vrijdag 8 februari 2013

Hitflits: Gerard Joling houdt stand, Sandra van Nieuwland terug naar #1

Met een ruim verschil van bijna 16% lukt het Gerard Joling zijn tiende #1-hit te prolongeren: ‘De nacht voorbij’ blijft #1 in de Single Top 100. In het begin van de week leek het er nog even op dat ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears zou terugstijgen naar #1, maar uiteindelijk zijn het de downloads van ‘De nacht voorbij’ die meer verkopen.

De kans dat één van beide nummers volgende week bovenaan staat, is echter klein, want sinds vandaag is ‘Hoop, liefde en vertrouwen’, de nieuwe single van Jan Smit uitgekomen. Het nummer is een ode aan zijn stiefdochter Fem. Bij aankoop van de cd-single krijg je er zomaar 4 live tracks bij, opgenomen tijdens zijn jubileumshow in Ahoy in oktober. Welke fan wil dat nou niet? Vandaag signeert Jan zijn cd-single in de Mediamarkt in Deventer, Groningen en Zwolle. En zondag zal Jan wel te gast zijn in Life4you en anders de week daarop. Achttiende #1-hit voor Jan is in de pocket!

TOP 3

1 (1) Gerard Joling: De nacht voorbij (tweede week op #1)
2 (2) Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
3 (3) P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason

Alvorens we ons gaan bezighouden met de nieuwe aanwinsten van deze week, even een blik op een bijzondere notering.

Wat het ziet er nu toch echt naar uit dat ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz ook bij ons, in navolging van onder andere de Australische en Amerikaanse hitparade (beide #1), ook bij ons een grote hit gaat worden. Vorige week steeg het nummer van 92 naar #25 en deze week sprint het door naar de 4e plaats. In de Britse hitparade is het aanstaande zondag de nieuwe #1. ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement heeft het twee weken volgehouden bovenaan. Bij onst stijgt het nummer door naar de 19e plaats.  Overigens doet ‘Thrift shop’ ons sterk denken aan ‘Up town top ranking’ van Althea & Donna uit 1978.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#18 Johannes Rijpma: Play me / In libben yn’e rock & roll [NL]
#20 Duke Dumont feat. A*M*E*: Need u (100%)
#51 Ruth Jacott: Hou me vast – live 2013 [NL], origineel uit 1994 flopte
#79 Outlandish: Warrior / Worrier
#96 Leonie Meijer and Joost Marsman: Wachten tot ik bij je ben [NL]

carnaval

Dit is het weekend van carnaval, dus tijd voor een inventarisatie. In totaal staan er 15 nummers in de Single Top 100 die iets van doen hebben met carnaval en/of après-ski. De hoogste, op #10, is 'De blauwe stier' van Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas feat. Factor 12.

Oranje boven

Helaas ontbreekt ‘Oranje boven’ van André van Duin, want dat nummer is vooralsnog alleen gratis te downloaden en krijgt derhalve geen notering. Vooralsnog, want vier jaar geleden kwam van André van Duin met ‘De balletjes van de koningin’, waarvan eerst alleen een videoclip was. Maar doordat er veel vraag kwam naar het nummer, werd het uiteindelijk toch uitgebracht, met als resultaat een #1-hit.
Nu is de volgorde omgedraaid. Maandag nam hij ‘Oranje boven’ op met producer Eric van Tijn, dat  inmiddels zo'n 400.000 keer is gedownload! Woensdag heeft André van Duin de videoclip opgenomen, die hier online staat. Het is dus een kwestie van tijd dat het nummer alsnog wordt uitgebracht. Als het dit jaar niet gebeurt, dan een ander jaar, want het nummer is tijdloos. Vanavond is André te gast in De Wereld Draait Door.

En dan tenslotte nog The voice kids. Vanavond is de derde en laatste battle, dus na vanavond   zijn de laatste finalisten bekend. De betreffende kids weten dat al sinds oktober vorig jaar, want toen zijn the battles al opgenomen. Een week voor de finale komen er maar liefst zes nieuwe aanwinsten binnen en gaan er drie op herhaling:
#58 Irene Dings: I’ll be there
#70 Amy van de Weem: Son of a preacher man
#77 Irie Wangari: I wish I didn’t miss you anymore
#78 Laura van Kaam: I will always love you
#87 Sylvana Plaisier: Greatest love of all
#90 Eva van Wijnen: Shelter
Meer over de Voice kids in de nieuwe Megaman. Nu over naar de nieuwe Album Top 100.

ALBUMS

TOP 3

1 (2)     Sandra van Nieuwland: And more (zesde week op #1)
2 E.W. Huub van de Lubbe: Simpel verlangen
3 (1)     Los Angeles, the voices: Geloof, hoop en liefde
Verschil tussen de #2 en #3 is slechts 0,03% (71,90 tegen 71,87)!

And more

Hoewel de verkoop van ‘And more’ op hetzelfde nivo bleef, moest Sandra van Nieuwland vorige week even een stapje terug doen, ten gunste van Los Angeles, the voices en hun album ‘Geloof, hoop en liefde’, dat een vijfde meer verkocht. Deze week pakt Sandra de eerste plaats terug en boekt ‘And more’ een zesde week bovenaan. ‘Sing it back’ (van Moloko) wordt de zesde hitsingle van het album.

Wel Believe

Oei, dat was tegen het zere been van de fans van Justin Bieber. Zij hadden hun (laatste) spaargeld uitgegeven aan ‘Believe (acoustic)’ en dat album werd vorige week zomaar op één hoog gegooid met zijn album ‘Believe’ uit 2012, waardoor dat album op herhaling ging op #8. Niet juist inderdaad, want ‘Believe (acoustic)’ verdient een aparte binnenkomst en krijgt dat alsnog. Goed nieuws voor de fans: het album stijgt zelfs van 8 naar #4, waarmee het ‘My World 2.0’ uit 2010 evenaart. ‘Believe’ zelf, stond in juni 2012 een weekje op #2 en staat, omdat het goedkoper is geprijsd, al zes weken in de Midprice Top 50, deze week op #41 van #34. Enne ... we zullen het nooit meer fout doen!

Het restant eerste weeks noteringen:
#11 Eels: Wonderful, glorious, twaalfde notering en meest succesvolle album voor Mark Oliver Everett, oftewel Eels; hoogste notering tot deze week: #18 voor ‘Blinking lights and other revelations’ (2005)
#25 Boef en de gelogeerde aap: Niet hier [NL], tweede album van Tom Maas (zanger) en Thomas Waterreus (rapper).

#36 June Noa: Not guilty [NL], na de hitsingle ‘Why’ (#85 in 2011), is er eindelijk het debuutalbum van Patricia, zangeres uit Amsterdam die zich June Noa noemt. Zaterdagavond speelt ze twee nummers in TOPPOP 3 en Mister and Mississippi en Neils Geusebroek & Johnny de Mol ensemble maken dan ook hun opwachting.

#54 Mike Oldfield: Tubular beats remix, vijfde uitgave van ‘Tubular bells’ uit 1975
#55 Ron Sexsmith: Forever endeavour, 13e album van Canadese singer-songwriter
#64 Joseph Calleja: Be my love – A tribute to Mario Lanza, 35-jarige Maltese tenorzanger die liederen zingt van Mario Lanza, waarbij hij wordt begeleid door de BBC Concert Orchestra o.l.v. Steven Mercurio. Mario Lanza was een Amerikaanse operatenor en acteur en overleed op 7 oktober 1959

#79 Lilian Hak: Lust guns & dust [NL], opvolger van ‘Old powder new guns’ (#80 in 2010). Was haar eerste allbum geïnspireerd op liedjes vol drama en glamour die deden denken aan films uit vervlogen tijden. Op ‘Lust guns & dust’ haalt de Utrechtse zangeres de inspiratie uit de bravoure en melancholie van de westerns. Als dat maar goed afloopt tijdens haar theatertournee!
#88 Iet: Kitchen recordings sessie 2 [NL] = Lisa van Viegen
#93 Macklemore & Ryan Lewis: The heist
#96:Unknown mortal orchestra: II, band die bestaat uit Amerikaanse en Australische muzikanten

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman. Mocht je nog carnaval vieren, veel jolijt gewenst. Alaaf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten