vrijdag 9 november 2018

Hitflits: eerste #1-notering voor Davina Michelle; Jonna Fraser scoort derde #1-album

Vorige week kwam het nummer net iets tekort voor een eerste plaats, maar deze week is het meer dan raak voor ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle. In de vijfde week pakt het liedje met een overwicht van ruim 33%, de eerste plaats in de Single Top 100.

Op 29 september zong Michelle het nummer in een aflevering van het tv-programma ‘De Beste Zangers’, waarin wekelijks de muziek of een favoriet nummer van een andere zanger(es) centraal staat. In die uitzending, opgenomen tijdens een week in juni op het zonnige eiland Ibiza, was dat rapper Glen Walter Faria. ‘Duurt Te Lang’ is afkomstig van het album Glen Faria (#21 in 2013), dat hij destijds uitbracht onder zijn artiestennaam Fit.
Van tevoren twijfelde Michelle Davina Hoogendoorn, de echte naam van Davina Michelle, die normaal gesproken in het Engels zingt, of ze wel in het Nederlands zou zingen. Achteraf vond Faria het een hele eer en was diep onder de indruk: “Oh my God, Davina is een wonderkind’. En dat ‘wonderkind’, dat aanstaande maandag 23 jaar wordt, scoort nu met ‘Duurt Te Lang’ haar eerste #1-hit.

een kwartet #1-hits

‘Duurt Te Lang’ is de veertiende notering dankzij het programma ‘De Beste Zangers’, dat al aan het elfde seizoen toe is. Tevens is het de vierde #1-hit dankzij het programma. De andere drie waren:
2010: Thomas Berge: Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn
2011: Glennis Grace: Afscheid
2011: Do: Hij Gelooft In Mij

SINGLE TOP 5

1. (2)   Davina Michel: Duurt Te Lang (eerste week op #1)
2. (1)   Frenna x Boef x Madam Julie feat. Kaeh: Speciaal (op ruim 33%)
3. (3)   Bizzey, Frenna, KM & Ramiks: Culo
4. (4)   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd
5. (5)   DJ Snake feat. Selena Gomez, Ozuna & Cardi B: Taki Taki

Met zeven mijls laarzen gaat ‘Sweet But Psycho’ van Ava Max door de Single Top 100. Vorige week steeg het nummer van de 76e naar de 27e plaats. En deze week sprint het door naar de tiende plaats en het einde is nog lang niet in zicht! Ava Max is het alter ego van de 24-jarige Amanda Ava Koci, geboren in Miwaukee, Wiscousin, maar van Albanese afkomst

In de Album Top 100, waarover straks meer, pakt Jonna Fraser met zijn album Lion de eerste plaats. Slechts zeven van de vijftien tracks zijn voldoende gestreamd voor een notering in de Single Top 100. We noemen de bovenste drie:
#17 Paranoia feat. Yung Felix
#32 I Want You feat. Idaly & Yade Lauren
#36 Amor feat. Frenna & $hirak

Naast het album van Jonna Fraser, scoort nog een ander hiphop album hoog. Dat is Hella Cash Gang (Vol. 1) van Josylvio, Moeman & Ka. Ook daarvan krijgen zeven (van de tien) tracks een notering. Ook hier noemen we de hoogste drie:
#6 (6) Voorbij (Josylvio & Moeman)
#28 Streets, Josylvio & Moeman feat. Adje, Hef, JoeyAK, Ashafar, LaFunky
#40 Wie Ben Jij (alleen Josylvio)

Alvorens we kijken naar de andere eerste weeks noteringen, gaat er een nummer op herhaling dat voor het laatst genoteerd stond op 28 maart 1992: ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Van de negentien voorgaande edities van de NPO Radio 2 Top 2000 stond het nummer vijftien keer op de eerste plaats. De Top 2000-periode is echter te kort voor een notering (stemmen kan weer van 1 – 7 december), dus er is iets anders aan de hand.
Dankzij de film ‘Bohemian Rhapsody’ (met al meer dan 200.000 bezoekers), die gaat over de groep Queen en hun liedjes,staat het gelijknamige nummer volop in de belangstelling. Af en toe hoor je het nummer zelfs op de radio. Airplay telt echter niet mee voor de Single Top 100, dus het nummer moet het hebben van downloads en streams. En dat zijn er genoeg om het nummer deze week op herhaling te laten gaan op een 79e plaats. In 1975 (3x) en in 1991 (2x) stond ‘Bohemian Rhapsody’ op de eerste plaats.

Over naar de andere nieuwe noteringen:
#15 Ariana Grande: Thank You, Next (nieuwe #1 in de Britse hitparade)
#68 Kygo feat. Sandro Cavazza: Happy Now
#71 Chivv: Weinig Woorden Zeggen Veel
#87 KÅ: Weersvoorspelling
#94 Zara Larsson: Run My Life

ALBUMS

De afgelopen week woedde er een heftige strijd om de eerste plaats in de Album Top 100. Aan kop ging Lion van Jonna Fraser, op nog geen 2% gevolgd door Hella Cash Gang (Vol. 1) van Josylvio, Moeman & Ka. Beide albums bleven de hele week dicht bij elkaar. Uiteindelijk blijkt Lion van Jonna Fraser net iets sterker te zijn dan het album van Josylvio, Moeman & Ka. En daarmee scoort Fraser na Blessed (in 2016) en Blessed II (in 2017) met Lion zijn derde #1-notering.

ALBUM TOP 5

1. EW  Jonna Fraser: Lion
2. EW  Josylvio, Moeman & Ka: Hella Cash Gang (Vol. 1) (op bijna 2%)
3. (1)   Lijpe: Andere Leven
4. (2)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39 (op 44%)
Zaterdagavond is de jaarlijkse special, opgenomen tijdens de herfstvakantie in het Luxor Theater in  Rotterdam. De special wordt volgende week zaterdag twee keer herhaald
5. (5)   Soundtrack / Lady Gaga: A Star Is Born

Resteert de andere nieuwe noteringen van deze week:
#7 Bob Dylan: The Bootleg Series Vol. 14 – More Blood, More Tracks (#1 in de Vinyl 33)
#8 Metro Boomin: Not All Heroes Wear Capes
#10 Aya Nakamura: Nakamura
#15 Barbra Streisand: Walls
#21 the Prodigy: No Tourist (nieuwe #1 in de Britse albumlijst)
#29 Takeoff: The Last Rocket
#34 Marianne Faithfull: Negative Capability
#35 Steven Wilson: Home Invasion: In Concert At The Royal Albert Hall (opgenomen op 12 september 2018 in Londen)

#40 Dead Can Dance: Dionysis
#41 Radical Redemption: Command & Conquer
#56 Metallica: … And Justice For All – 30th Anniversary (originele versie bereikte in 1988 de 19e plaats)
#57 Soolking: Fruit Du Demon
#67 Roddy Ricch: Feed Tha Streets II (20-jarige rapper uit Compton, California. Opvolger van Feed Tha Streets uit 2017)
#84 Teske: Porselein
#90 EXO: Don’t Mess Up My Tempo (vijfde album van de Zuid-Koreaans-Chinese boyband)