vrijdag 7 mei 2021

Hitflits: Tweede dubbelslag voor Snelle; twintigste notering voor Miss Montreal

Vorige week steeg de single ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan naar de eerste plaats van de Single Top 100, maar bleef Lars, het album van Snelle op de tweede plaats hangen achter Justice van Justin Bieber. Deze week pakt Lars alsnog de eerste plaats in de Album Top 100 en scoort Snelle daarmee zijn tweede dubbelslag. De eerste was op 18 januari 2020 met de single ‘Smoorverliefd’ en het album Vierentwintig.
De #1-positie deze week in de Album Top 100 voor het album Lars, dankt Snelle aan de release van een goud gekleurde vinylplaat van Lars, dat ook de #1 is in de Vinyl 33.
 
Voor beide dubbelslagen van Snelle geldt dat de betreffende albums, Vierentwintig en Lars, al vier respectievelijk één week daarvoor op de eerste plaats hadden gestaan.
 
SINGLES
 
We komen nog even terug op de vorige week toen ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan, na in totaal zes weken op de tweede plaats, naar #1 steeg. We meldden toen dat Krezip met ‘I Would Stay’, zonder ooit de eerste plaats te hebben behaald in de Single Top 100, met acht weken het langste op de tweede plaats stond. Dat hadden we fout en Mafe corrigeerde ons dan ook door te melden dat ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake, zelfs tien weken (!) in 2016 stond te wachten op de tweede plaats, achter ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla, maar nooit de eerste plaats bereikte. Bedankt Mafe!
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (tweede week op #1)
2. (2)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (op 7,89%)
3. (3)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
4. (37) Lil Kleine: Regen
‘Regen’, afkomstig van de EP Lil Kleine, verscheen vorige week dinsdag en kwam daardoor ‘slechts’ binnen op de 37e plaats. We zijn een volledige week verder en daarin heeft het nummer zich genesteld bij de vier meest gestreamde liedjes.
5. (4)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine Re-Edit)
 
Billie Eilish stelt zich met ‘Your Power’ kwetsbaar op
 
‘Your Power’ is de derde single inmiddels van Happier Than Ever, het tweede volwaardige studioalbum van Billie Eilish, dat voor 30 juli gepland staat. Over ‘Your Power’, hoogste eerste weeks op #9, zegt ze: “Het is één van mijn van mijn favoriete liedjes die ik ooit heb geschreven. Ik voel me erg kwetsbaar om dit uit te brengen, omdat het nummer zo dicht bij mij mezelf staat."
Verder zegt ze over het nummer: "Dit gaat over veel verschillende situaties die we allemaal hebben ervaren of meegemaakt. Ik hoop dat ik met dit nummer kan inspireren tot verandering. Probeer je macht niet te misbruiken.” Alle nummers op het album schreef Billie met haar broer Finneas O’Connell tijdens de lockdown."
 
Boney M. op herhaling
 
Naast ‘Regen’ van Lil Kleine op #4 en ‘Your Power’ van Billie Eilish op #9, is er nog een nieuwe notering bij de bovenste tien, of eigenlijk opnieuw. Dat is ‘Rasputin’ van Majestic x Boney M., dat in de vierde week naar de tiende plaats stijgt. Het origineel van ‘Rasputin’ behaalde in 1978 een gedeelte vijfde plaats met ‘Painter Man’, de b-kant. ‘Rasputin’ reikte niet hoger dan de zesde plek, zakte naar #10, waarna ‘Painter Man’ het ‘overnam’ en dieper de top 10 indook en uiteindelijk de vijfde plaats bereikte.
Met uitzondering van Liz Mitchell, zong geen van de originele leden van Boney M. op de talloze hits dat het viertal scoorde. De mannelijke vocalen werden door bedenker en producer Frank Farian ingezongen. In 1978, op het hoogtepunt van de groep, gaf Farian toe dat hij Farrell slechts had gekozen wegens diens persoonlijkheid en bijzondere dansstijl. Farrell, die al jaren in Nederland woonde, overleed in 2010 op 61-jarige leeftijd in een hotelkamer in St. Petersburg.
 
na 31 jaar terug in de top 10
 
Hoewel de oud leden geen cent zullen zien van de remake van ‘Rasputin’ door de Britse dj/producer Majestic, telt het nummer wel mee als Boney M.-hit. Inclusief de remix van Sash! van ‘Ma Baker’ (#34 in 1999) is de remake van ‘Rasputin’ de twintigste Boney M. hit en twaalfde top 10-notering. De voorlaatste keer dat Boney M. in de top 10 stond, was in 1980 met ‘I See A Boat On The River’, dat in juni van dat jaar de vierde plaats bereikte.
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
 

En daaronder twee rappers die deze week hun debuut maken, dus tijd voor een korte kennismaking. Geboren als Shylo Batchelor Ashby Milwood op 20 maart 1996 in Oost-Londen, maar als artiest klinkt Russ Millions natuurlijk veel beter. En ook Dennis Junior Odunwo, van 1 september 1993 uit Noord-Londen, schiet niet echt op en dus noemt hij zich Tion Wayne. Beide rappers scoorden al in eigen land en nu is de rest van Europa aan de beurt. Het eerste succes is binnen, want ‘Body’ komt binnen op de 38 plaats.
 
Na het wereldwijde #1-succes van het sea-shantylied ‘Wellerman’ van Nathan Evans, kon je er natuurlijk opwachten dat er nog meer shantys gecoverd zouden worden. What Shall We Do With The Drunken Sailor’is een traditional uit 1750, werd als ‘Drunken Sailor’ al diverse keren gecoverd, waaronder onze eigen Babe (#13 in 1980).
Dit keer scoort de traditional onder de titel ‘Early In The Morning’, uitgevoerd door Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard, op #69.
 
#81 Cho feat. Frenna: Cardi

20x Miss Montreal
 
‘Alles’ op #84 is de twintigste notering voor Miss Montreal, ofwel Sanne Hans. In de afgelopen dertien jaar scoorde ze vijf top 10-hits. De eerste keer met ‘Just A Flirt’ (#4 in 2013), de voorlaatste keer met ‘Door De Wind’ (#6 in 2020). ‘Alles’, haar zesde Nederlandstalige notering, schreef Sanne met Suzan & Freek, Leon Palmen (Suzan & Freek) en Arno Krabman (3js, Snelle/Maan).
 
#96 Leony: Faded Love
 
ALBUMS
 
In de Album Top 100 van deze week is het een en al nieuwe noteringen. Eentje pikken we er uit als ‘headliner’ en dat is If I Could Make It Go Quiet, het debuutalbum van de Noorse zangeres Girl In Red, dat binnenkomt op de zevende plaats.
 
Marie Ulven Ringheim (22), haar ware naam, kreeg op haar twaalfde een gitaar van haar opa. Toch duurde het nog een jaar, eer ze daarop ging spelen en in de ban van de muziek raakte. Skateboarden vond ze interessanter. Ze leerde gitaar en piano spelen en pakte gelijk het produceren mee.
 
De naam Girl In Red, ontstond in 2017 tijdens een festival waar ze in de menigte haar beste vriendin probeerde te vinden. Opeens zag ze haar vriendin die een rode sweater droeg. Daarop sms-te ze ‘Girl in red’. Een paar maanden later kocht Ulven zelf een rode sweater, nam een foto en noemde het ‘Girl in red’. Vanaf dat moment wist ze dat dat haar artiestennaam zou zijn.
 
ALBUM TOP 8
 
1. (2)   Snelle: Lars (terug op #1 / tweede week op #1)
2. (1)   Justin Bieber: Justice (op 35,41%)
3. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition
 
4. EW  Gojira: Fortitude
Gojira is een Franse deathmetalband. Fortitude is hun zevende album en na Magma (#43 in 2016) hun tweede notering in onze albumlijst.
 
5. EW  Royal Blood: Typhoons
Typhoons is het derde studioalbum van Mike Kerr en Ben Thather die samen het Britse rockduo Royal Blood vormen. Eerdere noteringen zijn: Royal Blood (#13 in 2014) en How Did We Get So Dark? (#8 in 2017)
 
6. EW  Pink Floyd: Live At Knebworth 1990
Het Knebworth Park in het graafschap Hertfordshire is bekend van de vele live concerten die er sinds 1974 worden gegeven. Onder andere the Rolling Stones, Queen, maar ook Frank Zappa en Robbie Williams stonden er.
De Britse band Pink Floyd deed het park twee keer aan, in 1975 en 1990. Live At Knebworth 1990 bevat zeven nummer die de band op 30 juni 1990 speelde. Onder de gastmuzikanten zit onder andere Candy Dulfer, die saxofoon speelde op ‘Shine On You Crazy Diamond’ en ‘Money’
 
7. EW  Girl In Red: If I Could Make It Go Quiet
 
8. EW  DJ Khaled: Khaled Khaled
Voor Khaled Khaled, het twaalfde studioalbum van de 46-jarige Khaled Mohamed Khaled, ofwel DJ Khaled, is alles uit de kast getrokken. Tenminste als je kijkt naar de gastbijdragen. Lees even mee.
Aan de veertien nummers op Khaled Khaled leveren de volgende artiesten één of meer bijdragen: Lil Wayne, Migos, Post Malone, Megan Thee Stallion, DaBaby, Justin Bieber, 21 Savage, Drake, A Boogie wit da Hoodie, Big Sean, Rick Ross, Puff Daddy, Nas, Jay-Z,  Justin Timberlake, Cardi B en H.E.R.  Of het door de gasten komt of hemzelf? Opnieuw, nu voor de derde keer achtereen, scoort Dj Khaled een top 10-album, want Khaled Khaled komt binnen op de achtste plaats.
 
Over naar de nieuwe noteringen buiten de top 10:
#12 Gary Moore: How Blue Can You Get
How Blue Can You Get is een postuum album van de Ierse gitarist Robert William Gary Moore, die in 2011 op 58-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Het album bevat nummers die niet eerder zijn uitgebracht.
 
#18 Birdy: Young Heart
Na 2016 lastte de Britse zangeres Birdy (bekend van de #1-notering ‘Skinny Love’ in 2012), een pauze voor zichzelf in. Young Heart is haar vierde album. Volgende week zaterdag, 15 mei, wordt Jasmine van den Bogaerde, zoals ze in het echt heet, 25 jaar.

#23 Mick Fleetwood & Friends: Celebrate the Music of Peter Green and the Early Years of Fleetwood Mac


#39 Paul de Munnik: III
 
She Walks In Beauty is de tiende notering voor de inmiddels 74-jarige Marianne Evelyn Gabriel Faithfull, kortweg Marianne Faithfull. Op She Walks In Beauty, haar 22e studioalbum, zingt ze niet, maar draagt ze elf gedichten voor uit de negentiende eeuw van John Keats, Lord Byron, Thomas Hood, Percy Bysshe Shelley, William Wordsworth en Lord Alfred Tennyson. 
De muzikale omlijsting van de gedichten op She Walks In Beauty, dat binnenkomt op de 49e plaats, is van Warren Ellis, muzikant in the Bad Seeds, de begeleidingsband van Nick Cave. Cave is zelf ook te horen op She Walks In Beauty, evenals Brian Eno en Vincent Segal. Ellis beleefde in maart zijn albumdebuut op het album Carnage, dat hij maakte met Nick Cave.
 
#51 Dropkick Murphys: Turn Up That Dial
 
Draft
is het tweede album van Luwten, de band rond Tessa Douwstra uit Rotterdam. Ze deed het voorprogramma van de Benelux tournee van Eefje de Visser. In 2017 bracht ze het album Luwten uit, dat ze maakte met producer Frank Wienk (Binkbeats). Ook Draft maakte ze met hem en dit keer krijgt Luwten wel een notering, want Draft komt binnen op #72.
 


En dan nog dit.
 
Maandag stond ‘Voor Altijd’ van André van Duin, een eerbetoon aan zijn overleden man Martin, in de voorlopige Single Top 100 op #77. Uiteindelijk valt het nummer  buiten de weeklijst, en krijgt het opnieuw een notering in de Single Tip 30, op #15. Het bijzondere aan deze bijna notering, is dat het hier om een vinylsingle gaat. De download en stream die in februari verschenen van het nummer gaven het een dertiende plaats in de Single Tip 30. Jammer dat het opnieuw geen hit wordt.
Zeker na een bijzondere week waarin André van Duin een indrukwekkende toespraak hield tijdens de  Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Maar ook de dag daarop tijdens het 5 mei-concert vanuit Koninklijk Theater Carré, met het zingen van het nummer ‘Dit Is Een Plek Om Lief Te Hebben’ van Toon Hermans.