maandag 5 november 2007

Jannes stelt zich even voor

Jannes: Mijn naam is... Jannes (13)

Het duurde even, maar na dertien hits geeft Jannes Wolters zich eindelijk bloot in ‘Mijn naam is… Jannes’. Het is de opvolger van de #1-hit ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’ in juli. Jannes is niet de eerste die zich in een nummer voorstelt. In 1977 was het Anita Meyer met ‘Anita that’s my name’ (#17), haar vierde notering. Zes jaar gaf Tina Trucker zich bloot met ‘Lady Trucker is mijn naam’ (#38), hoewel dat natuurlijk helemaal niet haar echte naam is. Ook Prince liet ons lang in het ongewisse. Pas in 1992 zong hij ‘My name is Prince’ (#8), waarna hij zich twee jaar later the Symbol liet noemen. In 2001 introduceerde Lil bow wow zich met ‘Bow wow (that’s my name)’ (#2); zijn echte naam luidt echter Shad Moss!

Daarover liet Whitney Houston geen twijfel bestaan met het nummer ‘My name is not Susan’ (#22 in 1991). Dat is tenminste duidelijk! Ook Snoop dogg kunnen we waarderen, wanneer hij zingt ‘What’s my name?’(#8 in 1993), want daarmee is niets gelogen. Eminem daarentegen hield ons telkens een worst voor met het nummer ‘Hi! My name is’ (#12 in 1999). Achteraf wisten we het nog niet, want zijn echte naam luidt Marshall Mathers III, en dat zit niet in het liedje. Alicia Keys daarentegen maakt het wel heel erg bont, door in ‘You don’t know my name’ (#9 in 2003) om de hete brei heen te blijven draaien. Nou vertel het dan!

En dan hebben we nog de acts die ons (bewust) op het verkeerde been zetten. In 1968 was het Manfred Mann die met het nummer ‘My name is Jack’ ons wilde doen geloven dat hij werkelijk zo heet. Nou vergeet het maar, geen één lid van die groep heeft die naam. En helemaal serieus kunnen we ‘Mijn naam is Haas’ van het Lowland tro (#11 in 1973) en ‘Mijn naam is Jaap’ van Jaap aap en de Apen (#5 in 1989) natuurlijk niet nemen. Kortom, we kunnen er lang niet altijd van uit gaan dat een naam ook dé echte naam is van de betreffende artiest.

Om zijn nieuwe single te promoten, organiseerde Jannes afgelopen week samen met Radio NL in vier vestigingen van Media Markt een zogeheten Jannes-run. Daarnaast trad hij op in de electronicazaken, gaf er signeersessies en uiteraard werd er ook zijn singletje verkocht. De deelnemers aan de Jannes-run moesten in de winkel op zoek naar zes producten die beginnen met de letters die de naam Jannes vormen. De snelste deelnemer won een waardebon van de elektronicawinkel. Dat Jannes van zijn geweldige single- en albumsuccessen al een aardig autootje kan rijden, kun je overigens hier zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten