maandag 24 september 2007

Luciano Pavarotti scoort postume dubbelhit

Luciano Pavarotti: Nessun dorma/ Caruso (35)

De beste, beroemdste en kleurrijkste tenor ter wereld is dood. Luciano Pavarotti overleed op 6 september in zijn woonplaats Modena aan kanker. Zijn muziek leeft uiteraard voort, en dat zien we terug in de hitparades. Vorige week scoorde de Italiaan al een postume albumhit met ‘Pavarotti forever’ (deze week op #12) en deze week komt daar een postume singlehit bij. Het is een dubbelhit geworden zelfs, want zowel de eerste track, ‘Nessun dorma’, als het tweede nummer, ‘Caruso’, krijgt aandacht.

‘Nessun dorma’ is een compositie van de Italiaanse componist Puccini en is de laatste aria uit diens laatste opera, ‘Turandot’. Puccini componeerde het in 1924, maar stierf aan kanker nog voor hij de opera kon voltooien. In 1990 had Pavarotti er veel succes mee, toen het werd gebruikt als herkenningsmelodie bij de wereldkampioenschappen voetbal in Engeland. Het werd in Groot-Brittannië het eerste klassieke lied dat de koppositie in de hitparade haalde. Pavarotti bracht het daarna zo regelmatig ten gehore dat het als zijn lijflied beschouwd mag worden. In 2006 zong hij het nogmaals met veel succes tijdens de openingsceremonie van de olympische winterspelen in Turijn. Tijdens die zelfde spelen won de Japanse kunstschaatsster Arakawa Shizuka goud met een vrije kuur op dezelfde muziek (maar dan niet van Pavarotti, maar in een uitvoering van Vanessa Mae). In 2007 zong de gsm-verkoper Paul Potts het lied tijdens zijn auditie voor de Britse tv-talentenjacht ‘Britain’s got talent’. Potts bereikte de finale, zong daarin ‘Nessun dorma’ en won mede hierdoor de talentenjacht. Potts’ album ‘One chance’ is deze week nieuw op #78 in de Album Top 100. De opname op deze nieuwe single van Pavarotti stamt overigens al uit 1972; hij nam het op samen met het London philharmonic orchestra, onder leiding van dirigent Zubin Mehta.

‘Caruso’ was in 1990 de debuuthit voor Pavarotti in Nederland. Het is een ode aan de man die honderd jaar geleden een vergelijkbare status had als Luciano Pavarotti, de Napolitaanse tenor Enrico Caruso. Voor Pavarotti was het in Nederland zijn grootste singlesucces en zijn enige solo-top 10-hit; het bereikte de derde plaats. De originele versie werd in 1986 in de tv-serie ‘Mama Lucia’ gezongen door Lucio Dalla; hij had er in 1990 ook nog een klein hitje mee. In 1996 vertaalde André Hazes het tot ‘Nu jij hier niet meer bent’; hij bereikte er plaats #46 mee. De huidige hitversie van Pavarotti stamt uit 1988 en werd door hem opgenomen met het Philharmonia orchestra met dirigent Piero Gamba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten