vrijdag 22 november 2019

Hitflits: Time derde #1-album voor Kensington en ‘Dance Monkey’ van Tones And I de grootste Australische hit

Het zal geen verrassing zijn dat Kensington met Time de eerste plaats pakt in de Album Top 100. Maar ook in de Vinyl 33 blijft het album ruim voor op de #2. Time verkoopt vijf keer For You Baby van Barry Hay & JB Meijers uit.

Kensington heeft weer aan één woord genoeg

Na Rivals (2x in 2014 + 1x in 2015) en Control (1x in 2016 + 3x in 2017), is Time het derde #1-album van de band uit Utrecht. Time is hun vijfde album en de titel bestaat net als de vier voorgangers uit één woord. De eerste twee albums waren Borders (#67 in 2011) en Vultures (#6 in 2013).
Vanaf donderdag 5 december, staat Kensington drie dagen in de Ziggo Dome. Dat wordt dan na 2015, 2016 en 2017, de vierde keer. Op 14 juli 2018 deed de band een optreden in de Johan Cruijff Arena.

Hoewel Time van Kensington met een overwicht van ruim 61% op Vierentwintig van Snelle de #1-positie inneemt, is het de vraag of de band volgende week die eerste plaats nog kan vasthouden. Vandaag verscheen Everyday Life van Coldplay dat bestaat uit twee delen: Sunrise en Sunset. Het is het eerste studioalbum sinds A Head Full Of Dreams in 2015. Na ‘Orphans’ en ‘Arabesque’ is ‘Everyday Life’ de nieuwe single van het gelijknamige album en de komende week de  Topsong op NPO Radio 2.

ALBUM TOP 5

1. EW  Kensington: Time
2. (1)   Snelle: Vierentwintig (op ruim 61%)
3. EW  K3: Dromen
4. (2)   Kinderen voor Kinderen: Reis Mee! (40)
5. EW  Barry Hay en JB Meijers: For You

De basis van het album For You Baby van Barry Hay & JB Meijers, binnen op de vijfde plaats, werd gelegd in het programma ‘Ilse’s Veranda’, waarin zangeres Ilse Delange artiesten ontvangt in Nashville.  Tijdens het programma ontstond een vriendschap tussen Barry Hay en JB Meijers en speelden  de twee samen met DeLange een countryversie van het Golden Earring-nummer ‘Radar Love’.
Platenlabel Universal vond daarop dat de twee een album moesten opnemen met beroemde vrienden. Uiteindelijk bleken de twee heel goed zelf een album te kunnen maken en is alleen Danny Vera de gastmuzikant op ‘Blue Bayou’, een nummer van Roy Orbison.

For You Baby is dus geen album met eigen nummers, maar met hun uitvoering van nummers van onder andere Elvis Presley, Elton John, Bob Dylan en Bruce Springsteen. For You Baby komt binnen op de vijfde plaats en is voor Barry Hay zijn vijfde solo albumnotering. Meijers scoorde nooit eerder onder zijn eigen naam, maar wel als producer van onder andere De Dijk en gitarist van the Common Linnets.

Plan A uitgebreid

Van de EP Plan A van Jack is een deluxe editie uitgekomen: vijf extra nummers. Het gevolg is dat Plan A in de veertiende week een sprong maakt van de 37e naar de 6e plaats. Op 24 augustus kwam de EP (toen nog met acht nummers), binnen op de derde plaats.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week#10 Céline Dion: Courage
#15 Tory Lanez: Chixtape 5
#18 Joost: 1983
#40 DJ Wale: Take Over (Wale is de dj van rapper Chivv)
#51 Lil Peep: Everybody’s Everything
#61 the Police: Every Move You Make – The Studio Recordings
#62 the Chainsmokers: World War Joy …Push My Luck
#65 Jacin Trill: Baby Met Een Mening
#82 Soundtrack: Frozen II
#99 Tindersticks: No Treasure But Hope

Zo meteen kunnen we weer een oude kerstklassieker begroeten, maar in de Album Top 100 zijn het nog de Sinterklaasalbums die furore vieren. Het zijn er twee, met zowaar een nieuw album:

Ageeth de Haan is zangeres, theatermaker, singer/songwriter en sinds 2015 ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF-Rangers). De 21 nummers op haar album Sinterklaasliedjes, binnen op de 54e plaats, zijn gearrangeerd door Wessel Coppes, die ook gitaar speelt. Hannah Coppes en Mijntje Vet doen de achtergrondvocalen. De Haan heeft ook enkele kerstalbums opgenomen, dus we zien haar misschien over een paar weken terug.

#72 HH Maan: Het Sinterklaas Meezingboek - De 15 Leukste Sinterklaasliedjes (derde week, #38 in 2018)

Daarnaast staan er in de Verzamelalbum Top 50 vijf Sinterklaasalbums:
#2 (8) Sinterklaasliedjes (2016)
#7 Sinterklaasliedjes (Daar Wordt Aan de Deur Geklopt en 14 Andere Sinterklaasliedjes)
#9 HH Sinterklaasliedjes (Sinterklaas Kapoentje En …)
#12 HH Sinterklaasliedjes (Zie Ginds Komt de Stoomboot en 13 Andere Sinterklaasliedjes)
#22 HH Sinterklaasliedjes (Cloud 9)

SINGLES

Afgelopen week (zie de bijgewerkte Hitlfits van vorige week) boekte Tones And I met  Dance Monkey’ een record in eigen land. Het nummer heeft ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran ingehaald en is met zestien weken de grootste #1-notering in de Australische hitparade.

Een week later kunnen we melden dat Dance Monkey’ ook in ons land een record scoort. Niet van langst genoteerde #1-hit, dan moet het nummer nog zeven weken blijven staan.
Maar met negen weken op de eerste plaats, is ‘Dance Monkey’ nu wel de grootste |#1-hit door een Australische act. Tot deze week was dat ‘You’re The One That I Want’ van John Travolta & Olivia Newton-John uit 1978. Olivia Newton-John is geboren in het Britse Cambridge, maar emigreerde op zesjarige leeftijd naar Melbourne in Australië en nam de Australische nationaliteit aan.

Zowel Maroon 5 met ‘Memories’ (op #2) als Emma Heesters & Rolf Sanchez met ‘Pa Olvidarte’ (op #3) klimmen langzaam dichterbij, maar van een echte bedreiging voor ‘Dance Monkey’ van Tones And I is (nog) geen sprake. Die moet dus van elders in de lijst of misschien wel daar buiten komen.
Misschien wel van U2, dat vanochtend tot ieders verrassing kwam met het nummer ‘Ahimsa’ feat. A.R. Rahman. De groep heeft het nummer ‘Ahimsa’, dat in het Sanskriet ‘geweldloos’ betekent, uitgebracht, met het oog op het eerste optreden in India, op 15 december aanstaande, tevens de afsluiting van hun ‘Joshua Three Tour’.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (negende week op #1)
2. (2)   Maroon 5: Memories (op ruim 25%)
3, (4)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte
4. EW  Billie Eilish: Everything I Wanted
5. (3)   Snelle: Reünie

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Roxanne’ van Arizona Zervas, dat sprint door de Single Top 100. Via #87 en vorige week #27, stijgt het in de derde week naar de negende plaats.

Het album Time van Kensington, #1 in de Album Top 100, levert twee hits op:
#32 (95) Uncharted
#80 HH What Lies Ahead (#76 in september, zevende week)

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#34 ISMO feat. Lijpe: Tot De Dood
#45 JoeYAK: Gangster Love
#46 Josylvio: Killah Met Die Flow
#72 Bizzey feat. Ashafar & Ramiks: Wij Rulen De Nacht
#88 Jack: Highway
#95 Taylor Swift feat. Shawm Mendes: Lover (remix)
#100 Harry Styles: Watermelon Sugar

Kersthits (2)

Vorige week ging ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey, voor de veertiende keer op herhaling op #82 en stijgt deze week door naar de 52e plaats. Deze week voegt een ander bekend kerstnummer zich bij haar en dat is natuurlijk ‘Last Christmas’ van Wham!

‘Last Christmas’ van Wham! stamt uit 1984 en is dus tien jaar ouder dan de kersthit van Mariah Carey. Carey klokt deze week een 66e week, ‘Last Christmas’, binnen op #82, staat al op 98 weken!

In de Verzamel Album Top 50 staan de volgende vier kerstverzamelalbums genoteerd
#6 (4) Christmas Hits [2018]
#10 (15) Christmas #1 Hits – The Ultimate Collection
#21 (28) Sky Radio Christmas 2018
#25 HH Top 40 Kerst Hits