vrijdag 5 september 2008

Hitflits: Volendam aan de leiding bij singles en albums!

We voorspelden het al en vandaag komt het uit: zowel in de Single Top 100 als in de Album Top 100 hebben we een nieuwe #1 en in beide lijsten neemt Volendam het roer over. In de Single Top 100 klimmen Nick & Simon via een slimme marketingstunt door naar de bovenste plek met 'Hoe lang?' Daarmee verwijzen ze Marco Borsato al na één week naar een tweede plek met 'Stop de tijd'; de tweede teleurstelling voor Marco, nadat ook zijn vorige single, 'Wit licht', niet het succes bracht waarop hij had gehoopt. Vlak daarna zien we nog meer Volendam, met de 3j's die op #4 debuteren met 'Hou van mij' en ex #1-hit Jan Smit die -vanwege het uitkomen van zijn album- weer terugstijgt naar #10 met 'Stilte in de storm'.

Ook opvallend: twee binnenkomers voor Metallica. Hun nieuwe album, 'Death magnetic', komt later deze maand uit, maar is al uitgelekt op downloadsites op het internet. Maar liefst twee tracks van die nieuwe plaat debuteren deze week in de Single Top 100: 'The day that never comes' op #20 en 'Apocalypse now' op #36. Duidelijk is wel, dat de heren weer helemaal terug zijn bij hun speedmetal-roots.

Een opvallende stijger is Jason Mraz. De single 'I'm yours' werd een half jaartje geleden slechts een zeer bescheiden succesje en bleef diep onderin de lijst steken. Nu borrelt hij ineens weer op en wordt in de herkansing wél een succes; 'I'm yours' stijgt deze week van 88 naar #31.

Ook in de Album Top 100 is het dus Volendam troef deze week. Jan Smit komt ineens bovenaan binnen -dat mag geen verrassing zijn- met het album 'Stilte in de storm'. Op #2 staat ook een nieuwe, namelijk 'Brussel' van de Dijk. Toch verkoopt de Dijk ruim zes keer zo weinig als Smit...

Verder gaat het op albumgebied goed met twee artiesten die onlangs vijftig jaar zijn geworden. Michael Jackson is nieuw op #4 met de verzamelaar 'King of pop - the Dutch collection' en Madonna klimt -onder invloed van haar optreden in Amsterdam- terug naar #8 met 'Hard candy'.

Verderop in de Album Top 100 is het weer het gebruikelijke gezellige allegaartje van stijlen; zo begroeten we deze week onder meer nieuwe albums van A balladeer (op #16 met Where are you, Bambi Woods), de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers (op #27 met 'Anders'), tieneridolen the Jonas brothers (op #40 met 'A little bit longer'), de overleden singer/songwriter Eva Cassidy (op #53 met 'Somewhere'), de hardrock-opa's van Motörhead (op #58 met 'Motorizer') en de Caribische superster Juan Luis Guerra (op #70 met 'Llave de mi corazon').

Wil je nóg meer weten? Lees dan komende maandag al het nieuws en de hitfeiten van de grootste hits en alle nieuwkomers in de nieuwe Single en Album Top 100 hier bij je Megaman!

woensdag 3 september 2008

Midweek: Volendam komt er aan!

Al na één week raakt Marco Borsato met ‘Stop de tijd’ zijn eerste plaats kwijt! ‘Hoe lang?’ van Nick & Simon neemt aanstaande vrijdag met een ruim overwicht die eerste plaats over, dankzij de derde versie van de cd-single, met extra live nummers. Maar dan zijn we er nog niet, want nog meer Volendam is er in de gedaante van de 3j’s met ‘Hou van mij’; hoog binnen in de top 10. En tenslotte ziet het er naar uit dat ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit terug de top 10 instijgt. Kortom, Volendam rules!

Verderop komt Peter Gelderblom met zijn derde hitsingle ‘Feelin’ 4 you’ samen met DJ Chus. Ook Metallica kun je met hun nieuwste single ‘Apocalypse now’ binnen verwachten. ‘Green light’ van John Legend feat. Andre 3000 werd niet zo’n groot succes als verwacht. John heeft de opvolger al klaar: ‘If you’re out there’, maar nu wel in z’n uppie; wellicht dat het hem nu meer succes oplevert. Resten nog twee kanshebbers: Robin Thicke met ‘Magic’ en (ja ze bestaan nog!) Grant & Forsyth met ‘Love grows (where my Rosemary goes)’, een oud nummer van Edison Lighthouse.

Niet alleen in de singlelijst is het Volendam dat de klok slaat. Ook in de voorlopige Album Top 100 zijn het de Volendammers die de toon zetten. Binnen op #1, ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit en hoog in de top 10, ‘Vandaag’ van Nick & Simon. En buiten de top 10 zien we de 3J's met hun album ‘Watermensen’. Behalve Jan Smit zijn er nog hoge binnenkomers in de top 10 van de Dijk met ‘Brussel’ en Michael Jackson met ‘King of pop’.

Deze midweek belooft wat voor de definitieve lijsten die aanstaande vrijdag bekend worden. Zeker is nu al dat beide lijsten een nieuwe #1 hebben. En voor de rest, praten we je vrijdag bij in een nieuwe Hitflits!

maandag 1 september 2008

Megaman bij week 35 – 30 augustus 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Borsato weer eens records breekt, Nick & Simon eindelijk de weg naar boven hebben gevonden, Geo da Silva gaat voor de zomerhit en Oasis een come back maakt. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Borsato breekt eigen records met ‘Stop de tijd’ op #1

Marco Borsato: Stop de tijd (1) *** hoogste eersteweeks, eerste week op #1 ***

Kon niet missen! Een nieuwe single van Marco Borsato, dat bekent meteen een nieuwe #1-hit! Zijn zevenentwintigste hit levert hem zijn dertiende #1-notering op; het is zijn achtste charttopper in rij en zijn vijfde achtereen die bovenaan binnenkomt. Dertien keer op #1, dat is het hoogste aantal in het Mega-tijdperk (vanaf 1969). Alleen the Beatles scoorden in het verleden nog meer nummers één in Nederland, 23 in totaal. Acht #1-hits achter elkaar is een absoluut record (dat record had ie met eentje minder ook al in handen) en met vijf keer binnen op #1 passeert hij Jan Smit, en die deed dat niet eens vijf keer achter elkaar.

‘Stop de tijd’ is als single de opvolger van ‘Wit licht’, die weliswaar in april en mei twee weken op #1 stond, maar toch teleurstelde qua hitnotering. Het nummer stond slechts negen weken genoteerd en zakte nota bene in juni van 4 naar #27. Wat dat betreft verwachten we van ‘Stop de tijd’ wel wat meer, want dat is weer helemaal zoals we van Borsato gewend zijn, een gevoelige ballad, met een tekst van John Ewbank. Vanavond (1 september) is een deel van de clip te zien in 'RTL Boulevard'. Vanaf half 8 wordt de volledige clip vrijgegeven en is deze overal op het internet te zien.

‘Stop de tijd’ staat op het album ‘Wit licht’. Die plaat ligt later deze maand in de winkels: zo rond 19 september wordt ie bij de platenzaken verwacht. De platenmaatschappij verwacht daar zo'n 250.000 van uit te leveren. Ter vergelijking:
'Stilte in de storm' van Jan Smit is afgelopen weekend 160.000 keer uitgeleverd.

eentje teveel

Marco werkte in 2005 mee aan de #1-single ‘Als je iets kan doen’. Dat was echter geen Marco Borsato-hit, maar eentje van een heel collectief artiesten: Artiesten voor Azië. Deze #1-hit tellen we dan ook niet mee in het aantal #1-hits van Marco. Iets wat we in de Hitflits wel hadden gedaan, waardoor hij op veertien #1-hits kwam. Dat moet dus dertien zijn, die veertiende zal echter snel volgen!

zondag 31 augustus 2008

Nick & Simon kunnen eindelijk klimmen

Nick & Simon: Hoe lang (2)

We schreven het vorige week al: als Nick & Simon in de top 10 binnenkwamen, dan kon je al het ergste gaan vrezen, want gegarandeerd dat ze een week later al gingen zakken. ‘Hoe lang’ kan echter eindelijk het tij keren. De single stijgt in de tweede week van 5 naar #2, weliswaar op respectabele afstand van Marco Borsato: ‘Stop de tijd’ verkoopt vier keer zo hard. ‘Hoe lang’ is de een na grootste hit voor Nick & Simon, na hun #1-hit voor ‘Pak maar m’n hand’; die kwam op #1 binnen, maar zakte een week later al naar #11... Ook ‘Kijk omhoog’ bereikte plek #2, maar die zakte een week later al naar #8...

Helemaal Hollands scoort met titelnummer

Helemaal Hollands: Tikkie liefde (27)

‘Tikkie liefde’, zo heet het nieuwe album van Helemaal Hollands, dat sinds mei uit is. En sinds vorige week heet hun nieuwe single.ook zo. Het is al de vijfde single van het album, na ‘Een ster vernoemd naar jou’, ‘Wat een vrouw’, ‘Winter’ en ‘De arme muzikant’. Die laatste single bracht HH nog het meeste succes tot nu toe, met een vijftiende plaats.

Dobenbeck: dance uit Zwitserland

Dobenbeck feat. Joanna: Please don’t go (49)

Veel nieuwe dance in de lijst deze week, en het komt uit alle windstreken van Europa. Zagen we hiervoor al een Roemeense dance-act, dit keer is het de beurt aan een Zwitsers duo. Dobenbeck is een samenwerking tussen de Zwitserse dj’s Maurizio Colella en Tatana Sterba. Colella maakte hiervoor al platen als EDX en B2B. Sterba, afkomstig uit Zürich, brak in 1998 door en is sindsdien de bekendste naam in de Zwitserse trance-scene. (Zwitserse trance-scene? Bestaat die dan?)

In ieder geval: de plaat is ingezongen door Sarah Vieth. Zij noemt zich bij deze gelegenhied Joanna; hiervoor zong ze al meer singles in van DJ Tatana. De plaat wordt bij dezen een hit in een remix van Chris Reese. Dat die versie inmiddels ook al een tijdje opgenomen is in de playlist van Armin van Buuren (officieus verkozen tot beste dj ter wereld), dat zal ook geen kwaad kunnen...

Scoort Geo da Silva dé zomerhit?

Geo da Silva: I’ll do you like a truck (37)

Dít is de zomerhit van 2008! Als je in het zuiden op vakantie bent geweest en heb je daar veel in disco’s rondgehangen, dan heb je die plaat van Geo da Silva vast wel gehoord. Beetje platvloers, simpel muziekje, simpel dansje, meeblèèrbare tekst, nou, dan ben je d’r wel tegenwoordig.

Geo da Silva; het klinkt Spaans, maar de goede man komt toch echt uit Roemenië. In het echt heet hij dan ook Gheorghe Constantin Cristinel en hij is geboren in Slatina. Op z’n vierde verhuisde hij naar Timisoara. Daar woont hij nog steeds; hij presenteert daar Discoland in een plaatselijke dancing. Bovendien draait hij regelmatig op Disco Tineretului in Costinesti, aan de Zwarte-zeekust.

‘I’ll do you like a truck’ is eigenlijk al ruim een jaar oud. Vorig jaar zomer was het al een grote hit. Toen ook werd de clip opgenomen op Ibiza. Intussen word je er niet alleen daar, maar ook in Griekenland, Turkije en Kroatië plat mee gesmeten. En er is goed nieuws voor de thuiskomers: Geo da Silva ligt in de Nederlandse winkels; vandaar dat hij debuteert op #37. Geo da Silva is daarmee de vijfde Roemeense act in de Nederlandse hitlijsten, na Gheorghe Zamfir (#5 in 1979), Haiducii (#4 in 2004), Akcent (#4 in 2005) en Crush + Alexandra (#58 in 2006).

Mark Simmons: nieuwe hit met nieuw pseudoniem

Mark Simmons: Babarabatiri (69)

‘Babarabatiri’, ja dat kennen we al! Zeven jaar geleden stond de originele versie, van Gypsymen, op #39 in de Single Top 100. Gypsymen, dat is een van de alter ego’s van producer Todd Terry. Nu, acht jaar later, probeert een Nederlandse dj het opnieuw.

Ook Mark Simmons is een pseudoniem. In het echt heet hij Mark Nieuwenhuijzen. Eerder scoorde hij ook al hits onder de namen Rockefeller en Beatfreakz. Ook als remixer heeft Mark Simmons al een goede naam opgebouwd. Zo heeft hij inmiddels al samengewerkt met artiesten als Sugababes, Michael Gray, Supermode, Till West en Infernal.

Oasis: voorloper van nieuw album

Oasis: Falling down (71)

Drie jaar hebben we moeten wachten op nieuw werk van Oasis, maar eindelijk is daar dan met ‘Falling down’ de opvolger van ‘Let there be love’. Die vorige single was niet echt een succes; met een 85e plek was het in december 2005 hun laagst genoteerde single; nog een plekje lager dan de voorloper, ‘The importance of being idle’. Maar ja, een echte grote singlehit heeft de band maar één keer gehad; dat was ‘Wonderwall’ in 1996; hun enige top 10-notering.

‘Falling down’ is de voorloper van het zevende album van Oasis, ‘Dig out your soul’. De track is alleen als download verschenen en is niet op cd-single te koop. Naast de broers Noel (zang) en Liam Gallagher hoor je drummer Zak Starkey (de zoon van Richard Starkey, ofwel Beatles-drummer Ringo Starr) en Andy Bell (bas). Het nummer is geremixt door the Chemical brothers.

Remix redt hit van Ricky Rivaro

Ricky Rivaro feat. Tiger lilly: With you (82)

Twee jaar terug had Ricky Rivaro al eens een klein hitje met ‘The beat inside’, dat destijds tot #75 kwam. Daarna bleef het stil rond Rik de Vries (want zo heet hij eigenlijk). Vorig jaar kwam hij weliswaar met ‘With you’, maar een succes werd dat niet. Maar daar komt een jaar later verandering in! ‘With you’ heeft een 2008-behandeling gehad. Er is een remix-release uitgekomen met nieuwe versies door onder meer Madskillz en Sandy Rivera.

Ricky Rivaro, afkomstig uit IJmuiden, is van 1977 en maakte hiervoor vooral naam met een twee uur durende dj-show op radiozender ID&T.

Dj Rabano: onbekend talent

DJ Rabano: Get on down (95)

Tsja, dat heb je wel eens, met die hausse aan houseplaten van tegenwoordig, dat er eentje tussen zit waar je werkelijk helemaal niets van weet... Als een house- of dance-single uitkomt, wordt het in de eerste week na release vooral gekocht door dj’s in het land. Daarna nemen de verkopen weer af. Dat is in de Single Top 100 duidelijk terug te zien: veel nieuwe houseplaten zakken in de tweede week weer als een baksteen, of verdwijnen zelfs meteen weer. Veel dj-artiesten hebben dus maar een korte carrière, zonder echt bekend te worden. En sommige dj’s worden helemaal niet bekend... DJ Rabano lijkt er zo eentje te gaan worden. Wat we van hem weten: het is een Nederlander en eigenlijk heet hij Matthijs. Voor de rest: veel plezier met ‘Get on down’!

Album Top 100: Coldplay slaat terug

In de Album Top 100 heeft Coldplay het heft weer in handen genomen. Creedence clearwater revival wist het maar één weekje bovenaan uit te houden en zakt al weer terug naar #2; Coldplay stijgt terug naar de top.

Coldplay: Viva la vida (1) *** negende week ***
Vorige week moesten ze de koppositie even prijsgeven, maar deze week stijgen de heren van Coldplay weer net zo vrolijk terug naar #1. Al voor de negende week gaan ze nu aan de leiding met ‘Viva la vida’. Het lijkt erop dat deze plaat samen met ‘Back to black’ gaat strijden voor het predikaat ‘album van het jaar’. Amy Winehouse stond van januari tot april al veertien weken bovenaan.

Slipknot: All hope is gone (6)
Een dikke top 10-hit voor ‘All hope is gone’ van Slipknot. De groep was al vorig jaar begonnen aan de opnamen en de fans wachten al sinds februari, want toen was de release van het album al aangekondigd. Ze hebben dus moeten wachten tot na de zomer, maar inmiddels kunnen ze hun hart ophalen. Er is namelijk niet alleen een fraai (maar stevig) album verschenen, maar ook een deluxe-versie, met drie extra tracks, een boekje van veertig bladzijden en een bonus-dvd met een documentaire over de totstandkoming van het album. ‘All hope is gone’ is het vierde studio-album van de gemaskerde metalheads.

the Verve: Forth (16)
Ook de Britse groep the Verve scoort met hun vierde album. De heren zijn terug van lang weggeweest. Hun succesalbum ‘Urban hymns’ stamt uit 1997 en sindsdien is op plaat niets meer van de band vernomen. Vorig jaar kwam de groep opnieuw uit elkaar en met ‘Forth’ maken ze hun come back. Halverwege vorig jaar werd al aan de opnamen begonnen, maar in november en december vorig jaar kwam de groep even uit de platenstudio, om een korte Britse tournee te ondernemen. Daarna werden tussen februari en april de opnamen voor ‘Forth’ afgemaakt.

The Game: L.A.X. (21)
Rapper the Game komt met een laxeermiddel, tenminste, zo lijkt het. Maar nee, ‘L.A.X.’ blijkt te staan voor het vliegveld van Los Angeles. Nou vooruit, dat was onze tweede keus. In april is the Game begonnen aan de opnamen voor de plaat. Hij kwam toen rechtstreeks uit de bak, want in maart zat hij nog acht dagen opgesloten wegens verboden wapenbezit. Op ‘L.A.X.’ zijn gastbijdragen te horen van – hou je vast – Akon, Nas, Lil‘ Wayne, Ne-Yo, Keyshia Cole, Raekwon, Mary J. Blige, Ice Cube, Busta Rhymes, Ludacris, Raheem Devaugn en Common. Veel vrienden heeft ie!

Le Le: Flage (30)
Le Le is een Nederlandse popgroep die zich bezig houdt met Franse en Duitse popmuziek. De groep bestaat uit Serge Fabergé, Pièt Par’a en Rimer London. Le Le had begin 2008 een bescheiden culthit met de single ‘Skinny jeans’. Serge Fabergé is ook bekend als rapper van de Jeugd van tegenwoordig. In 2007 verscheen al een Franstalige e.p. van de heren, getiteld ‘La bouche’. Vanaf deze week ligt er dus ook een volwaardig album in de winkels.

Jordin Sparks: Jordin Sparks (42)
Het debuutalbum van de Amerikaande Idols-winnares Jordin Sparks kwam al uit in november, maar is bij ons deze week eindelijk ook binnen. Wereldwijd zijn er inmiddels al een miljoen exemplaren van over de toonbank gegaan, met een top 10-hit in Amerika en een top 20-hit in Engeland als gevolg. De achttienjarige Sparks komt uit Phoenix, Arizona. Ze won niet alleen de zesde reeks van Idols in Amerika, maar heeft ook een titel achter naar naam staan als ‘Plus size model’ in Phoenix; laten we zeggen: een miss-verkiezing voor dames met een wat grotere maat.

Hansen Thomas: Stad en land (44)‘1000 en 1 gedachten’ was de debuutsingle voor de 21-jarige Hansen Thomas. De Apeldoorner vervolgt dat deze week met het album ‘Stad en land’. Hoewel Hansen Nederlandstalige teksten zingt, wil hij vooral dat zijn muziek Amerikaans klinkt. In een Stockholmse opnamestudio vindt hij exact de sound die hij voor ogen heeft. Om de Amerikaanse sound nog meer te benaderen, heeft hij het album laten mixen en masteren in de Verenigde Staten.

Lucky Fonz III: Life is short (70)
Hij houdt meer van optreden, dan van platen opnemen, Lucky Fonz III, ofwel Otto Wichers. Zijn eerste album, uit 2006. was alleen te bestellen via zijn website, door overmaking van een bedrag naar zijn bankrekening. Een echt eigen-beheeralbum dus. Voor ‘Life is short’ heeft Lucky Fonz III een platenlabel gevonden. In 2006 won hij de singer-songwriter-categorie van de Grote prijs van Nederland.

Anathema: Hindsight (93)‘Hindsight’ is, zoals de titel al zegt, een terugblik op het beste werk van de atmosferische rockband Anathema. De Britten namen hun grootste klassiekers akoestisch op en vulden het aan met een nieuw nummer, ‘Unchained (tales of the unexpected)’. Anathema komt uit Liverpool en begon in 1990 als doom-metalband onder de naam Pagan angel. In 1991 werd de naam veranderd in Anathema en in 1996 werd overgeschakeld op het meer atmosferische werk.