vrijdag 9 mei 2008

Hitflits: Marco en Madonna leveren in

‘Wit licht’ van Marco Borsato blijft de #1 in de Single Top 100, maar zijn voorsprong op de #2, ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland, is wel geslonken van 76 naar 47% (ipv 53% zoals eerder gemeld). ‘This is the life’ van Amy MacDonald blijft op de derde plaats staan. En Gerard Joling klimt met ’24 uur verliefd’ naar de vierde plek.

Na een roerige week, is er ook goed nieuws voor Anouk. Zij is de hoogste binnenkomer met ‘Modern world’ op #10, waarmee ze haar tiende top 10-hit binnenhaalt. Haar vorige single ‘I don’t wanna hurt’ is al een aantal weken aan een opmars bezig en belandt in de zestiende week op #20. Net buiten de top 10, op #12, komt de Franse zangeres Yael Naim binnen met ‘New soul’. Net als Sarah Bareilles brak ook zij door via Apple.

Komende zondag vertrekt Hind naar Servië voor deelname aan het Eurovisie songfestival, althans de voorronde. Met het oog daarop schiet haar single ‘Your heart belongs to me’ van 63 naar #36. Andere grote stijgers zijn er van DJ José met ‘Forever (gone forever)’ (van 54 naar #21), DJ Maurice met ‘Carnaval de Paris’ (van 47 naar #21), Jamie Lidell met ‘Another day’ (van 67 naar #29) en Hardwell pres. Rehab met ‘Mrkrstft’ (van 64 naar #38).

Andere binnenkomers zijn er onder meer van Enrico da Rosa met ‘Mosquitos malditos’ (op #34), ‘U don’t know’ van Natalie Williams (#48), ‘Zet ‘m op’ van Lisa, Amy & Shelley ( #60), ‘Denial’ van Sugababes (#61), ‘Lollipop’ van Mika (#66) en ‘Waar ik sta’ van Baas B. ft. Jayh (#74).

‘Fine day’ is voor de vierde keer een hit, en al die tijd met de stem van Kirsty Hawkshaw. Dit keer heeft Kinky Roland een remix gemaakt van het nummer en komt daarmee binnen op #71. Op verzoek van Milieudefensie, dat campagne voert voor een krachtige Klimaatwet, heeft Stevie Ann de EP ‘Changes’ opgenomen en scoort daarmee op #73.

In de Album Top 100 houdt Madonna de teugels strak met ‘Hard candy’. Op 63% afstand (vorige week nog 79%) volgt Amy Winehouse met ‘Back to black’ en vlak daarachter de andere Amy, MacDonald met ‘This is the life’. ‘Live it out’ van Alain Clark is inmiddels platina en zijn album schiet weer omhoog van 10 naar #6. Ook Anouk (net als Alain winnaar op de 3FM awards), ziet haar album ‘Who’s your momma’ opnieuw de top 10 instijgen: van 14 naar #9.

In de Albumlijst komen zeven albums binnen, waarvan vier op herhaling. De hoogste binnenkomer is Gavin DeGraw met het gelijknamige album op #9. De New cool collective komt met ‘Out of office’ binnen op #79. En hekkensluiter is ‘Silhouettes’ van Textures op #100. Van de vier albums op herhaling valt de hoge binnenkomst van ‘Life in cartoon motion’ van Mika op, op #22 in de 58ste week.

Aan het einde van een warm en lang Pinksterweekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de hits in de de Single Top 100 en Album Top 100.

woensdag 7 mei 2008

Midweek: Positie 'Wit licht' wankelt

De tijd dat het vanzelfsprekend was dat een nieuw nummer van Marco Borsato wekenlang op #1 stond, lijkt verleden tijd. Doordat de download van ‘Wit licht’ al na 1 week op de terugweg is, moet de track het nu grotendeels hebben van de fysieke single (nog wel #1). Deze week hoeft Marco nog niet te vrezen voor zijn eerste plaats in de Single Top 100, maar het overwicht neemt snel af. En wie is of wie zijn dan de acts die Marco een toontje lager kunnen laten zingen? In de eerste plaats Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland met ‘4 minutes (to save the world)’, die wederom (voor de derde keer) azen op die eerste plaats. Maar vlak ook Amy MacDonald niet uit met ‘This is the life’.

Wat de binnenkomers betreft, verwachten we Anouk binnen bij de hoogste tien met ‘Modern world’. Haar vorige single ‘I don’t wanna hurt’ trekt in het kielzog hiervan aan, en stevent af op een top 20-positie. ‘New soul’ van Yael Naim mag ook op een hoge binnenkomst rekenen, misschien wel bij de bovenste tien.

Mika met ‘Lollipop’, Alain Clark met ‘Blow me away’, Enrico da Rosa met ‘Mosquitos malditos’, Junior Rodgers en Carlos Barbosa & Glenn B. met ‘That Amsterdam sound’ mogen allen rekening op een plaatsje bij de bovenste 50. Dat is nog maar afwachten voor ‘U don’t know’ van Natalie Williams en ‘Fine day’ van Kirsty Hawksaw vs Kinky Roland.

In de Album Top 100 hoeft Madonna zich nog geen zorgen te maken dat ze met ‘Hard candy’ (inmiddels platina uitgeleverd), haar eerste plaats kwijtraakt. ‘Everythingyouwant’ van Kane ligt vrijdag in de winkels en dan zijn de kaarten voor deze week al geschud. De hoogste eersteweeks wordt ‘Gavid DeGraw’ van Gavin DeGraw, die we binnen de top 10 verwachten. En bijna onderin zien we voor LPG met ‘With the earth above’ nog wel een plaatsje.

Twee verkoopdagen en tweederde van de downloads zijn we verwijderd van de definitieve lijsten. Zeker is echter wel dat de topposities onaangeroerd blijven. Vrijdag weten we het zeker en kun je in een nieuwe Hitflits lezen hoe het allemaal heeft uitgepakt.

maandag 5 mei 2008

Megaman bij week 18 – 3 mei 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin ‘Wit licht’ met gemengde gevoelens is ontvangen, DJ Maurice een oude voetbalhit opduikt, Britney Spears in een soap speelt, Simple plan geen punkrock meer speelt en Jason Mraz eindelijk een hit scoort. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

John Ewbank had grote moeite met ‘Wit licht’

Marco Borsato: Wit licht (1) *** hoogste eersteweeks ***

Niet eerder zijn de meningen zo verdeeld over een nieuwe single van Marco Borsato, als nu met ‘Wit licht’. Van ‘een nummer waar je wel even aan moet wennen’ tot ‘afschuwelijk’, alles wordt gespuid. Het meest opvallende is wel dat veel fans, Marco liever een ballad horen zingen dan dit lied, waar sommigen zelfs vinden dat hij schreeuwt. In De wereld draait door van 21 april liet tekstschrijver John Ewbank weten ook moeite met het nummer te hebben, maar dan om heel andere redenen. ‘Wit licht’ is het titelnummer van de gelijknamige film die in december gaat draaien, en dat vereiste een andere manier van werken: de titel stond al vast. Daarnaast moest het een vlot nummer worden, met het oog op de shows in oktober in het Gelredome. John is echter vooral sterk in het schrijven van ballads. Na een heel weekend diverse pogingen die allemaal in de prullenmand belandden, zag John ineens op maandagochtend ‘het licht’. En dat was maar goed ook, want die ochtend zouden de opnames plaatsvinden.

John vertelt over het idee achter het nummer: “‘Wit licht’ is voor hem de schijnwerpers. En die werpen in principe de schijn dat dingen mooier zijn dan ze zijn. Voor even, als je daar staat voor 30.000 mensen, dan ben je even groter dan je eigenlijk bent. Toen ben ik daar op door gaan borduren. Over de ogenschijnlijke nietigheid van het leven en de onzichtbaarheid waarmee we die doormaken en hoe hij door dat witte licht even los komt.” Nu je dat weet, luister je wellicht anders naar ‘Wit licht’, dat in september wordt gevolgd door een heel album, waarop wel enkele ballads zullen komen te staan.

cd-kopers worden beloond

Over naar de hitfeiten. ‘Wit licht’ komt zoals verwacht op #1 binnen. De download ging op maandag 21 april online, de fysieke single lag vier dagen later in de winkels. Samen zijn ze goed voor een overwicht van 76% op ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland, dat naar #2 zakt. Sinds tijden is het de fysieke single die de toon aangeeft en dat komt doordat de cd-single een open disc gedeelte bevat. Daarmee krijg je toegang tot een speciale website waarop bonusmateriaal wordt aangeboden, zoals unieke filmpjes, foto’s, prijsvragen etc.. En op deze manier verplicht Marco Borsato zijn fan min of meer om de cd-single aan te schaffen, want die wil maar wat graag de backstagebeelden van ‘Wit licht’ zien. De legale downloaders worden echter gestraft, want zij krijgen geen toegang tot deze extra’s.

Marco verslaat the Beatles

‘Wit licht’ is de twaalfde #1-hit voor Marco. Alleen the Beatles scoorden er meer: 23 stuks. Wel verslaat Marco the Beatles als het gaat om het aantal opeenvolgende #1-hits. The Beatles kwamen tot zes, Marco staat met ‘Wit licht’ op zeven stuks. Marco en the Beatles zijn de enige acts die voor de vierde keer een #1-hit scoren dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. We hebben een overzicht opgesteld dat teruggaat tot 30 oktober 1965, het begin van het Megatijdperk. De eerste acht #1-hits van the Beatles hebben hier geen invloed op, omdat geen van die nummers vanuit het niets binnenkwam op de eerste plaats van de Nederlandse hitparades.

Mesmerized dankzij Gerard Joling top 10 in

Gerard Joling: 24 uur verliefd (6)

In de tweede week schiet ‘24 uur verliefd’ de top 10 in, waarmee Gerard Joling zijn veertiende top 10-hit boekt. Het zal nog een hele tour worden om veel hoger te komen, want de concurrentie bovenin is moordend. Nu al staat ‘24 uur verliefd’ dertien plaatsen hoger dan het originele ‘Mesmerized’ van Faith Evans in de remix door Freemasons, uit november 2005.

De Jeugd van tegenwoordig weer verenigd

de Jeugd van tegenwoordig: Hollereer (11)

Pas geleden stonden twee leden van de Jeugd van tegenwoordig gelijktijdig in de Single Top 100. Willie Wartaal als deel van AKA the Junkies met ‘Konijntje’ (#5) en P. Fabergé met ‘Skinny jeans’ (#91), beide in februari. Op ‘Hollereer’ zijn ze verenigd met Vieze Fur, oftewel de Jeugd van tegenwoordig is weer compleet. ‘Hollereer’ ook wel bekend als ‘haute couture’. Het nummer, hun vijfde hit, is de eerste single van het album ‘De machine’,
dat gelijktijdig binnenkomt op de elfde plek van de Album Top 100 (zie ook daar).

DJ Maurice kiest voor oude voetbalhit

DJ Maurice: Carnaval de Paris (47)

Vijf jaar geleden debuteerde DJ Maurice (= Maurice Huismans uit Bleiswijk) met zijn feestversie van ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer. Frans kwam #1, Maurice tot #7. Daarna volgden nog acht hits, waarvan zes met anderen. In oktober 2007 was het solo raak met ‘Mr. Vain’ (#63), een oud nummer van Culture beat. Ook ‘Carnaval de Paris’ is geen eigen nummer. Dario G. kwam er in 1998 mee tot #7, DJ Maurice staat nu veertig plaatsen lager. Het nummer van Dario G. werd destijds gebruikt voor het WK voetbal in Frankrijk.

kapers op de kust

Maurice over de keuze van ‘Carnival de Paris’: “Net na de release van ‘R.I.O.’ (van de Janeiro, #14 in december), kwam ik op het idee deze plaat eens uit het stof te halen want de originele versie zit standaard in mijn dj-set. De plaat doet het altijd goed in Nederland maar ook in Spanje waar ik bijna de gehele zomer draai (dit komt waarschijnlijk doordat in veel Zuid Europese landen deze melodie vaak te horen is bij de voetbalwedstrijden). Door wat twijfel of dit een goede single keuze zou zijn (want het is moeilijk om als dj een plaat uit te brengen die de radiozenders willen draaien, zeker als je bekend staat als ‘feest dj’ ) hebben we de plaat nu pas uitgebracht. En natuurlijk zou je net weer meemaken dat 2 collega’s hetzelfde idee hebben want zowel Dj Kicken als Frank (Cooldown Café) waren ook met deze plaat bezig…”.

vakantie onderbreking

Op 27 april is DJ Maurice voor vakantie vertrokken naar Miami, die tot 11 mei duurt. Afgelopen week kwam hij even terug naar Nederland voor drie optredens: in ‘Hent uut Zand’ in Wekerom (29/4), op het Koningsplein in Ridderkerk (30/4) en op het Huiskeplein in Balk (1/5).

Bedrijfsleider bedacht artiestennaam voor Jos Klaster

DJ José: Forever (gone forever) (54)

‘Forever (gone forever)’ is de negende hit voor Jos Klaster uit Meppel. Wie zeg je? José klinkt waarschijnlijk bekender in de oren. Dat is de naam die hij in 1980 kreeg van Barend Zielman, bedrijfsleider van ‘Musichall X-Ray’, die hem opgaf voor een mixwedstrijd van ‘Dance Update’. In 1999 scoorde Jos als DJ José zijn eerste hit met ‘Wrong = right’ (#73), de voorlaatste ‘Physical attraction’ was in december 2007 (#30). Zijn grootste hit stamt ook uit 2007: ‘Turn the lights off’, dat in mei een zeventiende plaats bereikte. Met ‘Forever (gone forever)’, nieuw op #54, doet hij een nieuwe poging. Het nummer maakte hij samen met Ard Schilderink, oftewel dj/producer Artento Divini. Naast het maken van eigen nummers, runt Jos een eigen label: MFL recordings.

Britney Spears speelt weer in soap

Britney Spears: Break the ice (61)

Een beetje ontspanning kan Britney Spears wel gebruiken, na de spanningen van de laatste maanden. En dus kruipt ze nog een keer in de huid van receptioniste Abby in de soap ‘How I met your mother’. Eind maart speelde ze die rol ook al. Het leverde een kijkerspubliek op van 11 miljoen mensen, en dus vroeg het Amerikaanse tv-station CBS haar opnieuw voor de rol.

Positief nieuws dus over Britney, maar het heeft niets met haar muzikale carrière te maken. Want die verloopt verre van. Haar laatste album ‘Blackout’ kwam in november binnen op de veertiende plaats en dat was gelijk de hoogste notering. In Groot-Brittannië liep het nog slechter af, want daar bereikte het album pas vorig weekend de negentiende plek. In drieëntwintig weken zijn er daar 200.000 van verkocht, een aantal dat voorheen in één of enkele weken werd bereikt. ‘Break the ice’ is daar haar slechts genoteerde single: #22. Bij ons komt het nummer op #61 binnen. ‘Piece of me’ kwam in februari tot #41 en was haar kleinste hit. Tenzij ‘Break the ice’ niet hoger komt dan #42 …

Hardwell vergeet klinkers

Hardwell pres. Rehab: Mrkrstft (64)

In december stond Hardwell een weekje genoteerd met ‘Never knew love’ op #81. Toen deed Robbert van de Corput, die achter Hardwell schuil gaat, het met Greatski. Op ‘Mrkrsft’ krijgt Robbert hulp van Rehab (geboren op 2 april 1986 en in het dagelijks leven student), die het nummer al in november uitbracht, ook wel bekend als ‘Markerstift’, dus met klinkers.

Jamie Lidell nog niet vergeten

Jamie Lidell: Another day (67)

Voor 2005 had nog bijna niemand gehoord van Jamie Lidell uit Huntington. Hij had weliswaar opgetreden op Lowlands, maar daar bleef het bij. Daar kwam verandering in toen zijn single ‘Multiply’ de ‘overlevingsplaat’ werd van Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes. Zij zaten in de week voor kerst opgesloten in het ‘Glazen huis’ op het Neude in Utrecht voor de 3FM Serious Request actie, en mochten een week niet eten. Het nummer werd die week niet minder dan 137x gedraaid, dus daar kon je niet meer omheen. Daarna werd het Megahit en bereikte de 35ste plaats. De opvolger ‘What’s the use?’ kreeg ‘iets minder’ aandacht en kwam in vijf weken niet verder dan #95. Maar Jamie Lidell, geboren op 18 september 1973, heeft meer pijlen op zijn boog. Dat bewijst hij met het album ‘Jim’, binnen op #21 in de Album Top 100 (zie ook daar), en de eerste single ‘Another day’, dat breed wordt gesteund, en binnenkomt op #67. Van het nummer ‘Little bit of feel good’ is al een clip gemaakt, dus dat zal dan wel de volgende single worden. Leuke clip overigens.

Cafébaas scoort hit

Ferry de Lits: Joana (68)

Voor Ferry de Lits uit Helmond begon het allemaal met Elvis Presley. Elvis was zijn idool en als klein kind zong hij dan ook enthousiast mee met zijn hits en op de basisschool playbackte hij zijn idool. Later begon hij met het zingen van Nederlandse liedjes. Zijn debuut was in het Brabantse stamcafé ‘Het pleintje’, waar hij voor de gezelligheid de microfoon pakte. Dat beviel hem en zijn publiek zo goed, dat hij is blijven zingen. In 2002 schreef hij het liedje ‘Samen door het leven’. Twee jaar later verscheen zijn eerste single ‘Kijk in mijn hart’, en nu is Ferry met ‘Joana’ toe aan zijn eerste hit. In 1984 scoorde Roland Kaiser er een #35-hit mee in Duitsland. Elke donderdag zingt Ferry – naar verluidt – de sterren van de hemel in zijn café ‘de Vlinder’ in Helmond waar ook de clip is opgenomen en waarin vriendin Daniëlle voor ‘Joana’ speelt.

Alphabeat sloeg aanbod Spice girls af

Alphabeat: Fascination (80)

Tussen het dancegeweld en de Nederlandstalige smartlappen komen we de swingende muziek tegen van het Deense Alphabeat met ‘Fascination’. Vorig jaar was het nummer al een top 10-hit in Denemarken, in maart #6 in de Britse hitparade, en nu is de beurt aan ons. Alphabeat komt uit Silkeborg, bij Kopenhagen, maar de leden wonen inmiddels in één groot huis in Londen. Dat zijn: Anders SG en Stine Bramsen (zang), Anders B (gitaar), Rasmus Nagel (keyboards), Anders Reinholdt (bas) en Troels Hansen (drums). Zo’n zes jaar geleden is Alphabeat op school ontstaan. Zangeres Stine kwam er vier jaar geleden bij. Aanvankelijk noemden ze zich Sodastar, maar veranderden het in Alphabeat, om verwarring te voorkomen met een Duitse band die ook Sodastar heet.

geen Spice girls

Naar aanleiding van het succes, werd Alphabeat gevraagd om het voorprogramma te verzorgen van de Spice girls. Dat wezen ze echter af, omdat ze ‘niet van die stijl houden en hun muziek willen richten op een nieuw publiek’. In november stond Alphabeat in het voorprogramma van Mika in de Heineken Music Hall. Niet geheel toevallig, want zijn manager is ook hun manager. Vervolgens stonden ze begin dit jaar op Eurosonic. En als je ze vandaag, 5 mei (Bevrijdingspop in Haarlem), hebt gemist, kun je ze nog zien in ‘Doornroosje’ in Nijmegen (op 16 juni) in ‘De Melkweg’ in Amsterdam (op 17 juni) of op Parkpop (op 22 juni). Het album ‘Alphabeat’, vorig jaar al platina in eigen land, ligt al klaar, met daarop de volgende single ‘10.000 nights of thunder’.

Mr. V geïnspireerd door Louis Vega

Mr. V: Put your drink down (84)

Op de cd-single van ‘Put your drink down’ staan naast de radio-edit, drie remixen van het nummer, gemaakt door onder meer Bob Sinclar en ‘Little’ Louis Vega van Masters at work. Louis is ook één van de vier
componisten van het nummer, naast Candela die de Spaanse rap voor zijn rekening neemt en Rafael Muniz, die onder andere samen met Miss Patty de achtervocalen verzorgt. Dan mis je dus nog één naam en dat is Victor Font, de uitvoerende van ‘Put your drink down’, Mr. V dus.

Victor groeide op in New York in de jaren ’80 en is beïnvloed door house, hiphop, latin, garage, disco classics, rhythm & blues en jazz. Hij bekwaamde zich in het dj-en, maar de vlam sloeg pas in de pan, na een ontmoeting met Louis Vega. Toen wist hij: zulke soulvolle muziek wil ik ook maken. Louis zag dat, en huurde hem in om te komen werken voor zijn label Masters at work. In 2001 zette Victor met Alix Alvarez het label Sole channel music op, om geheel onafhankelijk te zijn van iedereen. Als producer, maar ook als uitvoerend artiest, laat hij nu van zich horen met zijn eerste hit ‘Put your drink down’, afkomstig van het album ‘Welcome home’.

Belgische producers bundelen krachten

Peter Luts & Basto!: On my own (87)

Basto! (dj/producer Jef Martens) ken je misschien nog van ‘Rock with you’ (#37 in 2006). Peter Luts (Belgische danceproducer Lasgo) scoorde vorig jaar een hit met ‘One’ (#45), samen met Barbara Tucker. Op ‘On my own’ bundelen de heren hun krachten. In de Vlaamse hitparade bereikte het nummer de 31ste plaats.

Floortje volgend jaar op het Museumplein

Floortje: Blind spot (88)

Voormalig So you wanna be a popstar winnares Maaike zakt met ‘Everything I’ve got’ in de derde week van 42 naar #86. Maar op #88 kondigt zich de voormalige #2 van Idols 2006, Floortje Smit, zich alweer aan met haar vierde single en derde hit ‘Blind spot’. Volgens haar blog, is het nummer te laat uitgebracht: “Jammer genoeg is Blindspot net te laat uitgekomen waardoor het lastig was om op een ‘groot’ podium op zo'n korte termijn op te treden.. dus ik kon alleen maar een beetje dromerig op het Museumplein staan te denken: Er komt een dag dat ik ertussen sta..... No worries!
Volgend jaar heeft iedereen kennis gemaakt met de nieuwe Floor en dan sta ik er!!
Watch me...” We begrijpen dit niet helemaal: zij heeft toch genoeg ervaring om het liedje op het 538-podium te kunnen zingen? Maar dan moet je wel gevraagd worden natuurlijk …

Floortje hoeft niet bang te zijn dat Raffaëla haar nog een keer in de wielen zal rijden. Raffaëla won in 2006 Idols van Floortje. Raffaëla heeft namelijk aangekondigd te stoppen met zingen … dat wil zeggen alleen. Ze zal een zangtrio gaan vormen met twee andere zangeressen. Dus van Raffaëla zijn we nog niet af. Wellicht ook volgend jaar op het Museumplein?

Usher blij met rapper Young Jeezy

Usher featuring Young Jeezy: Love in this club (91)

Het laatste hitfeit voor Usher Raymond IV (Chattanooga (Tennessee), 14 oktober 1978) dateert van 2005, toen ‘Caught up’ tot #12 kwam. In de afgelopen drie jaar heeft Usher een rol gespeeld in Broadway musical ‘Chicago’, nam een aantal nummers met anderen op, waaronder R. Kelly (‘Same girl’) en Mary J. Blige (‘Shakedown’), en werkte hij aan zijn vijfde studioalbum. Dat album, ‘Here I stand’, zou in november 2007 al uitkomen, maar nu wordt het 27 mei 2008.

Vlak na het uitkomen van de single ‘Love in this club’, zijn dertiende notering, werd Usher beschuldigd van plagiaat. Het nummer zou een aantal opvallende overeenkomsten vertonen met ‘Brake your bones’ uit 2007 van de band Kill paradise. De basis van ‘Love in this club’ ontstond volgens producer Polow da Don, in een weekend in Las Vegas tijdens de MTV Video Music Awards. Hij liet zijn idee horen aan Usher die er verder meeging, inzong en de studio verliet. Rapper Young Jeezy was in de buurt en hoorde het nummer. Hij stond er op een bijdrage aan het nummer te leveren. Da Don zag dat niet echt zitten, maar liet hem toch zijn ding doen. De nieuwe versie liet hij aan Usher horen, die razend enthousiast was, waarna het op single werd uitgebracht, en in Amerika zijn achtste #1-hit werd. Er is ook een deel 2: samen met Beyoncé en Lil’ Wayne.

Rapper Young Jeezy, geboren als Jay Jenkins in Columbia, op 28 september 1977, groeide op in Macon, Georgia. Zijn bijnaam luidt ‘the Snowman’, dat een verwijzing is naar een verleden als cocainedealer. Jeezy heeft banden met de criminele organisatie the Black maffia family, die takken heeft in Atlanta, Detroit en Montreal. Onder de naam Lil J bracht hij 2001 het album ‘Thuggin’ under the influence (T.U.I.)’ uit. Van 2004 – 2005 maakte hij deel uit van het kwartet Boyz n da hood. In 2005 verscheen ‘Let’s get it: thug motivation 101’, zijn eerste officiële debuutalbum. In 2006 stond Jeezy voor het eerst bij ons in de hitparade, op ‘Say I’ van Christina Milian (#74). In dat jaar verscheen ook zijn tweede album ‘The inspration’. Vorig jaar werkte hij mee aan het album ‘Cold summer’ van rapgroep USDA. Deze zomer staat zijn eigen derde album ‘I am trap’ op stapel.

Geen punkrock meer voor Simple plan

Simple plan: Your love is a lie (94)

Op ‘Simple plan’, het derde album van Simple plan, zijn de muzikanten uit Montréal, Canada, een andere muzikale weg ingeslagen. Was het voorheen voornamelijk punkrock wat ze maakten en hun drie hitsingles en één hitalbum opleverde, nu is het voornamelijk rockmuziek wat ze maken. En dat wordt hun nog niet in dank afgenomen, want hitsingle vier, ‘When I’m gone’ kwam niet verder dan #78 en ook het album ‘Simple plan’ wil nog geen potten breken; al na drie weken, hoogste plaats #43, was het al weer uit de Album Top 100 verdwenen. Wellicht dat het met ‘Your love is a lie’ wel weer gaat lukken. Het nummer wordt breed gesteund, maar in tegenstelling tot andere hitparades, wordt rtv-airplay niet meegeteld voor de Single Top 100. Het nummer zal het moeten hebben van downloads en fysieke verkopen.

Klassiek geschoold pianist scoort dancehit

Tristan Garner feat. Akil: Give love (96)

Net als David Guetta komt ook de 23-jarige Tristan Garner uit Parijs. Alvorens Tristan ging experimenteren met elektronische muziek, studeerde hij tien jaar lang piano aan het conservatorium. Dankzij de muziek van onder anderen Daft punk, Chemical brothers, Eric Prydz, Fatboy slim, de Italo disco en de funk, ging hij op zijn zestiende over op dancemuziek. ‘Give me love’ is uitgebracht op Pool-e-music, het label van de Franse houseproducer Antoine Clamaran.

Op ‘Give love’ worden de vocalen verzorgd door Akil Wingate. Tristan kwam via zijn manager aan Akil en stuurde hem de demo van ‘Give me love’. Akil zong het in, en een week later kon Tristan het nummer verder afmaken. Naast zingen, schrijft Akil zelf ook nummers en is actief als producer. Hij zong op diverse (dance) nummers mee, waaronder ‘Save my soul’ van David Guetta en Scandalous’ van Greg Access. Daarnaast werkt Akil veel samen met Fred Falke en Fonzerelli.

Arctic monkeys even op een zijspoor

the Last shadow puppets: The age of the understatement (97)

Vorige week kwam het album ‘The age of understatement’ op de eerste plaats binnen van de Britse albumlijst en bij ons op een twaalfde plek. Die hoge plaats bij ons wordt deze week gecorrigeerd, want het album zakt naar #22. Tegelijk komt de gelijknamige single binnen op #97. The Last shadow puppets is het hobbybandje van Alex Turner van Arctic monkeys en Miles Kane van the Rascals. De twee kennen elkaar uit de tijd dat the Little flames, de vorige band van Kane, het voorprogramma verzorgde van Arctic monkeys op hun Britse tournee in mei en juni 2005. Vorig jaar deden ze het voorprogramma opnieuw, en begonnen de twee met het schrijven van liedjes voor hun nieuwe project. Kane speelde tevens gitaar op ‘505’ op het album ‘Favourite worst nightmare’ van Arctic monkeys. De opnames voor het album ‘The age of understatement’ vonden plaats eind augustus 2007 in de Black box studio’s in Frankrijk. Met de naam the Last shadow puppets kwamen de twee pas op 20 February 2008. De clip werd opgenomen in Moskou.

Jason Mraz gaf vroeger cd’s weg

Jason Mraz: I’m yours (100)

Het werd zo’n beetje wel tijd! ‘I’m your’s’ van Jason Mraz is al sinds half maart uit en wordt op diverse zenders veel gedraaid. En nu, op 3 mei, komt het nummer eindelijk binnen in de Single Top 100, maar dan ook net! Jason Thomas Mraz komt uit Mechanicsville, Virginia, waar bij werd geboren op 23 juni 1977. Toen hem op de basisschool werd gevraagd wat hij wilde worden, wilde hij ‘magician (goochelaar) zeggen, maar zei per ongeluk musician (muzikant). Vanaf dat moment kon hij voor zijn gevoel niet meer terug, en dus begon hij op zijn achttiende met gitaar spelen. Na een korte studie muziek en theater aan the American Musical and Dramatic Academy in New York, verhuisde hij naar San Diego, Californië. Daar ontmoette Jason percussionist Toca Rivera, drummer Adam King en gitarist Ian Sheridan, die nog steeds tot zijn vaste bandleden behoren. In 1999 bracht hij in eigen beheer het album ‘A Jason Mraz demonstration’ uit. Alvorens hij een platencontract kreeg, volgden er nog drie albums.

In 2002 keerde hij weer terug naar Virginia, kreeg een contract bij Elektra records, en werkte samen met producer John Alagía aan het album ‘Waiting for my rocket to come’, dat in 2003 werd uitgebracht. Dat album stond meer dan 1 jaar genoteerd in de Amerikaanse albumlijst, met een uiteindelijke verkoop van meer dan 1 miljoen stuks. Vorig jaar ging zijn grote droom in vervulling: touren door Europa. Bepakt met gitaar en rugzak, reisde hij twee maanden rond. Een concert in Paradiso Amsterdam, was binnen vijftien minuten verkocht.

Zijn bekendheid dankt hij vooral aan YouTube en MySpace. Jason is van mening dat door het grote aanbod deze sites de artiesten dwingen om creatiever, eerlijker en toegankelijker te worden. Iedereen kan zijn digitale camera pakken en een video maken. De tijd van de miljoenen kostende videoclips is voorbij. Geld is niet waar Jason op uit is. Zelfs om hem live te zien spelen, betaal je – ook in Amerika – vaak minder dan voor een album in de winkel. Jason: “Ik denk niet dat het nodig is om belachelijke prijzen te vragen. Toen ik begon, verkocht ik mijn cd’s voor tien dollar in cafés. Als iemand dat niet kon betalen, gaf ik ze weg. Ik wil niet dat geldgebrek tussen mijn muziek en een luisteraar in staat.” Later deze maand verschijnt zijn zevende album ‘We sing, we dance, we steal things’.

Album Top 100: Madonna in de uitverkoop

In de Album Top 100 is Armin van Buuren al na één week zijn eerste plaats kwijt aan Madonna, laat Portishead na tien jaar weer van zich horen, is Carola Smit benieuwd hoe het haar solo zal vergaan, is Steve Winwood aan zijn negende leven toe en zingen Lange Frans & Baas B over liefdesverdriet.

Madonna: Hard candy (1)
Op vrijdag 25 april lag ‘Hard candy’, het achttiende album van Madonna in de winkels. Diverse ketens verkochten het album voor slechts € 10,--. Niet dat Madonna dat nodig had, maar het heeft er wel voor gezorgd, dat het album in korte tijd sneller verkocht. ‘Hard candy’ is haar veertiende top 10-album, achtste #1-album en vierde dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Het is na ‘Imagine’ van Armin van Buuren, het tweede album dit jaar dat dit lukt. Vorig jaar waren dat er negentien. Ook in de Britse albumlijst komt ‘Hard candy’ binnen op de eerste plaats, waar het haar negende #1-album is. Eerder dit jaar, op 8 maart, waren de #1-albums in beide landen ook dezelfde: ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Volgende week staat ‘Hard candy’ ook op #1 in de Amerikaanse albumlijst.

Portishead: Third (8)
Tien jaar lang hoorden we niets van het Britse Portishead, vernoemd naar de gelijknamige plaats, vlakbij Bristol. Maar de stilte wordt ingelost met het derde studioalbum ‘Third’ dat direct binnenknalt op een achtste plaats. In de Britse albumlijst komt het zelfs binnen op de tweede plek, hun derde #2-album daar. Portishead startte in 1991, toen nog met Geoff Barrow, Beth Gibbons and Adrian Utley. Het trip-hop trio scoorde in 1995 een hit met ‘Glorybox’ (#25) en een albumnotering met ‘Dummy’ (#15).

Na het album ‘Portishead’ in 1997, hielden de drie zich bezig met diverse andere (solo) projecten, want de koek was op verklaarden ze in Trouw. Na jarenlang op een uitputtende tournee te zijn geweest groeide het succes het trio boven het hoofd. Ze waren ziek. Ziek van de muziek, ziek van het slopende toeren, maar vooral ziek van elkaar. In 2001 echter begon het weer te kriebelen. De groep kwam bijeen om aan het derde album te werken. Adrian Utley: “Het was een vreemd soort overlevingsdrang. Maar niemand van ons wist hoe. We zaten in de studio en het lukte gewoon niet. Je kunt dan twee dingen doen: of doorgaan en slecht werk afleveren of ermee stoppen. De keuze was eigenlijk simpel en er viel letterlijk een last van mijn schouders. Het was een raar jaar, er gebeurde veel in de wereld op zowel sociaal, politiek en muzikaal niveau. Het voelde voor ons niet goed om de plaat af te maken.” Het zou tot 2007 duren voordat het album ‘Third’ daadwerkelijk werd opgenomen.

de Jeugd van tegenwoordig: De machine (11)
Ondanks de #1-hit ‘Watskebeurt?!’ kwam het album ‘Parels voor de zwijnen’ in 2005 niet verder dan #58. Dan is het des te opvallender dat ‘De machine’ van de Jeugd van tegenwoordig binnenkomt op #11; de single ‘Hollereer’ doet hetzelfde. Veertien nummers staan er op het album, waaronder eentje dat ruim tien minuten duurt: ‘Centje Centje (Damsko Centje Express)’

Carola Smit: Carola Smit (12)
“Ik ben natuurlijk benieuwd hoe het mij als soloartiest vergaat – of ik een ander publiek zal krijgen of de BZN-fans houdt, of het allemaal klopt. Het is een ouderwets, opgevonden gevoel. Ik wil graag dat het lukt, ook voor de mensen die eraan hebben meegewerkt, maar mijn leven hangt er niet van af. Ik zie het wel. Eigenlijk ben ik een beetje als mijn vader: zo lang ik maar kan blijven zingen, is het goed”, vertelde Carola Smit aan Trouw. Voorlopig hoeft ze zich geen zorgen te maken: de single ‘With you (I’m in heaven)’ bereikte de zestiende plek en haar album ‘Carola Smit’ komt op een twaalfde plaats binnen. Carola zingt op het album uitsluitend Engelstalige nummers merendeel geschreven door Dick Plat en Joan Gannij, behalve ‘Feels like home’, dat een cover is van Randy Newman.

Jamie Lidell: Jim (21)
Jamie Lidell brak eind 2005 door met de single ‘Multiply’ en het gelijknamige album. Deze week komt de 34-jarige zanger uit Cambridge en bespeler van verschillende instrumenten als saxofoon, drums, gitaar en synthesizer, met de single ‘Another day’ binnen op #67 (zie ook daar) en het album ‘Jim’ binnen op #21. De titel refereert naar Jamie Lidell zelf, die zich vanaf nu liever Jim laat noemen. We zullen er aan denken Jamie, eh Jim.

Alderliefste: De Franse slag (29)
De single ‘Vogelvrij/L’oiseau’ die Alderliefste opnam met Jack Poels van Rowwen hèze wil nog geen potten breken; het nummer zakt in vijfde week naar #95. Daarentegen doet het album ‘De Franse slag’ van Alderliefste het boven verwachting door binnen te komen op #29. Dat is negenenzestig plaatsen hoger dan ‘je maintiendrai’ uit 2004, dat 41 weken genoteerd stond met als hoogste plaats #45. Die hoogste plaats werd pas na dertien weken bereikt, dus we hopen niet dat ‘De Franse slag’, hun vierde album, nu al op zijn top is. Volgens Luc de Bruin (drums), Arnd Broeke (basgitaar en zang) en Gerard Jan Alderliefste (leadgitaar en zang), bevat het album wel vijf singles. Dus we kunnen nog heel wat ze verwachten!

Tindersticks: The hungry saw (44)
Singlehits hebben de heren van het Britse Tindersticks nog niet op hun naam staan. Maar sinds ze in 1998 en vooral in 2001 op Pinkpop stonden, zijn er ook in ons land liefhebbers van hun muziek. Kenmerkend voor de muziek van de band zijn de literaire, vaak mompelend voorgedragen teksten en de melancholische muzikale omlijsting. Het merendeel van de nummers is geschreven in een driekwartsmaat. Hun eerste album verscheen in 1993: ‘Thindersticks’. Met ‘The hungry saw’ zijn ze al toe aan hun tiende album. De kern van de groep wordt gevormd door zangere Stuart A. Staples, keyboardspeler David Boulter en gitarist Neil Fraser.

Steve Winwood: Nine lives (51)
Stephen Lawrence ‘Steve’ of ‘Stevie’ Winwood (Handsworth, Birmingham, 12 mei 1948). Je zou hem kunnen kennen van ‘Call on me’ van Eric Prydz uit 2004. Eric gebruikte in het nummer een sample van ‘Valerie’, niet van Mark Ronson & Amy Winehouse, maar van Steve Winwood uit 1982. Na enkele onderhandelingen kreeg Eric toestemming voor het gebruik van de sample. Daarnaast zong Steve de vokalen opnieuw in en een hit was geboren. Maar ver voor dit akkevietje maakte Steve Winwood deel uit the Spencer Davis group, Traffic, Go en Blind faith. Op zijn nieuwste album ‘Nine lives’ speelt voormalig Blind faith-gitarist Eric Clapton mee in het nummer ‘Dirty city’. Het album ‘Nine lives’ verwijst naar de negen nummers die op het album staan. Het is het eerste album sinds ‘About time’ uit 2003 dat Steve uitbracht op zijn eigen label Wincraft music. Begin februari begon hij aan een Amerikaanse tournee samen met Tom Petty and the Heartbreakers.

Lange Frans & Baas B: Verder (56)
De single ‘Kamervragen’ (#14 in februari) werd toch niet die hit die Lange Frans & Baas B er van verwacht hadden. Sinds 21 april stelt Lange Frans ‘Kamervragen’ in het gelijknamige Veronica-programma. Baas B heeft net een single uit met Jayh: ‘Waar ik sta’. Beide nummers staan op het album ‘Verder’, deze week binnen op #56. Toen Bart Zijlstra (Baas B) de teksten voor de cd schreef, zat hij in de put. Het was net uit met zijn eerste liefde en dus gaan veel nummers over liefdesverdriet. Zoals zo vaak lukte het Bart om tijdens zijn ongelukkige periode, om nummers te schrijven. Daarvoor kwam er bijna niets op papier. Bart: “We hebben uitgebreid de tijd genomen voor deze cd en ik vind dat je dat kan horen. Het is muzikaler dan ‘Het land van …’ uit 2005, de beats zijn vetter en de teksten beter. In alle opzichten zijn we een stap ‘Verder’, wat de titel werd. Het heeft ook nog een persoonlijk tintje. Ik ben ook verder nu, het gaat weer goed met me. Mijn liefdesverdriet ligt achter me.”

Zuco 103: After the carnaval (57)
Het afgelopen weekend kwam de temperatuur voor het eerst dit jaar boven de twintig graden uit en de vooruitzichten voor de komende tijd zijn zeer gunstig. Dan is het nog meer genieten van de Braziliaanse klanken van Zuco 103 met het album ‘After the carnaval’, binnen op #57. Het is het zesde album van Zuco 103, bestaande uit de Nederlandse drummer Stefan Kruger, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lílian Vieira.

Eva de Roovere: Over & weer (76)
Met de singles ‘Fantastig toch’ en ‘Anoniem’ en het album ‘De jager’ liet Eva de Roovere een verrassend geluid horen uit Vlaanderen. Vanaf haar twintigste speelde Eva cabaret in Eeef & Coo, zong ze bij Kadril, Oblomow en vormde ze samen met Gerry De Mol Kleine blote liedjes. ‘De jager’ werd platina in Vlaanderen en dus ligt de druk hoog voor de 29-jarige Eva omdat succes te evenaren of zelfs te overtreffen. Eva: “De plaat deed het beter dan ik ooit had kunnen dromen.” Tien liedjes zijn van haar hand tegenover drie op ‘De jager’. Eva vindt dat ze zelf beter schrijft dan vroeger: “Ik schrijf niet méér, maar wel meer zinnige dingen”. Ze schrijft Nederlandstalig omdat ze vind -zonder nu arrogant te willen overkomen- dat er ook goede Nederlandstalige muziek gemaakt moet blijven worden. Eva: “Bovendien schrijf ik graag in deze taal, veel liever dan bijvoorbeeld in het Engels. Het is meestal zo dat ik eerst een tekst heb geschreven en daar dan later een melodie bij zoek.”