vrijdag 29 juli 2022

Hitflits: laatste week bovenaan voor ‘I Want You’ van La Fuente en Harry’s House van Harry Styles

Drie respectievelijk vier weken achter elkaar zijn de aanvoerders in de album en singlelijst  dezelfde. Dus staat Harry’s House van Harry Styles bovenaan de Album Top 100 en ‘I Want You’ van La Fuente op de eerste plaats van de Single Top 100. Voor beide is het vermoedelijk de laatste week, waarover straks meer.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   La Fuente: I Want You          *** vierde week op #1 ***
Het ziet er toch echt naar uit dat ‘I Want You’ van La Fuente geen vijfde week bovenaan zal halen. Met rasse schreden nadert ‘Calm Down’ van Rema, dat in de zestiende week naar de tweede plaats stijgt. In de afgelopen week is het verschil met ‘I Want You’ van La Fuente verkleind van 22 naar nog geen 5%.
 
2. (5)   Rema: Calm Down, op 4,98%
3. (2)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari
4. (3)   Harry Styles: As It Was
 
5. EW  Central Cee: Doja
‘Doja’ van de Britse rapper Central Cee, duurt slechts 1.37 minuut. In het nummer rapt hij de zin ‘Somebody tell Doja Cat that I'm tryna indulge in that’, een (op)roep voor de Amerikaanse rapster/zangeres Doja Cat. Daarnaast bevat ‘Doja’ een sample van de beat van het nummer ‘Let Me Blow Ya Mind’ van Eve & Gwen Stefani (#2 in 2001).
 


Nieuw bij de bovenste tien is ‘Afraid To Feel’ van LF System, dat in de zesde week van de dertiende naar de negende plaats stijgt. Voor LF System, het duo Conor Larkman en Sean Finnegan uit het Schotse Edinburgh, is het hun eerste notering en dus eerste top 10-hit. In eigen land staat het nummer nu al voor de vierde week bovenaan de hitparade.
 
Naast het duo, worden nog een aantal mensen blij van het grote succes van ‘Afraid To Feel’ van LF System. Dat zijn Charles B. Simmons, Richard William Roebuck  en de nabestaanden van Joseph Banks Jefferson. Deze drie zijn de componisten van ‘I Can’t Stop (Turning You On)’ van de Amerikaanse funkgroep Silk. ‘Afraid To Feel’, dat LF System zo’n twee jaar geleden maakte, bevat namelijk een (versnelde) sample van het nummer van Silk, in 1979 gezongen door Debra Henry, zangeres van de groep.



Kijken we naar de andere eerste weeks noteringen van deze week en dat zijn de volgende
#26 JoeYAK & Frenna: Birkin Bag
#28 Jack & Josylvio: Liegen
#35 Kevin: Wie Is De Man
#69 D-Double feat. Yssi B & Henkie T: Miss U
#72 Big2 & Antoon: Echo
#78 Billie Eilish: TV
 
#79 Russ & Ed Sheeran: Are You Entertained
‘Are You Entertained’ is al de zevende notering voor Ed Sheeran dit jaar, maar de allereerste voor Russ. Toch kennen we hem al, want twee albums van de 29-jarige Russell James Vitale uit Secaucus, New Jersy, kregen al een notering in onze albumlijst: Zoo (#38 in 2018) en Shake The Snow Globe (#90 in 2020).
 
#81 Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull: Deep Down
Alvorens we op de twee samples ingaan in ‘Deep Down’, volgt eerst een korte kennismaking met Never Dull, één van de vier uitvoerenden. Achter Never Dull zit Alberto de Santiago, geboren in Los Angeles. Als Never Dull heeft hij al meer dan 70 producties voor diverse labels geproduceerd. Nummers die veel gedraaid worden door onder andere Disclosure, Martin Garrix en the Blessed Madonna.
 
Dj Alok (de 30-jarige Alok Achkar Peres Petrillo uit Goiânia, Brazilië) kennen we nog van ‘Hear Me Now’ met Bruno Martini feat. Zeeba (#57 in 2017). De 28-jarige Ella McMahon, beter bekend als de Britse zangeres Ella Eyre scoorde vier hits, waaronder ‘Waiting All Night’ met Rudimental (#26 in 2013).
 
Tenslotte is daar Kenny Dope, de 52-jarige Kenny ‘Dope’ Gonzalez uit Brooklyn, New York. Ook hij is geen onbekende, want hij was de dj achter the Bucketheads met de hit ‘The Bomb (These Sounds Fall Into My Mind)’, #11 in 1995 en vormt hij samen met Little Louie Vega het productie-duo  Masters At Work.
 
En daarmee zijn we aangeland bij de twee samples in ‘Never Down’. De eerste is de introtekst uit ‘The Bomb’ van the Bucketheads (vandaar dat Kenny Dope een credit krijgt). ‘The Bomb’ bevatte echter ook al een sample: ‘Streetplayer’ van Chicago uit 1979. De tweede sample in ‘Deep Down’ is de piano-melodie van ‘Gypsy Woman (La Da Dee La Da Dee’ van Crystal Waters (#1 in 1991), dat al vaker gebruikt werd in nummers.
 
Alle teksten, dus ook die van the Bucketheads sample, zijn ingezongen door Ella Eyre. Naderhand zei Alok daarover heel erg geïnspireerd te zijn geworden door Ella's ‘power’.
 
#97 Alvaro Soler x Topic: Solo Para Ti
#100 Billie Eilish: The 30th
 
ALBUMS
 
Voor de zesde week staat Harry’s House van Harry Styles bovenaan de Album Top 100 en voor de vijfde week van de Vinyl 33. Samen met zijn twee vorige solo albums, Harry Styles (in 2017) en Fine Line (in 2019) én de One Direction albums Take Me Home (in 2012) en Four (in 2014), allen één week bovenaan, heeft Harry nu in totaal tien weken de Album Top 100 aangevoerd.
 
Het is (voorlopig) de laatste week bovenaan voor Harry’s House van Harry Styles, want sinds vannacht is Renaissance, het zevende studioalbum van Beyoncé overal te koop. Afgelopen woensdag lekte het album op sommige plekken uit en was het zelfs al fysiek te koop in Frankrijk. Volgende week is het de grote kanshebber voor een #1-positie.
 
album van het jaar
 
Nog even terug naar de huidige #1, Harry’s House van Harry Styles. In ons onofficiële Halfjaaroverzicht staat het album op de derde plaats en in het officiële Britse overzicht een plekje hoger. In Groot-Brittannië houden ze dagelijks de verkoopaantallen bij. Afgelopen dinsdag meldde de OCC, de instantie die daar de hitparades samenstelt, dan ook dat Harry’s House het album Equals van Ed Sheeran gepasseerd was als bestverkochte album van 2022, waarvan bijna 2/3 streams, 1/3 fysieke verkoop en 3% downloads.
289.701 stuks voor Harry’s House tegenover 289.510 voor Equals van Ed Sheeran. Het is een kwestie van dagen dat Harry’s House de platinagrens (= 300.000) overschrijdt.  Van zijn twee vorige albums zijn er 433.417 (voor Harry Styles) en 641.046 (voor Fine Line) over de Britse toonbanken gegaan.
 
Grote trekker van het album Harry’s House is natuurlijk de single ‘As It Was’, dat afgelopen dinsdag ook een mijlpaal bereikte. Het is het eerste nummer dat dit jaar over het miljoen gaat. De teller voor ‘As It Was’ stond dinsdag op 1.017.316 stuks.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Harry Styles: Harry’s House (25)      *** zesde week op #1 ***, ook #1 in de Vinyl 33
2. (2)   Burna Boy: Love, Damini (0), op 24,54%
3. (3)   Ed Sheeran: Equals (16)
4. (8)   Olivia Rodrigo: Sour (36)
Sinds de release van Sour in mei 2021, is het album van Olivia Rodrigo wereldwijd meer dan 7,5 miljard keer gestreamd! Alle elf nummers zijn minstens 200 miljoen keer gestreamd en dat is nog niet eerder voorgekomen.
5. (4)   Drake: Honesty, Nevermind (0)
 
Dan volgen hier de nieuwe noteringen van deze week:
#9 Jack White: Entering Heaven Alive (84)
#21 Mac Miller: I Love Life, Thank You (0)
#49 Joey Bada$$: 2000 (0)
 
Tot slot noemen we nog even de albums die stijgen of op herhaling gaan als gevolg van concerten:
Lady Gaga, afgelopen woensdag in de Ziggo Dome
#30 (74) The Flame (9)
#38 Chromatica (22)
Het concert van Pearl Jam op zondag in de Ziggo Dome ging niet door vanwege stemproblemen van zanger Eddie Vedder. Dankzij KNO-arts Marco Franken uit Voorburg, kon het concert op maandag wel doorgaan. Franken heeft eerder ook Anouk behandeld en adviseerde Vedder dit keer niet voluit te zingen. Tijdens het concert bedankte Vedder de arts, die vrijkaartjes had gekregen.
#43 Pearl Jam: Ten (39)