vrijdag 8 februari 2013

Hitflits: Gerard Joling houdt stand, Sandra van Nieuwland terug naar #1

Met een ruim verschil van bijna 16% lukt het Gerard Joling zijn tiende #1-hit te prolongeren: ‘De nacht voorbij’ blijft #1 in de Single Top 100. In het begin van de week leek het er nog even op dat ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears zou terugstijgen naar #1, maar uiteindelijk zijn het de downloads van ‘De nacht voorbij’ die meer verkopen.

De kans dat één van beide nummers volgende week bovenaan staat, is echter klein, want sinds vandaag is ‘Hoop, liefde en vertrouwen’, de nieuwe single van Jan Smit uitgekomen. Het nummer is een ode aan zijn stiefdochter Fem. Bij aankoop van de cd-single krijg je er zomaar 4 live tracks bij, opgenomen tijdens zijn jubileumshow in Ahoy in oktober. Welke fan wil dat nou niet? Vandaag signeert Jan zijn cd-single in de Mediamarkt in Deventer, Groningen en Zwolle. En zondag zal Jan wel te gast zijn in Life4you en anders de week daarop. Achttiende #1-hit voor Jan is in de pocket!

TOP 3

1 (1) Gerard Joling: De nacht voorbij (tweede week op #1)
2 (2) Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
3 (3) P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason

Alvorens we ons gaan bezighouden met de nieuwe aanwinsten van deze week, even een blik op een bijzondere notering.

Wat het ziet er nu toch echt naar uit dat ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz ook bij ons, in navolging van onder andere de Australische en Amerikaanse hitparade (beide #1), ook bij ons een grote hit gaat worden. Vorige week steeg het nummer van 92 naar #25 en deze week sprint het door naar de 4e plaats. In de Britse hitparade is het aanstaande zondag de nieuwe #1. ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement heeft het twee weken volgehouden bovenaan. Bij onst stijgt het nummer door naar de 19e plaats.  Overigens doet ‘Thrift shop’ ons sterk denken aan ‘Up town top ranking’ van Althea & Donna uit 1978.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#18 Johannes Rijpma: Play me / In libben yn’e rock & roll [NL]
#20 Duke Dumont feat. A*M*E*: Need u (100%)
#51 Ruth Jacott: Hou me vast – live 2013 [NL], origineel uit 1994 flopte
#79 Outlandish: Warrior / Worrier
#96 Leonie Meijer and Joost Marsman: Wachten tot ik bij je ben [NL]

carnaval

Dit is het weekend van carnaval, dus tijd voor een inventarisatie. In totaal staan er 15 nummers in de Single Top 100 die iets van doen hebben met carnaval en/of après-ski. De hoogste, op #10, is 'De blauwe stier' van Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas feat. Factor 12.

Oranje boven

Helaas ontbreekt ‘Oranje boven’ van André van Duin, want dat nummer is vooralsnog alleen gratis te downloaden en krijgt derhalve geen notering. Vooralsnog, want vier jaar geleden kwam van André van Duin met ‘De balletjes van de koningin’, waarvan eerst alleen een videoclip was. Maar doordat er veel vraag kwam naar het nummer, werd het uiteindelijk toch uitgebracht, met als resultaat een #1-hit.
Nu is de volgorde omgedraaid. Maandag nam hij ‘Oranje boven’ op met producer Eric van Tijn, dat  inmiddels zo'n 400.000 keer is gedownload! Woensdag heeft André van Duin de videoclip opgenomen, die hier online staat. Het is dus een kwestie van tijd dat het nummer alsnog wordt uitgebracht. Als het dit jaar niet gebeurt, dan een ander jaar, want het nummer is tijdloos. Vanavond is André te gast in De Wereld Draait Door.

En dan tenslotte nog The voice kids. Vanavond is de derde en laatste battle, dus na vanavond   zijn de laatste finalisten bekend. De betreffende kids weten dat al sinds oktober vorig jaar, want toen zijn the battles al opgenomen. Een week voor de finale komen er maar liefst zes nieuwe aanwinsten binnen en gaan er drie op herhaling:
#58 Irene Dings: I’ll be there
#70 Amy van de Weem: Son of a preacher man
#77 Irie Wangari: I wish I didn’t miss you anymore
#78 Laura van Kaam: I will always love you
#87 Sylvana Plaisier: Greatest love of all
#90 Eva van Wijnen: Shelter
Meer over de Voice kids in de nieuwe Megaman. Nu over naar de nieuwe Album Top 100.

ALBUMS

TOP 3

1 (2)     Sandra van Nieuwland: And more (zesde week op #1)
2 E.W. Huub van de Lubbe: Simpel verlangen
3 (1)     Los Angeles, the voices: Geloof, hoop en liefde
Verschil tussen de #2 en #3 is slechts 0,03% (71,90 tegen 71,87)!

And more

Hoewel de verkoop van ‘And more’ op hetzelfde nivo bleef, moest Sandra van Nieuwland vorige week even een stapje terug doen, ten gunste van Los Angeles, the voices en hun album ‘Geloof, hoop en liefde’, dat een vijfde meer verkocht. Deze week pakt Sandra de eerste plaats terug en boekt ‘And more’ een zesde week bovenaan. ‘Sing it back’ (van Moloko) wordt de zesde hitsingle van het album.

Wel Believe

Oei, dat was tegen het zere been van de fans van Justin Bieber. Zij hadden hun (laatste) spaargeld uitgegeven aan ‘Believe (acoustic)’ en dat album werd vorige week zomaar op één hoog gegooid met zijn album ‘Believe’ uit 2012, waardoor dat album op herhaling ging op #8. Niet juist inderdaad, want ‘Believe (acoustic)’ verdient een aparte binnenkomst en krijgt dat alsnog. Goed nieuws voor de fans: het album stijgt zelfs van 8 naar #4, waarmee het ‘My World 2.0’ uit 2010 evenaart. ‘Believe’ zelf, stond in juni 2012 een weekje op #2 en staat, omdat het goedkoper is geprijsd, al zes weken in de Midprice Top 50, deze week op #41 van #34. Enne ... we zullen het nooit meer fout doen!

Het restant eerste weeks noteringen:
#11 Eels: Wonderful, glorious, twaalfde notering en meest succesvolle album voor Mark Oliver Everett, oftewel Eels; hoogste notering tot deze week: #18 voor ‘Blinking lights and other revelations’ (2005)
#25 Boef en de gelogeerde aap: Niet hier [NL], tweede album van Tom Maas (zanger) en Thomas Waterreus (rapper).

#36 June Noa: Not guilty [NL], na de hitsingle ‘Why’ (#85 in 2011), is er eindelijk het debuutalbum van Patricia, zangeres uit Amsterdam die zich June Noa noemt. Zaterdagavond speelt ze twee nummers in TOPPOP 3 en Mister and Mississippi en Neils Geusebroek & Johnny de Mol ensemble maken dan ook hun opwachting.

#54 Mike Oldfield: Tubular beats remix, vijfde uitgave van ‘Tubular bells’ uit 1975
#55 Ron Sexsmith: Forever endeavour, 13e album van Canadese singer-songwriter
#64 Joseph Calleja: Be my love – A tribute to Mario Lanza, 35-jarige Maltese tenorzanger die liederen zingt van Mario Lanza, waarbij hij wordt begeleid door de BBC Concert Orchestra o.l.v. Steven Mercurio. Mario Lanza was een Amerikaanse operatenor en acteur en overleed op 7 oktober 1959

#79 Lilian Hak: Lust guns & dust [NL], opvolger van ‘Old powder new guns’ (#80 in 2010). Was haar eerste allbum geïnspireerd op liedjes vol drama en glamour die deden denken aan films uit vervlogen tijden. Op ‘Lust guns & dust’ haalt de Utrechtse zangeres de inspiratie uit de bravoure en melancholie van de westerns. Als dat maar goed afloopt tijdens haar theatertournee!
#88 Iet: Kitchen recordings sessie 2 [NL] = Lisa van Viegen
#93 Macklemore & Ryan Lewis: The heist
#96:Unknown mortal orchestra: II, band die bestaat uit Amerikaanse en Australische muzikanten

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman. Mocht je nog carnaval vieren, veel jolijt gewenst. Alaaf!

zondag 3 februari 2013

Megaman bij week 5 – 2 februari 2013

In deze Megaman kan Gerard Joling het best alleen af, behouden Bingo players hun eerste plaats in de Britse hitparade, heeft Maycke / Maaike haar muziekstijl gevonden, experimenteert Armin van Buuren graag en pakken Mister and Mississippi het anders aan. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Staat Gerard Joling volgende week ook nog #1 en hoe zit het met de carnaval / apres-ski nummers? Vrijdag weten we het en krijg je het op een rijtje in een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen!

Gerard Joling kan het ook alleen af

Gerard Joling: De nacht voorbij (1)           *** eerste week op #1 ***

In 2012 scoorde Gerard Joling nog een #1-hit met ‘Echte vrienden’, in duet met Jan Smit, dat in juni vier weken bovenaan stond. ‘De nacht voorbij’ is zonder Jan Smit en dan blijkt dat Gerard het ook alleen af kan, want het nummer stijgt deze week naar de eerste plaats van de Single Top 100. Nou ja, met een beetje hulp van Jan, want die schreef het nummer, waarmee hij zijn eerste #1-hit scoort voor een andere artiest. En dus twitterde Gerard vrijdagmiddag: ‘YESSSSSSSSSSSSSSSSSS de single #DeNachtVoorbij staat op nummer 1 in de GFK Top100! @jansmit @SBS6 #RT’. Het is Gerard zijn eerste eigen #1 sinds ‘Ik leef mijn dromen’ uit 2010.

dubbele #1

De afgelopen weken heeft Gerard Joling diverse instores gegeven, waar zijn fysieke plaatje voorzien kon worden van een handtekening. Soms komen daar 40 – 60 mensen op af, maar het zijn er ook wel eens 300. De instores waren echter niet genoeg om #1 te komen. Dat dankt Gerard aan de download van ‘De nacht voorbij’, want het nummer is ook het meest gedownload en staat ook bovenaan de Download Top 50.

schaatsen

‘De nacht voorbij’ is de tune van ‘Sterren dansen op het ijs’, dat Gerard iedere zaterdagavond presenteert met Tess Milne. Niet vreemd dus dat er een downloadactie loopt rond het nummer, waarbij je kans maakt om een avondje met Gerard te gaan schaatsen. Achteraf mag je de schaatsen houden. En dus staat de prijs (een paar honderd EURO) weer niet in  verhouding tot de download (€ 0,99).

twee handen vol #1-hits

Met ‘De nacht voorbij’ scoort Gerard zijn tiende #1-hit. Twee daarvan waren virtuele duetten, met André Hazes, respectievelijk Rita Hovink, Daarnaast deed hij een duet met Jan Smit. De andere zeven scoorde Gerard solo. Hier komen ze alle tien:
1985: Ticket to the tropics (2x)
1989: No more boleros (6x)
2007: Maak me gek (2x)
2007: Blijf bij mij (met André Hazes) (12x)
2008: Ik hou d'r zo van (1x)
2008: Laat me alleen (met Rita Hovink) (1x)
2009: Engel van mijn hart (1x)
2010: Ik leef mijn droom (3x)
2012: Echte vrienden (met Jan Smit) (4x)
2013: De nacht voorbij (1x)

mijlpaal

Voor Gerard is tien #1-hits een mijlpaal. Hij staat nu op gelijke voet met ABBA, Nick Schilder en Simon Keizer. Als duo scoorden Nick & Simon negen hits, daarnaast scoorde elk er eentje met een ander. Om de beste Nederlander te worden met het meeste aantal #1-hits, heeft Gerard nog een lange weg te gaan. Bovenaan staan Marco Borsato en Jan Smit, elk met zeventien #1-hits. Het meeste aantal #1-hits in de muziekgeschiedenis zijn gescoord door the Beatles: 22 stuks.

Bingo players behoudt eerste plaats in Britse hitparade

Bingo players behoudt eerste plaats in Britse hitparade

Bingo players feat. Far *east movement: Get up (Rattle) (26)

Volgens verwachting blijft ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement de bovenste beste in de Britse hitparade, nu voor de tweede week. Paul en Maarten hoorden het goede nieuws zondagmiddag rond een uur of 2, zo’n 5 uur voordat het officieel bekend werd gemaakt via de Britse popzender Radio 1. Ondanks zoveel succes zijn de twee nog steeds niet in Groot-Brittannië geweest; de instrumentale track namen ze in 2008 al op, de vocalen namen Far *east movement vorig jaar in Los Angeles op.

En hoe vieren ze dat succes? ‘Thuis een filmpje kijken, vrienden bezoeken, heel saai’, lieten de twee weten. Komende donderdag gaan ze voor twee weken naar Amerika. Over de opvolger wordt ook al nagedacht. Zeker is dat deze niet alleen meer voor de dancewereld gemaakt zal worden, nu de crossover naar de radio en het grote publiek is gemaakt.

Achtste, elfde, twaalfde of ?

Er heerst enige verwarring over het aantal #1-hits dat Nederlanders in de Britse hitparade hebben gescoord. Moet je alleen de volledige Nederlandse acts tellen of ook acts waarvan een deel Nederlander is, tellen Nederlandse componisten en/of producers ook mee enz.? Wij geven hier een lijst van alle #1-hits, waar één of meer Nederlanders iets mee te maken hebben. Zo krijgt iedereen zijn stukje waardering. Waar het niet een volledige Nederlandse act betreft, wordt dit aangegeven:

1976: Pussycat: Mississippi (4x)
1986: Falco: Rock me Amadeus (1x), nummer is mede geschreven door Rob en Ferdi Bolland, die het ook produceerden
1993: 2 Unlimited: No limit (5x), Belgische productie, maar Nederlandse uitvoerders
1994: Doop: Doop (3x)
1999: Vengaboys: Boom,boom, boom, boom!! (1x)
1999: Vengaboys: We’re going to Ibiza (1x)

2002: Elvis vs JXL: A little less conversation (4x), JXL = Junkie XL, Tom Holkenborg
2002: DJ Sammy and Yanou featuring Do: Heaven (1x), Do is Dominique van Hulst
2006: Fedde le Grand: Put your hands up 4 Detroit (1x)
2008: Basshunter featuring DJ Mental Theo’s Bazzheadz: Now you’re gone (5x), DJ Mental Theo = Theo Nabuurs
2011: Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer: Give me everything, Afrojack (Nick van de Wall) produceerde het nummer en schreef mee aan het nummer
2012: Will.i.am feat. Eva Simons: This is love (1x), Eva Maria Simons komt uit Amsterdam
2012: Sam & the Womp: Bom bom (1x), Sam is de Nederlandse Bloem de Wilde de Ligny
2012: Bingo players feat. Far *east movement: Get up (rattle) (2x), Bingo players zijn Paul Bäumer en Maarten Hoogstraten

Per saldo zijn er van de 14 slechts 5 acts die volledig uit Nederlanders bestaan en samen 6x scoorden: Pussycat, Doop doop, 2 Unlimited, Vengaboys (2x), Fedde le Grand. De anderen hielpen mee, kregen hulp of het betrof een Nederlandse compositie en/of productie.

aanvulling 5 februari:

'Put your hands up 4 Detroit' van Fedde le Grand:  (1x in 2006), is toegevoegd. Het totaal aantal is nu 14.

Maaike / Mayke heeft haar muziekstijl gevonden

Mayke: Burning bridges (65)

In 2007 won Maaike Jansen (Raalte, 4 april 1990) de tweede editie van So You Wanna Be A Popstar. Haar single ‘Don’t look for me’ stond twee weken op de tweede plaats en daarmee was zij de eerste winnaar van een tv-talentenjacht die de eerste plaats niet haalde. Inmiddels is zij niet meer de enige, want vorig jaar lukte het Iris Kroes, winnares van The voice of Holland, ook al niet om #1 te komen met haar finalesingle ‘I can’t make you love me’.

juiste muziekstijl

Na ‘Don’t look for me’ scoorde Maaike nog met ‘Everything I got’ (#42 in 2008), maar daarna hoorden we niets meer voor haar. Niet zonder reden, want Maaike wilde kijken welke richting, qua muziekstijl ze op wilde. Die heeft ze nu gevonden, en deze week scoort ze op #65 de hoogste eerste weeks met ‘Burning bridges’ als Maycke. Het nummer is wereldwijd uitgebracht, en is de voorloper van het gelijknamige album dat deze maand in de (digitale) winkels moet liggen. Twee jaar heeft ze aan het album gewerkt met de Britse producers Mike Blake & Mike Shannon. Sinds november is ze met haar band de Burning Bridges Tour gestart.

Carnaval / Après-ski hits (5)

Echte carnavalsliedjes scoren nauwelijks landelijk. Ze worden vaak in de streektaal gezongen en gaan over een gebeuren en/of persoon uit die streek. Het is dan ook bijzonder, dat een week voor carnaval, een echt carnavalsliedje de Single Top 100 bereikt. Maar voor we daar aan toekomen, eerst vier feestplaatjes, allen covers of bewerkingen.

Arjon Oostrum wil ook tijdens carnaval scoren

Arjon Oostrum: Lekker ding (68)

De vorige hits van Arjon Oostrum uit Sleeuwijk scoorde hij niet tijdens de carnaval / après-ski periode, maar in de zomer: ‘Zakka zakka’ feat. Willem de Wijs en Feest DJ Bas (#10 in 2011) en ‘Schudden’ (#64 in 2012). Dit keer wil Arjon ook scoren in de diverse après-ski gelegenheden en komt met ‘Lekker ding
Lekker ding’. Het origineel is 11 jaar oud, heet ‘Bang bang!’, is van de Nederlandse DJ Etienne en al jaren een grote hit op après-ski cd’s. Opvallend dat Arjon zijn versie begint met de woorden ‘Hop hop gas d’r op’. Dat is toch een term die vorige jaar al door FeestDJRuud werd gebruikt?

Zware jongens komen met twee carnavalsnummers

Zware jongens feat. DJ Maurice m.m.v. Kleintje pils: We heffen de glazen (72)

We heffen de glazen’ feat. DJ Maurice m.m.v. Kleintje pils, is de 21e notering voor Arie Kuipers (125 kg) en Fokko Dam (95 kg), oftewel Zware jongens. En zoals hun meeste nummers is dit ook weer een cover.

Dit keer grijpen ze terug op ‘Der alte Dessauer’, van origine een polka door het Orig. Grenzland sextett uit Tirol van hun album ‘Durch’s Tirolerland’ uit 1981. Toen nog instrumentaal. Sinds 2009 is het nummer hot in diverse uitgaansgelegenheden. Dat begon  tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde in de zogenaamde Tirolhûtte.

‘Der alte Dessauer’ is de bijnaam van Leopold I (1693-1747), een beroemd Pruissisch veldheer. Het nummer is een militaire mars gecomponeerd door Franz Alvin.

Maar Arie en Fokko laten het hier niet bij, maak komen met nog een single ‘Houd de moed er maar in’ m.m.v. de Bloaskaken. Ook een oud nummer. Dus wellicht staat het duo volgende week met twee hits genoteerd!

Mulder & Mulder drinken het bier hier

Mulder & Mulder: In de hemel is geen bier (79)

Vader (Willem) en zoon (Wesley) Mulder, zijn ook in de muziekhistorie gedoken en vonden het  tijd dat ‘In de hemel is geen bier’ van Dorus uit 1970 een remake kreeg. Op de cd-single staat hun vorige hit ‘Butterfly’ (#68 in 2012) en een remake van ‘s Nachts na tweeën’ van de Havenzangers, waar Willem deel van uitmaakte.

Glenn van Dijk wilde wat doen met de crisis

Glenn van Dijk: Koos werkeloos (85)

Uit Huissen komt Glenn van Dijk, geboren als Glenn Jelijs op 13 mei 1979. Op zijn 19e opende hij zijn eerste café in Huissen. Vervolgens begon hij in Arnhem het feestcafé Mijnheer van Dijk, dat hij tien jaar heeft gehad. Glenn zit al jaren in de organisatie van het Smartlappenfestival in Arnhem, dat hij jaarlijks opent met Emile Hartkamp.

crisis

Voor zijn vijfde single dook hij in de muziekhistorie en zag dat er tijdens de grote crisis van 1983 een toepasselijke plaat de hitlijsten bestormde: ‘Koos werkeloos’ van het Klein orkest (#14 in 1983). Toen dacht Glenn: ‘Daar ga ik wat mee doen!’

Bergen op Zoom geeft het volk ‘Levt, bròòd en spevle’

Vastenavend in ’t Krabbegat: Levt, brood en spevle (92)

De laatste aanwinst deze week in de rubriek carnaval / après-ski hits, is zowaar een echt carnavalsliedje!
Al sinds 1946 wordt er jaarlijks door de Stichting Vastenavend een speciaal carnavalsliedje (Vastenavend) geschreven voor Bergen op Zoom, dat dan is omgedoopt tot ‘t Krabbegat. Dit jaar is het thema ‘Levt, bròòd en spevle’ oftewel ‘Geef het volk leut, brood en spelen’. ’t Krabbegat staat dit jaar in de ban van Gladiejatore-strijd, hetgeen op 5 november 2012 bekend werd gemaakt. En ze gaan met hun tijd mee, want het liedje ‘Levt, bròòd en spevle’ is zowel op iTunes verkrijgbaar en kan ook beluisterd worden via Spotify!

Aanstaande woensdag komen bij Giel Beelen drie acts langs die strijden om de beste carnavalsplaat van 2013. Stemmen kan nog uit 169 nummers!

Armin van Buuren wil graag experimenteren

Armin van Buuren feat. Fiora: Waiting for the night (71)

Fiora Cutler (Tasmanië, 21 juli 1979) heeft al eerder samengewerkt met Armin van Buuren. Dat was in 2010 in het nummer ‘Breathe in deep’ van zijn album ‘Mirage’. Fiora heeft een klassieke achtergrond, ze studeerde zang en viool. Ze zong met de Opera Queensland en speelde viool met het Queensland Orchestra. Het was dus een en al klassiek wat de klok sloeg. Dat veranderde in 2006 toen ze een nummer schreef voor de Finse metalband Apocalyptica. Vervolgens verzorgde Fiora de vioolpartijen op het album ‘Flavours of entanglement’ van Alanis Morissette.

dance

In 2007 schreef Fiora het nummer ‘Show me a reason’, dat door de Duitse dj/producer Dennis the Menace werd voorzien van een remix. Het gevolg was dat ze door andere danceproducers  in Europa werd benaderd, waaronder Armin van Buuren. Ondanks het succes in dance, heeft Fiora de klassieke muziek zeker niet afgezworen. Beide probeert ze te combineren.

film

Waiting for the night’ schreef ze al in januari … 2012! Het nummer is de titelsong van de film ‘Verliefd op Ibiza’ (met onder andere Kim Feenstra, Simone Kleinsma en Jan Kooijman), die sinds afgelopen donderdag in de bioscopen draait. Het nummer is niet speciaal voor de film geschreven. Wel heeft Armin van Buuren 14 nummers voor de film geschreven.

Armin: “Het idee voor het nummer was er. Ik liet de track horen aan Johan Nijenhuis, de regisseur. Hij vond de sfeer van het nummer bij de film passen en wilde het als de titelsong.” Het schrijven van muziek voor de film, ging Armin goed af. Armin: “Bij een film kun je lekker experimenteren, wat je op de bühne niet kan.” In ‘Waiting for the night’ zijn dan ook  diverse beats verwerkt.

nominaties

Tussen 15 en 24 maart wordt in Miami voor de 28e keer de Winter Music Conference gehouden, dé beurs voor dancemuziek. Bij een beurs horen prijzen en dus worden dan de International Dance Music Awards uitgereikt. Armin van Buuren is maar liefst 9 keer genomineerd (onder andere voor beste Europese dj, beste producer, beste dj van de wereld) en zijn Armada Music ook 9 keer. De uitslag wordt bepaald door het publiek, zo’n twee miljoen mensen uit meer dan 206 landen.

Voor Henk Bernard mag het altijd duren

Henk Bernard: Dit gaat nooit voorbij (81)

‘Dit gaat nooit voorbij’ is de vierde hitsingle van de 46-jarige Henk Bernard uit Sint-Michielsgestel. Henk zingt al zijn hele leven, maar toch duurde het tot 2007 eer anderen hem er van overtuigden een single op te gaan nemen. Inmiddels heeft Henk twee albums uitgebracht en eind mei volgt zijn derde, met daarop de hit ‘Dit gaat nooit voorbij’.

Foals heeft 1 knappe kop in hun midden

Foals: My number (83)

Uit Oxford komen niet alleen hoog opgeleide studenten van de Oxford University, maar ook de band the Foals. Andrew Mears (gitaar, zang), die the Foals in 2005 begon, verliet de groep al binnen een jaar om zich te concentreren op het album ‘Good nature’ van zijn band Youthmovies.

De andere vier, Yannis Philippakis (zang), Jimmy Smith (gitaar), Walter Gervers (bas) en Jack Bevan (drums) gingen verder met Edwin Congreave (toetsen). Smith is de enige knappe kop van het vijftal van Foals, want hij is afgestudeerd aan de universiteit van Hull.

In 2007 bracht Foals het album ‘Antidotes’ uit dat bij ons in april 2008 een weekje op #99 doorbracht. ‘Total life forever’, het tweede album uit 2010, deed bij ons helemaal niets. Met  de hitsingle ‘My number’, zijn de verwachtingen hoog gespannen voor het derde album ‘Holy fire’ dat volgende week verschijnt in eigen land en een week later bij ons. Op 16 maart staat de band in Paradiso in Amsterdam.

Piloot en muziekproducer vinden elkaar

Piloot en muziekproducer vinden elkaar

Erro V & Reef: Limits (86)

Sinds december 2004 werken Erro Verschoor en Revie Rebel samen onder de naam Erro V & Reef. Ze kennen elkaar uit het trance circuit en werkten al twee jaar samen.

Erro Verschoor (Vlaardingen, 15 september 1966) studeerde aan de Hogeschool voor de kunsten in Amsterdam en Utrecht, vloog twee jaar als piloot voor Martinair en had een eigen designbureau. Ruim drie jaar was hij hoofd van de grafische afdeling bij RTL Nederland. Tegenwoordig bekleed hij de functie van zenderbaas voor National Geographic, dat valt onder  Fox Broadcasting Company. Samen met Revie heeft Erro muziek gemaakt voor programma’s,  promo’s en de huisstijl van het tv-station. Voor Beatport wonnen de twee ‘The Erasure remix contest’, door een nieuw nummer van deze Britse band te remixen.

Revie Rebel, afkomstig uit Lelystad, is een stuk jonger dan zijn kompaan Erro: nog onder de 40. In 2001 maakte hij muziekproducties voor Design_SIXSIX. Twee werkte hij bij Fruitlounge, het bedrijf van Erro. En sinds 2010 is Revie componist en producer bij Double V Music. Als Reef deed hij in 2009 mee met het 538 demoduel met het nummer ‘Generator’. Erro V & Reef hebben een eigen studio in Amsterdam, waar Revie fulltime aan het werk is. Erro is naast de muziek, vooral werkzaam als Broadcast designer: het ontwerpen van vormgeving voor internationale televisie zenders.

W&W moesten snel een naam bedenken

W&W: Lift off! (95)

‘Lift off!’ is de tweede hit voor het duo W&W. De twee werken al sinds 2007 samen en brachten een reeks van singles, remixen en zelfs een album uit, ‘Impact’ in 2011.

De eerste W in W&W staat voor Willem van Hanegem Jr. (1988), de zoon van de beroemde voetballer, bijgenaamd  ‘de Kromme’. Toen Willem jr. stopte met zijn studie Economie aan de universiteit, was zijn vader daar helemaal niet blij mee. Zeker omdat de jonge Willem stopte om zich volledig toe te leggen op de muziek. Eerst met Sebastiaan Hugo van Essen, zijn buurjongen die hem had geleerd hoe muziek te maken, als het duo Dirty dot. Sinds 2007 met Wardt van der Harst, de andere W in W&W.

Voordat Willem en Wardt hun krachten bundelden, hadden ze ieder al een eigen muziekcarrière achter de rug. Wardt van der Harst, ook wel Re-ward genoemd, geboren op tweede kerstdag 1988 in Dongen, kwam met muziek in aanraking toen hij op de zolder van zijn opa een oude platenspeler vond. Op zijn zestiende maakte hij zijn eerste nummer.

De beide W’s kwamen elkaar tegen op Trance Energy 2007. Vervolgens schreven ze samen een nummer dat nog geen titel had. Ook hun actnaam was er nog niet. Omdat ze hun plaatje naar Armin van Buuren wilden opsturen, moest er wel een naam komen en dat werd W&W. Ze zaten in de auto en Ward zei: ‘doe maar Mustang’. Twee vliegen in één klap dus. ‘Mustang’ bereikte in 2008 de 63e plaats.

Buiten hun eigen muziek luisteren ze ook naar gewone popmuziek, zoals Adele en Coldplay. Ze houden echter niet van heel harde muziek, hardrock en metal. W&W wonen en werken in de garage van vader Willem, die omgebouwd is tot studio.

Armin van Buuren draaide de muziek van W&W aan het begin van zijn set en merkte dat het aansloeg bij het publiek. In 2008 tekende hij de jongens voor zijn label Armada Music. Volgens Armin zijn zij ‘de Toekomst van de trance muziek’.

Overigens heeft vader Willem van Hanegem zelf ook plaatjes gemaakt, waaronder ‘Nederland naar Mexico’ als De Oranje supporters, met onder andere Johan Cruijff. Daarnaast zong Willem nummers van the Beatles (voor Singing wizzz the stars in 2009) en ‘Don't forget me’ (in 1986), een oud nummer van Nilsson, met zijn toenmalige vrouw Truus.

Mister and Mississippi pakken het anders aan

Mister and Mississippi: Northern sky (97)

Mister and Mississippi zijn de muziekstudenten Samgar Lemuël Jacobs, Maxime Barlag, Tom Broshuisen en Danny van Tiggele. De vier studeren aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Als ze in opdracht van hun bandcoach Marcel van As (Spinvis, Coparck) voor het vak Act Development drie liedjes moeten schrijven en opvoeren, besluiten ze na een avond in de kroeg Stairway to heaven, het anders aan te gaan pakken.
Geen doorsnee groep, met een zanger, gitarist, bassist en drummer. Nee, alle vier de leden worden gelijk aan elkaar en zijn de blikvangers op het toneel. De opdracht wordt een succes en van hun bandcoach krijgen ze de hoogste beoordeling.

Daar blijft het niet bij, want al tijdens de eerste oefensessie blijkt de samenwerking zo goed te bevallen, dat ze zich daarna presenteren als Mister and Mississippi. Vervolgens winnen ze op 4 december 2011 de Amsterdamse Popprijs, en verzorgen de voorprogramma’s van Blaudzun en Patrick Watson. Met Reyn Ouwehand (A balladeer, Kane, Coparck) nemen ze ‘Mister and Mississippi’ op en op 20 januari werden ze door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Het album kwam deze week binnen op de 6e plaats van de Album Top 100. Aanstaande donderdag komt Mister and Mississippi langs in de TOPPOP 3 studio, dat zaterdagavond wordt uitgezonden.

Raffaëla wint aflevering van De beste zangers van Nederland

Raffaëla: Ik hou van dit land (100)

Op zaterdag 26 januari 2013, won Raffaëla Paton de vierde aflevering van de Beste Zangers van Nederland, dat iedere zaterdagavond op Nl.1 wordt uitgezonden. Daarin zong ze ‘Ik hou van dit land’ van Angela Groothuizen. Angela nam dit in 2011 op voor haar album ‘Ik verdedig’ (#34 in maart 2012). De versie van Raffaëla was tijdelijk gratis te verkrijgen door een tweet of een like. Als je zo’n nummer mooi vind is € 0,99 toch niet teveel gevraagd?