In de Album Top 100 is Armin van Buuren al na één week zijn eerste plaats kwijt aan Madonna, laat Portishead na tien jaar weer van zich horen, is Carola Smit benieuwd hoe het haar solo zal vergaan, is Steve Winwood aan zijn negende leven toe en zingen Lange Frans & Baas B over liefdesverdriet.
Madonna: Hard candy (1)
Op vrijdag 25 april lag ‘Hard candy’, het achttiende album van Madonna in de winkels. Diverse ketens verkochten het album voor slechts € 10,--. Niet dat Madonna dat nodig had, maar het heeft er wel voor gezorgd, dat het album in korte tijd sneller verkocht. ‘Hard candy’ is haar veertiende top 10-album, achtste #1-album en vierde dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Het is na ‘Imagine’ van Armin van Buuren, het tweede album dit jaar dat dit lukt. Vorig jaar waren dat er negentien. Ook in de Britse albumlijst komt ‘Hard candy’ binnen op de eerste plaats, waar het haar negende #1-album is. Eerder dit jaar, op 8 maart, waren de #1-albums in beide landen ook dezelfde: ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Volgende week staat ‘Hard candy’ ook op #1 in de Amerikaanse albumlijst.
Portishead: Third (8)
Tien jaar lang hoorden we niets van het Britse Portishead, vernoemd naar de gelijknamige plaats, vlakbij Bristol. Maar de stilte wordt ingelost met het derde studioalbum ‘Third’ dat direct binnenknalt op een achtste plaats. In de Britse albumlijst komt het zelfs binnen op de tweede plek, hun derde #2-album daar. Portishead startte in 1991, toen nog met Geoff Barrow, Beth Gibbons and Adrian Utley. Het trip-hop trio scoorde in 1995 een hit met ‘Glorybox’ (#25) en een albumnotering met ‘Dummy’ (#15).
Na het album ‘Portishead’ in 1997, hielden de drie zich bezig met diverse andere (solo) projecten, want de koek was op verklaarden ze in Trouw. Na jarenlang op een uitputtende tournee te zijn geweest groeide het succes het trio boven het hoofd. Ze waren ziek. Ziek van de muziek, ziek van het slopende toeren, maar vooral ziek van elkaar. In 2001 echter begon het weer te kriebelen. De groep kwam bijeen om aan het derde album te werken. Adrian Utley: “Het was een vreemd soort overlevingsdrang. Maar niemand van ons wist hoe. We zaten in de studio en het lukte gewoon niet. Je kunt dan twee dingen doen: of doorgaan en slecht werk afleveren of ermee stoppen. De keuze was eigenlijk simpel en er viel letterlijk een last van mijn schouders. Het was een raar jaar, er gebeurde veel in de wereld op zowel sociaal, politiek en muzikaal niveau. Het voelde voor ons niet goed om de plaat af te maken.” Het zou tot 2007 duren voordat het album ‘Third’ daadwerkelijk werd opgenomen.
de Jeugd van tegenwoordig: De machine (11)
Ondanks de #1-hit ‘Watskebeurt?!’ kwam het album ‘Parels voor de zwijnen’ in 2005 niet verder dan #58. Dan is het des te opvallender dat ‘De machine’ van de Jeugd van tegenwoordig binnenkomt op #11; de single ‘Hollereer’ doet hetzelfde. Veertien nummers staan er op het album, waaronder eentje dat ruim tien minuten duurt: ‘Centje Centje (Damsko Centje Express)’
Carola Smit: Carola Smit (12)
“Ik ben natuurlijk benieuwd hoe het mij als soloartiest vergaat – of ik een ander publiek zal krijgen of de BZN-fans houdt, of het allemaal klopt. Het is een ouderwets, opgevonden gevoel. Ik wil graag dat het lukt, ook voor de mensen die eraan hebben meegewerkt, maar mijn leven hangt er niet van af. Ik zie het wel. Eigenlijk ben ik een beetje als mijn vader: zo lang ik maar kan blijven zingen, is het goed”, vertelde Carola Smit aan Trouw. Voorlopig hoeft ze zich geen zorgen te maken: de single ‘With you (I’m in heaven)’ bereikte de zestiende plek en haar album ‘Carola Smit’ komt op een twaalfde plaats binnen. Carola zingt op het album uitsluitend Engelstalige nummers merendeel geschreven door Dick Plat en Joan Gannij, behalve ‘Feels like home’, dat een cover is van Randy Newman.
Jamie Lidell: Jim (21)
Jamie Lidell brak eind 2005 door met de single ‘Multiply’ en het gelijknamige album. Deze week komt de 34-jarige zanger uit Cambridge en bespeler van verschillende instrumenten als saxofoon, drums, gitaar en synthesizer, met de single ‘Another day’ binnen op #67 (zie ook daar) en het album ‘Jim’ binnen op #21. De titel refereert naar Jamie Lidell zelf, die zich vanaf nu liever Jim laat noemen. We zullen er aan denken Jamie, eh Jim.
Alderliefste: De Franse slag (29)
De single ‘Vogelvrij/L’oiseau’ die Alderliefste opnam met Jack Poels van Rowwen hèze wil nog geen potten breken; het nummer zakt in vijfde week naar #95. Daarentegen doet het album ‘De Franse slag’ van Alderliefste het boven verwachting door binnen te komen op #29. Dat is negenenzestig plaatsen hoger dan ‘je maintiendrai’ uit 2004, dat 41 weken genoteerd stond met als hoogste plaats #45. Die hoogste plaats werd pas na dertien weken bereikt, dus we hopen niet dat ‘De Franse slag’, hun vierde album, nu al op zijn top is. Volgens Luc de Bruin (drums), Arnd Broeke (basgitaar en zang) en Gerard Jan Alderliefste (leadgitaar en zang), bevat het album wel vijf singles. Dus we kunnen nog heel wat ze verwachten!
Tindersticks: The hungry saw (44)
Singlehits hebben de heren van het Britse Tindersticks nog niet op hun naam staan. Maar sinds ze in 1998 en vooral in 2001 op Pinkpop stonden, zijn er ook in ons land liefhebbers van hun muziek. Kenmerkend voor de muziek van de band zijn de literaire, vaak mompelend voorgedragen teksten en de melancholische muzikale omlijsting. Het merendeel van de nummers is geschreven in een driekwartsmaat. Hun eerste album verscheen in 1993: ‘Thindersticks’. Met ‘The hungry saw’ zijn ze al toe aan hun tiende album. De kern van de groep wordt gevormd door zangere Stuart A. Staples, keyboardspeler David Boulter en gitarist Neil Fraser.
Steve Winwood: Nine lives (51)
Stephen Lawrence ‘Steve’ of ‘Stevie’ Winwood (Handsworth, Birmingham, 12 mei 1948). Je zou hem kunnen kennen van ‘Call on me’ van Eric Prydz uit 2004. Eric gebruikte in het nummer een sample van ‘Valerie’, niet van Mark Ronson & Amy Winehouse, maar van Steve Winwood uit 1982. Na enkele onderhandelingen kreeg Eric toestemming voor het gebruik van de sample. Daarnaast zong Steve de vokalen opnieuw in en een hit was geboren. Maar ver voor dit akkevietje maakte Steve Winwood deel uit the Spencer Davis group, Traffic, Go en Blind faith. Op zijn nieuwste album ‘Nine lives’ speelt voormalig Blind faith-gitarist Eric Clapton mee in het nummer ‘Dirty city’. Het album ‘Nine lives’ verwijst naar de negen nummers die op het album staan. Het is het eerste album sinds ‘About time’ uit 2003 dat Steve uitbracht op zijn eigen label Wincraft music. Begin februari begon hij aan een Amerikaanse tournee samen met Tom Petty and the Heartbreakers.
Lange Frans & Baas B: Verder (56)
De single ‘Kamervragen’ (#14 in februari) werd toch niet die hit die Lange Frans & Baas B er van verwacht hadden. Sinds 21 april stelt Lange Frans ‘Kamervragen’ in het gelijknamige Veronica-programma. Baas B heeft net een single uit met Jayh: ‘Waar ik sta’. Beide nummers staan op het album ‘Verder’, deze week binnen op #56. Toen Bart Zijlstra (Baas B) de teksten voor de cd schreef, zat hij in de put. Het was net uit met zijn eerste liefde en dus gaan veel nummers over liefdesverdriet. Zoals zo vaak lukte het Bart om tijdens zijn ongelukkige periode, om nummers te schrijven. Daarvoor kwam er bijna niets op papier. Bart: “We hebben uitgebreid de tijd genomen voor deze cd en ik vind dat je dat kan horen. Het is muzikaler dan ‘Het land van …’ uit 2005, de beats zijn vetter en de teksten beter. In alle opzichten zijn we een stap ‘Verder’, wat de titel werd. Het heeft ook nog een persoonlijk tintje. Ik ben ook verder nu, het gaat weer goed met me. Mijn liefdesverdriet ligt achter me.”
Zuco 103: After the carnaval (57)
Het afgelopen weekend kwam de temperatuur voor het eerst dit jaar boven de twintig graden uit en de vooruitzichten voor de komende tijd zijn zeer gunstig. Dan is het nog meer genieten van de Braziliaanse klanken van Zuco 103 met het album ‘After the carnaval’, binnen op #57. Het is het zesde album van Zuco 103, bestaande uit de Nederlandse drummer Stefan Kruger, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lílian Vieira.
Eva de Roovere: Over & weer (76)
Met de singles ‘Fantastig toch’ en ‘Anoniem’ en het album ‘De jager’ liet Eva de Roovere een verrassend geluid horen uit Vlaanderen. Vanaf haar twintigste speelde Eva cabaret in Eeef & Coo, zong ze bij Kadril, Oblomow en vormde ze samen met Gerry De Mol Kleine blote liedjes. ‘De jager’ werd platina in Vlaanderen en dus ligt de druk hoog voor de 29-jarige Eva omdat succes te evenaren of zelfs te overtreffen. Eva: “De plaat deed het beter dan ik ooit had kunnen dromen.” Tien liedjes zijn van haar hand tegenover drie op ‘De jager’. Eva vindt dat ze zelf beter schrijft dan vroeger: “Ik schrijf niet méér, maar wel meer zinnige dingen”. Ze schrijft Nederlandstalig omdat ze vind -zonder nu arrogant te willen overkomen- dat er ook goede Nederlandstalige muziek gemaakt moet blijven worden. Eva: “Bovendien schrijf ik graag in deze taal, veel liever dan bijvoorbeeld in het Engels. Het is meestal zo dat ik eerst een tekst heb geschreven en daar dan later een melodie bij zoek.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten