vrijdag 3 september 2010

Hitflits: Ilse DeLange album overweldigend op #1 + platina uitgeleverd

De afgelopen week was Ilse DeLange veelvuldig in de media. Van maandag tot en met woensdagochtend ging Ilse bij Giel Beelen op bezoek en speelde nummers van haar album ‘Next to you’. Vervolgens schoof ze iedere avond aan in het programma de ‘MaDiWoDoVr’-show, waar ze ook een nummer liet horen. Maar al deze optredens hebben er niet voor gezorgd dat haar album ‘Next to you’ binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Want al op basis van de verkopen op vrijdag en zaterdag, stond het album al riant (verschil bijna 60%) op #1.

Het neemt natuurlijk niet weg dat de optredens in de afgelopen week wel verkopen hebben gegenereerd. Echter dan hadden we toch wel verwacht dat het uiteindelijke verschil met de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, groter zou zijn dan na het weekend. Uiteindelijke is dat overwicht op Caro bijna 56%, zo’n 4% minder dus. ‘Next to you’ is vorige week vrijdag meer dan 50.000 keer uitgeleverd. Tijdens een optreden kreeg Ilse daarvoor uit handen van Waylon, een platinaplaat uitgereikt.

‘Next to you’ is na ‘World of hurt’ (6x in 1998/1999), ‘Clean up’ (5x in 2003), ‘The great escape’ (6x in 2006), ‘Incredible’ (1x in 2008) en ‘Life in Ahoy’ (2x in 2009), haar zesde #1-album. Zowel ‘The great escape’ als ‘Live in ahoy’ kwamen net als ‘Next to you’ op #1 binnen.

We zouden bijna vergeten dat er nog een andere grote Nederlandse release was de afgelopen week. Want niemand minder dan Jacqueline Govaert, voorheen van Krezip, lanceerde haar album ‘Good life’. Dat album komt binnen op een derde plek en dat is zeer verdienstelijk gezien de top 2!

Het zijn de vrouwen die deze week de toon zetten, want na Ilse en Jacqueline, is er nog een andere vrouw die hoog binnenkomt. Op #6 dendert Katy Perry binnen met haar album ‘Teenage dream’. Dat is een stuk hoger dan ‘One of the boys’ dat in 2008 niet verder kwam dan #32! In de Amerikaanse Billboardlijst, die donderdag bekend werd, kwam ‘Teenage dream’ al op #1 binnen. En de verwachting is dat het album ook in de Britse albumlijst op #1 binnenkomt. Aanstaande zondag weten we het als de lijst bekend wordt gemaakt op de Britse popzender Radio 1.

Het restant eersteweeks noteringen:
#22 Disturbed: ‘Asylum’
#25 Tony van Boxtel: ‘De smaak van de liefde’
#47 Avenged sevenfold: ‘Nightmare’
#62 Sunsets: ‘Feest met de Sunsets’
#64 Nickelback: ‘Dark horse’
#81 Goslink: ‘Stil leven’
#86 Murderdolls: ‘Women and children last (limited edition)
#96 Siroj: ‘Goed ontmoet’

Over naar de Single Top 100, waarin Nick & Simon met ‘Een nieuwe dag’ voor de tweede week de lijst aanvoeren. Het had echter niet veel gescheeld of Bonnie St. Claire had haar eerste #1-hit te pakken met ‘Morgen wordt alles anders’, haar duet met Gerard Joling. Dat nummer stijgt na twee weken op #6 te hebben gestaan door naar de tweede plaats. En dat is mede te danken door een snel opgezette downloadactie op de site van Bonnie, om het nummer nog wat hoger te krijgen. Na het downloaden van het nummer (maximaal twee keer per dag), heb je kans om een horloge ter waarde van € 359,-- te winnen. Wij snappen echter niet wat deze loterij met het nummer te maken heeft. Overigens zullen verkopen bij dit soort acties in de toekomst niet meer meetellen voor de Single Top 100. En dus blijft ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon, met een overwicht van bijna 6%, de bestverkochte single in de Single Top 100. Het nummer is hun zevende #1 hit, maar pas de tweede die het langer dan één week volhoudt. De eerste was pas eind vorig jaar ‘Santa’s party’ gekoppeld aan ‘Het masker’, dat drie weken op #1 stond.

Al een aantal weken zit ‘Born again’ van Ricky L feat. M:ck in de lift. Twee weken geleden bereikte het de vijfde plaats, maar vorige week viel het terug naar #7. Dat blijkt nu te zijn geweest om een aanval te kunnen doen op de top-3, want deze week sprint het nummer naar de derde plaats. ‘Born again’ stamt uit Italië en werd in november 2005 uitgebracht als *****L* feat. M:ck. Daarna zijn er diverse versies verschenen, onder andere van Funkerman in 2007. Dat het nu pas een succes is, komt door de mix van Balearic soul (= Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009 en doordat het nummer veel werd gedraaid tijdens het dansfestijn Sensation.

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Club can’t handle me’ van Flo rida feat. David Guetta dat van 14 naar #10 stijgt. Flo rida scoort daarmee zijn tweede, David Guetta zijn vijfde top 10-hit. Of daar voor David binnenkort een zesde bijkomt, valt nog maar te bezien. ‘Commander’ van Kelly Rowload feat. David Guetta boekt deze week maar één plaatsje en stijgt naar #83.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week.

In de Britse hitparade zal het nummer zeker op #1 binnenkomen, maar die meten ook nog de vrijdag en zaterdagverkopen. Op basis van slechts enkele downloaddagen, komt ‘Shame’ van Robbie Williams & Gary Barlow bij ons binnen op de zeventiende plek en is daarmee de hoogste eersteweeks. De twee schijnen hun jarenlange ruzie bijgelegd te hebben en wijdden er flink over uit in het nummer. ‘Shame’ is één van de twee nieuwe nummers is op het dubbel verzamelalbum ‘In and out of consciousness: the greatest hits 1990 – 2010’ van Robbie, dat volgende maand te koop is.

De volgende eersteweeks, op #21, is afkomstig van Jamiroquai, wat betekent dat er sinds vijf jaar weer nieuw werk is van Jay Kay en zijn mannen. Op 1 november verschijnt het album ‘Rock dust light star’, waarvan ‘White knuckle ride’ de eerste single is. Het nummer was de afgelopen week de 3FM Megahit en komt nu al binnen op #21.

En dan het restant:
#45 Cee-lo Green: ‘Fuck you’, de komende week 3FM Megahit, beetje overbodig, want het was de afgelopen week al Alarmschijf op 538
#73 Rinus Ponsen: ‘Duizend keer dit gevoel’
#76 Ke$ha: ‘Take it off’
#89 DJ Silence: ‘Latin injection (2010 remixes)’, originele versie stamt uit 2009: #61
#90 R.i.o.: ‘Hot girl’
#91 Axwell feat. Errol Reid: ‘Nothing but love’
#94 Graffiti6: ‘Annie you save me’
#96 Lifehouse: ‘All in’
#98 T.I. feat. Keri Hilson: ‘Got your back’

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met alle feiten achter de hits in een nieuwe Megaman.

maandag 30 augustus 2010

Megaman bij week 35 – 28 augustus 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon ‘Fier’ bovenaan staan, Sophie Ellis-Bextor track van Armin inzingt, 3FM Nederlandse versie maakt van ‘Wake up everybody’, Lana Wolf nu zelf alles in de hand houdt en Jannes, Rowwen Hèze en Marga Bult een feestje vieren. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon: ‘Fier’ bovenaan

Nick & Simon: Een nieuwe dag (1) *** hoogste eersteweeks ***

“Nou, 1 hè? Dries is een geduchte concurrent aan het worden. Maar na twee weken nummer 1 kan het wel weer, toch? Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt”, aldus Nick Schilder op de vraag wat zijn verwachtingen waren voor hun nieuwe single ‘Een nieuwe dag’. Zijn maatje Simon Keizer dacht daar toch iets anders over: “’Een nieuwe dag’ hoeft niet meteen op 1. Als het liedje maar de waardering krijgt die het verdiend. ‘Rosanne’ stond nooit nummer 1 maar is onze grootste hit. Het zegt niet altijd wat. Maar ik heb het natuurlijk liever wel.”

Niet geheel onverwacht dus is ‘Een nieuwe dag’ de nieuwe #1 in de Single Top 100, en beide jongens zijn daar dik tevreden mee. “De tussenstand was al binnen, maar bloemen bij de finish! We staan #1!!!”, lieten ze weten. Veel tijd om het te vieren hebben ze niet, maar later deze week nemen ze er wel een biertje op.

Een nieuwe dag’ is de zevende #1 voor het duo. Daarnaast is het hun zesde achtereenvolgende #1-hit en daarmee staan ze op de derde plaats achter Jan Smit (9 stuks) en Marco Borsato (10 stuks). Van die zeven belandden er drie vanuit het niets op de eerste plaats: ‘Pak mijn hand’ (op 24 november 2007), ‘De dag dat alles beter is’ (op 11 april 2009) en ‘Een nieuwe dag’ (op 28 augustus 2010).

‘Een nieuwe dag’ is de eerste single van ‘Fier’, het vierde album van Nick & Simon. Dat album verschijnt pas op 1 oktober, over een week of vijf dus. Zolang zullen ze het echter niet redden op #1 met ‘Een nieuwe dag’, want de concurrentie is groot, maar een tweede week zit er waarschijnlijk nog wel in. Aanstaande vrijdag weten we het!

Sophie zingt track van Armin in

Armin van Buuren vs Sophie Ellis-Bextor: Not giving up on love (12)

Op 10 september verschijnt ‘Mirage’, in totaal het zesde album van Armin van Buuren. Twee jaar geleden bouwde hij een compleet nieuwe studio, speciaal voor het opnemen van het album, dat zijn grootste project is geworden. Hij maakt daarbij gebruik van veel nieuwe technieken, onder andere de Fabfiltertwin, een plugin ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Fabfilter. Aangezien Armin zelf geen noten kan lezen, hielp zijn broer Eller hem. Aan het album werd verder meegewerkt door Roel VanVelzen, Guy Chambers (man achter Robbie Williams), Adam Young (van Owl city) en Sophie Ellis-Bextor.

De samenwerking met Sophie Ellis-Bextor ontstond toevallig. Armin had een melodie gemaakt en stuurde deze op naar de Australische Nervo sisters (Miriam en Olivia). Hij kende het duo al voordat ze beroemd werden met onder andere ‘Love takes over’ dat ze schreven met David Guetta en Kelly Rowland die het zong. De Nervo sisters wilden altijd al een nummer met Armin maken en andersom was die wens er ook. Toen zij de instrumentale track van hem kregen, haalden ze Sophie Ellis-Bextor er bij, die de tekst schreef van ‘Not giving up on love’. Vervolgens werd de muziek nog wat aangepast aan haar stem en de track was geboren. Van ‘Not giving up on love’ is ook een akoestische versie beschikbaar.

Nu ook Nederlandse versie van ‘Wake up everybody’

John Legend & the Roots feat. Common & Melanie Fiona: Wake up everybody (28)

Al op 26 februari speelden John Legend & the Roots het nummer ‘Wake up everybody’ voor het eerst live. Dat was tijdens de uitreiking van de NAACP image awards, een jaarlijkse onderscheiding voor niet-blanke mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van film, tv, muziek en literatuur. Tijdens zijn optreden met The Roots maakte John tevens bekend dit najaar met een album te komen getiteld ‘Wake up!’. Een tijdje later bleek dat er nog meer mensen meedoen op ‘Wake up everybody’, rapper Common en zangeres Melanie Fiona. Legend, the Roots en Common zijn geen onbekenden meer in Megaland, Melanie wel, dus tijd voor een korte kennismaking.

De ouders van Melanie Fiona Hallim (Toronto, Canada, 4 juli 1983) zijn afkomstig uit Guyana, een voormalige Britse kolonie. Ze groeide op in Toronto en had alle dagen muziek om zich heen. Haar vader was naast conciërge ook gitarist in een band, waardoor ze vaak bij zijn optredens aanwezig was. Haar moeder draaide allerlei muziek van the Ronettes tot Whitney Houston. In zo’n omgeving kan het bijna niet anders, of je gaat ook wat met muziek doen. Zo ook Melanie die al op haar zestiende liedjes begon te schrijven.

Ze zat in diverse groepen, reisde in 2005 af naar Los Angeles in de hoop een platencontract te scoren. Maar omdat de platenbazen haar in een bepaald keurslijf wilden persen, bedankte ze daarvoor en ging verder met het schrijven van nummers voor onder andere Rihanna en Kardinal Offshall. In 2007 werd ze wel serieus genomen, kreeg een contract bij Universal Motown en ging op tournee met Kanye West. In 2009 verscheen haar debuutalbum ‘The bridge’, waarvoor ze in 2010 een Poolse onderscheiding kreeg. Later dit jaar komt Melanie met haar tweede album ‘The MF life’.

‘Wake up everybody’ is origineel van Harold Melvin & the Blue notes die het in 1975 opnamen en daarmee de eerste plaats bereikten van de Amerikaanse Hot Soul Singles. Twintig jaar later werd het nummer gecoverd door de Britse zangeres Sonia en negen jaar later, in 2004, werd het nog eens overgedaan door een groot aantal artiesten voor de presidentsverkiezingen.

Nederlandse versie

En sinds vorige week is er ook een Nederlandse versie van ‘Wake up everybody’. Afgelopen donderdag, 26 augustus, werd er door de publieke en commerciële omroepen actie gevoerd voor Pakistan. Diverse, voornamelijk particuliere, initiatieven zorgden voor een tijdelijke opbrengst van ruim € 17 miljoen. 3FM dj Giel Beelen wist die ochtend een scala van Nederlandse artiesten te bewegen om een speciale versie van ‘Wake up everybody’ te brengen, die gratis te downloaden is via de 3FM site. Bedoeling is natuurlijk wel dat je dan ook nog even wat geld stort op giro 555, dat ook na de actie van donderdag open blijft voor Pakistan. Medewerkenden aan de Nederlandse versie waren: Roel VanVelzen, Bertolf, Stevie Ann, Alain Clark met zijn band, Miss Montreal, Trijntje Oosterhuis en Lange Frans.

Stef Ekkel haalt hit uit Vlaanderen

Stef Ekkel: Jij wil vrij zijn … (38)

De hits van Stef Ekkel volgen elkaar zeer snel op. Vorige week verdween ‘Hopeloos’, dat het elf weken vol hield met als hoogste notering #16. En deze week kondigt hit #15 zich al weer aan: ‘Jij wil vrij zijn …’. Beide nummers staan op de dubbelcd ‘Dit ben ik - Het beste van Stef Ekkel’, deze week #42 in de Album Top 100. Deze dubbelcd krijgt nu een vervolg met de DVD ‘Dit ben ik - De beste videoclips van Stef Ekkel’, waarop naast zijn hits, ook nog negen niet eerder op DVD verschenen clips, waaronder ‘De smokkelaar’ met Johnny Hoes en zijn twee laatste hits.

Was ‘Hopeloos’ nog een compositie van Henk van Broekhoven, ‘Jij wil vrij zijn ...’ komt uit Vlaanderen. In 1971 werd het nummer opgenomen door Eddy Smets, die het in 1982 nog een keer uitbracht op single, maar dan met een andere b-kant. Stef Ekkel is zeker niet de eerste die ‘Jij wil vrij zijn’ (dus zonder puntjes) covert. In 1983 zette Arne Jansen het op de b-kant van zijn single ‘Omdat 'k van je hou’. Ook zijn er versies van Bobby Prins, de Bouwers en de Rambpo’s.

Dubbel verjaardagfeest voor Dewi

Dewi: Sour (41)

Het afgelopen half jaar is zangeres Dewi voornamelijk in het nieuws geweest vanwege foto’s van haar die waren gelekt naar het internet. De foto’s waren bestemd voor een bloot rapportage voor het blad ‘Playboy’. Ondanks het lek, zullen de foto’s wel te zien zijn in het blad, dat, hoe toevallig, op 9 september, haar 27ste verjaardag, in de schappen ligt. Ook verschijnt die dag de fysieke cd-single van ‘Souer’.

Luzi Louise Pechler werd vierde in het eerste seizoen van Idols, dat Jamai als winnaar opleverde. Met hem zong ze kort na de finale het nummer ‘When you walk in the room’ dat de zevende plaats bereikte. Vervolgens scoorde ze in hetzelfde jaar nog een #9-hit met ‘Left of center’ en kwam ze het jaar daarop met ‘Amazing’ niet verder dan #23. De afgelopen jaren was Dewi actief in de musical ‘Hair’, bracht het album ‘True to my soul’ uit en deed een theatertour.

Voor de single ‘Souer’ ging ze naar Londen. Daar woont de in Zuid-Afrika geboren songwriter/producer Pete ‘Boxsta’ Martin en niet Pete ‘Boxtra’ Martin, zoals we overal tegenkwamen. Pete Martin vertrok in 2001 naar Londen en heeft diverse hits medegeschreven/geproduceerd voor onder andere Sugababes en remixen gemaakt voor ondermeer Christina Aguilera en Britney Spears. Er is zowel een popversie van ‘Sour’ als een akoestische.

Lana Wolf houdt nu alles zelf in de hand

Lana Wolf: See the light (45)

Toen Lana Wolf (Wezep, 14 december 1975) als 7-jarig meisje Linda Ronstadt hoorde zingen wist ze het zeker: dit wil ik ook! Het zou echter nog zeker zo’n tien jaar duren eer ze een deel van haar droom kon verwezenlijken. Lana zingt al sinds haar derde. Op haar tiende stond ze voor het eerst op het podium en deed mee aan een talentenjacht. Ze won de derde prijs en mocht in het voorprogramma zingen van BZN. Lana volgde zanglessen en na haar schooltijd zong ze in diverse bandjes.

In 1992, ze was pas zeventien, vertrok ze naar Tucson, Arizona om daar op te treden. Ze ontdekte dat de Amerikaanse muziek haar ding was en ging op zoek naar passende nummers, hetgeen mislukte. Terug in Nederland deed ze backing vocals bij onder andere René Froger, Frans Bauer maar ook internationale artiesten als the Trammps, George McCray, Jocelyn Brown.

geen vertouwen

In 1999 belandde ze in New York bij Camus Celli (producer van onder andere Tina Turner en Chaka Khan) en Paul Conte. Het klikte meteen, waarop Lana terugging naar Nederland om haar management enthousiast te maken voor haar plannen. Dat mislukte echter, waarop er niets anders opzat dan maar weer verder te gaan met optreden in het theater en bij diverse bands.

alles zelf doen

Maar één ding had ze inmiddels wel geleerd en dat was zich niet meer (financieel) afhankelijk stellen van anderen. En dus legde ze al haar spaargeld opzij en bleef zoeken naar het juiste geluid. Toen ze het nummer ‘Follow through’ van Gavin DeGraw hoorde, wist ze het, dat was wat ze zocht. Opnieuw zocht ze contact met Camus Celli, die inmiddels ‘Free’ het derde album van Gavin DeGraw had geproduceerd. En in december 2007 (ze stond al bijna op het punt geen album meer op te nemen), zat ze in New York. Vanwege een verkoudheid werden de opnames uitgesteld tot maart 2008.

Om kosten te besparen hield ze alles zelf in de hand: ze startte een eigen label, regelde zelf een videoclip, een locatie en deed ook zelf de catering. Ook de plugging (het aan de man/vrouw brengen van je plaatje) deed ze zelf. In 2009 verscheen ‘Why should I stay’ op single, maar kreeg weinig aandacht. Beter vergaat het ‘See the light’ dat binnenkomt op #45 en nu ook de weg vrij moet maken voor het album ‘Something about Lana’, dat dus twee jaar geleden werd opgenomen.

Jannes 10 jaar in het vak

Jannes: Blijf jij vanavond bij mij (46)

Het lijkt wel een jubileumlijst, deze Single Top 100! Marga Bult zit 40 jaar in het vak (zie onder #93), Rowwen hèze 25 jaar (zie #51) en ook Jannes viert dit jaar een jubileum, want hij zingt al weer 10 jaar. Daarnaast is ‘Blijf jij vanavond bij mij’ zijn twintigste notering, het kan dus niet meer stuk voor hem. Maar als je hem op de man af vraagt wat hij echt belangrijk vind, dan zijn het zijn fans. Daar heeft hij alles voor over. Dat bleek weer eens, afgelopen zaterdag toen hij optrad in het TROS Muziekcafé. Hij was daar met een complete bus fans, waarmee hij na afloop een hapje ging eten. Daar bleef het niet bij, want daarna ging hij met het hele gezelschap naar een feesttent om op te treden. Zo’n aandacht voor fans kom je niet veel tegen bij een artiest.

Rowwen hèze heeft iets met 25

Rowwen hèze: America (51)

Afgelopen woensdag, 25 augustus, hebben de leden van Rowwen hèze hun single ‘America’ rondgebracht in het plaatsje … America. Het was een dankbetoon aan het dorp dat model stond voor veel Rowwen hèze teksten. Jack Poels: “America is door de jaren heen een onuitputtelijke inspiratiebron en veilige thuishaven voor ons geweest. Ook voor de komende 25 jaar, getuige de laatste regel van het lied: ‘want we zien nog lang ni kloar’. ‘America dat stiet’ was in 1985 het eerste liedje dat Jack Poel schreef voor de band en uitgebracht werd op een muziekcassette. Twee jaar later kwam het nummer terecht op hun eerste elpee ‘Rowwen hèze’.

25 augustus is niet toevallig gekozen voor de rondgang. Al het hele jaar doen ze iets speciaals op de 25ste van de maand. De reden is dat de band dit jaar, op 24 september (helaas niet op 25), precies 25 jaar bestaat en dat zal op die dag uitgebreid gevierd worden in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Tevens verschijnt dan het album ‘Zilver’, dat tevens de naam is van hun jubileumconcerten. Speciaal voor ‘Zilver’, dat ook op vinyl uitkomt, werden zes nieuwe stukken opgenomen en is ‘America’ in een nieuw jasje gestoken.

Engelstalig

In 1985 maakte Jack Poels deel uit van de Engelstalige groep Bad edge. Vervolgens voegde hij zich bij the Legendary Texas Four, met de voorwaarde dat hij af en toe zijn in dialect geschreven ‘De Peel in brand’ ten gehore mag brengen. De naam werd al snel veranderd in Rowwen Hèze, vernoemd naar een zonderlinge plaatsgenoot (stroper, landarbeider en handoplegger) die eind negentiende, begin twintigste eeuw woonde in het veen aan de rand van het dorp. In 1992 brak de band landelijk door met ‘Bestel mar’ dat net niet de top 10 haalde. Het zal tot op de dag van vandaag hun grootste hit blijven. In datzelfde jaar spelen ze op Pinkpop en de Amsterdamse Uitmarkt met gastmuzikanten Flaco Jimenez en Karin Bloemen en dan is ook de rest van Nederland om. ‘America’ binnen op #51, is hun 28ste notering en zeker niet hun laatste!

Tim Bergling gebruikt zijn alter ego

Avicii and Sebastien Drums: My feelings for you (79)

Tim Bergling staat deze week met twee nummers genoteerd. Op #15 staat zijn eigen ‘Bromance’ als Tim Berg en op #79 ‘My feelings for you’. Dat maakte Tim onder zijn alter ego Avicii samen met de Franse dj Sebastien Drums, die in het echt Sébastien Aumiphin heet. Sébastien is afkomstig uit Parijs en richtte het Franse label Work machine op.

My feelings for you’ is een bewerking van Feeling for you van Cassius uit 1999. Dat nummer gebruikte echter een sample van ‘All this love that I’m giving’ van Gwen McCrae uit 1988 en dat zit dus ook in ‘My feelings for you’ van Avicii and Sebastien Drums.

Ruth Mckenny scoort opnieuw met ‘Rocking in the street’

Wim Leys & Ruth McKenny: Rocking in the street (81)

In 1978 was er een heuse revival aan de gang van rock ‘n roll liedjes. Niet in de laatste plaats door de film ‘Greàse’ die de jaren ’50 en ’60 weer even deden herleven. In België timmerde Ruth McKenny (= Rudy van Laer, Lier, 14 oktober 1954) flink aan de weg met zijn Banny Bright Orchestra, maar een doorbraak bleef nog uit. McKenny, linkhandig bassist, speelde in diverse groepjes en kwam de Banny Bright Orchestra versterken toen de zanger verstek liet gaan, waarbij hij dus zowel bassist als zanger was. Het succes kwam toen ze het nummer ‘Rocking in the street’ opnamen, geschreven door hun landgenoten Chris Peeters en Tamara King. Het nummer bereikte in Nederland de 25ste plaats en kwam in eigen land tot #4. Ook was het een succes in andere Europese landen, maar om nou te zeggen dat er miljoenen van verkocht zijn, lijkt ons een ‘beetje’ overdreven Wim Leys!

Wim Leys is degene die ‘Rocking in the street’ nieuw leven inblies. Hij kwam op het idee toen hij het nummer eind vorig jaar toevallig hoorde tijdens het ‘Hitarchief’ op de internetzender Joe FM. Wim, altijd al gek van rock’n roll, wilde het nummer graag opnemen en toen Ruth McKenny daarvan hoorde, wilde hij graag meewerken. De nieuwe versie is echter geen kopie van de versie uit 1978. Wim, die op 23 juli zijn tienjarig jubileum vierde, zingt in het Nederlands, terwijl Ruth McKenny in het Engels te horen is. Voor McKenny is het zijn tweede notering en een weerzien met de hitparade sinds 1978. Voor Wim Leys is het ook zijn tweede hit, maar de eerste was beduidend korter geleden, vorig jaar namelijk toen ‘Leve de liefde’ van Wim Leys & @fundum tot #59 kwam. ‘Rocking in the street’ staat ook op Wim zijn nieuwste album ‘Altijd en overal’.

Kelly Rowland heeft schoon schip gemaakt

Kelly Rowland feat. David Guetta: Commander (84)

We hebben het al eerder gezegd, alles wat David Guetta maakt, heeft succes. En het lijkt wel of het ook niet uit maakt met wie. Kelly Rowland was al eerder de gelukkige om met de Franse dj/producer samen te mogen werken. ‘When love takes over’ bezorgde niet alleen David Guetta toen (in 2009) zijn grootste hit (#5), maar ook haar op één na grootste notering. Dus niet zo gek dat de twee weer samenwerken op ‘Commander’. Alleen nu is het andersom: Guetta is gast op de hit van Kelly, want het nummer is de voorloper van haar derde album ‘Kelly Rowland’ dat eind oktober verschijnt.

schoon schip

Kelly Rowland komt niet alleen met een nieuw album, ze heeft ook een nieuwe manager + platenmaatschappij. Zowel Matthew Knowles (haar manager in de tijd van Destiny’s child en tijdens haar solocarrière) als platenmaatschappij Columbia records, zijn aan de kant geschoven. In 2009 vertelde Kelly nog dat het was ‘omdat ze als soloartiest op zoek was naar meerdere uitdagingen’. Begin dit jaar liet Kelly weten door Columbia records aan de kant te zijn gezet, omdat haar vorige album ‘Ms Kelly’ niet genoeg had opgeleverd.

De opnames van haar derde album, ‘Kelly Rowland’, vonden plaats in Los Angeles, New York en Miami. Het eerste nummer was ‘Commander’ dat medegeschreven en geproduceerd werd door David Guetta. Daar kreeg Sylvia Rhone, van Universal Motown Records lucht van, wat Kelly een nieuw platencontract opleverde.

Rob Zorn blijft Hazes zingen

Rob Zorn: Vandaag dat is m’n dag (88)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Rob Zorn en Frans Duijts? Antwoord: André Hazes. Beide zijn imitator van Hazes liedjes. Frans zijn carrière begon met Hazes, Rob zingt ze nog steeds, zoals op 25 september in Hof van Holland tijdens de ‘Hazes night’. Zijn eerste single ‘Het is voorbij’ uit 1986, werd hem zelfs door Hazes uitgereikt.‘ Vandaag dat is m’n dag’ is Rob zijn achtste notering en is er weer eentje van dik hout zaagt men planken, oftewel een feestnummer. Zijn grootste hit is nog altijd ‘Meisjes’, dat in 1991 de twintigste plaats bereikte.

Naömi volgt Judith op

Naömi: Heb jij dan niet door (92)

Op 23 april won Naömi Lagerwaard (Rotterdam, 16 februari 1990) de tweede editie van Sterren.NL Academy. Als je denkt wat is dat nu weer, dan kunnen we je niet geheel ongelijk geven. De Sterren.NL Academy is namelijk geen talentenjacht die landelijk wordt uitgezonden, maar via de website van het themakanaal Sterren24. Naömi zingt al haar hele leven, maar het werd pas serieus toen haar nichtje Monique LeBlanc, zelf zangeres, haar uitnodigde om elke eerste zondag van de maand te komen zingen in het Rotterdamse Princestheater. Vervolgens deed ze mee aan diverse talentenjachten, waaronder Idols, X-factor en So You Wanna Be A Star, waar ze vijftiende werd.

Haar moeder stuurde een mailtje dat ze auditie kon doen voor Sterren.NL Academy. Op de dag van de auditie waren er ook audities voor X-factor, waar ze zich ook voor had opgegeven. Toen heeft ze voor zichzelf afgewogen wat de meeste kans zou maken en dat werd Sterren.NL Academy. Geen slechte keuze, want ze haalde de finale waarin ze het moest opnemen tegen Roy en Melissa. De jury, bestaande uit Jan Keizer, Menno Muis (artiestenmanagement) en Ronald van Grootel (platenmaatschappij), waren overtuigd dat Naömi van de drie de grootste ontwikkeling had doorgemaakt. De prijs is een platencontract en natuurlijk veel optredens in de muziekprogramma’s van de TROS. ‘Heb jij dan niet door’ is een eigen nummer van Naömi. O ja, de eerste winnaar van deze talentenjacht was Judith Cornelissen, die tot nu toe één hit had met ‘Meer!’ (#57 in 2009).

Marga Bult zit 40 jaar in het vak

Marga Bult: Dansen in de zon (93)

Vorige week zaterdag, 21 augustus, vierde Marga Bult in haar woonplaats Denekamp haar 40-jarig artiestenjubileum. Sinds jaren zong ze weer met Rita van Rooy en Margot van der Ven, waarmee ze tussen 1982 – 1986 de groep Babe vormde en zes hits scoorde. Tevens werd ze door de burgemeester van Dinkelland bekroond en kreeg ze voor haar werkzaamheden bij RTV Oost een erestrik.

Songfestival

Marga Groeneveld, zoals Marga volledig heet, werd geboren op 2 juli 1956 in Lattrop, dat sinds 2001 onder de gemeente Dinkelland valt. Op 12-jarige leeftijd won ze een talentenjacht en twee jaar later, in 1970, nam ze haar eerste single ‘Twee witte duiven’ op. Marga volgde de opleiding tot verpleegkundige en slaagde daar cum laude voor. Ze zong in diverse orkesten in Nederland en Duitsland. In 1981 was Peter Koelewijn op zoek naar een vervangster van Gemma van Eck, zangeres van Babe, en koos Marga als haar opvolgster uit. In 1987 deed ze als Marcha mee aan het Eurovisie Songfestival met ‘Recht op in de wind’. Het liedje eindigde vijfde en van de internationale jury kreeg ze de populariteitsprijs. In de Nationale Hitparade kwam het nummer tot de 50ste plaats.

Daarna begint haar presentatiecarrière, waarbij ze voor diverse omroepen programma’s presenteert. Vanaf 2000 vormt ze in wisselende bezetting the Dutch Diva’s en scoort daarmee de hit ‘From New York to L.A.’ (#99 in 2002). Haar zoons Joey en Jim treden in de voetsporen van hun moeder en vormen samen met twee vrienden het bandje Pacific, dat ook optreedt tijdens het jubileum. Naast onder andere Tom Egbers, is Marga ambassadeur van de Stichting Kans voor een kind. Daarnaast heeft ze al sinds twaalf jaar een eigen decorbedrijf.

docusoap

Tijdens het 40-jarig jubileum werd de single ‘Dansen in de zon’ gelanceerd en de videoclip opgenomen. Het nummer is tevens het thema van de achtdelige docusoap ‘Een bult te doen’, die zes weken lang te zien was bij RTV Oost. ‘Dansen in de zon’ is haar vierde solohit en de eerste notering sinds ‘Wie weet wat liefde is’, het duet uit 2006 met Wim Rijken (#64). In 2003 bereikte ‘Dansen in de zon’ de eerste plaats van de Vlaamse hitparade, alleen toen heette het ‘Allemaal’, gezongen door Wim Soutaer. Wim werd derde bij ‘Idool 2003’ en schreef het nummer zelf.

Selah Sue sloeg Amerikaaanse platendeal af

Selah Sue: Raggamuffin (97)

Vorig jaar was ze in Los Angeles op uitnodiging van de Amerikaanse producers T-pain en Dr. Luke (Britney Spears, Katy Perry, Flo rida) om te komen praten over haar muziek. Ze dacht, praten kan altijd, wellicht dat ze samen nummers willen schrijven. Maar toen bleek dat het daar niet om ging, maar om een platendeal op hun voorwaaarden, vertrok ze weer terug naar België. Selah Sue, op 3 mei 1989 in Leuven geboren als Sanne Putseys, weet heel goed wat ze zelf wil. Een optreden op 6 februari 2009 in ‘De Wereld Draait Door’ bracht haar carrière in een stroomversnelling.

Selah begon op haar vijftiende met gitaar spelen en ging eigen liedjes schrijven. Twee jaar later organiseerde Jonathan Vandenbroeck oftewel Milow, in het Depot in Leuven de opensongcontest Open Mic-avond. Als de jongste en enige vrouwelijke artieste trad ze daar op, waarop Milow haar vroeg om zijn voorprogramma te verzorgen. Milow was het ook die haar naar voren schoof, toen Studio Brussel in het programma ‘Volt’ op zoek ging naar de toekomst van de Belgische muziek. Vervolgens kwam ze onder de hoede van AB Artist in residence, dat haar de gelegenheid gaf om een demo op te nemen. In 2009 verzorgde ze het voorprogramma van Simply red in Parijs, en stond op North Sea Jazz en Lowlands. Ook dit jaar was ze weer van de partij op Lowlands, dat zeker mee heeft geholpen aan de binnenkomst van ‘Raggamuffin’ op #97. Een nummer dat al meer dan een jaar oud is.