vrijdag 4 februari 2022

Hitflits: Lil Kleine evenaart met zijn vierde #1-album Ibiza Stories, hiphopper Lijpe

Voor de vierde keer komt een album van Jorik Scholten ofwel Lil Kleine, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na WOP! (9x in 2016), Alleen (12x in 2017) en Jongen Van De Straat (4x in 2020), lukt het hem nu met Ibiza Stories. Alleen zijn EP Kleine kwam vorig jaar niet hoger dan de vierde plaats. Met vier hiphop #1-albums, komt Kleine op gelijke hoogte met Lijpe, die er ook vier scoorde.
Alleen
, het vorige #1-album van Lil Kleine, staat al sinds 3 juni 2017, 245 weken, onafgebroken genoteerd, deze week op #25, vanaf #33. Dat zien we Ibiza Stories niet doen. De vaderlandse hiphop is al lang niet meer zo groot als destijds. Jongen Van De Straat uit 2020, de opvolger van Alleen hield het niet langer vol dan vier weken bovenaan en was na 64 weken verdwenen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Lil Kleine: Ibiza Stories (0) *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (16), op 81,37%
3. (4)   the Weeknd: Dawn FM (23)
Het album is sinds deze week ook fysiek uitgebracht, maar wordt toch vooral gestreamd
4. (3)   Adele: 30 (40)
5. (5)   Soundtrack: Encanto (3)
 
Blaudzun: Lonely City Exit Wounds van Blaudzun, de #1 van vorige week, zakt in de tweede week naar de 31e plaats.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Ook hier geven we tussen haakjes het aandeel fysiek weer. 
 
#6 Dolly Dots: Forever [2022] (100)
In oktober verscheen de 10cd-box The Complete Album Collection … And A Little Bit More! van Ria Brievies, Angela Groothuizen, Angéla Kramers, Esther Oosterbeek, Patty Zomer en Anita Heilker, ofwel de Dolly Dots. Van de 141 nummers zijn er 58 niet eerder op cd verschenen. 12 Inch-versies, b-kanten, buitenlandse uitgaven, een boekwerk en een niet eerder uitgebracht nummer, ‘Sloop John B’. De box bleef net buiten de Album Top 100.
 
Heb je de box gemist? Geen nood. Sinds deze week is er de elpee Forever uit 1981, die destijds een tiende plaats bereikte. De elpee is opnieuw uitgebracht, maar dan op transparent magenta gekleurd vinyl in een oplage van 2000 stuks én met tien extra nummers. In de Vinyl 33 komt de dubbelelpee binnen op #24, maar in de Album Top 100 op #6.
Forever [2022]
verschijnt in het kader van de jubileumtournee ‘Speciale Sisters On Tour editie’, die op 28 september 2021 is gestart en 14 december 2022 wordt afgesloten met een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam in het kader van Symphonica in Rosso. De vijf Dolly Dots zullen daarbij begeleid worden door The European Pop Orchestra o.l.v. Guido Dieteren.
 
De Dijk – 40 jaar jong
 
De fans van De Dijk hebben de week van hun leven én een lege beurs. Niet minder dan drie noteringen boekt de groep deze week in de Album Top 100 en twee in de Vinyl 33. We lopen ze alle drie even na.
 
De elpee De Dijk In Paradiso (#15 in december in de Vinyl 33), is opnieuw uit, maar dan op rood vinyl en in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. In de elpeelijst knalt het dan ook binnen op de eerste plaats en in de Album Top 100 op de negende plaats.
Vervolgens komt op #24 40 Jaar De Dijk binnen, een box met 24 cd’s! Daarin alle studioalbums. de live albums De Dijk Live en Dijkers En Strijkers én De Dijk In Paradiso, dat nog niet eerder op cd is uitgebracht. Natuurlijk is er een extra cd in met duetten, live opnames en b-kantjes.
 
En last but not lease, gaat de elpee 40 Jaar – Het Beste Van Nu Tot Toen op herhaling op #96. In oktober stond de elpee al een weekje op de derde plaats (#2 in de Vinyl 33). Aanleiding voor de notering deze week, is de release van de elpee op paars gekleurd vinyl in een oplage van 3000 individueel genummerde exemplaren.
 
#13 Steve Vai: Invilate (96)
#14 Eels: Extreme Witchcraft(91)
#37 Jethro Tull: The Zealot Gene (100)
#40 Madrugada: Chimes At Midnight (89)
 
#60 Lucinda Williams: You Are Cordially Invited … A Tribute To The Rolling Stones (100)
Lu's Jukebox is een serie van zes live albums, opgenomen in Ray Kennedy's Room & Board Studio in Nashville, Tennessee. Op elk album zingt Lucinda Williams liedjes van een andere artiest of een behandelt ze een bepaald thema. Na Tom Petty, Southern Soul, Bob Dylan, Country Classics en kerstnummers, is ze toe aan het laatste, deel 6: een eerbetoon aan the Rolling Stones.
 
#72 Lady Blackbird: Black Acid Soul (100)
Marley Munroe, afkomstig uit Los Angeles, is Lady Blackbird. Aangespoord door haar ouders, begon ze met zingen in het kerkkoor. Een blauwe maandag zat ze in de rock/rap groep DC Talk. Na het uiteenvallen van de groep werkte ze met oud-lid TobyMac aan zijn solo-albums. Het was echter niet wat ze zocht en ging daar naar op zoek.
Lady Blackbird werkte samen met onder andere Jimmy Jam en Terry Lewis, de mannen achter het grote succes van Janet Jackson. Een contract met Epic van LA Reid eindigde vanwege creatieve meningsverschillen. Ze begon opnieuw en kwam in contact met zanger/producer Chris Seefried, die wel haar kwaliteit hoorde en zag. Met hem en andere muzikanten name ze het album Black Acid Soul. In maart doet ze een aantal optredens in ons land, onder andere in Nijmegen (23), Amsterdam (26) en Groningen (27).
 
#89 Eric Gales: Crown (100)
Ga niet af op de hoes van Crown, want dan denk je te maken te hebben met een rapper. Eric Gales is verre van dat. Hij speelt gitaar en je zult hem tegenkomen in de hoek van de blues en rock. In de jaren ’90 had hij zijn eigen band The Eric Gales Band.
 
Als sessiemuzikant op albums én live van onder andere Joe Bonamassa, heeft Gales zijn sporen verdient. Hoewel Crown zijn eerste notering is in ons land, is het niet zijn eerste album. In 2001 bracht hij zijn eerste album That’s What I Am, uit. Crown, opgenomen in Nashville en  geproduceerd door Bonamassa en Josh Smith, is zijn zeventiende studioalbum.
 
Opvallend dat van bovenstaande zeven albums, er vier een notering krijgen uitsluitend vanwege fysiek verkopen.

SINGLES
 
SINGLE TOP 7
 
1. (1)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** derde week op #1 ***
2. EW  Lil Kleine feat. JoeyAK: Jongens Van Plein (op 8,44%)
3. (2)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan
Inmiddels goud bij ons en #1 in Vlaanderen, waar Meau Stromae van de eerste plaats stoot
4. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
5. EW  Lil Kleine: Honderd Ruggen
6. EW  Lil Kleine feat. JoeyAK: Schaap & Citroen
7. (6)   Flemming: Amsterdam
 
Zoals je ziet bestaat de volledige top 7 uit Nederlandstalige nummers. Met uitzondering van ‘Amsterdam’, dat onder andere gezongen wordt door de Belgische zanger Brysa, zijn het ook nog allemaal Nederlandse muzikanten. Of een Nederlandstalige top 7 uniek is, weten we nu nog niet. Maar daar gaan we achteraan. Deze tip kregen we van Martijn Poortvliet. Bedankt Martijn!

Met veel dank aan Mafe, die de Megaman wekelijk spelt, weten we dat een Nederlandstalige top 7 bijzonder is, maar geen record oplevert. Dat was op 1 december 2018 wel anders, toen de volledige top 9 (!) uit Nederlandstalige nummers bestond. Zes van de negen noteringen waren afkomstig van één artiest: Frenna. Alle zestien nummers van zijn album Francis kregen een notering in de Single Top 100. Iets dat nu niet meer mogelijk is, drie tracks is het maximum.

Als we kijken naar de Nederlandstalige top 7 van deze week, is het nu ook één artiest die daar aan mee heef geholpen: Lil Kleine. De veertien tracks van zijn album Ibiza Stories staan weliswaar bij de bovenste 100 van de Spotify Top 200, maar zonder de 3-track regel, zou Kleine toch niet meer dan drie noteringen in de top 10 hebben. De tijden veranderen.
 
Ondanks het spectaculaire optreden in ‘Matthijs Gaat Door’, afgelopen zaterdag, staat ‘L’enfer’ van Stromae, nog steeds niet bij de bovenste tien van de Single Top 100. In de vierde week boekt het nummer wel enige winst en stijgt van 15 naar #13.
Dankzij het optreden zaterdag, dat begon met ‘Santé’(kijk de opname nog eens terug en lees het verhaal er achter)  gaat het nummer op herhaling op #76. Door beide nummers staat nu zijn oudere werk ook in de belangstelling. ‘Alors On Danse’, zijn eerste en tot nu toe enige #1-notering uit 2010, gaat dan ook op herhaling, op #91.
 
Sluiten we af met de overige eerste weeks noteringen van deze week:
#26 Dopebwoy x Boef x Srno: Monaco
#55 Hef: Benz Muziek
 
#99 Jan Biggel: Ons Moeder Zeej Nog …
Uit Liempde komt de 57-jarige Jan Van Den Biggelaar, alias Jan Biggel. Sinds 2000 maakt hij muziek. ‘Ons Moeder Zeej Nog …’ is zijn eerste notering. Biggel nam al diverse nummers op. Onlangs nog 'Superman'  met de Alpenzusjes
.
 
de cover gecoverd

‘Ons Moeder Zeej Nog …’ van Jan Biggel is een cover van ‘To Whom It Concerns’ van Chris Andrews (#3 in 1966). Inmiddels is er ook een cover van de cover: ‘Mijn Moeder Zei Nog’ van Frank Hoek, ex Bad Brother. Hoek denkt dat mensen buiten Brabant de tekst van Biggel niet verstaan en maakte daarom een eigen versie. Wij denken echter dat het niet echt uitmaakt wat er gezongen wordt tijdens Carnaval/après-ski.