vrijdag 8 maart 2019

Hitflits: eerste #1-notering voor rappers Murda en Priceless; Snelle doet een beetje meer voor zijn fans

Opnieuw scoort een gelegenheidscollectief van rappers een #1-hit in de Single Top 100. Dit keer zijn het Priceless, Frenna & Murda met het nummer ‘Rompe’, over het achterwerk van een vrouw. Tot deze week zat er voor Murda niet meer in dan een vijfde plaats voor ‘Shutdown’ met SFB en Spanker (in mei 2018) en voor Priceless een derde plaats voor ‘Freak In The Weekend’ (in november 2018).

Voor zowel Priceless (= Jackie Nana Osei) als Murda (=Önder Doğan) is het dus hun eerste #1-notering. Frenna (= Francis Junior Edusei) mag met ‘Rompe’ al zijn achtste #1-hit bijschrijven. Het overwicht op ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey is bijna 3,5%. Genoeg, waardoor ‘Hij Is Van Mij’ geen achtste week pakt bovenaan de Single Top 100. Maar het nummer is al eerder terug gestegen naar de eerste plaats, dus wie weet.

SINGLE TOP 5

1. EW  Pricelss, Frenna & Murda: Rompe (eerste week op #1)
2. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (op bijna 3,5%)
3. EW  Mula B: Fully Fendi
4. (10) Snelle: Scars
5. (2)   Chivv & Diquenza: Ewa Ewa

Al in de vijfde week, op 10 november 2018, waren Lady Gaga & Bradley Cooper met hun nummer ‘Shallow’ dicht in de buurt van de top 10. Het nummer steeg naar de twaalfde plaats en daar stond het op 12 januari ook nog een keer. Toch heeft het nog tien weken geduurd eer het nummer de sprong naar de top 10 maakt.

Want deze week, in de 22e week (een record), stijgt ‘Shallow’ naar de negende plaats. Natuurlijk mede dankzij de film ‘A Star Is Born’, waarin Gaga en Cooper acteren en zingen. Vorig weekend won ‘Shallow’ een Oscar voor ‘beste filmliedje’. In ons land trok de film al meer dan 700.000 bezoekers. Op 31 maart wordt, eenmalig, de lange versie van de film, met 12 minuten aan extra scènes, in de Nederlandse bioscopen vertoond.
Deze ‘A Star Is Born’ is de derde remake van de gelijknamige film uit 1937. De tweede remake uit 1976 ( de eerste was een musical in 1954), met Barbra Streisand en Kris Kristofferson, leverde ook al een Oscar op voor het nummer ‘Evergreen (Love Theme From A Star Is Born)’. Het nummer was destijds de tweede #1-hit voor Barbra Streisand in de Amerikaanse hitparade. Bij ons reikte het tot de achttiende plaats.

Voor Lady Gaga is ‘Shallow’ een weerzien met de top 10 sinds ‘The Edge Of Glory’ uit 2011, dat ook de negende plaats bereikte. Voor Bradley Cooper, tevens regisseur van de film,  is ‘Shallow’ zijn eerste hit. En dan is een top 10-notering extra mooi.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Baby Momma’ van Yung Felix & Poke feat. Bizzey, dat in de vierde week een plaatsje winst boekt en uitkomt op de tiende plaats.

een beetje meer

Met het uitbrengen van vier extra nummers, stijgt het album Beetje Bij Beetje van Snelle naar de tweede plaats van de Album Top 100 (zie daar). Die vier nummers krijgen alle een notering:
#24 Eredivisie
#42 Kibbelingkraam
#66 Niet Safe
#88 Wel Varen

Na twee nieuwe hiphop noteringen bij de bovenste vijf, en de vier extra albumtracks van Snelle, kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#25 Bizzey feat. Kevin: Insta
#36 Bollebof feat. Chivv & Young Ellens: De Prijs
#44 Stefan en Sean feat. Bram: Potentie
#47 Jonas Brothers: Sucker
#78 Idaly: On The Road
#86 Benny Blanco, Tainy, Selena Gomez & J Balvin: I Can’t Get Enough

Carnaval

En dan was er vorig weekend het jaarlijkse Carnaval. Hoewel het geen echte carnavalsnummers zijn, scoort ‘Links Rechts’ (uit 2015) van Snollebollekes het hoogst:
#92. Het album … En Door uit 2017, dat nooit hoger kwam dan de veertiende plaats (de week van binnenkomst), stijgt deze week door naar de vijftiende plaats.

ALBUMS

Net als Frenna met Francis (zeven nummers), voegt rapper Snelle deze week vier extra tracks toe aan zijn album Beetje Bij Beetje, en gaf het de originele titel Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje). Het heeft Snelle geen windeieren gelegd, want zijn album stijgt daardoor naar de tweede plaats van de Album Top 100. Tot deze week was de vijfde plek (in februari) het hoogst haalbare. Nog wat extra nummers en Snelle scoort zijn eerste #1-notering!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Frenna: Francis (achtste week op #1)
2. (7)   Snelle: Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje) (op bijna 12%)
3. (2)   Ariana Grande: Thank You, Next
4. (4)   Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born
5. (5)   Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (voor de vierde week #1 in de Vinyl 33)

Francis van Frenna staat nu voor de achtste week, onafgebroken, bovenaan de Album Top 100. We moeten negen jaar terug in de albumgeschiedenis voor een album dat het ook acht weken of langer aaneen bovenaan volhield. Dat was in 2010 Deleted Scenes From The Cutting Room Floor, het debuutalbum van Caro Emerald. De vorige zanger die ook acht weken achtereen op de eerste plaats stond, was Frans Bauer in 2003 met het album ´n Ons Geluk , dat uiteindelijk twaalf weken de albumlijst aanvoerde.

Tot slot de nieuwe noteringen van deze week:
#11 Lil Skies: Shelby
#17 Hozier: Wasteland, Baby!
#18 Tom Walker: What A Time To Be Alive
#19 Solange: When I Get Home
#28 Lucie Horsch: Baroque Journey
#32 2 Chainz: Rap Or Go To The League
#37 Bryan Adams: Shine A Light
#84 In Flames: I, The Mask
#88 Weval: The Weight
#92 Queensryche: The Verdict