zaterdag 27 mei 2017

Albumflitsen bij week 21 - 27 mei 2017

Afgelopen vrijdag las je in de Hitflits dat André Hazes Jr. met zijn album Wijzer net de eerste plaats wegkaapte voor Bløf. Een tweede plaats voor Bløf dus, maar niet voor het eerst. Daarover en de acht andere eerste weeks noteringen gaan deze Albumflitsen.

#2 Bløf: Aan
Het tiende #1-album van Bløf is nog even uitgesteld. Aan, het twaalfde studioalbum van de Zeeuwse groep heeft het, ondanks dat het er begin deze week nog op leek, niet gered; Wijzer van André Hazes was net iets sterker. Lag het aan de concurrentie of aan iets anders?

Spotify

Acht van de veertien nummers van Aan waren al als stream beschikbaar, vier in maart en vier in april. Bassist/componist Peter Slager over deze aanpak: “Het blijkt dat onze fans vooral nog cd's luisteren, maar wij denken dat streaming alleen maar belangrijker wordt in de toekomst. Op deze manier proberen we Bløf-liefhebbers meer naar Spotify te trekken.”

En zanger Paskal Jakobsen vult aan: “Door de plaat in delen aan te bieden, krijgen de liedjes afzonderlijk meer aandacht. Dat is een voordeel, want mensen luisteren steeds minder hele albums van begin tot einde.”

jubileum

Dit jaar bestaat Bløf 25 jaar. Zes jaar na de start in 1992, scoorde de band de eerste hit met ‘Liefs Uit Londen’ (#12 in 1998). Aan is echter geen jubileumalbum geworden, waarop de groep terugkijkt op deze periode, maar een album waarop de groep naar voren kijkt
Aan nam het Zeeuwse kwartet op in Fattoria Musica in Osnabrück, Duitsland en Real World Studios bij het Engelse Bath. De productie deed de groep samen met Dries Bijlsma en Rob Peters (Typhoon, die ook zelf meewerkte), Ferdy van der Singel (Rita Zipora) en Huub Reinders (Krezip, Bløf & Nielson). Volgens Paskal is Aan de meest kleurrijke plaat sinds Umoja (#1 in 2006).

Het is al de zesde keer dat een album van Bløf de eerste plaats wordt onthouden. Het was al direct raak met het debuutalbum Helder in 1998 dat de tweede plaats pas in de 34e week bereikte. Daarna volgden Boven (1999), Het Eind Van Het Begin (2004), Platinum (2007),  Een Manier Om Thuis Te Komen (Umoja Live) (2007) en Aan (2017).

#7 Linkin Park: One More Light
Over een kleine maand, op 20 juni, komt de Amerikaanse rockband Linkin Park voor een concert naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Dus de fans hebben nog even de tijd om alle nummers van One More Light, het zevende studioalbum van de band, uit hun hoofd te leren, zodat ze die kunnen meezingen. Dat doet een band zeker wat.

Halverwege 2015, kort na de release van The Hunting Party (#8 in 2014), startte zanger Mike Shinoda met het opnemen van nieuwe nummers op zijn telefoon. Kort na de gelijknamige tour  pakte de band het proces op en besloten ze externe hulp in te roepen bij het schrijven van de nummers. Onder andere Martin Garrix heeft met Shinoda samengewerkt, maar het resultaat staat niet op het album, dat opnieuw door de groep zelf is geproduceerd.

#9 Mula B: 8-9-17
Dankzij drie tracks van 8-9-17 gaat rapper Mula B (Mula Moes Hicham de Verloren Zoon) over de tien noteringen heen. 8-9-17 is echter geen album van de Haagse rapper van Marokkaanse en Congolese afkomst, maar een zogenaamde mixtape. Maar slim als Mula B is, heet de mixtape 8-9-17, dat een verwijzing is naar 8 september 2017, de dag waarop hij met een volwaardig album komt.

#10 Rammstein: Paris
Met het Engelstalige ‘Amerika’ stapte de Duitse metalband voor het eerst af van de Duitse taal. Het nummer stond in 2004 twaalf weken (meer dan welk ander Rammstein nummer) genoteerd, met een zestiende plaats als hoogste notering.
Met Paris maakt de groep geen Franstalig uitstapje. Het album + DVD (#1 in de DVD Muziek Top 50) is de registratie van het concert dat de groep op 6 maart 2012 gaf in het Palais Omnisports de Paris-Bercy in de Franse hoofdstad. Paris is de zesde top 10-notering van Rammstein.

nieuw album

De beide gitaristen Paul Landers en Richard Kruspe verklaarden op 25 maart, een dag na de première van de concertfilm, dat ze al 35 nummers hebben liggen voor een nieuw album. Dat album verschijnt binnen een jaar en zal minder rauw klinken als voorheen.

#48 Kris Berry: Berry Street
Van hits hoeft Kris Berry (= Kristel de Haak, Curaçao, 4 juni 1982) het niet te hebben. Verder dan een weekje op #94 kwam het nummer ‘Love Trip’ in 2012 niet. Beter vergaat het haar albums, Marbles (#9 in 2012) en Lovestruck Puzzles met Perquisite (#32 in 2013).

Tot haar negentiende woonde Kris Berry op Cuarçao. Daarna werkte ze een tijdje in Barcelona waar ze in de metro een muzikant ontmoette,  waarmee ze aan de praat raakte. Ze ging met hem mee naar huis, waar hij een studio had. Zingen durfde ze echter niet met hem. Wel is deze ontmoeting en haar groeiende interesse in artiesten als Ella Fitzgerald en Nat King Cole van grote invloed geweest.
Voor haar nieuwe album toog de 34-jarige zangeres naar Brooklyn, New York. Daar nam ze in een studio in Berry Street, met de producers Chris Soper en Jesse Singer (the Roots, John Legend) het album Berry Street op.

#51 Snoop Doog: Neva Left
Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat het album Doggystyle van (toen nog) Snoop Doggy Dogg uitkwam. Dat album wordt nog altijd gezien als een klassieker onder rapalbums. Sinds 1998 noemt Cordozar Calvin Brodius Jr., zoals hij echt heet, zich Snoop Dogg en in 2013 op het album Reincarnated even Snoop Lion. Neva Left, zijn vijftiende studioalbum, is volgens de kenners een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Daarbij kreeg hij hulp van onder andere Redman, Method Man, Wiz Khalifa en Kaytranada.

#80 Little Steven: Soulfire
Drie hits scoorde Little Steven (= Steven Van Zandt uit Boston, Massachusetts) onder zijn eigen naam. ‘Forever’ samen met the Disciples of Soul kwam het verst: #32 in 1983. Samen met anderen als Artists United Against Apartheid scoorde hij een hit met het nummer ‘Sun City’ (#4 in 1985). Maar Little Steven is vooral bekend als lid van de E Street Band, de begeleidingsband van Bruce Springsteen. Soulfire is het zesde album van Little Steven, het eerste sinds Born Again Savage uit 1999.

#89 Pokey Lafarge: Manic Revelations
Andrew Heissler uit het Amerikaanse Bloomington is als zijn alter ego Pokey Lafarge een geregeld bezoeker van de Album Top 100. Hoogste plaats tot nu toe, was een 42e plaats met het album Pokey Lafarge uit 2013. Manic Revelations, zijn achtste album, is het vierde dat bij ons een notering krijgt.

#90 the Cubical: Blood Moon
Blood Moon is het vierde album van de vijfmansformatie the Cubical, die Liverpool als standplaats heeft. In 2009 verscheen het debuutalbum Come Sing These Crippled Tunes. Sindsdien heeft de band een stevige live reputatie opgebouwd. Onlangs waren ze voor de negende keer op tournee in ons land.

vrijdag 26 mei 2017

Hitlits: André Hazes Jr. treedt met Wijzer, zijn eerste #1-album, in de voetsporen van zijn vader

Vorige week pakte de Britse zanger Harry Styles de eerste plaats in de Album Top 100. Maar deze week is die weer in handen van een Nederlandse act. Alleen de grote vraag was wie het zou worden. In eerste instantie leek die te gaan naar Aan, het twaalfde studioalbum van Bløf. Maar verderop in de week leek André Hazes Jr. met Wijzer de betere papieren te hebben. Gezien onze kop is het Hazes geworden en treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die vijf #1-albums scoorde, waarvan twee postuum.
Na het met platina bekroonde album Leef (#2 in 2016) is Wijzer het eerste #1-album waarop de toevoeging Jr. is weggelaten. Vanaf nu noemt de 23-jarige zanger zich André Hazes, gelijk wijlen zijn vader. In tegenstelling tot de nummers op Leef, die door anderen zijn geschreven, heeft André de nummers op Wijzer wel zelf geschreven. Gebruikte zijn vader een rijmwoordenboek, zoonlief zocht online naar rijmwoorden.

In oktober staat André Hazes twee keer in Ahoy in Rotterdam. Tegen die tijd moet het eerste eigen album van zus Roxeanne ook in de (digitale) schappen liggen. Single ‘Ik Was Toch Je Meisje?’ is deze week Top Song op Radio 2.

ALBUM TOP 5

1. EW  André Hazes Jr.: Wijzer
2. EW  Bløf: Aan (op ruim 6%)
3. (14) Armin van Buuren: The Best of Armin Only
4. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
5. (3)   Boef: Slaaptekort

De kans dat Bløf volgende week alsnog de eerste plaats pakt is zeer klein. Vandaag, vrijdag 26 mei, is Alleen, het tweede album van Lil’ Kleine uitgebracht. Nu zal het niet zo’n gekkenhuis worden als met WOP! vorig jaar, maar een eerste plaats zit er zeker in.

Harry Styles, het debuutalbum van Harry Styles dat vorige week op de eerste plaats binnenkwam, zakt deze week naar de achtste plaats. Ook in de Britse albumlijst is Styles zijn eerste plaats kwijt. Daar pakt Ed Sheeran die weer terug met zijn album ÷ (Divide) en staat daar nu in totaal voor de tiende week bovenaan.

Alvorens we overgaan tot de andere nieuwe noteringen, eerst nog even aandacht voor twee albums die op herhaling gaan en afkomstig zijn van één artiest.

Waar een tv-optreden niet toe kan leiden. Vorige week donderdag, 18 mei, was pianist Joep Beving te gast in de talkshow ‘Pauw’. Hij vertelde daar over het plotselinge succes (met meer dan 70 miljoen streams is Beving de meest gestreamde levende pianist op Spotify). Daarnaast speelde hij het nummer ‘Sonderling’ van zijn tweede album Prehension.
Het gevolg was dat het album vorige week op herhaling ging op #59 en deze week doorstijgt naar de 18e plaats. Hoogste plaats tot deze week: #20. Vervolgens gingen mensen op zoek naar zijn eerste album Solipsism uit 2015, dat deze week op herhaling gaat op de 69e plaats. In 2015 bereikte het album de 27e plaats.

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Linkin Park: One More Light
#9 Mula B: 8-9-17
#10 Rammstein: Paris
#48 Kris Berry: Berry Street
#51 Snoop Doog: Neva Left
#80 Little Steven: Soulfire
#89 Pokey Lafarge: Manic Revelations
#90 the Cubical: Blood Moon

Tot slot nog even een update rond The Source van Ayreon, dat twee weken geleden in de tweede week de grootste val ooit maakte vanaf de eerste plaats. Vorige week zakte het album van de 39e naar de 66e plaats en deze week blijft het daar staan.

SINGLES

Met uitzondering van ‘Lights and Shadows’ van O’G3NE (op #60 vanaf #14) en ‘City Lights’ van Blanche (op #97 vanaf #39), staan er geen nummers meer uit het Eurovisie Songfestival in de Single Top 100. Verder blijft ‘Despacito’ voor de vijfde week de bovenste beste in de Single Top 100. De rust is waarschijnlijk stilte voor de storm, want volgende week krijgen we een invasie van Lil’ Kleine nummers. Vandaag verschijnt Alleen zijn tweede album.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (vijfde week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Boef: Comedy Again (op ruim 20%)
3. (3)   SBMG: 4x Duurder
4. (4)   DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
5. (5)   Lil’ Kleine: Alleen

Nog geen #1-hit dus voor ‘Come Again’ van Ronnie Flex feat. Boef. Morgenavond, 27 mei, zendt de VPRO de documentaire ‘Ronnie Flex: Alleen met iedereen’ uit. In deze documentaire wordt hij gevolgd bij het maken van het album, dat binnenkort verschijnt.

niets houdt Shawn Mendes tegen

Het heeft even geduurd, maar na vijf weken heeft ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shawn Mendes de top 10 bereikt. Het nummer boekt drie plaatsen winst en komt uit op de achtste plaats en is zijn vierde top 10-hit. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, is Mendes met zijn album Illuminate de eerste plaats kwijt. Die is voor Leef van André Hazes Jr., die dus nu met in twee lijsten bovenaan staat.

In de Album Top 100 komt  8-9-17 van Mula B binnen op de negende plaats. Drie tracks van het album zijn genoeg gestreamd voor een notering en dat zijn de volgende:
#77 Ego, feat. Ali B
#84 Gadget
#95 Louboutin

Volgen tot slot de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#12 SFB: Don’t You Know
#14 Lil’ Kleine: Halen & Trekken
#43 Selena Gomez: Bad Liar
#58 Calvin Harris feat. Future & Khalid: Rollin
#74 Liam Payne feat. Quavo: Strip That Down
#76 Hailee Steinfield: Most Girls
#80 Camila Cabello: Crying In The Club
#81 Cashmere Cat feat. Arana Grande: Quit
#82 OneRepublic: No Vancancy
#88 Jonas Blue feat. William Singe: Mama
#90 Armoowasright: Zwart Haar

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman.

maandag 22 mei 2017

Megaman bij week 20 – 20 mei 2017

laatste week voor Despacito

En verder in deze Megaman:
-          de Eurovisie Songfestivalhits van 2017
-          Miley Cyrus is weer gelukkig
-          Lijpe heeft geen last van stress
-          Katy Perry is (ook) om op te eten
-          nieuw trio: Jayh feat. Jandro & Zefanio
-          derde album Imagine Dragons komt er aan
-          tweede solohit voor Harry Styles
-          Bizzey neemt de leiding over van Kraantje Pappie
-          Ester Dean na rapper, nu in zee met twee dj’s
-          Britney Spears ingewisseld voor Camila Cabello

Vrijdag meldden we in de Hitflits dat Harry Styles zijn eerste #1-album scoort en zaterdag kon je in de Albumflitsen lezen welke nieuwe albums er nog meer binnen kwamen. Dus nu ben je weer helemaal b(l)ij.


Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 21 mei 2017

laatste week voor Despacito

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** vierde week op #1 ***

Voor de vierde en vermoedelijk laatste week, voert ‘Despacito’ de Single Top 100 aan. Wederom zijn het de beide versies van ‘Despacito’ samen die zorgen voor de #1-positie. En daarmee moet ‘Come Again’ van Ronnie Flex feat. Boef genoegen nemen met een tweede plaats. Dat nummer sprint van de 31e naar de 2e plaats, maar blijft relatief ruim een vijfde achter bij ‘Despacito’.

Eurovise Songfestivalhits 2017

In 2013 stonden niet minder dan 13 finalisten van het Eurovisie Songfestival in de Single Top 100. De hoogste was ‘Birds’ van onze eigen Anouk op de eerste plaats. ‘Only Teardrops’ van Emmelie de Forest, de winnares voor Denemarken, kwam tot de vierde plaats.

Dat aantal wordt al lang niet meer gehaald sinds streams bepalend zijn voor een notering. In 2014 waren het nog zes, in 2015 vijf, vorig jaar vier en dit jaar zijn het er weer zes. Met een veertiende plaats voor ‘Lights & Shadows’, gestegen vanaf #63, doet O’G3NE het niet slecht, na een elfde plaats tijdens de finale op zaterdag 13 mei. Als het aan de vakjury had gelegen waren de zussen zeker bij de bovenste vijf geëindigd, maar de tele-voters kwamen niet verder dan 15 punten, waardoor het een elfde plaats werd.

De winnaars van de beide halve finales scoren vaak ook hoog in de finale. Zo ook Salvador Sobral uit Portugal. Zijn liedje ‘Amar Pelos Dois’ eindigde eerste tijdens de eerste halve finale op dinsdag 9 mei, met 370 punten, 173 van de vakjury, 197 van de televoters. Uiteindelijk kreeg ‘Amar Pelos Dois’ ook tijdens de finale op zaterdag, de meeste stemmen: 382 van de vakjury, 376 van de tele-voters, totaal 758, 143 meer dan de #2, Bulgarije, dat eerste werd tijdens de tweede halve finale.

Na de finale hebben vier deelnemers het ook gered tot een notering en dat zijn de volgende, met tussen haakjes de klassering tijdens het festival.

#35 Salvador Sobral: Amar Pelos Dois (1e)
       *** hoogste eerste weeks ***

Salvador Vilar Braamcamp Sobral (Lissabon, 28 December 1989) brak zijn studie psychologie af om zich te concentreren op zijn muziekcarrière. In 2009 kwam hij tot de  zevende plaats tijdens het derde seizoen van de Portugese Idols. Zijn zuster Louisa, eindigde, twee edities daarvoor, derde. In Barcelona volgde hij de muziekacademie Taller de Músics. In 2016 bracht hij het album Excuse Me uit, dat deze week binnenkomt op de 35e plaats van de Album Top 100.
‘Amar Pelos Dois’ is geschreven door zijn zuster Louisa, die zelf zangeres is en al vier albums heeft uitgebracht in Portugal. ‘Amar Pelos Dois’, letterlijk beminnen voor ons tweeën, gaat over iemand die zijn grote liefde, die letterlijk alles voor hem is, mist en terug wil.

geen vuurwerk zonder gevoel

Na het winnen van de 62e editie van het Eurovisie Songfestival verklaarde Salvador geen liefhebber te zijn van fastfoodmuziek. Salvador: “Ik zing met mijn hart. We leven in een wereld vol vervangbare muziek. Muziek is geen vuurwerk, zonder gevoel. Dit kan een overwinning zijn voor de muziek, voor mensen die muziek maken en nog iets te vertellen hebben. Laat ons proberen iets te veranderen en de muziek terug te brengen. Dat is het belangrijkste.”

De eerste bijdrage van Portugal aan het Eurovisie Songfestival was in 1964 met ‘Oração’ door Antonio Calvario. Die eerste keer was geen onverdeeld succes, want het liedje eindigde dertiende met 0 punten! In de 42 keer dat het land daarna meedeed, was de zesde plaats het hoogst haalbare. Dat was met ‘O Meu Coração Não Term Cor’ van Lúcia Moniz in 1996. Vanwege financiën deed Portugal in 2016 niet mee. Maar met ‘Amar Pelos Dois’ sleepte Salvador Sobral dit jaar de winst binnen.

#39 Blanche: City Lights (4e)

In België is Ellie Delvaux (Brussel, 10 juni 1999) als een winnares onthaald. Haar liedje ‘City Lights’, geschreven met Pierre Dumoulin en Emmanuel Delcourt, en uitgebracht onder de artiest Blanche, bereikte de vierde plaats tijdens de finale. In de eerste halve finale eindigde het liedje ook al vierde, dankzij de televoters, want de vakjury kende het nog geen tiende plaats toe. Blanche schopte het in 2016 tot de halve finale van de Waalse versie van The Voice.

België doet al mee sinds 1956, het begin van het Eurovisie Songfestival. In 1986 wonnen de Belgen voor het eerst en ook de enige keer. Dat was met ‘J’aime La Vie’ door Sandra Kim. Daarna bereikte België nog zes keer de top 10. De voorlaatste keer was met Loïc Nottet en het nummer 'Rhythm Inside’, dat net als ‘City Lights’ ook de vierde plaats haalde.


#70 SunStroke Project: Hey! Mama (3e)

Moldavië heeft het Eurovisie Songfestival nog nooit gewonnen, maar met een derde plaats voor ‘Hey! Mama’ van het SunStroke Project is het wel de beste klassering. In 2010 deed deze groep samen met Olia Tira ook al mee met het nummer ‘Run Away’ dat toen niet verder kwam dan de 22e plaats.

The SunStroke Project bestaat uit Sergei Yalovitsky (zanger), Anton Ragoza (violist) en  Sergey Stepanov (saxofoon). In het leger kwam Stepanov in 2007 Ragozza tegen, waarna de twee het Suntroke Project startten. Yalovitsky, zanger op cruises, voegde zich later bij de twee.

#90 Ilinca & Alex Florea: Yodel It! (7e)

Een jodellied zou je niet verwachten tijdens het Eurovisie Songfestival. En als het al mee zal doen, dan verwacht je dat van een land als Oostenrijk, zeker niet van Roemenië. Toch was het dat dit jaar het geval met ‘Yodel It!’ van Ilinca & Alex Florea.

Voor het jodelen is Ilinca Maria Băcilă (Târgu Mureș, 17 augustus 1998) verantwoordelijk. Boze tongen beweerden dat ze jodelde omdat ze niet kan zingen. Dat heeft ze echter tijdens het festival gelogenstraft. In 2014 deed ze mee aan de Roemeense versie van the Voice.
Ook Alexandru ‘Alex’ Florea (Constanța, 15 september 1991) werd in eigen land bekend door the Voice, maar dan wel in 2015. Van de achttien keer dat Roemenië meedeed aan het Eurovisie Songfestival, was de hoogste klassering een derde. Dat was in 2005 met ‘Let Me Try’ door Luminita Anghel & Sistem.

#91 Kristan Kostov: Beautiful Mess (2e)

De jongste deelnemer dit jaar, was de 17-jarige Kristian Konstantinov Kostov, geboren op 15 maart 2000 in Moskou. Zijn moeder is Kozak, zijn vader Bulgaar, die hem Bulgaars en Engels leerde. Ook Kostov deed mee aan the Voice, maar dan, vanwege zijn jonge leeftijd, the Voice Kids, waarin hij het tot de finale schopte. Vervolgens deed Kostov mee aan de Bulgaarse X Factor, waar hij tweede werd. Op 13 maart, twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag, hoorde Kostov dat hij Bulgarije zou vertegenwoordigen met ‘Beautiful Mess’.

Bulgarije doet nog maar mee sinds 2005. Van die elf jaren bereikte het land slechts drie keer de finale. Maar in die drie jaren eindigde het liedje wel bij de bovenste vijf!

Miley Cyrus is weer gelukkig

#38 Miley Cyrus: Malibu

Na de stukgelopen relatie met de Australische acteur Liam Hemsworth in september 2013, leek de Amerikaanse zangeres Miley Cyrus van God los. Ze twerkte er op los tijdens een optreden met Robin Thicke en er bleef weinig over van het brave meisje die we kennen van de Disney tv-serie ‘Hannah Montana’.

weer gelukkig

We zijn vier jaar verder en horen op ‘Malibu’ een herboren Miley Cyrus en zien in de begeleidende videoclip een gelukkig persoon. Verantwoordelijk voor deze metamorfose, is Liam Hemsworth, met wie ze opnieuw is verloofd. Cyrus schreef het nummer op de achterbank van een taxi, toen ze op weg was naar huis, na de eerste opnamedag van de Voice of America. ‘Malibu’ is haar zesde notering en de voorloper van haar zesde album, opvolger van het geflopte Miley Cyrus & Her Dead Petz uit 2015.

Lijpe heeft geen last van stress

#58 Lijpe: Geen Stress

Dankzij zijn album Jackpot is ‘Geen Stress’ al de 33e notering voor Lijpe. Het album nam daarvan 18 stuks voor rekening. Maar van de 32 voorgaande noteringen, bereikte geen de top 10. Hoogste notering tot nu toe is de 18e plaats, in november 2016 met ‘Eng’. Een top 10-notering zien we ook niet gebeuren voor ‘Geen Stress’, dat binnenkomt op de 58e plaats. Naast zijn eigen nummers, werkt Lijpe mee het nieuwe album van ISMO.

Katy Perry is (ook) om op te eten

#63 Katy Perry feat. Migos: Bon Appètit

‘I’m On The Menu’ zingt Katy Perry feat. Migos op ‘Bon Appétit’, haar 23e notering. Hoewel de titel anders doet vermoeden, ‘Bon Appétit’ betekent eetsmakelijk, gaat het nummer niet over eten, maar ‘gegeten worden’, maar dan op sexueel gebied.

Zelf omschrijft Katy Perry het nummer als volgt: “pretty sexual" song that was part of "some of that good ‘ol Katy Perry, fluffy stuff that you love so much”. ‘Bon Appétit’ is de opvolger van ‘Chained To The Rhythm’ feat. Skip Marley, #14 in maart en deze week op #54. Beide nummers staan op het album Witness, dat op 9 juni in de (digitale) schappen ligt.

Op ‘Bon Appétit’ wordt Katy Perry bijgestaan door het voltallige raptrio Migos, bestaande uit Quavo (= Quavious Keyate Marshall), Takeoff (= Kirshnik Khari Ball) en Offset (= Kiari Kendrell Cephus), afkomstig uit Lawrenceville, Georgia. Twee van de drie leden van Migos, Quavo  en Offset, zijn ook te horen op ‘Slide’ van Calvin Harris feat. Frank Ocean, deze week op #36.

Nieuw trio: Jayh feat. Jandro & Zefanio

#64 Jayh feat. Jandro & Zefanio: Van Mij

Voor het eerste werken Jayh Jawson, Alejandro ‘Jandro’ Hak (van SFB) en Zefanio Wielzen samen. Als ‘Van Mij’ een groot succes wordt, hebben we hier wellicht te maken met de geboorte van een nieuw trio! De tijd zal het leren. Met uitzondering van Zefanio, scoorden de andere twee al eerder hits. Wel stond Zefanio in de Album Top 100. Vorig jaar bereikte zijn album Zefanio de 88e plaats.

derde album Imagine Dragons komt er aan

#69 Imagine Dragons: Thunder

Smoke+Mirrors, het tweede album van de Amerikaanse band Imagine Dragons stamt al weer van begin 2015, dus het werd hoog tijd voor de opvolger. Na ‘Believer’ (#40 in maart), tilt de groep rond zanger Dan Reynolds met ‘Thunder’ weer een tikje van de sluier op. En inmiddels is ook een derde track bekend: Whatever It Takes’. Het album gaat Evolve heten en wordt 23 juni uitgebracht. Op 29 juni komt de band naar Rock Werchter.

tweede solohit voor Harry Styles

#78 Harry Styles: Sweet Creature

Met een overwicht van ruim 21% op ÷ (Divide) van Ed Sheeran, komt het debuutalbum van Harry Styles deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 (zie de Hitflits) Na ‘Sign Of The Times’ (deze week op #26), scoort de zanger van One Direction in ruste, met ‘Sweet Creature’ zijn tweede hit. Het nummers is één van de twee nummers op het album dat Styles schreef met Thomas Hull. Hull schreef onder andere hit voor Years & Years (‘Desire’) en Shakira feat. Rihanna (‘Can’t Remember To Forget You’).

Bizzey neemt de leiding over van Kraantje Pappie

#83 Bizzey feat. Jozo & Kraantje Pappie: Traag

Op ‘De Manier’ (#22 in februari) was Bizzey te gast bij Kraantje Pappie. Op ‘Traag’ is het net andersom, waarbij ook MC Jozo van zich doet spreken. ‘De Manier’ startte in januari op #77 en bereikte de 22e plaats na zes weken. ‘Traag’ begint op #83 en wie weet waar het eindigt en hoelang het daar over doet. De titel slaat daar echter op, maar op het bewegen van de billen.

Ester Dean na rapper, nu in zee met twee dj’s

#84 Afrojack & David Guetta feat. Ester Dean: Another Life

‘Another Life’ is niet de eerste samenwerking tussen Afrojack en de Franse dj/producer David Guetta. In 2015 werkten de twee samen met Nicki Minaj op het nummer ‘Hey Mama’ dat toen de tiende plaats bereikte.

Op ‘Another Life’ is Minaj vervangen door Ester Dean, die in 2011 met de Britse rapper Tinie Tempah een hit scoorde met ‘Love Suicide’ dat tot #20 kwam. We zijn benieuwd of ze met de twee dj’s hoger komt. Als componist scoorde ze al wereldhits voor Katy Perry (‘Firework’), Esmée Denters (‘Outta Here’) en Rihanna (onder andere ‘Rude Boy’).

Britney Spears ingewisseld voor Camila Cabello

#92 Pitbull & J. Balvin feat. Camila Cabello: Hey Ma

Van ‘Hey Ma’ door Pitbull & J. Balvin feat. Camila Cabello zijn twee versies gemaakt, eentje in het Spaans en eentje in het Engels. De clip bij de Spaanse versie is al meer dan 113 miljoen bekeken, de Engelstalige versie staat op nog geen 4 miljoen. Beide versies zijn ook beschikbaar als stream en uit de gegevens van Spotify blijkt dat de Spaanse versie van ‘Hey Ma’ het populairste is en zorgt voor de binnenkomst op #92.

geen Britney Spears

‘Hey Ma’ van Pitbull & J. Balvin feat. Camila Cabello staat op de soundtrack van de film ‘The Fate of the Furious’. Aanvankelijk is het nummer door Romeo Santos en Britney Spears ingezongen. Toen het filmteam die versie hoorde, waren ze enthousiast over het nummer, maar hadden hun twijfels over de vocalen van Santos en Spears. Daarop kwamen ze met de Columbiaanse zanger José Álvaro Osorio Balvin en de Cubaanse zamgeres Karla Camila Cabello Estrabao van Fifth Harmony.

… of toch wel?

Volgens Pitbull, die het een eer vond om met Britney Spears te werken, nam zij de wisseling sportief op: “Don’t even worry about that. We’ll use it for the remix, or we’ll do another record together.”

Albumflitsen bij week 20 - 20 mei 2017

Vrijdag las je in de Hitflits dat Harry Styles met zijn gelijknamige album als eerste One Direction lid een #1-notering binnenhaalde, Wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100 van deze week, lees je in deze albumflits.

#5 Kempi: DU4
DU4 is niet het derde album van hiphopper Kempi, maar zijn vijfde mixtape. Rappers en hiphoppers maken (vaak) onderscheid tussen mixtapes en volledige albums. Voor een notering in de Album Top 100 is er geen onderscheid, slechts het aantal tracks en de prijs die de tussenhandel moet betalen, is leidend voor een notering.

Op DU4 rapt Kempi over zijn strijd en zware periodes in zijn leven. Jeremy Slijger, ofwel Kempi, heeft diverse keren in de gevangenis gezeten, onder andere voor het dealen van cocaïne en heroïne, mishandeling, bedreiging met een vuurwapen en mensenhandel. Begin dit jaar kwam hij weer vrij. DU4 is een warming-up voor een volwaardig album later dit jaar.

#6 Helene Fischer: Helene Fischer
In de afgelopen tien jaar bracht de Russisch-Duitse zangeres Helena Fischer zeven studioalbums uit. Met een totale verkoop van meer dan 10 miljoen albums is Fischer één van de succesvolste Duitse zangeressen.

Drie van de zeven albums kregen een notering bij ons, waaronder een #1-notering voor Fur Einen Tag in 2011. Helene Fischer, haar achtste album, is het eerste album met nieuw werk sinds Farbenspiel (#8 in 2013). Dat album stond in Duitsland vijftien weken op de eerste plaats, een record.
De reden dat de 32-jarige Helene Fischer bijna vier jaar geen nieuw werk uitbracht, is dat ze het even wat rustiger aan wilde doen. Voor het eerst even geen album en ook geen uitgebreide tournee en dus had ze tijd voor zichzelf en haar familie. Maar ook voor het werken aan nieuwe nummers. ‘Lieb mich dann’ op Helene Fischer is mede door haar geschreven. De liedjes op het album gaan over haarzelf.

#12 Bokoesam: Solo
Na Bokoesam – The Mixtape (#13 in 2016) is Solo het debuutalbum van hiphopper Bokoesam, alter ego van Samuel Skeyere.

Over dat album zegt Bokoesam: “Op mijn eerste echte album doe ik wat ik leuk vind, wat ik interessant vind en wat ik altijd al wilde maken. Dit is een kijkje in mijn wereld, in mijn leven en wat ik meemaak. Ik ben rapper en vader, vriend en zoon. Ik heb me niet ingehouden of ben niet super moeilijk gaan nadenken over wat slim zou zijn. Maar heb een album gemaakt dat persoonlijk is en veel kanten laat horen, die ik tof vind. Ik hoop dat iedereen dat ook meekrijgt en er van zal genieten”.

Op het eind 2016 opgenomen album is de crème de la crème van de Nederlandse hiphop te horen. Lees even mee. Lil Kleine, Idaly, Jandro (SFB), Jayh, Jonna Fraser, Willie Wartaal, Mr. Polska, SBMG, RayFuego, Yung Nnelg en GRGY. Jack $hirak, Spanker, Garrincha, Project Money en Outtatowntobias deden de productie.

#14 Armin van Buuren: The Best of Armin Only
Vorige week vrijdag, 12 mei 2017, vond in de Amsterdam ArenA ‘The Best Of Armin Only’, de grootste soloshow uit de carrière van Armin van Buuren plaats. Niet minder dan 80.000 fans zagen deze twee shows. Wie daar niet bij kon zijn, greep de mogelijkheid aan om de livestream op arminonly.tv, Facebook Live en RTL 4, te volgen. Ruim 4,8 miljoen mensen hebben dat gedaan.
The Best of Armin Only geeft een beeld van zijn voorgaande Armin Only shows: 2cd’s met 34 hoogtepunten van zijn shows. Daarnaast krijg je er ook nog 4 aanzichtkaarten en een sticker bij!

#17 Paramore: After Laughter
De single ‘Hard Times’ (voormalig 3FM Megahit) van Paramore begint langzaam op gang te komen en zou deze zomer zomaar eens een hit kunnen worden. Ondanks het ontbreken van een hit, scoort het album After Laughter nu al hoger dan de drie voorgaande albums. Paramore uit 2013 kwam één plek lager.
De Paramore van After Laughter  is niet helemaal dezelfde meer als de Paramore van toen. Drummer Zachary Wayne ‘Zac’ Farro, die de band in 2010 verliet, is weer terug. Bassist Jeremy Davis stapte in 2015 uit de band. Gitarist Taylor Benjamin York is altijd trouw gebleven aan Paramore, waarvan Hailey Nicole Williams de zangeres is en medeoprichter van de band.

#18 Thomas Azier: Rouge
Slechts zes weken stond Hylas, het debuutalbum van Thomas Azier genoteerd. Hopelijk houdt Rouge, zijn tweede album, het langer vol. De start op de achttiende plaats, zes plaatsen hoger dan Hylas, is in ieder geval veelbelovend.

Thomas Azier, geboren op 14 augustus 1987 in Leiderdorp, is een reiziger. Na zijn studie aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, verhuisde hij naar Berlijn, de techno hoofdstad van Europa, waar hij de inspiratie vond voor Hylas. Vervolgens verkaste hij naar Parijs, de stad van de liefde, en de inspiratiebron voor Rouge. Daarop is de elektronica deels ingewisseld voor de piano, en klinkt Azier als een chansonnier. Na twee albums, wordt het ook wel tijd voor een hit.

#35 Salvador Sobral: Excuse Me
Zou dit album van Salvador Vilar Braamcamp Sobral ook een notering hebben gekregen, als zijn nummer ‘Amar Pelos Dois’ niet het Eurovisie Songfestival had gewonnen of hoog was geëindigd? Waarschijnlijk waren muziekliefhebbers dan niet op zoek gegaan naar meer muziek van deze Portugese zanger. Nu moeten zij het nog doen met Excuse Me, zijn debuutalbum uit 2016, zonder ‘Amar Pelos Dois’.

#45 Paul Weller: A Kind Revolution
Afgelopen week maakte de Britse muzikant Paul Weller bekend, dat hij samen met zijn landgenoot Noël Gallagher (voormalig lid van Oasis), al de helft van het nieuwe James Bondthema af heeft. Opmerkelijk, want er is nog helemaal geen nieuwe James Bondfilm aangekondigd!

Eerder liet Paul Weller ook al weten een liedje te willen schrijven voor het Eurovisie Songfestival. Zou hij het menen, of moeten we zijn uitspraken zien als aandacht voor A Kind Revolution, zijn dertiende soloalbum? Voorheen zat Weller in de groepen the Jam en the Style Council. Je zou het aan hem kunnen vragen tijdens één van zijn concerten in Nijmegen (op 7 juni), Den Haag (8 juni) of Amsterdam (9 juni). Laat je het ons dan ook even weten?

#58 Machine Gun Kelly: Bloom
Op 25 maart van dit jaar verdween ‘Bad Things’ van Machine Gun Kelly x Camila Cabello na dertien weken, met een vijftiende plaats als hoogste notering, uit de Single Top 100. ‘Bad Things’ is één van de dertien tracks op Bloom, het derde album van de Amerikaanse rapper Machine Gun Kelly, waarachter de 27-jarige Colson Baker uit Cleveland, Ohio, schuil gaat.

#64 J Hus: Common Sense
Common Sense is het debuutalbum van de Britse rapper J Hus, die als Momodou Jallow aanstaande vrijdag zijn 21e verjaardag hoopt te vieren. Zijn Gambiaanse moeder introduceerde hem in de muziek uit Afrika. Drie jaar lang woonde Hus in Gambia. Nadat hij 50 Cent had horen rappen, begon de in Stratford, Londen, geboren Hus, zelf met rappen. Zijn artiestennaam Hus is afgeleid van Hustle, dat staat voor ‘alles wat je doet om geld te verdienen’.