vrijdag 7 september 2012

Hitflits: eerste #1-album voor Mark Knopfler; winst en verlies voor Jan Smit en Nederland valt voor Coldplay

Met zijn band Dire straits haalde hij vier keer de eerste plaats, maar solo kwam hij nooit verder dan de 2e plaats. Dat was twee keer, met ‘Sailing to Philadelphia’ (in 2000) en ‘The ragpicker’s dream’ (in 2002). Tot deze week, want in één klap komt de 63-jarige Mark Freuder Knopfler met het dubbelalbum ‘Privateering’, zijn zevende soloalbum, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Op 14 mei 2013 komt Knopfler naar Amsterdam voor een concert in het Ziggo Dome. De kaartverkoop start aanstaande dinsdag, 11 september 2012.

‘Vrienden’ van Jan Smit, moet na drie weken op #1, een veer laten. Niet absoluut, want het album zakt naar de 2e plaats, maar relatief wel: ‘Vrienden’ verkoopt ruim een derde minder dan ‘Privateering’. Schrale troost voor Jan, is dat ‘Altijd daar’, zijn nieuwste single, hoog binnenkomt in de singlelijst, waarover zo dadelijk meer.

Want er gebeurt nog meer in de albumlijst. Zo boekt ‘Is your love big enough’ van Lianne La Havas in de negende week een winst van 40 plaatsen en komt uit op een 7e plaats. Die stijging dankt de Britse zangeres aan haar optreden afgelopen woensdag in De Wereld Draait Door. Het nummer ‘Age’, haar nieuwe single, dat ze die avond zong, komt binnen op #96.

In 1987 brachten Freddie Mercury & Montserrat Caballé de single ‘Barcelona’ uit, dat een kleine hit werd: #37. Vijf jaar later zou het nummer twee keer de tweede plaats bereiken, als thema van de Olympische Spelen in Barcelona. Na de opname namen Mercury & Caballé een heel album op: ‘Barcelona’, dat in 1988 geen notering kreeg, maar ook pas na zijn dood in 1991, een succes werd (#10 in 1992).

Tijdens de opnames van het album wist Mercury dat hij aan Aids leed. Daardoor durfde hij het niet aan orkestarrangementen voor de nummers te maken en dus werd het album ingespeeld met synthesizers. Anno 2012 is het album opnieuw ingespeeld, maar nu met een symfonieorkest, het Filmharmonic orchestra uit Praag. De arrangementen zijn van Stuart Morley, die de nummers van Queen bewerkte voor de musical ‘We will rock you’. ‘Barcelona – special edition’, drie cd’s (waaronder demoversies, eerder verschenen op de box ‘The solo collection’ uit 2000) en een DVD met een minidocumentaire, komt binnen op #32.

En dan de andere eersteweeks noteringen:
#12 Markus Schulz: Scream, Duitse trance dj
#18 Two door cinema club: Beacon, tweede album van Brits trio, favoriet van 3FM
#45 Matchbox twenty: North, eerste album in tien jaar tijd van band uit Orlando, Florida, met voorman Rob Thomas
#49 Cat power: Sun, Amerikaanse zangeres, geboren als Charlyn Marie Marschall (Atlanta, Georgia, 21 januari 1972), die het album zelf heeft geproduceerd
#59 Hansi Hinterseer: Im siebten Himmel, 58-jarige Oostenrijkse zanger, acteur, en voormalig alpine skiër
#64 Melissa Etheridge: 4th street feeling, elfde studioalbum van de Amerikaanse zangeres Melissa Lou Etheridge

#70 Vaccines: Come of age, rock kwartet uit West Londen
#68 Animal collective: Centipede hz, psychedelische band uit Baltimore, Maryland
#75 Ronan Keating: Fires, voormalige zanger van Ierse boyband Boyzone met negende studioalbum, de eerste in zes jaar tijd. Album is onder andere geproduceerd door Gregg Alexander (New radicals), van onder andere Enrique Iglesias en Texas
#97 Ground zero: The night project, album met acts op het gelijknamige festival dat vorige week zaterdag, 1 september 2012, werd gehouden in de recreatieplas Bussloo

Alvorens we een kijkje nemen in de nieuwe singlelijst, nog even een blik op de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. De grote vraag: zou het Guus Meeuwis ook een negende week lukken om met zijn album ‘Het beste van Guus Meewis’ deze lijst aan te voeren? Het antwoord is: nee, Guus zakt naar de tweede plaats.

Nederland valt (opnieuw) voor Coldplay

Geheel verantwoordelijk daarvoor is de Britse band Coldplay, dat donderdag een concert gaf op het Malieveld in Den Haag. Een concert dat rechtstreeks door 3FM werd uitgezonden. De band stal alle harten, niet in het minst door het zingen van ‘O o Den Haag’! Het resultaat van alle aandacht voor Coldplay, is vijf noteringen in de Midprice Top 50:
#1 (-4) Mylo xyloto
#7 (48) Parachutes
#8 (13) Viva la vida or death and all his friends
#23(48) A rush of blood to the head
#38 X & Y (op herhaling)

SINGLES

In de Album Top 100 moet Jan Smit met ‘Vrienden’ zijn eerste plaats inleveren bij Mark Knopfler (zie daar). In de nieuwe Single Top 100 daarentegen pakt Jan met ‘Altijd daar’ de #1-positie van Sandra van Nieuwland, die na één week bovenaan met ‘More’, genoegen moet nemen met een derde plaats. In navolging van vier eerdere Voice-deelnemers, is ook zij er niet in geslaagd langer dan één week bovenaan te staan. ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos, de hele week in de race om de #1 terug te pakken, verkoopt een kwart meer dan ‘More’ en blijft op #2 staan. Meer over ‘Altijd daar’, de 16e #1-hit van Jan Smit, in de nieuwe Megaman.

The voice of Holland (2)

Sinds de blind auditions van The voice of Holland, die twee weken geleden van start gingen, is er de mogelijkheid om direct na de uitzending, een aantal nummers te downloaden. Dat leverde vorige week al drie hits op, waaronder een #1 voor ‘More’ door Sandra van Nieuwland. De tweede blind audition, vorige week vrijdag, levert ook drie hits op, al scoren ze minder hoog dan de eerste. De nieuwe aanwinsten zijn:
#8 Ivar Oosterloo: Hit me baby one more time
#23 Barbara Straathof: Make you feel my love
#43 Nicola Ebbink: Video games
Vanavond is de derde blind audition, dus volgende week weer 3 nieuwe the Voice hits.

Nieuw bij de bovenste tien, op #10 gestegen vanaf #14, is Xander de Buisonjé met ‘De wereld redden’. Het is Xander zijn eerste top 10-notering sinds hij in 2003 een solocarrière startte. Het origineel, ‘Nur noch kurz die Welt retten’ van de Duitse zanger Tim Bendzko stond vorig jaar in de top 10 van Oostenrijk (#8), Zwitserland (#4) en Duitsland (#2).

Resteren nog de ‘gewone’ eersteweeks noteringen:
#60 Carice van Houten: Emily
#63 Alicia Keys feat. Nicki Minaj: Girl on fire
#79 the Black keys: Little black submarines
#84 Trijntje Oosterhuis: Knocked out
#96 Lianne La Havas: Age
#98 Ben Saunders: No cure

Na het zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met daarin ondermeer alles over de 16e #1-hit van Jan Smit.