vrijdag 3 januari 2014

Hitflits: Pharrell Williams voor de vijfde keer ‘Happy’

In de eerste lijsten van 2014 gebeurt maar weinig. Noteringen wisselen van plek, oude bekenden maken opnieuw hun opwachting en dan vooral door eindejaarsevenementen als 3FM Serious Request en Top 2000 (a gogo) en muziekspecials. Hoewel de singlelijst een nieuwe aanvoerder heeft, is dat toch niet zo spannend, want de act stond daar al eerder. Nee, de echte veranderingen laten nog een weekje op zich wachten, dus kijken we hoe het er deze week uitziet.

SINGLES

  1. (7) Pharrell Williams: Happy (vijfde week)
  2. (1) DVBBS & Borgeous: Tsunami
  3. (3) Stromae: Formidable
Eigenlijk zou ‘Happy’ van Pharrell Williams helemaal niet op single uitkomen, maar een ijverige 3FM-muziekredacteur had het nummer op de 3FM-playlist op Spotify gezet en merkte dat het populair was. Vervolgens stelde hij het nummer voor als Megahit en de rest is geschiedenis. Na een #1-hit in ons land verspreidde het succes zich ook naar andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, waar het vorige week de eerste plaats haalde.

'Eat sleep rave repeat'  van Fat boy slim & Rivastarr feat. Beardyman zakt van #2 naar #4. Het nummer was het anthem van de dj's in het Glazen Huis tijdens Serious Request en dus is het traditioneel de komende week de 3FM Megahit. Kun je nog een week nagenieten!

Ze hadden er even voor nodig, maar eindelijk, in de negende week, bereikt ‘Shotgun’ van Yellow claw feat. Rochelle de top 10. Het nummer stijgt van 12 naar #9 en levert Rochelle, de voormalige winnares van X-factor, een weerzien bij de bovenste tien op sinds 2011, toen ze met ‘Strong’ tot #6 kwam en met ‘No air’ de eerste plaats bereikte. 
Voor Yellow claw is het ook de derde top 10-notering, na ‘Krokobil’ feat. Sjaak & Mr. Polska (#5 in 2012) en ‘Thunder’ met the Opposites (#10 in 2013).

Niet minder dan 26 nummers komen er binnen, waarvan er 22 op herhaling gaan. De hoogste op #24, is ‘Happy new year’ van ABBA. Een nummer uit 1980 dat pas in 2000 een notering kreeg (#15), omdat het toen op cd-single verscheen. In 2011 kwam het tot de 8e plaats, in 2012 tot #11 en vorig jaar tot #17. Dit jaar is #24 het hoogst haalbare. Op oudjaaravond was ‘Happy new year’ wereldwijd het meest gestreamde liedje volgens Spotify.

26 nieuwe noteringen, waarvan 22 op herhaling, dan blijven er 4 eerste weeks noteringen over en dat zijn de volgende:
#22 Henk Bernard: Ja ik weet ik word wat ouder
#70 Demi Lovato: Let it go
#74 Henk Damen: Schatje ik mis jou
#100 Roy Donders: Ga voor goud, tune van het gelijknamige programma van stylist Roy Donders op RTL5. Begin december hielp Donders zanger Gerard nog aan zijn eerste hit (#65), door zijn nummer ‘Jongen van de handel’ tot lijflied te bombarderen. Nu scoort hij zelf, zij het stukken lager, en ook voor 1 week.

ALBUMS

  1. (1) Marco Borsato: Duizend spiegels (vijfde week)
  2. (2) Beyoncé: Beyoncé
  3. (7) Stromae: Racine carrée
Tien albums gaan er op herhaling, maar er is geen enkel nieuw album dat binnenkomt. De volledige lijsten vind je vanmiddag op Dutch Charts.

Denk nog even aan de Jaarflits die we regelmatig bijwerken. Waar staan de #1-hits die de jaarlijst niet hebben gehaald? En hoe zit het met de noteringen die het net niet haalden: wat is de #101? Dat en meer kun je dit weekend verwachten.

Wij melden ons aanstaande vrijdag weer voor een nieuwe en laten we hopen spannende Hitflits! Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.