vrijdag 3 juni 2011

Hitflits: album Adele terug naar #1 en met 3 nummers in de top 10

Al na één week moet Anouk de eerste plaats opgeven met haar album ‘To get her together’. Er mogen meer dan 60.000 exemplaren van uitgeleverd zijn (onder andere aan Blokker), verkocht zijn ze nog lang niet. Die eerste plaats wordt opnieuw opgeëist door (nu al) de zangeres van het jaar: Adele. Haar album ‘21’ waarvan al een kleine 300.000 stuks zijn omgezet, stijgt in de negentiende week van de derde naar de eerste plaats van de Album Top 100, met een voorsprong van bijna 18% op Anouk.
‘21’ stijgt voor de derde keer terug naar de eerste plaats, waarbij ze nog twee keer verwijderd is van ‘Falling into you van Céline Dion dat maar liefst vijf keer terugsteeg naar de eerste plaats. ‘21’ staat nu in totaal voor de vijftiende week op de eerste plaats, de helft van de 30 weken dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald vorig jaar op #1 stond. Het is nog maar juni, dus dit jaar kan er opnieuw een record worden gebroken! ‘19’, haar eerste album staat nu voor de dertigste week bovenaan de Back catalog Top 50, de lijst met oudere albums.

In de Britse albumlijst gaat het net andersom. Ook daar werd de strijd om de eerste plaats gestreden tussen twee zangeressen en Adele was daar één van. De andere en tevens overwinnaar, was Lady Gaga met haar album ‘Born this way’. Bij ons kwam het vorige week binnen op de vijfde plaats, waar het blijft staan.

In de Britse hitparade pakte het album afgelopen week wel de eerste plaats met een verkoop van 215.639 stuks. Ter vergelijking: van ‘21’ werden er vorige week ‘slechts’ 49.611 stuks verkocht, oftewel het album van Lady Gaga had een overwicht van bijna 77% op dat van Adele! Dat aantal van ‘Born this way’ is het hoogste aantal dit jaar voor een album dat binnenkomt op #1. Het totaal aantal verkochte albums in het Verenigd Koninkrijk komt nu op bijna 3 miljoen stuks. Als we daar ook nog alle singlehits bijtellen, staat de teller voor Lady Gaga op bijna 6 miljoen stuks.


Dat waren de Britse standen, nu over naar de Amerikaanse. Al na de eerste dag stond de teller van ‘Born this way’ op 288.000 albums en na één volledig week zijn er daar maar liefst 1,108.403 exemplaren van verkocht. 60% daarvan is digitaal aangeschaft, zo’n 662.000 downloads. Daarvan zijn zo’n 440.000 stuks verkocht voor slechts $ 0,99; de normale prijs ligt rond de … $ 5,00! Het was een stunt van Amazon.com, dat het album twee dagen lang aanbood voor $ 0,99.

Een aantal van 1.108.403 stuks is niet meer voorgekomen sinds ‘The massacre’ van 50 cent, waarvan in 2005 1.140.638 over de toonbank gingen en dat was in slechts vier dagen! Het hoogste aantal albums in één week, staat echter met 2.415.859 stuks op naam van N*Sync en het album ‘No strings attached’ uit 2000. Overigens is ‘Born this way’ de eerste #1 voor Lady Gaga in de USA; ‘The fame’ kwam niet verder dan de tweede plaats en ‘The fame monster’ stopte al bij #5. Wereldwijd staat de teller van ‘Born this way’ na één week op 2 miljoen stuks.

Terug naar onze Album Top 100, waarin de volgende albums voor het eerst hun opwachting maken:
#13 Eddie Vedder: Ukelele songs
#32 Status quo: Quid pro quo
#38 Heather Nova: 300 days at sea
#44 Journey: Eclipse
#47 Jaap Reesema: Changing man
#55 Jon Allen: Sweet defeat
#74 Death cab for cutie: Codes & keys
#75 Arch enemy: Khaos legions
#81 Seasick Steve: You can’t teach an old dog new tricks
#85 Miloš Karadaglic: Mediterraneo
#89 Jean Michel Jarre: Essentials and rarities

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Toppers megapartymix vol. 1’ van de Toppers, dat stijgt van 16 naar #7.

In de nieuwe Single Top 100 is het nog steeds een en al vrolijkheid aan de top, want ‘Happiness’ van Alexis Jordan blijft op #1, nu voor de zesde week. Het is echter zeer de vraag of dat volgende week nog het geval zal zijn. Niet de #2, ‘Someone like you’ van Adele (gestegen vanaf #6) maakt de meeste kans om ‘Happiness’ op te volgen, maar ‘Every teardrop is a waterfall’ van Coldplay, dat sinds vandaag te koop is en de komende week Megahit op 3FM. Maar deze week heeft Alexis de eerste plaats nog stevig in handen. Het overwicht op Adele is bijna 35%.

Dankzij het succes van ‘Someone like you’ van Adele en het album ‘21’ dat terugstijgt naar #1, zitten haar vorige singles ook weer in de lift. ‘Set fire to the rain’ stijgt van 12 naar #9, ‘Rolling in the deep’ gaat van 15 naar #10. Met drie singles in de top 10, evenaart Adele, Bruce Springsteen, Koos Alberts en Michael Jackson. Laatstgenoemde had zelfs vier nummers bij de bovenste tien staan, maar dat was onder andere omstandigheden. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

In februari scoorde ze een #2-hit met ‘Los van de grond’, in duet met Jeroen van der Boom. Diezelfde Jeroen stijgt met ‘Leen mijn ogen’ van 21 naar #19. En twee plaatsen hoger komt zij, Leonie Meijer, binnen met haar tweede Nederlandstalige single ‘Schaduw’ en is de hoogste eersteweeks op de zeventiende plaats. Shary-Ann, haar collega uit The voice of Holland, stijgt met ‘Mr. know it all’ in de derde week van 88 naar #22.

Op #21 komt nog een ex-deelnemer uit een talentenjacht binnen. Na de #1-hit ‘You and I both’ komt Dean Saunders (winnaar Idols) nu met ‘On the way to love’. Zijn broer, Ben, zakt met ‘Dry your eyes’ in de zesde week van 31 naar #39. Maar niet getreurd, Ben komt binnenkort met de opvolger. Bovendien wordt zijn album ‘You thought you knew me by now’ in de rest van Europa én de Verenigde Staten van Amerika uitgebracht.

Zoals we al voorspelden, was vorige week nog lang niet de laatste week aangebroken voor ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas. Vorige week steeg het nummer in de HONDERSTE week van 70 naar #57. Deze week zet de stijging gewoon door, want het komt uit op de 42ste plaats. Zo hoog is het nummer niet meer geweest sinds januari, toen het drie keer de veertigste plaats bereikte.

De andere eersteweeks noteringen:
#36 Ali B. feat. Brace: Summertime
#60 Sak Noel: Loca people (what the f**k)
#63 de staat: Ah, I see (live @ 3FM)
#78 Byentl: Taking back my heart
#79 Jennifer Lopez feat. Lil’ Wayne: I’m into you
#80 Henk Dissel: Alleen maar jou
#81 Katy Perry: Last friday night (t.g..i.f.)
#83 Pleasurekraft: Carny
#94 Natasha Bedingfield: Pocketful of sunshine
#98 Jason Derulo: Don’t wanna go home
#99 Black eyed peas: Don’t stop the party
#100 Margiet Eshijs & Maarten Peters: Alpe d’Huzes

Na het zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 29 mei 2011

Megaman bij week 22 – 28 mei 2011

Welkom bij de Megaman, waarin we nog even moeten wachten op een nieuwe single van Alexis Jordan, ‘Too close’ alleen uit is in Nederland, Gavin DeGraw verandert is door het schrijven met anderen, Nederlandse artiesten een eerbetoon brengen aan Bill Withers en twee bandjes aan Eric Corton, Foster the people opkomt voor jongeren die in een isolement leven, Ferry Doedens niet een acteur is die zo nodig wil zingen en ‘I gotta feeling’ met 100 weken een nationaal en internationaal record boekt. Dat en meer over de vijftien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alexis Jordan wacht nog even met opvolger

Alexis Jordan: Happiness (1) *** vijfde week op #1 ***

‘Happiness’ van Alexis Jordan staat stevig op de eerste plaats. Er is voorlopig geen enkel nummer dat haar bedreigt. De enige serieuze bedreiging lijkt te komen van Adele met ‘Someone like you’ dat in de vijfde week van 12 naar #6 stijgt. Want van ‘No mercy’ van Racoon, dat weliswaar van 17 naar #3 stijgt en daarmee de grootste hit scoort, verwachten we niet dat het doorstoot naar de eerste plaats. De stijging van ‘No mercy’ is een direct gevolg van het optreden in X-factor, ruim een week geleden. Zolang ‘Happiness’ stevig bovenaan staat, blijven wij verstoken van ‘Hush hush’, de opvolger.

‘Happiness’ is in diverse landen een flinke hit, maar naast Nederland heeft het nummer alleen in Noorwegen op de eerste plaats gestaan.

‘Too close’ alleen uit in Nederland

Alex Clare: Too close (33) *** hoogste eersteweeks ***

Al op #33 vinden we de hoogste eersteweeks: ‘Too close’ van de Britse zanger Alex Clare. Als je de critici mag geloven ligt er een grote toekomst voor deze 25-jarige Britse muzikant. 3FM gelooft er in ieder geval in en riep het nummer vorige week uit tot Megahit. Dit nadat het station getipt was op het nummer door Maarten ten Hove van het producersteam Future presidents. Hij had het nummer via een vriend te horen gekregen.

Ten Hove was ook degene die 3FM vorig jaar attendeerde op ‘Cooler than me’ van Mike Posner (#29 in 2010). Er was echter één probleem, er was nog geen platenmaatschappij in Nederland die ‘Too close’ wilde uitbrengen. Maar toen Universal Music dat op zich had genomen, stond niets de Megahit meer in de weg. Voor alsnog is ‘Too close’ alleen in Nederland op single uitgebracht.

Alex Clare heet voluit Alexander G. Muertos, komt uit Londen en speelde in diverse bandjes. Om zich in zijn onderhoud te voorzien was hij een tijdje kok. Nadat één van zijn nummers bij het platenlabel Island records belandde, is het snel gegaan. Binnen twee weken had Alex een platencontract op zak en kon hij samen met de producers Diplo en Switch (samen Major Lazer) de studio induiken voor zijn album ‘The lateness of the hour’, dat op 11 juli uitkomt. Het album is opgenomen in studio’s in Jamaica, Los Angeles en New Orleans. Op 28 juli komt Alex naar Nederland voor een concert in de Effenaar in Eindhoven. Clare heeft korte tijd een relatie gehad met zangeres Amy Winehouse.

Derde hit voor Nederlands dance-duo

G-lontra feat. Chelc-d: Fill me up (34)

Het derde jaar achtereen scoren G-lontra (= Jan van Otterdijk) en Chelc-d (= Chelsea Domenica van de Kimmenade) een dancehit. In 2009 kwamen ze samen met Rockz #1 met ‘Give (Extrema outdoor theme 2009)’, vorig jaar bereikte het duo met ‘Save me’ de 29ste plaats en dit jaar komen ze met ‘Fill me up’, dat binnenkomt op #34. Met het festivalseizoen voor de deur, waaronder de nodige dansfeesten, zou dit nummer wel eens kunnen uitgroeien tot een floorfiller. Chel-c werkt momenteel aan een heel album.

Gavin DeGraw verandert door schrijven met anderen

Gavin DeGraw: Not over you (43)

Zijn voorlaatste hit was ‘In love with a girl’ (#40), afkomstig van het album ‘Gavin DeGraw’ (#8), beide in 2008. Maar na drie jaar stilte, is de Amerikaanse zanger/componist Gavin DeGraw weer terug. In augustus verschijnt het album ‘Sweeter’, waarvoor hij twee nummers schreef met Ryan Tedder van OneRepublic, waaronder de single ‘Not over you’. Volgens DeGraw heeft het schrijven met iemand anders alles veranderd. Gavin: “Niet alleen kreeg ik een hoop nieuwe ideeën, ik schrijf nu ook anders als ik alleen ben.”

De twee kennen elkaar sinds een gezamenlijk optreden (beide zijn fanatieke pianisten), en besloten daarop samen nummers te gaan schrijven. In de studio van Tedder, in Denver, Colorado, gingen de twee aan de slag. Daarnaast werkte Gavin voor het album samen met producers in onder anderen Venice en Hollywood. In juni begint Gavin aan zijn Noord-Amerikaanse tournee, waarbij hij ook het voorprogramma zal verzorgen van Train en Maroon 5.

Nederlanders brengen eerbetoon aan Bill Withers

Bill Withers: Ain’t no sunshine (51) *** hit op herhaling ***

Afgelopen zaterdag hebben een groot aantal Nederlandse artiesten, waaronder Boris, Ricky Koole, Trijntje Oosterhuis, Sabrina Starke en Ruben Hein, in Carré in Amsterdam een eerbetoon gebracht aan Bill Withers. Het eerbetoon, waaraan zijn dochter Kori ook deelnam en waarbij Withers ook zelf aanwezig was, werd gehouden omdat het dit jaar 40 jaar geleden is dat zijn debuutalbum ‘Just a I am’ verscheen.

De afgelopen week is in diverse radio en tv-programma’s aandacht aan het eerbetoon besteed. Zo was de bijna 73-jarige Withers woensdag te gast in ‘De Wereld Draait Door’, waar hij toegezongen werd door Ruben Hein en Trijntje Oosterhuis. De dag daarop kwam Bill langs bij ‘Effe Ekdom’ van 3FM dj Gerard Ekdom. Al die aandacht zorgde er voor dat veel van zijn nummers werden gedownload, waarvan ‘Ain’t no sunshine’ voldoende voor een positie in de Single Top 100 en een vijfde week ingaat.

Ain’t no sunshine’ was in 1971 zijn eerste hit in Nederland (#19). Begin 1973 bereikte de versie van Michael Jackson de 17de plaats. Vijftien jaar later ging het nummer op herhaling, maar dan in the Eclipse mix door Ben Liebrand en bereikte de 26ste plaats.

Withers schreef ‘Ain’t no sunshine’ toen hij 31 jaar oud was en werkte in een fabriek waar toiletten werden gemaakt voor vliegtuigen. De inspiratie voor het nummer kwam na het zien van de film ‘Days of wine and roses’ uit 1962. De personages in de film, gespeeld door Lee Remick en Jack Lemmon, waren beide alcoholisten, dan weer sterk, dan weer zwak. Withers: “Het is alsnog je rattengif slikt. Soms mis je dingen die niet echt goed voor je zijn. Tijdens die film schoot de titel ‘Ain’t no sunshine’ door mijn hoofd en nog iets dat ooit gebeurd is, maar waar ik me niet bewust van was.” Het nummer heeft dus niets te maken met oude liefdes, die dat graag willen doen geloven.

Oorspronkelijk was ‘Ain’t no sunhine’ de b-kant van ‘Harlem’. Maar doordat de dj’s de b-kant draaiden en ‘Harlem’ links lieten liggen, werd ‘Ain’t no sunhine’ zijn eerste hit.

zwarte muziek

Hij was 32 toen hij als zwarte artiest zijn eerste succes boekte, waarop vele zouden volgen. Denk maar aan ‘Lovely day’ (#24 in1978 en #12 in 1988 in de remix van Ben Liebrand) en ‘In the name of love’, in duet met Ralph MacDonald (#48 in 1984). Maar toen in 1985 witte bazen in de muziekindustrie hem gingen vertellen hoe zijn muziek eigenlijk moest klinken, liet hij deze ‘blackxperts’ achter zich en ging voor zijn kinderen zorgen. Withers zijn muziek werd later door anderen gebruikt. Club nouveau scoorde in 1987 een #4-hit met zijn compositie ‘Lean on me’ en in ‘No diggity’ van Blackstreet (#7 in 1996), zit zijn ‘Grandma’s hands’ (zijn favoriete nummer) gesampled.

‘I gotta feeling’ boekt nationaal en internationaal record

Black eyed peas: I gotta feeling (57) *** HONDERD WEKEN GENOTEERD ***

Geen downloadactie’s, geen instores of andere slimme actie’s zijn debet aan het succes van ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, dat deze week 100 WEKEN genoteerd staat. Natuurlijk, doordat honderd exemplaren al voldoende zijn voor een notering in de Single Top 100, is de drempel om een hit te scoren erg laag komen te liggen. Het nummer is echter nog zeer populair in de clubs en wordt op sommige radiostations nog regelmatig gedraaid. Na het weekend vind elke keer een opleving plaats in het aantal downloads. Afgelopen vrijdag zong Rochelle Perts het nummer in de live show van X-factor en ook dat zorgt er voor dat het weer meer gedownload wordt.

geen randnotering

Het opmerkelijke aan de notering van ‘I gotta feeling’ is dat het nummer in al die weken nooit beneden de 74ste plaats gekomen is; de hoogste plaats was #3 (vier keer in augustus en september 2009), de laagste #74 (twee keer in maart en april 2011). Daarnaast is het nummer slechts 17 keer onder de 50 gezakt. Dus als we alleen zouden kijken naar de Top 50, dan blijkt dat het daar niet minder dan 83 weken in heeft gestaan. Ook een record.
Dat ‘I gotta feeling’ nationaal voor een record zorgt is wel duidelijk. Eigenlijk al sinds 9 oktober 2010, toen het nummer de 68ste week in ging. Dat was eentje meer dan ‘No one but you’ van B-yentl en twee weken meer dan ‘Kabouterdans’ van Kabouter Plop (dat is inclusief twee kerstweken). En nu 32 weken later (!) staat ‘I gotta feeling’ nog steeds genoteerd, voor de honderdste week inmiddels. Die 100 weken strekken zich uit over drie jaren. Op 4 juli 2009 kwam het nummer binnen op de 55ste plaats en bereikte vijf weken later de derde plek. In het jaaroverzicht 2009 stond het op #6 en vorig jaar op #7. Voor 2011 verwachten we een positie in de onderste helft.

wereldrecord

Nederland is het eerste en enige land waar ‘I gotta feeling’ 100 weken staat genoteerd. In de Australische hitparade (een Top 50) stond het 47 weken, in de Amerikaanse 56 weken, de Canadese 76 weken, de Duitse 88 (allen een Top 100). Wat het Verenigd Koninkrijk betreft, net als bij ons wordt daar wekelijks een Top 200 samengesteld, waarvan de bovenste 100 worden gepubliceerd. Maar voor de statistieken worden alleen de bovenste 75 meegeteld en dan blijkt dat het nummer 76 weken genoteerd stond. Ter info: het nummer stond 99 weken in de Top 100 en 103 weken in de Top 200.

hoelang nog?

Er zijn mensen die het als één grote stunt zien en verwachten dat het nummer nu snel uit de Single Top 100 zal verdwijnen. Immers het resultaat (een mijlpaal) is bereikt? In het begin van dit stukje hebben we al uitgelegd dat er geen sprake is van een stunt. Want zeg nou zelf, dan zou dat toch flink gebruikt worden? Heb jij met uitzondering van de Megaman en een enkele andere site, ergens anders gelezen van die 100 weken? Mits GfK Dutch Charts dat de Single Top 100 samenstelt, de regels niet aanpast binnenkort, verwachten wij dat ‘I gotta feeling’ het nog wel eens langer zal volhouden dan menigeen verwacht. Door X-factor verwachten we zelfs dat het nummer de komende week weer boven de 50 uitkomt. We houden het voor je in de gaten!

Claudia de Breij zoekt geborgenheid

Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou (58)

‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, is het openingsnummer uit haar theatershow ‘Hete vrede’, waarmee ze sinds begin 2010 het land doorkruist. Op 26 september 2010 riep de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de voorstelling uit tot het meest indrukwekkende van het seizoen, waarvoor ze de Poelifinario kreeg, een cabaretprijs die sinds 2003 wordt uitgereikt.

Mocht je de voorstelling nog niet gezien hebben, dan raden we je aan dat alsnog te gaan doen. Niet omdat het een prijs heeft gekregen, maar gewoon omdat het een erg goede voorstelling is met prachtige liedjes. Op 13 december is de laatste voorstelling van ‘Hete vrede’ in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Claudia de Breij (Utrecht, 13 maart 1975) studeerde na haar eindexamen VWO, twee jaar Algemene Letteren in haar geboortestad. Ze volgde kleinkunstlessen, deed mee aan lokale talentenwedstrijden en haalde net niet de finale van het Leids Cabaretten Festival. Ze werkte voor diverse radiostations, en sinds 2002 (met een korte tussenstop) presenteert ze op vrijdagmiddag op 3FM het programma ‘Claudia d’r op’, waarvoor ze de ‘Zilveren radioster’ ontving voor ‘beste radiovrouw van het jaar 2010’.

Claudia presenteerde diverse programma’s op tv, zoals ‘Claudia’s showboat’, en schuift regelmatig aan als tafeldame bij De Wereld Draait Door, waarvan ze de vaste invaller is als Matthijs van Nieuwkerk is verhinderd. Maar haar hart ligt vooral bij het cabaret; ‘Hete vrede’ is inmiddels haar zesde voorstelling.
In de voorstelling ‘Hete vrede’, die speelt in 2060, kijkt ze terug op de huidige tijd, en vraagt zich af of ze goed of fout was en wat het criterium is. Dit aan de hand van de vraag van haar kleinzoon. ‘Mag ik dan bij jou’ is een liedje, waarin het gaat om betrouwbaar vs vertrouwen. Het nummer is al tijden één van haar populairste nummers en is nu dan eindelijk op single uitgebracht. Afgelopen woensdag zong ze het nummer samen met Paul de Leeuw in de
Ma-di-wo-do-vrijdagshow’.

Foster the people komt op voor jongeren die in een isolement leven

Foster the people: Pumped up kicks (66)

Vraagje: hoe vaak komt de zin ‘All the other kids with the pumped up kicks’ voor in het nummer ‘Pumped up kicks’? Antwoord: 20x en misschien wel te vaak. Aan de andere kant het nummer klinkt vrolijk en blijft wel erg in je hoofd hangen! En dan te bedenken dat het helemaal geen vrolijk onderwerp is wat wordt bezongen. ‘Pumped up kicks’ gaat over ontgoochelde jongeren met zelfmoord neigingen. Mark Foster, die het nummer schreef, wil een stukje bewustwording kweken, en deze jongeren die geen contact meer met hun familie hebben en een geïsoleerd bestaan leven, niet aan hun lot overlaten.

‘Pumped up kicks’ is de debuutsingle van het Amerikaanse trio Foster the people uit september 2010, dat nu ook bij ons is uitgebracht. Niet zonder reden, want in de week dat het album ‘Torches’ uitkwam in de Verenigde Staten, gaf de band hun eerste optreden in Paradiso in Amsterdam. Als ze weer terug komen naar Nederland, zal Paradiso te klein zijn.
Foster the people bestaat sinds oktober 2009 en is de band van Mark Foster (zang, keyboards, percussie), Mark Pontius (drums) en Cubbie Fink (bas en achtergrondzang). Aanvankelijk noemde Mark zijn band Foster & the people. Maar doordat het publiek dit verkeerd hoorde en er Foster the people van maakte, heeft hij het zo gelaten.

Nederlandse bands geven eerbetoon aan Eric Corton

de Staat: Ah, I see / Death letters: Your heart upside down (Salute to Corton) (69)

Afgelopen donderdag nam 3FM dj Eric Corton afscheid van het programma ‘3 voor 12 radio’, dat hij zo’n 3,5 jaar gepresenteerd had. De reden van zijn vertrek, is dat hij opgroeiende kinderen heeft, die hij door zijn avondwerk erg weinig ziet. Tot na de zomer zal het programma worden waargenomen door Roosmarijn Reimer en Rudy Mackay.

Eric Corton was de eerste die ‘Sex on fire’ van Kings of Leon draaide en direct 6x in één uitzending! De afgelopen jaren heeft Eric, zelf muzikant, veel Nederlandse bandjes gesteund. Hij heeft zijn voorliefde voor de Staat nooit onder stoelen en banken gestoken. En dus was het niet meer dan logisch dat deze groep de laatste uitzending zou opluisteren. Helaas hadden ze donderdagavond andere verplichtingen en kwamen ze afgelopen maandag alvast afscheid nemen.

Natuurlijk hoorde daar een cadeau bij en dat was de aankondiging van de cd-single ‘Salute to Corton’, met twee tracks: ‘Your heart upside down’ van Death letters en ‘Ah, I see’ door de Staat. Death letters uit Dordrecht, bestaande uit Duende Ariza Lora (zang/gitaar) en Victor Brandt (drums) kwamen de dag daarop langs om hun nummer in te spelen.

De single was een bedankje van VPRO’s ‘3 voor 12’ en 3FM voor zijn jarenlange gepassioneerde inzet en werk. Eindredacteur Willem van Zeeland meldde dat ze er alles zouden doen om de single op #1 te krijgen. Het duurde echter tot donderdagmiddag 4 uur dat beide nummers beschikbaar kwamen via iTunes. Toen Corton donderdagnacht rond 1 uur zijn laatste plaat instartte, ‘Let it die’ van de Foo fighters, stond de track van de Staat op de tweede plaats. Een paar honderd fans hadden de moeite genomen om het nummer te downloaden.

De opbrengst van beide nummers gaat naar het Rode Kruis, het favoriete goede doel van Eric, waarvan hij ook ambassadeur is. Eric blijft daarvoor actief en zal ook dit jaar rapportages maken voor Serious Request. Daarnaast blijft hij op zaterdagavond ‘That’s live’ presenteren. Eric is dus (nog lang) niet weg bij 3FM!

Aanvulling op 31 mei 2010

In bovenstaand artikel zijn wij er van uitgegaan dat ‘Ah, I see’ van de Staat gelijknamig een notering krijgt met ‘Your heart upside down’ van Death letters. Dit nu is niet juist gebleken. GfK Dutch Charts, samensteller van de Single Top 100, liet ons weten dat alleen het nummer van Death letters een notering krijgt. Meer daarover in de Megaman van volgende week wanneer de Staat alsnog een notering krijgt.

Sonni Balli zingt liedjes uit zijn eigen leven gegrepen

Sonni balli: Why (71)

Uit Accra in Ghana, komt Sonni Bali, geboren als Sonni Kwabena Amoako Akoanor op 6 juni 1982. Zijn ouders wilden dat hun zoon, de oudste van drie, dokter zou worden. Maar toen Sonni negen jaar was, en zijn muzikale talent ontdekte, en in het kerkkoor zong, werd al snel duidelijk dat zijn interesses ergens anders lagen. En op zijn zeventiende koos hij, zeer tegen de wil van zijn ouders, voor een carrière in de muziek. Het jaar daarop werd Sonni ontdekt door de Amerikaanse producer Nana King, waarmee hij zijn eerste single opnam.

Vervolgens begon hij met drie vrienden de groep G life, dat twee succesvolle albums uitbracht. Toen er een eind kwam aan G life, ging Sonni samenwerken met grote Ghanese artiesten. In 2001 emigreerde hij naar Londen omdat hij daar meer mogelijkheden zag om met muziek bezig te zijn. Hij ontmoette producer Eugene Nartey, tevens platenbaas van Bad Habbit records, wat resulteerde in 2009 in zijn debuutalbum ‘First scene second’. Zijn liedjes zijn uit zijn eigen leven gegrepen, hebben liefde als thema en schrijft hij altijd met het Rastafari geloof in het achterhoofd.

Sonni Balli is met ‘Oh why’ na Osibisa (drie van de vier leden kwamen uit Ghana) en Nana, de derde act uit Ghana dat een hit scoort in Nederland. Nana stond twee keer genoteerd, in 1997 met ‘Darkman’ (#71) en in 2000 met ‘Body groove’ (#44). Osibisa scoorde met ‘The coffee song’ (#12 in 1977) en ‘Pata pata’ (#19 in 1980).

Huisman & Van Diepen komen uit Raamsdonkveer

Huisman & van Diepen: Niet uit Volendam (72)

Huisman & Van Diepen komen ‘Niet uit Volendam’, en dus vallen alle artiesten uit dat vissersdorp af. Daarnaast is het nummer uitgebracht door Berk Music, dus dan zouden Mike & Colin en Helemaal Hollands, die ook veel genoemd worden, ook afvallen. Eigenlijk blijft er dan nog maar één act over, de meest succesvolle uit de stal van Berk en dat zijn Ton & Gerard Koopmans, oftewel de Gebroeders Ko. De hilarische videoclip is opgenomen in natuurgebied de Biesbosch, in de buurt van Raamsdonkveer en dat is de standplaats van de broers. En als je goed kijkt herken je zelfs Ton. Leuk gevonden van de broers die, als het officieel bekend wordt, hun 31ste notering kunnen bijschrijven!

Christina Perri werkte overdag om ’s nachts muziek op te kunnen nemen

Christina Perri: Jar of hearts (79)

Over twee weken, op dinsdag 7 juni 2011, wordt in Nederland, ‘Prom queen’, de twintigste aflevering uit het tweede seizoen van de serie ‘Glee’ uitgezonden. Daarin zingt Rachel Berry, een rol van Lea Michelle, het nummer ‘Jar of hearts’ van Christina Perri. Deze aflevering was al op 10 mei op de Amerikaanse tv te zien. Dus al met al lopen wij maar een maand achter.

Jar of hearts’ stamt echter al uit december 2009, toen Christina met het idee voor het nummer kwam. In februari 2010 heeft ze het nummer samen met haar productieteam verder uitgewerkt. Het nummer gaat over een ex van haar die weer contact met haar wil nadat de relatie heftig was beëindigd. Perri zette het nummer op 30 juni op haar YouTube kanaal. Vervolgens gaf Keltie Colleen, een vriendin van haar, het nummer aan een choreograaf bij de danswedstrijd ‘So you think you can dance’.

Op 20 juli 2010 was ‘Jar of hearts’ voor het eerst te horen op de nationale tv, met het gevolg dat velen het wilden downloaden. Er was echter één probleempje: Perri had nog geen platencontract! Dat werd heel snel opgelost en een week later stond het nummer op iTunes. Onlangs verscheen haar debuutalbum ‘Lovestrong’.

Christina Judith Perri is geboren op 19 augustus 1986 in Philadelphia. Ze groeide op met haar oudere broer Nick, die gitarist was in een band. Op haar zestiende leerde ze zichzelf gitaar spelen nadat ze op VH1 een opname had gezien van Shannon Hoon, frontman van de groep Blind melon. Nadat ze vijf akkoorden kende, schreef ze ‘Perfect man’, over dezelfde man als in ‘Jar of hearts’.

Toen ze 21 werd, verhuisde Perri naar Los Angeles om muziekvideo’s te gaan maken. Ze trouwde, maar anderhalf jaar later, scheidden de twee. Daarna ging ze terug naar Philadelphia, waar ze overdag als serveerster geld verdiende, dat ze ’s avonds uitgaf aan het opnemen van muziek. In die tijd ontstond ‘Jar of hearts’.

Ferry Doedens: geen acteur die zo nodig moet zingen

Ferry Doedens: Bij mij (80)

‘Goede Tijden Slechte Tijden’, kortweg GTST, was in 1988 de eerste Nederlandstalige soapserie, die sinds 1 oktober 1990 wordt uitgezonden door RTL4. Dagelijks kijken zo’n 1,5 miljoen mensen naar de soap. Lucas Sanders is één van de vele personages, die in september 1990 zijn opwachting deed en door diverse kinderen werd vertolkt. Na een tijdje afwezig te zijn, dook Lucas in 2009 weer op, nu gespeeld door Ferry Doedens, die de eerste homorol in deze soap voor zijn rekening neemt.

Voordat Ferry Doedens (Drachten, 17 juni 1990) in 2009 in GTST belandde, speelde hij mee in musicals, studeerde Kunst, theater en media in Groningen en werd in 2006 winnaar op het Nederlands kampioenschap ‘Living statue’ in Arnhem. Hij zong in de coverband Walrus gumboots, deed in 2007 mee aan Idols, waar hij tot de laatste achttien kwam en zat een tijdje in de boyband IDSF.
Dus Ferry is niet een acteur die zo nodig wil zingen! Begin 2010 nam Ferry het nummer ‘Take a little time (song voor Haïti)’ op, waarmee hij geld in wilde zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. En nu is er dan het nummer ‘Bij mij’, waarmee hij zijn eerste hit scoort.

Doedens is niet de eerste acteur uit GTST die een hit scoort. Hier volgt een opsomming, met de naam van de acteur/actrice:
- 1995: Linda, Roos & Jessica: Ademnood (#1), Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman (ze scoorden in totaal zes hits samen)
- 1996: Remco Terhorst: Kom bij mij (#42), Bennie den Haan
- 2001: Good times: Ongelofelijk (#26), gelegenheidsnummer door Aukje van Ginneken (Charlie), Johnny de Mol (Sylvester), Chanella Hodge (Terra) en Winston Post (Benjamin), ten gunste van de 2000ste aflevering
- 2008: Thomas Berge: Zonder jou (#10), Thomas had een gastrol en speelde zichzelf
- 2011: Ferry Doedens (#80), speelt de rol van Lucas
Daarnaast bereikte ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, het themalied door Lisa Boray & Louis de Vries, in 1991 de achtste plaats.

In de jaren ’90 werd GTST gepersifleerd door Carlo Boszardt en Irene Moors in het programma ‘Telekids’, onder het kopje ‘Pittige tijden’. Het leverde het duo de hit ‘Pittige tijden’ op (#17 in 1997).

Wim Leys brengt oude tijden tot leven

Wim Leys: Happy days (86)

Eind jaren ’70 zond de AVRO de tv-serie ‘Happy days’ uit. De serie gaf een nostalgische terugblik op de jaren ’50, en speelde zich af rond het gezin Cunningham in Milwaukee en huisvriend Fonzie, een rol van Henry Winkler. In 1982 was de serie bij Veronica te zien en begin jaren ’90 dagelijks bij RTL4. Er zijn in totaal elf seizoenen geproduceerd, 255 afleveringen.

Aan het begin van elke aflevering werd een verkorte versie van ‘Rock around the clock’ van Bill Haley & the Comets gebruikt en aan het eind het nummer ‘Happy days’, gezongen door Jimmy Haas. Met de start van de derde serie werd ‘Happy days’ aan het begin gezet, nu gezongen door Pratt & McClain, dat een top 5 werd in Amerika. Vanaf de elfde serie mocht Bobby Arvon het nummer aan het begin van elke aflevering zingen.

Happy days’ is sinds kort ook in het Nederlands te volgen, althans het liedje, want de Vlaamse zanger Wim Leys nam het op voor zijn album ‘Altijd en overal’. Leys scoorde twee eerdere hits, ‘Leve de liefde’ met @Fundum (#59 in 2009) en ‘Rocking in the street’ met Ruth McKenny (#41 in 2010). Deze zomer zal Wim weer veel te zien en te horen zijn met zijn band @Fundum, zowel in Vlaanderen als Nederland.

‘Happy days’ werd destijds geschreven door Charles Fox (m) en Norman Gimbel (t). Deze namen zullen je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Toch noemen wij ze, omdat beide heren ook het nummer ‘Killing me softly with his song’ schreven voor Lori Lieberman, maar bekend is geworden in de versie van Roberta Flack en later the Fugees. De vertaling en bewerking is van Wim Leys samen met Jan Blaimont.

Eerste succes voor René le Blanc

René le Blanc: Alle sterren keken toe (95)

René le Blanc (Arnhem, 7 januari 1969) is al sinds zijn achttiende actief in de muziekwereld. Hij was een tijdje leadzanger van the Broadway selection, dat nummers bracht van onder andere Engelbert Humperdinck en Tom Jones. Eind 2006 ging ook René over op het Nederlandstalige repertoire en kwam met het nummer ‘Jij maakt me gek’, geschreven door Emile Hartkamp en Norus Padidar, tot voor kort het duo achter het succes van Frans Bauer. Sinds 2010 staat René onder contract bij Ynos Music van Riny Schreijenberg. Daarnaast is René actief als producer van verschillende artiesten. Met ‘Alle sterren keken toe’ boekt hij zijn eerste hitparadesucces.

Alex & Kelly bundelen krachten voor superhit

Alex Gaudino feat. Kelly Rowland: What a feeling (98)

‘Commander’ (#66 in 2010) van Kelly Rowland feat. David Guetta werd niet het succes wat er van verwacht werd. En ook ‘I’m in love (I wanna do it)’ van Alex Gaudino (#46 in 2010) bleef achter bij de verwachtingen. Beide acts zijn dus wel weer toe aan een flinke hit en verenigden hun krachten en komen gezamenlijk met het nummer ‘What a feeling’. Het nummer is afkomstig van ‘Magnificent’, het tweede album van Alessandro Alfonso Fortunato Gaudino. Met zo’n naam is een affiche direct vol en dus noemt hij zich Alex Gaudino.

Caro Emerald wil zingen met Adele

Caro Emerald: Riviera life (99)

Afgelopen vrijdag zong Caro Emerald voor het eerst weer live op de Nederlandse tv, in X-factor, sinds de zangeres eerder dit jaar geholpen was aan een poliep op haar stembanden. Het was echter niet haar eerste optreden sinds de behandeling. De primeur kregen de Duitsers al op 3 mei in ‘Morgenmagazin’, uitgezonden door het ZDF, het tweede Duitse net, waar ze een akoestische versie bracht van ‘A night like this’.
Daarna was ze ook nog te horen op de Britse media, waar ze promotie maakte voor haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. En met succes, want vorige week kwam het album binnen op de tiende plaats van de Britse albumlijst, waar het deze week blijft staan. De single ‘A night like this’ stijgt door van 70 naar #65. Aanvankelijk stond het optreden in X factor op 6 mei gepland, maar dat vond Caro zelf nog wat te vroeg (of omdat het niet paste in haar drukke promotieschema?)

live

‘Riviera life’ is de vijfde single van haar album, waarvan alleen bij ons meer dan 250.000 stuks zijn verkocht. Dus je vraagt je af, wie heeft er dan nog belang bij dat nummer? En dus is er een cd-single uitgebracht met vier versies van het nummer. Naast de albumversie, een instrumentale en een acapella versie, staat er ook een live versie op. Daarbij is het nog niet eerder uitgebrachte nummer ‘Close to me’ gekoppeld aan ‘Riviera lifes’, opgenomen in december 2010 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Kopers van de DVD/cd die van de concerten verscheen, en dat voor de tweede week op #1 staat van de DVD Muziek Top 30, kennen die versie al.

energie

De rust heeft Caro goed gedaan. Ze kon even uit de rollercoaster stappen, die al sinds juli 2009 met grote snelheid raast. Ook kon ze de afgelopen tijd vaker met vrienden afspreken. Eigenlijk vond ze het helemaal niet erg, dat ze na de operatie een tijdje niet mocht praten. Caro: “Moeilijk, maar ook verrassend relaxed. Nooit geweten dat praten zo veel energie kost, ik hield ineens enorm veel energie over.” Over haar stem zegt ze dat de klank een stuk voller is dan eerst en dat ze nog steeds hard traint om de stemconditie weer op het oude niveau te krijgen. Daarnaast droomt ze over zingen met Tony Bennett, Robbie Williams of Adele en een tweede album.