vrijdag 25 februari 2022

Hitflits: kwartet #1-albums voor projecten van/met Arjen Lucassen; goud voor allerlaatste Hitzone

En ja hoor. Na drie #1-albums met zijn project Ayreon, scoort Arjen Lucassen nu ook een #1-notering met zijn Star One-project. Revel In Time van Arjen Anthony Lucassen’s Star One pakt deze week de eerste plaats in de Album Top 100. 
Eerder scoorde hij al twee keer met albums onder deze naam: Space Metal (#60 in 2002) en Victims Of The Modern Age (#21 in 2010). Daarnaast bereikte On This Perfect Day van Arjen Lucassen’s Guilt Machine in 2009 de twaalfde plaats. En om het af te maken, Lost In The New Real onder zijn eigen naam, reikte in april 2016 tot de zestiende plaats.
 
Na The Source (in 2017), Electric Castle Live And Other Tails en Transitus (beide in 2020), allen met zijn project Ayreon, boekt hij deze week met het album Revel In Time van zijn Arjen Anthony Lucassen’s Star One project, zijn vierde #1-album, waarmee gefeliciteerd.
Er is weer flink uitgepakt voor Revel In Time, want er zijn maar liefst vijf configuraties van, die allen meetellen voor een notering. Van Gategold Golden 2LP + CD & LP-booklet tot een Limited Deluxe 3CD+Blue-Ray Artbook & Poster.
 
Snelle bestellers, kregen er nog de vinylsingle ‘Lost Children Of The Universe’ bij. Een #1-notering voor Revel In Time, een samenvoeging van ‘travel in time’ en ‘revel in your time’, een quote uit één van Arjen’s favoriete films Blade Runner, kon dus niet uitblijven.
 
geen duetten vanwege corona
 
Revel In Time is, net als de twee voorgangers, een conceptalbum.  De nummers zijn geïnspireerd door verschillende films met als centrale thema tijd en tijdreizen. Werden de nummers op de twee eerdere albums gezongen dezelfde vier zangers: Floor Jansen, Russell Allen, Damian Wilson en Dan Swano. Vanwege corona was dat nu niet mogelijk op Revel In Time en daarom wordt bijna elk nummer gezongen door één zanger. In totaal hebben zo'n 30 verschillende muzikanten, niet alleen zangers, bijgedragen aan het nieuwe album.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Arjen Anthony Lucassen’s Star One: Revel In Time (99)     *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Lil Kleine: Ibiza Stories (0), op 47,75%
3. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (13)
4. (4)   Soundtrack: Encanto (5)
5. (3)   Adele: 30 (29)
 
Naast het album Revel In Time, zijn er nog drie nieuwe noteringen in de Album Top 100. Hier volgen ze met tussen haakjes het aandeel van de fysiek verkoop, cd en vinyl.
 
#9 White Lies: As I Try Not To Fall Apart (77)
 
#11 André van Duin: 75 Jaar Gewoon André (100)
Afgelopen zondag bereikte Adrianus Marinus Kyvon de gedenkwaardige leeftijd van 75 jaar. Wie? André van Duin, zo kennen de meesten hem. Komiek, zanger, acteur, presentator, componist. Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag verscheen de 3cd-box 75 Jaar Gewoon André met hits, liedjes en ‘sketches en malle gevallen’.
In totaal stond André van Duin, alleen of met anderen, 45x in de Single Top 100 en haar voorlopers. De eerste keer met ‘Angelique’ (#3 in 1972), de laatste keer met ‘Willempie (Oranje Boven)’ (#40 in 2013). Twintig van de 45 hits staan op 75 Jaar Gewoon André. Van die 45 noteringen, bereikten 6 de eerste plaats. Wat ontbreekt op de cd-box, is zijn allereerste nummer ‘Hé Hé (Ik Ben André) uit 1965.
 
De laatste jaren is André van Duin vooral actief als presentator (Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland, De Grote Kleine Treinencompetitie) en acteur (Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen). De afgelopen week verklaarde hij weer een soort van ‘Animalcrackers’ te willen maken. Daarnaast staan er twee nieuwe programma’s op de rol, eentje over muziek en eentje over kunst. André: “Als je het fysiek kunt opbrengen, dan moet je het blijven doen. Dan blijf je onder de mensen.”
 
#66 MRD: Grenzeloos (0)
Achter rapper MRD zit de 24-jarige Mourad Ait Boubke, van Marokkaanse afkomst, geboren in Amsterdam. Op jonge leeftijd was hij actief als voetballer bij verschillende Amsterdamse amateurclubs. In 2019 tekende hij een platencontract bij het label Avalon Music.
 
Na een aantal singles en een EP, komt hij nu met zijn eerste album Grenzeloos. Daarvan zegt hij zelf: “Ik moet mijn stempel drukken man. Gewoon op mijn eigen manier. Iedereen moet gewoon weten, zodra ze mij horen moeten ze gewoon weten ‘Dat is hij’. Dat is waar ik me de komende tijd op ga focussen.”

allerlaatste 100e Hitzone
 
Alvorens we overgaan naar de singles/tracks, maken we even een uitstapje naar de Compilation Top 30. Daarin komt Hitzone 100 binnen op de eerste plaats. Het is de allerlaatste in een serie die in 1998 begon met de grootste hits van dat moment.
 
Hoewel alle reguliere edities startten of in korte tijd de eerste plaats bereikten, komt er toch een einde aan de serie. De reden is dat de albums nauwelijks meer verkopen. Dat geldt niet voor Hitzone 100, want dat is ook op vinyl flink aangeschaft en prijkt dan ook op de eerste plaats van de Vinyl 33. De allerlaatste Hitzone bevat een cd/lp met de hits van nu en eentje met de grote hits sinds 1998.

goud

GfK Dutch Charts, de samensteller van onder andere de Compilation Top 30, weet ons te melden dat de verhouding fysiek-digitaal 90-10 is en dat het album alleen op vinyl al goed is voor een gouden plak. Alle configuraties samen verkopen meer dan Revel In Time van Arjen Anthony Lucassen’s Star One, de #1 in de Album Top 100.
 
Hitzone was een project van muziekzender TMF (The Music Factory) en in 1998 de opvolger van More Hits Made Famous By The Music Factory. De eerste heette nog Hitzone, daarna werd het TMF Hitzone. Na twintig edities nam Yorin FM het over. Vanaf Hitzone 30 nam Radio 538 het over van Yorin FM.
 
SINGLES
 
Met Beyoncé (‘Perfect’ in 2018) en Justin Bieber (‘I Don’t Care’ in 2019) scoorde Ed Sheeran #1-hits. Zal het hem met Taylor Swift en het nummer ‘The Joker And The Queen’, zijn 51e notering, opnieuw lukken? Als we het afmeten aan het aantal keren dat de videoclip is bekeken sinds 11 februari, ruim 20 miljoen keer, ziet het er goed uit. De binnenkomst op #78 in de Single Top 100, zegt echter vooralsnog iets anders.
 
Aanvankelijk was ‘The Joker And The Queen’ een nummer op het album Equals van Ed Sheeran en alleen door hem gezongen. Sheeran vond dat er een nieuwe versie moest komen en dan met Taylor Swift.
In 2012 hadden beiden het nummer ‘Everything Has Changed’ opgenomen, dat terecht kwam op het album Red van Taylor Swift. ‘The Joker And The Queen’ is daar een vervolg op. Jack Lewis en Ava Ames, de acteurs van toen die als kinderen verliefd werden, zien we nu in de videoclip als studenten op verschillende scholen die proberen hun relatie in stand te houden.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** terug op #1 / vijfde week op #1 ***
2. (1)   de Bankzitters: Je Blik Richting Mij (op 1,93%)
3. (3)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan
4. (4)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
5. (5)   Tiësto & Ava Max: The Motto
 
Na ‘Amsterdam’ (#3 in januari en deze week op #7), scoort Fleming met ‘Zij Wil Mij’ zijn tweede top 10-notering. Het nummer stijgt in de achtste week van de dertiende naar de tiende plaats.
 
Resteren de nieuwe noteringen van deze week
#38 Rolf Sanchez & Bilal Wahib: Mañana
#40 Ashafar, Ronnie Flex & Trobi: Wishlist
#44 Emms & Broederliefde: Klein, Klein Jongetje (Als Je Groot Bent)
#57 Henkie T & JoeyAK: Ghetto Baby
 
#87 Siggy & D1ns: Rondjes
Uit Zandvoort komen Siggy (Sigmar Polinet) & D1ns (Daan Michielsen), die elkaar al van jongs af aan kennen. Ze brachten al de twee tracks ‘Field’ en ‘Gestift’ uit. Onlangs tekenen ze een contract bij het hiphoplabel Top Notch. De single ‘Rondjes’, binnen op #87, is de voorloper van hun debuut-EP.
 
#94 Cat Burns: Go
Voluit heet ze Catrina Burns Temison. ‘Go’ is een nummer uit juli 2020, dat onder andere  dankzij TikTok doorbreekt. Tevens zijn er sinds een paar weken een drietal remixen uit van ‘Go’: de Piano Version, Nervous Freaks en Lower & Slower remix.

#95 Elley Duhé: Middle Of The Night