vrijdag 15 mei 2015

Hitflits: na vijf albums eerste #1-notering voor Django Wagner

Mijn Gevoel reikte in 2009 nog maar tot de 28e plaats, maar daarna ging het bergopwaarts met de albums van Sinti-zanger Django Wagner. Een zevende plaats voor Mijn Gevoel (in 2011), een derde voor Als De Nacht … (in 2012) en Samen … (in 2014). Voor de eerste twee kreeg hij vorige week een gouden plaat.
Nog beter ging het met Samen … - Live In Concert, want dat scoorde vorig jaar een tweede plaats. En deze week bereikt Django met Mijn Muziek, Mijn Passie een mijlpaal, want het album komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Dat dankt hij aan zijn meer dan 1000 fans die afgelopen zondag aanwezig waren in De Ster in Nieuwkijk. Zondag vindt in Zalencentrum de Raayberg in Bergen op Zoom, de albumpresentatie plaats. Op vertoon van je entreebewijs (à  € 19,50) krijg je het album gratis mee.

TOP 5

1. EW  Django Wagner: Mijn Muziek, Mijn Passie
2. (1)   Mumford & Sons: Wilder Mind (blijft wel #1 in de Britse albumlijst)
3. (2)   Boudewijn de Groot: Achter Glas
4. EW  Leonard Cohen: Can’t Forget – A Souvenir Of The Grand Tour
5. (11) Herman Finkers: Koo Wit De Floo In Almelo (zijn eerste top 10-notering)

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#9 Normaal: 40 Joar Høken (gisteren, Hemelvaartsdag, bestond Normaal precies 40 jaar)
#10 Michael Prins: A Dreamer’s Dream Is Forever To Be Yours
#13 Róisín Murphy: Hairless ToysHa
#16 Eric Clapton: Forever Man
#17 Patrick Watson: Love Songs For Robots
#22 Sjors van der Panne: Klassiekers In Het Concertgebouw
#23 Kamelot: Haven
#24 Emmylou Harris & Rodney Crowell: The Travelling Kind
#35 Snoop Dogg: Bush
#40 the Talliest Man On Earth: Dark Bird Is Home
#48 Jimmy LaFave: The Night Tribe
#56 Eros Ramazzotti: Perfetto
#71 Daniel Norgren: Alabursy
#79 Bettie Serveert: Palomine – Concerto 60 Edition
#89 Charles Aznavour: Encores
#93 Brandon Flowers: The Desired Effect

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (vijfde week), in Vlaanderen komt 'Parijs' binnen op #45. Vandaag verschijnt zijn album Kenny B
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
3. (4)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
4. (5)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show
5. (6)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix), nu ook #1 in de Britse hitparade

Vorige week binnen op #45, deze week op #7. Als dat geen stijger is! Het gaat om ‘Another You’ van Armin van Buuren feat. Mr. Probz. De grootste hit van Armin is nog steeds ‘This Is What It Feels Like’ feat. Trevor Guthrie dat in 2013 de tweede plaats bereikte. Zal ‘Another You’ dan zijn eerste #1-hit worden? Mr. Probz behaalde vorig jaar al de eerste plaats met  ‘Nothing Really Matters’.

toch geen #1-hit voor Jan Smit

'Kleine Superster' van Jan Smit kwam vorige week binnen op de derde plaats. Wel vaker had een #1-hit van Jan een aanloopje nodig, dus de kans was nog niet verkeken. Deze week zakt het nummer echter naar de 16e plaats, waarmee het dus niet zijn 23e #1-hit is geworden. De afgelopen week heeft Jan geen instores meer gedaan, want hij moest in Vlaanderen zijn voor promotie van zijn single ‘Duizend En Één Nacht’ met Lindsey. De komende week zit Jan in Wenen om samen met Cornald Maas verslag te doen van het Eurovisie Songfestival.

nog geen Walk Along

'Walk Along' van Trijntje Oosterhuis, onze hoop in Wenen, staat al sinds 17 januari niet meer in de Single Top 100. Het liedje staat op #123 in de Bubbling Under, de wachtkamer. Of het volgende week opnieuw een notering krijgt, is afhankelijk van de prestatie aanstaande dinsdag. En daarin speelt een jurk een belangrijke rol!

De opvallendste stijgers:
#15 (27) Jess Glynne: Hold My Hand
#21 (68) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
#28 (44) Eva Simons: Policeman
#32 (52) Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White: I Don’t Like It, I Love It
#33 (55) David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack: Hey Mama
#40 (57) Robin Schulz feat. Ilsey: Headlights
#44 (70) James Bay: Let It Go
#50 (59) Gregory Porter: Liquid Spirit (Claptone remix)
#53 (71) Listenbee feat. Naz Tokio: Save Me
#70 (89) Fatty Wap: Trap Queen
#83 (92) Fifth Harmony feat. Kid Ink: Worth It
#87 (99) Sheppard: Let Me Down Easy

Slechts twee eerste weeks noteringen:
#73 Kensington: Riddles
#99 Jayh: Je Lijkt Op Iemand (voor ‘Een Mooie Dag’, #16 in juni 2014, kreeg hij gisteren een dubbelplatina plaat uit handen van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door)

evenaring

Twee noteringen is geen record, maar een evenaring van het trieste record van nog maar drie maanden geleden. In de lijst van 14 februari 2015 kwamen ook slechts twee nieuwe noteringen binnen, naast twee nummers die op herhaling gingen, net als deze week. De oorzaak van het lage aantal nieuwe noteringen en ook het lange verblijf van bepaalde nummers ('Waves' van Mr. Probz staat voor de 107de week genoteerd!), komt door streaming.

redding

Streaming werd een jaar geleden verwelkomd, omdat daarmee tegenwicht werd geboden aan de lage aantallen downloads, dat vaak leidde tot hoge noteringen, vooral van Nederlandse artiesten. Dat lijkt te zijn opgelost (zie de gemiste #1 van Jan Smit, ondanks 12 instores), maar streaming verlamt nu voor een groot deel de hitlijsten. Zelfs lijsten die naast streaming, airplay en/of andere zaken meetellen, hebben er last van. Een oplossing zou kunnen zijn het meetellen van views op YouTube en/of Shazam, hoewel dit ook weer nadelen met zich meebrengt. Voorlopig moeten we het nog met streaming doen.

En tot zover deze Hitflits. Tja, aan twee nieuwe noteringen valt niet zoveel eer te behalen, zeker omdat het oude bekenden zijn. Wel aan de achttien eerste weeks in de Album Top 100, waarvan je de achtergronden nu al kunt lezen in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.