vrijdag 4 maart 2011

Hitflits: Adele verliest #1-posities aan Nick & Simon (single) en Bløf (album)

Het is een slechte week voor Adele, Zowel in de Single Top 100 als de Album Top 100 moet ze haar #1-notering (tijdelijk) inleveren. In de albumlijst is het Bløf die met ‘Alles blijft anders’ het stokje overneemt (waarover zo dadelijk meer). In de Single Top 100 pakken Nick & Simon de eerste plaats van haar af met ‘Wijzer (dan je was)’.
Voor hen kan deze week niet meer stuk. Gisteren ontvingen ze een Gouden Harp en werd een vierde Symphonica in Rosso concert aangekondigd voor 8 oktober. En vandaag scoren ze met ‘Wijzer (dan je was)’ hun achtste #1-hit. Het overwicht op ‘Rolling in the deep’ van Adele, is minder dan 9%.

Toch nog een beetje goed nieuws voor Adele, want ‘Set fire to the rain’, vorige week binnen op #34, stijgt deze week door naar de achtste plaats.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Helicopter 2011’ van de Gebroeders Ko dat van 15 naar #10 stijgt. De versie uit 2010 kwam vorig jaar niet verder dan de elfde plaats. Hun nieuwste feestplaat, ‘Wunderbar!’, blijft in de derde week op #6 staan en is het meest populaire liedje dit jaar en zal de komende dagen veel te horen zijn in menige kroeg in (vooral) het zuiden van het land waar het nu Carnaval is.

De eersteweeks noteringen:
#18 Acda en de Munnik: Woorden van een ander
#20 Don Fardon: ïm alive
#31 Foo fighters: Rope
#50 Jennifer Lopez feat. Pitbull: On the floor
#55 Dr. Dré feat. Eminem & Skylar Grey: I need a doctor
#63 Selah Sue: Crazy vibes (morgenmiddag is ze te gast in het TROS Muziekcafé)
#75 de Mari’s: Aha daar is Mari
#76 Avicii: Street dancer
#87 Pascal de Vormer: Jacqueline
#90 DJ Arnoud & Postbode Skinny: Karin (moet ie hier of moet is daarin)
#91 Peter Beense: Laat ze maar lullen
#93 Joris and Mo: Mo is lam en ik ben christen
#95 Jessie J: Do it like a dude
#96 the Black eyed peas: Just can’t get enough

Zoals gezegd, ook in de Album Top 100 moet Adele inleveren. Haar album ‘21’ zakt na vijf weken bovenaan gestaan te hebben naar de tweede plaats. Maar het verschil is minimaal: 1,05%! De val zal dan ook slechts van korte duur zijn. In de Megaman van afgelopen maandag meldden we al dat er van het album meer dan 150.000 stuks verkocht zijn, goed voor drie keer platina en onderweg naar vier keer!

In de Amerikaanse Billboard Album Top 200 komt ‘21’ ook op #1 binnen. Er zijn er daar in de eerste week meer dan 352.000 stuks van verkocht. Het hoogste aantal dit jaar. Adele is de vierde Britse zangeres die #1 komt in de Amerikaanse albumlijst. Haar voorgangsters zijn Olivia Newton John (in 1974 met 'If you love me, let me know'), Leona Lewis ('Spirit' in 2008) en Susan Boyle ('I dreamed a dream' in 2009 en 'The gift' in 2010). '19', het eerste album van Adele, kwam in 2008 niet verder dan de tiende plaats.

Dan lijkt de verkoop van meer dan 25.000 exemplaren voor ‘Alles blijft anders’ van Bløf erg weinig. Vergeet echter niet dat Bløf een Nederlandse act is, en daar worden over het algemeen niet zoveel albums van verkocht. Gefeliciteerd dus!
De gouden plak kregen de heren afgelopen maandag uit handen van Jakhals Frank Evenblij, in Paradiso in Amsterdam. Na ‘Watermakers’(2x in 2000), ‘Blauwe ruis’ (4x in 2002), ‘Omarm’ (4x in 2003), ‘Umoja’ (4x in 2004), ‘Oktober’ (1x in 2008) en ‘April’ (2x in 2009), is ‘Alles blijft anders’ hun zevende #1-notering.

Op 28 augustus 2009 trok Noel Gallagher de stekker uit de Britse rockgroep Oasis, na de zoveelste ruzie met zijn broer Liam. Noel kondigde direct aan met solowerk te komen, maar tot op heden is dat er nog niet.

Zijn broer Liam daarentegen heeft een eigen groep geformeerd: Beady eye, eigenlijk Oasis 2.0, want in de groep zitten de oud-leden Gem Archer (gitaar) en Andy Bell (bas, nu gitaar). Chris Sharrock (drums) maakt het kwartet kompleet. Samen namen ze in de studio het album ‘Different gear, still speeding’ op, dat binnenknalt op de zevende plaats en de hoogste eersteweeks is.

En daarover gesproken, hierbij het restant:
#18 Normaal: 35 jaar høken in Hummelo
#40 Lucinda Williams: Blessed
#41 Jessie J: Who you are
#47 Lykki Li: Wounded rhymes
#50 Dropkick murphys: Going out in style
#63 Paulusma: Up on the roof
#79 Max Woiski Sr. & Max Woiski Jr.: Ritmo tropical

En als we bij het laatste aansluiten (dit weekend begint het carnaval), veel plezier als je de komende dagen het feestgedruis induikt. Maak je geen zorgen, na het weekend is er weer gewoon een nieuwe Megaman, zoals je van ons gewend bent. Carnaval of niet. Alaaf!

maandag 28 februari 2011

Megaman bij week 9 – 26 februari 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Adele elke hype te boven komt en Leonie Meijer de finalisten van The voice of Holland, Inna de zon bezingt, Nick & Simon zich opmaken voor Symphonica in Rosso, Ralph de Jong kan gaan oogsten, Katy Perry de hulp inriep van Kanye West, maar Alain Clark het in zijn eentje moest doen en het daar moeilijk mee had. Dat en meer over de zestien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Adele komt elke hype te boven

Adele: Rolling in the deep (1) *** terug op #1 / derde op #1 ***

De #1-hits volgen elkaar snel op. ‘Born this way’ van Lady Gaga, vorige week een hype over de hele wereld (behalve in het Verenigd Koninkrijk) zakt nu al weer en niet naar de tweede, maar de derde plaats. Gelukkig hebben wij Adele nog met ‘Rolling in the deep’, een echte rots in de branding. Telkens als de hype van een andere artiest even minder is, ziet zij de kans schoon om opnieuw naar #1 te stijgen. Na de familie Saunders (Ben met ‘If you don’t know me by now’ en Dean met ‘You and I both’), passeert ze nu Lady Gaga.

‘Rolling in the deep’ is het derde nummer dat voor de derde keer naar #1 stijgt. De eerste was ‘Geef mij je angst’ van Guus Meeuwis in 2005, de tweede ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart’ van Damaru & Jan Smit in 2009. Het record aantal keren terugstijgen naar de eerste plaats staat al sinds 1 september 2007 op naam van het nummer ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ van André Hazes & Gerard Joling, dat vier keer naar #1 steeg.

Nederlandstalige versie

Sinds vrijdagmiddag is er ook een Nederlandstalige versie van ‘Rolling in the deep’ verkrijgbaar. Voor het item ‘Mega Top 50 cover’ in ‘Giel’, het ochtendprogramma op 3FM, schreef Joost Marsman de Nederlandse tekst en noemde het ‘Tot je me verliet’. Naar aanleiding van de vele reacties, werd het nummer opnieuw ingezongen en uitgebracht. Wellicht dus binnenkort voor de tweede keer twee versies van ‘Rolling in the deep’ in de Single Top 100! Eerder nam Kim de Boer haar versie van het nummer op.

geen record (voormalige) #1-hits

Ondanks dat ‘Born this way’ van Lady Gaga al na één week de eerste plaats moet opgeven, is het aantal (voormalige) #1-hits in de Single Top 100 niet uitgekomen op vijftien. Dat komt omdat er twee zijn verdwenen: ‘When a man loves a woman’ van Ben Saunders en ‘A night like this’ van Caro Emerald. De komende week gaan er waarschijnlijk nog wel twee weg. Nu maar hopen dat het de komende weken bovenaan de Single Top 100 rustig blijft!

Overigens maakt ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js een geweldige klapper, door van 6 naar #32 te zakken. En dat in de vierde week! Ter vergelijking: ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie)’ van Sieneke stond vorig jaar ook maar één week bovenaan, maar zakte in de vierde week slechts van 2 naar #3 en viel pas in de zevende week buiten de top 10.

Leonie Meijer is finalisten The voice voor met eigen single

Jeroen van der Boom & Leonie Meijer: Los van de grond (2) *** hoogste eersteweeks ***

Ben Saunders, winnaar van The voice of Holland, is druk doende met componisten in onder andere Londen om de juiste liedjes te vinden voor zijn debuutalbum dat in april moet verschijnen. Dus een nieuwe single is snel te verwachten, zeker nu zijn drie hits hard onderuit gaan: ‘Kill for a broken heart’ zakt van 11 naar #26, ‘If you don’t know me by now’ gaat van 57 naar #80 en ‘When a man loves a woman’ valt deze week vanaf #91 helemaal uit de lijst. Naast de twee hits van Ben, staat er verder geen enkel nummer meer uit The voice of Holland in deze Single Top 100.

En Leonie Meijer dan? Zij komt met ‘Los van de grond’, een duet met Jeroen van der Boom, binnen op de tweede plaats. Maar dat nummer staat geheel los van The voice of Holland, want dat eindigde voor haar met een derde plek. Naast Ben Saunders, is er ook nog geen nieuw werk van de andere finalisten, Kim de Boer en Pearl Jozefzoon. En dus is Leonie Meijer de eerste finalist na The voice of Holland, met een eigen single.
Maar Jeroen van der Boom, haar coach, liet haar niet zomaar gaan. Voor zijn nieuwe album ‘Grote liefde’, dat in april verschijnt, schreef Han Koreneef het nummer ‘Los van de grond’, dat Jeroen zingt met zijn protegé. Toen Jeroen hoorde dat ‘Los van de grond’ binnengekomen was op een tweede plaats, twitterde hij direct “Wat een droomstart!” Op 13 en 14 mei mag Leonie het nummer ook nog eens zingen tijdens de concerten van Jeroen in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Na de zomer komt Leonie met haar debuutalbum, dat eerst nog vooraf gegaan zal worden door een solosingle.

Jeroen van der Boom scoort met ‘Los van de grond’ zijn twaalfde hit en tiende top 10-notering. Leonie is na ‘Just hold me’ (#27) en ‘Lost in yesterday’ (#3), toe aan haar derde notering, dat gelijk naar grootste hit is.

Adele doorbreekt hitpatroon

Adele: Set fire to the rain (34)

‘Rolling in the deep’ staat opnieuw op #1, haar albums ‘21’ en ‘19’ vliegen als warme broodjes over de toonbank, oftewel Nederland valt massaal voor Adele. Vandaag werd bekend dat er van ‘21’ meer dan 150.000 stuks zijn verkocht, goed voor drie keer platina, en dat het album op weg is naar vier keer platina! ‘Set fire to the rain’ is de tweede single van het album en komt ‘slechts’ binnen op #34, maar het is een kwestie van tijd eer dat nummer ook de hoogste regionen bereikt. Sowieso doorbreekt Adele nu al met deze notering het patroon van haar hits: om en om een grote hit. Dit zijn er nu al twee op een rij.
In het Verenigd Koninkrijk is voor een andere opvolger van ‘Rolling in the deep’ gekozen. Daar werd vijf weken geleden ‘Someone like you’ uitgebracht en na de noteringen 36, 33 en 47 leek het gebeurd te zijn met het nummer. Toen kwamen de BRIT awards, waar ze het nummer live zong. Kort na deze awardshow was deze versie te downloaden en met 111.739 exemplaren, steeg ze in de vierde week naar de eerste plaats. Na ‘Boys & girls’ van Pixie Lott dat in 2009 steeg van 73 naar #1, is het de grootste sprong ooit naar #1. Daarmee scoort Adele eindelijk ook een #1-hit in eigen land, want zowel ‘Chasing pavements’ als ‘Rolling in the deep’ kwamen daar niet verder dan de tweede plaats.

nieuw record

Maar het kan niet op voor Adele, want afgelopen zondag wist ze de concurrentie weer ver voor te blijven: van ‘Someone like you’ werden nog eens 114.792 stuks gedownload. Ter vergelijking: van de #2, ‘Price tag’ van Jessie J feat. BoB zijn ‘slechts’ 80.568 stuks verkocht. Daarnaast blijft ‘Rolling in the deep’ met een verkoop van 41.917 exemplaren op #4.

En in de Britse albumlijst blijft ‘21’ voor de vijfde week bovenaan staan (173.718, totaal 840.457 stuks) en stijgt ‘19’ van 4 naar #2 (45.190). Ze is daarmee de tiende act die de eerste twee plekken van de Britse albumlijst bezet. Maar doordat haar twee singles nog steeds in de top 5 staan (voor de tweede week), zet ze als zangeres een nieuw record. Want niet eerder was er een zangeres die voor de tweede week achter elkaar twee singles in de top 5 heeft staan én de eerste twee plekken van de albumlijst bezet!

Inna bezingt de zon

Inna: Sun is up (44)

Na de hits, ‘Hot’ (#4) en ‘Deja vu’ met Bob Taylor (#9), beide in 2009, zijn de noteringen van de Roemeense zangeres Inna alsmaar kleiner geworden. Sindsdien is geen van haar hits meer boven #23 uitgekomen. Dat zou wel eens kunnen veranderen met ‘Sun is up’, dat zeer goed is ontvangen door de (inter)nationale radiostations. Daarnaast wordt de download goed verkocht in Frankrijk. ‘Sun is up’ is de voorloper van haar tweede album ‘Powerless’ dat pas in juli verschijnt, dus er zal eerst nog wel een tweede single volgen. Voor haar eerste album ‘Hot!’ kreeg ze onlangs een gouden plak uitgereikt in Amsterdam.

Nick & Simon maken zich op voor Symphonica in Rosso

Nick & Simon: Wijzer (dan je was) (Symphonica in Rosso versie) (52)

Na hun opzienbarende deelname als coaches in The voice of Holland, hebben Nick & Simon (even) alle tijd om zich te richten op de drie Symphonica in Rosso concerten, op 14, 15 en 16 oktober in het Gelre Dome in Arnhem. Om al vast in de sfeer te komen, komen ze met een nieuwe versie van ‘Wijzer (dan je was)’ waaraan violisten van Guido’s Orchestra meewerken. De originele versie van het nummer staat op het album ‘Fier’.
Behalve die nieuwe versie van ‘Wijzer (dan je was)’, hun vijftiende notering, staat er op de fysieke cd-single naast de clip ook nog de live versie van ‘Hey Jude’, opgenomen tijdens ‘De vrienden van Amstel live’. Toch bevreemd ons de lage binnenkomst (#52) van ‘Wijzer (dan je was)’. Niet eerder kwam een nummer van het duo zo laag binnen. Het ‘laagterecord’ was tot deze week #39, voor ‘Verloren’ in 2006, dat uiteindelijk #25 kwam. Maar dat was pas hun tweede hit, en ver voor hun grote successen. Wellicht zit die hoge notering er volgende week in, want de komende week doen ze een aantal signeersessies. Bovendien waren ze afgelopen zondag te gast in ‘Life4you’.

Ook Vangrail geeft (tijdelijk) singles weg

Vangrail: Leven na de liefde (55)

“Het was spannend, maar de lijsten zijn bekend. Vangrail is binnengekomen in de Mega Top 100 op nr. 55 met de nieuwe single Leven na de Liefde! We zijn trots, we zijn super trots!! Omdat we zo blij zijn, geven we met deze notering jullie de single cadeau. Je kunt hem nu volledig GRATIS downloaden door HIER te klikken. Alvast heel veel luisterplezier!”

Bovenstaande staat te lezen op de site van Vangrail. Klinkt allemaal heel sympathiek natuurlijk, maar wat ze vergeten, is dat ze niet zomaar een single gratis mogen weggeven. De band Helder probeerde dat vorig jaar met ‘Laat me leven’ en vorige week de Gebroeders Ko nog met ‘Wunderbar!’. Beide acts zijn daarop gewezen door GfK Dutch Charts, en moesten hun acties staken of hun hitparadenotering riskeren. Dus ook Vangrail kan een telefoontje van de hitparadesamenstellers verwachten.

De notering van ‘Leven na de liefde’ op #55 is nog geheel bereikt op ‘legale wijze’, betaalde downloads dus, waarmee de band hun achtste hit scoort. De kleinste was ‘Alles’ (#83 in 2009), de grootste ‘Ik hunker naar jou’ (#33 in 2007). ‘Leven na de liefde’ (in de middenmoot dus), is de voorloper van het tweede album dat voor de zomer moet verschijnen. Daar is niet door de minsten aan meegewerkt, wat te denken van Han Koreneef, Tjeerd van Zanen, Jan Tekstra, Ton Dijkman en producer Edwin de Groot.

Ralph de Jong kan gaan oogsten

Ralph de Jongh & Crazy hearts: More than words (57)

Ralph de Jongh, geboren in Roosendaal, kocht op zijn vijftiende een eigen gitaar en leerde zichzelf op eigen gevoel gitaar spelen. Hij studeerde een tijdje sociale geografie, maar omdat hij een muziekdier in hart en nieren is, stopte hij met de studie. Hij nam een demo op met Kaz Lux en won op zijn 21ste een liedjeswedstrijd in Hilversum. Maar het werd hem even tijdelijk te veel, waardoor de muziek op plan b kwam te staan. Het ging weer beter met Ralph na een studie filosofie, waarbij hij is afgestudeerd in de Chinese Wijsbegeerte.

Vervolgens besloot hij om volledig voor de muziek te kiezen. En om dat te bekostigen nam hij een baantje aan als schoonmaker in de Wisseloord Studio’s in Hilversum. Dat is niet alleen het domein van menig artiest, maar ook van dj Jan Douwe Kroeske (2 meter sessies), die inmiddels een groot fan is van Ralph.

Maar de echte ontdekking vond plaats in 2004, door niemand minder dan Harry Muskee, van Cuby & the Blizzards. In de gelagkamer van café De Amer stond hij een biertje te drinken en hoorde een geluid uit de zaal komen dat hem deed denken aan oude blues zangers die hij in de Delta had gehoord. In plaats van een oude neger uit Mississippi, zat daar een blonde jonge man te spelen. Niet vreemd dus dat Ralph daarop 60 keer het voorprogramma van Cuby & the Blizzards mocht vullen. Ook Bennie Jolink van Normaal ging om na het horen van Ralph, evenals Waylon.

In 2007 verscheen van Ralph de DVD ‘Emotion’. Toen nog alleen, maar inmiddels heeft hij een band om zich heen verzameld: the Crazy hearts. Vorig jaar hebben ze in de Motor Music studio in Mechelen samen met producer Huub Reijnders, nieuw materiaal opgenomen voor het album dat op 18 mei verschijnt, waarvan ‘More than words de eerste single is. Crazy hearts bestaat uit Christof Bauwens (gitaar), Jasper Mortier (bas), Bas Mulder (toetsen), Marcel Wolthof (drums) en Arend Bouwmeester (percussie).

Zware jongens hebben bijna altijd ‘Dorst’

Zware jongens: Dorst (58)

Op #64 staan de Sunny boys met ‘Ik heb zin in bier’. Wellicht dat ze dat probleem kunnen oplossen in samenwerking met de Zware jongens, want die hebben op #58 ‘Dorst’! Bij dat nummer is een dansje bedacht, dat door Fokko Dam en Arie Kuipers worden uitgebeeld in de videoclip. Als je daar geen dorst van krijgt! Ze worden daarbij ook nog ondersteund door de muziekvereniging Hallelujah uit Makkum. Aanstaand weekend begint het Carnaval en ieder jaar zijn de Zware jongens (afkomstig uit Friesland), te gast bij Omroep Brabant in het programma ‘Drie uurkes veuraf’. Daarna zullen ze er alles aan doen om geen dorst te krijgen, of zoals Fokko Dam (met bril) het formuleert: “er zijn weinig momenten dat ik niet drink!”

Katy Perry roept hulp in van Kanye West

Katy Perry: E.T. (feat. Kanye West) (70)

Als je het album ‘Teenage dream’ van Katy Perry in huis hebt van, dan ken je ‘E.T.’ al. Alleen is de albumversie
zonder rapper Kanye West. Maar ja die versie deed niet zoveel, en dus vroeg Katy aan Kanye of hij er wat mee kon. Katy Perry boekt het ene succes na het andere, dus dat liet West zich geen twee keer zeggen. Maar of we blij moeten zijn met zijn bijdrage, twee coupletten met gebruik van Auto-tune … Hoe dan ook het levert Katy haar tiende hit op en West zijn zeventiende. Haar vorige ‘Firework’ stijgt in de achttiende week van 21 naar #14 en heeft #6 gestaan. Zo hoog zal deze versie van E.T.’ echter nooit komen, met of zonder West.

Maar waarschijnlijk altijd hoger als de hiphopgroep Three 6 mafia het had opgenomen, want voor hen was het nummer in eerste instantie bedoeld. Uiteindelijk nam Perry het zelf op en de rest is geschiedenis. En daarover gesproken, ‘E.T.’ doet ons herinneren aan een ander nummer, ‘All the things she said’ van t.A.T.u. (#2 in 2000). En het is niet de eerste keer dat dit nummer herinneringen oproept. Want nog maar een jaar geleden scoorde OneRepublic een hit met ‘All the right moves’ (#42), dat ook al veel weg had van ‘All the things she said’. Op zich was dat niet zo vreemd, want Ryan Tedder, zanger/componist van OneRepublic, heeft nummers geschreven voor t.A.T.u., maar wat voor link hebben de schrijvers van ‘E.T.’ met dat nummer?

One two trio kijkt terug op een ‘Supergave tijd’

One two trio: Supergave tijd (75)

Sinds 1996 is One two trio (on)regelmatig te vinden in de Single Top 100. In dat jaar scoorden ze hun grootste hit met ‘Juffrouw Toos’, dat de negende plaats bereikte. Met uitzondering van ‘Tien kleine kabouters / Teringtubbies’ (#12 in 1999), is het trio niet meer zo dichtbij geweest. De meeste hits bevonden zich in de rangorde 51-100. De voorlaatste was twee jaar geleden ‘Sjoe sjoe wa’, dat tot #53 kwam. ‘Supergave tijd’ is de dertiende notering voor Freek van Daal, Joris Cijffers en Rene Cijffers.
De meeste van hun nummers zijn covers, zo ook ‘Supergave tijd’. Dat nummer stamt uit 2007 en is van Rene Karst. Destijds was het Karst zijn eerste solosingle na zijn tijd met zijn moeder als het duo Karst. Alleen had René had het ook niet helemaal van zichzelf.

Zeven jaar daarvoor, op 13 november 2000, bracht de uit Keulen afkomstige groep die Brings het nummer ‘Superjeilezick’. Karst vertaalde het in ‘Supergave tijd’, nam het in 2007 zelf op en heeft er nog steeds succes mee. Binnenkort mag hij zes dagen naar Westendorf in Oostenrijk en op 19 maart staat René in Ahoy tijdens het jaarlijkse ‘Go après-ski feest’.

Overigens wilde One two trio ‘Supergave tijd’ al eerder uitbrengen, maar René was hen net voor. Nu scoren ze er alsnog mee. En René? Die vindt het een eer dat zijn versie opnieuw wordt gecoverd en hij wenst One two trio alle succes!

DJ's bezorgen James Last carnavalshit

Gerard Ekdom & Michiel Veenstra feat. DJ Gerrit & DJ Jordy: Jaalalala 2011 (77)

Ekstra weekend, elke vrijdagavond van 7-10 uur op 3FM, staat al sinds 1 september 2006, voor 180 minuten onvervalste partyradio. En daarin past in deze tijd, het Carnavalsnummer ‘Jaalalala 2011’, wat natuurlijk één grote grap is. Maar er blijken genoeg mensen die meegaan in deze grap, het downloaden en zorgen dat het binnenkomt op #77. En daarmee scoren zowel Michiel Veenstra als DJ Jordy (Jordy Graat) hun eerste hit. De anderen, Gerard Ekdom en DJ Gerrit (Gert-Jan van der Zee) hebben al één of meerder noteringen op hun naam staan, waarover zo dadelijk meer.

James Last

Jaalalala 2011’ kent natuurlijk een voorloper, namelijk ‘Jaalalala’ uit 2010. Het idee voor het nummer ontstond toen Jordy Graat het nummer ‘Party polka’ draaide van de Duitse orkestleider James Last tijdens de drukbezochte studentenavond in café Costa in Eindhoven. Gert Jan van der Zee is hiervan de uitbater en was zo enthousiast, dat hij voorstelde iets met het nummer te willen doen.

Binnen drie weken hadden beide dj’s een demo en nog twee weken later was het nummer afgemixt. Vervolgens stuurde Jordy een gedeelte van het nummer naar Ekstra weekend, waarop enthousiast werd gereageerd door de presentatoren Gerard Ekdom en Michiel Veensta, waarna het nummer de week voor het Carnaval 2010 werd uitgebracht.

We zijn een jaar verder en DJ Jordy en DJ Gerrit hebben het nummer opnieuw gemixt met fragmenten uit het programma, waaruit ‘Jaalalala 2011’ is voortgekomen. En dit jaar slaat het nummer wel aan, mede dankzij de hilarische videoclip, waarin diverse gasten uit Ekstra weekend te zien zijn, al dan niet in polonaise.

Terug naar de hits, want DJ Gerrit heeft al twee noteringen op zijn naam staan. In 2005 scoorde ‘de beste café dj van 2004’ een hit met ‘Love boat’ (#62) als the Costa crew. En twee jaar later ging het nog beter met ‘Clap & jump’ (#54) van DJ Gerrit vs DJ Jerome.

hits van radio-dj's

Gerard Ekdom stond ook al eerder genoteerd (zie onder). Ekdom en Veenstra zijn echter niet de eerste dj’s van 3FM die een hit weten te scoren. Andere hits van dj’s van Hilversum III/3FM waren de volgende, waarbij we alleen die dj’s noemen die er nu nog werken:
- Buffalo Bob and the Rinkelstars: Sympathy for the devil (#18 in 1990)
Buffalo Bob = Rob Stenders, Rinkelstars = Jeroen van Inkel
- Speakersluts featuring Buffalo Bob: Punkpourri (#91 in 1999)
naast Rob Stenders (Buffalo Bob) werkte onder andere ook Fred Siebelink (=Fred Cassette) en Jan Vollaard (= Buddy Volly) mee. De opbrengst ging naar het Ronald McDonald huis
- DJ’s united: ‘If I lose myself in this’ (#45 in 2004)
= Edwin Evers, Gerard Ekdom, Jeroen van Inkel, Rob Stenders, Ruud de Wild en Gordon. Het nummer was een tegenactie van Rob Stenders op Popstars. De opbrengst ging naar Artsen zonder grenzen

Rocky Vosse is al happy

Rocky Vosse: Is everybody happy (83)

In 1974 scoorde Jackpot een #6-hit met het Engelstalige nummer ‘Is everybody happy’. Aanvankelijk was Jackpot een studioformatie, waarbij de nummers werden ingezongen door producer Eddie Ouwens. Ouwens schreef het nummer onder zijn pseudoniem A. Brikoos (hij had net ‘Fly away’ geschreven voor Teach in) samen met Adrianus van Olm. Vanwege het succes van enkele singles, moest Jackpot voor rtv-optredens een gezicht hebben en dat weden leden van de Music strings. In 1991 verwerkte Franky boy de kreet ‘Is everybody happy’ in zijn medley ‘De kretenkraker’ (#29).

Ook Rocky Vosse heeft diezelfde kreet + melodie gebruikt voor het nummer ‘Is everybody happy’, waarop verder een Nederlandstalige tekst is gemaakt. Vosse (Uitgeest, 29 oktober 1984), is van beroep vrachtwagenchauffeur en rekent Tom Jones, Peter Beense en André Hazes tot zijn favoriete artiesten. Het zingen begon voor Rocky tijdens een karaoke-avond in ‘de Balken’ in Uitgeest. Het publiek was enthousiast en dat leidde tot deelname aan diverse zangwedstrijden. In 2008 deed hij mee aan ‘De leeuw brult weer’, georganiseerd door Sterren.NL. Dit keer won Rocky en als prijs mocht hij een single opnemen: ‘Donker om me heen’. ‘Is everybody happy’ is inmiddels zijn vijfde single, waarbij als tweede track gekozen is voor zijn vorige single ‘Pretty Belinda’.

de Deurzakkers bepalen zelf wel als het feest ten einde is

de Deurzakkers: Wij doen vannacht het licht wel uit! (84)

Vorig jaar scoorden de Deurzakkers hun 25ste notering met ‘Dushi Dushi (happy hour)’ samen met Lucretia Martina. Het nummer bereikte de achttiende plaats, een notering die ze niet meer hadden gehad in meer dan twintig jaar. Tussen 1983 en 1996 stonden ze jaarlijks met een nummer genoteerd en in 1990 zelfs met drie!
Maar als je weet dat ze al in 1975 hun eerste hit scoorden, ‘Zak es lekker door’ m.m.v. FC Den Bosch & de Kikvorschen (#9) en nog steeds hun grootste hit, dan kom je er snel achter dat ze niet elk jaar een hit scoren. In 2008 lieten ze zelfs volledig verstek gaan, want de inspiratie voor een carnavalshit ontbrak volledig. Sinds 2009 zijn ze er weer, want de Deurzakkers (Willem van Schijndel en Clemens van Bracht) mogen niet ontbreken op het Carnaval! ‘Wij doen vannacht het licht wel uit!’ is hun nieuwste Carnavalshit.

Matthijs Koning blijft winnaar talentenjacht nog steeds voor

Matthijs Koning: Sleutel van jouw hart (86)

Vorig jaar stond Matthijs Koning niet minder dan elf weken genoteerd met ‘Dans met mij’, dat tot #35 kwam. Matthijs werd op 23 mei 2010 tweede bij de talentenjacht Oosterhout live, waar Wesley Ponsen met de eerste prijs er vandoor ging. Wesley kwam in december met zijn eerste single ‘Leven zonder jou’, dat in vier weken tijd niet verder kwam dan de 73ste plaats. Zo zie je maar weer dat een eerste plaats in een talentenjacht niet altijd garantie is voor succes! Nu is het weer de beurt aan Matthijs die met ‘Sleutel van jouw hart’ binnenkomt op #86. Verantwoordelijk voor zijn succes is onder andere Edwin van Hoevelaak, destijds juryvoorzitter bij Oosterhout live.

the Chimney: nieuw talent uit Zeeland

the Chimney: The one (91)

Lennen Jonker, toetsenist, is de oudste (22), Maurice Frickus, drummer, de jongste (19). Daar tussenin zitten nog Willem de Leeuw (gitaar), Lennart Dorrestein (gitaar/zang) en Jos Frickus (basgitaar), allen 21 jaar. Ziehier de bezetting van de uit Bruinisse, Zeeland, afkomstige poprockband the Chimney, ontstaan in 2009. Sindsdien hebben ze zich aardig in de kijker gespeeld, deden het voorprogramma van Go back to the zoo, haalden de finale van de regionale talentenjacht ‘De Zeeuwse belofte’ en wonnen in 2010 een andere, ‘Hooikoorts’.
In de Avelanche Studio’s, waar ook Racoon opnam, nam the Chimney onder leiding van Willy Berrevoets (drummer Nuff said), vier nummers op voor de EP ‘The one’. Daarvan is het titelnummer op single verschenen. Zeeland heeft er na onder andere Bløf en Racoon, weer een popbandje bij!

Wesley Klein een jaar verder

Wesley (Klein): Geen dag zonder jou (98)

We zijn benieuwd of de carrière van Dean Saunders, winnaar op 22 januari van de derde editie van Popstars, zo’n vlucht zal nemen als die van Wesley Klein, winnaar van editie #3 op 29 januari 2010. Want Wesley heeft sindsdien vijf singlehits gescoord en het top 5-album ‘Vandaag en morgen’.

Van dat album verschijnt ‘Geen dag zonder jou’ als vijfde single; ‘Een vrolijk kerstfeest’ stond niet op dat album. Net als zijn eerste single ‘You raise me up’, is ‘Geen dag zonder jou’ een cover. Dit keer werd geput uit de rijke historie van het Eurovisie Songfestival. In 2010 behaalden Christina Chanée & Tomas N’Evergreen een vierde plaats voor Denemarken met ‘In a moment’ dat nu dus ‘Geen dag zonder jou’ heet.

Alain Clark had moeite met ‘Foxy lady’

Alain Clark: Foxy lady (official soundtrack ‘Gooise vrouwen’) (100)

Vanaf volgende week donderdag, 10 maart, draait de film ‘Gooise vrouwen’ in de Nederlandse bioscopen. De film is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie, waaraan op 23 oktober 2009, na vijf seizoenen, een einde kwam. Het idee voor de serie is afkomstig van Linda de Mol, als Nederlandse variant op ‘Desperate housewives’ en ‘Sex and the city’. Linda speelt de rol van Cheryl, en dat is ook het favoriete karakter van zanger Alain Clark. “Cheryl heeft flair, allure en iets vrolijks.”

Dus dan kwam het mooi uit dat Alain Clark werd gevraagd om het titelnummer voor zijn rekening te nemen. Hij kreeg volledig de vrije hand en nadat hij stukjes van de film had gezien, ontstond een bepaald gevoel. Daar ging hij mee aan de gang, en na twintig ideeën had hij het juiste gevoel bij het nummer. Uiteindelijk is ‘Foxy lady’, zijn dertiende notering, ‘een soort soep van allerlei emoties geworden, maar wel positief’. Alain: “Het is een spannend nummer, dat speels en sexy is. De elementen komen overeen met de film. Ik ben trots dat het gelukt is.”