vrijdag 16 april 2010

Hitflits: Caro Emerald evenaart Krezip

Laten we er maar geen doekjes om winden: aan de top van de Single & Album Top 100 is niets veranderd. Dus dat betekent dat het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald een tiende week op #1 staat en een andere Nederlandse act evenaart, waarover zodadelijk meer. Ook Gerard Joling is niet weg te slaan van de eerste plaats, waar hij met ‘Ik leef mijn droom’ nu voor de derde week de singlelijst aanvoert.

In diezelfde singlelijst klimt ‘Een ongelofelijke droom’ van Wesley naar de tweede plaats (vanaf #4), maar blijft op ruime afstand, zo’n 22%, op Gerard Joling.

Kwamen we vorige week de hoogste eersteweeks in de Single Top 100 pas tegen op #67. Deze week staat deze al op #4, ‘Kontje’ van Danny de Munk, waarmee hij zijn zestiende hit scoort. Vijf plaatsen daaronder scoort Alain Clark zijn derde top 10-hit met ‘Love is everywhere’, dat een week geleden in première ging op Radio 538. Ook nieuw bij de bovenste tien is Lady Gaga feat. Beyoncé met ‘Telephone’. Het nummer stijgt in de vierde week van 12 naar #10. De videoclip is inmiddels miljoenen keren bekeken, en de notering bewijst maar weer eens dat kijkers niet allemaal kopers zijn!

Als er één bedreiging van de huidige #1 van Gerard Joling is, dan zou dat wel eens ‘Alors on danse’ van Stromae kunnen zijn. Het nummer van de 24 jarige Brusselse zanger Paul van Haver, zoals hij echt heet, knalt binnen op de dertiende plaats en wint met de dag terrein in de downloadlijst. Als de zon een beetje meer gaat schijnen en de wind uit de goede (zuid-oost) hoek gaat waaien, zou het wel eens kunnen uitgroeien tot een zomerhit.

Hadden we vorige week een rustige lijst, met slechts tien binnenkomers, waarvan drie op herhaling. Deze week zitten we weer op een redelijk normaal niveau met zestien binnenkomers, waarvan veertien eersteweeks noteringen. Drie ken je er al, hier komen de resterende elf:

#11 Vinzzent: ‘Dromendans’
#43 Kane: ‘In over my head’
#44 Jurk!: ‘Niemand’
#60 Christina Aguilera: ‘Not myself tonight’
#64 Robert Abigail & Miss autumn leaves: ‘Good times’
#78 Ralph de Kort: ‘Ik vlieg door de lucht’
#79 Dakkeraf: ‘Morgen zeg ik hé’
#83 the Opposites feat. Trijntje Oosterhuis: ‘Brief aan jou’
#89 Waylon: ‘Happy song’
#91 Ela Rose feat. David Deejay: ‘I can feel’
#96 Usher feat. Will.i.am: ‘Omg’

Gisteren, donderdag 15 april, werden in de Westergasfabriek in Amsterdam, voor de zesde keer de 3FM Awards uitgereikt. Zowel Kane als Anouk en Caro Emerald, kregen er twee. Caro had al de Schaal van Rigter op zak, maar kreeg, afgelopen zondag al, er nog eentje voor ‘Serious talent’. Dat betekent dat ze een jaar lang door 3FM gesteund zal worden, bij nieuwe releases en optredens. Te beginnen met ‘That man’, haar nieuwe single.

Kane was genomineerd voor zes awards en wist er twee te verzilveren, ‘beste single’ (‘No surrender’) en ‘beste band’. De hele avond kon er nog voor ‘beste band’ worden gestemd. Genomineerd waren Stereo, Moke, Di-rect, Bløf en Kane. Maar vanaf het begin af aan was Kane de grote winnaar met 31% van de stemmen en versloeg uiteindelijk Bløf met 2% verschil.

Anouk die zelf niet aanwezig was, maar uitstekend werd vertegenwoordigd door haar vriendje the Unorthodox, kreeg ze voor ‘beste zangeres’ en ‘beste album’ (‘For bitter or worse’).

Kyteman kreeg er eentje voor ‘beste live act’, maar aangezien Colin Benders in India verbleef voor een meditatiesessie, kwamen een aantal van zijn muzikanten van het hiphop orkest de prijs in ontvangst nemen.

Ook Waylon kreeg een award (beste nieuwkomer), maar kon deze niet zelf in ontvangst nemen. Woensdagavond had hij in Dublin het voorprogramma verzorgd van Whitney Houston. Donderdag is er alles aan gedaan om nog op tijd in Nederland te komen. Hij was al in de buurt van Londen, maar door de aswolk uit de vulkaan op Ijsland, die onze kanten opwaait, kon hij niet meer op tijd wegkomen. Hij had er zo graag bij willen zijn. Schrale troost dus dat hij toch een award won.

Hier volgen alle winnaars:
Beste zanger: Guus
Beste artiest rock: Mook
Beste artiest pop: Ilse DeLange
Beste zangeres: Anouk
Beste single: ‘No surrender’ – Kane
Beste album: ‘For bitter of worse’ – Anouk
Beste live act: Kyteman
Serious talent: Caro Emerald
Beste nieuwkomer: Waylon
Beste band: Kane

Terug naar de Album Top 100, waarin Caro Emerald met haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ een tiende week aan kop gaat. Ze evenaart daarmee een debuutalbum van een andere Nederlandse act: Krezip met ‘Nothing less’ dat in 2000 ook tien weken de albumlijst aanvoerde. Het enige verschil met Caro, is dat Krezip tien weken achtereen op #1 stond, terwijl Caro daar twee sessies voor nodig had, eentje van acht en eentje van twee weken.

De hoogste eersteweeks in de albumlijst treffen we aan op #22: ‘Die Twa’ van die Twa, het Friese duo Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra. Wie anders dan weerman Piet Paulusma reikte de twee op vrijdag 9 april, het eerste exemplaar uit in Sans Souci in Berlikum tijdens de release party.

‘All days are nights: songs for Lulu’, binnen op #38, is het zesde studioalbum van Rufus Wainwright. De titel ‘All days are nights: songs for Lulu’ verwijst naar het laatste couplet uit ‘Sonnet 43’ van William Shakespeare. ‘Lulu’ is volgens Rufus, Louise Brooks uit de film ‘Pandora’s box’ uit 1929, een donker, gevaarlijke vrouw die in ons allen zit, zoals het karakter Dark lady in andere gedichten van Shakespeare. Tevens is het de titel van een opera van Alban Berg.

dochter vormt nieuwe inspiratiebron

Op haar zestiende werd de Amerikaanse Natalie Anne Merchant zangeres van de groep 10.000 Maniacs. In 1993, na twaalf jaar met de Maniacs te hebben gespeeld, begon ze aan een solocarrière, wat vier albums opleverde. In 2003 werd ze moeder en al snel bleek dat haar moederschap een nieuwe inspiratiebron vormde voor een nieuw album, waar ze zes jaar aan zou werken. Naarmate haar dochter ouder werd en ging praten, wilde ze dat zij schoonheid van taal leerde kennen en wat taal kan oproepen. Op het dubbelalbum ‘Leave your sleep’, nieuw binnen op #45, staan dan ook 26 liedjes die gebaseerd zijn op evenveel gedichten over het moederschap van onder anderen Ogden Nash, E.E. Cummings en Christina Rossetti. Natalie schreef de liedjes terwijl haar dochter onder de piano lag of er een kinderfeestje aan de gang was. Aan het album hebben zo’n 130 muzikanten meegewerkt, waaronder the Wynton Marsalis quintet, the Klezmatics en leden van het New York Philharmonic en het Chinese Music Ensemble of New York.

Op #65 komt ‘Hefvermogen’, het debuutalbum van rapper Hef uit Hoogvliet binnen. Hij vernoemde zich naar Hugh Hefner, baas van Playboy. ‘Hefvermogen’ stamt uit december 2009, en lag al klaar om te worden uitgebracht. Het enige wat nog miste was een platendeal. Uiteindelijk is dat Noah’s Ark geworden van rapper Jiggy Djé. Aan het album werken andere rappers mee als Önder, Jayhm Big2 (Opposites) en Dio.

muziek en eten

Een wel heel apart project is ‘Beans & fatback’ van Beans & fatback, oftewel Onno Smit, tevens gitarist/zanger bij Lefties soul connection. Onno houdt van lekker eten en muziek en besloot om beide passies te combineren op een album. In een aantal live sessies met verschillende muzikanten heeft hij nummers opgenomen, waarbij Onno als tegenprestatie een uitgebreide maaltijd kookte. Twee jaar werkte Onno aan ‘Beans (bonen/country) & fatback (spek/soul)’. De muzikanten die meewerkten zijn Daniel Rose (C-mon & Kypski), Paul Willemsen (Zuco103), Laurens Joensen & Jet Stevens (Fay Lovsky band ), Cody Vogel (Lefties Soul Connection), Tim Knol en het straatorkest De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Bij de cd, nieuw op #66, zit een boekje met de gerechten.

En dan het restant:
#26 Mgmt: ‘Congratulations’, tweede album van Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser
#32 Sharon Jones & the Dap-kings: ‘I learned the hard way’
#61 Eli “Paperboy” Reed: ‘Come and get it’, 26-jarige Amerikaanse blanke zanger, zwarte soulzanger klinkt. De bijnaam “Paperboy” stamt uit de tijd in Mississippi, toen hij een petje droeg, dat veel krantenjongens droegen.
#77 Jeff Beck: ‘Emotion & commotion’
#83 David Byrne & Fatboy slim: ‘Here lies love’
#96 Lucas & Gea: ‘Vergeten dromen’

En tot zover deze Hitflits. We maken ons op voor een zonnig weekend en melden ons daarna weer met alle feiten over de hits in de nieuwe Single Top 100.

dinsdag 13 april 2010

Megaman bij week 15 – 10 april 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Gerard Joling gered wordt door instores, Ferry de Lits zich niet in laat met plagiaat, Chelc-d alsnog nummer uit 2009 opneemt, R.i.o. in Nederland een andere single uitbengt en de Basejackers een #1-hit weggeven. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gerard Joling gered door instores

Gerard Joling: Ik leef mijn droom (1) *** tweede week op #1 ***

Zonder enige moeite houdt Gerard Joling met ‘Ik leef mijn droom’ de eerste plaats in handen. Het nummer staat nu voor de tweede week bovenaan en als Gerard voldoende instores blijft doen (waarover zodadelijk meer), zal hij wellicht op zijn verjaardag op 29 april, dus over ruim twee weken, nog op #1 staan.

instores

Misschien moet Caro Emerald, net als Gerard Joling, alle Music Stores af in het het land voor signeersessies. Dan stijgt haar single ‘A night like this’ wellicht weer terug naar #1! Want laten we wel zijn, zonder het doen van instores zou ‘Ik leef mijn droom’ niet op #1 hebben gestaan, maar ergens anders in de top 5. Signeersessies van een artiest, instores genoemd, helpen veel, voornamelijk, Nederlandstalige artiesten, aan een (hoge) notering in de Single Top 100, want voor de andere lijsten worden instores niet meegeteld. Overigens zijn er fans die meerdere instores aflopen en zijn plaatje ook vaker kopen!

Johnny & Anita zijn niet meer, leve Max en Macy

Max en Macy: Ik verlang naar de zon (67) *** hoogste eersteweeks ***

Max en Macy heetten voorheen Johnny en Anita en gaan door het leven als Ruud en Petry. Verwarrend? Ruud en Petry kennen elkaar sinds 2004 en noemden zich vanaf 2005 Johnny en Anita. Ze namen deel aan Sterren.nl, de talentenjacht van de TROS. In 2007 brachten ze het album ‘Stralen als sterren’ uit. Het jaar daarop kwamen ze met de singles ‘Duizend en één sterren’, ‘Ik droom van een land en ‘Zomerzon’, een bewerking van ‘Bailamos’ van Enrique Iglesias. In 2008 zongen ze bij Giel het nummer ‘Stralen als sterren’.

Begin dit jaar kwam er een einde aan de act Johnny & Anita, en noemen ze zich Max en Macy. Wat hun als Johnny & Anita niet lukte, een hit, lukt hen onder de nieuwe naam wel en direct met de eerste single ‘Ik verlang naar de zon’, nieuw binnen op #67. En wellicht dat ze binnenkort met twee nummers genoteerd staan, want eind deze maand komen ze ook nog met een voetballiedje!

Ferry de Lits laat zich niet in met plagiaat

Ferry de Lits: Ejoo ejoo (78)

Veel carrières van zangers beginnen in het café. En bij Ferry de Lits (Eindhoven, 15 oktober 1979) was dat niet anders. Zijn stamkroeg sponsorde zelfs in 2004 zijn eerste single ‘Kijk in mijn hart’. Daarop volgde een platencontract. Inmiddels heeft Ferry ook zijn eigen café, ‘De vlinder’ in Helmond en kan hij dus zijn eigen singles volop (blijven) steunen. ‘Ejoo ejoo’ is zijn zesde single en derde hit. Het nummer is de Nederlandse versie van ‘Ritmo de la noche’ dat in 2009 werd opgenomen door Cordalis. Dat nummer moet je echter niet verwarren met de gelijknamige hit dat in 1990 in drie versies genoteerd stond, door Lorca, Mystic en Chocolate.

plagiaat

Ritmo de la noche’ van Cordalis, vader Costa Cordalis, dochter Kiki en zoon Lucas, is een ander Duitstalig nummer. Cordalis nam het nummer, dat een van oorsprong traditioneel liedje uit de Andes is, in 2009 op. Hij verzuimde echter om dat er bij te vermelden, omdat hij dacht dat zoiets in Duitsland niet hoefde.

Maar toen Hugo Gutiérrez (zanger/componist) en Rodolfo Choque (fluitist) van de Boliviaanse folkgroep Kalamarka met gerechtelijke stappen dreigden, bond hij in. Kalamarka, opgericht in 1984, heeft de verschillende muzikale muziekstijlen in Bolivia bestudeerd en vervolgens hun eigen stijl ontwikkeld. In 1992 hebben ze van het traditionele liedje het nummer ‘Cuando florezca el chuño’ gemaakt en dat laten vastleggen.

Vorig jaar september heeft Cordalis met de oorspronkelijke componisten een compromis gesloten. Ferry de Lits is zo wijs geweest om de oorspronkelijk componisten wel te vermelden. De Nederlandse versie is geschreven door René Beunders, die ook nummers schrijft voor onder andere Corry Konings en Frank Verkooyen.

Kalamarka is de tweede Boliviaanse groep dat dreigde met juridische stappen vanwege het ongeautoriseerde gebruik van nummers, maar daar zelf niet of nauwelijks beter van werd. In 1989 scoorde Kaoma een wereldhit met ‘Lambada’, dat van oorsprong ‘Llorando se fue’ heette, en een nummer was van Los Kjarkas. Na een proces kreeg Los Kjarkas uiteindelijk een symbolische schadevergoeding. Overigens heeft Los Kjarkas het nummer ‘‘Cuando florezca el chuño’’ ook op hun eigen repertoire staan en treedt regelmatig met Kalamarka op.

dance-uitvoering

Cordalis was echter niet de eerste die met ‘Cuando florezca el chuño’ aan de haal ging. In 2008 had de Duitse dj Tom Pulse al diverse remixen gemaakt van het nummer van Kalamarka en scoorde er in Zweden een top 30-hit mee.

Geen toevaltreffer meer voor Future presidents

Future presidents: Love don’t pay the bills (79)

“Ik vind romantiek best maar het moet wel betaalbaar blijven”, zong Herman Finkers in 1990 in ‘Duet’ met Brigitte Kaandorp. En dat is ongeveer ook de strekking van ‘Love don’t pay the bills’ van Future presidents.

Er zijn twee Future presidents. De eerste is een producerstrio bestaande uit Will-M (= Willem Laseroms), Marty Lee (= Maarten ten Hove) en Joachim Vermeulen Windsant. Zij maakten remixen voor Justin Timberlake en Beyoncé. Daarnaast staan er nog twee nummers in de Single Top 100 die zij geproduceerd en/of geschreven hebben. Dat zijn ‘Ping’ van Fouradi (op #20) en ‘Payday’ van B-yentl (op #47). Ook produceerden ze het nummer ‘Brilliance of you’ op het album ‘Simple piece of mind’ van Vonder & Bloom (#80 in de Album Top 100). Het andere Future presidents maakt zelf muziek en bestaat uit William Laseroms en Maarten ten Hove. Beide merkten dat hun stijl erg overeen kwam, en besloten daarop samen verder te gaan. In oktober verscheen de eerste single ‘The world keeps changing’ dat tot #47 kwam. Hun doel was toen een carrière opbouwen en bewijzen dat het hier geen toevalstreffer betreft. Nu ze hun tweede hit scoren is daar geen sprake meer van. En kunnen ze gaan werken aan een heel album.

Ferry Corsten stond aan de wieg van Bellatrax

Bellatrax feat. Tina Cousins: Can’t hold back (88)

Can't hold back’ is een productie van de Brit Chris Dececio, die in de zomer van 2006 het project the Bellatrax opzette. Aanleiding was een verzoek van Ferry Corsten om een house remix te maken van zijn nummer ‘Whatever’. Kort daarna kwam Chris met ‘I can’t help myself’, dat de eerste Bellatrax single werd. ‘Can’t hold back’ feat. Tina Cousins is de tweede. Naast the Bellatrax is Chris ook betrokken bij de groep Laid blak, waarvoor hij nummers schrijft en produceert en ook bij de meidengroep Envy.

De Britse zangeres Tina Cousins scoorde al vier hits in ons land, waaronder twee met anderen. De grootste eigen hit was ‘Killin' time’ (#23 in 1997). Tina (Leigh-on-Sea, Essex, 20 april 1974) is een voormalig fotomodel. ‘Killin’ time’ was niet overal een hit, en werd pas internationaal een hit, na het succes van ‘Mysterious times’, een nummer van Sash!, dat bij ons tot #17 kwam. In 2000 werkte ze nog een keer met Sash! samen in het nummer ‘Just around the hill’ dat niet verder kwam dan #60. Eind 2009 nam Tina een eigen versie op van ‘Sex on fire’ van Kings of Leon.

Chelc-d neemt Save me alsnog op

G-lontra feat. Chelc-d: Save me (89)

Het heeft bijna een jaar geduurd dat het dansproject G-lontra feat. Chelc-d, met een opvolger komt van hun #1-hit ‘Give’ uit 2009 en #44 in de jaarlijst. Dat nummer was het thema van het dansfeest Extrema outdoor, dat jaarlijks plaats vind in Best bij Eindhoven.

‘Extrema outdoor’ 2010 is pas in juli, dus dat duurt nog even. ‘Save me’ is niet het thema, want het nummer is nu als uit en eigenlijk de voorloper van ‘Give’. Met ‘Save me’ won Chelsea Domenica van de Kimmenade, zoals Chelc-d volledig heet, namelijk in april 2009 de tweede prijs van het demo duel van Radio 538. Winnaar werd toen Falco deJong Luneau, die met ‘Nobody’ zijn eerste hit scoorde (#21).

Save me’ was gemaakt zonder Rockz, die later wel meedeed op ‘Give’. En ook op de cd-single die nu is verschenen, doet Rockz niet mee. Wel is G-lontra (= Jan van Otterdijk) weer van de partij, die ‘Save me’ schreef samen met zijn vader Ed van Otterdijk.

Nederland krijgt eigen R.i.o. single

R.i.o.: One heart (96)

Internationaal is ‘Something about you / Watching you’ feat. Liz Kay, de nieuwe single van het Duitse danceproject R.i.o. Maar aangezien ‘One heart’ op de nieuwste ‘538 Dance smash cd’ terecht is gekomen, en verkozen werd tot Dance smash, is dat ook het nummer dat we deze week zien binnenkomen in de Single Top 100.

Zijn dat alle veranderingen? Nou nee. Op de internationale dubbelsingle is Liz Kay al te horen, die Nederlandse is en Eliza Krul heet. Maar ook op ‘One heart’, waarop de hoofdvocalen (nog) gedaan worden door Tony T, oftewel Neil Antone Dyer, is een nieuwe zangeres te horen, Nina Nyembwe.

Nina werd geboren in Kinshasa, de hoofdstad van Kongo. Ze maakt deel uit van the Jacksons singers, een gospelformatie die in 1983 is ontstaan uit de Martin Luther King singers. Ze is ook solo actief, zong diverse radiocommercials in, ondersteunde diverse artiesten en werkte mee aan programma’s als ‘Starsearch’, waar ondermeer Christina Aguilera en Britney Spears aan meededen.

Bassjackers gaven #1-hit weg

Bassjackers feat. Bizzey: Stronger (100)

Ralph van Hilst en Marlon Flohr kenden elkaar al sinds de middelbare school, maar wisten niet dat ze dezelfde passie deelden voor house muziek. Ralph was wat aan het experimenteren met muziek op de computer en Marlon was voornamelijk bezig met uitgaan, maar was wel geïnteresseerd in het dj-en. Vervolgens schafte Marlon apparatuur aan en ging zich bekwamen in het dj-en. Aan Ralph vroeg hij om wat tracks te maken, die hij dan als dj zou kunnen draaien. Toen die samenwerking klikte, hebben ze begin 2007 de krachten gebundeld onder de naam Bassjackers.

Sindsdien maakten de heren uit Noord-Brabant diverse remixen die op de ‘Sneakerz summer sessions’ belandden en door gerenommeerde dj’s werden opgepakt. Maar het is natuurlijk veel leuker als je met een eigen plaatje doorbreekt en dat ziet er nu naar uit met de binnenkomst van ‘Stronger’.

#1-hit weggegeven

Maar wist je dat ze al een #1-hit hebben gescoord? ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca werd begin 2009 een gigahit door de remix die de Helderse dj Quintino er van gemaakt had. Maar die remix was eigenlijk van Bassjackers! Op verzoek van Quintino hadden ze hem een beat gegeven die ze nog hadden liggen. Aangezien ze destijds vonden dat deze sound niet bij hen paste, gaven ze Quintino toestemming de track uit te brengen, waarvoor ze een kleine vergoeding kregen. Als ze geweten hadden dat ‘Rap das armas (Quintino remix)’ zo’n succes zou worden, hadden ze vast wel een knieval gemaakt …

De zang op ‘Stronger’ is van Bizzey, die al drie hits op zijn naam heeft staan. Bizzey (echte naam Leonardo Roelandschap, Amersfoort, 11 mei 1984), wist al jong wat hij wilde: het podium op! Eerst werd dat als breakdancer, maar al snel ontwikkelde hij zich tot rapper, zanger en songschrijver. Zijn eerste eigen track was ‘Tell me to stop’. In 2006 trad hij regelmatig op met Don Diablo, en een jaar later nam hij met hem de track ‘This way (too many times)’ op, dat tot nu toe zijn grootste hit is (#28). Momenteel werkt Bizzey aan projecten met internationale dj’s/producers en hoopt nog deze zomer met een eigen album te komen.