vrijdag 8 oktober 2010

Hitflits: Hero (Antonie Kamerling) massaal gedownload

De afgelopen week wisselden twee nummers elkaar af aan de kop van de voorlopige Single Top 100. De strijd ging tussen De Swedish house mafia & Tinie Tempah met ‘Miami 2 Ibiza’ en Bruno Mars met ‘Just the way you are’, die opging voor een tweede week bovenaan. Tot en met de lijst van donderdag (met de verkopen tot en met woensdag) was nog onzeker wie deze strijd zou winnen.

En toen kwam op donderdagmorgen het bericht van de zelfmoord van Antonie Kamerling. Het gevolg was dat ‘Toen ik je zag’, zijn #1-hit uit 1997 als Hero, massaal is gedownload, maar niet genoeg voor de eerste plaats. De notering van ‘Toen ik je zag’ komt van slechts één downloaddag, de donderdag. Dit in tegenstelling tot de andere nummers die de gehele week gedownload zijn. Hierdoor gaat ‘Toen ik je zag’ op herhaling op een derde plek met een verschil van bijna 15% op de #1. Dat is niet meer ‘Just the way you are’ van Bruno Mars, die al na één week bovenaan naar de tweede plaats zakt. En dus is de nieuwe #1: ‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia & Tinie Tempah met een verschil van ruim 1% (!) op Bruno Mars!

Na een aantal weken betrekkelijke rust (zo’n 10 eersteweeks), gaan we deze week weer flink los met 16 nieuwe noteringen. Behalve de nieuwe #1 zijn dat volgende:
#17 Taio Cruz: ‘Dynamite’
#35 Willem Barth: ‘Lieve Heer, heb medelij’, cover van Rocco Granata uit 1973
#43 Nelson: ‘She’s gone’
#47 Rob van Daal: ‘Ik ga leven’
#71 Angela Groothuizen: ‘Niets blijft’
#78 Destine: ‘Down’
#83 Mon amour: ‘Take this chance’
#86 Nick Només: ‘Jij en ik’
#90 de Mannen van Brabant: ‘Ik heb je lief’
#91 Harten 10: ‘Ik wil je niet kwijt’
#92 Marlous: ‘De waarheid’
#94 Alain Clark: ‘Good days’
#95 Arcade fire: ‘We used to wait’
#96 Alex Gaudio: ‘I;m in love (I wanna do it)’
#100 Joly & Terry West: ‘Als een engel’

In de Album Top 100 boeken Nick & Simon met ‘Fier’ hun derde #1-album. ‘Fier’ (let op de spelling!) is echter hun vierde album, ‘Nick & Simon’ kwam in 2007 niet verder dan de zesde plaats. ‘Fier’ werd vorige vrijdag meer dan 50.000 keer uitgeleverd, wat hen een platinaplak oplevert. Het duo kreeg de onderscheiding een dag eerder uitgereikt uit handen van Albert Verlinde in zijn programma RTL Bouleveard.

Daarmee schaart het duo zich bij Jan Smit (‘Leef’) en Ilse DeLange (‘Next to me’), wiens album dit jaar ook platina werd uitgeleverd. Het album van Jan Smit is inmiddels het bestverkochte Nederlandstalige album van 2010. Zover zullen Nick & Simon met ‘Fier’ niet meer komen. Wel gaat album dezelfde weg, binnenkomen op #1, als ‘Vandaag’ (in 2007 en destijds goud uitgeleverd) en Luister’ (in 2009 en ook platina uitgeleverd).

‘Fier’ is pas het zevende album dit jaar dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd al op elf stuks en kwam het totaal over 2009 uit op vijftien albums die op #1 binnenkwamen. Met nog zo’n tien weken te gaan, verwachten we dat aantal dit jaar niet meer te halen, ondanks een aantal zeer sterke releases de komende tijd. ‘Dromen durven delen’, het nieuwe album van Marco Borsato dat in november verschijnt, zal het zeker een aantal weken op #1 volhouden, waardoor de kans op acht nieuwe #1-albums kleiner wordt. Het album van Marco zal op 22 oktober vooraf worden gegaan door de single ‘Waterkant’, die vanaf de komende week te horen zal zijn op de diverse zenders.

Ook op #2 komt een album binnen: ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk. Het relatieve verschil met ‘Fier’ is echter gigantisch: bijna 74%. Dat betekent dat er op elke 100 albums van ‘Fier’ er ‘maar 25 van ‘Hold on tight’ zijn verkocht. Op ‘Hold on tight’ zingt Solomon Burke nummers van de Dijk, die door Wouter Planteijdt in het Engels zijn vertaald. Naast deze ‘covers’ staat er ook één nieuw nummer op het album: ‘Text me’, geschreven door Burke. Aanstaande dinsdag, 12 oktober, geven de artiesten een eenmalig concert in Paradiso in Amsterdam.

In november geeft Beth Hart zeven optredens in Nederland en dan is het wel handig als je iets nieuws kan laten horen, en dat kan ze! ‘My California’ is haar meest persoonlijke album geworden van de zes studioalbums die ze heeft uitgebracht. De elf nummers op het album werden meteen na het schrijven opgenomen, waardoor de liedjes de pure vorm behouden waarin ze geschreven zijn. Tot deze week was ‘37 days’ uit 2007, haar succesvolste album met een veertiende plek. ‘My California’ weet dat te overtreffen, door binnen te komen op #12.

Morgen, zaterdag 9 oktober, is het zeventigste geboortedag van John Winston Ono Lennon, die zoals je weet op 8 december 1980 werd doodgeschoten voor zijn appartement in New York door Mark David Chapman. Tevens is het dit jaar 50 jaar geleden dat the Beatles werden opgericht.

In het kader van deze data vinden er in Liverpool, maar ook daarbuiten speciale festiviteiten plaats, zoals de onthulling van het John Lennon peace monument (in Liverpool) en the musical ‘the Beatles: here, there and everywhere’ (in het hele land). Daarnaast worden er ook cd’s en DVD’s uitgebracht. In de Album Top 100 komen twee daarvan binnen: ‘Power to the people’ (op #85) met zijn grootste hits en ‘Signature box’ (op #88) met elf cd’s met geremasterde versies van alle Lennon-albums, waaronder een cd met niet eerder uitgebrachte opnames.

De andere eersteweeks noteringen:
#32 Joe Satriani: ‘Black swans and wormhole wizzards’
#37 Alex Roeka: ‘Zachtaardig vergooid’
#43 Cecilia Bartoli: ‘Sospiri’
#48 Joe Jackson: ‘Collected’
#52 Joe Cocker: ‘Hard knocks’
#75 Gregory Page: ‘Promise of a dream’
#94 Youri Egorov: ‘The master pianist limited edition’
#96 A-ha: ‘25’
#99 Deerhunter: ‘Halcyon digest’

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

zondag 3 oktober 2010

Megaman bij week 40 – 2 oktober 2010

Welkom bij de Megaman, waarin een Hawaïaan de eerste plaats pakt, Yvonne Keely weer niets aan hit verdient, B-yentl een oproep doet aan 538 & 3FM, 2-Force nu wel succes heeft en Ambacht op zoek kan naar een eigen voorprogramma. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Hawaïaan pakt eerste plaats

Bruno Mars: Just the way you are (1) *** eerste week op #1 ***

Na Amerika, Groot-Brittannië en Canada gaan ook wij overstag voor ‘Just the way you are’ van Bruno Mars. Het nummer boekt in de tweede week een winst van achttien plaatsen en dat is pas de tweede keer in de Mega-historie dat die sprong naar de eerste plaats wordt gemaakt. Voor de eerste keer moeten we achtentwintig jaar terug in de tijd. Op 15 mei 1982 steeg ‘Ein bißchen Frieden’ van Nicole, winnares van het Eurovisie Songfestival dat jaar, ook van de negentiende naar de eerste plaats, om daar vervolgens nog drie weken te blijven. Of Bruno ook vier weken op #1 zal staan, moeten we nog maar zien. Maar de #1 kan niemand hem meer afnemen!

naar Nederland

Vorige week meldden we dat zijn debuutalbum ‘Doo-wops & hooligans’ de komende week zou uitkomen. Jim, productmanager bij Warner Music, dat de muziek van Bruno hier uitbrengt, liet ons weten dat het niet klopt. Die datum geldt wel voor de release in de Verenigde Staten van Amerika, maar wij moeten nog wachten tot februari 2011. Maar je hoeft niet helemaal tot februari te wachten op cd-werk van Bruno. Eind oktober of begin november verschijnt eerst nog de EP ‘It’s better if you don’t understand’ met vier nummers waar ook B.o.b. en Cee-lo Green aan meewerkten. Daarnaast komt Bruno op 28 oktober naar ons land voor een optreden met Travie McCoy in de Melkweg in Amsterdam. Hopelijk staat hij tegen die tijd nog #1!

Hawaï

Bruno Mars is geboren op 8 oktober 1986 op Hawaï, de vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika. Op Hawaï stond ook de wieg van Barack Obama, de huidige president. Maar ook van muzikanten als Bette Midler, Yvonne Elliman, Jack Johnson en Nicole Scherzinger (Pussycat dolls). Geen van hen scoorde echter een #1-hit in ons land, wat zou betekenen dat Bruno de eerste is. Helaas ging Glenn Medeiros hem in 1988 voor met ‘Nothing’s gonna change my love for you’, dat tevens de eerste plaats bereikte van de Franse, Ierse, Duitse en Britse hitparade.

Mooi wark denkt (ook) aan de kinderen

Mooi wark: Daor heb ik schijt an (35) *** hoogste eersteweeks ***

Afgelopen zaterdag, 2 oktober, vond in Schoonoord de ‘Mooi Wark-kindershow’ plaats, waarbij de band optrad voor kinderen, die hen ook mochten imiteren. Zanger William Bossong: “Kinderen hebben over het algemeen te weinig mogelijkheden om Mooi wark te zien. Vandaar dat wij één keer per jaar de ouderen vergeten en speciaal voor de kleintjes onder ons zullen optreden”.

De show maakte onderdeel uit van het jaarlijkse Siepel festival, waarbij ook andere bands optreden zoals Bzb en de WC experience. Tijdens de ‘Reet-troshow’ ’s middags, waarbij het de fans vooral gaat om oud materiaal van Mooi wark, traden ook nog eens ABBA gold, Peter Koelewijn, Maywood en Rolling stones uitgevoerd door de band Gimme shelter, op. Het was nog lang onrustig in Schoonoord …

3x anders

Met ‘Daor heb ik schijt an’ is Mooi wark toe aan hun dertiende hit. Het nummer is origineel van Johnny Cash en heet ‘Folsom prison blues’, afkomstig uit 1955. Cash schreef het nummer in 1951 na het zien van de film ‘Inside the walls of folsom prison’. Mooi wark maakte er van ‘Daor heb ik schijt an’. Al eerder bleken ze ergens ‘schijt’ aan te hebben. Dat was in ‘Schijt aan regels’ (#45 in 2008) en ook een cover. Van de dertien hits waren drie niet origineel van Mooi wark. De derde was ‘Warkende helden’ (#31 in 2009), origineel ‘Working class hero’ van John Lennon.

Yvonne Keely verdient weer niets aan hit

Yvonne Keeley & Scott Fitzgerald: If I had words 2010 (65)

‘If I had words’ was begin 1978 de eerste hit voor Yvonne Keely, samen met de Britse zanger Scott Fitzgerald en het kinderkoor van St Thomas More School Choir. Het duurde tot 1992 dat de twee elkaar weer tegenkwamen in een opnamestudio voor het nummer ‘United we stand’, dat echter flopte. En weer achttien jaar later zagen ze elkaar alweer voor een nieuwe versie van ‘If I had words’, waarover zodadelijk meer.

Yvonne Christine Thelma Paaij (Rotterdam, 6 september 1952), is het jongere zusje van Patricia Paay, waarmee ze in 1972 als het duo Honey pie, het nummer ‘I believe in love’ opnam. Haar artiestennaam Keely ontstond twee jaar later, toen ze als Yvonne Paay een plaatje wilde opnemen. Om verwarring te voorkomen met de singles van haar zus Patricia, bedacht de platenmaatschappij de naam Keely. In 1979 namen beide zussen het duet ‘The best friend I know’ op, als ... Patricia Paay & Yvonne Keely, dat tot #31 kwam. Pas in 1983 zouden de zussen weer samen succes hebben, als deel van the Star sisters, waarmee ze zeven hits scoorden, waaronder de #1-hit ‘Stars on 45 proudly presents the Star sisters’.

Scott Fitzgerald is geboren als William McPhail in Glasgow, Schotland op 28 April 1948. In de jaren ’70 heeft hij enkele nummers opgenomen, maar die werden geen succes. In 1975 speelde hij de hoofdrol in de musicalfilm ‘Never too young to rock’, met onder anderen Mud, the Glitter band en the Rubettes. In 1988 vroeg hij de BBC of hij Groot-Brittannië mocht vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Dublin. Met het nummer ‘Go’ haalde hij één puntje minder dan de winnares Céline Dion met ‘Ne partez pas sans moi’. Dat jaar nam hij ‘The wind beneath my wings’ op, een album met coverversies plus een nieuwe versie van ‘Go’. Tegenwoordig tourt hij nog steeds door Europa. Zijn zoon Kiley ‘Ki’ McPhail is ook muzikaal en maakte deel uit van de Britse groep Busted.

goede doel

Onlangs namen Yvonne & Scott hun #1-hit ‘If I had words’ opnieuw op, getiteld ‘If I had words 2010’. De productie was dit keer in handen van Kiley McPhail, de zoon van Scott. Hij kwam op het idee om het kinderkoor in de originele versie, te vervangen door bekende Nederlanders, grote kinderen dus. Dat werden Gordon en zijn eigen boyband Los Angeles, The Voices, Brigitte Nijman, Antje Monteiro, Bonnie St. Claire, Re-Play, Jody Bernal, Thomas Berge en Danny Froger. Die versie, omgedoopt in ‘If I had words 2010’, is speciaal opgenomen voor de Stichting Kika, dat zich inzet voor kinderen met kanker. If I had words’ is afgeleid van het maestoso uit de symfonie nr. 3 van de Franse componist Camille Saint-Saëns uit 1886. Naast een #1-notering in 1978 in de toenmalige Nationale Hitparade (toen nog een Top 30), bereikte het nummer de derde plaats van de Britse hitparade. Wereldwijd zijn er zo’n 1 miljoen stuks van verkocht, maar daar hebben de uitvoerenden niets aan overgehouden.

opgelicht

Jonathan Hodge, producer destijds, heeft volgens Yvonne, de boel destijds een ‘beetje opgelicht’. Ook dit keer verdienen de twee er niets aan, omdat de opbrengst naar Kika gaat. In 1995 werd het nummer gebruikt in de film ‘Babe’, die wereldwijd zo’n € 180 miljoen opleverde. We mogen hopen dat ze daar wel ‘iets’ voor gekregen hebben!

Jacqueline neemt duet op met winnaar Russiche Idols

Jacqueline: One and one (75)

In juli probeerde Jacqueline Wensing tevergeefs te voorkomen dat haar auditie op 21 juni voor Holland’s got talent, niet mocht worden uitgezonden. Volgens haar was ze tijdens de opnames van het programma in de maling genomen. “Alles leek een voorbedacht plannetje. Ze wilden mij als verwaande opera diva neerzetten om vervolgens afgebrand te worden door de jury.” Hoe het ook zij, dankzij alle publiciteit bereikte de single ‘Flame’ wel de vijftiende plaats.

Dit keer is er geen tv-programma waarop ze kan ageren, maar dus ook niet dat haar kan ondersteunen. ‘One and one’ zal dan ook zeker niet zo hoog komen dan ‘Flame’, een cover van Ron van den Beuken. Voor haar nieuwe single gingen Jacquline en haar manager Eric Dikeb op zoek naar een andere danceklassieker en kwamen uit bij ‘One and one’, een #24-hit voor Robert Miles feat. Maria Nayler, begin 1997.

Voor single #3 wordt echter uit een ander vaatje getapt. Niemand minder dan de Russische zanger Dmitry Koldun (winnaar in 2009 van ‘Idol of the air’, de Russische versie van Idols), heeft ‘Out of the blue’ met Jacqueline opgenomen, dat eind november te koop is. Daarmee is ‘Ik mis je zo’ het duet dat ze opnam met Eric Dikeb, definitief verleden tijd.

Mannen achter Inna geven zich bloot

Inna featuring Play & Win: 10 minutes (79)

Over twee weken, op 16 oktober, is ze jarig, Elena Alexandra Apostoleanu, en wordt ze 24 jaar. Wij kennen haar beter als de Roemeense zangeres Inna, die al vier hits op haar naam heeft staan. Tot nu toe waren dat voornamelijk rustige dancehits, die het vooral goed deden vanwege de zomerse invloeden. Op ’ 10 minutes’ trekt ze echter alle registers open, en het moet wel raar lopen als het niet haar derde top 10-notering wordt. Het nummer staat niet op haar album ‘Hot’ dat in 2009 verscheen, maar wel op de hernieuwde versie van het album dat in april verscheen.

Achter het succes van Inna zit het Romeense dancetrio Play & Win, dat al succesvol was voor onder andere de band Aksent dat in 2005 een #4-hit scoorde met ‘Kylie’. Alle vijf hitsingles van Inna werd door Play & Win geschreven en (mede)geproduceerd. ’10 minutes’ is de eerste hit van Inna waarop ze een credit krijgen (of zichzelf geven). Play & Win zijn Sebastian Barac, Radu Bolfea en Marcel Botezan.

B-yentl doet oproep aan 538 en 3FM

B-yentl: Give it a chance (81)

Tot nu toe lieten andere hitlijsten de nummers van B-yentl links liggen, omdat deze niet of nauwelijks werden gedraaid op 3FM en 538. Airplay die bepalend is voor een notering in hun lijsten, dit in tegenstelling tot de Single Top 100 waarvoor airplay niet meetelt. Na zes noteringen in die lijst, waarvan drie de top 10 bereikten en twee albums, worden haar nummers nog steeds niet of nauwelijks gedraaid op die zenders.

En dus pakt Marjorie Lammerts, oftewel B-yentl, het anders aan. Voor haar derde album, dat begin 2011 verschijnt, ging ze in zee met het producers/schrijverscollectief Future presidents (EliZe, Miss Montreal, Yes-R, Jordin Sparks, Justin Timberlake), dat ‘Give it a chance’ produceerde. Een titel die niet zomaar is gekozen, maar waarmee ze een oproep doet aan de genoemde stations om het nummer nu wel te gaan draaien. ‘Give it a chance’, dat ook uitgebracht wordt in België, Spanje, Duitsland en Frankrijk, is de eerste van drie singles die worden uitgebracht.

Wombats komen eindelijk met opvolger van ‘Let’s dance to Joy division’

the Wombats: Tokyo (vampires & wolves) (89)

De Liverpoolse Wombats zullen altijd geassocieerd blijven met 3FM Serious Request eind 2007. Lange tijd was hun nummer ‘Let’s dance to Joy division’ samen met ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse, kanshebber om het anthem te worden. Dat is hét nummer gekozen door de 3 dj’s in het Glazen Huis dat hen het meest tot steun is. Het ‘anthem’ wordt dan de week daarna gekozen tot 3FM Megahit, dus van een notering ben je zeker. Zo verging het ook ‘Let’s dance to Joy division’, dat in de actieweek meer dan 500 keer was aangevraagd en uiteindelijk de 19de plaats bereikte. Met ‘Tokyo (vampires & wolves)’ is er eindelijk een waardige opvolger van ‘Let’s dance to Joy division’. Het nummer werd direct door 3FM opgepikt, die het tot Megahit bombardeerde. ‘Tokyo (vampires & wolves)’ is afkomstig van hun tweede, nog titelloze album, dat het trio momenteel opneemt in Los Angeles met producers Eric Valentine (Queens of the Stone Age, Lostprophets), Jacknife Lee (U2 en R.E.M.) en Rich Costey (Muse). De release staat gepland voor begin februari 2011 en in die maand geven ze concerten in de Oosterpoort in Groningen (de 21ste) en ‘De Melkweg’ in Amsterdam (de dag daarna).

Nu wel succes voor 2-Force

2 force: Tintels (90)

Eigenlijk had ‘Tintels’ de tweede notering voor 2-Force moeten worden. In april 2008 bracht 2-Force het nummer ‘Weerzien’ uit, dat getipt werd als dé zomerhit, maar flopte. Begin dit jaar koppelde het trio Tijdloos er een andere titel aan, ‘Hoe gaat het met jou’ (dat veelvuldig langs komt in het nummer), en scoorde er een #32-hit mee. 2-FORCE liet daarop weten trots te zijn dat de zangers van Tijdloos hun liedje hadden uitgekozen, maar had het sportief gevonden als zij hadden toegegeven dat het om een bestaand nummer ging. Dit keer lukt het de broers Eddy en Roy van Slimming uit Amsterdam wel om de concurrentie voor te zijn, want ze zijn de eerste die scoren met ‘Tintels’. De broers maken al muziek sinds hun kinderjaren. In 2005 deden ze een gooi naar deelname aan de Nationale finale van het Eurovisie Songfestival met het liedje ‘She is a blond girl’. Helaas voor hen haalden ze de voorronde niet. Sinds 2007 richten de broers zich volledig op een professionele zangcarrière en hebben ze al vier singles uitgebracht. ‘Tintels’, geschreven door Peter de Wijn en geproduceerd door Velibor Weller (die ook ‘Weerzien’ schreef), is de voorloper van een heel album dat nog later dit jaar moet verschijnen.

Mitchell Kroon komt met soloplaat

Mitch Crown: Crazy (94)

Na vier hitjes met anderen (eentje met Fedde le Grand, eentje met D-Rashid & Rishi Bass en twee met Quintino) komt Ronald Mitchel Kroon (Curaçao, 1974), alias Mitch Crown, met een eigen nummer: ‘Crazy’. Mitchell komt uit een muzikale familie, zijn ouders en ooms speelden allen in de groep the Crowns. Op zijn zesde kreeg hij van zijn moeder een piano, waarop hij al menig nummer heeft geschreven. Als producer was hij actief voor onder anderen Re-play, Dignity Def Rhymz en Sat-r-day. Zijn doorbraak kwam in 2006 met ‘1 ding’ door Fouradi, dat door hem geproduceerd en medegeschreven is en de achtste plaats bereikte. In 2005 en 2008 was hij mede verantwoordelijk voor het thema van ‘Extrema’. Mitchell heeft zijn eigen productiemaatschappij E-music.

Ambacht kan op zoek naar eigen voorprogramma

Ambacht: Voorgoed zo mooi (96)

Voor Ambacht begon het zo’n tien jaar geleden. Jorn Roodbol en Eric Weterings (beide zang en gitaar) kennen elkaar van het Dongemond college in Raamsdonksveer. Beide zijn geïnspireerd door de muziek van the Beatles, toch zijn ze Nederlandstalige nummers gaan schrijven. In 2005 voegden Roy Koopmans (piano/gitaar) en Jordy van Drunen (drums/percussie en de neef van Roy) zich bij de twee. Inmiddels maakt ook Dennis Toebak (basgitaar/zang, maar van oorsprong gitarist) deel uit van de groep. Met zijn vijven brengen ze ook vijf verschillende muzieksmaken mee. In mei 2007 deed Ambacht mee aan de Van eigen bodem Nederpopprijs, waarbij ze tot de finale kwamen. Het jaar daarop stond de band in het voorprogramma van Trijntje Oosterhuis, de Dijk en IOS.

Abel

Eind 2008 begonnen ze met de opnames van het album ‘De roes’, die begin 2009 werden afgerond. Gedurende het hele opnameproces kregen ze steun van Joris Razenberg (zanger Abel), die het album produceerde. Niet vreemd dus dat Ambacht op 22 oktober in poptempel Mezz in Breda, het voorprogramma verzorgd van Abel, dat dan hun nieuwe album ‘12 uur’ presenteert. Maar het zal niet lang meer duren, eer Ambacht op zoek moet naar een eigen voorprogramma!

Voorgoed zo mooi’ namen ze al in 2008 op voor een EP. Het nummer is nu opnieuw ingespeeld met strijkers, de klarinet is ingewisseld voor een piano. Het album ‘De roes’ is sinds 27 augustus te koop.