vrijdag 22 oktober 2010

Hitflits: Nick & Simon blijven Kings of Leon voor / Oh oh Cherso ‘Barbra Streisand’

Het zag er de hele week naar uit dat ‘Fier’ van Nick & Simon niet langer meer het bestverkochte album zou zijn. De gehele week stond ‘Come around sundown’ van Kings of Leon bovenaan, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Niet slecht, want daarmee scoren ze beter dan met ‘Only by the night’, dat begin 2009 tot #3 kwam. Het overwicht van Nick & Simon op Kings of Leon is ruim 8%. Het is de eerste keer dat Nick & Simon drie weken op de eerste plaats halen van de Album Top 100. ‘Vandaag’ stond in 2007 één week op #1, ‘Luister’ hield het in 2009 twee weken vol en ‘Fier’ nu al drie weken. Dat is een felicitatie waard.

Het voorlaatste echte album van Rob de Nijs stamt al weer uit 2004: ‘Vanaf vandaag’ dat de zestiende plaats bereikte. Daarna verscheen nog een kerstalbum en een coveralbum. Voor ‘Eindelijk vrij’, hoogste eersteweeks op #6, toog Rob samen met Daniël Lohues naar Nashville. Het idee om samen af te reizen kwam van Rob zijn platenmaatschappij. Lohues schreef de meeste teksten daar, waarna de nummers werden opgenomen met plaatselijke muzikanten. Ook Jacques Poels (Rowwen hèze) en Huub van der Lubbe (de Dijk) leverden tekstbijdragen. Afgelopen maandag, 18 oktober, was de albumpresentatie in ‘Paradiso’ in Amsterdam. Het is elf jaar geleden dat Rob met een album in de top 10 stond, dat was met ‘Ballades’ dat de tweede plaats bereikte.

Ook Sabrina Starke zocht het buitenland op voor de opnames van haar tweede album ‘Bags & suitcases’, dat binnenkomt op #7. Daarmee scoort ze nu al beter dan ‘Yellow brick road’ dat de negende plaats bereikte. Dat album stond 52 weken genoteerd en haalde de platinastatus. ‘Bags & suitcases’ is ogenomen in Miami met producer Pete Wallace (van P!nk en Michael Bolton). Volgens Sabrina is het album een stap in een andere richting, waarop de gitaar een belangrijke plaats in neemt en waarbij folk, soul en pop de rode draad zijn geworden. Op 12 oktober reikte Jörgen Raymann haar het eerste exemplaar uit. Ter ondersteuning van het album is Sabrina haar theatertour ‘From the root to the soul’ gestart.

Eerder dit jaar nam het Metropole Orkest samen met Moke het album ‘Moke & het Metropole Orkest’ op, dat nu binnenkomt op #11. Op het album speelt Moke nummers van hun cd’s ‘Shorland’ uit 2007 en ‘The long & dangerous sea’ uit 2009 en enkele covers, onder andere van David Bowie. De nummers zijn van een arrangement voorzien door Jules Buckley, de vaste gastdirigent van het Metropole Orkest, Tom Richards en Willem Friede. In mei van dit jaar stond het orkest en de band samen op Pinkpop en op 8 oktober in de Heineken Music Hall.

Zangeres Janne Schra heeft na Room eleven een nieuwe groep om zich heen verzameld en noemt zich nu Schradinova. De naam ontstond tien jaar geleden, toen ze bezig was met een werkstuk over de Russische revolutie, dat ze inleverde onder de naam Janne Schradinovskiplavski. Sindsdien signeert ze haar schilderijen, die ze nog steeds maakt, met Schradinova. De eerste vijf woorden van de titel ‘India lima oscar victor echo’ zijn de benamingen die internationaal worden gebruikt om duidelijk te maken welke letter wordt bedoeld. De eerste letters vormen de woorden ‘I love’ en samen met het laatste woord ‘you’, ‘I love you’, wat dus eigenlijk de titel van het album is! Dat album, binnen op #13, nam ze in Zweden op met de Zweedse producer Johan Lindström, met wie ze ook een aantal liedjes schreef. Verder werkten onder anderen Torre Florim (de Staat) en Tjeerd Bomhof (Voicst) mee aan het album. Daarmee wil Janne een nieuwe richting ingaan, na haar carrière met Room eleven, waarvan ze de leden overigens nog wel eens mailt.

Vorig jaar is uitgebreid stil gestaan bij de dertigste editie van Kinderen voor kinderen. Dus dit jaar zijn we toe aan #31. ‘Hé jullie!’ heet het en voor het eerst staat er een Engelstalig liedje op: ‘Children now’ tegen kinderarbeid. De dertien andere liedjes op het album dat binnenkomt op #71, zijn geschreven door onder anderen Sara Kroos, Henk Temming en Tim Akkerman en de productie was in handen van Jochem Fluitsma & Eric van Tijn. De jaarlijkse special is dit keer opgenomen in ‘De Hanzehof’ in Zutphen en zal op 6 november te zien zijn. Het koor Kinderen voor kinderen werd in 1979 opgericht, en het eerste album verscheen in 1980. In de Kinderen voor kinderen special lees je er alles over, inclusief alle hitstanden van singles en albums.

Dan het restant:
#10 Shakira: ‘The sun comes out’
#19 Bob Dylan: ‘The witmark demos 1962-1964’
#35 Steve Lukather: ‘All’s well that ends well’
#47 Perquisite: ‘Across’
#49 the Beatles: ‘The Beatles 1967 - 1970’
#59 Mon amour: ‘A matter of time’
#62 the Beatles: ‘The Beatles 1962 - 1966’
#67 the Beatles: ‘The Beatles 1962 - 1970’
#78 Rod Stewart: ‘Fly to the moon – The great American songbook vol. 5’
#100 Bob Dylan: ‘Original mono recordings’

Over naar de Single Top 100, waarin ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso de eerste plaats heeft bereikt. Vorige week ging de discothekentour van start waarbij het achttal in een twee uur durend optreden een paar keer hun single ten gehore brengt. En dat zal er zeker toe hebben bijgedragen dat het nummer genoeg gedownload is om #1 te komen. Ach het is maar voor één week, want vandaag is ‘Waterkant’ van Marco Borsato te koop, dus die kan volgende week zijn zestiende #1-hit tegemoet zien. Vanwege Marco Borsato kon het wel eens moeilijk worden voor ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce dat deze week van 25 naar #2 stijgt. Deze week had het nog #1 kunnen komen, maar daarna wordt het toch moeilijk. Wel is het nu al de grootste hit voor Armand van Helden, één helft van Duck sauce. Tot deze week kwam hij niet verder dan #14, dat was in 1999 met ‘You don’t know me’ feat. Duane Harden. En ook voor A-trak, pseudoniem van de Canadees Alain Macklovitch, en de andere helft van Duck sauce, is het zijn eerste top 10-notering.

Een nieuwe #1 betekent dat ‘Toen ik je zag’ van Hero het maar één week heeft volgehouden bovenaan. In 1997 stond het nummer vijf weken op de eerste plaats. Deze week maakt het nummer een enorme duikeling naar #33. Het is de grootste zakker vanaf #1 sinds ‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia & Tinie Tempah, dat vorige week naar de elfde plaats zakte en deze week een beetje terugkrabbelt naar #9. Vanwege de snelle opvolging aan de top, staan er deze week niet minder dan 10 (!) ex-#1-hits in de Single Top 100. Een absoluut record. Het aantal #1-hits dit jaar staat nu al op 20 stuks en we hebben nog zo’n acht weken te gaan.

In de Album Top 100 komt ‘The sun comes out’, het Engelstalige album van Shakira binnen, waarop ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground opstaat. Mede door de aandacht sprint de gelijknamige single terug de top 10 in, van 17 naar #6 in de 24ste week. Vorige week gebeurde iets soortgelijks met ‘Shame’, het duet van Robbie Williams & Gary Barlow, dat al weer op de terugweg was maar vanwege het verzamelalbum van Robbie van 31 naar #4 steeg.

Vorige week zakte ‘Good days’ van Alain Clark van 94 naar #96. Maar dat bleek slechts om een aanloop te kunnen nemen, want deze week sprint het nummer naar de veertiende plaats. De stijging zal zeker te maken hebben met de vele aandacht dat het nummer krijgt. Daarnaast is Alain bezig aan de ‘Colorblind clubtour’. Vorig weekend deed hij de Oosterpoort in Groningen aan. Nadat twee dj’s het publiek hadden opgewarmd met soul en disco classics (inclusief clips), kwam Alain met zijn band, bestaande uit acht muzikanten en een koortje van drie personen (waaronder zanger Christiaan Hof) het podium op. Vanaf het begin wist hij het publiek te boeien met mooie swingende uitgerekte versies van zijn nummers. De band kreeg alle ruimte en liet horen wat het in huis had, ook bandleden afzonderlijk. Alain vertelde dat er twee plaatsen zijn waar hij heel graag komt. In ‘Paradiso’ in Amsterdam en in ‘de Oosterpoort’ in Groningen. Tijdens de toegift werd nog eens duidelijk dat het geen loze woorden waren, want als laatste nummer zong hij een nummer dat hij al lange tijd niet meer had gezongen. Natuurlijk was dat ‘Father and friend’, het duet met zijn vader Dane. Dat nummer kan hij ook alleen maar met zijn vader zingen en die is er niet elk concert. Dus het was een grote verrassing toen zijn vader Dane het podium opkwam om het nummer met zijn zoon te zingen. Een prachtig moment, waarbij het dak van de Oosterpoort er helemaal af ging!

Terug naar de Single Top 100 van deze week, waarin twee nummers op herhaling gaan en dertien eersteweeks noteringen hun opwachting maken. De hoogste komen we pas tegen op #58, ‘I never saw this coming’ van A silent express. Het is de opvolger van ‘Will I be around’ dat in juni de elfde plaats haalde. Een plaatsje daaronder, op #59, komt de volledige Glee-cast binnen met ‘Defying gravity’ en nog een plekje lager, op #60 ‘Well well, well’ van Duffy, voorloper van haar tweede album ‘Endlessly’, vorig jaar opgenomen in New York en Londen. Op het nummer speelt the Roots mee.

De overige binnenkomers zijn:
#63 Solomon Burke & de Dijk: ‘Hold on tight’
#72 Sabrina Starke: ‘Sunny days’
#76 Will.i.am & Nicki Minaj: ‘Check it out’
#86 My chemical romance: ‘Na na na (na na na na na na na na na)’
#79 Shakira feat. Dizzee Rascal: ‘Loca’
#88 Remco van Veld: ‘’t Is moeilijk bescheiden te blijven’
#90 Take that: ‘The flood’, eerste single met Robbie Williams sinds hij take that in 2006 verliet
#94 Caro Emerald: ‘Stuck’, vierde single van het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ dat afgelopen maandag in het Verenigd Koninkrijk is uitgebracht. Zondag worden de nieuwe lijsten bekend gemaakt en in de Megaman komen we daar zeker op terug
#96 Diggy Dex ft. Wudstick, Big2 & Skiggy rapz: ‘Links rechts’
#100 Schradinova: ‘Glowing’

In de Megaman die je na het weekend tegemoet kunt zien, gaan we verder in op de #1 van Oh oh Cherso en krijg je weer alle feiten achter de hits van het moment.

dinsdag 19 oktober 2010

Megaman bij week 42 – 16 oktober 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Hero postuum op #1 komt, Oh oh Cherso de Tokkies van 2010 zijn, P!nk nog lang niet klaar is met zingen, Black eyed peas record aantal weken boeken, Duck sauce Barbra Streisand eert, Belgen hit voor Vinzzent schrijven, Lisa Lois in duet gaat met Elvis Presley en Lisa Dijkman afzag van deelname aan the Voice of Holland. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Hero (Antonie Kamerling) postuum op #1

Hero: Toen ik je zag (1) *** terug op #1 / zesde week op #1 ***

Zoals verwacht stijgt ‘Toen ik je zag’ van Hero naar de eerste plaats. Vorige week ging het nog om slechts één verkoopdag (de donderdag), deze week pakt het nummer een hele week mee en laat de concurrentie het nakijken. Het overwicht is bijna 64%! Overigens denkt men er nog over om het nummer ook nog op een fysieke cd-single te zetten. Dat lijkt ons een tikje laat en bovendien overbodig, liefhebbers downloaden het nummer immers wel.

‘Toen ik zag’ stond in 1997 vijf weken op de eerste plaats en was het plaatdebuut voor Antonie Kamerling. In de film ‘All stars’ speelde hij Hero, die verliefd werd op Claire, gespeeld door Daphne Deckers. Aangezien Hero moeilijk met zijn gevoelens overweg kon, deed hij dat in een dit lied, dat hij tijdens een optreden in de kantine van de voetbalploeg voor haar zong. Het nummer is geschreven door Guus Meeuwis & Jan Willem Rozenboom, die er ook zelf een notering mee haalde: #39 in 2004. In juni was Antonie te gast in ‘Extra weekend’ en zong daar nog één keer zijn #1-hit.

postuum #1

‘Toen ik zag’ is de elfde #1 die postuum wordt gescoord. Hier volgen ze alle elf, met tussen haakjes het jaar van overlijden van de artiest:
1986: Sam Cooke: ‘Wonderful world’ (1964)
1987: Jackie Wilson: ‘Reet petite’ (1984)
1992: Queen: ‘Bohemian rhapsody/These are the days of our lives’ (Freddie Mercury in 1991)
1997: Notorious B.I.G. feat. Puff daddy & Mase: Mo money mo problems’ (Notorious BIG in 1997)
1999: Tupac: ‘Changes’ (1996)
2001: Herman Brood: ‘My way’ (2001)
2002: Elvis Presley vs Junkie XL: ‘Little less conversation’ (Elvis Presley in 1977)2004: André Hazes: ‘Zij gelooft in mij’ (2004)
2007: André Hazes & Gerard Joling: ‘Blijf bij mij’ (2004)
2007: André Hazes & André Hazes Jnr.: ‘Bedankt mijn vriend’ (2004)
2010: Hero: ‘Toen ik je zag’ (2010)

tweede keer #1

Het komt niet vaak voor dat een nummer voor de tweede keer de eerste plaats haalt. In de Mega-geschiedenis, die loopt vanaf 1969, is dat slechts drie keer eerder voorgekomen:
Kinks: ‘Lola’, studioversie in 1970 en de live versie in 1980
Queen: ‘Bohemian rhapsody’, in 1976 en in 1992 (toen gekoppeld aan ‘These are the days of our lives’)
Hero: ‘Toen ik je zag’, in 1997 en in 2010

Als we alleen kijken naar nummers in dezelfde uitvoering, blijven er dus maar twee over: ‘Bohemian rhapsody’ en ‘Toen ik je zag’. In beide gevallen werd het liedje opnieuw uitgebracht na het overlijden van de zanger, Freddie Mercury, respectievelijk Antonie Kamerling.

Oh oh Cherso zijn de Tokkies van 2010

Oh oh Cherso: Oh oh Cherso (2) *** hoogste eersteweeks ***

Dé tv-hit (geen muziekprogramma) van het moment is ongetwijfeld ‘Oh oh Cherso’, elke donderdag te zien op RTL5. Het recept is eenvoudig: neem een aantal Haagse jongens en meiden, stuur ze drie weken naar een eiland (de badplaats Chersonissos op Kreta) en geef ze de vrije hand. Leg daarbij alles vast wat ze zeggen en doen, maar dan ook álles. Dat is de formule van Oh oh Cherso, afgeleid ‘Jersey Shore’, een realittserie op MTV, begonnen in december 2009, waarbij ook acht jongeren werden gevolgd tijdens hun zomervakantie.

zichzelf

Dat ‘Oh oh Cherso’ een succes is, is geen verdienste van de mensen achter de serie, maar van de jongelui zelf. Zij zijn zichzelf, ook al vertonen ze een gedrag waarbij je vraagtekens kunt stellen. Inmiddels schijnen enkele van hen al een beetje spijt te hebben van hun uitspraken, die al dan niet in dronken staat zijn gedaan. Maar daar trekt de camera natuurlijk niets van aan.

nu cashen

Je moet het ijzer smeden als het heet is, want het succes van zulke series is vaak van korte duur. Nu loopt er nog een grote groep mee weg, maar over een paar maanden is de lol er af. En dus is er een cd (‘Oh oh Cherso hits’) en een DVD met een uur lang ‘scènes die niet op tv werden uitgezonden’. Als dat geen bestseller wordt?! Voor de tweede serie (ja ja), gaat de groep binnenkort op wintersport naar Oostenrijk. Kortom er wordt van alles ondernomen om zoveel mogelijk te profiteren van de huidige hype.

de Tokkies van 2010

Zes jaar geleden waren de Tokkies, een serie over een ‘asociale familie’ het gesprek van de dag. Op het hoogtepunt van hun roem scoorden ze twee hits. Dat zit er voor Oh oh Cherso waarschijnlijk ook wel in, te beginnen met ‘Oh oh Cherso’. De basis van het nummer wordt gevormd door ‘Oh oh Den Haag’ van Harry Klorkenstein (#3 in 1982). Vervolgens komen ook nog ‘La danse de Zorba’, ‘(Tell it all about) Boys’ (Dolly dots, #4 in 1979), ‘Annie hou jij me tasje effe vast’ (Miggy, #1 in 1981) en ‘Barbie girl’ van Aqua (#2 in 1997) langs.

Tot slot nog even de ‘cast’ van Oh oh Cerso, met hun bijnamen. Het zijn: Robert Minderhoud (Jokertje), Vincent van der Lans (Sniper), Bibi Breijman (Kabouter), Tony Wyczynski (Sterretje), Samantha de Jong (Barbie), Roos van Gelder (Little princess), Joey Spaan (Matsoe matsoe) en Elize Kruuk. De oudste, Tony, is 25, de jongste, Elize, 19 jaar. Sinds afgelopen zaterdag doet de groep een discotheken tour voor zestien jaar en ouder. Voor € 8.000 komen ze twee uur langs, brengen een paar keer hun single ‘Oh oh Cherso’, doen spelletjes (?), delen handtekeningen uit en gaan met fans op de foto. De muziek wordt verzorgd door Sterretje en Dominic Silver. Verdienen ze eindelijk aan hun personages, want aan de eerste serie hebben ze niets verdiend, dat was alleen een betaalde vakantie. Eyeworks, het productiebedrijf van de serie, maakte eerder ‘Gooise meisjes’ en ‘New kids’.

P!nk is lang nog niet klaar met zingen

P!nk: Raise your glass (20)

‘I don’t believe you’ was begin dit jaar de 22ste hit voor Alecia Beth Moore, oftewel de Amerikaanse zangeres P!nk. Begin september liet ze weten dat er een verzamelalbum aankomt, met achttien bekende nummers. ‘Raise your glass’ is één van de drie onbekende nummers op het album ‘Greatest hits … so far!!!’. De titel geeft al aan dat de zangeres nog lang niet klaar is. Ze is inmiddels druk bezig met een nieuw album dat volgend jaar zal verschijnen. Naast het verzamelalbum verschijnt er volgende maand ook een DVD met 27 nummers, waaronder videoclips, live optredens en een fotocollage.

BEP boekt hitrecord aantal weken

Black eyed peas: I gotta feeling (21)

Hoger dan een derde plaats kwam het nummer nooit in de Single Top 100, maar deze week boekt het wel een nieuw record. ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas staat nu voor de 68ste week genoteerd, één week meer dan ‘No one but you’ van B-yentl. Maar eigenlijk heeft ‘I gotta feeling’ vorige week al een record gebroken, dat van het meeste aantal weken onafgebroken in de Single Top 100. Vorige week stond het nummer 67 weken genoteerd, en dat is één week meer dan ‘Kabouterdans’ van Kabouter Plop (inclusief twee kerstweken) en weer ‘No one but you’ van B-yentl, die beiden 66 weken onafgebroken genoteerd stonden.

De top 10 van langst genoteerde nummers ziet er nu als volgt uit, met tussen haakje het jaar van binnenkomst en het aantal chartruns:
68x Black eyed peas: ‘I gotta feeling’ (2009/1)
67x B-yentl: ‘No one but you’ (2008/2)
66x Kabouter Plop: ‘Kabouterdans’ (2000/1)
59x Wham!: ‘Last christmas’ (1984/12)
58x Snow patrol: ‘Chasing cars’ (2006/1)
55x Nick & Simon: ‘Rosanne’ (2008/3)
51x Amy MacDonald: ‘This is the life’ (2008/1)
47x Coldplay: ‘Viva la vida’ (2008/1)
45x Marco Borsato: ‘Rood’ (2006/1)
44x Caro Emerald: ‘A night like this’ (2009/1)
Maria Mena: ‘Just hold me’ (2006/2)

Met dank aan the Chartsman.

Duck sauce eert Barbra Streisand

Duck sauce: Barbra Streisand (25)

Je kunt veel van de Belgen zeggen, maar zeker niet dat ze achterlopen. ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce is daar namelijk de nieuwe #1! Zo ver zal het hier vast niet komen voor het project van Armand van Helden en A-trak, pseudoniem van de Canadees Alain Macklovitch. De twee kennen elkaar sinds 2007 toen Alain, Armand opzocht in New York om wat probeersels te laten horen. Dat resulteerde uiteindelijk in het project Armand van Helden + A-trak present Duck sauce en de hit ‘aNYway’ dat begin dit jaar de 49ste plaats bereikte.

Nu zijn de heren terug en noemen ze zich alleen nog Duck sauce en komen ze met het nummer ‘Barbra Streisand’, dat een verwijzing is naar de actrice/zangeres met dezelfde naam. Streisand scoorde in ons land vijftien hits, waaronder ‘Woman in love’, in 1980 de hit van het jaar. ‘Guilty’, het album waar de single van afkwam, eindigde #2 in het jaaroverzicht. En laat nu die albumhoes, waarop Barbra staat met zanger Barry Gibb die het album produceerde, gebruikt zijn voor de single ‘Barbra Streisand’. Alleen zijn de monden van de twee nu vervangen door een gele snavel!

‘Barbra Streisand’ van Duck sauce beleefde zijn première tijdens de Miami winter music conference 2010, die in september werd gehouden. ‘Duck sauce’ bevat een sample van ‘Gotta go home’, in 1979 officieel de b-kant van ‘El lute’ van Boney M.. Maar na verloop van tijd werd de b-kant gepromoveerd tot a-kant en uiteindelijk bereikte de single de tweede plaats. In de videoclip van ‘Barbra Streisand’ doen onder anderen Kanye West en Pharell Williams hun opwachting om het woord ‘Barbra Streisand’ te mimen.

Ook grappig om te melden, is dat Armand van Helden op zijn MySpace pagina een zogenaamde flagcounter heeft staan. Een staatje met de herkomst van de surfers. Natuurlijk staan de Verenigde Staten van Amerika op #1, maar zeer opvallend is België op een negende plek. Nederland heeft de top 10 (nog) niet gehaald en staat op de dertiende plaats. Dat moet beter, dus als de … even surfen naar zijn site!

Don Diablo houdt van dansen

Don Diablo feat. Dragonette: Animale (33)

Vorige week zondag, 9 oktober, beleefde ‘Animale’ zijn tv-debuut tijdens de live shows van ‘So you think you can dance’. Dat zal er mede voor gezorgd hebben dat het nummer zo hoog binnenkomt, want niet eerder kwam een nummer van Don Diablo (= Don Pepijn Schipper, Coevorden, 27 februari 1980) zo hoog binnen. Zijn grootste hit is tot nu toe ‘Who’s your daddy’, dat in 2006 binnenkwam op #38 en uiteindelijk tot #25 kwam.

Vanaf aanstaande woensdag is Amsterdam weer vier dagen de dansstad van de wereld, als daar het Amsterdam dance event plaats vind, een internationale conferentie over elektronische dansmuziek. Don houdt die avond zijn show samen met Yolanda be cool feat. Dcup en MC Bizzey. Dragonette, met wie Don het nummer ‘Animale’ opnam, staat vooralsnog niet op de setlist.

Dragonette is een groep waarvan de vaste kern bestaat uit drie Canadezen. Martina Sorbara (zangeres en dochter van de Canadese minister Greg Sorbara), haar man Dan Kurtz (producer, geboren in Brazilië en opgegroeid in Canada) en Joel Stouffer (drummer). Martina en Dan leerden elkaar kennen op een festival en begonnen het duo the Fuzz. Vervolgens ontstond daaruit in 2005 Dragonette, dat de EP ‘Dragonette’ uitbracht. Inmiddels aangekomen in Londen nam de band het album ‘Galore’ uit en tourden met Basement jazz en de Sugababes. De groep nam diverse singles op, die hits werden in Canada en het Verenigd Koninkrijk. ‘Animale’ is niet de eerste hit voor Martina, want op ‘Take me back to your house’ van Basement jaxx (#99 in 2006) nam zij ook al de zang voor haar rekening.

Jolanda Zoomer is Duitse zangeres voor

Jolanda Zoomer: Weer in de wolken (40)

Afgelopen week is Jolanda Zoomer teruggekeerd van een optreden voor de Nederlandse militairen in Afghanistan. Ze was daar niet alleen, maar met Ronnie van Bemmel, DJ Henri en Judith Peters. Alle drie waren ze door het Ministerie van Defensie benaderd die geregeld artiesten vraagt om de manschappen daar te onderhouden. Eerder traden al Jan Smit, cabaretier Guido Weijers, Rafaëla, Normaal-zanger Bennie Jolink, zangeres DenNis en dj Giel Beelen op voor de militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Weer in de wolken’ kwam uit tijdens het verblijf van Jolanda in Afghanistan. Dus het lijkt er op dat het nummer zonder enige promotie binnen is gekomen op de veertigste plaats van de Single Top 100. Dat belooft nog wat, nu ze weer teug is!

Evenals haar vorige single ‘Ik wil zo graag altijd (met jou samen zijn)’, is ‘Weer in de wolken’ een vertaling van een Duits nummer en van dezelfde zangeres. Het nummer ‘Von Null auf Sehnsucht’ verscheen in juni op het album ‘Best of’ van Helene Fischer. Deze van origine Russische, maar in Duitsland wonende zangeres bezorgt Jolanda dus voor de tweede keer een notering. De Nederlandse tekst is dit keer van René Beunders, die er heel snel bij was, aangezien Helene er zelf nog geen hit mee gehad heeft!

Belgen schrijven hit voor Vinzzent

Vinzzent: Groen wit blauw geel rood (62)

‘Dromendans’ werd eerder dit jaar net niet de tweede top 10-hit voor Vinzzent; het nummer stond twee weken op de elfde plaats. ‘Alles wat ik hebben wil’ bereikte in augustus wel de tiende plaats. Ging Vinzzent voor ‘Dromendans’ nog buurten in Zuid-Afrika, ‘Groen (wit, blauw, geel, rood)’ komt van dichterbij en werd hem zelfs aangeboden. Het nummer is geschreven door de Belgen Patrick Renier (bekend van Belle Perez) en David Vervoort (schrijft voor Lasgo en scoorde een hit als Dave McCullen). Zij benaderden hem omdat hij zo’n frisse uitstraling heeft en een aangename stem.

Stromae trad op met symfonie orkest

Stromae: Te quiero (70)

Met ‘Alors on danse’ scoorde Stromae (de Franse Belg Paul van Haver) één van de grootste hits, zoniet dé hit, van het jaar. Over een week of tien weten we of Stromae of Yolanda be cool feat. Dcup met ‘We no speak Americano’ (deze week op #38) met de eer mag strijken, als de officiële jaarlijsten worden opgemaakt.

‘Alors on danse’ stond 25 weken bij de bovenste 50, waarvan 5 weken op #1. Het nummer zakt in de 27ste week van 55 naar #60. Tien plaatsen lager komt de opvolger ‘Te quiero’ binnen, waarvan we nu al kunnen zeggen dat die het succes van ‘Alors on danse’ in de verste verte niet zal benaderen. Het blijft altijd moeilijk om zo’n eerste hit te evenaren, laat staan te overtreffen. Ook Yolanda be cool zien we dat nog niet doen. Zaterdag heeft Stromae een symfonische versie gegeven van zijn zomerhit met l'Orchestre de Brive la Gaillarde.

Antonio maakt overstap

Antonio: Lieve heer, heb medelij (75)

Vorige week kwam Willem Barth op #35 binnen met zijn versie van de Rocco Granata klassieker ‘Lieve Heer, heb medelij’, dat deze week flink doorstijgt naar #14. Toen stond de versie van Antonio nog op #112 in de Bubbling Under Single Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100. Deze week is ook Antonio toegetreden tot de Single Top 100 en scoort met ‘Lieve Heer, heb medelij’ zijn tweede hit na ‘Geef me nog een kans’ (#31 in juli). Met de binnenkomst van ‘Lieve Heer, heb medelij’ op #75, wordt hem die kans dus duidelijk gegund.

Piratentoppers zijn de Nederlandstalige Toppers

Piratentoppers: Als de maan daarboven lacht (79)

De Piratentoppers moeten het antwoord worden op de Toppers, die jaarlijks een aantal keren de Amsterdam ArenA uitverkopen. Het idee voor de Piratentoppers is van Willie Oosterhuis (bekend van de Regiotap en de latere Mega Piraten feesten) en Harm Wolters (zanger). Zij vroegen zich af waar de echte oude piratenliedjes waren gebleven. Met als voorbeeld de Toppers (van origine een trio), kwamen de twee met de Piratentoppers, dat behalve Harm ook bestaat uit Martin Dams en Patrick Jongschaap. Patrick is bekend als zanger Patrick! en de enige die eerder in de hitparade stond. Dat was twee keer, met ‘Nu of nooit’ (#39 in 2008) en ‘Dansen met z’n twee’ (#27 in 2009). Sinds 2009 treden de drie op als de Piratentoppers en maken menig (piraten) festijn onveilig. Eerder dit jaar verscheen de eerste single ‘Suid Afrika medley’, dat nu gevolgd wordt door ‘Als de maan daarboven lacht’. Op het album ‘Bargezellig’ zingen de heren nog meer medleys, waaronder de ‘Anneke Gröhnloh medley’, waaraan Anneke heeft meegewerkt.

Samen met Willy gaan de Piratentoppers acht weken lang op bezoek bij bekende Nederlandse artiesten. In ‘De zin van’, dat uitgezonden wordt op TROS Sterren.NL, te zien op zaterdagochtend of in de herhaling op zondagavond, draait het om een zin die bepalend was voor de betreffende artiest.

Dennie Christian weer terug op oud hitniveau

Dennie Christian: Mijn mooiste gedachte (81)

Zo hoor je vijf jaar niets van hem, en zo staat hij drie keer in één jaar in de Single Top 100. We hebben het over Dennie Christian, die met ‘Mijn mooiste gedachte’ al zijn derde hit dit jaar scoort, na ‘Besame mucho (2010 versie)’ (#14 in maart) en ‘Mamacita’ (#18 in juni). De tijden lijken daarmee teruggekeerd, want in de jaren 1985 – 1989 stond hij jaarlijks met minstens drie nummers genoteerd, met uitschieters naar vier en in 1989 zelfs vijf!

‘Mijn mooiste gedachte’ is Dennie zijn 36ste notering, waarvan hij het merendeel alleen op zijn naam zette. En ook nu is het geen eigen nummer. ‘Mijn mooiste gedachte’ is van oorsprong een Duits nummer, ‘Du Bist Mein Schönster Gedanke’, in 1994 opgenomen door Vicky Leandros. In 2004 nam Benny Neyman het album ‘Trök nao Blouwdörrep’ op, met alleen Limburgse nummers. Naast het beroemde ‘Mie Mestreech’ (een ode aan Maastricht), staat daar ook ‘Mie sjoenste kedooke’ op, een Limburgse vertaling van ‘Du bist Mein schönster Gedanke’.

Far east movement doet aan hiphop

Far east movement ft. Cataracs & Dev: Like a G6 (82)

Een ‘G6’ is straattaal voor de Gulstream 650, een klein vliegtuig met twee motoren, en zes ramen aan elke kant. Het is echter de vraag of dat wordt bedoeld in ‘Like a G6’ van East movement ft. Cataracs & Dev. Aangezien de uitvoerenden daar zelf niet al te duidelijk over zijn houden we het op het eerste.

Far east movement is een hiphopcollectief uit Koreatown, een wijk in Los Angeles, Californië. Oorspronkelijk bestond het collectief uit Kevin ‘Kev Nish’ Nishimura, James ‘J-Splif’ Roh and Jae ‘Prohgress’ Choung. De drie kenden elkaar van school en deelden hun passie voor muziek met elkaar. Ze zetten hun muziek op internet en traden op in locale clubs in Los Angeles. In 2001 noemden ze zich nog Emcee's Anonymous, dat twee jaar later werd veranderd in Far east movement.

In 2008 voegde ook DJ Virman zich bij het gezelschap. Een vriend van hem kende de manager van Far east movement, die hem bij de groep introduceerde. In februari 2010 tekende Far east movement een contract bij Cherrytree Records, een onderafdeling van Interscope Records. Ze gingen op tournee met Robyn, Kelis en Mike Posner en brachten het album ‘Free wired’ uit, waar onder anderen Keri Hilson, Snoop dogg, Mohombi en Ryan Tedder aan meewerkten.

De twee leden van the Cataracs kennen elkaar van dezelfde school: de Berkeley High School in Berkeley, Californië. Het duo bestaat uit David ‘Campa’ Benjamin Singer-Vine en Niles ‘Cyrano’ Hollowell-Dhar. In 2006 waren ze klaar met hun studie, en stonden op het punt verder te gaan studeren in San Francisco respectievelijk Chicago. Toen ze zagen dat daardoor hun droom ‘muziek maken’ in het gedrang kwam, besloten ze hun tassen aan de wilgen te hangen en voor de muziek te gaan.

De laatste persoon die meewerkt aan ‘Like a G6’, is zangeres Dev, geboren als Devin Star Tailes in Manteca, Californië. Dev heeft een Portugese achtergrond en maakte als zwemster deel uit van het US Olympic development zwemprogramma, dat trainde voor de Olympische spelen. Haar andere liefhebberij is zingen, en in 2008 zette ze een paar van haar liedjes op haar MySpace pagina, die werden opgemerkt door de twee heren van the Cataracs. Zij nodigden haar uit om nummers met hen op te nemen en op tournee te gaan.

Inmiddels is Dev samen met the Cataracs bezig aan haar eerste album. Mede dankzij Dev scoort het hele gezelschap een hit met ‘Like a G6’, want in het nummer wordt een sample gebruikt van ‘Booty bounce’, een nummer van Dev dat ze eerder dit jaar opnam.

maandag 18 oktober 2010

Lisa Lois in duet met Elvis Presley

Elvis Presley with Lisa Lois: ‘Love me tender 2010 (85)

Dit jaar zou Elvis Presley zijn 75ste verjaardag vieren, als hij niet in 1977 overleden was aan een overdosis medicijnen. Al sinds zijn overlijden wordt er meer aan hem verdiend dan toen hij nog in leven was. Sinds 19 februari 2010 draait in Las Vegas de musical ‘Viva Elvis Presley’ van Cirque du soleil, waarin alleen vrouwen zijn nummers zingen, maar wel samen met Elvis zelf. De makers van de musical stelden zich de vraag: “Hoe zou de muziek van Elvis klinken als hij nu nog zou hebben geleefd?” Daarvoor werden twaalf nummers van hem herschreven naar deze tijd, waarbij zijn stem in een nieuwe context wordt gebruikt. Erich Tourneau, de producent zegt “We willen een brug slaat tussen de toekomstige generatie van fans en de ziel en geest van Elvis Presley.” De musical van Cirque du soleil zal tien jaar te zien zijn in Las Vegas.

Na de musical is er nu ook het album ‘Viva Elvis – the album’, geïnspireerd op de musical, met nummers als ‘Blue suede shoes’, ‘That’s all right’, ‘Burning love’ en ‘Love me tender’. Het album wordt in november wereldwijd uitgebracht. In een aantal landen zal Elvis het nummer ‘Love me tender’ in een duet zingen met een lokale artiest. Voor Nederland werd Lisa Lois benaderd, vanwege haar uitvoering van ‘Halleluja’, vorig jaar in X factor. Lisa toog daarop naar Londen om haar gedeelte in te zingen. Lisa: “Ik ben een enorme bewonderaar van Elvis en voel me zeer vereerd het duet te hebben mogen doen”.

Love me tender’ had Elvis op 24 augustus ingezongen voor zijn eerste speelfilm ‘The Reno brothers’, waarvan de opnames twee dagen eerder waren begonnen. Nadat Elvis het nummer in the Ed Sullivan show had gezongen, werden er in korte tijd 1 miljoen exemplaren van besteld, goed voor goud. Daarop paste filmmaatschappij 20th century fox de titel direct aan in ‘Love me tender’. Bij ons werd het nummer pas in 1991 een hit (#57), toen meerdere singles van Elvis opnieuw werden uitgebracht.

credits

Officieel is Elvis samen met Vera Matson de schrijver van ‘Love me tender’. Maar beide hebben er niets mee te maken. De melodie van het nummer is gebaseerd op ‘Aura lee’, een folkballad uit de Amerikaanse burgeroorlog, in 1861, geschreven door George R. Poulton, de tekst was van William Fosdick. Sinds 1865 wordt het nummer gebruikt door afgestudeerden op West Point. Frances Farmer was de eerste die het nummer in 1936 opnam.


Pas twintig jaar later, in 1956, nam Elvis het nummer op voor zijn eerste film. Hal Wallis, de filmproducent, stond hem echter niet toe dat te doen met zijn ‘eigen clubje muzikanten’, bestaande uit Scotty Moore, Bill Black en DJ Fontana. Nee, Elvis moest het nummer opnemen met het Ken Darby trio. Darby schreef de huidige tekst, maar kon vanwege afspraken over royalties het niet op zijn naam zetten. Daarop gaf hij zijn vrouw Vera Matson samen met Elvis de credits, waardoor Elvis, die er geen noot of letter aan had bijgedragen, voor de helft eigenaar was van het nummer.

Na Elvis is ‘Love me tender’ diverse keren gecoverd, maar tot een hitversie kwam het bij ons nooit. Lisa is dan ook de eerste die, naast the King zelf (bij ons pas in 1991), er een hit mee scoort. Met deze uitvoering van ‘Love me tender’ scoort Elvis zijn 101de notering in de vaderlandse hitparades, gerekend vanaf 1952. In 2007 hebben we een special gewijd aan zijn honderdste notering. Vorig jaar stond Elvis Presley op de tiende plaats van de meest gedraaide nummers van buitenlandse artiesten.

Ron van den Beuken verschuilt zich weer

Clokx: Catch your fall (87)

Achter Clokx zit dj/producer Ron van den Beuken (Horst, 10 april 1970), waarmee hij in 2003 de hit ‘Clokx’ scoorde (#52). Daarnaast bracht Ron singles uit onder de naam Ron van den Beuken pres. Clokx. Toch is Clokx slechts één van de vele gedaanten waaronder Ron nummers uitbrengt. In 2007 en 2008 scoorde hij twee hits met de act King Amir, die hij vormde met Niels van de Zande. En al in 2004 scoorde hij samen met Sam Sharp (= Sander van Doorn) een hit met ‘Twister’ (#40). Maar de meeste noteringen boekte Ron als … Ron van den Beuken: vijf stuks met als grootste ‘Sunset’ (#22 in 2005).

Voor ‘Catch your fall’ heeft hij dus weer zijn alter ego Clokx gebruikt. Op het nummer, dat veel weg heeft van ‘When love takes over’ van David Guetta feat. Kelly Rowland, zingt een zangeres. Helaas hebben we nog niet kunnen achterhalen wie dat is. Als jij het al wel weet, laat het ons dan ook even weten. Alvast bedankt!

Overigens is Ron van den Beuken ook de componist van het nummer ‘Flame’, dat eerder dit jaar een hitje was voor Jacqueline.

Lisa Dijkman zag af van the voice of Holland

Lisa Dijkman: That don’t matter (93)

Je zou het misschien niet verwachten, maar Lisa Dijkman (Hengelo, Overijssel, 1984) is ook te horen op ‘Maak je move’ van Monique Smit (deze week op #72). Lisa doet namelijk de koortjes op de hit van Monique, maar heeft haar nog nooit ontmoet! Behalve backingvocals voor Monique, doet Lisa dat ook voor onder anderen René Schuurmans, Antje Monteiro en Ronnie Tober. “Koortje zingen is elke keer weer een uitdaging en bovendien levert het zingen op Nederlandstalige nummers veel werk op, want dit repertoire is enorm populair”, motiveert Lisa haar keuze voor de koortjes. Ze vind zingen gewoon heel leuk, hoewel ze wel een voorkeur heeft voor het Engelstalige werk. Op ‘That don’t matter’ kan ze dan ook goed haar ei kwijt.

Hoewel Lisa uit een muzikaal gezin komt, haar vader is gitaarbouwer Dick Dijkman, studeerde ze werktuigbouwkunde. Tussendoor leerde ze gitaar en piano spelen, nam zangles en begon zelf liedjes te schrijven. Dat laatste is ook wat ze zelf het liefste doet, om ze vervolgens met haar eigen band op het podium te brengen. Zangervaring deed Lisa op in het covercircuit en in de koortjes.

The voice of Holland

Toen ze hoorde van ‘The voice of Holland’, de nieuwste talentenjacht, leek dat haar wel wat, omdat je wordt beoordeeld op je stem en niet je voorkomen. Ze gaf zich op, kwam door de eerste ronde en werd opgeroepen voor de blind auditions. Maar toen Lisa het contract onder ogen kreeg wat ze moest tekenen, zag ze daar van af. Als ze daarmee akkoord was gegaan, zou ze niet meer kunnen werken aan haar eigen carrière. Niet iedere deelnemer aan The voice of Holland gaat een gouden toekomst tegemoet (er kan immers maar één winnen) en dus wil Lisa dat in eigen hand houden.

Zolang ze niet kan leven van de muziek wil ze parttime in de techniek werken (ontwerpen van onderdelen van machines). Maar voorlopig focust ze zich op de muziek en dat doet ze niet alleen, maar met producer Maarten de Groot, waarmee ze ook ‘That don’t matter’ opnam. Het nummer is de voorloper van een heel album, dat eerst nog vooraf gegaan zal worden door een tweede single.

Alexandra Burke roept hulp in van zanger

Alexandra Burke feat. Laza Morgan: Start without you (97)

‘Start without you’ is de derde hit dit jaar voor de Britse zangeres Alexandra Burke, die in 2008 de vijfde editie van The X-factor won. Sindsdien is het haar voor de wind gegaan, met vijf Britse #1-hits, waaronder drie solo. Een jaar geleden verscheen haar album ‘Overcome’ en aangezien ze nog niet veel tijd heeft gehad voor een tweede album, komt het album eind november opnieuw uit, met drie nieuwe nummers, waaronder ‘Start without you’. Op dat nummer doet iemand mee, die echter niet op de hoes wordt vermeld, maar wel op het label. Alexandra kennen we inmiddels, dus tijd voor de mystery guest op ‘Start without you’: Laza Morgan!

Laza Morgan heet eigenlijk Otiyah Morgan, geboren in Springfield, Massachusetts. Het zingen heeft hij niet van een vreemde: zijn vader Denroy Morgan, is een legende op reggaegebied en had een grote hit met ‘I'll do anything for you’. Laza is niet zijn enige nakomeling, Denroy heeft er niet minder dan 30 verwekt! En de meeste daarvan zijn ook bezig in de muziek.

Laza Morgan groeide op in Brooklyn, New York. Op zijn zevende ontstond de interesse in optreden en nummers schrijven. Toen hij dertien was, begon hij met zijn broer een groep, waarmee hij op het befaamde Reggae sunsplash festival in Jamaica stond. Dat trok de aandacht van MCA records die de groep een contract aanbood. De groep tourde met andere leden van de familie, waarbij hun vader hen met alles hielp. Vorig jaar werd Laza benaderd voor de soundtrack van de Disney film ‘Step up 3D’, waarop hij ‘This girl’ zingt. Inmiddels werkt Laza hard aan een eigen album, dat volgend jaar moet uitkomen.