vrijdag 4 oktober 2019

Hitflits: Abbey Road na 50 jaar terug op #1; Narcotic voor derde keer een hit

Het nieuws van deze week is eigenlijk 50 jaar oud, want net als in 1969 (toen nog in de LP Top 10), bereiken the Beatles de eerste plaats met het album Abbey Road. Destijds was het hun eerste #1-notering in Nederland, waarna er in 1970 nog één zou volgen: Let It Be. Officieel was Let It Be het laatste album voor de groep uit elkaar ging, maar niet het laatste album dat ze gezamenlijk opnamen. Dat was Abbey Road, dat de Fab Four opnam tussen 22 februari en 20 augustus 1969.

Na Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (#4 in 2017) en the Beatles (White Album, #2 in 2018), is Abbey Road het derde Beatles album dat 50 jaar oud is en opnieuw een notering krijgt. En zoals je ziet, de noteringen zijn in stijgende lijn: 4, 2 en #1.
Er wordt dan ook flink uitgepakt voor deze Anniversary Edition: een box met 4 cd’s, een dubbel-cd, 3 lp’s en allen vergezeld van een boek. En de fans mogen alvast sparen voor de volgende worp Beatles in mei 2020, want dan bestaat Let It Be 50 jaar!

Abbey Road is het vierde Beatles-album dat de eerste plaats haalt in Nederland. Naast Abbey Road en Let It Be, bereikten ook nog de verzamelaars Anthology 1 (in 1995) en 1 (in 2000) de eerste plaats. Het is echter de eerste keer dat een album na 50 jaar opnieuw de eerste plaats haalt.

ALBUM TOP 6

1. (26) the Beatles: Abbey Road Anniversary Edition (ook #1 in de Vinyl 33)
2. EW  Suzan & Freek: Gedeeld Door Ons (op 14,5%)
3. (1)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding
4. EW  Henkie T: Visionair
5. (4)   Ed Sheeran: No.6 Collaborations Project
6. (2)   Kinderen voor Kinderen: Reis Mee! – 40

Kom Erbij! – 39 van Kinderen voor Kinderen, dat vorige week verdween, precies een jaar na binnenkomst, gaat deze week op herhaling op #67.

generatieverschil

Een album uitbrengen in een week waarin geen (Nederlandse) rapper roet in het eten kan gooien. Dan moet een #1-notering toch lukken? Maar dat een album dat 50 jaar oud is, er met de eer van door gaat, daar denk je toch niet aan? Toch is het de harde realiteit voor het debuutalbum Gedeeld Door Ons van Suzan & Freek, dat verslagen is door Abbey Road van the Beatles. Een album uit 1969, ruim 22 jaar voordat ze waren geboren!

goud

Met de top 5-hits, ‘Als Het Avond Is’(#3 in maart en platina) en ‘Blauwe Dag’ (#5 deze week en goud), hebben Suzan & Freek een vliegende start gemaakt. Daar komt nu nog een tweede plaats voor hun debuutalbum Gedeeld Door Ons bij, dat ook nog eens 20.000 keer is besteld, goed voor goud dus. Bovendien krijgt naast de genoemde hits, nog een nummer een notering: 'Mag Ik Daar Even Stil Bij Staan’, op #55. 2019 kan dus niet meer stuk voor het duo!

De tien liedjes op Gedeeld Door Ons ontstonden vooral naar aanleiding van de vele gesprekken die Suzan Stortelder en Freek Ribberink thuis voerden. Ze zijn niet alleen artistiek aan elkaar verbonden, maar ook relationeel.

Aan het album is meegeschreven door Koen Jansen (=Diggy Dex), Jaap Reesema (= Jake Reese), Joost Marsman (=zanger IOS), Niels Geusebroek, Paskal Jakobsen (zanger Bløf), Léon Palmen (Lil’ Kleine, Kraantje Pappie) en Joren van der Voort (Hardwell, Kris Kross Amsterdam). Het album Gedeeld Door Ons is geproduceerd door Arno Krabbenman.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 OG3NE: Straight To You
#9 Beth Hart: War In My Mind
#15 Dababy: Kirk (Dababy = rapper uit North Carolina die vorig jaar nog optrad als Baby Jesus. Zijn echte naam luidt: Jonathan Lyndale Kirk)
#16 Opeth: In Cauda Venenum (Latijns voor Het vergif zit in de staart)
#45 Lucas & Arthur Jussen / Amsterdam Sinfonietta: Bach

#51 Henny Vrienten: Tussen De Regels (derde deel van het drieluik, waarin eerder verschenen En Toch …, #12 in 2014 en Alles Is Anders, #11 in 2015). Met zijn zoon Xander, die tien jaar speelde bij Jett Rebel, is Henny dit seizoen de huisband bij De Wereld Draait Door)

#57 Dana Winner: 30
#65 Pjotr: Goed Nieuws (= Pjotr Golsteyn uit Zutphen). Album is uitgebracht op Lieve Jongens, het platenlabel van rapper Snelle, met wie hij op tournee gaat

#68 the Analogues: Abbey Road Relived
De echte Beatles pakken deze week de eerste plaats met de jubileumeditie van Abbey Road. En na Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (#9 in 2017) en The White Album – Live in Liverpool (#14 in 2018), komen the Analogues met hun versie van Abbey Road, getiteld Abbey Road Relived.
Het verschil tussen beide albums, is dat het album van the Analogues een live album is. De groep met zangers Diederik Nomden en Felix Maginn speelden de zeventien nummers voor een publiek van 600 mensen op 30 juni in de Abbey Road Studio’s. Zaterdag staan the Analogues in een uitverkocht Ziggo Dome. Daarna touren ze door het land, gevolgd door optredens in Duitsland tot eind 2020.

#71 Mero: Unikat (negentienjarige Duits-Turkse rapper uit Rüsselsheim am Mainz, geboren als Enes Meral)

SINGLES

Zijn vorige single ‘Reünie’ werd vorige week van de eerste plaats gegooid door ‘Dance Monkey’ van Tones & I. En dus deed Snelle deze week een nieuwe aanval op de #1-plek met een ander nummer, ‘Lippenstift’. Dat doet hij niet alleen maar met John Ewbank en Marco Borsato.
‘Dance Monkey’ van Tones & I blijft echter (voorlopig) te sterk voor het drietal en voert dan ook voor de tweede week de Single Top 100 aan. In Australië heeft de zangeres haar record van langst genoteerde #1, verder aangescherpt: ‘Dance Monkey’ staat daar nu voor de negende week op de eerste plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (tweede week op #1)
2. EW  Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift (op bijna 20%)
3. (2)   Snelle: Reünie
4. (3)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita
5. (13) Suzan & Freek: Blauwe Dag

Na elf noteringen, scoort Henkie T nu ook met een album: Visionair, binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. Zes van de negen tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Vier daarvan komen deze week binnen:
#18 Pina/Some More
#41 Niet Meer feat. Elliven & Syllisjk
#59 Fuik feat. Dopebwoy
#74 Libie

Resten nog de andere eerste weeks noteringen:
#8 Josylvio feat. Esko: Vroeger
#70 KM: Verboden

In 1999 scoorde het Duitse Liquido een zevende plaats met ‘Narcotic’. Twaalf jaar later coverde de Belgische zangeres Kate Ryan het nummer en noemde het ‘LoveLife’, en kwam daarmee tot #72.

3de keer

Anno 2019 is er weer een nieuwe versie van ‘Narcotic’, waaraan Wolfgang Schrödl heeft meegewerkt. Schrödl was destijds zanger van Liquido en componist van ‘Narcotic’. Eigenlijk doet hij bij toeval mee op de nieuwe versie, dat van een nieuwe tekst is voorzien en ingezongen door de Nederlandse zanger Janieck Devy.
YouNotUs, een duo uit Berlijn, bestaande uit Tobias Bogdon en Gregor Sahm, huurden een studio in Kreuzberg (Berlijn) en liepen daar Wolfgang Schrödl tegen het lijf. Tja, toen die hoorde van de nieuwe versie van zijn ‘Narcotic’, wilde hij maar wat graag meedoen en haalde daarvoor de originele synthesizer die gebruikt werd voor ‘Narcotic’ van zolder. Schrödl doet onder de naam Senex, die hij wel vaker gebruikt. In Oostenrijk staat de nieuwe versie aan de rand van de top 10, bij ons komt het binnen op #79.

#85 Bokke8 feat. Sevn Alias: Timeline (Bokke8 = Anthony Swart, geboren in Amsterdam op 13 september 1998; Sevn Alias is zijn grote rapvoorbeeld)

Tot zover deze Hitlfits. Wijzen we je tenslotte nog even op de kwartaalflits, met de overzichten van singles en albums van de eerste negen maanden van 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten