vrijdag 13 januari 2012

Hitflits: Nu al vier covers van Braziliaanse #1-hit, top 20-notering voor Nederlandse Birdy

Vorige week steeg ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló naar de eerste plaats en deze week blijft het veruit de bovenste beste in de Single Top 100. Want zowel Chris Hordijk als Jan Smit zijn er niet in geslaagd binnen te komen op #1.

Direct na het weekend leek een eerste plaats in het verschiet voor ‘The a-team’ van Chris Hordijk, maar uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een derde plaats. Dankzij zijn versie, stijgt het origineel van Ed Sheeran van 26 naar #10, waarmee het één plaats hoger staat dan de #11-positie in december. En wat Chris betreft, hij scoort dankzij de aandacht rond The voice, nog twee hits: ‘Drops of Jupiter’ (op herhaing op #98) en ‘When I get you alone’ (op #96). Jan Smit is op #2 de hoogste eersteweeks met ‘Dromen’, dat iets meer dan een kwart minder verkoopt dan ‘Ai se eu te pego!’.

Van de Braziliaanse #1-hit hebben inmiddels vier coverversies de singlelijst bereikt. Op #66 (gestegen van 95) staat ‘Samen vanavond’ van Tom Haver. De nieuwe aanwinsten zijn: Willem Barth met ‘Zeg me’ (op #88), Jeronimo met ‘I want you baby’ (op #59) en de meest succesvolle, Gerard Joling met ‘Dan voel je me beter’ (op #18). Een vierde, ‘Sabada’ van Jody Bernal is in aantocht.

In de Hitflits vanmiddag, hadden we het nog over 3 coverversies, maar dankzij Edgar weten we dat ‘Zeg me’ van Willem Barth er ook eentje is, waarmee het aantal op 4 uitkomt. Waarvoor dank!

Behalve vijf versies van ‘Ai se eu te pego!’, staan er sinds deze week ook drie versies van ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra in de lijst. De hoogste op #4, gestegen van #5, is het origineel. Daarnaast scoort de versie die Paul Turner liet horen in The voice of Holland op #90.
Maar de meest bijzondere versie is die van het Canadese Walk off the earth, binnen op #9. Het nummer scoort dankzij een opvallende videoclip, die al meer dan 15 miljoen bekeken is, en waarin vijf personen samen één instrument bespelen: de gitaar. Meer over Walk off the earth in de nieuwe Megaman.

Naast de vele versies van ‘Ai se eu te pego!’ en ‘Somebody that I used to know’, wordt de hitparade deze week gedomineerd door The voice of Holland. Van de twaalf deelnemers vorige week vrijdag tijdens de kwartfinales, krijgen vijf een notering. Naast ‘The a-team’ door Chris Hordijk (op #3) en ‘Somebody that I used to know’ van Paul Turner (op #90), zijn dat de volgende:
#13 Niels Geusenbroek: Old & wise
#41 Charly Luske: Signed sealed delivered
#63 Wouter Vink: Rain down on me

In totaal staan er 9 nummers uit The voice of Holland II in de Single Top 100. Dat zullen er volgende week een stuk meer zijn, want vanavond is de halve finale. Dus dat betekent nog eens acht nummers die volgende week strijden om een plekje in de Single Top 100. Overigens gokken wij op de vier volgende finalisten (niet onze droomfinale overigens): Iris, Paul, Erwin en Charly. Na vanavond weten we het!

Resteren nog de ‘gewone’ hits:
#20 Anna Verhoeven: Signal, (volgens 3FM dj Giel Beelen is de dertienjarige Anna de Nederlandse Birdy)
#28 Tim Knol: Letting go/Glory days golden years
#37 Frans Bauer: De wereld is een gekkenhuis
#57 Henk Bernard: Een ster zal schijnen over jou
#67 Blaudzun: Flame on my head
#74 Charlotte ten Brink: Fool
#77 Dennis Cornelissen: Schreeuw leef
#82 Spinvis: Kom terug
#89 Arty: Kate
#92 Ilse DeLange: Without you, uitgebracht ter nagedachtenis aan haar vader Joop die afgelopen maandag overleed
#95 Jan Leliveld: Ons eigen café

Ook de Album Top 100 kent dezelfde #1 als vorige week: ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele. Het verschil met de #2, ook Adele, maar dan met haar album ‘21’, is iets kleiner geworden, van 16 naar 13%. Een artiest die met twee albums genoteerd staat op de eerste en de tweede plaats, is geen alledaags verschijnsel, maar niet uniek. In de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, staat ‘19’, haar eerste album nu voor de 100ste week genoteerd, waarvan 62 weken (!) op de eerste plaats.

Dit weekend op Noorderslag en binnen in de singlelijst met ‘Flame on my head’ op #67, is Blaudzun, het alter ego van Johannes Sigmond (Arnhem, 1974). Het nummer is afkomstig van zijn derde album ‘Heavy flowers’ dat de hoogste eersteweeks is op #4. Het is zijn tweede notering na ‘Seadrift soundmachine’ uit 2010, dat tot #29 kwam. Voordat hij zich in 2006 Blaudzun ging noemen, speelde Sigmond in diverse bandjes. Sigmond is een wielerfanaat en hoorde de naam Blaudzun van de Deense wielrenner Michael Blaudzun op de televisie en was meteen getriggerd. ‘Het klinkt romantisch en vaag. Iedereen kan zijn eigen invulling geven aan deze naam. Dat vind ik mooi’.

Buiten het album van Blaudzun, zijn de andere eersteweeks noteringen op één hand te tellen:
#57 Maccabees: Give to the wild
#58 The voice of Holland: Live show 5
#96 Little willies: For the good times

We gaan een zeer muzikaal weekend tegemoet. Op radio, tv, internet én je mobiel, kun je alles volgen rond de 26e editie van Eurosonic & Noorderslag dat zich weer afspeelt in Groningen. Zaterdagavond rond een uur of 11 wordt bekend wie de BV Popprijs krijgt, inclusief een bierdouche. Na het weekend melden we ons weer helemaal opgefrist met een nieuwe Megaman.

zondag 8 januari 2012

Megaman bij week 1 – 7 januari 2012

In de eerste Megaman van 2012 wordt de derde Braziliaanse #1-hit gescoord, zingt Lange Frans (ook) voor SBS6, zegt Byentl ja tegen 2012, was Jessie J tweede keuze voor ‘Up’, scoort Beyoncé een dubbelhit, komen de Bingo players met een eigen nummer en volgt Tom Haver zijn Braziliaanse voorbeeld. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Michel Teló scoort derde Braziliaanse #1

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** eerste week op #1 ***

In de voorlaatste Megaman, van 17 december 2011, kwam ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló binnen op de 78e plaats. We zijn inmiddels drie weken verder en inmiddels is het nummer via 9 en 5 opgestoomd naar de eerste plaats, waarmee 2012 zomers begint. Over drie weken, op 21 januari, wordt Michel Teló 31 jaar. Het is echter zeer de vraag of ‘Ai se eu te pego!’ dan nog op de eerste plaats staat, waarover zo dadelijk meer. Er zijn inmiddels drie Nederlandse covers van ‘Ai se eu te pego!’, waarvan een eerste binnenkomt op #95 (zie daar).

Michel Teló is geboren in Brazilië en is nog maar de derde Braziliaan in de Mega-geschiedenis die een #1-hit scoort. De eerste was ‘Lambada’ van Kaoma in 1989, dat tevens de bestverkochte single van het jaar was. Kaoma was een multinationaal gezelschap, waarvan zangeres Loalwa Braz geboren is in Rio de Janeiro. Het duurde tot 2009, eer de volgende Braziliaanse #1-hit zich aandiende: ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, ook afkomstig uit Rio de Janeiro. De drie Braziliaanse #1-hits hebben nog een overeenkomst, en dat is dat alle drie in het Portugees worden gezongen.

bedreigingen

‘Lambada’ stond vier weken bovenaan, ‘Rap das armas’, een weekje minder. Maar we moeten nog maar afwachten of ‘Ai se eu te pego!’ er twee haalt. Afgelopen vrijdag verscheen ‘Dromen’ de nieuwste single van Jan Smit. Het nummer is, zoals we van Jan gewend zijn, ook uitgebracht op een cd-single, met diverse extra’s. Daarnaast gaat Jan de komende week een aantal (cd) zaken in het land af voor signeersessies. Het zal echter nog een hele kluif worden om ‘Ai se eu te pego!’, waarvan (voorlopig) alleen een download is, in te halen. De afgelopen week zijn daar meer dan 3.200 stuks van gedownload. Volgende week weten we of Jan zijn vijftiende #1-hit kan bijschrijven. Zou leuk zijn voor Jan, in het jaar dat hij vijftien jaar in het vak zit!

Maar misschien komt de dreiging voor ‘Ai se eu te pego!’ wel van een heel andere kant. Want inmiddels begint The voice of Holland II zich eindelijk ook te roeren. De versie van ‘The a team’ die Chris Hordijk afgelopen weekend ten gehore bracht, heeft al een ware run op de download tot gevolg gehad, met als gevolg dat het sinds zaterdagavond in de daglijsten van iTunes #1 staat. Maar of daar over een week ook een #1-hit in zit? Zo niet, dan mag Chris het aanstaande vrijdag opnieuw proberen,want afgelopen zaterdag overleefde hij, dankzij zijn coaches Nick & Simon, de sing-off die ten koste ging van Marloes.

#1-verloop

In de week dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló binnenkwam in de Single Top 100, stond ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel in totaal voor de vijfde week bovenaan. Vervolgens gingen we al dansend de kerst in met ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino op #1. En vorige week gingen we op een skippybal het oude jaar uit met ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers, het anthem van 3FM Serious Request 2011, dat traditioneel de week er na verkozen wordt tot 3FM Megahit.

Alle vier (voormalige) #1-hits bezetten de eerste tot en met de vierde plaats. Daarnaast stijgt ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra terug van 7 naar #5, waarmee dus de volledige top 5 uit (voormalige) #1-hits bestaat, een unicum. Een klein jaar geleden, op 12 februari 2011, werd het record gevestigd met een top 4 van (voormalige) #1-hits. Net als toen, staan er deze week in totaal zes (voormalige) #1-hits in de top 10. Daarnaast staan er buiten de top 10 nog drie voormalige #1-hits, waarmee het totaal uitkomt op negen. Nog lang geen record, want dat is in diezelfde week vorig jaar gevestigd, met dertien (!) (voormalige) #1-hits.

Lange Frans zingt (ook) voor SBS6

Lange Frans & Jeroen van der Boom: Een nieuwe dag (30) *** hoogste eersteweeks ***

Op 27 januari verschijnt ‘Levenslied’, het eerste album van Lange Frans zonder Baas B. Op het album werkt Frans Frederiks, zoals hij echt heet, samen met Anita Meijer, Marco Borsato, Thé Lau, Trijntje Oosterhuis, leden van de Jeugd van tegenwoordig en Jeroen van der Boom.
Het nummer ‘Een nieuwe dag’ kwam niet van Lange Frans zelf, maar van het producersduo Jochem Fluitsma & Erik van Tijn. Zij hadden een soort van rapnummer gemaakt, waarmee ze zelfs niets konden. Dit nummer speelden ze door aan Lange Frans, die er mee aan de gang ging. Bij het refrein dacht Lange Frans maar aan één persoon die het zou kunnen zingen en dat was Jeroen van der Boom. Hij mailde het nummer naar Jeroen, die op vakantie was. Die vond het nummer te gek en nam het samen met Lange Frans op.

(ook) voor SBS6

Maar er is meer met ‘Een nieuwe dag’ aan de hand. Een tijdje geleden werd Lange Frans door iemand die alle evenementen van SBS 6 organiseert, benadert met het verzoek om een nieuwe versie te maken van zijn #1-hit ‘Het land van …’. SBS6 scoort momenteel niet zo goed in de kijkcijferwereld, en dus pakken ze alles aan om weer kijkers te trekken en daar past een lied als ‘Het land van …’ goed in. Lange Frans liet toen weten dat het mogelijk was, maar dat hij ook een nieuw liedje had liggen en dat was ‘Een nieuwe dag’. Hij mailde het nummer en bij SBS6 zagen ze de kijkcijfers al stijgen, want het straalt een gevoel uit dat heel goed past bij SBS6. Inmiddels wordt het nummer dagelijks bij onder andere ‘Hart van Nederland’ gebruikt, met beelden van mensen die het nummer playbacken.

3js, een jaar na het Songfestival

3js: De weg (39)

NNa een roerig jaar, waarin de 3js meededen aan het Eurovisie Songfestival, hebben de heren weer tijd kunnen vrijmaken voor een nieuw album. ‘4 elementen’ is hun vierde album dat op 27 januari, dezelfde dag als ‘Levenslied’, het soloalbum van Lange Frans (zie onder #30), verschijnt. Deze maand start ook hun derde theatertournee ‘4 elementen – theatertour 2012’, dat tot en met maart loopt.

Natuurlijk brengen de 3js niet alleen een download van ‘De weg’ uit, maar is er ook een fysieke cd-single beschikbaar met extra tracks. Daaronder het nummer ‘É Lisboa A Namorar/Hé Lissabon’, een duet met de Portugese Fado zangeres Cuca Roseta. Ze kennen haar van ‘De zomer voorbij’, waar zij te gast was. Het andere extraatje op de cd-single van ‘De weg’ is het nummer ‘Woodstock’ van Joni Mitchell, dat de drie opnamen met Nick & Simon.

Nationaal songfestival 2012

Een jaar geleden waren de 3js uitverkoren om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze hadden vijf liedjes geschreven en op 30 januari kreeg ‘Je vecht alleen’, zowel van de vakjury als het Nederlandse publiek de meeste stemmen. We weten inmiddels hoe het de drie muzikanten in Düsseldorf is vergaan.
De afgelopen week werden de namen bekend van de zes artiesten die op 26 februari moeten uitmaken wie er in mei ons land mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Bakoe in Azerbeidjan. Die zes deelnemers met de liedjes zijn:
- Raffaëla: Chocolatte
- Joan Franka: You and me
- Ivan Peroti: Take me as I am
- Pearl: We can overcome
- Tim Douwsma: Undercover lover
- Kim de Boer: Children of the World
In navolging van andere landen, mag Nederland dus kiezen voor een zanger(es) die meedeed aan een landelijke talentenjacht (The voice of Holland en So you wanna be a popstar). Ivan Peroti is de enige die daar niet ondervalt, maar wel nummers schreef voor Ben Saunders, The voice of Holland 2010/2011.

Byentl zegt ja tegen 2012

Byentl: I do (51)

In 2011 scoorde Byentl ‘pas’ in juni haar eerste hit dat jaar met ‘Talking back my heart’, dat in het jaaroverzicht eindigde op de 68e plaats. Opvolger ‘Let me rule the world’ verkocht iets beter en stond op #65. Maar de klapper kwam met ‘Maniac in love’ feat. Tarif, dat op #56 stond.

Daarmee verbeterde ze haar succesjaar 2009 dat twee jaarhits opleverde: ‘Nowhere to run’ (op #24) en ‘No one but you’ (op #12). In dat jaar behaalde dat nummer het hoogste aantal punten: 4717, waarmee het #1 kwam in de Top aller tijden. Op 28 augustus 2010 raakte het die eerste plaats kwijt aan ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, dat in totaal (tot en met 23 juli 2011) 107 weken genoteerd stond met een totaal van 7318 punten.

De kans dat Byentl dit jaar meer hits zal scoren dan in 2010 en 2011 (elk vier noteringen), is groot, want al in de eerste week van 2012 scoort ze met ‘I do’, haar dertiende notering. Tenminste als we afgaan op het moment dat ze in de voorgaande jaren haar eerste hit scoorde. Dan moeten er wel vijf hits inzitten voor 2012. ‘I do’ is de voorloper van haar vierde album.

Jason Mraz komt nu toch echt met een nieuw album

Jason Mraz: I won’t give up (52)

Bijna twee jaar vernamen we niets van de Amerikaanse zanger Jason Mraz. Zijn laatste hitfeit dateert van begin 2010 toen zijn single ‘Butterfly’ de 76e plaats bereikte. Al eind 2009 liet Mraz weten aan een nieuw, vierde, album te werken. De verwachting was toen nog dat het album halverwege 2010 zou verschijnen. Hij werkte in diverse studio’s aan het album en schreef nummers onder andere met de Britse zangeres Dido. Werktitels voor het album waren ‘Peace canoe’ en ‘The love album’.
In maart 2011 meldde Mraz dat hij weliswaar twaalf nummers had klaar liggen om op te nemen, maar daar niet tevreden over was. Vervolgens duurde het tot juli 2011 eer hij liet weten dat het album niet eerder dan in 2012 zou verschijnen. In september werd de single ‘The world as I see it’ aangekondigd, een nummer dat bij ons geen radioplaylist heeft gehaald. Beter vergaat het ‘I won’t give up’, dat binnenkomt op #52 en waarbij hij een opvallende videoclip heeft gemaakt. In de Amerikaanse iTuneslijst is het inmiddels het meest gedownloadde nummer. ‘I won’t give up’ komt te staan op het album, waarvan Mraz in december 2011 meldde, dat het nu, op één nummer na, echt af is. Binnenkort in het mega-theater dus!

Jettie Pallettie doet zich voor als … een koekoek

Jettie Pallettie: Koekoek … (67)

Als je dacht dat ‘’n Kus van u meneer XXX’ voor Jettie Pallettie de carnavalskraker cq. Après-ski kletser is voor 2012, dan ken je Jettie nog niet. Het nummer verdween vlak voor de kerst uit de lijst, om plaats te maken voor de echte feestplaat van Jet Westerhuis, zoals de persoon heet die achter het typetje Jettie Pallettie schuil gaat. Vorig jaar scoorde ze net als in 2010, drie hits, maar geen daarvan kwam boven de 50 uit. Met de start van ‘Koekoek …’ op #67 en nog zo vroeg in het feestseizoen, zou het nummer wel eens haar grootste hit kunnen worden.
Net als bijna al haar tien voorgaande hits, is ‘Koekoek …’ een cover, of beter, een bewerking van een bestaand nummer. De oorsprong ligt in 1920 bij ‘The cuckoo waltz’, van de Zweedse componist J.E. Jonasson. In 1948 werd het nummer wereldberoemd door de versie die de Amerikaanse organist Ken Griffin er van maakte. Voor Jettie blijft het niet alleen bij ‘Koekoek …’ want ze komt met een heel (feest)album, ‘Koekoek en andere koek’.

Jessie J was tweede keuze voor ‘Up’

James Morrison feat. Jessie J: Up (72)

In de voorlaatste lifeshow van The voice of Holland vorig jaar, zou zanger James Morrison optreden met Jessie J en zouden de het nummer ‘Up’ zingen. Zou, want Morrison werd ziek en Jessie mocht haar eigen hit ‘Domino’ brengen (deze week gestegen naar #21). Jessie scoorde het afgelopen jaar vier hits, dus een duet met een zanger als James Morrison zou haar roem nog meer vergroten. ‘Up’ had dus eigenlijk al in december een notering moeten krijgen, maar beter laat dan nooit. In de Britse hitparade staat ‘Up’ al tien weken genoteerd, maar bereikte pas afgelopen zondag de hoogste plaats: #35.

tweede keuze

‘Up’ is een nummer van het album ‘The awakening’ van Morrison. Jessie J was echter niet de eerste die hij in gedachten had voor het duet. Hij dacht meer aan Adele, maar Colin Barlow, zijn a&r manager (de persoon die artiesten artistiek begeleid), stelde Jessie J voor. In eerste instantie voelde Morrison daar niet voor, omdat hij bang was dat Jessie J niet het juiste persoon was voor ‘Up’.

Dat nummer is geïnspireerd op de moeizame relatie met zijn in 2010 overleden vader, die alcoholist was. Dat had hij Jessie echter niet verteld voor de opname. Achteraf verklaarde Morrison dat Jessie J het nummer perfect had ingezongen en dat ze een heel goede zangeres is. ‘Ze zong het refrein zoals ik het had moeten zingen’.

Iedereen wil wel met Sia werken

Flo rida feat. Sia: Wild ones (73)

Sinds haar #10-hit ‘Clap your hands’ en haar top 13-album ‘We are born’, beide in 2010, heeft de (dance)wereld Sia in de armen gesloten. Vorig jaar leidde dat tot haar grootste hit, ‘Titanium’ van David Guetta (#4).
Tramar Dillard, beter bekend als Flo rida, heeft ook zijn zinnen gezet op Sia en nam met haar het nummer ‘Wild one’ op. In tegenstelling tot Guetta, is Flo rida helaas wel op het nummer te horen, waardoor het zeker geen top 10-hit wordt. ‘Wild ones’ is de tweede track van zijn vierde album ‘Only one Rida (part 2)’ dat binnenkort verschijnt. Daarop staat ook nog de track ‘Turn around part 2’, met de Amerikaanse rapper Pitbull.

Dubbelhit voor Beyoncé

Beyoncé: Love on top (74)
Beyoncé: Countdown (92)


Deze week komt Beyoncé met twee nummers tegelijk de Single Top 100 binnen. Op #92 is dat ‘Countdown’, achttien plaatsen hoger komt ‘Love on top’ binnen. Daarmee scoort ze gelijk twee hits waarmee het totaal op 24 komt.

Beide nummers zijn afkomstig van haar album ‘4’ (#29 in het jaaroverzicht), dat in juni 2011 verscheen. ‘Love on top’ heeft al in diverse landen gescoord, waaronder Zuid-Korea (#3) en Australië (#20). Nadat Beyoncé het nummer op 28 augustus 2011 tijdens de 2011 MTV Video Music Awards in Los Angeles live had gezongen, schoten de downloads de lucht in. Aan het eind van haar optreden vertelde ze ook nog even dat ze zwanger was van haar man Jay-Z en dat de baby in februari 2012 wordt verwacht.

En welk een toeval, single #2 heet ‘Countdown’, wat nu dus kan slaan op het aantal dagen tot de bevalling. ‘Countdown’ bevat een sample (het aftellen) van ‘Uhh ahh’ van Boyz II men, dat in 1991 bij ons geen hit werd. Beyoncé over het gebruik van de sample: “Ik wilde iets verfrissend en anders doen. Door veel te reizen, kijken naar rock bands, en het bijwonen van festivals deed ik inspiratie op en mixte diverse genres door elkaar. Boyz II men was de eerste band waarmee Destiny’s child mee op tournee ging. Zij toonden ons hoe een openingsact te behandelen en dat zal ik nooit vergeten!”

Vanwege haar aanstaande moederschap zal Beyoncé zeker een jaar geen nieuwe nummers opnemen. Haar album ‘4’ herbergt echter nog genoeg nummers die dit jaar zeker op single kunnen worden uitgebracht. Videoclips hiervan zijn vorig jaar al opgenomen. Daarnaast zal Beyoncé dit jaar te zien zijn in de vierde remake van de musical ‘A star is born’, waarvan de eerste versie uit 1937 stamt. Dus het wordt zeker geen Beyoncé-loos jaar!

alweer een dubbelhit

Twee hits in dezelfde week voor Beyoncé is bijzonder, maar zeker niet uniek. De voorlaatste keer dat dit gebeurde, was op 18 juni 2011. Rochelle, winnares van X-factor, kwam met haar finalesingle ‘No air’ binnen op #1, terwijl haar eigen nummer ‘Strong’ debuteerde op de 6e plaats. En dat was wel uniek, twee hits door dezelfde act binnen in de top 10. Een andere act die ook met twee nummers binnenkwam in dezelfde week, was Doe maar op 8 april 2000 met ‘Watje’ (binnen op #11) en ‘Als niet als’, samen met Brainpower (op #19). Let wel: dit is slechts een greep uit acts die met twee nummers in dezelfde week scoorden, maar wel de grootste.

Rappersduo New boyz maakt zijn debuut

Hot chelle rae feat. New boyz: I Iike it like that (80)

Met ‘Tonight tonight’ gaf de Amerikaanse groep Hot chelle reae in 2011 een aardig visitekaartje af. Het nummer bereikte de 16e plaats en stond op #78 in het jaaroverzicht. Voor ‘I like it like that’, dat ook op het album ‘Whatever’ staat, kregen de vier jongens uit Nashville, Tennessee, hulp van het hiphop duo New boyz.

New boyz bestaat uit de rappers Earl ‘Ben J’ Benjamin en Dominic ‘Legacy’ Thomas, die een dag jonger is dan Benjamin. Beide zijn geboren in 1991 in Hesperia, California. Voordat de twee hun talent bundelden, waren ze even ‘concurrenten’ van elkaar. Thomas rapt al sinds z’n achtste na het zien van een video van Bow wow wow. Benjamin was eerst helemaal niet met muziek bezig, maar speelde liever voetbal op de San Diego State University.

Nadat hij zag dat Benjamin succes had met rappen, ging hij zich daar ook op toeleggen. En aangezien ze toch maar een dag van elkaar verschillen, werd het verjaardagsgeld van beiden gebruikt voor de aankoop van opnameapparatuur. In 2008 noemden ze zich the Swagger boyz. Inmiddels hebben ze als New boyz al samengewerkt met onder anderen Chris Brown en the Cataracs and Dev. In mei 2011 verscheen van New boyz het tweede album ‘Too cool to care’.

Labrinth en Tinie Tempah werken weer samen

Labrinth feat. Tinie Tempah: Earthquake (81)

‘Earthquake’ is de tweede notering in de lijst van deze week voor Tinie Tempah. Op #42 staat ‘Love suicide’ feat. Ester Dean, dat in december even een weekje op #20 stond. ‘Earthquake’ is een nummer dat Patrick Chukwuemeka Okogwu, de echte naam van Tinie Tempah, samen schreef met Timothy McKenzie, die zich Labrinth noemt. De twee kennen elkaar al van ‘Pass out’, de debuutsingle van Tempah, die in 2010 de eerste plaats bereikte van de Britse hitparade. Dat nummer was ook een compositie van beiden.

Labrinth is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Binnenkort brengt hij zijn tweede album ‘Electronic earth’ uit. Hij komt uit een muzikale familie, zijn broer Josh speelt drums op nummers van Natasha en Daniel Bedingfield en zijn zuster Sherelle heeft nummers ingezongen voor Guy Chambers. Doordat zijn ouders zeer religieus waren, groeide Labrinth op met gospelmuziek.

Muziek van blanke artiesten kwam er in huize McKenzie niet in. En dus werd er thuis veel gezongen, waarvan Labrinth leerde hoe je mooie harmonieën kunt krijgen. Dankzij Marc Williams, zijn huidige manager, kreeg hij ook muziek te horen van blanke artiesten. In 2009 kreeg Labrinth een platencontract en leerde hij Tinie Tempah kennen. Een jaar later kwam hij terecht op Syco, het label van Simon Cowell, bekend van de Britse X factor.

Bingo players komen met eigen nummer

Bingo players: Rattle (91)

In 2011 scoorden de Bingo players hun grootste hit met ‘Cry (just a little)’, dat tot #7 kwam en #36 staat in het jaaroverzicht. Hoever ‘Rattle’ dit jaar komt, weten we over een tijdje. Zo groot als ‘Cry (just a little)’ zal het echter niet worden. ‘Rattle’ bevat dit keer geen sample, maar is een nummer van Maarten Hoogstraten en Paul Bäumer, de Bingo players zelf dus.

Belgische zanger maakt dancenummer

DJ Antoine feat. Tom Dice: Sunlight (93)

Oei! Een singer/songwriter die een danceplaat maakt, dat wordt niet zomaar geaccepteerd. En dus moet de Belgische zanger Tom Dice, die in 2010 met ‘Me and my guitar’ voor België meedeed aan het Eurovisie Songfestival en zesde eindigde, zich verantwoorden. Flauwe kul natuurlijk, want Dice moet zelf weten wat hij doet. Bovendien is ‘Sunlight’ van DJ Antoine niet eens een echt dancenmmer en wat dan nog?
Voor beiden is het hun tweede hit, want ook de Zwitser Antoine Konrad, echte naam van DJ Antoine, scoorde al eerder. Vorig jaar bereikte ‘Welcome to St. Tropez’ vs Timati feat. Kalenna de top 10 en staat #51 in de jaarlijst. Overigens is de videoclip bij ‘Sunlight’ wel leuk gevonden: hoe kom je in korte tijd van St. Tropez (zijn vorige hit) naar Parijs? DJ Antoine weet het!

Ben Howard wil Amerika veroveren

Ben Howard: Keep your head up (94)

‘Keep your head up’ van Ben Howard is al ruim drie maanden uit. Het nummer werd veel aangevraagd tijdens 3FM Serious Request (meer dan 100x). En schijnbaar is het bij mensen blijven hangen, waardoor het nu pas scoort. In oktober kwam zijn album ‘Every kingdom’ binnen in de albumlijst op #46 (tevens hoogste notering) en klimt deze week van 86 naar #65.

Ben Howard (Devonshire, 24 mei 1988) is een Britse singer-songwriter, die naast muziek maken, ook surfer is. De liefde voor de muziek heeft hij van zijn ouders, die hem tijdens zijn opvoeding kennis lieten maken met artiesten als Joni Mitchell en Bob Dylan, ook singer-songwriters. Na een korte studie journalistiek koos Howard definitief voor de muziek. Nadat Europa vorig jaar al aan zijn voeten lag, zal hij dit jaar ook proberen met de Amerikanen. In de lente wordt zijn album ‘Every kingdom’ ook daar uitgebracht.

Tom Haver volgt zijn Braziliaanse voorbeeld

Tom Haver: Samen vanavond (95)

De nieuwe #1 van deze week is ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló. En inmiddels zijn er al drie Nederlandse covers van. Een Spaanstalige door Jody Bernal (‘Sabado’), Jeronimo nam een Engelstalige versie op (‘I want you baby’) en een Nederlandstalige versie door Tom Haver(‘Samen vanavond’). Tom is de eerste van de drie die er ook succes mee heeft, want zijn versie komt binnen op #95. Haver heeft een clip gemaakt, waarin net als bij Michel Teló, voornamelijk jong vrouwelijk schoon te zien is.

Tom Haver (Callantsoog, 17 maart 1976), stond al op 10-jarige leeftijd op de planken als troubadour in de eindmusical van de lagere school. Na zijn studie duikt hij de horeca in en is anderhalf jaar lang voor vijf dagen in de week, de vaste zanger van de Skihut in Rotterdam.
Als Jumping Jacks neemt hij in 2006 samen met DJ Arnoud & DJ Jesse het nummer ‘Jumping in the moonlight’ op, dat de 13e plaats bereikte. Na nog twee kleine hits, besluit Tom om zich helemaal toe te leggen op muziek en krijgt het aanbod onderdeel te worden van het entertainment team van Bob’s party palace in Uitgeest. Daarnaast draait en zingt Tom in de ski-resorts in Oostenrijk. Ook wordt Tom gevraagd om te komen zingen in café Bolle Jan in Amsterdam.

Vorig jaar april sloot Tom een contract met Studio one, en nam het nummer ‘Stil in mij’ op van Van dik hout. Dat krijgt deze week een vervolg met het nummer ‘Samen vanavond’, waarvan ook een videoclipmix is gemaakt het met origineel.

Kelly Clarkson verliest aan hitkracht

Kelly Clarkson: Stronger (what doesn’t kill you) (96)

Voor veel beginnende zangeressen is Kelly Clarkson hét voorbeeld van een winnares van een tv-talentenjacht. Tien jaar geleden, in 2002, won Kelly de eerste editie van American idol en verkocht sindsdien wereldwijd meer dan 20 miljoen albums. Maar sinds juni 2007 zit haar carrière een beetje in het slop. De verkoop van de albums ‘My december’ (in 2007) en ‘All I ever wanted’ (in 2009) bleven onder het miljoen steken. Haar eerste twee albums verkochten 2,7 respectievelijk 6,1 miljoen keer in de Verenigde Staten van Amerika.

Van ‘Stronger’, haar vijfde album, dat uitkwam in oktober 2011, zijn daar bijna een half miljoen van omgezet. Bij ons was het album na vier weken al verdwenen met als hoogste notering #16. De reden is het ontbreken van een goede hitsingle. ‘Mr. know it all’ kwam in september niet verder dan de 90e plaats.

En we vrezen dat ook haar nieuwste single niet echt potten zal breken. En dat terwijl ze heeft aangetoond het wel te kunnen: drie keer scoorde ze een top 10-notering, waaronder een #1-hit in 2006 met ‘Because of you’. Maar ja, toen waren er nog niet zoveel zangeressen die op Kelly wilden lijken en de aandacht opeisten. Deze maand start haar tour door Noord-Amerika en komt ze met een live album.

Partysquad bezorgt Major Lazer notering

Major Lazer & the Partysquad: Original don (98)

Officieel is ‘Original don’ de eerste notering voor Major Lazer, maar eigenlijk is het hun tweede. Op Koninginnedag 2011, bereikte ‘Run the world (girls)’ van Beyoncé de 8e plaats. En in dat nummer zat een sample van ‘Pon de Floor’ uit 2009 van Major Lazer featuring Vybz Kartel. Ze kregen er nooit een credit voor, maar zullen vast niet met een zakcentje naar huis zijn gestuurd toen ze toestemming gaven voor gebruik van hun nummer.

Major Lazer bestaat uit de DJ/Producers Diplo (= Thomas Wesley Pentz, Tupelo) en Switch (= Dave Taylor, Londen). Ze kennen elkaar sinds 2009 door hun samenwerking met zangeres M.i.a. (bij ons bekend van de hit ‘Paper planes’, #57 in 2008). Onder de naam Major Lazer brachten de twee in 2009 het album ‘Guns don’t kill people … Lazers do’ uit. Daarna verschenen nog twee EP’s, waarvan ‘Original don’ de laatste is.

Op die EP staan vier versies van ‘Original don’, waarvan de laatste gemixt is door the Partysquad en nu genoeg gedownload is voor een notering op #98.

the Maccabees vonden bandnaam in de Bijbel

the Maccabees: Pelican (99)

Van de achttien eersteweeks noteringen deze week, zijn er vijf die nog niet eerder een notering kregen. ‘Pelican’ van the Maccabees is de vijfde in de rij en komt net binnen op #99.

The Maccabees is een band uit het Engelse Brighton, bestaande uit Orlando Weeks (leadzang), Hugo White (gitaar), Felix White (gitaar/achtergrondzang), Rupert Jarvis (bas) en
Sam Doyle (drums). Het verhaal gaat dat de bandnaam Maccabees uit de bijbel komt, naar het volk de Maccabeeën, dat streed tegen de overheersers van de Israelieten. De leden van the Maccabees hebben echter geen enkele religieuze achtergrond en zouden de naam zomaar uit de bijbel hebben gevist. Tot nu toe heeft de Britse groep drie albums uitgebracht, waarvan ‘Give to the wild’, deze week verschijnt.