zaterdag 31 augustus 2013

HitsFlits: Dylan bijna op #1, Avicci stijgt terug naar de top

Het scheelde maar een haartje of we hadden deze week een album met meer dan veertig jaar oude muziek op #1 gehad in de Album Top 100. Bob Dylan weet het echter net niet te redden en komt binnen op de tweede plek deze week met ‘Another self portrait (1969-1971)’. Op dat album staan de niet-gebruikte opnamen van Dylans album ‘Self portrait’ uit 1970. Die oorspronkelijke plaat werd indertijd nou niet bepaald lovend ontvangen, hoewel het een Amerikaanse en Engelse top 5-hit werd en in Nederland met ‘Wigwam’ (#3) zijn grootste singlehit opleverde.

Het restmateriaal blijkt echter van hoge kwaliteit te zijn; vandaar dat Dylan, die in zijn opruimwoede inmiddels al tot deel 10 is gekomen van ‘The bootleg series’, ineens weer op #2 staat in de Album Top 100, op slechts acht procentjes achterstand tot de bovenste plek. De teller voor Dylan-#1-albums blijft voorlopig dus steken op twee: ‘Desire’ uit 1976 en ‘Tempest ‘ van vorig jaar.

En dat betekent dat John Mayer dus een tweede week aan kop mag doorbrengen. Waarmee ‘Paradise valley’ zich nestelt tussen zijn #1-albums ‘Battle studies’ (één week bovenaan) en ‘Born and raised’ (drie weken aan kop).

Teleurstellend dan weer is de binnenkomt van Franz Ferdinand, op ‘slechts’ een derde plek. We dichtten ‘Right thoughts, right words, right action’ een gerede kans op een #1-album toe, maar uiteindelijk verkoopt de plaat ruim de helft minder dan die van John Mayer. Desalniettemin scoort Franz Ferdinand wél zijn grootste albumhit in Nederland; de heren verbeteren de toppositie van hun vorige plaat, ‘Tonight: Franz Ferdinand’ uit 2009, met één plek.

De grootste stijger in de Album Top 100, dat zijn niemand minder dan the Beatles, die met ‘1’ maar liefst van 93 naar 4 stijgen! Het album met hun 27 Britse en Amerikaanse charttoppers bereikte in 2000 bij ons al de eerste plek, kwam in 2011 in een geremasterde versie weer tot #5 en klimt nu opnieuw, na een marketingcampagne van de platenmaatschappij, de top 5 in.

De helft van de album top 10 is nieuw deze week, want na Dylan en Franz Ferdinand treffen we ook nog nieuwkomers bij de bovenste tien aan van de Amerikaanse heaveymetalband Avenged Sevenfold (‘Hail to the king’, #6), levensliederenzanger Willem Barth (‘Gevoel van liefde’,  #8) en de Amerikaanse producer BT (ofwel Brian Transeau, met ‘A song across wires’, #10).

De overige nieuwkomers:
#28 Blackfield: ‘IV’
#41 ‘Junior songfestival 2013’
#43 ReVamp: ‘Wild card’
#46 Naughty boy: ‘Hotel Cabana’
#56 Guy Clark: ‘My favorite picture of you’
#60 Rebecca Ferguson: ‘Heaven’
#69 the Rides: ‘Can’t get enough’
#71 Belle and Sebastian: ‘The third eye centre’
#76 Dash Berlin: ‘#Musicislife’
#87 Devildriver: ‘Winter kills’
#97 Edward Sharpe & the Magnetic zeros: ‘Edward Sharpe & the Magnetic zeros’
#100 Lucilla Galeazzi, Marco Beasley, l’Arpeggiata, Christina Pluhar: ‘La tarantella: antidotum tarantulae’

SINGLES

In de Single Top 100 is alles weer bij het oude; de opleving van Maaike Ouboter duurde, zoals verwacht, maar één week, en deze week neemt Avicii zijn vertrouwde plek op de eerste plaats weer in. Ook de nummers 3, 4 en 5 van vorige week klimmen een plekje terug.

Na de dance van Stromae, Martin Garrix en Bakermat vinden we op #5 de 3J’s als hoogste nieuwkomers. ‘Til me op’ is de eerste single met Jan de Witte, de zoon van de gestopte gitarist Jaap de Witte. En dat is meteen ook de enige nieuwe in de bovenste helft van de lijst, want de overige nieuwkomers vinden we pas vanaf plek 52.

De andere eersteweeks noteringen:
#52 Eminem: ‘Berzerk’
#53 Green shoe studio: ‘Oh sweet Lorraine’
#56 Yellow claw feat. LNY TNZ: ‘Last night ever’
#72 Miley Cyrus: ‘Wrecking ball’
#73 Tamara Tol: ‘Kom laat de glazen klinken’
#74 Stef Ekkel: ‘Die ene nacht met jou’
#89 Theodoor: ‘Ik ben van jou’
#93 Henk Damen: ‘Kus me kus me’
#95 Nils van Zandt feat. Nicci: ‘Johnny Cash’
#100 Stromae: ‘Formidable’

Vanwege vakantie is er deze week geen Megaman. Wel kun je de albumflitsen nalezen op de nieuwspagina van 3FM. Aanstaande vrijdag is er gewoon weer een Hitflits met de nieuwste standen. Blijf ons volgen op Twitter en je mist niets meer.

maandag 26 augustus 2013

Megaman bij week 34 – 24 augustus 2013

‘Dat ik je mis’ terug op #1, de Jeugd van tegenwoordig wil meer dan ‘Een barkie’, Loona viert 15-jarig jubileum en Drake maakt nummer met niet bestaand persoon. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Een nieuwe #1 in de Album Top 100, die overvallen wordt door Lowlands acts. Je kunt het hier nalezen. Op  Dutch Charts staat de volledige lijsten. Volgende week is er geen Megaman, maar in het weekend volgt er wel een Hitflits met de nieuwste standen.

Optreden voor Koninklijke familie brengt Dat ik je mis terug op #1

Maaike Ouboter: Dat ik je mis (1)  *** terug op #1 / vierde week ***

Nadat ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter in juni drie weken bovenaan de Single Top 100 prijkte, was het na drie weken op de derde plaats, langzamerhand op de terugweg. Via 12, 17, 23, 11 (stijging vanwege de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, DBSSW), 22, belandde het vorige week op de 34e plaats. In dat tempo zou het binnen een week of zes ergens onderin of wellicht buiten de hitparade vallen. Dat gaat echter nu wat langer duren, want deze week sprint het nummer terug naar de eerste plaats, waar het nu in totaal vier weken staat.

dierbare

Hoewel Maaike ‘Dat ik je mis’ tijdens DBSSW opdroeg aan haar overleden moeder, die overleed toen ze nog een tiener was, gaat het nummer niet speciaal over haar moeder, maar over het missen van een dierbare. Dat voelt de familie van Prins Friso waarschijnlijk ook zo, na zijn overlijden op maandag 12 augustus. Want ze nodigden Maaike uit om te komen zingen tijdens de uitvaartdienst, op vrijdag 16 augustus. Hoewel daar geen mededelingen over gedaan zijn, mogen we er van uitgaande dat ze ‘Dat ik je mis’ heeft gezongen. De media stonden er in ieder geval vol van en zorgen er mede voor dat die mensen die het nummer nog niet kenden, dit alsnog tot zich namen, waardoor het deze week terugstijgt naar de eerste plaats.

tweede #1-run

‘Dat ik je mis’ stijgt in de dertiende week van 34 naar #1. Een stijging van buiten de top 10 naar #1 komt vaker voor. De laatste keer was op 18 mei toen Anouk met ‘Birds’, van 23 naar #1 steeg. Maar terugstijgen naar #1 van buiten de top 10, dat is nog maar één keer eerder gebeurd. De eerste keer was op 19 maart 2011, toen ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ van 3js vanaf #75 terugsteeg naar #1. Een maand daarvoor had het nummer al eens de eerste plaats bereikt.

Er is echter wel een verschil met de notering van Maaike. De tweede keer dat ‘Je vecht nooit alleen’ naar #1 steeg, kwam door de tweede track ‘Never alone’, de Engelse versie van het nummer, dat een maand later werd uitgebracht dan de Nederlandstalige versie. De week daarop zakten beide nummers naar de 24e plaats. Zo’n val zal ‘Dat ik je mis’ echter niet maken.

Dit najaar verzorgt Maaike Ouboter het voorprogramma tijdens de clubtour van Janne Schra.

Kimbra zingt mee met John Legend, maar krijgt daar geen credit voor

John Legend: Made to love (46)

We begrijpen de ophef over ‘Made to love’, de nieuwste single van John Legend niet helemaal. Het zou vooral bijzonder zijn dat het nummer is geproduceerd voor Kanye West. Dat is het niet, want West produceerde tot nu toe alle albums van Legend: ‘Get lifted’ (2004),   ‘Once again’ (2006) en ‘Evolver’ (2008). Ook ‘Love in the future’, dat begin september in de (digitale) winkels ligt, is mede door Kanye West geproduceerd, alsmede Dave Tozer en Legend zelf.

weer geen credit

Terug naar ‘Made to love’, zijn elfde notering en de eerste hit van Legend sinds ‘Wake me up everybody’ met the Roots feat. Common & Melanie Fiona (#21 in 2010). Op ‘Made to love’ zingt Kimbra Lee Johnson, de Nieuw-Zeelandse zangeres Kimbra, mee. Kimbra is bekend van de wereldhit ‘Somebody that I used to know’ van Gotye. Daarvoor kreeg ze wel een credit, voor ‘Made to love’ krijgt ze dat niet. Ook Aloe Blacc., die op ‘Wake me up!’ van Avicii, de sterren van de hemel zingt, wordt officieel niet als uitvoerende genoemd.

zondag 25 augustus 2013

De Jeugd van tegenwoordig wil meer dan ‘Een barkie’

de Jeugd van tegenwoordig: Een barkie (53)

Op Lowlands maakte de Jeugd van tegenwoordig de titel van hun vierde album bekend. Dat wordt ‘Ja natúúrlijk!’, en is vanaf 27 september te koop. Als je dacht dat ‘De formule’ (#15 in juni) kenmerkend is voor het album, dan moeten we je teleurstellen of misschien ook wel geruststellen. Het kwartet (want Bas Bron is inmiddels vast lid) liet weten dat het op ‘Ja natúúrlijk!’ (weer) alle kanten opgaat. Dat blijkt dan ook wel uit de single ‘Een barkie’, onzinteksten op een lekkere beat, die zelfs wel aan de jaren ’80 doet denken.

‘Een barkie’ is de Surinaamse benaming van een briefje van 100 Euros’ (voorheen guldens). Al eerder werd een Surinaamse benaming dat met geld te maken heeft een hit. ‘Doekoe’, dat in het Surinaams geld betekent, bereikte rond de jaarwisseling van 1999 de tweede plaats in de uitvoering van Def Rhymz.

geld hits

Als we kijken naar Nederlandstalige hits waarin eenheden van geld worden genoemd, komen we slechts tot twee:
- Liesbeth List: Kinderen een kwartje (#22 in 1975)
- Jan Boezeroen: Zonder ‘n cent ben je geboren (#34 in 185)
Wel zong Astrid Nijgh in ‘Ik doe wat ik doe’ (#6 in 1973) de zin ‘dan leg je er gewoon een meijer bij’, waarbij meijer de Nederlandse benaming voor 100 gulden was.

Leden Blasterjaxx vonden elkaar in de housemuziek

Blasterjaxx: Faith (71)

Achter Blasterjaxx zitten Thom Jongkind (Den Haag, 3 maart 1990) en Leon Vielvoije (Rotterdam, 28 november 1990). Begin 2010 benaderde Leon (links op de foto), die op een begraafplaats werkt, Thom, die Communicatie studeert aan INHOlland, om samen wat te ondernemen. Beide waren solo al bezig met muziek, Leon als Le Voije, Thom als Scalix. Al bij de eerste productie sloeg de muzikale vonk over en vormden ze Blasterjaxx. Ze maakten verschillende mixtapes die veel reacties losmaakten bij liefhebbers van housemuziek. In 2011 maakten ze een remix van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette.

Zwollenaar Henri van Velzen scoort eerste hit

Henri van Velzen: 4 vrienden (77)

Na Harm Wolters (van Ancora, hit: ‘Vrij als de wind’ op #63) en Danny Heden (met ‘Een zomer lang’ op #69), is Henri van Velzen, de derde Zwollenaar in de Single Top 100. Dat meldde ons Martijn the Chartsman, zelf Zwollenaar.

Henri van Velzen, geboren op 1 februari 1967, kwam net te laat bij de band Highway om de laatste hit nog mee te maken. Highway scoorde drie hits, de laatste in 1984: ‘Sugar sugar baby’ (#12), een jaar later kwam Henri het dans en amusementorkest versterken. Na Highway heeft Henri een tijdje niets meer in de muziek gedaan, maar het bloed bleef kriebelen. In 2005 dook Henri de studio in om een album op te nemen met liedjes van André Hazes, zijn grote voorbeeld. Henri wordt ook wel de Zwolse André Hazes genoemd. Meer cd’s volgden en singles, maar een notering zat er nog nooit bij. Tot deze week met ‘4 vrienden’.

Loona viert 15-jarig jubileum

Loona: Caliente (89)

Loona wordt al 15 jaar gevormd door de Nederlandse Marie-José van der Kolk (IJmuiden, 16 september 1974) en achter de schermen Samuel Bouriah (Mallorca, 19 september 1969), de Spaanse DJ Sammy. Marie-José leerde Samuel kennen toen ze danseres was op Mallorca. Hij hielp haar om haar droom in vervulling te laten gaan: zangeres worden. Sinds 1998 noemt ze zich Loona en scoorde wereldwijd hits met onder andere ‘Bailando’ (#14 in 1998), dat in Duitsland de bestverkochte single van het jaar was.
Wereldwijd verkocht Loona zo’n 10 miljoen singles. In ons land bereikte ze nog twee keer de hitparade: met ‘Hijo de la luna’ (#21, ook in 1998) en met ‘Latino lover’ (#40 in 2000). Je ziet het al, de hits worden alleen maar kleiner en daar zal ‘Caliente’ niets aan veranderen. De opvolger ligt al klaar: ‘Brasil’. Onlangs stond Marie-José voor de tweede keer in de Duitse editie van Playboy.

DuoNL geeft andere titel aan bestaand liedje

DuoNL: Ogen liegen niet (94)

DuoNL zingt voordurend ‘Kijk me in m’n ogen’, maar noemt het liedje ‘Ogen liegen niet’. Vreemd, want het origineel, van Gert en Hermien Timmerman uit 1990, heet gewoon ‘Kijk me in m'n ogen’ en was de b-kant van de single ‘Hand op je hart’. Misschien dat  producer Kees Tel dacht, dat toch niemand het lied van de familie Timmerman meer kent? Dan heeft hij buiten de Megaman gerekend! Die zoekt net zo lang tot er een link van het nummer gevonden is, zodat jij het origineel kunt beluisteren.

aanvulling 26/8:
Chris & Williejan van DuoNL lezen de Megaman ook! Ze hebben gereageerd op onze tekst, waarvoor hartelijk dank. In hun reactie, die je vind onder de opmerkingen, leggen ze uit waarom ze een andere titel kozen.

Drake maakt nummer met niet bestaand persoon

Drake feat. Majid Jordan: Hold on, we're going home (100)

Net binnen op #100, en dus mag Aubrey Drake Graham, kortweg Drake, met ‘Hold on, we’re going home’ zijn zesde notering bijschrijven. Wellicht dat hij er dankzij de hulp van Majid Jordan er een grotere hit uitsleept dan ‘Love me’ met Lil Wayne & Future, want dat kwam in maart niet verder dan #79. Het grootste hitfeit van Drake is en blijft ‘What’s my name?’ met Rihanna, #20 in 2010. ‘Hold on, we’re going home’ is afkomstig van zijn derde studioalbum ‘Nothing was the same’ dat op 24 september verschijnt.

Majid Jordan bestaat niet, dat wil zeggen als één persoon. Majid Jordan is namelijk de naam van een producerduo uit Toronto. De ene heet Jordan Ullman (rechts op de foto), de ander Majid Al Maskati. De naam Majid Jordan is dus een combinatie van beide. Onder de naam ClassAct, maakt Ullman remixen voor Zedd en Deanmau5. Eerder noemden de twee producers, die elkaar kennen van de Universiteit van Toronto, zich Good People.