vrijdag 24 juli 2020

Hitflits: Bob Dylan ook #1 op vinyl; goud voor ‘Tout Est Bon’ van Boef feat. Numida

Vier weken geleden kwam het album Rough And Rowdy Days van Bob Dylan binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en hield het twee weken vol. Hij hield daarmee een andere oudgediende Neil Young met zijn album Homegrown van de eerste plaats. Young daarentegen pakte met Homegrown wel de eerste plaats in de Vinyl 33.
Het album van Bob Dylan was toen nog niet op vinyl verkrijgbaar, maar sinds vorige week wel, in drie formaten maar liefst, waaronder een gele en groene persing! Of het door de kleur komt … zeker is dat Rough And Rowdy Days van Bob Dylan nu ook in de Vinyl 33 de eerste plaats pakt. Het album van Neil Young gaat op herhaling op #21.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Allemaal Een Droom (tweede week op #1)
2. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (op 50,43%)
3. (2)   Juice WRLD: Legends Never Die
4. (11) Bob Dylan: Rough And Rowdy Days (#1 in de Vinyl 33)
5. (4)   Harry Styles: Fine Line

laatste week voor Boef op #1?

Voor de tweede week voert Boef de Album Top 100 aan met Allemaal Een Droom. De afgelopen week zijn de 16 tracks samen zo’n 10 miljoen keer gestreamd, waarmee het totaal uitkomt op 30 miljoen. Toch ziet het er uit dat het (voorlopig) de laatste week op #1 is voor het album.
Afgelopen nacht verscheen Folklore, het achtste studioalbum van Taylor Swift, dat ze opnam in quarantaine. Het moet wel raar lopen wil dat album volgende week niet de eerste plaats pakken in de Album Top 100.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#11 Lianne La Havas: Lianne La Havas
Na de albums Is Your Love Big Enough? (#3 in 2012) en Blood (#1 in 2015), loopt Lianne La Havas, van de 30-jarige Britse Lianne Charlotte Barnes, ofwel Lianne La Havas, net een top 10-notering mis. En dat terwijl het haar meest persoonlijke album is, en verhaalt over het einde van een liefdesrelatie.

van the Dixie Chicks

Hoger dan de 41e plaats, voor Taking The Long Way in 2006, zat er tot deze week nooit in voor het Amerikaanse countrytrio the Dixie Chicks. In eigen land scoorden ze al vier country #1-albums, waarvan drie ook de reguliere albumlijst aanvoerden. Of dat met Gaslighter, het achtste studioalbum gaat gebeuren is afwachten. Met een 22e plaats is het bij ons het hoogst  genoteerde album.

naar the Chicks

Gaslighter is het eerste album dat Natalie Maines, Martie Maguire en Emily Robison uitbrengen als the Chicks, voorheen the Dixie Chicks. Het woord ‘dixie’ is afkomstig van de geografische benaming ‘Dixieland’ en dat staat voor de Zuidelijke Amerikaanse staten, die het in 1860 als ‘Confederatie’ opnamen tegen het Noorden. En dus staat het voor de staten die destijds voor de slavernij waren. De dames zaten al langer met hun naam in de maag en vonden, nu met de Black Lives Matter-beweging, het geschikte moment om de naam aan te passen.

The Dixie Chicks zijn niet de enige die hun naam hebben aangepast. Ook Lady Antebellum (antebellum staat voor de periode voor de Amerikaanse burgeroorlog) heeft de naam aangepast in Lady A. Sindsdien liggen ze overhoop met de 62-jarige Anita White die al zo’n twintig jaar die naam gebruikt. Zij zingt al jaren blues, funk en gospelmuziek. 
De groep heeft een rechter gevraagd om een uitspraak te doen. Ze hebben er geen moeite mee als White ook de naam Lady A gebruikt. Overigens maakt de groep in publicaties al jaren gebruik van de naam Lady A en vinden het vreemd dat White daar toen nooit tegen heeft geageerd.

Voor de volgende albums is het allen hun derde notering in de Nederlandse albumlijst.

#31 Momi: Uitweg (= Mohammed Djalabi, op 9 september 1999 gevlucht uit Soedan)

#50 Kansas: The Absence of Presence
Zestiende studioalbum van de Amerikaanse rockband Kansas, dat in 1978 de enige hit scoorde met de rockballad ‘Dust In The Wind’ (#22). Steve Walsh, zanger van het nummer en oprichter van de band, stapte in 2014 uit de band. Ronnie Platt is sindsdien de leadzanger.

#94 Ellie Goulding: Brightest Blue
Vandaag scoorde Ellie haar derde #1-album in de Britse albumlijst.

SINGLES

Voor de derde week voert ‘Tout Est Bon’ van Boef feat. Numidia de Single Top 100 aan. Met nog eens 2 miljoen streams staat het totaal aantal op ruim 9 miljoen en dat is genoeg voor een gouden plak. Voor Boef loopt het aantal gouden platen in de tientallen, voor Numidia is het pas haar derde. De andere twee scoorde ze met Ali B & Ronnie Flex (‘Meli Meli’) in 2018 en met Famke Louise (‘Alleen Wij’) in 2019.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Boef feat. Numida: Tout Est Bon (derde week op #1)
2. (3)   Bilal Wahib: Tigers (goud, op 13,11%)
3. (4)   Jawsh 685 & Jason Derulo: Savage Love (Laxed – Siren Beat)
4. (5)   Conkarah feat. Shaggy: Banana
5. (7)   DaBaby feat. Roddy Ricch: Rockstar

Over naar de nieuwe noteringen van deze week:
#12 Sevn Alias & Jonna Fraser: Heartbroken
#13 Qlas & Blacka, Henkie T, Murda & Jonna Fraser: Dom PĂ©rignon
#42 DJ Khaled feat. Drake: Popstar
#71 DJ Khaled feat. Drake: Greece
#83 Aya Nakamura: Jolie Nana (deze week de DiXte op FunX)
#96 Dorentina & Kosso: Patte
#100 Kygo x Tina Turner: What’s Love Got To Do With It (het origineel behaalde in 1984 de tiende plaats)

debutanten

Deze week maken niet minder dan drie acts hun debuut in de Single Top 100 en het zijn geen rappers. We lopen ze even met je langs.

#81 Joel Corry feat. Mnek: Head & Heart
DJ/producer Joel Corry uit Londen, bracht al diverse nummers uit. Maar behalve een top 6-hit vorig jaar in de Britse hitparade met het nummer ‘Sorry’, kwam het niet. Daar komt nu met ‘Head & Heart’ verandering in, wat zijn eerste international hit is.
Dat dankt de 31-jarige Joel Corry mede aan de 25-jarige Uzoechi Osisioma "Uzo" Emenike, ofwel Mnek. De Britse artiest scoorde eerder met Gorgon City (‘Ready For Your Love’, #98 in 2014) en Zarah Larsson (‘Never Forget You’, #8 in 2005). De twee scoren vandaag hun eerste Britse #1-hit. ‘Head & Heart’ is de afgelopen week 68.000 keer verkocht (incl. 7,5 miljoen streams).

#84 Zoe Wees: Control
De 18-jarige Zoe Wees uit Hamburg luistert amper naar Duitse liedjes. Jessie J en Miley Cyrus zijn haar grote voorbeelden. Zoe haalde net niet de derde ronde van de Duitse versie van the Voice Kids. ‘Control’ dat handelt over epilepsie waarmee ze in haar jeugd had te maken, komt van het gelijknamige EP.


#91 JC Stewart: I Need You To Hate Me
John Callum Stewart (23), komt uit County Derry in Noord-Ierland. Sinds zijn twaalfde speelt hij gitaar. Hij schreef nummers met onder andere Lewis Capaldi (‘Hollywood’ op diens album), Nile Rodgers en Rudimental. In 2016 bracht Stewart zijn eerste single uit: ‘Parachute’. Sindsdien deed hij het voorprogramma van LAUV en Vance Joy en tourde hij met James Bay en Snow Patrol. Stewart werd op zijn zestiende ontdekt door de Ierse producer Tre Sheppard.

Tot zover deze Hitflits. We wijzen je nog even op de Halfjaarflits met de overzichten van singles en albums in binnen en buitenland. Nu aangevuld met Britse vinyloverzichten en de Cassette Album Top 10.