vrijdag 9 november 2007

Jan Smit: niet zingen, tóch op #1; Hazes-duetten zijn #1-album

't Is me wat in de hitlijsten deze week! In beide lijsten hebben we deze week een zanger op #1 die niet kan zingen. Jan Smit blijft aan de leiding bij de singles met 'Dan volg je haar benen'. Tsja, kijken dat doet Jan misschien wel, maar praten niet, want een operatie aan zijn stembanden dwingt hem een half jaar rust te houden. In de albumlijst komt André Hazes bovenaan binnen met zijn veelbesproken duettenalbum. Ook André zal, om begrijpelijke redenen, zijn hits niet meer live ten gehore kunnen brengen. Gelukkig hebben we de muziek nog...

In de Single Top 100 heeft Maaike het opvallend genoeg dus níet gered. De winnares van 'So you wanna be a popstar' moest het vooral hebben van de downloads op de finale-avond zelf, maar weet het beslissende sprongetje niet te maken; ze komt 12% tekort op Jan Smit. Vlak daarachter komen de vier Nieuwe Nederlanders al aangesprint: Ali B, Yes-R, Gio en Darryl klimmen door naar #3, terwijl ze twee weken terug nog op #99 stonden. Als de hype rondom Jan Smit en Maaike over is gewaaid, dan zouden ze wel eens...

De hoogste nieuwe deze week staat op #4. Het nieuwe album van Anouk is klaar en als voorloper daarop is er de single 'Good God'. Ze valt, met één procentje verschil, net buiten de top 3. Even verderop klimt de groep XYP, inmiddels afgeslankt van sextet tot kwartet, de top 10 binnen. Gezien de snelheid waarmee ze leden verliezen, kan het best zijn dat ze de top 10 als duo weer gaan verlaten...

Goed op weg richting de top 10 zijn singles van Sugababes (in de vierde week naar #16), Coole Piet (op #17), Alicia Keys (in de vierde week naar #19), Armin van Buuren (naar #20) en Brace (naar #28). Nieuwe hits zijn er voor Glennis Grace ('Hoe' op #33, de Megaman hoopt dat het geen Engelstalige titel is), de Gebroeders Ko ('Zwaai maar dag Sinterklaasje' op #44), Syke 'n' Sugarstarr ('Danz' op #49), Amy, Lisa & Shelley (de Nederlandse deelneemsters aan het Junior Songfestival, binnen op #55 met 'Adem in, adem uit') en Take that (met hun come back-single 'Rule the world' op #57).

In de Mega Album Top 100 zien we opnieuw een postuum #1-album voor André Hazes; zijn tweede na 'Het complete hitoverzicht' vorig jaar. Hazes en zijn muzikale vrienden verkopen 2½ keer zoveel als de vorige #1, 'Long road out of Eden' van the Eagles. En die verkopen op hun beurt weer twee keer zoveel als de #3, Katie Melua. Met z'n tweeën verkopen Hazes en de Eagles momenteel net zoveel als alle andere platen in de top 15 samen.

In die top 15 is het overigens betrekkelijk rustig deze week. Marco Borsato is de een na hoogste nieuwe met zijn 'Boxset' op #7. Voor honderd euro krijg je dan vijf cd's, een mp3-speler en een anderhalf uur durende monoloog van Marco zelf. Uitgebracht in gelimiteerde oplage.

Nog wat verderop treffen we ook nieuw werk aan van Alain Clark ('Live it out' op #18), Josh Groban ('Noel' op #26), Appa ('Straatfilosoof' op #40), Sarah Bettens ('Shine' op #44), Westlife ('Back home' op #48) en André Rieu ('In wonderland', #52).

Lees komende maandag het uitgebreide nieuws uit de Single en Mega Album Top 100 bij je eigen Megaman!

woensdag 7 november 2007

Midweek: Jan Smit houdt heft in handen; duettenalbum brengt Hazes op #1

Een verrassing in de Single Top 100: halverwege de week ziet het er naar uit dat Maaike níet de nieuwe #1 van Nederland wordt. De singleverkopen van 'Dan volg je haar benen' van Jan Smit zijn beter dan die van Maaikes 'Don't look for me' en de downloads gaan ongeveer gelijk op. De Megaman had de winnares van 'So you wanna be a popstar' ruim bovenaan verwacht; blijkbaar wordt de houdbaarheid van de winnaars van tv-talentenjachten steeds korter en is die intussen beperkt tot maar één avond: de avond van de overwinning.

Maaike moet nog haar best doen om 'Groupie love' van het kwartet rappers (Ali B, Yes-R, Gio en Darryl) van zich af te houden, want die verkopen in de platenzaken beter dan de zestienjarige Raaltenare.

Onder dat drietal gaat Anouk binnenkomen op #4 met 'Good God', de voorloper van haar nieuwe album, dat (vanwege de kerstinkopen) ongetwijfeld over een paar weken op #1 in de Mega Album Top 100 zal staan. Andere nieuwkomers die we aanstaande vrijdag mogen verwachten, zijn de Gebroeders Ko met 'Zwaai maar dag Sinterklaasje', Take that met 'Rule the world' en Syke 'n Superstarr met 'Danz'.

In de Mega Album Top 100 is het duidelijk: het duettenalbum van een postume André Hazes en een heel blik met Nederlandse sterren gaat bovenaan debuteren. Het album verkoopt nu al ruim twee keer zoveel als dat van de Eagles en dat zal de komende dagen heus niet minder worden.


Nieuw in de top 5 verwachten we Marco Borsato met zijn 'Boxset'. Ook een typisch eindejaarskado: Borsato heeft maar liefst vijf cd's, een mp-speler een een kunstwerk voor thuis aan de muur bij elkaar gepropt en voorzien van begeleidend commentaar. Het hele grapje is waarschijnlijk te duur en veelomvattend om voor een #1-album te gaan zorgen, maar een mooie stunt is het wel, zo'n multimediakado in de albumlijst.

Lees komende vrijdag hoe de weeklijsten er daadwerkelijk uit zijn gaan zien!

maandag 5 november 2007

Megaman week 44

Welkom bij de Megaman van week 44, waarin Jan Smit zijn knobbeltjes overwint, Maaike door de politie wordt gered, Mika voor stevige vrouwen blijkt te vallen en Britney een stevige vrouw blijkt te zijn! Verder vliegen de Sint-jump-hits ons om de oren en boeken de Eagles een lengterecord. Lees dit én meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Mega Album Top 100 in een nieuwe aflevering van de Megaman!

Jan Smit bezorgt John Denver postume #1-hit

Jan Smit: Dan volg je haar benen / Jan Smit & John Denver: Calypso (1)

Hij flikt ‘t ‘m opnieuw! Voor de derde keer in zijn tienjarige carrière komt Jan Smit op #1 binnen in de Single Top 100. Vorig jaar lukte dat al met ‘Als de morgen is gekomen’ en in april van dit jaar deed hij het opnieuw met ‘Op weg naar geluk’. Met zijn nieuwe dubbelsingle (naast ‘Dan volg je haar benen’ krijgt in de Single Top 100 ook ‘Calypso’ een notering van hitparadesamenstellers GfK MegaCharts) debuteert hij weeral bovenaan.

Jan Smit kan het wel uitschreeuwen van geluk, maar dat mag hij niet, vanwege knobbeltjes op zijn stembanden. Op advies van zijn KNO-arts brengt Jan Smit zes weken lang (tot eind deze maand) geen woord over zijn lippen; de Megaman vindt dat, als hij luistert naar Smits nieuwe single, misschien maar beter ook. Eerder behandelden dezelfde Rotterdamse KNO-artsen ook Frans Bauer en Guus Meeuwis met succes. Jan Smit heeft in tegenstelling tot Guus en Frans geen operatie nodig, maar zal met 100% rust weer geheel genezen. De ‘Jan Smit komt naar je toe-tour’, die 24 januari 2008 van start gaat, wordt op deze manier veiliggesteld.

‘Calypso’, het tweede nummer op de cd-single, is een duet met de tien jaar gelden overleden Amerikaanse countryzanger John Denver. Denver zelf stond er in december 1975 twee weken mee op #2. John Denver heette eigenlijk Henry John Deutschendorf en werd op 31 december 1943 geboren in Roswell, in de staat New Mexico. Hij scoorde in de jaren 70 bij ons een paar flinke hits, waarvan ‘Calypso’ de grootste was. Op 12 oktober 1997 sloeg echter het noodlot toe: zijn eenmotorige vliegtuigje, waarvan hij zelf de piloot was, stortte neer in Montero Bay, Californië en Denver vond een vroegtijdige dood. Dankzij Jan Smit scoort Denver nu, tien jaar na zijn dood, zijn eerste #1-hit. Het is trouwens niet voor het eerst dat Denver duetteert met een Nederlandse artiest: eind 1996 was hij al te horen met Justine Pelmelay; ook dat was een remake van een eerdere hit. Met ‘Perhaps love’ kwam dat tweetal destijds echter niet verder dan #88. Hier vertelt John Denver over de totstandkoming van ‘Calypso’ en zingt hij het nummer.

Jan Smit is altijd al een groot bewonderaar geweest van John Denver. Zo zong hij tijdens zijn laatste tournee diens nummer ‘Leaving on a jetplane’. De platenmaatschappij van Smit stuurde de familie van John Denver onlangs cd’s van Jan met het verzoek of hij een duet met de overleden zanger mocht opnemen. Tot grote verrassing van alle betrokkenen stemden de nabestaanden ermee in en werd de masterband van ‘Calypso’ naar Volendam gestuurd. Jan Smit nam het duet op voordat hij last kreeg van zijn knobbeltjes. In de opname gebruikt Smit de originele tekst; het is dus de eerste Engelstalige #1-hit voor Jan.

De Calypso is overigens de naam van het schip van de Franse oceanoloog Jacques Cousteau (die leefde van 11 juni 1910 tot 25 juni 1997). Cousteau kocht het vaartuig (een oude mijnenveger) in 1950 en bouwde hem om tot een onderzoeksschip. Vanaf 1961 deed hij onderzoek in de oceanen en tussen 1968 en 1976 maakte hij wereldberoemde tv-series met onderwater-opnamen. De calypso lag de afgelopen jaren helaas weg te roesten in de Franse haven La Rochelle, maar is onlangs, op 11 oktober, versleept naar de haven van Concarneau. Daar zal zij vaarklaar worden gemaakt voor de grote oversteek naar de USA. Het is de bedoeling om het schip volledig te restaureren en toegankelijk te maken voor het publiek.

Maaike gered van doldrieste menigte

Maaike: Don’t look for me (2)

Zaterdag 27 oktober is voorlopig de mooiste dag uit het leven van de zeventienjarige Maaike Jansen uit Raalte. Die avond won ze de SBS6-talentenjacht ‘So you wanna be a popstar’ en werd daarmee de opvolger van Erik Hulzebosch, die een half jaar geleden de BN-ners-versie won. Haar single, ‘Don’t look for me’, was die avond meteen te downloaden; die downloads bezorgen Maaike deze week de tweede plaats in de Single Top 100. Eigenlijk heeft Maaike een beetje pech gehad, want vorige week werd het plaatje natuurlijk ook nog massaal gedownload, maar die downloads tellen pas mee voor de Single Top 100 van komende vrijdag. Haar fysieke single lag afgelopen week nog niet in de winkel; het zijn dus alleen de downloads van die zaterdagavond die voor de hitparadenotering zorgen. Sterker nog: Maaike staat veruit bovenaan in de Mega Download Top 50; ver voor op de concurrentie. Kijk hier naar het optreden van Maaike in de finale van ‘So you wanna be a popstar’.

Maaike timmert al een paar jaar als zangeres aan de weg. In 2005 deed ze mee aan een Overijsselse scholierentour in het Raaltense Hoftheater. Begeleid door pianist Jan Vayne won ze met haar optreden de eerste prijs. Vorig jaar deed ze een toelatingstest voor het conservatorium in Zwolle en Enschede. Ze werd toegelaten, maar wil toch eerst haar HAVO-diploma halen.

In Raalte is Maaike inmiddels al wereldberoemd. Op zondagmiddag, een dag na haar overwinning in het tv-programma, werd ze gehuldigd in het centrum van het stadje. De huldiging bracht zo’n vijfduizend mensen op de been. Maaike was compleet overdonderd door de massale belangstelling. De politie moest haar ontzetten, om te voorkomen dat ze zou worden overlopen door opdringerige fans. Een handtekeningensessie moest om dezelfde reden voortijdig worden afgebroken.

André Hazes moet plaats maken voor andere dode zanger

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (3)

Twee weken lang stonden vader en zoon Hazes bovenaan in de Single Top 100, maar deze week moeten ze naar beneden. Saillant detail: de dode en de levende zanger worden bovenaan afgelost door een andere dode en levende zanger... Een absoluut unicum uiteraard. John Denver staat inmiddels op #1, tien jaar na zijn dood, met een hit die door Jan Smit is omgevormd tot duet. André Hazes moet dus plaats maken. De Megaman zegt: ‘Bedankt mijn vriend’! Hazes zien we binnenkort vast wel weer terug in de top van de Single Top 100, want er komen nog genoeg ingezongen duetten met het Amsterdamse volksidool aan.

Jeroen van der Boom: #1 in België!

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (7)

Bij ons is Jeroen van der Boom nu echt op de terugweg; in zijn twintigste week daalt hij naar #7. Hij kan dus zijn aandacht gaan verleggen naar België, want daar gaat het juist enorm goed met Jeroen. In de Utratop 50 in Vlaanderen klimt ‘Jij bent zo’ deze week naar #1 en volgt daarmee ‘Shut your eyes’ van Snow patrol op. Jeroen is daarmee de opvolger van Henkie, die vorig jaar de laatste Nederlander was die op #1 kwam in Vlaanderen, met de onwaarschijnlijke hit ‘Lief klein konijntje’.

Mika brengt ode aan stevige dames

Mika: Big girl (you are beautiful) (10)

Komende zondag, 11 november, is een dag waarnaar veel mensen al reikhalzend uitkijken. Die avond treedt Mika namelijk op in de Music Hall in Amsterdam. ‘Big girl (you are beautiful)’ is Mika’s derde hit in Nederland; ‘Grace Kelly’ stond in maart dit jaar op #4 en ‘Relax, take it easy’ kwam in augustus en september zelfs vier weken tot #1.

Mika weet nog precies hoe zijn nieuwe single top stand is gekomen: “Toen ik in het vliegtuig naar L.A zat en niet kon slapen – ik haat vliegen – keek ik naar een Victoria Wood-documentaire op Channel 4. Het ging over dikke mensen in Amerika en Victoria bezocht een club genaamd ‘The Butterfly lounge’, een club voor grotere dames om uit te gaan. Het blijkt dat dunne dames niet naar binnen mogen. Ik vond de grote dames ge-wel-dig en vond dat ze hun eigen ‘strijdlied’ nodig hadden! Toen heb ik het geluid uitgezet en ben ik begonnen met schrijven”. De stevige dames zijn te zien in de clip, die op 19 mei is opgenomen in Croydon high street en Surrey street market in Londen.

Mika heeft het nummer ook opgenomen als promo voor het tweede seizoen van de Amerikaanse komische serie ‘Ugly Betty’, maar dan met aangepaste tekst; het refrein luidt dan: ‘Betty, you are beautiful’.

In Engeland lopen ze al een paar singles voor op ons; daar staat ‘Happy ending’ al een aantal weken in de lijst; het heeft daar al een top 10-notering achter de rug. Ook de albumnummers ‘Lollipop’ en ‘Love today’ zijn daar al hits geweest.

Jannes stelt zich even voor

Jannes: Mijn naam is... Jannes (13)

Het duurde even, maar na dertien hits geeft Jannes Wolters zich eindelijk bloot in ‘Mijn naam is… Jannes’. Het is de opvolger van de #1-hit ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’ in juli. Jannes is niet de eerste die zich in een nummer voorstelt. In 1977 was het Anita Meyer met ‘Anita that’s my name’ (#17), haar vierde notering. Zes jaar gaf Tina Trucker zich bloot met ‘Lady Trucker is mijn naam’ (#38), hoewel dat natuurlijk helemaal niet haar echte naam is. Ook Prince liet ons lang in het ongewisse. Pas in 1992 zong hij ‘My name is Prince’ (#8), waarna hij zich twee jaar later the Symbol liet noemen. In 2001 introduceerde Lil bow wow zich met ‘Bow wow (that’s my name)’ (#2); zijn echte naam luidt echter Shad Moss!

Daarover liet Whitney Houston geen twijfel bestaan met het nummer ‘My name is not Susan’ (#22 in 1991). Dat is tenminste duidelijk! Ook Snoop dogg kunnen we waarderen, wanneer hij zingt ‘What’s my name?’(#8 in 1993), want daarmee is niets gelogen. Eminem daarentegen hield ons telkens een worst voor met het nummer ‘Hi! My name is’ (#12 in 1999). Achteraf wisten we het nog niet, want zijn echte naam luidt Marshall Mathers III, en dat zit niet in het liedje. Alicia Keys daarentegen maakt het wel heel erg bont, door in ‘You don’t know my name’ (#9 in 2003) om de hete brei heen te blijven draaien. Nou vertel het dan!

En dan hebben we nog de acts die ons (bewust) op het verkeerde been zetten. In 1968 was het Manfred Mann die met het nummer ‘My name is Jack’ ons wilde doen geloven dat hij werkelijk zo heet. Nou vergeet het maar, geen één lid van die groep heeft die naam. En helemaal serieus kunnen we ‘Mijn naam is Haas’ van het Lowland tro (#11 in 1973) en ‘Mijn naam is Jaap’ van Jaap aap en de Apen (#5 in 1989) natuurlijk niet nemen. Kortom, we kunnen er lang niet altijd van uit gaan dat een naam ook dé echte naam is van de betreffende artiest.

Om zijn nieuwe single te promoten, organiseerde Jannes afgelopen week samen met Radio NL in vier vestigingen van Media Markt een zogeheten Jannes-run. Daarnaast trad hij op in de electronicazaken, gaf er signeersessies en uiteraard werd er ook zijn singletje verkocht. De deelnemers aan de Jannes-run moesten in de winkel op zoek naar zes producten die beginnen met de letters die de naam Jannes vormen. De snelste deelnemer won een waardebon van de elektronicawinkel. Dat Jannes van zijn geweldige single- en albumsuccessen al een aardig autootje kan rijden, kun je overigens hier zien.

‘Groupie love’ snelste stijger van 2007

Ali B Yes-R Gio Darryl: Groupie love (18)

Als een speer, zo gaan ze door de Single Top 100! ‘Groupie love’ debuteerde vorige week nog zeer bescheiden op #99, maar staat inmiddels maar liefst 81 plaatsen hoger! Voor een recordsprong hadden ze nóg twaalf plaatsen harder moeten klimmen, maar die eenentachtig plekken winst brengt het viertal vrienden wel in de top 10 van snelste stijgers aller tijden. De snelste is en blijft ‘Something about the way you look tonight’ van Elton John, dat op 13 september 1997 binnenkwam op #94, maar een week later, inmiddels gekoppeld aan ‘Candle in the wind’, ineens doorklom naar #1.

‘Groupie love’ stijgt één plaatsje sneller dan ‘Pouring rain’ van Illanois in juli van dit jaar en is dus nipt de snelste stijger van 2007. De nieuwe hit van de vier rappers is bovendien de snelst stijgende Nederlandstalige plaat aller tijden! Klik hier voor de tien snelste stijgers aller tijden.
Kijk hier naar de clip opgenomen met de show van ‘Afrika! Afrika!’.

Coole Piet zoekt speelgoeddief

Coole Piet: Speelgoeddief (34)

De rest van het jaar maakt Harold Verwoert deel uit van de feestband Bombi en presenteert hij belspelletjes op tv. Maar als de dagen korter worden, dan wordt hij Coole Piet in het tv-programma ‘De club van Sinterklaas’, uitgezonden op de kinder-tv-zender Jetix. Het leverde hem al twee #1-hits op: ‘De streken van tante Toets!’ (in 2005) en ‘Paniek in de confettifabriek’ (in 2006). Over vier weken is het Sinterklaas en dan zullen we weten of hij die lijn heeft kunnen voortzetten. ‘Speelgoeddief’ is de eerste van drie Sinterklaashits deze week. Daarnaast komt het album ‘Liedjes van de club van Sinterklaas 2007’ de Mega Album Top 100 binnen op #12 (zie ook daar).

National Lampoon lacht Britney uit

Britney Spears: Gimme more (39)

Gelukkig, de vaart komt er weer een beetje in bij Britney; we waren al bang dat het plaatje zou gaan floppen. Een 39e plek zou haar overigens nog altijd haar kleinste hit bezorgen, want haar vorige twintig hits kwamen allemaal bij de bovenste 36 terecht.

In september zong Britney ‘Gimme more’ al tijdens de uitreiking van de MTV Music awards, maar dat was geen succes. Ze kreeg vooral kritiek op haar onbeholpen danspasjes en haar iets te volronde uiterlijk. De satirische Amerikaanse show National Lampoon dreef vervolgens de spot met haar. Maar is ze nou echt zo dik? Vergelijk zelf maar:
- hier vind je de officiële clip van ‘Gimme more’
- dit is haar optreden op MTV op 9 september
- en dit is een grappige dikbuiken-persiflage die National Lampoon maakte

De Megaman zegt: trek het je niet aan, Britney. Zoals Mika al zingt: ‘Big girl, you are beautiful’!

De Jumpmasters kiezen het luchtruim

the Jumpmasters: Skydive (40)

Ja hoor, de jumprage woedt nog steeds… De Jumpmasters komen met een nieuwe hit, nadat ze in april van dit jaar al scoorden met ‘Taste of summer’ (#20) en een miniem hitje remixten voor Fouradi (hun mix van ‘1 ding’ kwam in juli tot #95). Deze keer scoren ze meteen een dikke hit met ‘Skydive’. Een toepasselijke titel, want jumpmasters, dat zijn eigenlijk de begeleiders van parachutisten en paratroopers bij hun parachutesprong.

De Jumpmasters bestaan uit dj/producers Franky Dux (Frank Aarts, afkomstig uit Zundert), C-Rius (Arno van der Star, Breda) en the Mindplayer (Maarten van Sprundel, Zundert). Het drietal kwam elkaar in 2004 tegen in discotheek Q nation in Breda. Frank en Arno draaiden daar allebei als resident en Maarten verzorgde de lichtshow. Het klikte, dus al snel doken ze samen de studio in. Vorig jaar verscheen hun eerste release, ‘In da mix’, toen nog uitgebracht op een Belgisch jumplabel. Kort daarop kwamen de mannen met een eigen label, Jumpmasters. In januari van dit jaar werd dat label ten doop gehouden met het verschijnen van de vinylrelease ‘Jumpmasters sampler vol. 1’. Van de zomer volgde hun hit ‘Taste of summer’, en ook met de opvolger, ‘Skydive’, gaat het dus uitstekend.

Volgens Votown allstars is ook in Volendam de zomer nu echt voorbij

3Js: Een met de bomen / Votown all stars: De zomer voorbij (49)

Jan Smit is nieuw op #1, maar ook nieuw op #49! Op die plek komen de 3Js terug de Single Top 100 binnen met ‘Een met de bomen’, een single die in september al heel even op #16 stond, maar al weer snel ging dalen. De terugkomst hebben de 3Js volledig te danken aan het tweede nummer op de single, ‘De zomer voorbij’ van de Votown all stars; dat nummer is inmiddels als dubbele A-kant toegevoegd door hitparadesamenstellers GfK Mega Charts.

De Votown all stars, dat zijn de 3Js (Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte), Nick & Simon (Nick Schilder en Simon Keijzer) en Jan Smit (daar is ie dus weer). En Votown, dat staat natuurlijk voor Volendam, de woonplaats van de zes vrienden. ‘De zomer voorbij’ is het titelnummer van de achtdelige reissoap waarin Jan Smit en zijn muzikale vrienden een tour maken langs de Spaanse kust. Jan had daarin ook een aantal gasten uitgenodigd om hem op zijn reis door Spanje te vergezellen: Paul de Leeuw, Xander de Buisonjé, Edsilia Rombley, Jeroen van der Boom en Beau van Erven Dorens. Op campings in onder andere Benidorm, Blanes, Salou en Malgrat traden Jan, Nick & Simon en de 3Js op, samen met de dan aanwezige gast. Vanaf 16 september was de reeks te zien bij de TROS op Nederland 3.

Peter Luts schrijft thema voor Antwerpse disco

Peter Luts en Barbara Tucker: One (45)

Een grote naam in België slaat nu – onder eigen naam – ook aan bij ons. Peter Luts kennen we al als man achter de Eurodance-formatie Lasgo; die groep had eind 2001 nog een top 10-hit met ‘Something’, waarna nog vier kleinere hits volgden. Luts, geboren op 24 december 1971, is daarnaast nog producer van onder meer Ian van Dahl en Astroline. Hij draait als resident in de nieuwe Antwerpse club Noxx en heeft voor die club nu een eigen anthem geschreven, ‘One’. Daarvoor sloeg hij de handen ineen met de souldiva Barbara Tucker.

Tucker is een Amerikaanse souldiva. Ze is jarig op 19 maart, maar haar leeftijd houdt ze angstvallig (en succesvol) geheim. Ze is afkomstig uit Brooklyn, New York en heeft vanaf 1994 al een flink aantal clubhits op haar naam staan. Verder maakte ze ook naam als zangeres van de groep Defected. Bij ons scoorde ze één miniem hitje, vorig jaar, met ‘Most precious love’. Dat nummer, samen met de groep Blaze, bereikte vorig jaar zomer een 90e plek.

Armin van Buuren: beste dj van de wereld brengt remix uit van eerste hit

Armin van Buuren: The sound of goodbye (52)

Hij komt uit Leiden, op Eerste Kerstdag wordt hij 31 en sinds vorige week mag hij zich de beste dj ter wereld noemen: Armin van Buuren! Zo’n 345.000 lezers van het danceblad DJ Mag en bezoekers van de website verkozen hem tot hun nummer één in wat algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste dj-uitverkiezing van het jaar. En waarom zou je daar niet gelijk op inspringen met een nieuwe hit; gelijk heeft ie.

‘The sound of goodbye’ stamt uit al 2001 en was destijds een hit onder zijn pseudoniem Perpetous dreamer (#42). Het nummer werd gezongen door Ellis de Graaf. Daar zijn nu twee remixen van gemaakt, door Nic Chagall en het Spaanse duo Simon & Shaker. En intussen heeft Armin voldoende naam opgebouwd om ze uit te kunnen brengen onder eigen naam!

Nelly Furtado wint MTV Europe award

Nelly Furtado: Do it (54)

Slechts vijf weken staat ‘Do it’ van Nelly Furtado genoteerd en nu al is de plaat op weg naar de uitgang; het plaatje is inmiddels afgezakt naar #54. Maar er is ook goed nieuws rond deze sympathieke Canadese zangeres, want afgelopen donderdag, 1 november, kreeg ze een MTV European Music Award (EMA) voor het album ‘Loose’. Toen ze de award in ontvangst nam, moest ze een treintje wegpinken; “het zal wel komen omdat ik moeder ben”, zei ze daarop.

De veertiende editie van de EMA’s vond plaats in de Olympiahalle in München. De EMA’s zijn in 1994 in het leven geroepen als tegenhanger van de Amerikaanse Music Awards (AMA). Die laatste worden niet door het publiek gekozen, de EMA’s wel. Voor het eerst in de geschiedenis van de EMA’s mochten de MTV-kijkers alle prijzen, op de ‘Artists Choice Award’ na, zelf bepalen door online te stemmen. Avril Lavigne was de grote winnaar en ging met twee awards naar huis. Hier volgen alle winnaars:

Ultimate Urban: Rihanna
Most Addictive Track: ‘Girlfriend’ - Avril Lavigne
Solo: Avril Lavigne
New Sound Europe: Bedwetters uit Estland
Rock Out: 30 seconds to Mars
Band: Linkin park
Headliner: Muse
Album: ‘Loose’ van Nelly Furtado
Inter Act: Tokio hotel
Video Star: ‘D.A.N.C.E.’ van Justice
Artist choice: Amy Winehouse

Daarnaast werd er ook nog een serie regionale awards uitgereikt. In de regio Nederland/ België ging Within temptation met de prijs naar huis. De afgelopen jaren ging die award naar Kane (3x) en Anouk (2x).

Elvis gaat vreemd tijdens filmopnamen

Elvis Presley: Viva Las Vegas (56)

‘Viva Las Vegas’ was in 1964 de vijftiende Elvis Presley-film van in totaal eenendertig stuks. De film, waarin hij Ann Margret als tegenspeelster heeft, wordt gezien als een van zijn beste. Het bleef tijdens de opnamen echter niet alleen bij acteren, want de twee hoofdrolspelers waren écht verliefd. Priscilla Beaulieu, destijds Elvis’ vrouw, was daar allerminst gelukkig mee, omdat zulke ‘relaties’ breed worden uitgemeten in de (roddel)pers.

De liedjes voor de soundtrack van de film werden opgenomen in juli 1963 in de Radio recorders studio in Hollywood. Zijn tegenspeelster, Ann Margret, is te horen in twee nummers. De nummers ‘Night life’, ‘Do the Vega’ en ‘You’re the boss’, een duet van Elvis met Ann, zijn wel opgenomen voor de film, maar zijn daar nooit in terechtgekomen. ‘Viva Las Vegas’ is de dertiende heruitgave van achttien singles in het kader van de herdenking van zijn dertigste sterfjaar. Volgende week is ‘In the ghetto’ aan de beurt.

‘Viva Las Vegas’ kwam tot #29 in Amerika, #17 in Groot-Brittannië en #18 bij ons. Het nummer is door velen gecoverd, waaronder ZZ top, die daarmee in 1992 een #27-hit scoorden. Ook zijn er uitvoeringen van Dead Kennedy’s (1980), Nina Hagen (1988) en de Blues brothers (1997).

Snow patrol terug via liveversie van grote hit

Snow patrol: Shut your eyes (68) *** hit op herhaling ***

Het nummer ‘Shut your eyes’ van Snow patrol stond tussen 31 maart en 23 juli, elf weken genoteerd met als hoogste notering #66. In maart waren er drie maxi-cdsingles verkrijgbaar, elk met de albumversie van ‘Shut your eyes’ en drie nummers opgenomen tijdens hun optreden op 9 februari in de Columbiahalle in Berlijn.

Afgelopen maand verscheen de (korte) cd-single van ‘Shut your eyes’, die zeer goed werd ontvangen bij onze zuiderburen, want het behaalde daar de eerste plaats. De tweede track is de live-versie van ‘Chasing cars’, opgenomen tijdens hetzelfde concert in Berlijn. Die versie stond ook al op een van de maxi-cdsingles. De studioversie van ‘Chasing cars’ is de een na langstgenoteerde plaat aller tijden; hij verdween op 29 september na een verblijf van maar liefst 58 weken uit de Single Top 100, met als hoogste notering #21.

Bart Claessen op de setlist van grote landgenoten

Bart Claessen: First light (79)

Bart Claessen is een man met twee carrières. In 2001 begon hij als Barthezz. Dat leverde hem meteen zijn grootste hit op, want met ‘On the move’ bereikte hij de top 10 (#9). Later dat jaar kwam daar nog de #30-hit ‘Infected’ bij. Beide nummers deden het zelfs uitstekend in de Britse hitlijst, met eveneens twee top 30-hits. Maar toen viel het stil. Bart kreeg onenigheid met zijn platenmaatschappij en moest zijn singles uit gaan brengen onder een ander pseudoniem, Stereoshaker. Hitparadesucces bleef echter uit.

Pas vijf jaar later hoorden we opnieuw van Barthezz, maar dan onder de naam waarmee hij op 22 januari 1980 in het Brabantse Asten werd geboren: Bart Claessen. Bij zijn terugkomst vorig jaar was hij echter nog maar weinig succesvol: zijn come back-single ‘When morning comes’ kwam niet verder dan een notering van één weekje op #76. Daar komt nu, een jaar later, een even zo klein hitje bij: ‘First light’ debuteert op #79. Die plaat kan echter altijd nog uit gaan groeien tot een grotere hit, want het nummer is inmiddels al opgenomen in de setlist van grootheden als Ferry Corsten, Armin van Buuren en Tiësto.

Feestpieten bouwen Joling-nummer om tot Sinthit

de Feestpieten en Pieten boyband Spotlight: Sint maakt ons gek (86)

Vorig jaar werd door de Feestpieten een hit gescoord met ‘Doe mij een pepernoot’ (#21), een bewerking van ‘Toppertje’ de #1-hit van Guillermo & Tropical Danny. De Feestpieten zijn twee leden van de boyband Spotlight, een initiatief van de stichting SiSint uit Haarlem. In 2005 werd deze band (toen nog bestaande uit vier Pieten) door Sinterklaas zelf geïntroduceerd in de afscheidsshow van de Wegwijspiet. Nu bestaat de band uit vijf personen, waarbij twee leden zich apart presenteren als de Feestpieten. ‘Sint maakt ons gek’ is opnieuw een bewerking van een bestaand nummer, en wel ‘Maak me gek’, eveneens een #1-hit, van Gerard Joling.

DJ Nylezzz: Friese dj op eigen benen

DJ Nylezzz: Muevelo mix (97)

In september deed Dj Nylezzz het nog samen met Dj Punish en het nummer ‘Mucho caliente’. Het nummer hield het twee weken vol: #85 en #97. Deze week scoort Dj Nylezzz zijn eerste eigen en door hemzelf geschreven hit met ‘Muevelo mix’, binnen op #97.

De echte naam van DJ Nylezzz is Nitesh Autar. Dat klinkt heel ver weg, maar Nylezzz is ‘gewoon’ afkomstig uit Leeuwarden en geboren op 10 april 1989.

Jump-Piet maakt dansversie van Sintklassiekers

Jump-Piet: Oh kom maar eens… jumpen! Sint’s jump-feestje (100)

En dat is dan de derde Sinterklaashit deze week! Op #34 komt Coole Piet binnen met ‘Speelgoeddief’ en op #86 scoren de Feestpieten en Pieten boyband Spotlight met ‘Sint maakt ons gek’. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat in 2007, het jaar van jumpstyle, ook Sinterklaas aan deze rage moet geloven. ‘Sint’s jump-feestje’ is een heuse EP van de Jump-Piet met vier bewerkte Sinterklaasklassiekers:
- Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht
- Dag Sinterklaasje
- Zie ginds komt de stoomboot
- Zie de maan schijnt door de bomen

Vier losse liedjes dus, die samen ‘Sint’s jump-feestje’ vormen.

Kijk hier voor de clip waarop deze liedjes van jumppasjes worden voorzien.

Overigens zijn er nog meer Pieten die jumpen. Onder andere de Dikke Pieten met ‘De Pietenjump’ en Jumper Piet met ‘Alle Zwarte Pieten jumpen’.

Mega Album Top 100: Eagles na recordafwezigheid van dertig jaar terug op #1

In de Mega Album Top 100 nemen de oude rockers van the Eagles na drie decennia afwezigheid het heft opnieuw in handen. Deze en meer Sinterklaas/Kerstkadootjes, zoals live- en verzamelalbums, zorgen voor veel nieuwkomers in de albumlijst.

the Eagles: Long road out of Eden (1)
Zo, is me dat wachten zeg! Achtentwintig jaar lang moesten we het stellen zonder nieuw plaatwerk van the Eagles, maar nu ze dan eindelijk komen met een opvolger voor ‘The long run’, is het meteen goed raak! Blijkbaar heeft half Nederland al reikhalzend uitgekeken naar ‘Long road out of Eden’, want de plaat debuteert in één klap bovenaan in de Mega Album Top 100 en verkoopt al bijna twee keer zoveel als de vorige #1, ‘Pictures’ van Katie Melua (een dame die nog niet eens geboren was toen de Eagles hun vorige plaat uitbrachten).

Hun nieuwe plaat is voor Glen Frey, Don Henley, Joe Walsh en Timothy B. Schmit hun tweede album-#1 in Nederland, want in januari en juni van 1977 stonden ze bij elkaar al eens zeven weken op #1 met ‘Hotel California’. En die ruim dertig jaar verschil tussen die twee topnoteringen betekenen een nieuw record! Het oude record stond sinds 1995 op naam van the Beatles, die tussen mei 1970 (‘Let it be’) en december 1995 (‘Anthology 1’) 25½ jaar moesten wachten. Dat was echter niet met nieuw materiaal, want ‘Anthology 1’ was natuurlijk een verzamelaar. De langste zit voor een nieuwe charttopper met nieuwe muziek, was nota bene voor Gerard Joling, die tussen ‘Love is in your eyes’ (november 1985) en ‘Maak me gek’ (april 2007) een gat van bijna 22 jaar liet vallen. De Eagles verbeteren dat nu dus met ruim acht jaar!

Ilse Delange: Ilse Delange live (4)
Het enige wat er nog ontbrak aan de releases van Ilse Annoeska de Lange (Almelo, 13 mei 1977) is een live-album. Na vijf studioplaten en een verzamelaar, is dat er nu eindelijk: ‘Ilse Delange live’. Nou ja, niet helemaal live, want op de tweede disc staan vier nieuwe liedjes, die in huize Delange zijn opgenomen samen met singer/songwriter Bruce Gaitsch. Één daarvan is de single ‘Without you’ die ze op zaterdag 27 oktober zong in ‘Mooi! Weer de Leeuw’. In diezelfde uitzending kreeg ze dubbel platina voor het album ‘The great escape’ uit handen van haar oud-leraar Gerrit Hendriks, waardoor het een dubbele verrassing was voor Ilse. ‘Ilse Delange live’ is inmiddels bijna goud, dat wil zeggen dat er meer dan 35.000 stuks zijn uitgeleverd. Die gouden plak komt er zeker! Bij de dubbel-cd krijg je ook nog een dvd, met de opnamen van haar concert opgenomen op 4 en 5 april in de Heineken Music Hall in Amsterdam. ‘Ilse Delange live’ is voor Ilse het zevende top 5-album, waarvan er drie de eerste plaats bereikten.

Eros Ramazzotti: E2 (5)
Zijn eerste singlehit scoorde Eros Luciano Walter Ramazzotti (Rome, 28 oktober 1963) in 1988 met ‘Ma che bello questo amore’, dat tot #17 kwam. Vier jaar daarvoor was hij al in Italië doorgebroken, na zijn overwinning op het Festival van San Remo met het nummer ‘Terra promessa’. Dat nummer ging in 1989 in de herkansing met als resultaat #51. In totaal scoorde Eros eenentwintig hits in ons land, dus hoogste tijd voor een verzamelaar? ‘E2’ is echter niet de eerste verzameling die van hem verschijnt. Tien jaar geleden verscheen ‘Eros’, met nieuwe opnamen van eerdere liedjes. Het album bereikte in 1998 de eerste plaats. Wat dat betreft is ‘E2’ een echt verzamelalbum, met de originele uitvoeringen van de liedjes. Het is een dubbel-cd met 35 nummers, waaronder drie nieuwe nummers, zoals‘Non siamo soli’, een duet met Ricky Martin. ‘E2’ is het negende top 10-album van Eros Ramazzotti.

Backstreet boys: Unbreakable (10)
Zijn the Eagles terug? Nou, dan willen de Backstreet boys ook terug! Hun tijd van gouden en platina albums ligt inmiddels ook al weer een decennium achter hen, maar hun come back dateert al van 2005 (het toepasselijke ‘Never gone’, #3). Inmiddels zijn we twee jaar verder en een bandlid armer: Kevin Richardson is tijdens de opnames van ‘Unbreakable’ uit de band gestapt. Daar hoor je niks van; hij deed toch alleen maar de achtergrondzang.

‘Unbreakable’ is met een binnenkomst op #10 voorlopig nog de kleinste albumhit voor de Backstreet boys in Nederland, want hun voorgaande zes kwamen allemaal hoger terecht. Maar de heren houden wel keurig hun serie top 10-hits intact!

de Club van Sinterklaas: Liedjes van de Club van Sinterklaas 2007 (12)
De Club van Sinterklaas bestaat sinds 1999 en is de naam van een jeugdserie die sinds 2005 wordt uitgezonden op Jetix. Dit jaar is het thema ‘De Speelgoeddief’, waarin de Hokuspokuspiet een belangrijke rol speelt. Ook verschijnt er sinds 2005 een album met liedjes uit de serie. In 2005 was dat ‘Liedjes van de Club van Sinterklaas’ (#14) en vorig jaar ‘De hits van 2006’ (#10). Dit jaar heet het album ‘Liedjes van de Club van Sinterklaas 2007’ met daarop de hit van Coole Piet (‘Speelgoeddief’, nieuw op #34), maar ook liedjes van de Hulp Piet, de Test Piet, Prof Piet, Muziek Piet en de Hoge hoogte Piet. Als bonus is de videoclip van ‘Paniek in de confettifabriek’, de #1-hit van Coole Piet vorig jaar, aan het album toegevoegd.

Britney Spears: Blackout (14)
Nog zo’n toepasselijke titel: ‘Blackout’ van Britney Spears. Nadat die arme meid in het afgelopen jaar zo’n beetje alle modder over zich heen heeft gekregen die er maar te vinden was in medialand (en eerlijk gezegd: soms vroeg ze er ook wel zelf om), is het nu tijd voor een muzikale rehabilitatie. Want eerlijk gezegd: haar nieuw plaat zit behoorlijk goed in elkaar. De recensies zijn lovend, al zijn de verkopen nog niet meteen om over naar huis te schrijven. Een veertiende plek bij binnenkomst, dat is voorlopig nog de kleinste albumhit voor Britney…

Jan Keizer: Geef mij je lach (21)
Na zijn Franstalige solodebuut uit 2000 en de goed lopende serie ‘Going back in time’ in de afgelopen jaren schakelt ex-BZN-zanger Jan Keizer ditmaal over op het Nederlands. ‘Geef mij je lach’ is zijn eerste levensteken na het opdoeken van de meest succesvolle groep uit de Nederlandse hitgeschiedenis.

“Ik wilde een andere aanpak proberen”, legt hij uit. “Ik wilde teksten van andere schrijvers op muziek proberen te zetten.” Dus schraapte Keizer alle moed bij elkaar en belde een groot aantal gerenommeerde tekstdichters. “Ik had me druk gemaakt om niets”, lacht de zanger nu. “Mensen als Henk Westbroek of Belinda Meuldijk waren zelfs vereerd iets voor mij te maken.” Ook Robert Long schreef een tekst voor Keizer, vlak voor zijn dood. Toen de Volendammer hoorde dat Long was overleden, rekende hij nergens meer op. “Je zou denken dat iemand in zijn laatste dagen andere dingen aan zijn hoofd heeft dan een lied schrijven voor Jan Keizer. Tot zijn echtgenoot belde dat hij een tekst had gevonden die voor mij was bedoeld.”

Een paar nummers heeft de zanger zelf geschreven. Zoals ‘Zij is niet meer’, dat hij heeft gewijd aan actrice Frédérique Huydts, met wie hij ooit te gast was in Villa Felderhof. “We zouden een duet gaan zingen, maar dat mocht helaas niet zo zijn, ze overleed op mijn verjaardag. Ze was een enorm positief, inspirerend mens: ik moest gewoon een nummer over haar schrijven.”

Harry Coninck Jr.: My New Orleans (57)
In 1991 scoorde Harry Conink Jr. twee hitjes in ons land: ‘Recipe for love’ (#49) en ‘Promise me you’ll remember’ (#75). Op albumgebied lukte het slechts één keer, met ‘Forever for now’, (#83 in 1993). Al met al geen grote cijfers dus, maar dat verandert met de binnenkomst van ‘My New Orleans’ op #57. Wellicht mede door zijn optreden vorige week in ‘Mooi! Weer de Leeuw’, waarin hij liet weten nog nooit in zo’n vreemd programma terecht te zijn gekomen.

Joseph Harry Fowler Connick, Jr. (inderdaad ook afkomstig uit New Orleans en geboren op 11 september 1967) leerde al op driejarige leeftijd spelen op keyboards. Zijn ouders hadden een muziekwinkel, waardoor hij met veel, vooral, jazzmuziek in aanraking kwam. Wat wil je ook, New Orleans is de bakermat van de jazzmuziek. In 1989 werd Harry door regisseur Rob Reiner gevraagd om de soundtrack te schrijven voor ‘When Harry met Sally’. Harry Coninck ging aan de slag en kwam met een album dat dubbelplatina werd in de Verenigde Staten. Naast muziek maken, acteert hij ook niet onverdienstelijk. Hij was al te zien in onder andere ‘Basic’ en zal volgend jaar schitteren in ‘Chilled in Miami’.

Harry studeerde jazz aan het New Orleans Center voor creatieve kunsten, en kreeg daar les van Ellis Marsalis, de vader van Wynton en Branford Marsalis. Niet zo gek dus dat hij graag wat wil terugdoen voor de muzikanten uit New Orleans die getroffen zijn door de orkaan Katrina in 2005. Hij nam daarvoor het album ‘My New Orleans’ op met zijn bigband, en tourt daarmee over de continenten. Op het album staan naast bekende nummers die een associatie hebben met New Orleans, ook vier nieuwe nummers. Harry zingt, speelt piano, dirigeert de band en arrangeerde alle nummers op het album. Een deel van de opbrengst gaat naar de muzikanten in New Orleans.

Queen: Rock Montreal (70)
Queen is geen groep waar je nog nieuw plaatmateriaal van kunt verwachten, maar het wordt al wel weer bijna kerst, dus wat doe je dan? Je trekt bijvoorbeeld een oud liveconcert van de plank, en jawel hoor: Queen heeft een nieuwe albumhit! De groep speelde in 1981 in het Forum in de Canadese hoofdstad Montreal. Ruim een kwart eeuw later zijn die opnamen afgestoft en hoor je alle bekende Queen-klassiekers uit de jaren 70 weer langskomen. Een dubbelalbum met 28 tracks; leuk voor onder de boom!

Toto: Falling in between - live (88)
We hadden al Ilse Delange live, REM live en Queen live, dus vooruit: doe ons ook maar Toto live! De dubbel-cd is een weergave van de tour van de heren in het afgelopen jaar. Nummers van het gelijknamige studio-album van een jaar eerder (#10 in februari 2006) komen voorbij, maar ook hun grote hits. Wil je ze niet alleen horen, maar ook zien, wacht dan tot volgend jaar, want begin 2008 verschijnt ook de bijbehorende dvd.

Agua de Annique: Air (89)
Na dertien jaar en negen albumnoteringen was de koek op voor the Gathering. Op 5 juni van dit jaar verliet zangeres Anneke van Giersbergen de band en richtte haar eigen band, Agua de Annique, op. Daarin zitten naast Anneke (zang, piano) ook Joris Dirks (gitaar/zang), Jacques de Haard (basgitaar) en Rob Snijders (drums). Het eerste resultaat daarvan is het album ‘Air’, nieuw binnen op #89. Haar oude band the Gathering gaat overigens gewoon door en is momenteel nog op zoek naar een nieuwe zangeres.