vrijdag 13 januari 2012

Hitflits: Nu al vier covers van Braziliaanse #1-hit, top 20-notering voor Nederlandse Birdy

Vorige week steeg ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló naar de eerste plaats en deze week blijft het veruit de bovenste beste in de Single Top 100. Want zowel Chris Hordijk als Jan Smit zijn er niet in geslaagd binnen te komen op #1.

Direct na het weekend leek een eerste plaats in het verschiet voor ‘The a-team’ van Chris Hordijk, maar uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een derde plaats. Dankzij zijn versie, stijgt het origineel van Ed Sheeran van 26 naar #10, waarmee het één plaats hoger staat dan de #11-positie in december. En wat Chris betreft, hij scoort dankzij de aandacht rond The voice, nog twee hits: ‘Drops of Jupiter’ (op herhaing op #98) en ‘When I get you alone’ (op #96). Jan Smit is op #2 de hoogste eersteweeks met ‘Dromen’, dat iets meer dan een kwart minder verkoopt dan ‘Ai se eu te pego!’.

Van de Braziliaanse #1-hit hebben inmiddels vier coverversies de singlelijst bereikt. Op #66 (gestegen van 95) staat ‘Samen vanavond’ van Tom Haver. De nieuwe aanwinsten zijn: Willem Barth met ‘Zeg me’ (op #88), Jeronimo met ‘I want you baby’ (op #59) en de meest succesvolle, Gerard Joling met ‘Dan voel je me beter’ (op #18). Een vierde, ‘Sabada’ van Jody Bernal is in aantocht.

In de Hitflits vanmiddag, hadden we het nog over 3 coverversies, maar dankzij Edgar weten we dat ‘Zeg me’ van Willem Barth er ook eentje is, waarmee het aantal op 4 uitkomt. Waarvoor dank!

Behalve vijf versies van ‘Ai se eu te pego!’, staan er sinds deze week ook drie versies van ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra in de lijst. De hoogste op #4, gestegen van #5, is het origineel. Daarnaast scoort de versie die Paul Turner liet horen in The voice of Holland op #90.
Maar de meest bijzondere versie is die van het Canadese Walk off the earth, binnen op #9. Het nummer scoort dankzij een opvallende videoclip, die al meer dan 15 miljoen bekeken is, en waarin vijf personen samen één instrument bespelen: de gitaar. Meer over Walk off the earth in de nieuwe Megaman.

Naast de vele versies van ‘Ai se eu te pego!’ en ‘Somebody that I used to know’, wordt de hitparade deze week gedomineerd door The voice of Holland. Van de twaalf deelnemers vorige week vrijdag tijdens de kwartfinales, krijgen vijf een notering. Naast ‘The a-team’ door Chris Hordijk (op #3) en ‘Somebody that I used to know’ van Paul Turner (op #90), zijn dat de volgende:
#13 Niels Geusenbroek: Old & wise
#41 Charly Luske: Signed sealed delivered
#63 Wouter Vink: Rain down on me

In totaal staan er 9 nummers uit The voice of Holland II in de Single Top 100. Dat zullen er volgende week een stuk meer zijn, want vanavond is de halve finale. Dus dat betekent nog eens acht nummers die volgende week strijden om een plekje in de Single Top 100. Overigens gokken wij op de vier volgende finalisten (niet onze droomfinale overigens): Iris, Paul, Erwin en Charly. Na vanavond weten we het!

Resteren nog de ‘gewone’ hits:
#20 Anna Verhoeven: Signal, (volgens 3FM dj Giel Beelen is de dertienjarige Anna de Nederlandse Birdy)
#28 Tim Knol: Letting go/Glory days golden years
#37 Frans Bauer: De wereld is een gekkenhuis
#57 Henk Bernard: Een ster zal schijnen over jou
#67 Blaudzun: Flame on my head
#74 Charlotte ten Brink: Fool
#77 Dennis Cornelissen: Schreeuw leef
#82 Spinvis: Kom terug
#89 Arty: Kate
#92 Ilse DeLange: Without you, uitgebracht ter nagedachtenis aan haar vader Joop die afgelopen maandag overleed
#95 Jan Leliveld: Ons eigen café

Ook de Album Top 100 kent dezelfde #1 als vorige week: ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele. Het verschil met de #2, ook Adele, maar dan met haar album ‘21’, is iets kleiner geworden, van 16 naar 13%. Een artiest die met twee albums genoteerd staat op de eerste en de tweede plaats, is geen alledaags verschijnsel, maar niet uniek. In de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, staat ‘19’, haar eerste album nu voor de 100ste week genoteerd, waarvan 62 weken (!) op de eerste plaats.

Dit weekend op Noorderslag en binnen in de singlelijst met ‘Flame on my head’ op #67, is Blaudzun, het alter ego van Johannes Sigmond (Arnhem, 1974). Het nummer is afkomstig van zijn derde album ‘Heavy flowers’ dat de hoogste eersteweeks is op #4. Het is zijn tweede notering na ‘Seadrift soundmachine’ uit 2010, dat tot #29 kwam. Voordat hij zich in 2006 Blaudzun ging noemen, speelde Sigmond in diverse bandjes. Sigmond is een wielerfanaat en hoorde de naam Blaudzun van de Deense wielrenner Michael Blaudzun op de televisie en was meteen getriggerd. ‘Het klinkt romantisch en vaag. Iedereen kan zijn eigen invulling geven aan deze naam. Dat vind ik mooi’.

Buiten het album van Blaudzun, zijn de andere eersteweeks noteringen op één hand te tellen:
#57 Maccabees: Give to the wild
#58 The voice of Holland: Live show 5
#96 Little willies: For the good times

We gaan een zeer muzikaal weekend tegemoet. Op radio, tv, internet én je mobiel, kun je alles volgen rond de 26e editie van Eurosonic & Noorderslag dat zich weer afspeelt in Groningen. Zaterdagavond rond een uur of 11 wordt bekend wie de BV Popprijs krijgt, inclusief een bierdouche. Na het weekend melden we ons weer helemaal opgefrist met een nieuwe Megaman.

2 opmerkingen:

  1. Willem Barth - Zeg Me is ook een vertaalde cover van Ai Se Eu Te Pego. Er staan dus al vier versies in de top 100.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je Edgar, we nemen het mee in de Megaman van deze week.

    BeantwoordenVerwijderen