vrijdag 31 januari 2020

Hitflits: elpee Bitterzoet #1 voor Eefje de Visser; ‘Smoorverliefd’ onderweg naar platina

Even leek het er deze week op dat het album Bitterzoet van Eefje de Visser richting de eerste plaats ging, maar uiteindelijk komt het album binnen op de derde plaats. Dat is een evenaring van Het Is uit 2013. Bitterzoet, haar vijfde album, is de opvolger van Nachtlicht (#8 in 2016).

toch #1

Weliswaar geen #1-notering voor Bitterzoet in de Album Top 100, maar wel een eerste plaats in de Vinyl 33 met een ruime voorsprong van 53% op OK Computer van Radiohead. Daarnaast scoort Eefje nog een eerste plaats. Ze staat namelijk bovenaan de 3FM Live List 2020, de lijst met acts die je dit jaar minstens één keer gezien moet hebben. En daarmee was het eigenlijk de week van Eefje de Visser, want haar single 'Oh' was ook nog eens Megahit op 3FM.

Volgens de jury, bestaande uit 3FM dj’s en professionals als boekers en journalisten uit de muziekindustrie, verdient ze deze plek vanwege haar allesomvattende show. ‘De danseressen en de prachtige lichtshow tillen haar muziek naar een hoger niveau’. Met die eerste plek blijft Eefje de Ierse band Fontaines D.C. (op #2) en onze eigen Wies (op #3) voor.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Eminem: Music To Be Murdered By (tweede week op #1)
2. (5)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op 26,32%)
3. EW  Eefje de Visser: Bitterzoet (#1 in de Vinyl 33)
4. (2)   Snelle: Vierentwintig
5. (7)   Roddy Rich: Please Excuse Me For Being Antisocial

Music To Be Murdered By van Eminem blijft voor de tweede week de bovenste beste in de Album Top 100. Vandaag is het fysieke album verschenen, dus wellicht komt daar nog een week bij. Volgende week vrijdag komt het album ook uit op vinyl.

Waylon tournee succes

Alvorens we de andere nieuwe noteringen aan je voorstellen, kijken we even naar een album dat ruim twintig plaatsen winst boekt en al eens in de top 10 stond. Vanaf de 34e plaats naar de 13e plaats stijgt: Human van Waylon. Het album kwam op 7 december 2019 binnen op de zesde plaats en verdween al na vier weken uit de albumlijst.

Vorige week ging het album op herhaling op #34. De aanleiding voor de hernieuwde aandacht voor het album en de sprong deze week, is zijn huidige theatertournee ‘My Heroes Have Always Been Cowboys’. Samen met een zevenkoppige band maakt Waylon een muzikale reis, die hem voert langs zijn countryhelden en zijn eigen carrière, die in 1988 begon toen hij op 8-jarige leeftijd met zijn ouders mee mocht naar een countryavond in Apeldoorn.

En hier zijn de andere nieuwe noteringen van deze week.
#30 Pet Shop Boys: Hotspot
#31 J Hus: Big Conspiracy (= Momodou Lamin Jallow, 23-jarige rapper uit West-Londen)
#33 M Huncho: Huncholini The 1st (= rapper uit Noord-West Londen, die zijn eigen genre maakt: ‘trapwave’. Een mix van straatrijm met luxe halfrijm. Op 10 april staat M Huncho in de Melkweg in Amsterdam)
#62 BKO: Steenbok

Na twee Engelstalige EP’s komt Saranne Schümers (Tienray, Noord-Limburg, 4 februari) met haar eerste Nederlandstalige album Dagen Dat Het Anders Gaat. Net als haar tweede EP, heeft Saranne haar album opgenomen met producer BJ Baartmans, die zelf al dertien albums heeft uitgebracht en werkte met Clean Pete.

Saranne zingt en componeert sinds haar zestiende jaar. Door haar liefde voor poëzie en taal is ze Nederlands gaan studeren in Nijmegen, waar ze nu ook woont. Dagen Dat Het Anders Gaat is ook op geel vinyl verkrijgbaar, in een beperkte oplage van 200 stuks.

#89 John Fogerty: 50 Year Trip – Live At Red Rocks
Dit album stond gepland voor 8 november. 50 jaar na het Woodstock Festival waar de band Creedence Clearwater Revival haar eerste grote succes beleefde. Op dit album staan 17 nummers van CCR en 2 nummers van zanger John Fogerty zelf. De opnames stammen van het concert dat Fogerty op 20 juni 2019 gaf in het Red Rock Amphitheatre in Morrison, Colorado.

#93 Alain Clark: Sunday Afternoon
Zesde studioalbum opgenomen met een band in Los Angeles en geproduceerd door de Amerikaan Justin Stanley. Als Sunday Afternoon niet beter presteert dan deze week (wat we zeker niet hopen), is het Alain zijn slechts presterende album. Tot deze week was dat Bad Therapy (#58 in 2017). 

SINGLES

Ook in de derde week is het nummer ‘Smoorverliefd’ van Snelle ruim drie miljoen keer gestreamd. Na drie weken staat de teller op bijna tien miljoen.
Voor de eerste 8,6 miljoen streams van ‘Smoorverliefd’, ontving Snelle afgelopen week, tijdens zijn optreden op ‘De Vrienden van Amstel’, een gouden plaat. Het nummer is hard op weg naar platina. Op basis van deze drie weken zou ‘Smoorverliefd’ nu al het op twee na populairste nummer van 2020 zijn. En het is nog maar februari!

SINGLE TOP 7

1. (1)   Snelle: Smoorverliefd (derde week op #1)
2. (2)   the Weeknd: Blinding Lights (op 18,92%)
3. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (4)   Tones & I: Dance Monkey
5. (5)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte
6. (6)   Roddy Ricch: The Box
7. (7)   Dua Lipa: Don’t Start Now

Zoals je ziet is de volledige top 7 dezelfde als vorige week.

lange adem

Zijn vorige single ‘Someone You Loved’ had 37 weken nodig om de top 10 te bereiken. Toen (in november 2019) nog een record. De huidige single van Lewis Capaldi, ‘Before You Go’,  lukt het al in de tiende week. Beide nummers staan op zijn album Divinely Uninspired To A Hellish Extent dat deze week doorstijgt naar de tiende plaats en daar net als zijn eerste hitsingle, 37 weken voor nodig had. We kunnen wel stellen dat Capaldi een muzikant is van de lange adem.

Rest nog de nieuwe noteringen van deze week:
#19 Josylvio & Ashafar: Ewa
#22 Ali Gatie: What If I Told You That I Love You
#32 Priceless feat. Qlas & Blacka: Niet Okay
#47 Ayoub Maach vs Kes: Menak Wla Meni
#53 Racoon: Het Is Al Laat Toch (eerste single van een volledig Nederlandstalig album dat in het najaar uitkomt)
#66 Famke Louise & Afro Bros: Sexy Loca
#76 Ice & Lijpe: Denk Aan Jou
#81 Delany & Jack: Langzaam
#97 Suzan & Freek: Deze Is Voor Mij
#98 Doja Cat: Say So
#99 Inez: Menak Wla Meni
#100 Kygo, Avicii & Sandro Cavazza: Forever Yours (Avicii Tribute)

Dit weekend vullen we een aantal nieuwe noteringen nog aan met informatie. Daaronder het volledige verhaal rond het nummer ‘Menak Wla Meni’, dat nu in twee uitvoeringen genoteerd staat.

update 02022020: apart item toegevoegd over ‘Menak Wla Meni’, klik hier.