zondag 2 februari 2020

Dubbele notering voor ‘Menek Wla Meni’

In juli 2019 nam de Marokkaans-Nederlandse zangeres Inez het nummer ‘Menek Wla Meni’ op. Het nummer geschreven door de Marokkaanse zangeres/actrice Ibtissam Tiskat, vermengde ze met het nummer ‘Onderweg’ van Abel (#1 in 2000). Dat bleek een schot in de roos, want de videoclip van het nummer is tot nu toe zo’n tien miljoen keer bekeken.
Het idee om ‘Onderweg’ van Abel te gebruiken, kreeg ze van het nummer ‘Verleden Tijd’, de versie die Frenna en Lil’ Kleine in 2018 maakten en daarmee vijf weken op de eerste plaats stonden. Commercieel succes bleef echter uit voor Inez. Eerst moest er nog een andere versie van ‘Menek Wla Meni’ komen.

gouden vondst

Die kwam er tijdens de huidige, tiende, editie van The Voice of Holland. In the battle op vrijdag 17 januari zongen Kes van den Broek (Bussum, 18 mei 2001) en Ayoub Maach (Huizen, 19 februari 2000) het nummer ‘Menek Wla Meni’, in de versie van Inez, de mashup dus van ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’.
Daarbij zong Kes afwisselend Nederlands en Arabisch. Een ideetje van hun coach Ali B. Hun uitvoering ging de afgelopen weken viral, alle media doken er op, en deze week komt het nummer binnen op de 47e plaats van de Single Top 100.

aanhouder wint

Maach is geen onbekende met talentenjachten. In 2012 deed hij mee aan het eerste seizoen van The Voice Kids, maar zonder succes, Twee jaar later probeerde hij het weer en nu met succes; op 21 februari 2014 won hij de derde editie. Maar Maach wil meer en meld zich aan voor The Voice of Holland, de grote broer van The Voice Kids. Na de auditie in de zomer van 2019 stoomt hij door, met als voorlopig hoogtepunt het duet met Kes van den Broek.  Afgelopen vrijdag overleefde Maach the Knockouts ronde met het nummer ‘Halo’ van Beyoncé.

liefdesliedje

Zoals gezegd is ‘Menek Wla Meni’ een nummer van Ibtissam Tiskat. Tiskat (Fez, Marokko, 3 oktober 1992) werd bekend door haar deelname aan twee talentenjachten: het tweede seizoen van de Arabische versie van Idols (in 2013) en het tiende seizoen van Star Academy World, dat haar de titel ‘Miss Star Academy’ (in 2014).
Eind 2016 bracht ze het zelfgeschreven ‘Menek Wla Meni’ uit, gezongen in Marokkaans dialect. Het nummer, dat letterlijk ‘Ligt het aan jou, of ligt het aan mij’ betekend, was vier maanden lang het meest gedraaide liedje op de Marokkaanse radio.

met dank aan Abel

Het succes van ‘Menek Wla Meni’ door Kes en Ayoub (op #47), levert nu ook succes op voor Inez, want haar versie komt binnen op de 99e plaats. Inez (= Ines Atili, geboren in Venlo), die met ‘My Love.’, ook een mix van Nederlands en Arabisch, op #42 staat, is nu de vijfde act die een hit scoort met ‘Onderweg’ van Abel.

2000: Abel: Onderweg (#1)
2011: Anouk: What Have You Done (#21), Engelstalige versie van ‘Onderweg’
2018: Frenna & Lil’ Kleine: Verleden Tijd (#1)
2020: Kes & Ayoub: Menek Wla Meni (mashup ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’) (#47)
2020: Inez: Menek Wla Meni (mashup ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’) (#99)

2 opmerkingen:

  1. En Anouk met "What have you done" dan? Nummer 21 in 2011.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk hoort die er ook bij. We hebben het aangepast. Bedankt voor deze toevoeging.

    BeantwoordenVerwijderen