vrijdag 4 juli 2008

Hitflits: Jeroen van der Boom wint de strijd

Het was nog spannend deze week. De #1 was afwisselend in handen van Jannes en Jeroen van der Boom. Even leek het er nog zelfs op dat Amy MacDonald haar eerste plaats weer zou opeisen, maar uiteindelijk is het Jeroen van der Boom, die zijn derde #1-hit scoort met ‘Het is over’. Hij verovert de #1-positie in de Single Top 100 op ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ van Wolter Kroes, die een historische duikeling maakt naar #52!! ‘Ga dan’ van Jannes komt op #2 binnen en Amy MacDonald stijgt met ‘This is the life’ terug naar een derde plek.

Het EK mag dan voorbij zijn, maar laat ons nog wel drie popnummers na. Allereerst ‘Can you hear me’ , het officiële EK-lied door Enrique Iglesias, dat blijft staan op #5. Naar #4 stijgt ‘Just for tonight’ van One night only. En de derde is Sina met ‘Wänn nit jetz wänn da’. Beide nummers werden gebruikt in het programma Studio Sportzomer van de NOS. De zomer begint meer vat te krijgen op ons land, en twee nummers profiteren daarvan. ‘All summer long’ van Kid rock, dat van 11 naar #6 stijgt en ‘Shingeling’ van Jean Claude Ades & Vincent Thomas, dat van 47 naar #20 stijgt.

Behalve het EK voetbal zijn er nog twee grote sportevenementen dit jaar. In augustus beginnen de Olympische Spelen, en morgen, zaterdag, start de 95ste editie van de Tour de France. Speciaal daarvoor schreef Rowwèn heze het nummer ‘Nar boave’, en komt daarmee binnen op #30. Andere binnenkomers zijn er ondermeer van Gerard Joling met ‘Het is nog niet voorbij’ (op #41), State van voormalig Idol-Pauline met ‘The last laugh’ (op #86) en de WC experience met ‘Jansen/Pliesie’ (op #97).

‘Live at the Gelredome’, de registratie van de concerten die Anouk daar eerder dit jaar gaf, komt zowel op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30 als de Album Top 100 binnen op de eerste plaats. ‘Bloedheet’ van Gerard Joling is een volgende hoge binnenkomer op #5 en net geen top 10 is er voor de musical ‘Les miserables’, op #11 dus.

Het kon niet uitblijven. Na de cd ‘Samen met Dré’ is er nu ook een cd met een registratie van het live concert van zo ongeveer dezelfde artiesten. Het album heet dan ook toepasselijk ‘Samen met Dré – live in concert’, en komt binnen op #18. Het driedubbele live album ‘Where the light is: John Mayer live in Los Angeles’ van John Mayer heeft de top 20 niet gehaald, en moet genoegen nemen met een 24ste plaats.

Wat gebeurde er nog meer in de nieuwe hitparades en wat zijn de achtergronden? Lees daarvoor aanstaande maandag de nieuwe Megaman en je weet weer alles over de hits. Met ondermeer de grootste val vanuit de top 10! Mis ‘m dus niet.

woensdag 2 juli 2008

Midweek: strijd om #1 tussen Jeroen van der Boom en Amy MacDonald

Een ding is zeker: aanstaande vrijdag zal de top 3 niet meer oranje kleuren. Alle Nederlandse voetbalhits maken een vrije val, waarvan ‘Bloed, zweet en tranen (EK-versie)’ van René Froger misschien nog wel de grootste, want het nummer staat nu al niet meer genoteerd in de voorlopige Single Top 100! Een nieuwe #1 dus, alleen is het nog even afwachten wie dat wordt. Er zijn twee gegadigden: ‘Het is over’ van Jeroen van der Boom (fysiek de sterkste) en ‘This is the life’ van Amy MacDonald (qua download sterker). De downloads zijn gemeten, dus daar kan Jeroen niets meer aan veranderen. Wellicht dat zijn cd-single (fysiek dus) voldoende overwicht heeft op Amy. Een instore zou hem nog nét dat zetje kunnen geven, om verzekerd te zijn van zijn derde #1-hit.

Zeker is dat Jannes de hoogste binnenkomer is met ‘Ga dan’, dat begin deze week het meeste verkocht. Met een speciaal lied voor de Tour de France, die aanstaande zaterdag van start gaat, scoort Rowwèn heze een nieuwe hit met ‘Nar boave’. Jeroen van der Boom zingt ‘Het is over’, maar daar denkt Gerard Joling heel anders over, zijn nieuwe schijf heet ‘Het is nog niet voorbij’, een cover van Willeke Alberti. En tenslotte krijgt het EK, hoewel voorbij, nog een staartje. Want de Zwitserse band Sina houdt er een hit aan over met ‘Wänn nit jetz wänn da’, dat werd gebruikt aan het begin van Studio Sportzomer van de NOS. We verwachten het ergens in de buurt van de 60.

Als Amy terug stijgt naar #1 in de Single Top 100, staan er aanstaande vrijdag weer vrouwen aan de top van de hitlijsten. Want in de Album Top 100 raakt Coldplay de #1-positie kwijt aan Anouk met de registratie van haar spetterende optreden in het Gelredome. Ook hoog in de top 10 komt Gerard Joling binnen met zijn album ‘Bloedheet’, wat zou kunnen slaan op de temperatuur van vandaag, woensdag (34 graden!). De musicalversie van ‘Les miserables’ verwachten we in of net buiten de top 10. En ‘Where the light is: John Mayer’ van John Mayer, binnen of net buiten de top 20, hoewel hij hoger verdient.

We zijn dus bijna af van het voetbalgeweld. Misschien nemen in beide lijsten de vrouwen de leiding weer over. Hoe het allemaal uitpakt, vertellen we je graag in een nieuwe Hitflits, aanstaande vrijdag, zelfde plaats.

zondag 29 juni 2008

Megaman bij week 26 – 28 juni 2008

Welkom bij deze Megaman, waarin de top 3 nog steeds oranje kleurt, het voor Jeroen van der Boom ‘over is’, Thomas Berge bij je thuis komt, de Shermans weer van zich laten horen, Ryan Shaw de nieuwe soulman is en de Jeremy’s overleven dankzij een filmthema. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Het EK is voorbij, maar Wolter blijft nog even #1

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (1)

Ondanks de uitschakeling van Nederland in de kwartfinales, staat ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ toch nog op de eerste plaats. De reden is simpel: deze Single Top 100 geeft de verkoop weer van downloads tot en met de zaterdag van de uitschakeling (21/6) en die van fysieke cd-singles tot en met afgelopen donderdag (26/6). Alleen de meeste cd-singles worden nog altijd in het weekend verkocht. Inderdaad de vrijdag en de zaterdag vóór de uitschakeling. En dus zitten we nog steeds met een oranje top 3, en staan er nog zo’n zestien voetbal gerelateerde nummers in de Single Top 100, waaronder de #1 van Wolter Kroes. We beloven het hierbij: volgende week ziet de lijst er heel anders uit!

tijdelijke opmars cd-single

Toch mogen we het EK 2008, waar Spanje terecht winnaar is geworden, wel een beetje dankbaar zijn. Hierdoor zijn er namelijk meer cd-singles verkocht dan lange tijd het geval was. Vorige week lag de verhouding download – cd-single zelfs op 50:50! Deze week is die verhouding teruggevallen tot 70:30.

Nog even een correctie op een eerdere Megaman, waarin we meldden dat ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ de vierde voetbal #1-hit is, na ‘Nederland, die heeft de bal’ van André van Duin & het Nederlands Elftal (1980), ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal (1988) en ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan en de Groothandel (1994). Rudy van Vliet vroeg zich af of we daarbij ‘Er zal er altijd eentje winnen’ van Hans Kraay Jr. & Supporter united uit mei 1997, over het hoofd hebben gezien. Nee, Rudy, want we doelden uitsluitend op EK/WK-hits. Het nummer van Hans Kraay Jr. was opgenomen naar aanleiding van dodelijk geweld rond een voetbalwedstrijd. De opbrengst kwam ten goede aan het Ronald McDonald kinderfonds. Het nummer werd een grote hit omdat verzekeringsmaatschappij AMEV, de sponsor van FC Utrecht, in één klap enkele duizenden exemplaren voor de leden van de supportersvereniging had opgekocht.

Jeroen van der Boom trouwt en gaat trouwen

Jeroen van der Boom: Het is over (8) *** hoogste eersteweeks ***

Een drukke agenda wacht Jeroen van der Boom. Op 080808, acht augustus 2008 dus, is hij voor één dag ambtenaar van de Burgerlijke stand van de gemeente Haarlemmermeer. Op die dag trouwt hij op Schiphol het echtpaar dat een wedstrijd wint van Skyradio. Het station deed een oproep aan stelletjes een foto op te sturen en te vertellen welk liedje een speciale herinnering heeft. 1351 stelletjes reageerden, want de prijs is niet mis: een volledig verzorgde bruiloft + huwelijksreis. Vandaag wordt bekend wie de gelukkigen zijn, en ook nog toegezongen zullen worden door Jeroen. Waarvan we zeker weten dat het niet zijn laatste hit ‘Het is over’ zal zijn! Zelf is Jeroen nog niet getrouwd met zijn vriendin Danny de Wit, die tevens een deel van zijn management doet. Maar dat gaat nu binnen twee jaar gebeuren. 101010, 10 oktober 2010 wellicht Jeroen?

Terug naar zijn drukke agenda, want in september treedt hij drie keer aan bij de concerten van Lionel Richie in het Gelredome in Arnhem, waar ook Alan Clarke, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer zullen optreden. En een maandje later, op 11 oktober, heeft hij zijn eigen concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dan gaat zeker het dak er af!

Goede tijden voor Thomas Berge

Thomas Berge: Zonder jou (10)

‘Zonder jou’ is de eerste top 10-hit voor de achttien jarige Chiel Ottink, oftewel Thomas Berge. Tot nu toe kwam geen van zijn voorgaande vijftien hits hoger dan #24. Dat was in 2003 ‘Mijn luchtballon’, tevens zijn debuuthit. De reden dat ‘Zonder jou’ het zo goed doet is dat de download (#8 in de Download Top 50), een bevestigingscode oplevert die kans maakt op een huiskamerconcert van Thomas bij je thuis. Niets mis mee zou je denken: je download het nummer, krijgt de code en wacht tot 1 september, wanneer het Thomas Berge management de trekking verricht. Misschien toch wel, want je mag het nummer vaker downloaden en daarmee je kans vergroten op de prijs. Hierdoor wordt de download ten onrechte gebruikt voor deze trekking. Immers je downloadt niet voor het nummer (want dat heb je al), maar voor de bevestigingscode. Alle downloads gelden echter wel mee voor een notering in de Single Top 100. Wij hebben dit aangekaart bij GfK Dutch Charts, dat deze hitparade samenstelt, die ons lieten weten bij de controles (nog) geen gekke dingen te hebben gezien. Dit zou er op kunnen wijzen dat de fans zich (voor als nog) niet laten verleiden het nummer nog een keer te downloaden. We zullen de notering van Thomas echter in de gaten blijven houden.

Goede Tijden Slechte Tijden

Zonder jou’ zong Thomas in een aflevering van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ (GTST), waarin hij zichzelf speelde. In de plot van de serie schreef het personage Milan Alberts het nummer voor zijn ex-vriendin Nina. Acteerlessen heeft Thomas niet gevolgd. “Ik ben een zanger, geen acteur. Voor elke film of acteerklus die ik heb gedaan, heb ik mezelf gespeeld. Ook in ‘Zoop’.” Dagelijks kijken er zo’n 1 miljoen mensen naar de soap-serie. Dat is mooi voor Thomas, maar daarnaast brengt zijn acteerklus nog andere voordelen met zich mee, want volgens de zanger ‘zitten er heel veel mooie meiden in GTST’! ‘Zonder jou’ is geschreven door Ronald Schilperoort, die ook nummers schreef Anita Meyer (‘Het spijt me’), Ruth Jacott (‘Onderweg naar morgen’) en Gerard Joling (‘Liefde op het eerste gezicht’).

Duffy in de race voor James Bond thema

Duffy: Warwick Avenue (51)

Hoewel we nog maar halverwege 2008 zitten, is ‘Mercy’ nu al uitgeroepen tot ‘song van het jaar’, door ‘Mojo’, het Britse muziekmagazine. Dat gebeurde op maandag, 16 juni, in Londen tijdens de uitreiking van de Mojo Awards. Haar album ‘Rockferry’ werd tweede, na ‘Dig, Lazarus, dig!!!’ van Nick Cave and the Bad seeds. Qua verkopen is het album ‘Rockferry’ nog steeds het bestverkochte album in Groot-Brittannië. Alleen niet lang meer, want ‘Viva la vida’ van Coldplay zit haar op de hielen. Ze hoeft echter nog niet bang te zijn dat iemand ook haar #1-single ‘Mercy’ van haar afpakt. Met ‘Warwick Avenue’ moet blijken of Duffy een blijvertje is. Het nummer verwijst naar het gelijknamige ondergrondse metrostation in Londen, waar de videoclip is opgenomen. Het metrostation bestaat sinds 1915 en is 1 van de 25 stations op de Bakerloo Line tussen het noordwesten en zuidoosten van Londen.

De naam is Duffy, Duffy is de naam

Nadat Amy Winehouse te onstabiel en Beyoncé (te frivool?) bedankt zijn, is nu Duffy in de race om het thema van ‘Quantum of solace, de nieuwste James Bond film in te zingen. De film gaat in oktober in première. Ze wil er echter niets over kwijt. Wellicht dat ze er aanstaande woensdag, 2 juli, iets over meldt, tijdens haar concert in Paradiso in Amsterdam. Als je er iets over hoort, laat je het ons dan ook even weten?

Voor Joyce is niets ‘Impossible’

Joyze: Impossible (78)

Na een #1-hit in de Spaanse dancechart met ‘Game of love’ (in 2000) en vier (cover)hits te hebben gescoord in samenwerking met DJ Kicken vond Joyce Tiggelovend (Maastricht, 4 september 1986) het tijd voor ander werk. Samen met gitarist/zanger Roeland Ruijsch van Dugteren schrijft ze een twaalftal liedjes die haar persoonlijkheid weerspiegelen; pure, realistische, en kleine verhaaltjes uit haar leven. Ze krijgt een contract bij 21st Century music, het label van Ad Schoofs en Erik de Zwart. Het is de tweede hit op het label; vorige week verdween na zeven weken ‘Mexican standoff (falling into you)’ van Parson Browne, met als hoogste plaats #28.

Joyze is de artiestennaam voor Joyce, die nog twee andere voornamen heeft, getuige de initialen J.T.L. Op haar vijfde ontdekte ze de liefde voor muziek en begon bij het klassiek georiënteerde kinderkoor ‘De zonnestraaltjes’. Na het kinderkoor kwam het jeugdkoor de ‘Lingel singers’, en nog later zong ze in een coverband. Ze zat op de muziekschool in Geleen waar ze zanglessen volgde. Haar grootste wens was zangeres worden en dat kun je horen op haar tweede single ‘Impossible’, dat binnenkomt op #78.

Bearforce1 strikt Georgina Verbaan

Bearforce1: Shake that thing (79)

Ah, daar zijn de behaarde beren weer van Bearforce1. Na ‘Bearforce1’ (#54) en ‘Christmas is here’ (#7), beide in 2007, dacht je misschien verlost te zijn van hen. Maar niets is minder waar, na twee nieuwe leden te hebben toegevoegd en één reserve, een zogenaamde space Bearforce1, gaan ze er weer hard tegenaan. De bezetting bestaat nu uit Robert uit Belfast, Yuri, Peter (beide uit Amsterdam) en Konstantinos (drie keer raden) uit Griekenland. O ja, de reserve bear is Eddi uit Italië. In de clip van hun derde hit Shake that thing, opgenomen in Amsterdam, is Georgina Verbaan te zien. Op 21 juli zullen de heren in Tilburg de negentiende editie van ‘Roze maandag’ openen. Of ze tegen die tijd nog met ‘Shake that thing’ in de Single Top 100 zullen staan? Alleen Bearforce1 kan dat weten.

Katherine Ellis wilde actrice worden

Freemasons feat. Katherine Ellis: When you touch me (83)

Freemasons (=Russell Small en James Wiltshire) scoorden reeds vier hits, waarop drie verschillende zangeressen waren te horen. Meest recent is ‘Uninvented’ feat. Bailey Tzuke, dat hun grootste hit is: #5 in december 2007. En dus is de kans groot dat op ‘When you touch me’ weer een andere zangeres zingt. Dit keer is Katherine Ellis de gelukkige, of moeten we zeggen Katherine Wood, want dat is haar eigen naam; Ellis is de naam van haar man. Behalve Katherine Ellis, kom je haar ook tegen onder de namen Kathy Wood, K. Ellis en Arrola (in 1999 scoorde ze een hit met ‘Dreaming’ als Ruff driverz present Arrola, #48).

Als kind wilde Katherine actrice worden. Dat kwam vanwege de vele acteurs en actrices in haar omgeving, waaronder haar moeder en zuster. Pas op haar dertiende realiseerde ze zich dat zingen ook leuk is. Van een vriend van haar moeder leende ze drie albums: ‘Bat out of hell’ van Meat loaf, ‘Between the lines’ van Janis Ian en ‘Greatest hits’ van Helen Ready. Van Meat loaf nam ze de power over en van Janis Ian haar manier van liedjesschrijven. Helen Ready leerde haar met passie verhalen vertellen door middel van muziek. Op school zong Katherine alle liedjes die ze kende en dat werd zeer gewaardeerd. Ze ging op tournee met Belinda Carlisle, Chaka Khan, Boy George en Roger Sanchez (ze is te horen op zijn hit ‘Lost’, #50 in 2006). Het maakt eigenlijk niet uit met wie, want Katherine is zeer veelzijdig. Daarom houdt ze ook zo van dance. Vorig jaar werkte ze maar liefst mee aan 28 verschillende (dance)tracks! Daarnaast heeft ze met Marc JB en Lee Dagger, een eigen groep Bimbo Jones. En alsof een dag meer dan 24 uur heeft, doet ze ook nog commercials.

Fedde geeft broer en zus ruim baan

Fedde le Grand & Funkerman ft. Dorothy & Andy Sherman: 3min 2xpln (86)

Voor de volledigheid staat er op de hoes onder ‘3min 2xpln’ ook nog ‘3 minutes to explain’. Geen onduidelijheid dus meer over de titel van de vijfde hit voor Fedde le Grand. Het is de derde notering voor Funkerman, oftewel Ardie van Beek, en de tweede met Fedde. De kans is groot dat Fedde volgende week zijn zesde hit scoort, als Madonna met ‘Give it to me’ binnenknalt. Na Junkie XL, die een remix maakte van ‘4 minutes (to save the world)’, heeft Fedde een remix mogen maken van ‘Give it to me’. Ook Will.i.am van the Black eyed peas is een fan van de mixen van Fedde, en vroeg hem voor een nummer van diens album ‘Songs about girls’. In september verschijnt Fedde’s debuutalbum ‘Feel alive’.

broer en zus werken bundelen krachten

Andy Sherman (24 juni 1980), is de zoon van Tony Sherman die in de jaren ’70 en ’80 hits scoorde als ‘Tonight’ (#10 in 1974) en ‘As’ (#11 in 1977) en met the Sherman brothers (onder anders ‘Smile baby smile’, #27 in 1976). Andy is van oorsprong MC, maar is ook actief als dj, zanger en producer. Nadat Craig David the Artful dodger had verlaten, was Andy van 2002 – 2005 daar de zanger van. Vorig jaar stond hij al in de Single Top 100, op ‘Lies to yourself’, de hit van Dr. Kucho, dat tot #30 kwam.

Samen met zijn oudere zuster Dorothy vormt hij de act ‘Dorothy & Andy Sherman vocal/dj set’. Andy draait daarbij muziek en Dorothy zingt hierbij, waarbij ze beide veel van hun creativiteit kwijt kunnen en eigen nummers lanceren. Volgens Dorothy was dit altijd al de bedoeling. “Het grappige is wel dat ik in het begin niet dacht fulltime te gaan mc’n, maar hoe vaker je het doet; hoe leuker je het vindt! Toen Andy begon met draaien dacht ik gelijk, van zo’n kans moet je gebruik maken!” Binnenkort lanceren ze hun eigen label. Over vijf jaar hoopt Andy producer te zijn met een eigen label een met een hele goede live-act en Dorothy als een artiest die met en voor anderen songteksten schrijft en natuurlijk hoopt ze dat Shermanology loopt zoals gepland. Op 20 juli vindt in Bloemendaal ‘Falamingo nights’ plaats, waarbij ook de familie Sherman zal optreden, alsmede Fedde en Funkerman.

Waterfall opnieuw in de remix

Atlantic ocean: Waterfall 2009 (91)

Veertien jaar geleden, in 1994, verscheen ‘Waterfall’ van Atlantic ocean dat bij ons tot #3 kwam. De opvolger ‘Body in motion’ kwam nog de veertiende plek. In 1996 verscheen er een remix van ‘Waterfall’ dat bij ons niets deed, maar in de Britse hitparade nog tot #21 kwam, een plaatsje hoger als het origineel. In 2002 verscheen er weer een remix, maar zonder een hitparadenotering. Het nummer ‘Waterfall’ is er dus eentje van het kaliber, dat gerust nog wel een keer op herhaling kan. Dat gebeurt nu op #91 met ‘Waterfall 2009’, in de Garotes Da Praia extended mix, waarvan er zeven stuks zijn!

Atlantic ocean is het samenwerkingsverband van Lex van Coeverden en René van der Weyde. Naast Atlantic ocean scoorde René ook nog onder de naam Sample syndicate met het nummer ‘TBM mix’, in vier verschillende uitvoeringen. Tegenwoordig heeft René, wiens vader hoofdredacteur was van ‘Het vrije volk’, een eigen studio in Dordrecht, waar hij voornamelijk instrumentale house en dance tracks maakt. Lex is eigenaar van My own record, dat op verzoek vinyl perst. In de jaren ’80 was al dj op ‘Radio stad Den Haag’ en labelbaas van Dance International Records. Hij produceerde als Lex van der Broek diverse (house)remixen, onder andere op Rams Horn en Pegasus records.

Kenneth G is geen Amerikaan

Kenneth G: Wobble (93)

Klinkt wel heel Amerikaans hè, Kenneth G? Niet te verwarren met een echte Amerikaan Kenny G. Maar deze Kenneth G komt gewoon uit Amsterdam en heet voluit Kenneth Geoffrey Oudejans. Hij is een jaar of 20 en groeide in Amsterdam op met het luisteren naar allerlei soorten muziek. Al snel kreeg hij de kriebels en begon zelf muziek te draaien bij Dynamicable radio, een radiostation dat hij had opgezet met zijn vriend Marc Benjamin. Kenneth doorbraak kwam twee jaar geleden toen hij een contract kreeg voor het ‘Nope is dope’ concept, waardoor zijn populariteit steeg. Hierdoor kwam hij ook terecht in buitenlandse clubs, waaronder in Instanboel en Kreta. Met Afrojack, die nu een hit heeft met ‘Drop down’ (#15) met Partysquad!, maakte hij eerder dit jaar de track ‘Wont be’.

Ryan Shaw de nieuwe soulman

Ryan Shaw: Do the 45 (97)

Je hoort wel eens mensen die zeggen dat er helemaal geen goede muziek meer wordt gemaakt tegenwoordig. Het is allemaal plat (rap/hiphop) en/of eentonig (trance). Maar gelukkig kunnen we dat tegenspreken met muziek van de nieuwe lichting vrouwelijke (Duffy, Amy MacDonald, Sarah Bareilles, Adele enz.) én mannelijke singer-songwriters (John Legend, Alan Clarke, Jamie Lidell enz.). Deze week kunnen we daar Ryan Shaw aan toevoegen. Hij is pas 27 (geboren op tweede kerstdag 1980 in Decatur, Georgia), maar zingt alsof hij de jaren ’60 bewust heeft meegemaakt! Hij bezit de kwaliteit van wijlen Wilson Pickett en Otis Redding. En zijn stem wordt het meest vergeleken met Billy Gordon, zanger van the Contours. Superlatieven te over dus! Die hij natuurlijk nog wel even moet waarmaken.

gospels

Inmiddels zijn diverse radiostations om en draaien zijn single ‘Do the 45’. Zoals zoveel (zwarte) zangers, begon ook Ryan te zingen in het plaatselijke kerkkoor. Samen met zijn vier broers vormde hij the Shaw boys. Na een korte studie aan de universiteit van Georgia, speelde hij mee in een gospelmusical. Vervolgens begon hij met het zingen van nummers van the Four tops en Marvin Gaye, van het fameuze Motown label. Hij belandde bij een groep die alles speelde uit de jaren ’50 en ’60. En in 2004 sloot hij zich in New York aan bij de Fabolous soul shakers, die gespecialiseerd waren in soul en doowop. Kortom, hij kreeg een goede muzikale scholing! Via Johnny Gale, de gitarist, kwam Ryan in contact met Jimmy Bralower, die zeer onder de indruk was van zijn stemgeluid. In een studio op Long island namen de drie muzikanten, vier nummers op met de Soul shakers, waaronder ‘Do the 45’. Vorig jaar verscheen zijn eerste album ‘This is Ryan Shaw’, met covers maar ook met eigen materiaal

Worden Jeremy’s de Nederlandse No doubt?

Jeremy’s: Take you all the way (99)

Wat is de overeenkomst tussen Van Velzen, DeNnis en de Jeremy’s? Alle drie hebben het thema voor een film gezongen. Van Velzen deed ‘When summer ends’ uit ‘Zomerhitte’, DeNnis zong ‘My own little bubble’ voor ‘Dunya & Desie’ en de Jeremy’s zingen ‘Take you all the way’, het thema van de film ‘Hoe overleef ik mezelf’. Deze film, naar de boekenreeks ‘Hoe overleef ik …’ van Francine Oomen, ging afgelopen donderdag, 25 juni, in première. De Jeremy’s werden gevraagd om de soundtrack op te nemen, en kwamen met het nummer ‘Take you all the way’, geschreven door bandlid Fokko Mellema.

zingen over meisjes

Jeremy’s werd in 2004 opgericht en bestaat sinds april 2005 uit Katelijne Schipper (zangeres), Fokko Mellema (gitaar), Jos Weerdmeester (basgitaar) en Ronnie Popkema (drums). Fokko studeert aan de Rockacademie in Tilburg, de rest van de bandleden zijn autodidact. Fokko komt met de teksten en de melodielijntjes, waar Jos en Ronnie dan een basis met bas en drums onderzetten. De teksten gaan vaak over meisjes en dat is niet altijd leuk voor Katelijne om te zingen. Een schrale troost: de teksten zijn in het Engels! De band deed mee aan de talentenjacht ‘Ongekend talent’ van 3FM. Vervolgens werden ze goed genoeg bevonden voor ‘Serious talent’ ook van 3FM en werden ze gevraagd voor een andere talentenjacht de ‘TMF kweekvijver’, waar ze de clip ‘Saturday’ mochten opnemen. Aan belangstelling dus geen gebrek!

blonde zangeres

Vorig jaar zomer maakten ze een toertje door Zwitserland, Italië, Duitsland en België en dat smaakt naar meer. Begin dit jaar stond Jeremy’s op Noorderslag en kwam het album ‘O yeah aha oh!’ uit. En in april wonnen ze de Serious talent award. Inmiddels hebben ze al voldoende materiaal voor een nieuw album, waarvan de opnames in het najaar zullen beginnen. Het geluid van het tweede album zal echter anders zijn dan dat van de eerste. De band wordt vaak vergeleken met No doubt, dat ook een blonde zangeres heeft. Katelijne: “Haha, als er iemand naar me toekomt en zegt: Goh, weet je aan wie je mij doet denken… dan weet ik al hoe laat het is. Origineel is anders, maar als we dan toch met een band vergeleken moeten worden, dan maar met No doubt en als mensen mij met een zangeres willen vergelijken, dan maar met Gwen Stefani. Zij is een vet coole frontvrouw.”