vrijdag 6 maart 2020

Hitflits: drillrappers Qlas & Blacka scoren eerste #1-album

In oktober maakten we voor het eerst kennis met het rapduo Qlas & Blacka met hun single ‘Shooter’ dat niet verder reikte dan een weekje op #95. In februari volgden ‘Shooter 2.0’ (#47) en ‘Leaders Of Drill’ (#79). Beide geen noteringen waar je stijl van achterover slaat, maar die wel de voorbode waren van een heel album Project 24 – Volume 1, dat deze week de nieuwe #1 is in de Album Top 100.

Project 24 – Volume 1 is daarmee het eerste drill rapalbum dat de eerste plaats bereikt. Met Crimelife 1.0 (#22 in januari) was 73 De Pijp de eerste Nederlandstalige formatie dat een notering kreeg met dit rapgenre, waarover zo dadelijk meer.

Blacka (= Cheneyde Guilliani Zunder, 16) en Qlas (= Luciano Jafari Mehrabady, 17) zijn afkomstig uit Rotterdam-Zuid. Vanwege het geweld in hun clips middels teksten en het zwaaien met messen, worden de twee gelinkt aan geweldsincidenten in de wijken IJsselmonde en Charlois.
Maar volgens Blacka ‘rappen ze niet om te laten zien hoe gangster we zijn of om geweld te promoten’. Blacka: “ het geweld is al langer gaande en niet pas sinds wij er muziek over maken. Misschien is het wel goed dat we nu aan de buitenwereld kunnen laten zien wat er aan de hand is.”

rapgenre

Drill, letterlijk slang voor het gebruik van automatische wapens uit de gangstertijd, is een rapgenre dat rond 2011 is ontstaan in Chicago. Drill rap is een vertakking van trap rap. Het verschil tussen beide genres zit in de vocals. Trap klinkt melodieus, drill niet. Drill is een vertraagde vorm van rap (60/70 bmp), en voor de makers een manier om hun agressie te uiten.

geweld

Van origine wordt in de teksten en beelden wapens en geweld aangeprezen. De sound van drill klinkt dan ook dreigend en duister. Acts als Chief Keef en Lil Reese zijn hiervan exponenten. Toen acts als Kanye West en Drake gingen samenwerken met drill rappers, breide het genre zich uit naar andere steden.

Britse variant

Rond 2014 ontstond in Zuid-Londen de Britse variant van drill, met invloeden van grime en UK garage en acts als ASAP en Rendo. Inmiddels roeren ook in ons land drill rappers zich, zoals 73 De Pijp en Qlas & Blacka. Daarnaast zijn acts van het label 10AK van Sevn Alias samenwerkingen aangegaan met Britse drill-artiesten, waarvan we binnenkort de eerste resultaten kunnen verwachten.

ALBUM TOP 5

1. EW  Qlas & Blacka: Project 24 – Volume 1 (eerste week op #1)
2. (2)   Justin Bieber: Changes (op 6,36%)
3. (1)   BTS: Map Of The Soul: 7
4. (6)   Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project
5. (3)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

The Slow Rush van Tame Impala, gezakt naar de achttiende plaats, blijft voor de derde week de lijstaanvoerder in de Vinyl 33.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#11 Daniël Lohues: Sowieso
#14 Lil Baby: Turn

Aan F8, het achtste studioalbum van de Amerikaanse heavy metal band Five Finger Death Punch, dat binnenkomt op de 21e plaats, werkte voor het eerst drummer Charlie Engen mee.
Engen is de opvolger van Jeremy Spencer, die de band in 2018 moest verlaten wegens permanente schade aan zijn rug.  Spencer was met bassist Zoltan Bathory in 2005 de oprichter van Five Finger Death Punch.

#23 Childsplay & Frsh: Juppige Geintjes
#23 Défano Holwijn: Punchline King

#28 Bryan MG: MGSeason 2 (= 23-jarige Bryan Mumvudi Gazambo uit het Belgische Gent, met ouders van Congolese afkomst. Scoorde twee hitjes. MGSeason 2 is de opvolger van MGSeason dat in 2018 net geen notering kreeg)

Aanstaande dinsdag is Benito Antonio Martínez Ocasio uit Puerto Rico, ofwel Bad Bunnny, jarig en wordt hij 26 jaar. Zijn album Yhlqmdlg, binnen op #37, is een anagram voor ‘Yo Hago Lo Que Me Da La Gana’, vrij vertaald ‘Ik bepaal zelf wat ik doe’.

Voor American Standard, zijn twintigste studioalbum, nam James Vernon Taylor, kortweg James Taylor, veertien nummers op van onder andere Rodgers & Hammerstein, Billie Holiday en Henri Mancini op. Stuk voor stuk standaardnummers uit de vorige eeuw.  American Standard, binnen op #72, is de achtste notering voor Taylor, die donderdag 72 jaar wordt.

#66 Caribou: Suddenly
Achter Caribou gaat de Canadese muzikant Daniel Victor Snaith schuil. Sinds 2009 noemt hij zich Caribou, dat echter niet zijn eerste keuze was. Daarvoor noemde hij zich namelijk Manitoba, en dat vond ene Richard ‘Handsome Dick’ Manitoba, zanger van de punk band the Dictators, niet zo leuk.
Toen Manitoba met een rechtzaak dreigde, koos Snaith eieren voor zijn geld en veranderde Manitoba in Caribou. Vreemd, als je bedenkt dat Manitoba niet eens de echte naam is van Richard ‘Handsome Dick’ Manitoba, die luidt namelijk Richard Blum!

Suddenly is het vierde album van Caribou en het eerste sinds Our Love (#64 in 2014). Het nummer ‘Home’, met een sample van Gloria Barnes, is regelmatig te horen op de radio. Op 29 april staat Caribou in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. € 1 van je kaartje gaat naar organisaties die zich inzetten voor gelijkheid, waardigheid en toegang tot communities. Dat was een eis van de Canadese zanger.

#68 Chip Charlez: 3
#97 Surfaces: Where The Light Is

SINGLES

Eigenlijk was Racoon helemaal niet van plan om na ‘Oceaan’ (#6 in 2013), nog meer Nederlandstalige nummers op te nemen. De band schreef het nummer voor de film ‘Alles Is Familie’ en dat was eenmalig.

Tot ieders verrassing presenteerde voorman Bart van der Weide begin januari een nieuw Nederlandstalig nummer ,‘Het Is Al Laat Toch’, dat direct uitverkozen werd tot NPO Radio 2 Top Song en Q Music Alarmschijf. Het nummer stijgt in de zesde week door naar de negende plaats en is hun zesde top 10-notering.
De reden dat Racoon nu toch weer een Nederlandstalig nummer heeft opgenomen, is het succes van ‘Oceaan’. Bart in Metro: “Door ‘Oceaan’ heel veel live te spelen, en later als huisband bij DWDD te mogen optreden, heb ik me het zingen in mijn moedertaal eigen gemaakt". En het blijft niet bij ‘Het Is Al Laat Toch’, want in het najaar komt de band met een volledig Nederlandstalig album.

Bart: “Ik heb mijn eigen manier gevonden om Nederlandstalig te schrijven. Gewoon lekker mezelf zijn. Ondertussen kwamen steeds meer... riedels, dingetjes in mijn hoofd boven, die Nederlandstalig waren.”

SINGLE TOP 5

1. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (vijfde week op #1)
2. (2)   Snelle: Smoorverliefd (op 23,29%)
3. (5)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (4)   Justin Bieber feat. Quavo: Intentions
5. (8)   Dua Lipa: Don’t Start Now (stond begin januari twee weken op de zesde plaats)

Naaste Racoon op #9 met ‘Het Is Al Laat Toch’, is er nog een nieuwe notering bij de bovenste tien. Vanaf #14 stijgt ‘Loop Niet Weg’ van Kris Kross Amsterdam & Tino Martin & Emma Heesters naar de achtste plaats. Voor Tino Martin betekent dit zijn eerste top 10-notering.

In de Album Top 100 pakken Qlas & Blacka de eerste plaats met Project 24 – Volume 1. Drie tracks van het album, het maximum, krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#72 Online/Offline feat. Ronnie Flex
#88 Shooter 2.0 (op herhaling)
#96 Stapels feat. Josylvio & Vic9

Daarnaast staat het duo ook nog genoteerd met de volgende nummers:
#90 (79) Leaders Of Drill
#92 (76) Niet Okay, met Priceless
Beide nummers staan niet op het album

Resteren nog de nieuwe noteringen van deze week:
#13 Lil’ Kleine: Joanne
#23 Frenna feat. Ronnie Flex & Snelle: Venus
#38 Josylvio, Ashafar, Moeman & Kã: Mama Bid
#53 Davina Michelle: Beat Me
#56 Lady Gaga: Stupid Love
#73 Martin Garrix feat. Clinton Kane: Drown
#74 Ashe: Moral Of The Story
#83 Childsplay: Loev
#85 Chef’ Special: Trouble
#94 Sza & Justin Timberlake: The Other Side
#97 Idaly & Sevn Alias: Lit
#99 Niall Horan: No Judgement