maandag 28 februari 2011

Ralph de Jong kan gaan oogsten

Ralph de Jongh & Crazy hearts: More than words (57)

Ralph de Jongh, geboren in Roosendaal, kocht op zijn vijftiende een eigen gitaar en leerde zichzelf op eigen gevoel gitaar spelen. Hij studeerde een tijdje sociale geografie, maar omdat hij een muziekdier in hart en nieren is, stopte hij met de studie. Hij nam een demo op met Kaz Lux en won op zijn 21ste een liedjeswedstrijd in Hilversum. Maar het werd hem even tijdelijk te veel, waardoor de muziek op plan b kwam te staan. Het ging weer beter met Ralph na een studie filosofie, waarbij hij is afgestudeerd in de Chinese Wijsbegeerte.

Vervolgens besloot hij om volledig voor de muziek te kiezen. En om dat te bekostigen nam hij een baantje aan als schoonmaker in de Wisseloord Studio’s in Hilversum. Dat is niet alleen het domein van menig artiest, maar ook van dj Jan Douwe Kroeske (2 meter sessies), die inmiddels een groot fan is van Ralph.

Maar de echte ontdekking vond plaats in 2004, door niemand minder dan Harry Muskee, van Cuby & the Blizzards. In de gelagkamer van café De Amer stond hij een biertje te drinken en hoorde een geluid uit de zaal komen dat hem deed denken aan oude blues zangers die hij in de Delta had gehoord. In plaats van een oude neger uit Mississippi, zat daar een blonde jonge man te spelen. Niet vreemd dus dat Ralph daarop 60 keer het voorprogramma van Cuby & the Blizzards mocht vullen. Ook Bennie Jolink van Normaal ging om na het horen van Ralph, evenals Waylon.

In 2007 verscheen van Ralph de DVD ‘Emotion’. Toen nog alleen, maar inmiddels heeft hij een band om zich heen verzameld: the Crazy hearts. Vorig jaar hebben ze in de Motor Music studio in Mechelen samen met producer Huub Reijnders, nieuw materiaal opgenomen voor het album dat op 18 mei verschijnt, waarvan ‘More than words de eerste single is. Crazy hearts bestaat uit Christof Bauwens (gitaar), Jasper Mortier (bas), Bas Mulder (toetsen), Marcel Wolthof (drums) en Arend Bouwmeester (percussie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten