zondag 29 september 2019

Kwartaalflits: 'Hij Is Van Mij' ook na negen maanden nog altijd het populairste liedje en Francis van Frenna het meest gestreamde album

Over een week of twaalf ligt 2019 alweer achter ons en weten wat het hitjaar ons heeft gebracht. Voor het zover is kijken we aan de hand van overzichten gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles), hoe de voorlopige jaarlijsten er nu uit zouden zien. Zij hebben rekenmethodes ontwikkeld, waardoor hun overzichten de werkelijkheid heel dicht benaderen.

Beide statistici nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld. Basis zijn alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 27 december 2018 tot en met 26 september 2019, week 1 tot en met week 39. Hier volgen hun overzichten, waarvoor weer veel dank.

SINGLES, met aan het eind tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
#1 (1) Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (100) NL
#2 (4) Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus: Old Town Road (85)
#3 (2) Davina Michelle: Duurt Te Lang (73) NL
#4 (3) Duncan Laurence: Arcade (69) NL
#5 Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle: Als Het Danst (68) NL
#6 Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care (66)
#7 (8) Mabel: Don’t Call Me Up (64)
#8 (5) Suzan & Freek: Als Het Avond Is (61) NL
#9 (10) Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma (59)
#10 Shawn Mendes & Camila Cabello: Senõrita (58)

Ook tot en met het derde kwartaal blijft ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey het meest gestreamde en gedownloade liedje. De grootste bedreiging vormt nu ‘Old Town Road’ van Lil Nas X + remix feat. Billy Ray Cyrus.

Doordat ‘Hij Is Van Mij’ wekelijks nog zo’n half miljoen streams pakt, neemt het verschil tussen beide nummers maar langzaam af. ‘Old Town Road’ van Lil Nas X & Billy Ray Cyrus doet er een klein miljoen.
Met nog maximaal dertien weken te gaan tot de jaarlijst, is dat te weinig om ‘Hij Is Van Mij’ nog in te halen. Het absolute verschil tussen beide nummers is zo’n 10 miljoen streams (!) en dat loop je niet zomaar in. Dus de hit van 2019 staat nu wel vast.

‘Senõrita’ van Shawn Mendes & Camila Cabello stond weliswaar negen weken op de eerste plaats, maar komt toch niet hoger dan de tiende plaats. De weken zijn vooral tijdens de (na)zomer geboekt en dan liggen de aantallen downloads en streams lager dan in bijvoorbeeld het voor of najaar.

Nog even een blik op twee (voormalige) #1-hits, die (ver) buiten de top 10 vallen:
‘Reünie’ van Snelle zou na tien weken, waarvan vier weken op de eerste plaats, uitkomen rond de dertigste plaats. ‘Dance Monkey’ van Tones & I, de nieuwe #1 in de Single Top 100, rukt op naar de bovenste honderd en zou nu op plek 118 uitkomen.

ALBUMS, met aan het eind tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 (1) Frenna: Francis(100) NL
#2 (2) Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (71)
#3 (4) Snelle: Beetje Bij Beetje (63) NL
#4 (3) Boef: 93 (52) NL
#5 Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project (44)
#6 (7) Lil’ Kleine: Alleen (42) NL
#7 (8) Ed Sheeran: ÷ [Divide] (38)
#8 Dopebwoy: Forever Lit (37) NL
#9 (5) Ariana Grande: Thank U, Next (35)
#10 Kevin: Vrij (30) NL

Hollywood’s Bleeding van Post Malone, al drie weken de lijstaanvoerder in de Album Top 100, zou nu rond de dertigste plaats staan. Met nog een kwartaal in het vooruitzicht, moet er zeker een top 10-positie inzitten aan het einde van het jaar.

Relatief gezien is Billie Eilish het afgelopen kwartaal flink ingelopen op Francis van Frenna
met haar debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go?: van 53 naar 71%. Het is echter te weinig om Francis nog van de troon te stoten. Dus net als bij de singles, staat ook het album van het jaar 2019 vast.

Tenzij … er dit jaar nog een album uitkomt dat Francis kan overtreffen. Momenteel zijn er twee artiesten die dat kunnen: Ed Sheeran en Adele. Van Sheeran verscheen dit jaar No. 6 Collaborations Project (#5 in het voorlopige jaaroverzicht), dus van hem hoeven we dit jaar niets meer te verwachten.

Blijft over Adele. Haar vorige album 25 verscheen eind november 2015 en verkocht in slechts vier weken tijd een kwart miljoen stuks, zonder ook maar één stream! Dat was vier keer zoveel als de #2 van dat jaar Evenwicht van Marco Borsato.

Al sinds het begin van dit jaar gonst het van de geruchten dat Adele nog dit jaar met een nieuw album komt. In april van dit jaar scheidde ze, na een huwelijk van drie jaar, van haar man Simon Konecki met wie ze een zoon heeft, de zesjarige Angelo. Relatieperikelen bieden vaak inspiratie voor liedjes en leveren prachtige albums op. Denk maar aan Rumours van Fleetwood Mac of 21 van Adele zelf. Een nieuw album van Adele zou Francis van Frenna nog kunnen verslaan.

Tot zover deze kwartaalflits. Mochten er ook nog Amerikaanse en/of Britse kwartaaloverzichten verschijnen, dan zullen we dit item daarop aanvullen. En anders is het nog een kwartaal wachten tot alle officiële jaarlijsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten