vrijdag 28 september 2007

Hitflits: Jeroen van der Boom scoort #1-record; Nick & Simon met album bovenaan binnen

We wisten al dat Jeroen van der Boom een volhouder was, maar wat hij nu presteert is werkelijk nog nooit vertoond: 'Jij bent zo' stond acht weken geleden voor het laatst op #1 genoteerd, maar stijgt deze week terug naar de top! In de tussen tijd was het singletje in de top 3 blijven hangen, en na twee weken op #2, drie weken op #3 en opnieuw twee weken op #2 wordt nu opnieuw de sprong nar #1 genomen; een nog nooit eerder vertoond hitfeit! Mika moet, met een achterstand van slechts 4%, daardoor inleveren naar #2.

Enige nieuwe in de top 10 is nog zo'n volhouder, de Zweedse Robyn, die aan een succesvolle come back bezig is. En ook 'Blijf bij mij' houdt het goed vol, want Hazes en Joling staan er nu al twintig weken lang mee in de top 10; deze week op #9.

Hoge nieuwkomers zijn er voor de 3J's (op #16: 'Een met de bomen'), Hi-tack (op #24: Bowies 'Let's dance') en Pick 'n' mix (op #31: 'Ooh la la'). Ook het favoriete plaatje van de Megaman komt binnen: op #62 debuteert 'When did your heart go missing' van Rooney.

In de Album Top 100 gaat de vlag uit voor Nick & Simon. Dankzij een goede promotiecampagne debuteert hun nieuwe album, 'Vandaag', op #1. En dat terwijl hun vorige, titelloze plaat nog op #21 staat. Ook nieuw in de top 10 zijn de Foo fighters (op #6: 'Echoes, silence, patience & grace'), de hiphoppers Sticks & Delic van de groep Opgezwolle (op #7': 'Fakkelteit') en de Kinderen voor kinderen (op #9: '1-27 compleet'; alle albums in een box).

Wil je nog meer weten over de nieuwe Single Top 100, Album Top 100 en uitgebreid nieuws over alle binnenkomers? Check dan komende maandag de uitgebreide Megaman en je bent weer helemaal bij!

woensdag 26 september 2007

Midweek: Jeroen en Mika opnieuw nek aan nek

We gaan opnieuw een hele spannende hitparadeweek in! Net als vorige week zijn het Mika en Jeroen van der Boom die nek aan nek gaan voor de koppositie. Vorige week won Mika met nipte voorsprong. Deze week staat hij in de tussenstand iets verder achter dan een week geleden; zou het alsnog kunnen gaan lukken voor Jeroen van der Boom?

Als dat zo is, dan is dat de sensatie van het jaar! 'Jij bent zo' stond al eens eerder op #1, maar dat is ondertussen al acht weken geleden! Daarna stonden Hazes en Joling, Jannes, Guus Meeuwis en Mika bovenaan. Zo'n lange periode tussen twee kopposities, dan zou een nieuw Nederlands record betekenen.

Dankzij een aantal signeersessies in platenzaken mogen de 3J's op een hoge binnenkomst rekenen met 'Een met de bomen'; wellicht zit er een top 10-positie in. Ook nieuw binnen is veel oud werk in een nieuw jasje; zo kunnen we entries verwachten van Hi-tack met 'Let's dance' (origineel: David Bowie), Scooter met 'The question is what is the question?' (origineel: Mouth & MacNeal), Elvis Presley met 'Hard headed woman' (heruitgave uit de jaren 50) en Will.I.am met 'I got it from my mama' (met een sample uit de jaren 80-hit 'Don Quichotte' van Magazine 60).

In de Album Top 100 treffen we, zoals gebruikelijk, weer een nieuwkomer aan op #1; het zou al bijna raar zijn als het niet zo was... Vorige week kondigde de Megaman het al aan: Nick & Simon debuteren komende vrijdag bovenaan met 'Vandaag'. Guus Meeuwis, vorige week nog nieuw op #1, moet dan dus een stapje terugdoen. Ook James Blunt, vorige week nog nieuw op #2, zal al weer in moeten gaan leveren. In de top 10 is hoogstwaarschijnlijk ook nog ruimte voor binnenkomsten van Sticks & Delic (van OpgeZwolle), de Foo fighters en Kinderen voor kinderen (al hun albums in één box). De nieuwe van Melissa Etheridge treffen we iets verderop in de komende Album Top 100 aan.

Kloppen de voorspellingen van de Megaman? Dat kun je komende vrijdagmiddag lezen in de Hitflits, vlak nadat de nieuwe hitparades bekend zijn gemaakt. En het uitgebreide hitnieuws lees je natuurlijk hier aankomende maandag!

maandag 24 september 2007

Megaman week 38

Welkom bij de Megaman van week 38, waarin Mika met de schrik vrijkomt, Jeroen van der Boom een pluim krijgt, Kus kindercoach wordt, 50 cent zijn carrière moet staken en Guus een ruggengraat als een visstick blijkt te hebben.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Mega Album Top 100!

Mika komt met de schrik vrij

Mika: Relax Take it easy (1) *** vierde week op nr.1 ***

Een nipte overwinning was het deze week voor Mica Penniman. Met slechts 2% voorsprong op ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom weet hij de eerste plaats in handen te houden. Het is dan ook de grote vraag of het hem volgende week nog steeds zal lukken.

Maar 2007 kan al niet meer stuk voor Mika. Zijn single ‘Grace Kelly’ is de bestverkochte single in Groot-Brittannië dit jaar, en zijn album ‘Life in cartoon motion’ is daar de #2 van het jaar, achter ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Van Mika’s album gingen wereldwijd al meer dan 3 miljoen stuks over de toonbank. Bij ons werd het goud, met meer dan 35.000 verkochte exemplaren. En dat wordt nog wel platina, met de release volgende maand van de nieuwe single, ‘Love today/ Happy ending’.

Jeroen van der Boom krijgt een pluim in z’n, eeh, duim

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (2)

Voor de tweede week achtereen hijgt Jeroen van der Boom in de nek van Mika. Het verschil tussen zijn voormalige #1-hit ‘Jij bent zo’ en ‘Relax, take it easy’ is geslonken van 13% naar 2%. Mika is dus duidelijk terrein aan het verliezen op Jeroen, en dat komt doordat de fysieke single van Jeroen bijna twee keer zo hard verkoopt als die van Mika. Mika doet het qua downloads beter dan Jeroen, maar dat scheelt slechts 3%, dus Mika mag zich wel eens zorgen gaan maken over zijn eerste plaats!

En de opvolger van ‘Jij bent zo’ komt er aan. Binnenkort duikt Jeroen de studio in voor de opname van de tweede single, terwijl er nog hard gewerkt aan een volledig Nederlandstalig album, dat ‘Jij bent zo’ gaat heten. Op het album staan naast de Nederlandstalige bewerking van ‘Silencio’ (‘Jij bent zo’) nog twee nummers van de Spaanse zanger David Bisbal. Het album moet voor 5 november in de winkel liggen, want dan geeft Van der Boom een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Zo’n 4.000 mensen kunnen daar in en als je er nog naar toe wilt: er zijn nog kaartjes!

Jeroen stimulator Nederlandstalige lied

Dat ‘Jij bent zo’ zo’n grote hit is geworden, heeft Jeroen mede te danken aan zijn eigen actieve rol om de single onder de aandacht te brengen. Volgens Juan da Silva, manager Company affairs van de Free Record Shop, “is het nummer niet alleen een goed liedje, dat door alle radiozenders wordt gedraaid, maar heeft Jeroen in de ogen van Company affairs het Nederlandstalige lied op een ander niveau neergezet. Daarmee heeft hij niet alleen zichzelf maar ook andere Nederlandse artiesten een dienst bewezen” Als dank daarvoor ontving Jeroen vorige week de ‘Pluim van de duim’. De prijs, een verwijzing naar de duim in het logo van het bedrijf, wordt regelmatig uitgereikt en ging eerder naar onder andere Frans Bauer.

Zijn Vlamingen ook zo?

Eind deze maand ligt ‘Jij bent zo’ in de winkels bij onze zuiderburen. Radio Donna riep het nummer uit tot ‘smaakmaker van de week’, waarmee het het meest gedraaide liedje was. Voor Jeroen is Vlaanderen een uitdaging en wil hij alles doen om ook daar een #1-hit te scoren. “Het doet me enorm goed dat ook in Vlaanderen mijn nummer op deze manier aanslaat. In Nederland kennen mensen me wel, mede door tv-optredens, maar in België moet ik eigenlijk met een lichte achterstand beginnen. Dus is de uitdaging groot om ook in Vlaanderen voet aan de grond te krijgen. Als het nummer dan in één week uitgroeit tot meest gedraaide song van een vooraanstaand radiostation, is dat alleen maar een bevestiging van de kracht van ‘Jij bent zo’”, laat Jeroen enthousiast weten.

Plain white t’s zijn snoezig

Plain white t’s: Hey there Delilah (10)

In vijf weken (60, 24,18,12,10), belandt ‘Hey there Delilah’, misschien wel het ‘snoezigste liedje’ sinds tijden, de top 10. Voor een soortgelijk liedje moeten we terug naar 1993, toen de Radios met ‘She goes nana’ een hit scoorden. Dat nummer stond in drie weken (we hadden toen nog een Top 50), in de top 10, en zou uiteindelijk drie weken op #2 bivakkeren. Of ‘Hey there Delilah’ ook eenzelfde toekomst te wachten staat, is afwachten. Maar meer dan een tiende plaats zit er zeker in. In Groot-Brittannië hebben ze dat al ingezien, daar staat het nummer op de derde plaats en is het het meestgedraaide liedje. Nu wij nog.

Kus als coach voor kindertalenten

Kus: 4 meiden (15) *** hoogste eersteweeks ***

De ‘4 meiden’ van Kus scoren deze week de hoogste binnenkomer. En dat is hun niet vreemd, want van hun negen vorige hits, waaronder acht top 10-hits, waren er zeven die ook de hoogste eersteweeks waren in de week van binnenkomst.

‘4 meiden’ is de tiende notering voor Meike Hurts (9 april 1981), Anouk van Schie (4 januari 1982), Monique de Waal (20 november 1982) en Fleur Minjon (30 juli 1986). De groep kwam tot stand na een aantal audities. De doelgroep is vooral jonge meisjes, maar volgens Fleur maken ze niet alleen muziek voor jonge kinderen. ‘Ouders moeten het ook leuk vinden. Laatst bij een optreden was een moeder zo hard aan het meezingen dat haar dochter haar tot de orde riep’.

Kus gegroeid

Maar kleine meisjes worden groot, dus ook de doelgroep. En dat geldt ook voor de meiden van Kus zelf. Doordat ze zoveel tijd met elkaar doorbrengen, zijn ze ‘elkaars gezin geworden’, en zien elkaar meer als hun eigen familie en vrienden. “‘4 meiden’ gaat dan ook over vier vriendinnen, over ons eigenlijk”, zegt Monique. Het nummer is de voorloper van ‘Kus voor jou’, hun nieuwste cd die op 28 september wordt uitgebracht. Zelf zijn ze daar erg tevreden over. Monique: ‘We draaien hem zelf in de auto. Het album is stoer, vrolijk en hip”. En Fleur vult aan: “Op de eerdere cd’s zochten we nog een beetje onze eigen stijl, vandaar dat er ook covers op stonden. Meike en ik hebben ook ieder zelf een nummer geschreven voor deze cd. Je merkt en hoort dat wij gegroeid zijn”.

Kus als coach

Vanaf 8 oktober zijn de vier meiden te zien als muzikale coach voor deelnemers aan het Nickelodeon-programma ‘Superster - The battle’, een soort Idols voor kinderen. Mieke: “Wij begeleiden de deelnemers en geven ze tips om zo goed mogelijk op te treden”. In het programma voor Nederlandse en Belgische kinderen nemen iedere aflevering twee deelnemers het tegen elkaar op in een ‘battle’. De Megaman vraagt zich af er ook kinderen tussen zullen zitten die Kus als idool hebben?

Kus het theater in

Begin november gaan de meiden weer het theater in voor de voorstelling ‘Kus voor jou’. Het wordt avontuurlijker dan de vorige editie. Anouk: “We hebben allemaal een aantal acteerlessen gehad. De eerste show was ook meer om ons voor te stellen. Het publiek kent ons nu wel, dus we kunnen meer verhaalelementen erin stoppen. Zo komt er bijvoorbeeld meer aandacht voor het decor en wisselen we vaker van kleding. We zijn nu veel meer op elkaar ingespeeld. We kennen elkaar beter en groeien heel sterk naar elkaar toe. We maken met z’n vieren heel veel mee. Het is lastig dat met buitenstaanders te delen.”

Very nice people van zang van de Seychellen

Very nice people: I’ll make you high (25)

Kijk, dat schiet aardig op voor dit kwartetje Italianen! De mannen van Very nice people schieten zestig plaatsen omhoog en klimmen na hun binnenkomst op 85 deze week door naar #25; dat levert hen deze week het predikaat ‘snelste klimmer’ op. De groep bestaat uit Alessandro Viale, Roberto Gallo Salsotto , Rossano Prini en Tristano De Bonis. De mix van de single is gemaakt door Gregor Salto. De zang is van Colling Rath en Neesha Kumar, die van de eilandengroep Seychellen afkomstig is.

Gerard Joling warmt Willeke Alberti op

Gerard Joling: Maar vanavond (32)

Er zijn niet veel dingen die Gerard Joling níet lukken tegenwoordig… De Schagenaar is al veel meer dan alleen een zanger; hij doet het ook uitstekend als presentator en programmamaker en hij heeft meer haar dan ooit tevoren. En dit jaar wordt hij ongetwijfeld de meest succesvolle artiest van het jaar: Joling staat dit jaar al op twee single-#1’s én twee album-#1’s!

Zowel de single als het album ‘Maak me gek’ bereikte dit jaar de top. Daarnaast scoorde Joling nog een topper als deel van een duo (‘Blijf bij mij’, met André Hazes) en als deel van een trio (‘Toppers in concert 2007’, met Gordon en René Froger).

Zijn nieuwe hit, ‘Maar vanavond’, zal die eerste plek vast niet gaan bereiken, want het is als de derde single van het album ‘Maak me gek’. Het nummer is geschreven door Lenny Kuhr, samen met Herman Pieter de Boer. Ze schreven het niet voor Gerard, maar voor Willeke Alberti. Die bracht het op single uit, maar dat bleef zonder succes. Joling doet het dus bij deze een stuk beter, door er in ieder geval een hitje van te maken, getuige zijn binnenkomst op #32.

Luciano Pavarotti scoort postume dubbelhit

Luciano Pavarotti: Nessun dorma/ Caruso (35)

De beste, beroemdste en kleurrijkste tenor ter wereld is dood. Luciano Pavarotti overleed op 6 september in zijn woonplaats Modena aan kanker. Zijn muziek leeft uiteraard voort, en dat zien we terug in de hitparades. Vorige week scoorde de Italiaan al een postume albumhit met ‘Pavarotti forever’ (deze week op #12) en deze week komt daar een postume singlehit bij. Het is een dubbelhit geworden zelfs, want zowel de eerste track, ‘Nessun dorma’, als het tweede nummer, ‘Caruso’, krijgt aandacht.

‘Nessun dorma’ is een compositie van de Italiaanse componist Puccini en is de laatste aria uit diens laatste opera, ‘Turandot’. Puccini componeerde het in 1924, maar stierf aan kanker nog voor hij de opera kon voltooien. In 1990 had Pavarotti er veel succes mee, toen het werd gebruikt als herkenningsmelodie bij de wereldkampioenschappen voetbal in Engeland. Het werd in Groot-Brittannië het eerste klassieke lied dat de koppositie in de hitparade haalde. Pavarotti bracht het daarna zo regelmatig ten gehore dat het als zijn lijflied beschouwd mag worden. In 2006 zong hij het nogmaals met veel succes tijdens de openingsceremonie van de olympische winterspelen in Turijn. Tijdens die zelfde spelen won de Japanse kunstschaatsster Arakawa Shizuka goud met een vrije kuur op dezelfde muziek (maar dan niet van Pavarotti, maar in een uitvoering van Vanessa Mae). In 2007 zong de gsm-verkoper Paul Potts het lied tijdens zijn auditie voor de Britse tv-talentenjacht ‘Britain’s got talent’. Potts bereikte de finale, zong daarin ‘Nessun dorma’ en won mede hierdoor de talentenjacht. Potts’ album ‘One chance’ is deze week nieuw op #78 in de Album Top 100. De opname op deze nieuwe single van Pavarotti stamt overigens al uit 1972; hij nam het op samen met het London philharmonic orchestra, onder leiding van dirigent Zubin Mehta.

‘Caruso’ was in 1990 de debuuthit voor Pavarotti in Nederland. Het is een ode aan de man die honderd jaar geleden een vergelijkbare status had als Luciano Pavarotti, de Napolitaanse tenor Enrico Caruso. Voor Pavarotti was het in Nederland zijn grootste singlesucces en zijn enige solo-top 10-hit; het bereikte de derde plaats. De originele versie werd in 1986 in de tv-serie ‘Mama Lucia’ gezongen door Lucio Dalla; hij had er in 1990 ook nog een klein hitje mee. In 1996 vertaalde André Hazes het tot ‘Nu jij hier niet meer bent’; hij bereikte er plaats #46 mee. De huidige hitversie van Pavarotti stamt uit 1988 en werd door hem opgenomen met het Philharmonia orchestra met dirigent Piero Gamba.

Drie maal is scheepsrecht voor de Freaks

Freaks: The creeps Get on the dancefloor (37)

Het duo Justin Harris en Luke Solomon, beter bekend als Freaks, draaien al even mee in het clubcircuit. Al sinds 1996 maken ze regelmatig samen nieuwe tracks, waarvan ‘The creeps’ al in 2003 een klein succesje was. Het bleef toen echter nog buiten de hitparade; vandaar dat ze het in 2004 nogmaals probeerden, maar dan in samenwerking met remixer Steve Bug. Opnieuw lukte het niet, maar gelukkig is driemaal nog altijd scheepsrecht.

Samen met zangeres Stella Attar proberen de Freaks het anno 2007 opnieuw en eindelijk slaat het nummer wel aan. De remix is van Vandalism, een Australische dansgroep waarachter producer Andy Van schuilgaat. De single is trouwens de voorloper van ‘Psych’, het vierde studioalbum van the Freaks.

Minderjarige punkpop van All missing pieces

All missing pieces: I want you to know (46)Zijn All missing pieces de opvolgers van Golden earring, Shocking blue en Di-rect? Feit is dat de stad Den Haag opnieuw een talentvolle rockband aflevert. En ze hebben nog een fraaie toekomst voor zich, want het zijn nog maar jonge jongens.

Misschien moeten we ze eerder vergelijken met de groep Hanson, want de overeenkomsten zijn treffend: drie tienerbroers die aanstekelijke rockmuziek maken en schrijven. All missing pieces bestaat uit de broertjes Camiel (14 jaar), Wrister (12) en Quinten Meiresonne (10). Quinten was 8 toen hij van zijn buurman een akoestische gitaar leende. Wrister kocht van het geld dat hij verdiend had een bescheiden drumstelletje en Camiel kreeg van een kennis een gitaar cadeau. Camiel: “Ik heb nog even klassiek gitaarles genomen maar dat noten lezen beviel niet, dus ging ik sparen voor een elektrische gitaar. Na een half jaar kocht ik er een voor 65 euro.” Omdat zij het liefst een echt bandje wilden formeren koos Quinten ervoor basgitaar te gaan spelen. Camiel kwam met de naam All missing pieces en de punkrockband was geboren.

Al snel ontstonden er op zolder (de oefenruimte) tijdens jamsessions nummers die gaandeweg geperfectioneerd werden. Daarbij werden ze geïnspireerd door hun grote voorbeelden de Arctic monkeys. Twee jaar geleden trad All missing pieces voor het eerst op bij een Haags straatfestival en vervolgens werd de groep meteen gevraagd om op andere podia in Den Haag te spelen. Onlangs werd opgetreden op het Haagse popfestival Schollenpop: ‘Op het podium zijn het ware rocksterren, barsten van het talent en als ze zich zo door ontwikkelen kunnen ze binnen twee jaar op een festival als Lowlands staan,’ was te lezen in een recensie van VPRO’s 3voor12.

“In het begin speelden we echt punkrock, maar de laatste tijd hebben we de punk een beetje losgelaten en zijn onze nummers meer poprock geworden. We zingen over allerlei onderwerpen uit het dagelijks leven,” aldus Quinten die een basgitaar speelt die groter is dan hijzelf. De Megaman vindt ‘I want you to know’ in ieder geval prima klinken! Alle instrumenten zijn door het veelbelovende drietal zelf gespeeld en het hoesontwerp is ook een eigen creatie. Later dit jaar komt er een EP uit met nieuwe nummers en een dvd-gedeelte.

Jumping jacks krijgen inspiratie op de terugreis

Jumping jacks featuring DJ Arnoud & DJ Jesse: Life is like a dance (48)

‘Jumping in the moonlight’, de vorige hit van Jumping jacks, is ontstaan toen de twee terugreden van een optreden van Rotterdam naar het noorden. Ze hoorden het origineel van het nummer op de radio en dachten ‘wat een leuk nummer, daar willen we wat mee doen’. En aangezien jumpstyle (nog) populair is, werd het een jumpversie, dat tot #13 kwam in juni. We zijn benieuwd hoe de twee aan ‘Life is like a dance’ kwamen, een #6-hit voor DJ Paul Elstak in 1995.

Achter Jumping jacks zitten DJ Jesse (Jesse Houk, geboren in 1979) en DJ Arnoud (Arnoud van Nispen, geboren in 1980). Dj Jesse heeft veel ervaring opgedaan in het buitenland, waaronder Griekenland, Turkije, Hongarije, Frankrijk en Oostenrijk. DJ Arnoud is al met muziek bezig sinds hij uit de luiers is. In 1994 draaide hij voor het eerst in Jeugdhonk Locomotion in Harkstede. De twee draaien geregeld in clubs in Heerenveen (Club DNA) en Groningen (de Drie gezusters) en kwamen zo op het idee om te gaan samenwerken.

Out of office-producer laat zuster zingen

Out of office: Hands up (51)

Dit nummer heeft niets te maken met de gelijknamige hits van Ottawan (#5 in 1981, met als volledige titel ‘Hands up (give me your heart)) en Hulagirl (#56 in 2002). De‘Hands up’ die binnenkomt op #51, is van Out of office, een project van de Britse producer Michael Woods, die in 2004 onder zijn eigen naam een #41-hit scoorde met ‘Solex (Close to the edge)’, waarop Juliette James de zang deed. Daarnaast brengt hij ook nummers uit onder de naam Accadia. Verder maakte hij remixen voor vele artiesten, waaronder Ian van Dahl, Sonique en Energy 52.

‘Hands up’ werd al in januari uitgeroepen tot thema van de Miami Winter Music Conference. Daar worden elk jaar de dancehits van de zomer ‘gemaakt’. ‘Hands up’ was toen nog een instrumentaal nummer, maar is inmiddels voorzien van de vocalen van Marcella Woods, zijn zuster. Vervolgens maakte Kurd Maverick een van de remixen.

Tot zover redelijk origineel allemaal. Dat kunnen we echter niet zeggen van de videoclip bij ‘Hands up’. Daarin wordt de film ‘Weird science’ letterlijk gevolgd. In die film proberen twee nerds de perfecte vrouw te creëren, met Kelly leBrock als ideaal. In de videoclip van ‘Hands up’ speelt Danielle Bux de perfecte vrouw.

Kijk hier voor de clip van ‘Hands up’.

Kijk hier voor een site over de film ‘Weird sceince’.

En hier voor de trailer.

Leaf wint Telegraaf talentenjacht

Leaf: Wonderwoman (53)

“We zaten afgelopen zomer in de schooltuin een beetje in het zonnetje te spelen, toen we een van onze leraren vroegen of hij eens wilde komen luisteren. Na een paar minuten zag je de kleine twinkeling in zijn ogen schieten en kwam hij al snel met het idee om gewoon de instrumenten op te pakken en een cd-tje op te nemen op het strand. Een week later zaten we met onze kont in het zand een album op te nemen. ‘Life’s a beach’ hebben we vervolgens in eigen beheer geperst en verkopen we nu bij onze optredens. Daarnaast kan je hem op onze site bestellen”. Zo begon Leaf in 2006

Met dank aan moeder

Een jaar verder is de band winnaar van de ‘Telegraaf talentenjacht’ (op 10 februari), met als prijs een opname in de SoundWise Studio’s van Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Daar werd ‘Wonderwoman’ opnieuw opgenomen. Deelname aan de talentenjacht dankt de groep aan de moeder van zangeres Annemarie, die hierover las en vond dat ze er aan mee moesten doen. Daarop hebben ze een video gemaakt, waarop vele reacties volgden.

De start van Leaf (afkomstig uit Leuven, bij Utrecht), ligt precies twee jaar terug, in september 2005. Tinus Konijnenburg (zang/teksten), Ocker Gevaerts (zang/gitaar), Jeroen Blumers (zang/cajon/djembe), Annemarie Brohm (zang) en Joni Scholten (zang/bas) leerden elkaar kennen in het tweede jaar van de Rockacademie in Tilburg, waar onder andere ook Krezip en Stevie Ann op zaten. Annemarie (inmiddels afgestudeerd, de anderen zijn nu vierdejaars): “Het klikte zo goed dat we ervoor wilden gaan. We speelden wat, probeerden wat. Ik had al een nummer geschreven en daar gingen we mee aan de slag. Vanzelf kwamen we op de koers waar we nu op zitten. En dat gaat lekker.” Ze wil benadrukken dat de Rockacademie niet alleen is voor mensen die van rock houden, al doet de naam anders denken. “Het is een muziekopleiding.”

De nummers voor het album ‘Life’s a beach’ hebben ze onlangs opnieuw opgenomen in Studio Zeezicht met producer Holger Scwedt, bekend van zijn werk voor onder anderen Bløf en Di-rect. Eind oktober verschijnt het album, waarvan nu al verwacht wordt dat het een succes wordt. Leaf heeft inmiddels een zeer grote én trouwe fanbase opgebouwd, die de single ‘Wonderwoman’ belonen met een drieënvijftigste plaats, en dat is alleen nog maar voorlopig, mogen we aannemen.

Elvis Presley moet militaire dienst in

Elvis Presley with the Jordonaires: Don’t (59)

Vorige week scoorde Elvis met ‘Party’, dat slechts 89 seconden duurt, de kortste hit in de historie van de Single Top 100. Deze week komt hij met een ‘volwaardige single’, ‘Don’t’ die wel 168 seconden duurt! Het nummer nam hij op tijdens een driedaagse sessie voor zijn eerste kerstalbum. Op de tweede dag, 6 september 1957, zong hij het nummer in. Vijf maanden later, op 10 februari 1958, zou het zijn negende Amerikaanse #1-hit worden. Een maand later, op 24 maart, moest Elvis Aaron Presley in militaire dienst , wat betekende dat hij twee jaar lang geen promotie meer zou kunnen bedrijven. Vlak voor zijn opkomst waren de opnames voor de film ‘King Creole’ afgerond, met daarop weer genoeg nieuwe nummers, waaronder ‘Hard headed woman’, dat we volgende week zullen begroeten in dit Megatheater.

‘Don’t’ is een compositie van Jerry Leiber & Mike Stoller, die ook ‘Hound dog’ en ‘Jailhouse rock’ voor hem schreven. Maar ze schreven ook nummers voor anderen, zoals ‘Stand by me’ van Ben E. King. En laat ene Sean Kingston nu dat nummer gebruikt hebben voor zijn hit ‘Beautiful girls’, deze week op #13!

In de Britse hitparade komt ‘Don’t’ binnen op de veertiende plaats. Het is al de vierde week achtereen dat een nuumer van hem op die plek binnenkomt, en dat is nog nooit eerder vertoond. De andere waren ‘Hound dog’, ‘(Let me be your) Teddybear’ en ‘Party’. ‘Don’t’ is de zevende in een rij van achttien heruitgaven van Elvis Presley nummers. In totaal zijn daar in Groot-Brittannië dit jaar 138.597 stuks van verkocht, met het meeste, 22.536 stuks, van ‘Suspicious minds’.

Tokio hotel zien? Eerst L’Oreal kopen!

Tokio hotel: Ready, set, go! (62)

Om door te breken in de Engelstalige landen, werden de Duitstalige nummers van Tokio hotel van een Engelstalige tekst voorzien. En inderdaad, sindsdien scoren de tweelingbroers Bill en Tom Kaulitz (geboren op 1 september 1989), Gustav Schäfer (8 september 1988) en Georg Listing (31 maart 1987) beter dan voorheen. Kwamen ze met hun Duitse nummers niet hoger dan #42 (‘Schrei’), met ‘Monsoon’ kwamen ze in juni tot #17. ‘Ready, set, go!’ is de tweede single van het album ‘Scream’. In het Duits heet het nummer ‘Übers Ende der Welt’, afkomstig van het tweede album ‘Zimmer 483’. Het belandde begin dit jaar de op eerste plaats van de Duitse hitparade. De derde Engelstalige single wordt ‘Don’t jump’, oorspronkelijk ‘Spring nicht’.

Nominaties

Zowel voor de Vlaamse als Nederlandse TMF-awards is Tokio hotel genomineerd. De Vlaamse versie is op 13 oktober in Hasselt; dan moeten de jongens het opnemen tegen Mika, 30 seconds to Mars en Air traffic in de categorie ‘beste nieuwe artiest’. Veertien dagen later, op 27 oktober, mogen ze nog een keer opdraven in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Ook daar zullen ze met lege handen naar huis keren, want in de categorie ‘beste internationale act’ vinden ze Rihanna, Kaiser chiefs, Enrique Iglesias en wederom Mika tegenover zich. Sterkte jongens! Voor het eerst worden er geen kaarten verkocht voor dit evenement, maar moet je naar drogisterij Kruidvat voor een product van L’Oréal. Daarbij krijg je dan gratis een unieke TMF Awards ‘The hits’ cd, met een speciale actiecode waarmee je kans maakt op twee kaarten voor de show. Dus in plaats van een duur entreekaartje, mag je je nu blauw betalen aan L’Oréal producten, want die kaartjes wil je!

Xyp scoort met Jungleboek-hit

Xyp: Wanna be like you (67)

Ter ere van de veertigste verjaardag van Disney’s animatiefilm ‘Jungle book’ verschijnt er komende maand een speciale editie op dvd, met uniek bonusmateriaal. ‘Jungle book’ is de laatste animatiefilm waaraan Walt Disney zelf, die in 1966 overleed, nog heeft meegewerkt. Op de Nederlandse versie van de dvd-set staat het nummer ‘Wanna be like you’ van Xyp, waarmee het zestal hun vierde hit scoort, na ‘Body to body’ (#2), ‘Confessions’ (#3) en ‘Breathe in time’ (#55) eerder dit jaar.

Maar niet alleen lenen de Nederlanders Christon Kloosterboor (Zwolle, 22 september 1982), Bart Voncken (Landgraaf, 14 februari 1984), Iris van Kempen (22 augustus 1986) en de Britten Tesni Jones (Colwyn bay , 14 februari 1985), Emma Winterbourne (Reading, 13 juli 1986) en Craig Cavanagh (Glasgow, 12 november 1985) hun liedje voor de dvd. In de herfstvakantie zullen ze optreden tijdens het ‘GaiaPark’s Jungle book festival’, dat plaatsvindt in GaiaPark Kerkrade Zoo, in Zuid-Limburg. Daar kun je dan ook avonturen beleven met Mowgli en zijn dikke vriend Baloe de Beer, de jungle jingle jive leren met Koning Louie’s vrienden en van heel dichtbij kennismaken met de gessslepen Kaa de slang. Kijk op www.junglebookgaiapark.com voor alle informatie.

Welk Jungle book?

The Jungle book is een verzameling verhalen uit 1894 van Rudyard Kipling, die eerder waren verschenen in tijdschriften. Het bekendst zijn de drie verhalen over het mensenkind Mowgli dat in de jungle in India wordt opgevoed door wolven. In 1895 verscheen ‘The second jungle book’ met wederom vijf verhalen over Mowgli. De eerste ‘Jungle book’-film verscheen in 1942 onder regie van Zoltán Korda. In 1967 maakte Disney de animatiefilm zoals we die nog kennen. De muziek is gecomponeerd door George Bruns ‘I wanna be like you’ is van Robert en Richard Sherman. In de film wordt het nummer vertolkt door King Louie en Baloo, en gezongen door Louis Prima.

Kijk hier voor de versie van Louis Prima.

Kijk hier voor de videoclip van Xyp.

nieuwe versie van ‘The jungle book’

Bioscoopconcern Pathé en de Britse omroep BBC gaan een nieuwe film maken gebaseerd op Rudyard Kipling’s ‘The jungle book’. John Downner regisseert de film. Hij heeft al veel natuurdocumentaires gemaakt voor de BBC, waaronder ‘Pride’, een documentaire over leeuwen, die in 2004 werd genomineerd voor een Emmy award. De film zal worden geschoten in het Ranthambore tiger-reservaat in India. Daarnaast zullen ook in Groot-Brittannië opnamen plaatsvinden, gebruik makend van bluescreens. De film moet over twee jaar in de bioscopen draaien. Geschatte kosten: $50 miljoen.

Gym class heroes gaan uit de kleren

Gym class heroes: Clothes off! (75)

De Gym class heroes zijn terug met hun tweede hit dit jaar. Ze moesten tien jaar wachten op hun eerste hit ‘Cupid’s chokehold’, maar de tweede laat gelukkig wat korter op zich wachten: daarvoor hoefden ze slechts drie maanden geduld te hebben. De heren zijn afkomstig uit Geneva, New York; . Travis 'Schleprok' McCoy (zang), Matt McGinley (drums), Milo Bonacci (gitaar) en Ryan Geise (bas) richtten de band op in 1997. Eind 2004 worden Bonacci en Geise vervangen door Disashi Lumumba-Kasongo (gitaar) en Eric Roberts (bas) en in die formatie spelen ze nog altijd samen. Eerder dit jaar braken ze, na vier albums in eigen beheer, pas door met hun vijfde plaat.

Het origineel van ‘Clothes off!’ stamt uit 1986 en is van Jermaine Stewart, de ex-zanger van de groep Shalamar. Hij bereikte er destijds een dertiende plek mee. Vorig jaar nog leverde een coverversie het damesgroepje Clea (drie Britse deelneemsters aan Popstars – the rivals) een 58e positie op. Met Jermaine Stewart is het helaas minder gelukkig afgelopen; hij stierf tien jaar geleden op 49-jarige leeftijd aan kanker.

‘Clothes off!’ gebruikt dus net als hun debuuthit een sample uit een bekend nummer. In ‘Cupid’s chokehold’ (#29 in april) was dat ‘Breakfast in America’ van Supertramp. Op de nieuwe single is, net als op de voorganger, Patrick Stump van Falloutboy te horen. In tegenstelling tot de vorige keer, krijgt hij er nu echter geen eigen credit voor.

Voor ‘Clothes off’ ligt concurrentie op de loer: de Britse zanger Lil’ Chris, in 2006 deelnemer aan de Britse tv-talentenjacht ‘Gene Simmons’ Rock school’, heeft van ‘We don’t have to take our clothes off’ een eigen coverversie uitgebracht

Bombi is een druk baasje

Bombi: Spicks & specks (80)

De Leeuwarder Harold Verwoert lijkt iemand die alles aanpakt om beroemd te worden. En het lukt hem trouwens nog aardig ook… Onder zijn alias Bombi is hij toe aan zijn vijfde hit in de Single Top 100. Net als de vorige vier is het een cover; dit maal van de debuuthit van de Bee gees in Nederland. Zij kwamen er in het voorjaar van 1967 mee tot #3, maar die positie zal Bombi niet gaan halen. Zijn vorige vier après ski-hits bleven hangen tussen de posities 42 en 53 en ‘Spicks & specks’ moet nog goed z’n best gaan doen om ook die regionen te bereiken.

Nee, dan vergaat het Verwoert in november en december beter in zijn rol van Coole Piet. In die rol uit de Jetix-serie ‘De club van Sinterklaas’ scoorde hij de afgelopen twee jaar al twee #1-hits: ‘De streken van tante Toets!’ (eind 2005) en ‘Paniek in de confettifabriek’ (eind 2006).

En verder –hou je vast– was en is Harold Verwoert bezig met de volgende activiteiten:

- als deelnemer aan Veronica’s Sterrenjacht (derde plaats in 1989)
- alsviermalig deelnemer aan het Nationaal Songfestival (in 1990 solo, in 1999 als deel van de groep Splash, in 2002 als helft van het duo Friday night fever) en als achtergrondzanger in 2004 bij Re-union)
- sinds 1992 in zes shows van de theatermusicalgroep Jeans!
- als producer van platen
- als inspreker van stemmetjes bij nasynchronisatie van tekenfilms
- als acteur in tv-reclames
- als zanger in diverse achtergrondkoortjes, o.a. bij Tim Immers
- als presentator van belspelletjes op RTL5, SBS6 en NET 5 (Garito, Game On, SBS Games, Last Minute TV, Gametime en Zengi)
- als hoofdrolspeler in ‘Narnia, De Musical’ van het Nationaal jeugd musical theater, in de rol van Aslan de Leeuw
- als presentator elke zondagnacht op de radiozender Caz! met verschillende belspelletjes
- als vaste zanger bij de Amsterdam Admirals, onder de naam Dexx

Geen stilzitter dus…

Ultra Naté na tien jaar eindelijk terug

Ultra Naté: Automatic (86)

Een stem uit een ver verleden… Eigenlijk was Ultra Naté in Nederland al de boeken ingegaan als een eendagsvlieg. Haar enige voorgaande hit, ‘Free’, stamt al weer van tien jaar geleden en bereikte in september 1997 de 28e plek. Daarna bleef het bij ons stil rondom de inmiddels 39-jarige Ultra Naté Wyche uit Havre de Grace, in de buurt van het Amerikaanse Baltimore. In de VS, maar vooral ook in Engeland, bleef Ultra Naté nog wél een tijdje in de picture, maar na verloop van tijd vervloog haar succes. De enige plek waar je haar naam nog wel eens tegenkwam, is de Amerikaanse Hot dance club play chart, maar da’s al lang geen mainstream meer.

In 2005 werd Ultra Naté moeder en daarna vond ze het hoog tijd worden voor een serieuze come back. En die kwam er, in de vorm van haar nieuwe album, ‘Grime, silk & thunder’, eerder dit jaar. ‘Automatic’ is daarvan al de tweede single, na ‘Love’s the only drug’, een plaatje dat bij ons roemloos ten onder is gegaan. Dat dat met ‘Automatic’ niet gebeurt, is waarschijnlijk te danken dan wel te wijten aan het feit dat ‘Automatic’ natuurlijk bekend in ieders oren zal klinken: in 1984 bereikten de Pointer sisters er bij ons al de top 10 mee (#9). Ultra Naté heeft inmiddels haar volgende single al klaar staan; dat wordt ‘Give it all you got’.

DJ Harmp3 en de geschiedenis van de sirtaki

DJ Harmp3: Zirtaki jump (87)

Het kon natuurlijk niet uitblijven: een jumpstyle-versie van de ‘Sirtaki’, gemaakt door een dj die zich DJ Harmp3 (voel je ‘mp3?) noemt. ‘Zirtaki jump’ is gebaseerd op ‘La danse de Zorba’ van Mikis Theodorakis. De bekendste uitvoeringen zijn van Trio Hellenique, Duo Acropolis en Marcello Minerbi (allen als ‘La danse de Zorba’, 1965), Atenna (als ‘Zorba the Greek’; #31 in 1993) en LCD (als ‘Zorba’s dance’; #15 in 1998).

De sirtáki of syrtaki, met een S dus, is een Griekse dans, die in 1964 werd bedacht voor de film ‘Zorba the Greek’. Hoewel de naam Sirtáki van het Griekse word syrtos komt, een verzamelnaam voor een groep traditionele langzame dansen, is de Sirtáki meer een combinatie van syrtos (langzame) en pidikhtos, snellere dansen. Beide elementen kom je tegen in de hasapiko dans, die dan ook de basis vormt van de Συρτάκι.

Klik hier voor een fragment uit de film.

Jerry Given heeft kieuwen

Jerry Given: Breathing under water (88)

In 2004 mochten we niet weten wat zijn volledige achternaam is, want toen noemde hij zich nog Jerry G. Met ‘Give me the night’, speciaal geschreven door Johnny Logan, kwam hij destijds tot #54. Beter ging het hem af in mei toen ‘Can’t believe she’s gone’ tot #37 kwam, inmiddels als Jerry Given. Dus eigenlijk had hij zijn naam nog een keer moeten aanpassen. Dan was ‘Breathe under water’ (ogen open houden, mond dicht) wellicht hoger binnengekomen dan #88. Jerry heeft hoge verwachtingen van de nieuwe single.”Die moet het helemaal gaan doen, maar dat hoop je natuurlijk bij elk nummer”.

Jerry Given afkomstig uit Dordrecht, kwam in 2005 in contact met Bill Padley (bekend van zijn werk voor Atomic kitten, Westlife en Faithless), wat resulteerde in het nummer ‘Tuning 2 you’. Vorig jaar kwamen daar bijdragen van Brian McFadden en Shane Filan van Westlife bij en van Kristian Lundin (die werkte met Céline Dion, Backstreet boys en ‘N sync). Het resultaat daarvan is het album ‘Speak’, opgenomen in Studio Zeezicht van Rob van Donselaar, de vader van zangeres Dennis. De favoriete albums van Jerry zijn ‘Amsterdam’ van Venice en ‘Greatest hits’ van ZZ top. Zijn droomwens is om ooit eens op te treden op het Knebworth popfestival. Jerry treedt samen op met zijn partner Angelique; zij doet dan nummers van the Corrs.

Jennifer Lopez krijgt kindje

Jennifer Lopez: Do it well (91)

Er waart een gerucht door Hollywood… En als het door Hollywood waart, dan waart het al snel door de hele wereld: is ze zwanger?! De roddel gaat, dat La Lopez al twaalf weken onderweg is; de gyneacoloog van de superster zou zijn mond voorbij hebben gepraat. Vrienden van Jennifer en haar echtgenoot Marc Anthony fluisteren zelfs dat er een tweeling op komst is. De geruchten zwollen vorige week opnieuw aan nadat Lopez in een opvallend wijd jurkje op de New York Fashion Week verscheen. Onder het jurkje zou een zwanger buikje te zien zijn geweest.

Volgens een Amerikaans roddelblad heeft de zangeres/ actrice op 12 september een echo gehad. “De test wees uit dat ze drie maanden zwanger is,” zo onthult een bron aan het tijdschrift. Lopez en haar man Marc Anthony hebben het nieuws overigens nog niet bevestigd. Het is niet de eerste keer dat Lopez zwanger wordt verklaard. Het afgelopen jaar gingen vaker geruchten dat de zangeres zwanger zou zijn. Lopez en Anthony hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze dolgraag kinderen willen. Het stel zou al een tijdje bezig zijn met proberen. Aan Anthony ligt het trouwen niet: die heeft al drie kinderen uit een vorig huwelijk. Nee, het is gewoon een kwestie van goed oefenen; inderdaad: ‘Do it well’.

Genoeg geroddeld, nu even de serieuze info. ‘Do it well’ is een compositie van Ryan Tedder en komt te staan op Lopez’ vijfde studioalbum, ‘Brave’. In het nummer zit een sample verwerkt (het strijkersgedeelte) uit ‘Keep on truckin’’ van Eddie Kendricks, een Amerikaanse #1-hit uit 1973, maar bij ons geflopt. Dat nummer is trouwens niet voor het eerst hergebruikt: in 2003 samplede DJ Jean het in ‘Supersounds’ (#26). ‘Do it well’ heeft al in twee landen de top 10 bereikt: in Bulgarije en in Hong Kong staat het op #9.

Met wie is Doenja getrouwd?

Doenja: Ik ben met jou niet getrouwd… (94)

Dat Doenja getrouwd is, dat is zeker, alleen met wie dat is, dát weet de Megaman ook niet… Doenja komt uit Rotterdam en woont tegenwoordig in het Brabantse Zevenbergen. Ze staat al vanaf haar negende zingend op de planken, maar haar roem reikte tot voor kort niet verder dan een sessie als achtergrondzangeres bij de Zangeres zonder naam (waarvan de laatste plaatopname in 1993 verscheen…). Zo’n tien jaar terug sloeg Doenja het solopad in, al was dat toen nog onder de naam Dunja. Dat was echter in de tijd dat het nog niet zo gesmeerd liep voor de entertainers in de meezing- en smartlappenhoek, dus werkte Dunja als sportlerares bij verschillende sportscholen. En zo bleef ze inderdaad dun ja.

In 2006 waren de kansen gekeerd voor de brengers van het Nederlandstalige genre en kon ze eindelijk een come back maken, nu onder de licht aangepaste naam Doenja. Twee singles werden uitgebracht, ‘In de hemel’ en ‘De warme zuidenwind’, en die maaken al wat los in de wereld rondom TV Oranje. Toch bleven de hits uit; ook met de opvolgers, ‘Addio amore, ga maar weg’ en ‘Misschien ooit’, kon ze nog geen potten breken.

Doenja moet een cover uit de kast trekken om écht door te breken. ‘Ik ben met jou niet getrouwd…’ is al 39 jaar oud. Eind 1968 leverde het feestzanger Tony Bass een zevende plaats op; het was zijn grootste hit. Voor Doenja is het een aardig opstapje; het nummer wordt in ieder geval tijdens haar optredens uit volle borst meegezongen door het publiek. De clip van ‘Ik ben met jou niet getrouwd…’ is opgenomen in het café van collegazanger Denans in Prinsenbeek.

• Groove armada en Mutya helpen elkaar een handje

Groove armada & Mutya Buena: Song 4 Mutya (out of control) (96)

Altijd een eer, om een liedje naar je vernoemd te krijgen. Ex-Sugababe Mutya Buena (dochter van een Filippijnse vader en een Ierse moeder, maar geboren en getogen in Londen) is het onderwerp van deze hit, maar ze zingt er zelf op mee, dus eigenlijk brengt ze een ode aan zichzelf…

‘Song 4 Mutya’ is een nummer dat zowel op het soloalbum van Mutya als op het album van de heren van Groove armada te vinden is. Voor beide is het de tweede single van het album; Mutya scoorde eerder dit jaar al een top 10-hit met ‘Real girl’, Groove armada (de dj’s Tom Findlay en Andy Cato) had al een hit met ‘Get down’.

Mutya stapte in 2005 uit de Sugababes nadat ze moeder was geworden van een dochtertje, Tahlia Maya. Het gerucht gaat, dat Groove armada de nieuwe single gericht had op Mutya’s vervangsters in de meidengroep, Amelle Berrabah. Dat is echter niet waar; een van de werktitels was namelijk ‘Song 4 Estelle’; daarbij hadden de heren zangeres Estelle Swaray voor ogen, die in Groot-Brittannië hiphophits scoort als Est’elle. Omdat de mannen van Groove armada zangeres Est’elle toch niet bij het nummer vonden passen, schoven ze het door naar Mutya.

Album Top 100: Guus is een visstick

Album top 3:

1. NIEUW Guus Meeuwis: Hemel nr.7
2. NIEUW James Blunt: All the lost souls
3. ( 1) Gloria estefan: 90 millas

Guus Meeuwis: Hemel nr. 7 (1)

‘Hemel nr. 7’ slaat op de levensfase waarin Guus Meeuwis zich bevindt. Guus: “Als ik naar deze plaat luister, denk ik: deze meneer is gewoon gelukkig.” Het album had al veel eerder moeten verschijnen, maar een poliep gooide roet in het eten, waardoor Guus gedwongen was drie maanden stil te zitten. Zelf zegt hij er sterker uit gekomen te zijn. De meeste nummers op ‘ Hemel nr.7’ schreef hij met zijn vaste liedjesschrijvers Jan Willem Roy en Jan Willem Rozenboom in een huisje aan de kust. “Vooraf dacht ik: ik ken mijzelf, ik heb de ruggengraat van een visstick, dat wordt weer veel te gezellig met die gasten. Maar we musiceerden van ‘s ochtends 10 tot ‘s avonds laat, het ging echt super”, aldus Guus. Aan het album werkten onder andere Jack Poels (Rowwen Hèze) en Rick de Leeuw.( voormalig Tröckener kecks-zanger) mee.

En dan is het ei gelegd en is het afwachten hoe het wordt ontvangen. Na een premièreweek op Radio 2 en alle andere publiciteit (onder andere een podcast in op de site van het Algemeen Dagblad) kan hij gerust zijn. De handel had voldoende vertrouwen en bestelde alvast 35.000 exemplaren vooruit, goed voor een gouden plak dus. En sinds de release op vrijdag 14 september heeft een flink aantal daarvan zijn weg gevonden naar de fans. Het album komt dan ook op #1 binnen, met een voorsprong van 67% op de #2, ‘All the lost souls’ van James Blunt. ‘Hemel nr. 7’ is Guus’ derde #1-album, na ‘Verbazing’ (nog met Vagant in 1996) en ’10 jaar – levensecht’ (2004). Het is de eerste keer dat een album van Guus op #1 binnenkomt, de dertiende dit jaar in totaal.

James Blunt: All the lost souls (2)

Ook van ‘All the lost souls’ van James Blunt zijn meer dan 35.000 stuks besteld, waarmee ook dit album de gouden status heeft bereikt. Ten opzichte van ‘Hemel nr.7’ van Guus Meeuwis valt de verkoop vooralsnog tegen: ten opzichte van elke drie exemplaren van ‘Hemel nr.7’, wordt er slechts eentje van ‘All the lost souls’ verkocht. Ook volgende week zit er waarschijnlijk geen eerste plaats in voor James, want dan verwacht de Megaman we Nick & Simon bovenaan.

In Groot-Brittannië zijn zelfs 400.000 exemplaren uitgeleverd van ‘All the lost souls’. Daar hebben ze geen ‘Hemel nr. 7’ dat beter scoort, dus komt het album glorieus binnen op de eerste plaats, met een verkoopaantal van 117.966 stuks, waarmee het op vier na bestverkochte album in de eerste week van verkoop is.

Op het album staat het nummer ‘Annie’, dat over Amanda Ghost zou gaan, met wie James zijn megahit ‘You’re beautiful’ heeft geschreven. Was hij vroeger nog goede maatjes met haar, tegenwoordig denkt hij daar heel anders over:
‘Annie, you had your dream on the bright lights - You're just not going very far - Your dreams are crumbling,’

Amanda laat zich echter niet in een hoekje duwen. “Ik zou niet willen beweren dat mijn dromen ten onder gaan. Hij mag dan wel op nummer één gestaan hebben, maar ik heb sindsdien nog een hit gescoord.” Daarbij doelt ze op ‘Beautiful liar’ van Beyoncé & Shakira, waaraan zij heeft meegeschreven.

Mark Knopfler: Kill to get crimson (4)

Met dank aan Radio 2, dat het album ‘Kill to get crimson’ vorige week verkoos tot cd van de week, stijgt het album van Mark Knopfler van 55 naar #4. Daarmee is dat het zesde top 10-album voor hem. De kans dat dit zijn eerste #1-album zal worden, is zeer klein; daarvoor is de concurrentie te groot. Zelfs een evenaring van ‘Sailing to Philadelphia’ (2000) en ‘The ragpicker’s dream’ (2002), beide goed voor een #2-notering, zit er waarschijnlijk niet in.

the Police: The Police (5) / Fiction plane: Left side of the brain (9)

De Megaman heeft het niet opgezocht, maar het zal niet vaak voorkomen dat een vader en een zoon tegelijkertijd met afzonderlijke albums in de top 10 van de Album Top 100 staan. Vader en zoon Sumner slagen daar deze week in, dankzij de ArenA-optredens van de bands waarin ze zangers zijn. Vader Gordon, ofwel Sting, is natuurlijk de zanger van the Police, die voor twee reünie-optredens in ons land was. Zoon Joe is zanger van Fiction plane, de groep die in de ArenA in het voorprogramma stond. Fiction plane (een anagram van ‘infant police’) speelt trouwens al een paar jaar lang in het voorprogramma van papa, want ook in 2005 was Sting al met zijn zoon en diens band op pad.

50 cent: Curtis (7) / Kanye West: Graduation (14)

Nog steeds staat ‘Curtis’ (van 3 naar #7) van 50 cent hoger dan ‘Graduation’ (gezakt van 11 naar #14) van Kanye West. Ook in de Vlaamse Ultratop albumlijst staat ‘Curtis’ hoger dan ‘Graduation’, #2 tegenover #20. Dus wat deze standen betreft zou 50 cent nog gewoon door mogen rappen. Zoals je weet voert Curtis Jackson oftewel 50 cent een ‘battle’ met Kanye West. De weddenschap ging er om wie het hoogste zou eindigen in de eerste week verkoop. Als 50 cent lager zou uitkomen met zijn album, dan zou hij met rappen stoppen.

Welnu, de afgelopen week werden de cijfers bekend. En daaruit blijkt dat ‘Graduation’ op #1 binnenkomt in de Billboard Album Top 200 (verkoop: 956.936 stuks) en ‘Curtis’ op #2 (met 691.304 albums). Ook in de Britse hitlijst won Kanye de battle. In plaats van toe te geven dat hij heeft verloren, scherpt 50 cent de battle nog wat aan: hij wil nogmaals gelijktijdig met Kanye West een nieuw album uitbrengen. Beide hebben het al klaar liggen: ‘Before I self destruct’ is van 50 cent, terwijl Kanye komt met ‘University’, beide volgend jaar.

Amy Winehouse: Back to black (26)

Acht plaatsen verlies, 38 weken genoteerd en toch aandacht voor ‘Back to black’ van Amy Winehouse? De reden: de elfde MOBO awards, uitgereikt afgelopen woensdagavond in Londen, waar ze wél in de prijzen viel. De M(usic) O(f) B(lack) O(rigin) award, wordt uitgereikt aan artiesten die muziek maken met een zwarte herkomst, zoals soul, hiphip en reggae. Amy kreeg de prijs in de categorie ‘beste zangeres’, die de verkoop van haar album ‘Back to black’ een boost gaf van ruim 5% tot 30.315 exemplaren. In Groot-Brittannië wel te verstaan, waar het album met 1.019.272 stuks, nu het eerste album dit jaar is waarvan meer dan 1 miljoen stuks zijn verkocht.

Hier volgt een overzicht van alle winnaars van een MOBO award:

- Britse zangeres: Amy Winehouse
- Britse zanger: Dizzee Rascal
- Internationale act: Rihanna
- Liedje: Ne-Yo: ‘Because of you’
- Britse nieuwkomer: Ndubz
- Video: Kanye West: ‘Stronger’
- Hip-hop artiest: Kanye West
- R&B artiest: Ne-Yo
- Reggae artiest: Sean Kingston
- Gospel artiest: G-Force
- Dj: Tim Westwood
- Jazz artiest: Soweto Kinch
- Afrikaanse act: 2 Face Idibia

De organisatie ‘From Boyhood to Manhood’ kreeg er een voor haar werk om jongeren te helpen hun negatieve instelling om te zetten in een positieve houding.

Cecilia Bartoli: Maria (28)

Met ‘Maria’ op #28, staat de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli (Rome, 4 juni 1966) nu al veertien plaatsen hoger dan haar vorige vier albums, waarvan ‘The art of’ uit 2002 het meest succesvol was. Cecilia komt uit een muzikale familie. Haar moeder, Silvana Bazzoni en zelf sopraan, gaf Cecilia haar eerste zanglessen. En ook haar vader, de tenor Angelo Bartoli, was zanger. Zelf studeerde Cecilia aan het Conservatorio di Santa Cecilia.

Voor ‘Maria’ koos Cecilia aria’s uit het repertoire van de in 1836 op 28-jarige leeftijd overleden diva Maria Malibran. Ze had veel charisma en bovendien een stembereik van alt tot en met sopraan. Ze beheerste het belcanto zo goed dat Rossini en Bellini speciaal voor haar schreven. Cecilia zingt zeventien aria’s die ook Malibran op het repertoire had.

Him: Venus doom (36)

In 2000 scoorde de Finse groep Him een #33-hitsingle met ‘Join me (in death)’. In het kielzog bereikte het album ‘Razorblade romance’ de achtenzeventigste plek. Vervolgens was het in de Album Top 100 nog twee keer raak, met ‘The greatest hits 1997-2004’ in 2004 (#71) en ‘Dark light’ in 2005 (#25).

Him werd in 1995 opgericht door Lily Lazer (gitaar), Migé Amour (basgitaar) en Ville Valo (zang). In het begin noemden ze zich His infernal majesty, maar na een aantal groepswijzigingen werd dat afgekort tot Him. In eigen land braken ze in 1996 door ‘Wicked game’, een cover van een hit voor Chris Isaak. De meeste nummers voor ‘Venus doorn’, het zesde album, schreef zanger Ville in het koude, donkere Lapland, waar hij zich terugtrok om zo het juiste gevoel weer terug te vinden. Er staan slechts negen nummers op het album, waarvan acht langer dan vijf minuten duren; ‘Sleepwalking past hope’ zelfs meer dan tien minuten! In het boekje bij de cd staan alle songteksten handgeschreven door Valo.

Raul Midón: A world within a world (46)

Je kunt maar pech hebben… Raul Midón werd op 14 maart 1966 samen met zijn tweelingbroer Marco te vroeg geboren in Embudo in de Amerikaanse staat New Mexico. De twee broertjes moesten de eerste tijd van hun leven in een couveuse doorbrengen, maar daar ging het van kwaad tot erger: omdat ze geen bescherming voor hun ogen kregen, werden ze allebei blind. Gelukkig kwamen beide toch nog goed terecht: Marco is een ingenieur bij de ruimtevaartorganisatie NASA en Raul werd eerst een succesvol achtergrondzanger (bij Shakira, Jennifer Lopez, Christina Aguilera, Ricky Martin, Julio Iglesias en Jose Feliciano) en brengt inmiddels met veel succes soloalbums uit.

Eddie Vedder: Into the wild (original soundtrack) (53)

‘Into the wild’ is een fascinerend boek van journalist/ schrijver Jon Krakauer over het leven en de dood van Christopher McCandless. Krakauer baseerde het boek op zijn artikel ‘Death of an innocent’ uit 1993. Het boek beschrijft het waargebeurde verhaal van een rijkeluisjongen uit Washington die in z’n eentje en met maar een paar spullen bij zich de koude wildernis van Alaska intrekt. McCandless sterft een kleine vier maanden later aan ondervoeding, wellicht na het eten van giftige plantenzaden. Het boek is door acteur Sean Penn herschreven tot een filmscript en omgezet tot een door hemzelf geregisseerde film. De soundtrack daarvan vormt voor Pearl jam-zanger Eddie Vedder zijn solodebuut.

Herman van Veen: Chapeau (70)

‘Chapeau’ is de weergave van een Franstalig project van Herman van Veen en zijn vaste gitariste Edith Leerkes. In juni speelde Van Veen tien voorstellingen in het Théâtre Déjazet aan de Place de la République in Parijs. En met succes, want momenteel staat hij daar opnieuw met tien extra voorstellingen. De cd en dvd zouden een registratie moeten zijn van de voorstelling die gemaakt is in het historisch Centre Culturel Régional van Verviers in België, maar dat schijnt in de praktijk tegen te vallen… Het lijkt er meer op dat Van Veen voor de dvd heeft opgetreden voor een lege zaal, waarbij een lachmachine en ingemonteerd applaus voor het zaalgeluid moeten zorgen en waarbij af en toe een paar shots van publiek zijn ingeplakt. En daar worden fans niet zo blij van…

Status quo: In search for the fourth chord (72)

Ach, zo wereldberoemd als in de jaren 70 zullen ze nooit meer worden, maar Status quo maakt met ‘In search for the fourth’ een fraaie come back; hun 33e album is, naar men zegt, hun beste in misschien wel vijfentwintig of dertig jaar. Trendy zijn de rockers nooit geweest en de laatste jaren waren ze eigenlijk het lachertje van de Britse muziekpers, nadat ze hadden geprotesteerd tegen het feit dat BBC Radio one hun singles niet meer op de playlist wilde zetten omdat die niet meer interessant of gewoon niet goed genoeg waren. De titel is dan ook een ironische sneer naar hun critici, die altijd roepen dat Status quo een rechttoe rechtaan-band is die niet meer dan drie akkoorden beheerst. ‘In search for the fourth’ is het eerste album dat is uitgebracht op het eigen Fourth Chord label. In eigen land is het hun 36ste albumnotering, eenzelfde aantal als the Beatles. Alleen de Rolling stones hebben meer albumnoteringen op hun naam staan: 39 stuks.

Semino Rossi: Einmal ja, immer ja (74)

Ja, in de Album Top 100 kun je alle kanten op. Zo loop je deze week bijvoorbeeld een 45-jarige Argentijnse schlagerzanger tegen het lijf; ja inderdaad: die bestaan ook! Semino Rossi is afkomstig uit het Argentijnse Rosario en kwam in 1982 via Spanje naar Oostenrijk. Aanvankelijk trad hij op als straatmuzikant en later verlegde hij zijn werkterrein naar hotels in Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Italië. In 1991 trouwde hij met de Oostenrijkse Gabi en inmiddels is hij Oostenrijks staatsburger en woont met zijn gezin in de buurt van Innsbruck. In 2004 kwam zijn debuutalbum uit en inmiddels zijn we toe aan zijn zesde plaat, die zijn doorbraak in Nederland betekent. Rossi is in de Duitstalige landen uitgegroeid tot een miljoenen verkopende schlagerzanger.

Paul Potts: One chance (78)

Wie had gedacht dat een verkoper van mobiele telefoons die in zijn vrije tijd opera zingt, nog eens winnaar zouden worden van een talentenjacht? Het overkwam Paul Potts (Bristol, 13 oktober 1970), die in juni meedeed aan ‘Britain’s got talent’ en deze tv-talentenjacht won. Paul zong zijn eerste opera op 28-jarige leeftijd tijdens een karaokewedstrijd. Daarna trad hij op in Michael Barrymore’s tv-show ‘My kind of music’, waarbij hij £8.000 won. Door deze prijs kon Paul naar Italië, waar hij een aantal operatrainingen volgde, waaronder een masterclass bij Luciano Pavarotti. Tijdens de eerste ronde van ‘Britain’s got talent’ op 9 juni zong hij dan ook diens ‘Nessun dorma’, waarmee hij het publiek én de jury volledig omkreeg. Kijk hier naar het filmpje dat inmiddels al zo’n twaalf miljoen keer is bekeken. http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA. Uiteindelijk won hij de talentenjacht, wat hem £100.000 opleverde. Daarbovenop kwam nog een platencontract ter waarde van 1 miljoen pond. Het eerste album, ‘One chance’, stond in no-time #1 in de Britse albumlijst, waarna Australië, Noorwegen, Nieuw Zeeland, Denemarken en Zweden volgden. Bij ons begint het bescheiden op #78.

Apocalyptica: Worlds collide (90)

Na Him met ‘Venus doom’ op #36 is ‘Worlds colide’ van Apocalyptica de tweede Finse band die deze week binnenkomt. Apocalyptica maakt echter alleen instrumentale muziek, met drie cello’s, bespeeld door Paavo Lötjönen, Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso en drummer Mikko Siren. In het begin speelden ze voornamelijk voor de lol covers van Metallica. Het leverde twee succesvolle albums op: ‘Plays Metallica by four cellos’ en ‘Inquisition symphony’, met covers van Sepultura, Slayer, Pantera en Faith no more. Daarna gingen ze met eigen werk aan de gang. Het enige wapenfeit in ons land is het album ‘Apocalyptica’, dat in 2005 tot #76 kwam. Dat krijgt nu een vervolg met Worlds colide’ op #90.

Sean Kingston: Sean Kingston (91)

De single ‘Beautiful girls’ van Sean Kingston dreigt bij ons de top 10 te missen (het nummer zakt van 11 naar #13), maar in de Britse hitparade is het al vier weken de bestverkochte track. De opvolger ligt al klaar: ‘Me love’, gebaseerd op ‘D’yer maker’ van Led zeppelin en ‘Red red wine’ van UB40 (die het op hun beurt trouwens leenden van Neil Diamond). Op het album ‘Sean Kingston’, binnen op #91, staan nog meer singlekandidaten, zoals ‘Got no shorty’ waarin Sean Kingston (geboren als Ka’shon Anderson op 3 februari 1990 in Kingston, Jamaica) leent van ‘I ain’t got nobody by’ van Bing Crosby en ‘I can feel it’, waarop hij leentjebuur speelt bij ‘In the air tonight’ van Phil Collins. En de kans is groot dat er een nieuwe persing van het album komt, met daarop ‘Love like this’, een duet met Natasha Bedingfield. Het nummer is vooralsnog alleen bestemd voor de Amerikaanse persing van haar ‘N.B.’-album, om door te breken in Amerika.

Hans de Booij: Emocratie (97)

Nee, dan Hans de Booij; die mag blij zijn dat hij met zijn nieuwe album nog net langs het randje van de Album Top 100 schraapt. ‘Emocratie’ is Hans’ eerste album in twaalf jaar tijd; de zanger brak een kwart eeuw geleden door met de single ‘Een vrouw zoals jij’ en bleefde zijn commerciële hoogtepunt in 1983 met ‘Annabel’. Dat nummer kan hij inmiddels niet meer zingen: “Ik ga ervan hyperventileren, ik ben er zelfs al voor bij de dokter geweest.” Daarna ging het slecht met De Booij; hij ging failliet en kon niet van de drugs afblijven. Maar Hans is terug en hij heeft hoge verwachtingen van zijn aankomende plaat. “Voor het eerst in mijn leven ben ik echt heel erg trots op een cd van mezelf. Zo trots zelfs dat ik me afvraag wie volgend jaar een Edison gaat winnen.” De Booij is niet alleen overtuigd van zijn nieuwste kindje, het is ook een noodzaak dat de plaat hoge ogen gooit. “Ik heb bij de bank geld geleend om deze cd te maken, dus ik moet quitte spelen anders heb ik een probleem.”

Habib Koité: Afriki (99)

Uit Mali komt zanger/ gitarist Habib Koité. In 1988 richtte hij de groep Bamada op. Bamada is de bijnaam voor mensen uit Mali’s hoofdstad Bamako en het betekent ‘in de bek van de krokodil’. Sinds zijn debuutalbum ‘Muso ko’ uit 1995 is Koité ook doorgebroken in de westerse wereld. Zo maken twee nummers van zijn debuutplaat, ‘I ka barra’ en ‘Din din wo’, deel uit van Microsoft Windows Vista en zijn dus geïnstalleerd op miljoenen pc’s. Koité zingt in het Engels, Frans en Bambara. Koité is de tweede Malinees die een hit scoort in Nederland, nadat Salif Keita in een singlehitje 2004 scoorde met een dance-remix van ‘Madan’.