vrijdag 5 juni 2009

Hitflits: Pinkpop laat z’n sporen na

Ook een vierde week bovenaan de Single Top 100, is geen enkel probleem voor ‘Halleluja’ van Lisa. De voorsprong op de #2, voor de tweede week ‘Outta here’ van Esmée Denters, is nog steeds aanzienlijk: 55%. Hoewel deze wel aan het afkalven is; vorige week had ‘Halleluja’ nog een overwicht van 64%. Teruggestegen naar #3 is ‘Beggin’’ de voormalige #1-hit van Madcon. En dat betekent dat Alexander Ryback definitief niet de eerste plaats gaat halen met ‘Fairytale’; het nummer zakt van de derde naar de vijfde plaats.

de winst van Pinkpop

De grootste winst dankzij een optreden op Pinkpop, pakt de Zweedse groep Mando diao met ‘Dance with somebody’, dat van 69 naar #12 gaat. Ook Milow profiteert van zijn optreden op Pinkpop, want ‘You don’t know’ stijgt van 13 naar #9 en ‘Ayo technology’, zijn voormalige #1 gaat van 49 naar #35.

Snow patrol was de afsluiter op maandagavond, met als gevolg dat ‘Crack the shutters’ op herhaling gaat op #37. Andere nummers die winst boeken dankzij Pinkpop zijn de All American rejects met ‘Gives you hell’ (van 51 naar #38), the Script met ‘Breakeven’ (van 84 naar #48), ‘Human’ van the Killers (gaat op herhaling op #61) en White lies met ‘Farewell to the fairground’ (van 91 naar #85). Het optreden van Bruce Springsteen op zaterdagavond zorgt er voor dat ‘Working on a dream’ op herhaling gaat op #86. Katy Perry tenslotte, komt met haar nieuwe single ‘Waking up in Vegas’ op #93.

De meeste Duitse acts zingen in het Engels, omdat het moeilijk is succes te behalen buiten de Duitstalige landen met een Duits liedje. Grote uitzondering daarop zijn Rammstein en Tokio hotel (laatstgenoemde toen ze nog in het Duits zongen). Deze week kunnen we Peter Fox (echte naam: Pierre Baigorry) daaraan toevoegen met ‘Haus am See’, dat de hoogste binnenkomer is op #18. Er zijn inmiddels twee Nederlandstalige versies van die beide het woord ‘See’ vertalen in ‘Zee’, omdat het zo lekker bekt. ‘See’ betekent in het Duits ‘Meer’, terwijl das Meer de zee betekent...

‘I know you want me (calle ocho)’ van de Puertoricaanse rapper Pitbull stamt al van 2008 en is een grote hit in de Amerikaanse hitparade. Het nummer, bij ons binnen op #22, bevat een sample van ‘The bomb’ van Bucketheads (1995), dat op zich weer het nummer ‘Street player’ van Chicago (1979) samplet. Ronduit laag komt ‘Love game’ van Lady Gaga binnen. Dankzij de download (#25), komt het nummer slechts binnen op #27 in de Single Top 100.

De andere tien binnenkomers zijn de volgende:
#39 - Mike & Colin: 'Zo moet het blijven'
#45 - Mick Harren: 'Word wakker Nederland'
#62 - Alex: 'Dagdroom'
#71 - Ferry Corsten feat. Maria Nayler: 'We belong'
#83 - Eros Ramazzotti: 'Parla con me'
#84 - Gossip: 'Heavy cross'
#88 - Willem Barth: 'Aan alle mooie meiden'
#92 - Agnes: 'Release me'
#97 - Frans Duijts: 'Nee, niet zeggen hoe ik leven moet'
#99 - Frank Verkooijen: 'Ineens gaat het leven'

Ook in de Album Top 100 blijft de #1 voor de vierde week dezelfde: ‘NW8’ van Guus Meeuwis. ‘10 jaar - levensecht’ stond in 2005 ook vier weken bovenaan, maar dan in twee sessies. De laatste keer dat Guus vier weken of meer onafgebroken op de eerste plaats stond, was in 1996 met ‘Verbazing’. Dat album maakte hij met Vagant, en stond acht weken onafgebroken op de eerste plaats.

Ook in de Album Top 100 profiteren acts van hun optreden op Pinkpop. ‘Best of’ van Krezip stijgt weer twee plaatsen, van 5 naar #3. Maar de grootste winst wordt geboekt door de Staat met ‘Wait for evolution’ dat van 88 naar #49 gaat, een winst van 39 plaatsen. Ook noemenswaardig zijn de noteringen van Kyteman met ‘The hermit sessions’ (van 27 naar #7), Snow patrol met ‘A hundred million suns’ (van 57 naar #28), Elbow met ‘The seldom seen kid’ (van 71 naar #39), the Killers met ‘Day & age’ (van 74 naar #34), Novastar met ‘Almost bangor’ (van 81 naar #43). Net als de single ‘Dance with somebody’, valt het album ‘Give me fire’ van Mondo diao zeer in de smaak; het komt binnen op #47. ‘The Script’ van the Script komt binnen op #46.

In de Album Top 100 vallen de noteringen tegen na het imposante concert dat hij afgelopen zaterdag gaf op Pinkpop. The Boss, Bruce Springsteen dus, want daar hebben we het over, staat slechts met één album genoteerd: ‘Working on a dream’, dat stijgt van 26 naar #16. Twee oudere albums doen het wel heel goed, en dat zien we aan de noteringen in de Backcatalog Top 50. Op #8 van #14 staat ‘Greatest hits vol. 1’ en op #16 gaat ‘The essential Bruce Springsteen’ op herhaling.

We zouden bijna vergeten dat er ook nog andere albums een notering krijgen in de Album Top 100. De hoogste binnenkomer deze week is ‘Passione’, het tweede album van Paul Potts op #9. Verder op in de Top 50 zien we ‘Sunny side up’ van Paolo Nutini (op #18), ‘Fairytales’ van Alexander Ryback (op #29) en ‘Hombre lobo’ van Eels (op #37).

In het tweede deel van de lijst komen nog de volgende albums binnen:
#57 – Stream of passion: ‘Flame within’
#88 - K3: ‘Vakantiehits vol. 2’
#90 – Hollywood undead: ‘Swan songs’
#92 – Frans Duijts: ‘Denken dat je alles mag’
#100-Chicane: ‘The best of Chicane 1996 – 2009’

Na het weekend lees je weer alle feitjes over de hits van deze week. Daarvoor, ergens dit weekend, komen we met ‘De invloed van Pinkpop’, waarin we een uitgebreid overzicht tonen van alle Pinkpophits in alles lijsten, met een verloop van dag tot dag. Mis het niet!

maandag 1 juni 2009

Megaman bij week 22 – 30 mei 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa nog onbedreigd is, Stereo de tijd heeft genomen voor tweede single, Peter Luts een druk bezet man blijkt te zijn, Rob van Daal, Chris de Roo, Stef Ekkel en Alle 13 jaanke te rade gaan bij anderen, Kürsat Kalez het in twee talen probeert en Hadise voor Turkije kiest. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Concurrentie voor Lisa nog niet in beeld

Lisa: Halleluja (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week voert Lisa met ‘Halleluja’ de Single Top 100 aan. En het ziet er niet naar uit dat ze op korte termijn die eerste plaats uit handen zal geven. Het overwicht op de #2, ‘Outta here’ van Esmée Denters is 64%. En aangezien het gelijknamige album van Esmée ook uit is (deze week op #6 in de Album Top 100), zal de aandacht voor de single afnemen. Vorige week dachten we even dat de #2, ‘Fairytale’ van Alexander Ryback, deze week nog zou doorstoten naar de eerste plaats. Maar het nummer zakt deze week naar de derde plek en staat relatief nog verder van de eerste plaats (34%).

Nog even een update van de andere ‘Halleluja’ hits en albums. De versie van Jeff Buckley zakt van 16 naar #37. Het origineel van Leonard Cohen staat in de derde week op #77, van 39. Het album ‘Live in London’ van Leonard zakt van 7 naar #12 in de Album Top 100. In de Backcatalogue Top 50, met oudere albums, staat Leonard genoteerd met ‘The essential Leonard Cohen’ op #4 (van 2) en zijn ‘Greatest hits’ zakt in die lijst van 17 naar #35. ‘Grace’, het laatste album van Jeff Buckley blijft voor de tweede week op #1 staan.

DJ en zanger bundelen krachten

Oohchic: Let the whole world love (32) *** hoogste eersteweeks ***

Niet een in elkaar gezet groepje is Oohchic. DJ Diva La-Ona en DJ/zanger Johnny Kelvin vormen geheel op eigen initiatief het duo Oohchic. In 2006 werkten de twee voor het eerst samen tijdens ‘Symphonica in rosso’ van Marco Borsato in het Gelre dome in Arnhem. DJ Diva La-Ona verzorgde daar het openingsnummer, dat mede geproduceerd was door Johnny Kelvin. Vervolgens begonnen de twee de Back2Back act: LipFunk en in 2007 startten ze in Amsterdam hun eigen entertainmentorganisatie Goodwill & Sounds BV. Vorig jaar openden ze hun tweede kantoor in … Shanghai. En dit jaar komen de twee met hun eigen act, Oohchic.

DJ Diva La-Ona, wiens echte naam Oonagh Struwer luidt, geboren in Haarlem op 18 februari 1971, was al vroeg met muziek bezig. Als achtjarige draaide ze haar favoriete jazzplaten voor haar ouders die afkomstig zijn uit India. Vervolgens leerde ze piano en conga spelen. Toch koos ze niet voor een muziekstudie, maar voor de studie communicatiewetenschap, waarin ze doctorandus is. De muziek bleef echter kriebelen en uiteindelijk stond ze plaatjes te draaien in een strandtent. In 2003 werd ze winnares van de Movida Corona dj-wedstrijd. Ze heeft een zendingsdrang om muziek over te brengen op anderen, en dat doet ze nu al zo’n zeven jaar.

zanger bij toeval

Johnny Kelvin zou je nog kunnen kennen van de #4-hit ‘Love come home’ van DJ Jean uit 2000, waarop hij de zang deed. Johnny Kelvin Jean-Baptiste werd geboren op 28 december 1968 op Aruba. Op zijn elfde verhuisde Johnny met zijn oma naar Nederland en startte een danscarrière. Bij toeval werd hij zanger, toen tijdens een dansoptreden de muziek uitviel en hij, om het feest te redden, de microfoon pakte en een stuk begon te zingen. Het zingen heeft hij dan ook van zijn vader, Lloyd Jean-Baptiste, de eerste gekleurde artiest die optrad in het Amsterdamse Lido. Johnny hield het niet alleen bij het zingen, maar ging daarnaast ook dj-en en werd daarmee de eerste zingende dj. Twee keer stond hij op de Love parade in Berlijn. Hij zong en draaide op diverse zomerfestivals in binnen en buitenland met gerenommeerde dj’s als Pete Tong en David Guetta. Sinds 2006 werkt hij samen met DJ Diva La-Ona, waarmee hij de single ‘Let the whole world love’ opnam.

Mitch Crown komt uit een muzikale familie

Fedde le Grand feat. Mitch Crown: Scared of me (39)

‘Scared of me’ is de zesde notering voor Fedde le Grand. Drie jaar geleden was het voor het eerst raak voor Fedde met ‘Put your hands up 4 Detroit’ waarop de zang voor rekening werd genomen door MC Gee. Het werd zijn grootste hit tot nu toe: #5. Een jaar later kwam Fedde samen met Funkerman en ‘Wheels in motion’ een beetje in de buurt: #14. Nog steeds is het wachten op een album van Fedde. Wellicht dat ‘Scared of me’ de voorbode is van zijn eerste album, dat onderhand wel een dubbelalbum moet worden!

muzikale familie

Op ‘Scared of me’ neemt Mitch Crown de zang voor zijn rekening. Voluit heet hij Ronald Mitch Kroon, geboren op 28 juni 1974 op Curaçao. Hij komt uit een muzikale familie, die zo’n beetje allemaal speelden in the Crowns. Zijn vader speelde bas, zijn ene oom zong, zijn andere oom speelde gitaar, drums en deed de achterzang en zijn moeder speelde op de toetsen. Op zijn zesde kreeg Mitch van zijn moeder een piano en die heeft hij nog steeds. Daarop schreef hij nummers voor artiesten als Re-play, Dignity, Nasty, Sat-R-day (waar hij zelf ook deel van uitmaakte), Edsilia Rombley en Def Rhymz. Mitch zijn laatste hitfeiten als schrijver zijn ‘Gemengde gevoelens’ van Fouradi feat. Kim-Lian (#17 in maart) en ‘My watch’ van Maj Farah (#47 in 2008).

Rob van Daal kiest voor Vlaamse hit

Rob van Daal: De maan en de sterren (46)

Net als Chris de Roo (zie onder #63), Alle 13 jaanke (zie onder #81) en Stef Ekkel (zie onder #89) , heeft ook Rob van Daal een cover opgenomen. Na ‘We benne op de wereld’ (#43 in januari), koos hij voor ‘De maan en de sterren’ van de Vlaamse zanger Christoff uit 2008, van zijn album ‘Zeven zonden’.

Peter Luts heeft het druk

Groovewatchers: Sexy girl (57)

Peter Luts is de man achter de danceprojecten Lasgo en Annagrace. Daarnaast heeft hij samen met DJ Ward (=Ward Houbrechts) het project Groovewatchers, dat met ‘Nana song’ internationaal een clubhit scoorde. Op zijn zesde kreeg Ward voor zijn verjaardag een drumstel en dat hebben de buren geweten! Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn ouders een draaitafel, waarop hij zich toelegde op het draaien van plaatjes (iets wat de buren zeer waardeerden). Ward is ook regisseur van clips van Lasgo, Dave McCullen, Ian van Dahl en … Peter Luts.

Imitator van René Froger neemt Hazes lied op

Chris de Roo: Wat een ander ook zegt (63)

In 1987 deed Chris de Roo (Emmen, 17 januari 1978) mee aan de miniplaybackshow van Henny Huisman met zijn imitatie van Prince. Dertien jaar later koos hij in de Soundmixshow echter voor een nummer van René Froger. Kort daarna bracht Chris zijn eerste single uit: ‘Grote vriend’. ‘Wat een ander ook zegt’ is zijn vijfde single en werd eerder al opgenomen door onder anderen Frans Duijts en Marco Kanters.

Hazes

Origineel is het echter een nummer van Andre Hazes, van zijn album ‘Samen’ uit oktober 1991, het jaar dat André trouwde met Rachel. Je vraagt je dan ook af hoe Chris de Roo aan het nummer kwam. Nou simpel: Chris kwam in contact met Jacques Verburgt, die niet alleen producer was van André Hazes, maar ‘Wat een ander ook zegt’ samen heeft geschreven met André en Johnn van de Ven. En dan is de link snel gelegd.

Neil heeft ook een achternaam

Neil Hendriks: Geen dag zonder jou (66)

Met ‘Het voelt als lente’ maakte Neil Hendriks uit Haarlem in augustus 2008 zijn debuut. Het nummer stond negen weken genoteerd met als hoogste notering #23. Alleen toen werd het nummer nog uitgebracht als Neil. Op ‘Geen dag zonder jou’ mag ook zijn achternaam worden vermeld. Neil werd bekend door zijn deelname aan Idols. De eerste keer kwam hij tot de theaterronde, de tweede keer in 2007, werd hij vijfde. Het zingen heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader Ben Hendriks deed in 2005 mee aan de TROS talentenjacht ‘Een ster in 40 dagen’ en won deze. Zoonlief won dan wel niet, maar heeft al wel twee hits op zijn naam staan. Nu zijn vader nog.

Mando diao geopenbaard in een droom

Mando diao: Dance with somebody (69)

Uit Zweden komt de formatie Mando diao, dat in de huidige bezetting sinds 1999 bestaat. De harde kern wordt gevormd door Björn Dixgård (zang/gitaar) en Gustaf Norén (zang/gitaar/harmonica), die zich in 1999 opsloten in een zomerhuisje en in zes maanden tijd de liedjes schreven die in 2002 terecht zouden komen op hun eerste album ‘Bring ‘em in’. De naam Mando diao kreeg Björn Dixgård door in een droom. De andere leden zijn Carl-Johann Fogelklou (CJ) (basgitaar/achtergrondzang), Samuel Giers (drums) en Mats Björke (keyboard/tamboerijn). Sinds 2002 bracht Mando diao vijf albums uit. Afgelopen maandag stond de band op Pinkpop en spatte het er af bij ‘Dance with somebody’. Wellicht dat dit de komende week vertaalt in een flinke winst, want #69 is veel te laag voor zo’n heerlijk nummer!

Alle 13 jaanke als trio verder

Alle 13 jaanke: Moskieto (81)

Begin dit jaar scoorde Alle 13 jaanke een #50-hit met ‘Jaank jodel’ en waren ze nog met z’n vieren. Op ‘Monskieto’ is Jetje Klapmuts (Astrid Schuurmans, zus van René Schuurmans) niet meer van de partij. Blijven over Ciska Cigaret (Petra Schipperen, leadzang), Knee de Grote (Corné den Ridder) toetsen en zang en Guan ta na Mera (Gino Schipperen) zang en slagwerk. Net als ‘Jaank jodel’ is ‘Moskieto’ geen eigen nummer. Het origineel, ‘Mosquito’, is van Loco loco uit 2006. Een productie van het Duitse Syndicate musicproduction, dat ook achter de wereldhit ‘Mambo no.5’ van Lou Bega zat, dé hit van het jaar 1999. De Nederlandse tekst, ‘Moskieto’, is van Gino Schipperen, Guan ta na Mera dus.

Een handvol singles voor the Script

the Script: Breakeven (84)

Het heeft even geduurd voordat Danny O’Donoghue, Mark Sheehan en Glen Power van de Ierse band the Script, een waardige opvolger hadden van hun #50-hit ‘The man who can’t be moved’ uit 2008. Dat is ‘Breakeven’ geworden uit eind 2008. Beide nummers staan op het debuutalbum ‘The script’ dat ook vorig jaar verscheen. Daarvan zijn inmiddels in andere regio’s vijf nummers van uitgebracht op single. Dus tijd voor een nieuw album lijkt ons.

Kürsat gokt op Nederlandse én Turkse kopers

Kürsat Kalez: Alles met jou / Aska gelmek (87)

Hij woont in Zoetermeer en is sinds 1994 in Nederland. We hebben het over Kürsat Kalez, geboren in Turkije. Nadat hij voor een volle klas op de basisschool een liedje moest zingen, is hij nooit meer gestopt met zingen. Na de schooltijd vertrok Kürsat naar Istanbul, waar hij de studie textiel volgde. Tevens kwam hij in aanraking met andere, Westerse, muziek. In 1994 verhuisde hij naar Nederland om Economie te studeren aan de VU in Amsterdam. Een studie die hij in vier jaar afrondde. Vervolgens werkte hij zes jaar als financieel adviseur bij verschillende ministeries. Tegenwoordig is hij fulltime business controller bij een bank. Althans zolang het duurt, want als de hits gaan komen, zal hij toch moeten kiezen: zaken behartigen van een ander of de zaken laten beheren door een ander. Rijk zal hij niet worden van ‘Alles met jou / Aska gelmek’, want een deel van de opbrengst is bestemd voor een basisschool in Turkije. Daar is hij al wereldberoemd dankzij zijn singles ‘F.I.S.’ (uit 2006), ‘Caresiz sensiz’ (uit 2007) en ‘Zibidi remix’ (uit 2008).

Zweedse housemaffia slaat weer toe

Axwell, Ingrosso + Angello, Laidback Luke feat. Deborah Cox: Leave the world behind (88)

Het is de tweede keer dat Laidback Luke een succesvolle samenwerking aangaat met Axwell, Ingrosso + Angello. In 2007 scoorde het viertal een hit met ‘Get dumb’, dat tot #45 kwam. Axwell (Axhell Hedfors), Ingrosso (Sebastian Ingrosso), Angello (Steve Angello) vormen samen met Eric Prydz de zogenaamde Zweedse housemaffia, die veel dancehits voor anderen maken.

achtergrondzangeres

Op ‘Leave the world behind’ krijgen de vier heren hulp van Deborah Cox. In februari 1999 scoorde zij in ons land een radiohitje met ‘Nobody’s supposed to be here’ (#84). Aan de andere kant van de plas, in Amerika, stond het nummer veertien weken op de eerste plaats van de Billboard Hot R&B/Hip-hop singles & tracks. Een record dat ze bijna acht jaar in handen hield. Deborax Cox (Toronto, Canada, 13 juli 1974) begon op haar twaalfde met het zingen van tv-commercials. Met hulp van haar moeder nam ze deel aan diverse talentenshows. Serieus werd het begin jaren ’90 toen Deborah zes maanden de achtergrondzang deed voor Celine Dion. Aangezien ze geen platencontract in Canada kreeg, verhuisde ze naar Los Angeles. Daar werd ze in 1995 getekend door Clive Davis van Arista records en nam ze haar eerste album op. Daarna verschenen nog vier albums. Vorig jaar zette ze met Lascella Stevens, haar man en manager, het label Deco recording group op.

DJ Goldfinger leukt oud nummer op

Stef Ekkel: Ik schrijf je naam (89)

Voor zijn twaalfde hitsingle gaat Stef Ekkel te rade bij een oud nummer van het feestorkest les Amis uit Helmond. Die namen in 1981 het nummer ‘Ik schrijf je naam’ op. Fans van Stef Ekkel kenden zijn versie al, die hij maakte samen met DJ Goldfinger, want deze staat op zijn vierde album ‘Lekker gezellig’ dat begin dit jaar verscheen.

Hadise populairder in Turkije dan in Vlaanderen

Hadise: Dum tek tek (99)

Vorige week stond ‘Dum tek tek’ van Hadise nog op de eerste plaats van de Vlaamse hitparade. Deze week zakt het nummer naar de tweede plek om alle ruimte te gunnen aan ‘Fairytale’ van Alexander Ryback, winnaar van het Eurovisie Songfestival 2009. Bij ons begint Hadise bijna onderaan met ‘Dum tek tek’, waarmee ze Turkije vertegenwoordigde en vierde werd. Hadise Açıkgöz is echter geen Turkse, maar een Vlaamse schone, geboren in het plaatsje Mol op 22 oktober 1985. Voordat ze definitief de muziek indook, begon ze aan de studie marketing in Hasselt, die ze in 2006 afrondde. In 2003 ging haar roem verder dan haar geboorteplaats, waar ze kort daarvoor gekroond was tot Miss Mol. Want ze deed mee aan ‘Idool 2003’, de Vlaamse Idols, waar ze als vijfde eindigde. Indirect leverde het haar wel een platencontract op. In 2006 werd ze gevraagd om Turkiye popstar, de Turkse versie van Popstars, te presenteren voor de Turkse zender Star TV. In datzelfde jaar deed ze een tour door Vlaanderen. Kate Ryan, een goede vriendin van Hadise, deed in 2006 mee aan het Eurovisie Songfestival met ‘Je t’adore’, dat de finale niet haalde. Hoewel Hadise altijd de boot af had gehouden, deed ze dit jaar toch mee aan het festival, niet voor België maar voor … Turkije.