zaterdag 10 september 2011

Megaman bij week 37 – 10 september 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Keizer en de Munnik alsnog op #1 weten te komen, Jeroen van der Boom hoopt dat het nooit meer ophoudt, Gers Pardoel zijn poppetjes weggeeft, Hepie en Hepie er nu definitief mee kappen en de Toppers in de Album Top 100 aan de Top staan. Dat en meer over de elf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon wisselen stuivertje; Acda & de Munnik ook

Keizer & de Munnik: Kijk me na (1) *** eerste week op #1 ***
Nick & Thomas: Sterker nu dan ooit (2)

Het was spánnend deze week! De Megaman krijgt dagelijks de tussenstanden van de Single Top 100 binnen en wat bleek: de top 3 zat dagenlang superdicht bij elkaar. Niet alleen Keizer & de Munnik en Nick & Thomas zaten elkaar telkens op de hielen, ook een derde duo, Gotye & Kimbra, maakte een hele goede kans om aan het eind van de week op #1 te eindigen. Simon Keizer en Paul de Munnik leken aan het begin van de week na twee weken op #2 de kop over te gaan nemen; ze hadden een voorsprong van zo’n 10% op hun kompanen Nick Schilder en Thomas Acda. Die marge wisten ze een week lang te behouden. De echte concurrentie bleek echter van Gotye en Kimbra te komen. Op maandag lag ‘Somebody that I used to know’ nog 33% achter, op dinsdag was dat teruggebracht tot 20%, op woensdag was het nog maar 12% en gisteren klommen Gotye en Kimbra naar twee met een achterstand van slechts 3% op Keizer & de Munnik. De Megaman zag het dus al helemaal zitten dat het tweetal van down under op de allerlaatste hitparadedag nog net de leider over zou gaan nemen. Niets bleek echter minder waar: toen op vrijdagmiddag de definitieve lijsten verschenen, bleken Keizer & de Munnik een voorsprong van 11% op Gotye en Kimbra te hebben opgebouwd. Nick & Thomas wisten zich, met een achterstand van 10% op de koppositie, daar nog tussen te wringen.

Aardig om te zien dat de singleverkopen dus een ander beeld van de populariteit van de twee Volendammers en de twee kleinkunstenaars geeft dan de omzet van de download. In de eerste twee (download-)weken ging ‘Sterker nu dan ooit’ nog aan kop, maar nu de cd-single in de schappen ligt, neemt ‘Kijk me na’ het over.

En Gotye en Kimbra? Die moeten nog een weekje wachten. Hun voorsprong op de nummer 4, Maroon 5 & Christina Aguilera, is ruim 25%, dus mochten de singleverkopen van de top 2 gaan teruglopen, dan zit ‘Somebody that I used to know’ op het vinketouw om alsnog de leiding over te nemen.

Jeroen van der Boom wedt op twee paarden

Jeroen van der Boom: Dat het nooit meer ophoudt (30)

Is ie nou zanger, of inmiddels presentator? Jeroen van der Boom kan het allebei. Zijn album ‘Grote liefde’ is inmiddels toe aan de derde single. Na ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ (#5 in november vorig jaar), ‘Los van de grond’ (#2 in februari) en ‘Leen mijn ogen’ (#19 in juni) is het nu de beurt aan het feel good-nummer ‘Dat het nooit meer ophoudt’. De bijbehorende videoclip is gefilmd tijdens de concerten van Jeroen in de Heineken Music Hall, afgelopen mei.

Nieuwe tv-show

Maar niet alleen op muzikaal niveau is er nieuw werk van Van der Boom. Ook als presentator begint hij aan een nieuwe uitdaging. Op 22 september is de eerste aflevering te zien van zijn nieuwe spelshow, ‘Wie niet wedt wie niet wint’. Na het succes van ‘Lotto weekend miljonairs’ wordt dit zijn tweede grote zaterdagavondshow. Kandidaten met een buitengewone, grappige, bizarre, gewaagde of spectaculaire weddenschap mogen zich komen bewijzen. Maken ze het waar, dan gaan ze naar huis met een mooi geldbedrag. Het record kan echter ook weer verbroken worden door iemand die het nog beter of sneller kan. Een opgewarmde ‘Wedden dat’ dus. Jeroen heeft er zin in: “De mensen laten zich van hun meest verrassende kant zien. Uiteraard blijft er voldoende tijd voor de muziek, maar ik heb ook erg veel zin in deze nieuwe, spannende uitdaging. Er zitten een aantal hele mooie en bijzondere weddenschappen tussen!”

Pas getrouwd

En die titels van album (‘Grote liefde’) en single (‘Dat het nooit meer ophoudt’)? Die slaan ongetwijfeld op zijn kersverse echtgenote; Jeroen en zijn Dany de Wit zijn op 11 juli getrouwd in het Spaanse stadje La Bisbal, vlakbij Gerona. En toeval of niet, maar aan Bisbal (in dit geval de Spaanse zanger David Bisbal) heeft Jeroen zijn flitsende carrière te danken; die zong namelijk het origineel van de eerste grote hit van Jeroen, ‘Jij bent zo’. Jeroen en Dany zijn overigens al jaren samen en hebben twee zoons, Daan en Luuk.

Chef’ special breekt door via ‘De wereld draait door’

Chef’ special: Birds (48)

Uit Haarlem komen de mannen van Chef’ special. Joshua Nolet, Wouter Prudon, Wouter Heeren, Guido Joseph en Jan Derks spelen al sinds 2008 samen, maar doen vooral het laatste jaar goede zaken. Vorig jaar waren ze al een paar keer te zien in het dagelijkse tv-programma ‘De wereld draait door’. Begin dit jaar ontdekte ook 3FM de band en werden ze uitgeroepen tot Serious Talent. En vorige maand was het helemaal feest: tijdens de radioshow van Giel Beelen vroeg DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk Chef’ special als huisband voor het tv-programma.

En dat betaalt zich meteen uit in de Single Top 100, want na twee geflopte singles is ‘Birds’ bij deze de debuuthit voor de vijf Haarlemmers. De single is afkomstig van het debuutalbum ‘One for the Mrs.’, dat in het voorjaar al verscheen. Twee eerdere tracks daarvan, ‘Airplaying’ en ‘Scribblin’, werden geen succes. ‘One for the Mrs.’ wist trouwens nog wel een aardige notering te behalen en bereikte in maart een 42e plaats in de Album Top 100. Het album is overigens vernoemd naar de oude tourbus van de band, die door hen the Mrs. werd genoemd…

Na twee Britse #1-hits is the Wanted rijp voor Nederland

the Wanted: Glad you came (58)

Vergeet Take that, de Backstreet boys en *Nsync. De Brits-Ierse boyband the Wanted gaat het helemaal worden. Max George (6 september 1988, Manchester), Siva Kaneswaran (16 november 1988, Ierland), Jay McGuiness (24 juli 1990, Newar), Tom Parker (4 augustus 1988, Bolton) en Nathan Sykes (18 april 1993, Abbeydale) kwamen in 2009 bij elkaar via een auditie, die georganiseerd was door Jayne Collins, de vrouw die ook de groep the Saturdays bij elkaar bracht. Met behulp van de succesvolle producers Guy Chambers, Taio Cruz en Steve Mac namen de jongens hun titelloze debuutalbum op. Dat werd vooral in Groot-Brittannië een succes: het album schopte het tot #4 en de twee eerste singles, ‘All time low’ en ‘Heart vacancy’, bereikten zelfs respectievelijk de eerste en de tweede plaats.

Begin dit jaar verscheen er weer nieuw werk van het vijftal. De single ‘Gold forever’ kwam in Engeland tot de derde plek en de opvolger ‘Glad you came’ betekende hun tweede #1-hit in het Verenigd Koninkrijk én een eerste plek in Ierland. En die single maakt nu eindelijk ook een cross-over naar het vaste land en betekent de debuutnotering voor de vijf jongens in Nederland.

Gers Pardoel doet poppetjes de deur uit

Gers Pardoel: Ik neem je mee (60)

Het gaat goed met Gers! De dertigjarige rapper uit de Kèts liet voor het eerst nationaal van zich horen op de single ‘Broodje bakpao’, samen met the Opposites en Sef, leverde hem vorig jaar meteen een #1-hit op. Daar kwam begin dit jaar een #8-notering bij voor ‘Ik ga hard’, samen met the Partysquad en consorten. De eerste volledige solosingle van Gers liep wat minder; ‘Morgen ben ik rijk’ bleef steken op #61. Wat dat betreft doet ‘Ik neem je mee’ het meteen al beter met een zestigste plek. Intussen is ook Gers’ debuutalbum in aantocht. ‘Deze wereld is van jou’ zal op 30 september verschijnen.

De single ‘Ik neem je mee’ is geproduceerd door collegarapper Reverse. De grappige poppetjesclip is in elkaar gezet door ‘Job, Joris en Marieke’, een studio voor illustratie, design, muziek en animatie.

Pearl Jozefzoon kiest voor levenslied én opera

Wolter Kroes & Pearl Jozefzoon: Breken van de lijn (63)

Een onverwachte combinatie! Volkszanger Wolter Kroes heeft een duet opgenomen met ‘The voice of Holland’-finaliste Pearl Jozefzoon. Het nummer heet 'Breken van de lijn' en dient als eerste single van het nieuwe album van de zanger. In eerste instantie was het nummer opgenomen door Wolter Kroes alleen, maar de populaire zanger had het gevoel dat er iets aan het nummer ontbrak. Hij vroeg Pearl Jozefzoon als duetpartner, nadat hij haar hoorde zingen in dezelfde studio. Het resultaat van de samenwerking beviel zo goed dat het nummer nu dient als de eerste single van zijn zevende album, dat de titel ‘Tussen jou en mij’ heeft gekregen en verschijnt op 23 september.

Voor Pearl is ‘Breken van de lijn’ de eerste single sinds de hit ‘You must really love me’, die zij uitbracht in de finaleweek van ‘The voice of Holland’. Momenteel werkt de zangeres hard aan een volledig Nederlandstalig album, waarvan de eerste single binnenkort verschijnt.

De overwinning in ‘The voice of Holland’ zag ze met de haven in zicht aan zich voorbijgaan, maar Pearl Jozefzoon won vervolgens wel op 31 augustus de show ‘Van popster tot operaster’. In de tweede editie van dit NCRV-programma bleek Pearl van de vijf artiesten het meest een operaster te benaderen. Ze won het van Lisa Loïs, Syb van der Ploeg, Frans Duijts en Sabrina Starke. Het winnende lied van Pearl was ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’ uit de opera ‘Samson en Delilah’ van de Franse componist Camille Saint-Saëns. De eerste versie van het programma werd vorig jaar gewonnen door Glennis Grace.

Henk Bernard scoort eindelijk debuuthit

Henk Bernard: Tranen zijn niet alleen om te huilen (68)

Ja, als je bijna 45 bent dan wordt het onderhand tijd voor een debuuthit. Waarom dat talent van Henk Bernard zo lang verborgen is gebleven? De Megaman heeft werkelijk geen flauw idee…

Volgende week is Henk jarig; op 17 september wordt hij 45. Geboren is hij in Nijmegen, maar hij groeide op in Oss en Heesch, twee dorpen vlak boven ’s-Hertogenbosch. Van jongs af aan hield hij al van het levenslied, dus toen Henk over zangtalent bleek te beschikken, was het onvermijdelijk dat hij het voor zijn eigen repertoire ook in die hoek ging zoeken. Toch ging er heel wat tijd overheen voordat Henk Bernard in de studio stond. Overtuigd van zijn eigen kunnen was hij niet meteen en pas na jarenlange aanmoedigingen van anderen trok hij de stoute schoenen aan en nam een single op. Dat was, in 2007, het nummer ‘Wat is voor mij een dag’. Met het verschijnen van die single werd het ook tijd om een artiestennaam te kiezen. Henk nam de achternaam Bernard aan; dat was de naam van zijn vader, die al op jonge leeftijd is gestorven.

Twee jaar na zijn debuutsingle kwam er een cd, ‘Geniet’, achteraan. Sinds juni is er dan de opvolger. En daarvan is ‘Tranen zijn niet alleen om te huilen’ de eerste single, én Henks eerste hit!

Edward Sharpe is een messiaanse figuur

Edward Sharpe & the Magnetic zeros: Home (72)

Een zestienkoppige groep, dat zie je niet vaak! Nou, hier heb je er een, want Edward Sharpe & the Magnetiz zeros zijn met z’n zestienen. De groepsnaam is al net zo maf als de groep zelf trouwens. Zeker omdat er niemand in de groep zit die Edward Sharpe heet. Die naam is een verzinsel van zanger Alex Ebert. Ebert maakte het een paar jaar geleden uit met zijn vriendin, trok z’n voordeur in Californië voorgoed achter zich dicht, volgde een afkickprogramma om van z’n verslaving af te komen en begon aan een boek over een messiaanse figuur die naar de aarde wordt gezonden om de mensheid te genezen en te redden, maar steeds wordt afgeleid door meisjes en constant verliefd wordt. Die messiaanse figuur noemde hij Edward Sharpe.

Of het boek ooit af is gekomen vertelt het verhaal niet, maar de figuur Edward Sharpe kwam terecht in de groepsnaam van zijn nieuwe band. De vaste groepsleden van de band zijn (hou je vast) Alex Ebert (zang, gitaar, percussie en piano), Jade Castrinos (zang en gitaar), Nico Aglietti (gitaar en toetsen), Stewart Cole (trompet, percussie, toetsen en ukelele), Aaron Embry (toetsen), Josh Collazo (drums en percussie), Orpheo McCord (percussie), Nora Kirkpatrick (accordeon), Christian Letts (gitaar), Seth Ford-Young (bas), Paul Leamy (blikken), aangevuld met Chris Richard (zang en percussie), Anna Bulbrook (viola), Tyler James (piano), Felix Bloxsom (drums), Nathaniel Markman (viool) en Ryan Richter (gitaar).

Twee jaar terug stond de groep al op Lowlands en dit jaar waren ze er weer. Vandaar waarschijnlijk dat de single nu aanslaat en zowaar een hitje wordt.

Hepie en Hepie stoppen er weer mee; is drie keer nu scheepsrecht?

Hepie en Hepie: Ik geloof in jou en mij (85)

Wat een tranendal! Hepie en Hepie gaan uit elkaar… Weliswaar is het al de derde keer dat het familieduo opbreekt, maar deze keer zeggen ze er écht voorgoed mee te gaan stoppen. Het zijn zware tijden voor de Megaman…

In 1980, al weer ruim dertig jaar geleden, braken de twee Friese nichtjes, Hepie Hiemstra en Hepie Postma, onverwachts door in Nederland met de knaller ‘Ik lig op m’n kussen stil te dromen’. Na nog een paar hitjes gingen de dames ieder huns weegs; dat wil zeggen: Hepie Hiemstra koos voor een solocarrière en Hepie Postma ging terug achter het aanrecht.

Dat ging goed tot 1989, maar toen was een onverlaat zo slim om een happy-houseversie uit te brengen van hun debuuthit. Opnieuw onverwachts werd het nummer voor de tweede keer een top 10-hit. Een reünie kon niet uitblijven en de dames vierden nieuwe successen. Vervolgens ging het duo opnieuw uit elkaar om elk aan een solocarrière te werken.

Maar je begrijpt, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2007 volgde een nieuwe come back. En opnieuw volgde succes, want de dames kwamen met de single ‘Ons dorp’ opnieuw in de hitparade. Aan dat succes komt nu definitief een eind, wan vorige maand maakte het tweetal bekend om voor de derde keer op te breken. “Omdat daar onze fans en de liefhebbers van het Nederlandstalige lied zitten, hebben we ervoor gekozen om tijdens de Zomertoer in Twello afscheid te nemen van onze fans”, aldus Hepie en Hepie. Dat was vorige week, op 3 september. Inmiddels is ook hun afscheidssingle een feit, ‘Ik geloof in jou en mij’. Volgende maand komt daar nog een greatest hits-album bij en dan is het echt Schluss.

‘Ik geloof in jou en mij’ is opnieuw geen eigen nummer van de dames. Het origineel is van Middle of the road, heet ‘Love sweet love’ en stond in 1972 op de b-kant van de #1-hit ‘Sacramento’.

Come back voor Kelly Clarkson

Kelly Clarkson: Mr. Know it all (90)

Ach kijk nou, zingt zij ook nog steeds!? We hadden al een paar jaar niets meer van Kelly claxon geoord, maar onkruid vergaat niet. De carrière van Kelly begon als een sneltrein, want in 2002 was ze de eerste winnares van de tv-talentenjacht ‘American idol’. Vervolgens verkocht ze een slordige 20 miljoen albums; niet vervelend voor een meiske van begin 20. Bij ons scoorde ze drie top 10-hits, waaronder, in 2006, een #1-hit met ‘Because of you’. Maar in 2009 was het ineens afgelopen. Na beschamende noteringen voor de singles ‘I do not hook up’ (#97) en ‘Already gone’ (#78) verdween Kelly exact twee jaar geleden buiten beeld. Gelukkig had ze in de tussentijd zo te zien genoeg te eten in huis...

Maar nu is er dan de come back! De titel is niet helemaal origineel; ‘The voice of Holland’-deelneemster Shary-Ann stond eerder dit jaar al twee maanden genoteerd met een nummer dat exact hetzelfde heette. Shary-Ann kwam in juni tot #22; eens kijken waar Kelly finisht. Deze single is de voorloper van een nieuw album, dat volgende maand gaat verschijnen en ‘Stronger’ gaat heten.

Milk & Sugar zorgen voor terugkeer van klik-hit

Milk & Sugar feat. Miriam Makeba: Hi-a ma (Pata pata) (92)

Het Duitse duo Milk & sugar is terug met een nieuwe hit. Toen het in 2004 een #36-hit scoorde met ‘Let the sunshine’ leek het erop dat het bij deze ene hit zou blijven. Begin dit jaar maakten de Münchenaren Mike Kronenberger en Steffen Harning toch een onverwachte comeback met het nummer ‘Hey (nah ney nah)’. Die #5-hit was een bewerking van een hit van het Belgische Vaya con dios.

Kennelijk heeft dat zoveel succes opgeleverd dat de mannen het nog een keer gaan proberen. Voor de nieuwe hit hebben ze gekozen voor het nummer ‘Pata pata’uit 1967 van de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba, die er destijds mee tot #7 kwam. Nu, 44 na het eerste succes, blazen de mannen van Milk & sugar het nummer nieuw leven in. Het levert Makeba haar tweede hit op, al kan ze dat zelf helaas niet meer meemaken; ze overleed in 2008 in Italië na afloop van een concert op haar 76e aan een hartaanval.

‘Pata pata’ mocht dan wel een hit zijn in 1967, het nummer is zelfs al tien jaar ouder. Al in 1957 nam Miriam Makeba de originele versie op, maar die werd nooit buiten Zuid-Afrika uitgebracht. Het nummer wordt gezongen in de Xosha-taal; de titel betekent ‘Voel, voel’. Het Xosha is een van de officiële talen van Zuid-Afrika en wordt door zo’n 8 miljoen mensen gesproken. Het Xosha heeft een aantal klanken die wij in onze taal niet kennen en die ook te horen zijn in het nummer; dat zijn die kenmerkende ‘klik’-klanken. Het Xosha kent drie basiskliks, die ieder in zes verschillende vormen voorkomen.

‘Pata pata’ kwamen we in 1980 al eens tegen in een coverversie. De Britse groep Osibisa kwam er toen mee tot #19. Deze keer hebben Milk & sugar een aantal zinsneden uit het nummer overgenomen. Ze gaven het een nieuwe titel mee en vernoemden het naar de eerste tekstregel, ‘Hi-a ma’.

Jennifer Ewbank scoort verlate hit met liveshow-succes

Jennifer Ewbank: Imagine (94)

Als afsluiter van het single-overzicht in deze Megaman opnieuw een cover. Kwamen we eerder ‘The voice of Holland’-deelneemster Pearl Jozefzoon al tegen met een nieuwe single, ook ‘Voice’-collega Jennifer Ewbank scoort een nieuwe singlehit. Het kleine zusje van producer John Ewbank scoorde vorig jaar tijdens haar deelname aan de talentenjacht met twee coverhits, ‘Can’t get you out of my head’ (van Kylie Minogue) en ‘What the world needs now’ (van Jackie DeShannon) en staat deze week nog op #57 genoteerd met ‘Line in a song’. Met ‘Imagine’ grijpt ze weer even terug op haar ‘The voice of Holland’-tijd, want die cover van de hit van John Lennon zong ze al tijdens haar eerste liveshow. Toen was de Megaman aardig onder de indruk van het stemgeluid van Jennifer. En nu ineens, tien maanden nadien, komt het nummer weer oppiepen en wordt ’t een klein hitje.

‘Imagine’ is in de originele versie van John Lennon al maar liefst vijf keer een hit geweest. In 1971 kwam de single voor het eerst uit; destijds bereikte Lennon met het vredeslied een vijfde plaats. Na de gewelddadige dood van John werd het nummer begin 1981 opnieuw een hit en opnieuw werd de vijfde plek bereikt. In 1989 wordt het voor de derde keer een hit (#83), nadat het wordt gebruikt in de film ‘Imagine: John Lennon’. Daarna keert het eind december 1999 terug in de lijst (#56) wanneer het in Engeland wordt uitgeroepen tot het beste liedje van de eeuw. Tenslotte volgt in 2007 nog een notering (#37) omdat het voor het eerst als betaalde download via iTunes verkrijgbaar is.

De versie van Jennifer Ewbank is niet de eerste cover van ‘Imagine’ die een notering krijgt. De groep Pineapple deed in 1971, tegelijkertijd met het origineel, ook een poging, maar bleef steken in de toenmalige Hilversum 3 tiplijst.

Album Top 100: de Toppers aan de top

Spannende strijd

Niet alleen in de Single Top 100 was het spannend, ook in de Album Top 100 was het tot de laatste dag onzeker welke plaat op #1 zou staan. De Toppers begonnen de week op #1, maar zakten op woensdag terug naar #2 en donderdag zelfs nog naar #3, om uiteindelijk op vrijdagmiddag tóch nog op #1 te eindigen. De Red hot chili peppers, vorige week nog bovenaan, begonnen met een kleine achterstand op de Toppers aan de week, gingen op woensdag aan de leiding, deden op donderdag een stapje terug naar #2 en zijn op vrijdag zelfs verder gezakt naar #3. En Adele wist een achterstand van 20% die ze op maandag nog had om te buigen naar een voorsprong van een procentje op donderdag. Op vrijdag blijkt ze dan ineens weer 7% achter te liggen op de nieuwe lijstaanvoerders, de Toppers.

Toppers

Voor de Toppers is het al weer een paar jaar geleden dat ze op #1 hebben gestaan in de Album Top 100. Hun nieuwe concertregistratie is al de zevende sinds 2005 en elke plaat bereikte tot nu toe de top 5:
‘Toppers in concert 2005’: #3 (Gerard Joling, René Froger en Gordon)
‘Toppers in concert 2006’: #2 (Gerard Joling, René Froger en Gordon)
‘Toppers in concert 2007’: #1 (Gerard Joling, René Froger en Gordon)
‘Toppers in concert 2008’: #2 (Gerard Joling, René Froger en Gordon)
‘Toppers in concert 2009’: #4 (René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom)
‘Toppers in concert 2010’: #2 (Gerard Joling, René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom)
‘Toppers in concert 2011’: #1 (Gerard Joling, René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom)

De 2012-editie van de Toppers is al in voorbereiding; volgend jaar gaat dat zonder Gordon gebeuren, want die is inmiddels uit het project gestapt. Van de hele reeks zijn inmiddels in Nederland al ruim anderhalf miljoen platen verkocht!

eersteweeks

De andere eersteweeks noteringen zijn:
#5 the Beatles: #1 (remastered)
#6 Roosbeef: Omdat ik dat wil
#8 Thomas Berge: 1221
#12 Kubus & Rico: DMT
#24 Ry Cooder: Pull up some dust and sit down
#40 GEM: Hunters go hungry
#44 Chris Rea: Santo spirito blues
#71 the Jayhawks: Mockingbird time
#76 Queen: Innuendo (deluxe edition)
#92 James Vincent McMorrow: Early in the morning
#95 Queen: A kind of magic (deluxe edition)
#98 Glee cast: Glee – the 3rd concert movie