vrijdag 4 oktober 2019

Hitflits: Abbey Road na 50 jaar terug op #1; Narcotic voor derde keer een hit

Het nieuws van deze week is eigenlijk 50 jaar oud, want net als in 1969 (toen nog in de LP Top 10), bereiken the Beatles de eerste plaats met het album Abbey Road. Destijds was het hun eerste #1-notering in Nederland, waarna er in 1970 nog één zou volgen: Let It Be. Officieel was Let It Be het laatste album voor de groep uit elkaar ging, maar niet het laatste album dat ze gezamenlijk opnamen. Dat was Abbey Road, dat de Fab Four opnam tussen 22 februari en 20 augustus 1969.

Na Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (#4 in 2017) en the Beatles (White Album, #2 in 2018), is Abbey Road het derde Beatles album dat 50 jaar oud is en opnieuw een notering krijgt. En zoals je ziet, de noteringen zijn in stijgende lijn: 4, 2 en #1.
Er wordt dan ook flink uitgepakt voor deze Anniversary Edition: een box met 4 cd’s, een dubbel-cd, 3 lp’s en allen vergezeld van een boek. En de fans mogen alvast sparen voor de volgende worp Beatles in mei 2020, want dan bestaat Let It Be 50 jaar!

Abbey Road is het vierde Beatles-album dat de eerste plaats haalt in Nederland. Naast Abbey Road en Let It Be, bereikten ook nog de verzamelaars Anthology 1 (in 1995) en 1 (in 2000) de eerste plaats. Het is echter de eerste keer dat een album na 50 jaar opnieuw de eerste plaats haalt.

ALBUM TOP 6

1. (26) the Beatles: Abbey Road Anniversary Edition (ook #1 in de Vinyl 33)
2. EW  Suzan & Freek: Gedeeld Door Ons (op 14,5%)
3. (1)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding
4. EW  Henkie T: Visionair
5. (4)   Ed Sheeran: No.6 Collaborations Project
6. (2)   Kinderen voor Kinderen: Reis Mee! – 40

Kom Erbij! – 39 van Kinderen voor Kinderen, dat vorige week verdween, precies een jaar na binnenkomst, gaat deze week op herhaling op #67.

generatieverschil

Een album uitbrengen in een week waarin geen (Nederlandse) rapper roet in het eten kan gooien. Dan moet een #1-notering toch lukken? Maar dat een album dat 50 jaar oud is, er met de eer van door gaat, daar denk je toch niet aan? Toch is het de harde realiteit voor het debuutalbum Gedeeld Door Ons van Suzan & Freek, dat verslagen is door Abbey Road van the Beatles. Een album uit 1969, ruim 22 jaar voordat ze waren geboren!

goud

Met de top 5-hits, ‘Als Het Avond Is’(#3 in maart en platina) en ‘Blauwe Dag’ (#5 deze week en goud), hebben Suzan & Freek een vliegende start gemaakt. Daar komt nu nog een tweede plaats voor hun debuutalbum Gedeeld Door Ons bij, dat ook nog eens 20.000 keer is besteld, goed voor goud dus. Bovendien krijgt naast de genoemde hits, nog een nummer een notering: 'Mag Ik Daar Even Stil Bij Staan’, op #55. 2019 kan dus niet meer stuk voor het duo!

De tien liedjes op Gedeeld Door Ons ontstonden vooral naar aanleiding van de vele gesprekken die Suzan Stortelder en Freek Ribberink thuis voerden. Ze zijn niet alleen artistiek aan elkaar verbonden, maar ook relationeel.

Aan het album is meegeschreven door Koen Jansen (=Diggy Dex), Jaap Reesema (= Jake Reese), Joost Marsman (=zanger IOS), Niels Geusebroek, Paskal Jakobsen (zanger Bløf), Léon Palmen (Lil’ Kleine, Kraantje Pappie) en Joren van der Voort (Hardwell, Kris Kross Amsterdam). Het album Gedeeld Door Ons is geproduceerd door Arno Krabbenman.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 OG3NE: Straight To You
#9 Beth Hart: War In My Mind
#15 Dababy: Kirk (Dababy = rapper uit North Carolina die vorig jaar nog optrad als Baby Jesus. Zijn echte naam luidt: Jonathan Lyndale Kirk)
#16 Opeth: In Cauda Venenum (Latijns voor Het vergif zit in de staart)
#45 Lucas & Arthur Jussen / Amsterdam Sinfonietta: Bach

#51 Henny Vrienten: Tussen De Regels (derde deel van het drieluik, waarin eerder verschenen En Toch …, #12 in 2014 en Alles Is Anders, #11 in 2015). Met zijn zoon Xander, die tien jaar speelde bij Jett Rebel, is Henny dit seizoen de huisband bij De Wereld Draait Door)

#57 Dana Winner: 30
#65 Pjotr: Goed Nieuws (= Pjotr Golsteyn uit Zutphen). Album is uitgebracht op Lieve Jongens, het platenlabel van rapper Snelle, met wie hij op tournee gaat

#68 the Analogues: Abbey Road Relived
De echte Beatles pakken deze week de eerste plaats met de jubileumeditie van Abbey Road. En na Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (#9 in 2017) en The White Album – Live in Liverpool (#14 in 2018), komen the Analogues met hun versie van Abbey Road, getiteld Abbey Road Relived.
Het verschil tussen beide albums, is dat het album van the Analogues een live album is. De groep met zangers Diederik Nomden en Felix Maginn speelden de zeventien nummers voor een publiek van 600 mensen op 30 juni in de Abbey Road Studio’s. Zaterdag staan the Analogues in een uitverkocht Ziggo Dome. Daarna touren ze door het land, gevolgd door optredens in Duitsland tot eind 2020.

#71 Mero: Unikat (negentienjarige Duits-Turkse rapper uit Rüsselsheim am Mainz, geboren als Enes Meral)

SINGLES

Zijn vorige single ‘Reünie’ werd vorige week van de eerste plaats gegooid door ‘Dance Monkey’ van Tones & I. En dus deed Snelle deze week een nieuwe aanval op de #1-plek met een ander nummer, ‘Lippenstift’. Dat doet hij niet alleen maar met John Ewbank en Marco Borsato.
‘Dance Monkey’ van Tones & I blijft echter (voorlopig) te sterk voor het drietal en voert dan ook voor de tweede week de Single Top 100 aan. In Australië heeft de zangeres haar record van langst genoteerde #1, verder aangescherpt: ‘Dance Monkey’ staat daar nu voor de negende week op de eerste plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (tweede week op #1)
2. EW  Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift (op bijna 20%)
3. (2)   Snelle: Reünie
4. (3)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita
5. (13) Suzan & Freek: Blauwe Dag

Na elf noteringen, scoort Henkie T nu ook met een album: Visionair, binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. Zes van de negen tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Vier daarvan komen deze week binnen:
#18 Pina/Some More
#41 Niet Meer feat. Elliven & Syllisjk
#59 Fuik feat. Dopebwoy
#74 Libie

Resten nog de andere eerste weeks noteringen:
#8 Josylvio feat. Esko: Vroeger
#70 KM: Verboden

In 1999 scoorde het Duitse Liquido een zevende plaats met ‘Narcotic’. Twaalf jaar later coverde de Belgische zangeres Kate Ryan het nummer en noemde het ‘LoveLife’, en kwam daarmee tot #72.

3de keer

Anno 2019 is er weer een nieuwe versie van ‘Narcotic’, waaraan Wolfgang Schrödl heeft meegewerkt. Schrödl was destijds zanger van Liquido en componist van ‘Narcotic’. Eigenlijk doet hij bij toeval mee op de nieuwe versie, dat van een nieuwe tekst is voorzien en ingezongen door de Nederlandse zanger Janieck Devy.
YouNotUs, een duo uit Berlijn, bestaande uit Tobias Bogdon en Gregor Sahm, huurden een studio in Kreuzberg (Berlijn) en liepen daar Wolfgang Schrödl tegen het lijf. Tja, toen die hoorde van de nieuwe versie van zijn ‘Narcotic’, wilde hij maar wat graag meedoen en haalde daarvoor de originele synthesizer die gebruikt werd voor ‘Narcotic’ van zolder. Schrödl doet onder de naam Senex, die hij wel vaker gebruikt. In Oostenrijk staat de nieuwe versie aan de rand van de top 10, bij ons komt het binnen op #79.

#85 Bokke8 feat. Sevn Alias: Timeline (Bokke8 = Anthony Swart, geboren in Amsterdam op 13 september 1998; Sevn Alias is zijn grote rapvoorbeeld)

Tot zover deze Hitlfits. Wijzen we je tenslotte nog even op de kwartaalflits, met de overzichten van singles en albums van de eerste negen maanden van 2019.

zondag 29 september 2019

Kwartaalflits: 'Hij Is Van Mij' ook na negen maanden nog altijd het populairste liedje en Francis van Frenna het meest gestreamde album

Over een week of twaalf ligt 2019 alweer achter ons en weten wat het hitjaar ons heeft gebracht. Voor het zover is kijken we aan de hand van overzichten gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles), hoe de voorlopige jaarlijsten er nu uit zouden zien. Zij hebben rekenmethodes ontwikkeld, waardoor hun overzichten de werkelijkheid heel dicht benaderen.

Beide statistici nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld. Basis zijn alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 27 december 2018 tot en met 26 september 2019, week 1 tot en met week 39. Hier volgen hun overzichten, waarvoor weer veel dank.

SINGLES, met aan het eind tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
#1 (1) Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (100) NL
#2 (4) Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus: Old Town Road (85)
#3 (2) Davina Michelle: Duurt Te Lang (73) NL
#4 (3) Duncan Laurence: Arcade (69) NL
#5 Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle: Als Het Danst (68) NL
#6 Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care (66)
#7 (8) Mabel: Don’t Call Me Up (64)
#8 (5) Suzan & Freek: Als Het Avond Is (61) NL
#9 (10) Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma (59)
#10 Shawn Mendes & Camila Cabello: Senõrita (58)

Ook tot en met het derde kwartaal blijft ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey het meest gestreamde en gedownloade liedje. De grootste bedreiging vormt nu ‘Old Town Road’ van Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus.

Doordat ‘Hij Is Van Mij’ wekelijks nog zo’n half miljoen streams pakt, neemt het verschil tussen beide nummers maar langzaam af. ‘Old Town Road’ van Lil Nas X & Billy Ray Cyrus doet er een klein miljoen.
Met nog maximaal dertien weken te gaan tot de jaarlijst, is dat te weinig om ‘Hij Is Van Mij’ nog in te halen. Het absolute verschil tussen beide nummers is zo’n 10 miljoen streams (!) en dat loop je niet zomaar in. Dus de hit van 2019 staat nu wel vast.

‘Senõrita’ van Shawn Mendes & Camila Cabello stond weliswaar negen weken op de eerste plaats, maar komt toch niet hoger dan de tiende plaats. De weken zijn vooral tijdens de (na)zomer geboekt en dan liggen de aantallen downloads en streams lager dan in bijvoorbeeld het voor of najaar.

Nog even een blik op twee (voormalige) #1-hits, die (ver) buiten de top 10 vallen:
‘Reünie’ van Snelle zou na tien weken, waarvan vier weken op de eerste plaats, uitkomen rond de dertigste plaats. ‘Dance Monkey’ van Tones & I, de nieuwe #1 in de Single Top 100, rukt op naar de bovenste honderd en zou nu op plek 118 uitkomen.

ALBUMS, met aan het eind tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 (1) Frenna: Francis(100) NL
#2 (2) Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (71)
#3 (4) Snelle: Beetje Bij Beetje (63) NL
#4 (3) Boef: 93 (52) NL
#5 Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project (44)
#6 (7) Lil’ Kleine: Alleen (42) NL
#7 (8) Ed Sheeran: ÷ [Divide] (38)
#8 Dopebwoy: Forever Lit (37) NL
#9 (5) Ariana Grande: Thank U, Next (35)
#10 Kevin: Vrij (30) NL

Hollywood’s Bleeding van Post Malone, al drie weken de lijstaanvoerder in de Album Top 100, zou nu rond de dertigste plaats staan. Met nog een kwartaal in het vooruitzicht, moet er zeker een top 10-positie inzitten aan het einde van het jaar.

Relatief gezien is Billie Eilish het afgelopen kwartaal flink ingelopen op Francis van Frenna
met haar debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go?: van 53 naar 71%. Het is echter te weinig om Francis nog van de troon te stoten. Dus net als bij de singles, staat ook het album van het jaar 2019 vast.

Tenzij … er dit jaar nog een album uitkomt dat Francis kan overtreffen. Momenteel zijn er twee artiesten die dat kunnen: Ed Sheeran en Adele. Van Sheeran verscheen dit jaar No. 6 Collaborations Project (#5 in het voorlopige jaaroverzicht), dus van hem hoeven we dit jaar niets meer te verwachten.

Blijft over Adele. Haar vorige album 25 verscheen eind november 2015 en verkocht in slechts vier weken tijd een kwart miljoen stuks, zonder ook maar één stream! Dat was vier keer zoveel als de #2 van dat jaar Evenwicht van Marco Borsato.

Al sinds het begin van dit jaar gonst het van de geruchten dat Adele nog dit jaar met een nieuw album komt. In april van dit jaar scheidde ze, na een huwelijk van drie jaar, van haar man Simon Konecki met wie ze een zoon heeft, de zesjarige Angelo. Relatieperikelen bieden vaak inspiratie voor liedjes en leveren prachtige albums op. Denk maar aan Rumours van Fleetwood Mac of 21 van Adele zelf. Een nieuw album van Adele zou Francis van Frenna nog kunnen verslaan.

Tot zover deze kwartaalflits. Mochten er ook nog Amerikaanse en/of Britse kwartaaloverzichten verschijnen, dan zullen we dit item daarop aanvullen. En anders is het nog een kwartaal wachten tot alle officiële jaarlijsten.