wat meer schot in te zitten, want wij zagen vijf kanshebbers voor een notering. Soulfly met ‘Conquer’, Nin inch nails met ‘The slip’, Scars on Broadway, de band van gitarist Daron Malakian en drummer John Dolmayan van System of a down met ‘Scars on Broadway’, Therion met ‘Live gothic’ en David Bowie met ‘Live in Santa Monica’. Allen komen niet boven de 25 uit, dus Coldplay hoeft niet te vrezen voor de eerste plaats met hun album ‘Viva la vida or death and all his friends’.

We hebben nog twee (zonnige) dagen te gaan, dus het kan nog alle kanten op in de Single Top 100. Vrijdag weten we het en dan berichten we je dat in een nieuwe Hitflits. Geniet dus nu nog maar even van de zon. Want niets is zo veranderlijk als het weer én de Single Top 100! Wel zo leuk toch?

maandag 28 juli 2008

Megaman bij week 30 – 26 juli 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit met zijn reallife soap stopt en Antje Monteiro er eentje begint, Kate Perry geen blad voor de mond neemt, Coldplay opnieuw van plagiaat wordt beschuldigd, het nu echt voorbij is voor Jeroen van der Boom en Nora van Raffish een danceplaat maakt. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Een half jaar Jan Smit

Jan Smit: Stilte in de storm - titeltrack van de film ‘De brief van de koning’ (1) *** tweede week ***

Fysiek doet ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit het nog goed. De cd-single (mét uitklaphoes!) verkoopt meer dan drie keer zoveel als ‘Give it to me’ van Madonna en een vijfde meer dan ‘Het is nog niet voorbij’ van Gerard Joling. Alleen wat de download betreft, gaat het niet meer zo goed. Deze zakt in de Download Top 50 naar de vierde plek en verliest een flink aandeel. De komende week zal blijken of het nummer fysiek sterk genoeg blijft, om de val van de download op te pakken.

Een half jaar Jan Smit

‘Stilte in de storm’ staat nu voor de tweede week op de eerste plaats van de Single Top 100. Dat brengt zijn totaal aantal weken op #1 op 26. Hier zijn ze alle zeven nog een keer op een rijtje, met tussen haakjes het aantal weken dat een single op #1 stond:
1997: ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (5x)
2005: ‘Laura’ (1x)
2006: ‘Als de morgen is gekomen’ (6x)
2006: ‘Cupido/Jan Smit & Monique Smit: ‘Kerst voor iedereen’ (4x)
2007: ‘Op weg naar geluk’ (1x)
2007: ‘Dan volg je haar benen/Calypso’ (3x)
2008: ‘Stilte in de storm’ (2x)

Ter vergelijking: Marco Borsato staat op 56 weken, en had zes #1-hits nodig om ook de 26 weken te bereiken. Koploper is the Beatles met 57 weken op #1 in de Nederlandse hitparades.

Jan stopt met reallifesoap en gaat weer op reis

Na drie seizoenen en 1 miljoen kijkers per aflevering, stopt Jan met zijn reallife soap ‘Gewoon Jan Smit’. “De soap is nu afgelopen, ik denk dat we alles wel hebben laten zien. We stoppen op het hoogtepunt”, laat de Volendamse zanger weten. Als pleister op de wonde volgt er nog wel een reissoap ‘De zomer voorbij’, waarvoor Jan naar de Spaanse costa’s gaat. Jan vaart daarbij langs de kust en meert aan om met bevriende muzikanten te spelen. Elke dag is er een bekende Nederlander die hem vergezelt. Zijn muzikale gasten dit jaar zijn Frans Bauer Antje Monteiro en Racoon. Daarnaast komen ook Filemon Wesselink en Giel Beelen langs op de boot. De opnames vinden plaats van 11 t/m 21 augustus en worden uitgezonden vanaf eind september, na de herhaling van de serie ‘De zomer voorbij’ van 2007. Kort na de reissoap begint Jan aan zijn tournee ‘Jan Smit komt naar je toe tour’ die op 9 oktober in Arnhem start. En daarna gaan Jan & Yolanthe op vakantie.

Kate Perry neemt geen blad voor de mond

Kate Perry: I kissed a girl (8) *** hoogste eersteweeks ***

Met ‘Ur so gay’ en ‘I kissed a girl’ neemt Kate Perry geen blad voor de mond. Beide nummers behandelen het thema homoseksualiteit. Een thema dat de dames van t.a.T.u. ook al eens bij de kop namen in 2002 in de videoclip van ‘All the things she said. En ook Madonna liet zien niet vies te zijn van vrouwen, door Britney Spears (het arme kind) en Christina Aguilera vol op ‘de bek’ te pakken tijdens de MTV Music awards in 2003. Maar al in 1979 nam de Britse zanger Tom Robinson het nummer ‘Glad to be gay’ op, en brak een lans (in die tijd!) voor veel mede homoseksuelen. En natuurlijk mogen we Robert Long niet vergeten, die al in 1974 met het album ‘Vroeger of later’ homoseksualiteit op de agenda zette.

Maar nog niet eerder bereikte een nummer met dit thema de hitparade. Tot deze week. En dat is te danken aan Katheryn Hudson, geboren in Santa Barbara, Californië op 25 oktober 1984. Haar ouders waren beide dominee, dus was het logisch dat ze in het kerkkoor belandde, waar ze de nodige zangervaring opdeed. Haar eerste album was dan ook een gospelalbum, dat ze op haar zestiende opnam. Na verloop van jaren maakte ze de overstap naar popmuziek en veranderde ze haar naam in Kate Perry, omdat haar eigen naam teveel leek op die van de actrice Kate Hudson. Vorige maand verscheen het album ‘One of the boys’, met daarop de twee nummers met betrekking tot het thema homoseksualiteit. Mede dankzij dit thema kreeg ze via YouTube meer en meer bekendheid.

Coldplay weer beschuldigd van plagiaat

Coldplay: Viva la vida (10)

‘Viva la vida’ van Coldplay stijgt in de tweede week door naar de tiende plaats. Het is daarmee hun vierde top 10-notering, na ‘Clocks’ (#2 in 2003), ‘Speed of sound’ (#6 in 2005 en ‘Talk’ (#1 in 2005/2006).

plagiaat

Voor de tweede keer wordt Coldplay beticht van plagiaat, en beide keren gaat het om ‘Viva la vida’. De eerste keer was in juni toen zanger Andrew Hoepfner van de groep Creaky boards beweerde dat zanger Chris Martin zijn nummer ‘The songs I didn’t write’ gekopieerd heeft naar ‘Viva la vida’. In oktober 2007 bezocht Martin een concert van Creaky boards in New York, waarbij hij liet blijken die muziek wel te waarderen. Luister hier nog eens naar beide versies.

En nu is het weer raak. In 2003, twee jaar na haar #2-hit ‘Moi … lolita’, bracht de Franse zangeres Alizée het album ‘Mes counrants électriques’ uit met daarop de single ‘J’en ai marre’ geschreven door Mylène Farmer en Laurent Boutonnat. En volgens een vergelijking, blijkt ‘Viva la vida’ van Coldplay overeenkomsten te vertonen met het nummer van Alizée. In beide nummers is het tempo gelijk en duren de coupletten even lang.

Coldplay werd eerder ook al beschuldigd van plagiaat van het nummer ‘Clocks’, De in Italië wonende Nederlander Peter van Houten, beweerde dat het nummer gebaseerd was op zijn compositie ‘Caviar and champagne’ uit 1982. Luister hier en oordeel zelf.

Lionel Richie wilde voor anthem de beste zangeres van Nederland

Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis: Face in the crowd (23)

Na ‘Rood’ van Marco Borsato (#1 in 2006) en ‘Blijf (tot de zon je komt halen)’ van Paul de Leeuw (#8 in 2007), is het nu de beurt aan Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis om het anthem te zingen van ‘Symphonica in rosso’. Dat doen ze met het door John Ewbank geschreven nummer ‘Face in the crowd’. Toen in maart bekend werd dat Lionel de derde ‘Symphonica in rosso’ reeks zou doen, was het de grote vraag wie nog meer in het Gelredome zouden optreden. Vlak voor de start van de kaartverkoop werden de eerste namen bekend: Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis. Een duet met Candy lag niet voor de hand, aangezien zij in eerste instantie saxofoon speelt, dus kwam Trijntje al snel in beeld.

de beste zangeres

De keuze voor haar is niet door Lionel genomen, maar door the Entertainment group die het gebeuren organiseert. Hij heeft hen de vrije hand gelaten, met maar één beperking: zorg dat je de beste zangeres van Nederland strikt. Trijntje heeft die naam inmiddels meer dan waar gemaakt met haar twee albums met Burt Bacharch songs. Lionel is zo blij als een kind met Trijntje Oosterhuis. “Ik vind haar fantastisch”, en dat geldt andersom ook voor Lionel, laat Trijntje weten. Zij voelt zich vooral zeer vereerd met het duet, want Lionel heeft in zijn lange en indrukwekkende carrière maar weinig duetten gedaan. Inmiddels zijn Alan Clarke en Jeroen van der Boom ook aan de drie concerten op 6, 7 en 9 september toegevoegd.

Het is nu echt over voor Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom: Het is over (37)

Inderdaad, de titel had niet beter gekozen kunnen worden! Want na vier weken in de top 10 te hebben gestaan, keldert ‘Het is over’ van Jeroen van der Boom uit de top 10: van 7 naar #37. De andere standen waren: 8, 1 en 5. Hoewel wij ons richten op de hitfeiten, kunnen we niet ontkennen dat het nummer wel een ‘opvallend verloop’ heeft. Van zijn vorige twee #1-hits heeft Jeroen geleerd dat, vooral in het begin, veel instore optredens een hoge hitnotering opleveren. Daarbij kwam met ‘Jij bent zo’, dat het nummer ook nog eens zeer radiovriendelijk was en breed werd gesteund. Daardoor waren geen instores meer nodig, want het nummer verkocht zichzelf wel en liep dan ook langer door. En niet alleen vanwege manipulatie van de download.

Met ‘Één wereld’ werd dezelfde tactiek gebruikt: veel instores, en ook dat leverde een #1-hit op, al was het maar voor één week. Met ‘Betekenis’ probeerde Jeroen het weer, maar de concurrentie was te sterk: Mark Ronson feat. Amy Winehouse met ‘Valerie’ en Duffy met ‘Mercy’ hielden hem van de eerste plaats af. Maar misschien zou je ook kunnen zeggen dat Jeroen er niet genoeg moeite voor heeft gedaan. Dat zou niet weer gebeuren. En dus trok hij met ‘Het is over’ weer alles uit de kast, en met succes, want het werd zijn derde #1-hit. Jeroen vulde het gat op dat Wolter Kroes achterliet na twee weken op #1 te hebben gestaan met ‘Viva Hollandia (EK-versie)’. Alleen toen de buit binnen was, was Jeroen er niet meer om het succes vast te houden, want het nummer zakte naar de vijfde plaats en gaat via 7 naar #37. De download liep nog even door. Tot deze week, want die valt vanaf #6 uit de Download Top 50, waardoor ‘Het is over’ het nu nog moet stellen met de laatste fysieke verkopen.

Manipulatie?

Op onze blog krijgen we veel reacties op de notering van Jeroen van der Boom en andere acts die een hit scoren, mede dankzij instore-optredens. Een instore is een optreden van een artiest, vaak in een cd-zaak, waarbij veel singles worden verkocht. Mits deze instores zijn aangemeld bij GfK Dutch Charts, die de hitlijsten samenstelt, tellen deze verkopen mee voor de Single Top 100. Je kunt dat afkeuren, maar het is voor veel Nederlandse acts één van de weinige mogelijkheden om nog (veel) plaatjes te kunnen verkopen. Over het algemeen worden ze al mondjesmaat gedraaid op de Nederlandse rtv-stations. Dit is dé manier om op te boksen tegen het buitenlandse muziekgeweld, dat wel veel gedraaid wordt.

Overigens is de val van ‘Het is over’ van Jeroen van der Boom van 7 naar #37 de op 10 na grootste zakker vanuit de top 10; hij staat op #11 dus. De grootste zakker aller tijden vanuit de top 10, is nog steeds ‘Ik wil knallen!’ van Patty Brard & Ome Henk, dat op 18 maart 2006 van 10 naar #82 zakte, een val van 72 plaatsen!

DJ Nicky gevraagd voor filmthema

DJ Nicky feat. Derenzo: Kung fu fighting (38)

Toen ‘Kung fu fighting’ van Carl Douglas #1 stond (zeven weken in oktober en november in 1974), danste DJ Nicky nog niet rond op deze wereld. Wel zou Leroy Kemper, wat zijn echte naam is, de versie die het Londense 187 Lockdown in 1998 maakte kunnen kennen, want toen was hij tien jaar. ‘Kung fu’ van 187 Lockdown and Carl Douglas bereikte destijds de 60ste plaats. Wellicht dat Leroy al aan het oefenen was voor Kinderen voor kinderen 23, dat vier jaar later zou verschijnen.


Het was niet zijn eigen idee om ‘Kung fu fighting’ op te nemen. Maar DJ Nicky werd gevraagd door de producers van de animatiefilm ‘Kung fu panda’ om voor Nederland het filmthema in te zingen. In Groot-Brittannië is dat Cee-lo van Gnarls barkley samen met Jack Black die zijn stem leent voor de hoofdrolspeler, de panda.

DJ Nicky heeft al een eigen programma op ‘Nickelodeon’ en scoorde al twee hits: ‘Jump de hele dag’ (#31 in 2007) en ‘Tijd om te feesten’ (#47 in mei). De Nederlandse versie van ‘Kung fu fighting’ werd geproduceerd door Willem Laseroms (Will-M) en Maarten ten Hove (Marty Lee) van het project ‘Future Presidents’.Op ‘Kung fu fighting’ doet DJ Nicky het niet alleen, maar met zanger Derenzo, die al een paar hits op zijn naam heeft staan. Hij zong mee op hits van Yes-R (‘Fissa’, #32) en Beatcrush (‘Als je kerstman was …’, #37), beide in 2005. En op ‘Het lot’ van Lady Di & Soesi B (#49) en ‘Welkom in ons leven’, samen met de cast van ‘Bolletjes blues’ (#46), beide in 2006. Derenzo Sumter komt uit Amsterdam, en is tien dagen geleden (op 16 juli), 25 jaar geworden. Hij zong al op jonge leeftijd en maakte zijn eerste clip in 2005: ‘Vluchtgedrag’ met Typhoon. Na een tour met Yes-R in 2005 scoorden de twee de hit ‘Fissa’. In de film ‘Bolletjes blues’ speelde Derenzo de rol van Melvin. In 2006 was er al sprake van een eigen album, dat er nu waarschijnlijk echt aankomt.

Rowwen Hèze opnieuw in de gele trui

Rowwen Hèze: Nar boave (49)

Lance Armstrong werd zeven keer winnaar van de Tour de France, dus Rowwen Hèze heeft nog een lange weg te gaan. Maar afgelopen zondag, 27 juli, haalde de Limburgse groep hun tweede zege binnen. Niet als fietsers, maar als ‘Tourartiest aller tijden’, gekozen door de luisteraars van Radio Tour de France. Ze behaalden ruim 64.000 stemmen, een kleine duizend meer als de Amazing stroopwafels die tweede werd en 22.000 meer als Guus Meeuwis die derde werd. Naar aanleiding van de ‘eerste overwinning’ vorig jaar, had zanger Jack Poels het nummer ‘Nar boave’ geschreven. Het liedje gaat over wielrenner Jan Janssen, die dit jaar precies veertig jaar geleden de gele trui won.

Kies zelf je favoriete versie van ‘Where’s your head at’

Jean Élan: Where’s your head at (60)

‘Where’s your head at’ van Basement jaxx stamt alweer uit 2001 en bereikte de 63ste plaats. Jean Élan uit Berlijn, heeft anno 2008 een eigen versie van het nummer gemaakt, getiteld ‘Where’s your head at’ en scoort daarmee drie plaatsen hoger als het origineel. Gelijktijdig heeft Robbie Rivera een remix gemaakt van het origineel. Dus je hebt voldoende keuze.

Zoon van van Hanegem maakt dancemuziek

W&W: Mustang (63)

Wardt van der Harst (Dongen, 26 december 1988) en Willem van Hanegem Jr. (inderdaad de zoon van) vormen het tranceduo W&W. Voor Wardt begon het allemaal met de pick-up van zijn opa, waar hij menig Oldschool plaatje opdraaide. Op zijn zestiende maakte hij zijn eerste productie met behulp van het software programma ‘Fruityloops’. Op 9 augustus staat hij op de FFWD Dance Parade in Rotterdam. De andere W staat voor tranceproducer Willem van Hanegem uit Breda. ‘Mustang’ is uitgebracht op Captivating sounds, een sublabel van Armada music, van Armin van Buuren.

Tocadisco = The Egg

David Guetta & Chris Willis vs Tocadisco: Tomorrow can wait (66)

Van de negen hits die David Guetta scoorde, maakte hij er vier met de Amerikaanse, van origine gospelzanger, Chris Willis. Een ontmoeting in Parijs resulteerde in deze samenwerking. Op ‘Tomorrow can wait’ werkt David naast Chris Willis, voor het eerst met de dj Tocadisco (echte naam: Roman Boër, geboren 8 juni 1974 in Berlijn). Althans onder die naam, want in 2006 werkten de twee ook al samen. Toen gebruikte David de instrumentale versie van het nummer ‘Walking away’ dat Tocadisco had gemaakt als The Egg. Als David Guetta vs the Egg maakte hij er ‘Love, don’t let me go (walking away)’ van, dat tot #60 kwam. Tocadisco begon in 1996 met dj-en in club ‘Unique’ in Düsseldorf. Sinds 2000 werkt en woont hij in Keulen, waar hij een eigen studio heeft. Op 5 juli stond hij op ‘Sensation White’ in de Amsterdam ArenA. Van Tocadisco verscheen het album ‘Solo’.

That’s it kijkt je in de ogen

That’s it: Dos ojos (76)

In 1999 is That’s it ontstaan uit de vroegere formatie de Roland Konings band. That’s it bestaat uit Manfred Jongenelis (bandleider en toetsen en jarenlang de vaste accordeonist van André Hazes), Polle (Paul) Geudens ( bassist uit België die jarenlang bij Bobby Prins speelde), Gustaf Sebregts (drummer), Roel Bloks (gitarist/zanger) en Stefan van de Hout (zanger). De band speelt liedjes van onder andere Dire straits, Eric Clapton en the Cats, covers dus. Dos ojos, dat ‘twee ogen’ betekent, is hun eerste (zonnige) notering.

Antje Monteiro krijgt eigen reallifesoap

Antje Monteiro: Jij zal altijd van mij houden (78)

Antje Monteiro gaat al heel wat jaren mee. Als klein meisje deed ze 1984 als Dolly dot mee aan het kinderprogramma ‘Stuif es in’. Ze maakte deel uit van het ballet van Penny de Jager. Zangervaring deed Antje, geboren als Antje Johanna Maria Isabella Truggelaar in Utrecht op 12 april 1969, op bij de theaterproductie ‘Jeans’. Daarna maakte ze diverse buitenlandse tournees, waarbij ze in Portugal de Portugees- Angolese muzikant Monteiro tegenkwam. Ze trouwden, kregen een dochter Romy, en scheidden na 5 jaar. Wel bleef ze zijn naam Monteiro gebruiken.

zangcarrière

In 1988 kreeg ze een platencontract en bracht ze haar eerste single ‘Laat het niet waar zijn’ uit. In dat jaar had ze de masterclass in het tv-programma ‘Holland Hollywood’ gewonnen, dat haar de titel ‘Zangtalent 1988’ opleverde. Antje speelde in diverse musicals zoals ‘Sesamstraat – de musical’, ‘There’s no business like show business’ en ‘Aïda’. Ook presenteerde ze ‘Het gevoel van …’, waarin ook menig liedje werd meegezongen. Kortom, ze is helemaal klaar voor een echte zangcarrière. En wat past daar beter bij dan een reallifesoap? Die krijgt ze op RTV Utrecht, , waarbij ze gevolgd zal worden bij het maken van een Nederlandstalig album, haar eerste hitsingle ‘Jij zal altijd van mij houden’, dat binnenkomt op #78, en de voorbereidingen op haar theatertour, die start in januari 2009 in het Beatrix Theater in, waar anders, Utrecht. De reallifesoap wordt uitgezonden van 31 augustus tot 12 oktober op RTV Utrecht.

eerbetoon

Op het album zingt ze het nummer ‘Ineens’ voor haar zus Marina die acht maanden geleden aan een hersenbloeding overleed. De tekst is van Tony Neef, en volgens Antje heeft ze bij de opname alle pijn en verdriet in het nummer gelegd; het komt uit mijn tenen.

Djeff won net niet de Soundmixshow

Djeff: Geen genoeg van jou (79)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Antje Moteiro en Jeffrey Schröder alias Djeff? Antwoord: SBS6, waar beide artiesten optraden voor een goede doelen actie. Of Antje dat nog weet valt te betwijfelen, want naast Jeffrey waren daar ook nog Margriet Eshuis, Jeroen van der Boom, Sita, Jim en Mark Dakriet. Maar het staat natuurlijk mooi op je C.V.!

Jeffrey komt uit Gouda waar hij is geboren op 2 mei 1979. Hij voelde zich al snel tot de showbizz aangetrokken en benutte dan ook alle kansen om op te treden. Op de middelbare school begon hij een eigen bandje. Later werd hij drummer in een andere band. Jeffrey volgde de Academie voor lichte muziek in Hilversum, waar hij les had van onder andere Lisa Boray. In 2000 behaalde hij de tweede plaats in Henny Huisman’s ‘Soundmixshow’ met de vertolking van ‘When you say nothing at all’ van Ronan Keating. Daarna volgden optredens in diverse (tv)shows. Drie jaar geleden verscheen de eerste single als Djeff: ‘Ben voor mij’. Momenteel is hij druk bezig met een heel album waarop ook ‘Geen genoeg van jou’ komt te staan, dat deze week binnenkomt op #79.

Daniel Bedingfield heeft 3 albums klaar, maar zit zonder contract

Sharam feat Daniel Bedingfield: The one (83)

Drie jaar geleden scoorde Daniel John Bedingfield (Nieuw Zeeland, 3 december 1979), zijn voorlaatste hit met ‘Wrap my words around you’ dat niet verder dan #80 kwam. Het was zijn vijfde hit, waaronder drie top 50-noteringen. De grootste ‘If you’re not the one’ kwam in 2003 tot #11. Vorig jaar liet Daniel weten niet minder dan drie albums klaar te hebben, wachtend op een release. Wellicht dat hij door het succes van ‘The one’ nu snel weer een platencontract heeft. En dat allemaal min of meer dankzij Sharam, de Amerikaanse Iranees Sharam Tayebi. Hij maakte een nieuwe versie van ‘If you’re not the one’, kompleet met enkele nieuwe regels, waarbij Daniel zijn teksten opnieuw in heeft gezongen. De remix van ‘The one’, is van Joachim Garraud en David Guetta, die zelf een hit scoren met ‘Tomorrow can wait’ (zie onder #66).

Sharam maakt onderdeel uit van Deep dish dat twee hits scoorde. In 2006 maakte Sharam een uitstapje met het mixalbum ‘Global underground 029’, waarop nummers staan van onder anderen Paul van Dyke en Armin van Buuren. In datzelfde jaar verscheen de single ‘PATT (Party all the time)’ onder zijn eigen naam, Sharam dus, dat bij ons tot #36 kwam. ‘The one’ is de voorloper van het album ‘Sidedish’.

Is Carla Bruni nu wel of niet zwanger?

Carla Bruni: l’Amoureuse (85)

Vorige week kwam het album ‘Comme si de rien n’était’ van Carla Bruni de Album Top 100 binnen. Deze week stijgt het naar #31, en in Frankrijk heeft het zelfs de eerste plaats bereikt. Er zijn er daar meer dan 18.300 stuks van verkocht. Deze week volgt de single ‘L'amoureuse’. Na haar huwelijk op 2 februari 2008 met de Franse president Nicolas Sarkozy, heeft ze haar muzikale loopbaan weer opgepakt. Iets wat veel Fransen maar niet kunnen hebben. Carla: “Het is 2008. Vrouwen houden vaak hun werk als ze trouwen, zelfs als dat is met iemand met zo'n belangrijke baan als mijn man.”

geen nieuw album voor 2012

Ze is echter niet van plan om meteen weer een volgend album te gaan maken. Ze wil nu de officiële verplichtingen naast haar man wat meer prioriteit geven. “Ik weet niet of ik in staat ben een nieuw album te schrijven tussen nu en 2012. Ik zou een bofferd zijn als me dat lukte. Als ik genoeg aandacht geef aan mijn nieuwe rol, zo veel mogelijk doen voor andere mensen, zou dat dan niet al mijn tijd opslokken?” Daarom zal ze behoudens wat promotie voor het album, geen optredens verzorgen. Maar dat kan ook nog een andere reden kunnen hebben: er gaan geruchten dat Carla Bruni al twee maanden zwanger is! Een kabinetsmedewerker van het Elysée schijnt dit te hebben bevestigd. Sarkozy zou dan voor de vierde keer vader worden. Voor Carla is het de tweede keer; ze heeft een zoon van 7 uit een vorig huwelijk: Aurélien. Overigens ontkent Carla dat ze zwanger is. “Ik zou wel willen! Dat ik nu een beetje dikker ben, komt door het drinken van een biertje zo nu en dan”. Ja ja.

Eindelijk weer ‘Doekoe’ voor Nora

Captcha: Close 2 me (93)

Captcha, afkorting voor completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart, is een reactietest die in de gegevensverwerking wordt gebruikt om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker. De term werd in 2000 geïntroduceerd door Luis von Ahn, Manuel Blum en Nicholas J. Hopper van de Carnegie-Mellon Universiteit, en John Langford van IBM.

Maar sinds kort is er ook een Nederlands dansproject met die naam. Opgezet door Klubbheads ( Addy van der Zwan en Koen Groeneveld) en Nico Verrips. Addy en Koen maken ook nummers onder namen als Hi-tack, Drunken-E en Ultimate seduction. Verrips was producer van de Hulagirl (4 hits) en Touriya (één hit: ‘In the name of love’, #51 in 2003). De drie heren zijn voor Captcha in zee gegaan met een oude bekende.

Nora Dalal (Weert, 1 januari 1981), is vooral bekend geworden door haar deelname aan Popstars – the rivals. Uiteindelijk belandde ze in de groep Raffish dat begin 2005 een #1-hit scoorde met ‘Plaything’. Zes jaar daarvoor had ze Def Rhymz een #2-hit bezorgd met ‘Doekoe’, waarop zij zingt, maar waar ze geen credit voor kreeg. Nora is al vanaf haar derde jaar bezig met zingen. Ze deed mee aan menige talentenjacht en was als Nora-li ,de leadzangeres van de Duitse meidengroep T.kay.oh, waarmee ze door half Europa toerde. In 2004 doet ze mee met Popstars – the rivals, maar na drie hits is de koek op en gaat ze op de solotour en neemt in 2006 de single ‘Cuz I like it’ op.

Ze belandt in Amerika en samen met twee andere Duitse zangeressen vormt ze een meidengroep, die een deal weten te sluiten met het befaamde DefJam label. In die tijd zingt ze backing vocals voor diverse artiesten waaronder Jennifer Lopez. Vanwege ruzie tussen het management en het label, gaat ze in 2007 terug naar Nederland, speelt mee in ‘the Wiz’ en wordt gevraagd voor de film ‘Ghost twist’. Vervolgens belandt ze in de studio met de drie mannen achter Captcha, waarmee ze ‘Close 2 me’ opneemt, waar ook in het buitenland interesse voor is getoond.

Hiphoppers vieren Sinterklaas in Paradiso

Pete Philly & Perquisite: Mystery repeats (97)

Maar liefst zes uitvoeringen krijg je als je de cd-single ‘Mystery repeats’ van Pete Philly & Perquisite koopt. Dat is nog eens denken aan de fans! Ook eigen belang natuurlijk, want op deze manier wil een fan de cd-single nog wel kopen. Maar er is ook aan de downloaders gedacht. Als je het nummer via Itunes binnenhaalt, maak je kans op 2 toegangsbewijzen voor het festival ‘De beschaving’, 30 augustus in Utrecht. Daar treden onder anderen Kate Nash, Voicst en Babyahmbles op. Downloaden kan nog tot 4 augustus, wanneer 5 winnaars worden bekend gemaakt. Het nummer is de titel van het album dat in september verscheen. De site 3 voor 12 heeft het album genomineerd voor ‘beste album van het jaar’. Stemmen kan nog, de uitslag is op 4 september.

Europa in

Na hun muzikale avonturen in het verre Oosten (waaar onder China), gaan Pete Philly & Perquisite dit najaar in Europa op tournee. Ze doen clubtours in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Frankrijk, Italië en natuurlijk Nederland, waar de tour op 6 december wordt afgesloten in Paradiso in Amsterdam. Maar eind deze week kun je ze – als je kaarten hebt – zien op Lowlands. Geen kaarten? Geen nood, 3FM is er het hele weekend bij!

Latina poku komt gewoon uit Nederland

E-Sonic & Louis Bailar: Latina poku (98)

E-Sonic, waarbij E staat voor Eugene, begon enige jaren geleden als DJ Samson te draaien. Hij is een waterman en muziek betekent alles voor hem: hij staat er mee op, hij gaat er mee naar bed en in de auto kan hij er niet zonder. Op jonge leeftijd danste Eugene in een dansgroep met zijn oudere neven en gaven ze optredens in ‘Metropool’ en ‘Palace’.

Louis Bailar klinkt exotisch, maar daarachter gaat Boj Holslag (Purmerend, 21 december 1986) schuil. In 2006 begon hij het label ‘Bjazzlede music’.Vorig jaar liep hij stage bij de zender Wild FM en deed daar de productie en het nieuws. Sinds april 2008 is ‘Bjazzlede music’ een volwaardige onderneming, met als doel: produceren van muziek en andere audio en het promoten van artiesten. De eerste hit is binnen: ‘Latina poku’ op #98.

Album Top 100: Coldplay ook op vinyl verkrijgbaar

In de Album Top 100 blijkt Coldplay populair te zijn op lp en doen CSNY net of ze een live album hebben uitgebracht.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** vijfde week ***
In Frankrijk werd ‘Viva la vida or death and all his friends’ van Coldplay van de eerste plaats verdreven door ‘Comme si de rien n’était’ van Carla Bruni. In Vlaanderen door ‘Forever’ van Milk inc. In Italië door Giusy Ferreri met ‘Non ti scordar mai di me’. In Portugal door Mariza met ‘Terra’. In Spanje door Amaral met ‘Gato negro, drágon rojo’. Wat hebben deze landen allemaal gemeen? Dat in al deze landen een locale act Coldplay verdreef van de eerste plaats. En eerlijk is eerlijk, bij ons was dat Anouk met ‘Live at Gelredome’. Alleen heeft Coldplay bij ons wel weer de eerste plaats weten te veroveren, maar in de andere landen niet. ‘Viva la vida or death and all his friends’ staat voor de vijfde week bovenaan en daarmee evenaart de groep ‘X&Y’ uit 2005.


Redding voor de muziekwereld?

‘Viva la vida or death and all his friends’ is niet alleen op cd uitgebracht, maar ook op een langspeelplaat (lp), het aloude vinyl. Dankzij de platenspeler met usb-aansluiting, waardoor jezelf een digitale kopie kunt maken van een lp, is deze geluidsdrager een succes. En het geldt dan niet alleen heruitgaven, maar ook nieuwe albums van ondermeer the Eagles en Coldplay. Vooral in de Verenigde Staten is de lp een succes, waar in de eerste helft van dit jaar al 803.000 lp’s zijn verkocht. Daarmee wordt het aantal van heel 2007, 990.000 stuks, ver overschreden. Zo’n drie jaar geleden zijn EMI, Sony BMG, Universal en Warner Bros, de vier grootste platenmaatschappijen, weer lp’s gaan persen. En het levert ze geen windeieren op.

EMI zal de komende maanden twee oudere Coldplay- albums, vier titels van Radiohead en ‘The best of’ van Steve Miller op vinyl uitbrengen. Warner mikt op dertig uitgaven uit de catalogus en tien tot twaalf nieuwe releases. En Universal brengt deze zomer zo’n veertig titels uit: heruitgaven van Nirvana, Bob Marley en Nick Drake.

Ook in ons is de lp sinds kort weer verkrijgbaar. Zo kom je ze tegen in de winkelketens Media Markt en Correct. De kleinere platenmaatschappijen zijn echter nooit gestopt met vinyl.

CSNY: Déjà vu live (48)
‘Déjà vu’ is een album dat David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young opnamen in 1970. De opnamen van slechts tien nummers duurden zo’n 800 uur! Het album stond destijds wereldwijd op de eerste plaats. In 1988 namen de vier opnieuw een album samen op: ‘American dream’. Dat haalde het echter niet bij het succes van ‘Déjà vu’ uit 1970.

Eerder dit jaar verscheen de documentaire ‘Déjà vu’, gemaakt door Neil Young, en te zien op verscheidene filmfestivals. De documentaire is gebaseerd op de controversiële tour die CSNY in 2006 deden. Het album dat nu is verschenen, bestaat uit een mix van CSNY klassiekers en meer recent anti-oorlog materiaal van Neil Young. Niet een echt CSNY-album dus.

In 2009 verschijnt er nieuw werk van CSN. Het wordt waarschijnlijk een album met nummers van anderen, waarvan de drie wilden dat zíj ze geschreven hadden. De oorspronkelijke lijst van 60 nummers is reeds teruggebracht tot 20 nummers.