vrijdag 9 juni 2023

Hitflits: Concerten Harry Styles brengen zijn album Harry’s House terug op nummer 1

Het zat er eigenlijk wel een beetje in. Afgelopen week gaf de Britse muzikant Harry Styles in het kader van zijn ‘Love On Tour 2023’, drie concerten in ons land, die allen stijf uitverkocht waren. Sommige fans gingen niet naar één, twee maar zelfs alle drie de concerten. Lovende recensies, veel aandacht, en dat heeft zijn weergave op de lijsten van deze week.
Allereerst stijgt zijn album Harry’s House (fysiek: 9%), album van het jaar 2022, terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. Het had er al zeven weken op zitten, de voorlaatste week was op 20 augustus 2022, en daar komt er nu weer eentje bij.  Maar ook oudere albums profiteren van zijn optredens:
#4 (10) Fine Line (8)
#14 (49) Harry Styles (13)
En zelfs eentje van zijn oude bandje:
#54 HH One Direction: Four (11)
 
Daarnaast scoort Harry Styles niet minder dan 7 noteringen in de Single Top 100, waaronder met een nieuw nummer.
#18 (41) As It Was
#49 Satellite, afkomstig van zijn album Harry’s House
#54 HH Late Night Talking
#55 HH Watermelon Sugar
#64 HH Adore You
#71 HH Golden
#73 HH Sign Of The Times

Gaan we over op de andere noteringen van deze week, te beginnen met de
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Harry Styles: Harry’s House (9)        *** terug op 1 / achtste week ***
2. EW  Foo Fighters: But Here We Are (78), op 12,43%
Het was de grote vraag of Foo Fighters na de dood in maart 2022 van drummer Taylor Hawkins, door zou gaan. In december gaf bandleider Dave Grohl duidelijkheid: “Foo Fighters would continue, but that they were "going to be a different band going forward.”
But Here We Are
is het eerste album zonder Hawkins. Grohl speelt daarop de drums. Zonder de fans van Harry Styles, die er voor zorgden dat zijn album Harry’s House terug stijgt naar de eerste plaats, had But Here We Are het derde nummer 1 album van Foo Fighters moeten worden.
 
3. EW  Stray Kids: 5-Star (74)
4. (10) Harry Styles: Fine Line (8)
5. (4)   SZA: SOS (12)
6. EW  SOR: Bae Doven (100)
7. (1)   Ed Sheeran: - (Subtract) (16)
 
En de overige nieuwe albums:
#10 Cor: Met Liefde Uit De Wijk (0)
#11 De Staat: Red / Yellow/ Blue (87)
#13 Bob Dylan: Shadow Kingdom (94)
#15 Soundtrack / Metro Boomin: Spiderman: Across The Spider-Verse (0)
#24 Noel Gallagher’s High Flying Birds: Council Skies (88)
#26 Roger Waters: The Lockdown Sessions (100)
#32 Enhypen: Dark Blood EP (100)
#61 Avenged Sevenfold: Life IS But A Dream … (71)

SINGLES
 
Vorige week pakte Marco Schuitmaker net op de laatste dag de eerste plaats voor hun neuzen weg met zijn ‘Engelbewaarder’. Maar deze week lukt het hen wel en pakt ‘Pornstar Martini’ van $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef alsnog de eerste plaats in de Single Top 100. Voor allen is het niet hun eerste nummer 1 notering. Cristian D staat nu op 3, $hirak op 4, voor Lil Kleine is het zijn 11e en voor Boef al zijn 16e nummer 1 notering.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef: Pornstar Martini   *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 7,23%
3. (3)   Libianca: People
4. (4)   Loreen: Tattoo
5. EW  Dave & Central Cee: Sprinter
 
Dan hebben we nog de andere eerste weeks noteringen van deze week en dat zijn de volgende:
 
#16 Chantie & Donnie: Schultenbräu
Mocht je het heet krijgen de komende dagen, dan is het bekijken van de videoclip van ‘Schultenbräu’ wellicht de ideale manier om te verkoelen. Je ziet de twee, Chantal Janzen en Donnie in een ski-landschap.
 
Het idee voor ‘Schultenbräu’ (= een Duits biermerk dat te koop is in de Aldi), kwam van rapper Donnie. Hij was door Q-Music DJ Domien Verschuuren benaderd voor het maken van een nummer voor het ‘foute Anthem’, in het kader van ‘juni, de foute maand van Q-Music’. Donnie zag het idee wel zitten en vroeg Chantal Janzen die het hartstikke leuk vond.
 
Chantal over de ‘Duitse’ tekst: “Mijn ouders draaiden Duitse muziek, mijn opa en oma, ik hoorde niet anders. Ik keek ook Duitse televisie, ik ben gewoon een halve Duitse.”
 
‘Schultenbräu’ is niet de eerste notering voor de 44-jarige Chantal Janzen, presentatrice, actrice en  zangeres. Inn 2008 scoorde ze een top 10-notering met ‘Vecht Mee’ dat ze maakte met een andere rapper, Yes-R. In tegenstelling tot het niemendalletje ‘Schultenbräu’, ging dat nummer ergens over ter ondersteuning van de landelijke actie ‘Fight Cancer’.
 
#22 Antoon & Ronnie Flex: Sliden
#72 Dystinct feat. Naza: Business
Naza is de 31-jarige Jean-Désiré Sosso Dzabatou uit het Franse Amiens. In 2016 bracht hij zijn eerste EP uit: Tout Pour La Street, gevolgd door zijn eerste album Incroyable. Vier jaar later, in november 2020 verscheen Gros Bébé, zijn vierde album.
 
#74 Antoon: Bassline
#76 the Weeknd & Madonna feat. Playboi Carti: Popular



#88 R3hab, Inna & Sash!: Rock My Body
Dit nummer is een remake van 'Ecuador' van Sash!, nummer 8 in 1997, toen gezongen door Rodriguez. Nu wordt het gezongen door de Romeense Inna, die haar voorlaatste hit in 2011 scoorde met 'Un Momento', samen met Magan  (nummer 98). Het idee voor de remake is van de Nederlandse rapper R3hab.

Eurovisie Songfestival hits (5) - slot
 
De afgelopen week is ‘Cha Cha Cha’ van de Finse Käärijä verdwenen, waardoor er nu nog twee Eurovisiehits overblijven:
#4 (4) Loreen: Tattoo (Zweden)
#79 (56) Alessandra: Queen Of Kings (Noorwegen)
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, blijft ook deze week aanvoerder in de Compilation Top 30, nu voor de vijfde week. Vorige week was het met vier weken al het meest succesvolle Eurovisiealbum aller tijden.