zondag 21 mei 2017

Eurovise Songfestivalhits 2017

In 2013 stonden niet minder dan 13 finalisten van het Eurovisie Songfestival in de Single Top 100. De hoogste was ‘Birds’ van onze eigen Anouk op de eerste plaats. ‘Only Teardrops’ van Emmelie de Forest, de winnares voor Denemarken, kwam tot de vierde plaats.

Dat aantal wordt al lang niet meer gehaald sinds streams bepalend zijn voor een notering. In 2014 waren het nog zes, in 2015 vijf, vorig jaar vier en dit jaar zijn het er weer zes. Met een veertiende plaats voor ‘Lights & Shadows’, gestegen vanaf #63, doet O’G3NE het niet slecht, na een elfde plaats tijdens de finale op zaterdag 13 mei. Als het aan de vakjury had gelegen waren de zussen zeker bij de bovenste vijf geëindigd, maar de tele-voters kwamen niet verder dan 15 punten, waardoor het een elfde plaats werd.

De winnaars van de beide halve finales scoren vaak ook hoog in de finale. Zo ook Salvador Sobral uit Portugal. Zijn liedje ‘Amar Pelos Dois’ eindigde eerste tijdens de eerste halve finale op dinsdag 9 mei, met 370 punten, 173 van de vakjury, 197 van de televoters. Uiteindelijk kreeg ‘Amar Pelos Dois’ ook tijdens de finale op zaterdag, de meeste stemmen: 382 van de vakjury, 376 van de tele-voters, totaal 758, 143 meer dan de #2, Bulgarije, dat eerste werd tijdens de tweede halve finale.

Na de finale hebben vier deelnemers het ook gered tot een notering en dat zijn de volgende, met tussen haakjes de klassering tijdens het festival.

#35 Salvador Sobral: Amar Pelos Dois (1e)
       *** hoogste eerste weeks ***

Salvador Vilar Braamcamp Sobral (Lissabon, 28 December 1989) brak zijn studie psychologie af om zich te concentreren op zijn muziekcarrière. In 2009 kwam hij tot de  zevende plaats tijdens het derde seizoen van de Portugese Idols. Zijn zuster Louisa, eindigde, twee edities daarvoor, derde. In Barcelona volgde hij de muziekacademie Taller de Músics. In 2016 bracht hij het album Excuse Me uit, dat deze week binnenkomt op de 35e plaats van de Album Top 100.
‘Amar Pelos Dois’ is geschreven door zijn zuster Louisa, die zelf zangeres is en al vier albums heeft uitgebracht in Portugal. ‘Amar Pelos Dois’, letterlijk beminnen voor ons tweeën, gaat over iemand die zijn grote liefde, die letterlijk alles voor hem is, mist en terug wil.

geen vuurwerk zonder gevoel

Na het winnen van de 62e editie van het Eurovisie Songfestival verklaarde Salvador geen liefhebber te zijn van fastfoodmuziek. Salvador: “Ik zing met mijn hart. We leven in een wereld vol vervangbare muziek. Muziek is geen vuurwerk, zonder gevoel. Dit kan een overwinning zijn voor de muziek, voor mensen die muziek maken en nog iets te vertellen hebben. Laat ons proberen iets te veranderen en de muziek terug te brengen. Dat is het belangrijkste.”

De eerste bijdrage van Portugal aan het Eurovisie Songfestival was in 1964 met ‘Oração’ door Antonio Calvario. Die eerste keer was geen onverdeeld succes, want het liedje eindigde dertiende met 0 punten! In de 42 keer dat het land daarna meedeed, was de zesde plaats het hoogst haalbare. Dat was met ‘O Meu Coração Não Term Cor’ van Lúcia Moniz in 1996. Vanwege financiën deed Portugal in 2016 niet mee. Maar met ‘Amar Pelos Dois’ sleepte Salvador Sobral dit jaar de winst binnen.

#39 Blanche: City Lights (4e)

In België is Ellie Delvaux (Brussel, 10 juni 1999) als een winnares onthaald. Haar liedje ‘City Lights’, geschreven met Pierre Dumoulin en Emmanuel Delcourt, en uitgebracht onder de artiest Blanche, bereikte de vierde plaats tijdens de finale. In de eerste halve finale eindigde het liedje ook al vierde, dankzij de televoters, want de vakjury kende het nog geen tiende plaats toe. Blanche schopte het in 2016 tot de halve finale van de Waalse versie van The Voice.

België doet al mee sinds 1956, het begin van het Eurovisie Songfestival. In 1986 wonnen de Belgen voor het eerst en ook de enige keer. Dat was met ‘J’aime La Vie’ door Sandra Kim. Daarna bereikte België nog zes keer de top 10. De voorlaatste keer was met Loïc Nottet en het nummer 'Rhythm Inside’, dat net als ‘City Lights’ ook de vierde plaats haalde.


#70 SunStroke Project: Hey! Mama (3e)

Moldavië heeft het Eurovisie Songfestival nog nooit gewonnen, maar met een derde plaats voor ‘Hey! Mama’ van het SunStroke Project is het wel de beste klassering. In 2010 deed deze groep samen met Olia Tira ook al mee met het nummer ‘Run Away’ dat toen niet verder kwam dan de 22e plaats.

The SunStroke Project bestaat uit Sergei Yalovitsky (zanger), Anton Ragoza (violist) en  Sergey Stepanov (saxofoon). In het leger kwam Stepanov in 2007 Ragozza tegen, waarna de twee het Suntroke Project startten. Yalovitsky, zanger op cruises, voegde zich later bij de twee.

#90 Ilinca & Alex Florea: Yodel It! (7e)

Een jodellied zou je niet verwachten tijdens het Eurovisie Songfestival. En als het al mee zal doen, dan verwacht je dat van een land als Oostenrijk, zeker niet van Roemenië. Toch was het dat dit jaar het geval met ‘Yodel It!’ van Ilinca & Alex Florea.

Voor het jodelen is Ilinca Maria Băcilă (Târgu Mureș, 17 augustus 1998) verantwoordelijk. Boze tongen beweerden dat ze jodelde omdat ze niet kan zingen. Dat heeft ze echter tijdens het festival gelogenstraft. In 2014 deed ze mee aan de Roemeense versie van the Voice.
Ook Alexandru ‘Alex’ Florea (Constanța, 15 september 1991) werd in eigen land bekend door the Voice, maar dan wel in 2015. Van de achttien keer dat Roemenië meedeed aan het Eurovisie Songfestival, was de hoogste klassering een derde. Dat was in 2005 met ‘Let Me Try’ door Luminita Anghel & Sistem.

#91 Kristan Kostov: Beautiful Mess (2e)

De jongste deelnemer dit jaar, was de 17-jarige Kristian Konstantinov Kostov, geboren op 15 maart 2000 in Moskou. Zijn moeder is Kozak, zijn vader Bulgaar, die hem Bulgaars en Engels leerde. Ook Kostov deed mee aan the Voice, maar dan, vanwege zijn jonge leeftijd, the Voice Kids, waarin hij het tot de finale schopte. Vervolgens deed Kostov mee aan de Bulgaarse X Factor, waar hij tweede werd. Op 13 maart, twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag, hoorde Kostov dat hij Bulgarije zou vertegenwoordigen met ‘Beautiful Mess’.

Bulgarije doet nog maar mee sinds 2005. Van die elf jaren bereikte het land slechts drie keer de finale. Maar in die drie jaren eindigde het liedje wel bij de bovenste vijf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten