vrijdag 17 oktober 2014

Hitflits: elfde #1-album voor U2, Mr. Probz alsnog naar #1

Zo’n 500 miljoen mensen kregen op 9 september Songs Of Innocence, het dertiende studioalbum van U2 in hun iTunes (afspeellijsten). Een maand lang konden ze het album gratis, voor niets, downloaden. De afgelopen week bleek dat ongeveer 26 miljoen iTunesgebruikers (zo’n 5%!) dat ook hebben gedaan, voornamelijk U2-fans.

Sinds vorig weekend is het album ook fysiek verkrijgbaar, maar nu moet je er wel voor betalen. Om het album ook aantrekkelijk te maken voor die 26 miljoen die het al gratis hebben gedownload, bevat deluxe edition een extra cd met zes akoestische nummers en vier bewerkingen.

goud

Al met al genoeg om de U2-fans naar de (online) cd-winkel te krijgen, die het belonen met een eerste plaats in de Album Top 100, voor de elfde keer inmiddels. Met meer dan 20.000 bestelde exemplaren is het album ruim goud. Op de foto zie je U2 met links Apple-baas Tim Cook. Naar verluidt heeft hij zo'n $5 miljoen aan de groep betaald voor het gratis album, dat op 9 september gelijktijdig werd gepresenteerd met de iPhone 6 (of was het andersom?)

vijfde plaats

Hier volgen alle elf #1-albums van U2, met tussen haakjes het aantal weken op #1:
1984: The Unforgettable Fire (1x)
1987: The Joshua Tree (12x)
1988: Rattle And Hum (2x)
1993: Zooropa (2x)
1997: Pop (2x)
1998: The Best Of 1980-1990 (9x, incl. de kerstweek)
2000: All That You Can’t Leave Behind (6x)
2002: The Best Of 1990-2000 (2)
2004: How To Dismantle An Atomic Bomb (4x)
2009: No Line On The Horizon (2x)
2014: Songs Of Innocence (1x)
In totaal heeft U2 dus al 44 weken op #1 gestaan. Met elf #1-noteringen staat U2, samen met Queen, op een gedeelde vijfde plaats. De meeste #1-noteringen staan op naam van BZN, met 19 (!) stuks.

nieuw album

De volgende #1-notering voor U2 laat niet weer vijf jaar op zich wachten. Volgens bassist Adam Clayton heeft de band al 70% van het album, dat Songs Of Experience gaat heten, af. Hij verwacht dat de overige 30% snel zal volgen. Volgend jaar start de band met de Songs Of Innocence wereldtournee. Wellicht dat ze dan al nummers laten horen van het volgende album.

TOP 5

1. EW  U2: Songs Of Innocence
2. EW  B-brave: De Eerste Date
3. (2)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
4. EW  Rob De Nijs: Nieuwe Ruimte
5. (1)   De Dijk: Allemansplein

Gaan we direct over naar het restant eerste weeks:
#12 You+Me: Rose Ave
#16 Jan Keizer & Anny Schilder: Unforgettable Duets
#19 Jessie J: Sweet Talker
#44 Ella Henderson: Chapter One
#46 Lamb: Backspace Unwind
#54 Pendragon: Men Who Climb Mountains
#55 Akwasi: Daar Ergens
#68 Cecilia Bartoli & Diego Fasolis & I Barocchisti: St. Petersburg
#85 Exodus: Blood In Blood Out
#87 Melissa Etheridge: This Is Me
#95 Frédérique Spigt: The Medicine Show

SINGLES

Vorige week was het al zijn grootste hit, toen het nummer naar de tweede plaats steeg. Deze week mag hij zelfs zijn eerste #1-hit bijschrijven, want met een week vertraging belandt ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz alsnog bovenaan de Single Top 100. Het nummer verkoopt ruim een derde meer dan de #2, ‘All about that base’ van Meghan Trainor. ‘Handen omhoog (remix)’ van Jan Smit & Kraantje Pappie zakt van de eerste naar de vijftiende plaats. In de nieuwe Megaman komen we daar uitgebreid op terug.

TOP 5

1. (2)   Mr. Probz: Nothing really matters to me (eerste week)
2. (3)   Meghan Trainor: All about that bass
3. (4)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball
4. (5)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
5. (6)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)

grootste hit voor Taylor Swift

Toen ‘Shake it off’ van Taylor Swift op 30 augustus binnenkwam op #92, kopten we met ‘Wordt ‘Shake it off’ de grootste hit voor Taylor Swift?’ De week daarop zakte het nummer naar #96 en daarna verdween het. Niet echt de grootste hit dus

op herhaling

Na twee weken afwezigheid ging ‘Shake it off’ op herhaling op #16, dus dat kwam al in de buurt. Vervolgens bleef het daar staan en steeg het vorige week naar de veertiende plek en was het nog één positie verwijderd van ‘Love story’ dat  in 2009 de dertiende plaats bereikte. Deze week boekt ‘Shake it off’ een winst van zes plaatsen, waarmee ze terecht komt op de achtste plaats en daarmee dus haar grootste hit scoort. Hadden we het toch goed gezien destijds …

prijs

Op 12 december wordt Taylor Swift gelauwerd door het Amerikaanse muziekweekblad Billboard. Dan ontvangt ze voor de tweede keer de prijs voor vrouw van het jaar. In 2011 ontving ze deze prijs ook al, die gaat naar die artiest ‘die de muziekindustrie heeft vormgegeven en geïnspireerd met haar succes, leiderschap en innovatie in een jaar’. Dat is nog eens wat anders dan een top 10-notering in Nederland!

In diezelfde top 10 zien we nog een nummer dat er niet eerder in stond:   ‘Shower’ van Becky G. dat in de dertiende week van 11 naar #9 stijgt.

De grootste stijgers op een rijtje:
#27 (60) Ed Sheeran: Thinking out loud
#38 (70) Sheppard: Geronimo
#43 (58) Echosmith: Cool kids
#51 (64) the Magician feat. Years and Years: Sunlight
#65 (75) Marianne Weber: Reuzenrad
#67 (83) Dotan: Fall
#75 (86) Ruth Jacott: Hou van mij

Hier volgen de eerste weeks noteringen:
#53 David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous
#84 Bryan Stricker: Weekend
#87 Gabriel Ríos: Gold
#90 Aronchupa: I’m an albatraoz
#92 Damien Rice: I don’t want to change you
#95 Nielson: De man die niet kan gaan (opname gemaakt voor Q-music)

Voor vandaag zit het er weer op. Morgen kun je op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden lezen over de nieuwe albumnoteringen. Na het zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 12 oktober 2014

Megaman bij week 41 – 11 oktober 2014

Jan Smit tussen Marco Borsato en the Beatles in.

En verder in deze Megaman:
Grootste hit voor Mr. Probz, Robbie Williams maakt uitstapje, Years and Years leent zanger uit aan Belgische producer en B-brave scoort voor het tweede jaar achtereen vier hits.

Eerder dit jaar prijkten ze ook al een weekje bovenaan de Album Top 100. Deze week doen ze het weer en boeken daarmee een uniek record. Wie? Je leest je het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Record aantal #1-hits voor Jan Smit, eerste voor Kraantje Pappie

#1 Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen omhoog (remix)                       *** hoogste eerste weeks ***

We kondigden het vorige week al aan in de kop: ‘laatste week voor Fireball’. De vraag was alleen nog wie dat nummer van de eerste plaats zou verdrijven. Een buitenlandse of een Nederlandse artiest? In het begin van de week was al snel duidelijk dat het een Nederlandse aangelegenheid zou worden en dat de strijd zou gaan tussen ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz en ‘Handen omhoog’ van Jan Smit & Kraantje Pappie, met de laatste als voorlopige winnaar. Woensdag waren de rollen omgedraaid, maar uiteindelijk trekken Jan Smit & Kraantje Pappie aan het langste end, want ‘Handen omhoog’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100.

‘Handen omhoog’ van Jan Smit & Kraantje Pappie is afkomstig van het album  Jij En Ik van Jan Smit. Voor de single is echter een remix gemaakt, want daarmee trek je de fans over de streep om deze ook nog aan te schaffen. Organiseer dat zo, dat de fans ook nog een handtekening krijgen tijdens een instore, en je hebt een #1-hit.

Voor Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie, ging een hele wereld open de afgelopen week toen hij samen met Jan instores deed in de MediaMarkt in Eindhoven, Alphen a/d Rijn en Groningen. Honderden fans, niet alleen van Jan, maar ook van hemzelf, kwamen daarop af, met in hun hand de cd-single van ‘Handen omhoog’, op zoek naar een handtekening van hun idool / idolen én een fotootje natuurlijk.

eerste Groninger met een #1-hit

“Nummer 1? Haha, dat is echt te gek! Ik ben altijd opzoek naar uitdagingen en ik wil altijd leren van anderen. Dat dit hier in resulteert is helemaal te gek”, was de reactie van Kraantje Pappie afgelopen vrijdag. Geen van zijn zes voorgaande hits was hoger gekomen dan #21. Dat was in 2010 met ‘Alles gaat voorbij’ met Doe maar en Postmen. Alex, geboren in Rozenburg, werkt al jaren vanuit Groningen, waar hij studeerde. Met recht is hij de eerste Groninger rapper die een #1-hit scoort.

Met dank aan Giel

Jan en Alex leerden elkaar kennen tijdens Serious Request 2013 in Leeuwarden. Jan Smit was op 19 december de nachtkracht en toen Alex de volgende ochtend op bezoek kwam, deed dj Giel Beelen beiden het voorstel samen wat te gaan doen. Daarop deden ze ‘Met z’n tweeën’, een nummer van Alex. Vervolgens werd Alex door Jan uitgenodigd voor zijn jaarlijkse zomertrip ‘De zomer voorbij’. En toen Jan bezig was met zijn album Jij En Ik, vroeg hij Alex er bij, en schreven ze samen het nummer ‘Handen omhoog’. Aanstaande woensdag staan Jan en Alex op de Speelplaats van 3FM in het ochtendprogramma van Giel. Kunnen ze hem gelijk bedanken!

Marco Borsato ingehaald, nu the Beatles nog

Lange tijd stond Marco Borsato bovenaan met het meeste aantal #1-hits door een Nederlandse act. Sinds augustus moest hij die rangorde al delen met Jan Smit, die met ‘Jij en ik’ ook zijn  twintigste #1-hit scoorde en daarvoor in De Wereld Draait Door op 3 oktober een gouden plak kreeg. Deze week lukt het Jan Smit om Marco in te halen door er eentje meer te scoren. Voor beide acts tellen we de goede doelen / speciale (actie) nummers niet mee. Nu heeft Jan nog maar één act boven zich met meer #1-hits en dat zijn the Beatles, die er in nog geen zeven jaar tijd, 22 scoorden. Jan had zeventien jaar nodig voor zijn eenentwintig #1-hits ...

Grootste hit voor Mr. Probz

#2 Mr. Probz: Nothing really matters

Nog geen #1-hit dus voor ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz, maar het is al wel zijn grootste hit. ‘Waves’ kwam in februari, na 42 weken (!), niet hoger dan de vijfde plek.

Dat ‘Nothing really matters’ nog niet de eerste plaats haalt, komt door twee dingen. In de eerste plaats is er van het nummer geen fysieke single en kan hij dus geen instores doen, wat Jan Smit & Kraantje Pappie met ‘Handen omhoog (remix)’, wel deden. Daarnaast was Mr. Probz de afgelopen week niet in Nederland om promotie te doen voor zijn single, maar verbleef hij in de Verenigde Staten van Amerika voor promotie van zijn vorige hit ‘Waves’. De komende week is hij weer in Nederland. Dinsdagochtend gaat Mr. Probz langs bij Giel Beelen van 3FM.

‘Waves’ weer in de lift

Vanwege het succes van ‘Nothing really matters’, boekt ‘Waves’ een flinke winst. In de 76e week stijgt het nummer van 45 naar #28. Overigens is ‘Waves’ niet de op drie na langst genoteerde hit, zoals we vorige week melden. Marcel wist ons te melden dat het de op vier na langst genoteerde hit moest zijn. ‘Pompeï’ van Bastille, deze week op #95, staat namelijk langer genoteerd, deze week voor de 78e keer. Bedankt Marcel! Nog een paar weken en ‘Waves’ haalt dat nummer alsnog in.

Robbie Williams laat de eer aan Avicii

#25 Avicii: The days

Voor de vierde achtereen volgende keer krijgt een zanger op een plaatje van Avicii geen credit. Terwijl de hele wereld inmidels weet dat het om Aloe Blacc (op ‘Wake me up!’), Dan Tyminski (‘Hey brother’) en Audra Mae (‘Addicted to you’) ging.
Dit keer is het geen onbekende artiest, maar Robbie Williams die zijn vocalen leent aan het nummer ‘The days’. Voor het geld hoeft Williams het natuurlijk niet te doen. Het is dan ook niet uitgesloten dat Williams voor zijn bijdrage helemaal niet zoveel betaald heeft gekregen. Dat hij het meer ziet als een eer én een investering. Een voetje tussen de deur van de dansscène, waar je zijn muziek niet zo snel zult tegen komen.

‘The days’ is de eerste single van Stories, het nieuwe album van Avicii. Dat verschijnt in het eerste kwartaal van 2015 en zal naast folkachtige nummers ook meer rockgetint zijn.

Years and Years leent zanger uit aan Belgische producer

#64 the Magician feat. Years and Years: Sunlight

Over credits gesproken … (zie onder #25). Zonder the Magician was ‘I follow rivers’ van Lykke Li nooit zo’n grote hit geworden (#1 in Duitsland en Vlaanderen, #3 bij ons).

The Magician, pseudoniem van Stephen Fasano uit  Brussel, maakte een remix van ‘I follow rivers’, waarna het een jaar later (!) wereldwijd een groot succes werd.. Fasano heeft Lykke Li nog nooit ontmoet, maar in een mail liet ze wel weten dat zijn remix de beste was die ze ooit had gehad. Ze liet weten heel blij en dankbaar te zijn! Maar naar de credit kon hij fluiten.

Van 2007 – 2010 maakte Fasano deel uit van het Belgische duo Aeroplane. Bij de release van het eerste album viel het duo, waarvan Vito De Luca ook deel uitmaakte, uit elkaar. ‘Sunlight’ is geen remix, maar een eigen nummer van The Magician. Op zondag 20 juli ging het nummer in première tijdens zijn sessie tijdens het dance evenement Tomorrowland.

Op ‘Sunlight’ krijgt hij hulp van Years and Years, waarvan echter alleen de zanger is te horen. Een trend die we vaker zien: band leent zanger(es) uit voor ander nummer,waarbij de band wel de volledige credit krijgt. Onlangs was dat nog het geval met ‘Outlines’ van Mike Mago, waarop Martina Sorbara de vokalen voor haar rekening neemt. Zij werd niet genoemd, haar band Dragonette wel. Gratis publiciteit dus voor de band!
Zanger van Years and Years is Oliver Alexander Thornton, voor vrienden Olly Alexander (midden op de foto). De andere bandleden zijn Mikey Goldsworthy (gitaar) en Emre Turkmen (keyboards). Begin 2015 brengt het trio hun eerste album uit en dan kan enige naamsbekendheid nooit kwaad!

De op 15 juli 1990 in Yorkshire geboren Olly, is eigenlijk acteur. Hij is bekend van onder andere de film Bright Star, waarvoor hij een Oscar nominatie kreeg. In 2010 werd hij benaderd door Mikey, gitarist van Years and Years, die hem had horen zingen onder de douche. Mocht de carrière met zijn band op niets uitlopen, dan is er altijd nog een mogelijkheid in de dance.

Sheppard zingt over strijdlustige indiaan

#70 Sheppard: Geronimo

Hitmakers zitten overal. Van IJsland (Björk) tot Zuid-Afrika (Margaret Singana), van Zuid-Korea (Psy) tot Brazilië (Michel Télo). Zelfs de Filippijnen leverde een keer een hit: ‘Anak’ van Freddy Aguilar, maar vanuit Papoea Nieuw Guinea werd er nog nooit gescoord. Tot deze week, want Sheppard komt daar vandaan!

Twee weken geleden maakten we kennis met de familie Sierota, die de groep Echosmith vormen en met ‘Cool kids’ een hit scoren (deze week op #58). Deze week maken we kennis met de familie Sheppard, die opgroeide in de hoofdstad Port Moresby van Papoea Nieuw Guinea, maar inmiddels verhuisd is naar Brisbane in Australië.
Sheppard begon in 2009 als duo met zus Amy en broer George. In 2011 kwam zus Emma er bij. Daarnaast versterken Michael Butler en Jay Bovina (beide gitaar) en Dean Gordon (drums) de band. Sheppard heeft een eigen label: Empire of Song.

Na succes in de regio met ‘Geronimo’, hun tweede single (#1 in Australië, #8 in Nieuw-Zeeland), proberen ze het nu ook in Europa. En dat lukt al aardig, want ook in Oostenrijk en Duitsland staat het in de top 10. Geronimo is de kreet die het gelijknamige opperhoofd van de Apachen uitslaakte, alvorens hij een moedige daad verrichte.

Ruth Jacott: succes met album én singles

#86 Ruth Jacott: Hou van mij

Na ‘Verliefd verward’ (#34 in september), scoort Ruth Jacott haar tweede hit dit jaar met ‘Hou van mij’. Het nummer is één van de populairste tracks van haar net verschenen album Ik Adem Je In (#4 in de Album Top 100), dat geproduceerd is door Ellert Driessen. Twee hits in één jaar lijkt veel voor Ruth, maar in 1994 scoorde ze er zelfs vier. Mede dankzij het actielied ‘Buseruka (Lied voor Rwanda)’ / Ik kan niet zonder jou’, dat – solo bekeken – haar grootste hit was: #8.

B-brave scoort voor het tweede jaar achtereen vier hits

#93 B-brave: Ik laat je los

Afgelopen vrijdag, 10 oktober, was het d-day voor zowel de band B-brave als hun fans. Op die dag verscheen hun eerste album De Eerste Date. Zaterdag presenteerde de band het album aan hun fans in De Melkweg in Amsterdam. Officieel is ‘Ik laat je los’ niet de nieuwe single, maar een track van het album. Albumtracks kunnen, mits voldoende gedownload en/of gestreamd, ook een notering kunnen krijgen, hetgeen nu gebeurt met ‘Ik laat je los’. Het nummer is hun achtste hit in twee jaar tijd, ieder jaar vier stuks. Mooi aantal dus, ware het niet dat geen van de nummers het langer volhield dan één week. Niet echt om trots op te zijn dus.

Rappers vinden elkaar in ‘Don’t tell ‘em’

#98 Jeremih feat. YG: Don’t tell ‘em

Jeremy Felton (Chicago, Illunois, 17 juli 1987), artiestennaam Jeremih, komt uit een muzikale familie, waardoor hij al op jonge leeftijd met muziek in aanraking kwam. Sinds zijn derde heeft hij zichzelf drums, piano en saxofoon leren spelen. Op school maakte hij deel uit van een Latin jazz band. Op de universiteit ontmoette Jeremy producer Mick Schultz, met wie hij nog steeds samenwerkt. ‘Don’t tell ‘em’ feat. YG is een nummer van zijn derde album Late Night, dat deze maand wordt uitgebracht.

YG staat voor Young Gangsta, een naam die Keenon Daequan Ray Jackson (Compton, California, 9 maart 1990) koos toen hij midden in de Zeros begon te rappen. In september 2013 kondigde YG zijn debuutalbum My Krazy Life aan, dat uiteindelijk in maart 2014 verscheen. Aan het album werkten onder andere Drake en Kendrick Lamar mee. ‘Don’t tell ‘em’, waarvoor YG teksten aanleverde, zul je daar niet op aantreffen.

Don’t tell ‘em’ bevat quotes uit het nummer ‘Rhythm is a dancer’ van Snap! (#1 in 1992, remix: #46 in 2003).